Kako imam oba laptopa - moj je Eee, a ženin Lenovo (oba iz ponude T-Mobilea) – nakon stanovitih iskustava naišao sam na probleme koje ne znam riješiti, jer se u ove novije generacije laptopa baš i ne kužim. No tu je detaljnije (za one koji ne znaju – zajedničko im je da nemaju CD/DVD pogone):
Asus Eee 1005HA – problem sa kojim sam se susreo je stanoviti disk veličine cca 4 Gb, no čini mi se da taj disk kao takav fizički disk i ne postoji (utor za SD memoriju je prazan), već je riječ o fiksnoj particiji koja se ne može micati niti mijenjati (i koja je defaukltno nevidljiva dok ju se ne učini vidljivom kroz Administrator Tools). Ta particija nema slova i defaultno je nevidljiva (za razliku od dvije vidljive normalne particije C: od 15 i D: od 145 Gb na HDD-u od 160 Hb), a Windowsi XP na tu particiju stavljaju neke datoteke (ne instalacijske za programe, iako je sistemska instalacija uredno na C: koja je vidljiva, baš kao i na svakom drugom „normalnom“ kompu…).
Pogreškom i pretjeranom znatiželjom došlo je do formatiranja te male particije/diska (ne pitajte detalje o tome), te se nakon gašenja računala isto više nije moglo upaliti, a poruka je glasila „NTLDR is missing“… očito je da je taj NT Loader bio dio tih datoteka na tom formatiranom disku/particiji, i sada nedostaje. Problem je sada slijedeći:
1. Kako pokrenuti Windowse??, uz obvezu da se podaci sa D: particije ne smiju obrisati ili izgubiti formatiranjem (C: particiju je slobodno obrisati, naravno i nju samo ako je to neophodno…)… temeljno je problem kako vratiti te izbrisane datoteke na tu nevidljivu particiju/disk od 4 Gb… Koji bi bio postupak za oživljavanje računala? Ili je postupak malo drugačiji; ako je – kako? Što? Gdje što uzeti i gdje staviti?
Lenovo S10e – riječ je o isto malom, 12“ ekranskom mini-laptopu kao i Eee, no kao i sve kod IBM-a (sada Lenovo), postoje specifične fore vezane uz to računalo… meni najveći problem predstavlja nešto drugo (jer računalo radi), ali je iako isto vezano uz taj mali disk/particiju od 4 Gb, koja kod Lenovog nije nevidljiva i nije particija, već pravi zasebno SSD-harddisk (za kojeg ne znam gdje je fizički smješten, jer u slotu za memorijske kartice ga nema…).
Ono što mene muči je što su Windowsi smješteni na taj SSD-disk, i sve sistemske datoteke smješta na taj SSD disk (naravno, uključivo Program Files i sve update), koji je i u Exploreru vidljiv i označen kao particija C:, bez mogućnosti preimenovanja slova, premještanja ili bilo čega drugoga… Jasno je da je za smještaj Windowsa XP sa svim datotekama 4 Gb puno premalo, iako na tom ženinom kompu i nema ništa od igara, kao ni zahtjevnijih aplikacija tipa grafike ili videa itd… Već mi se par puta dogodilo da je i sam Windows Update bio nemoguć, jer je taj SSD-hard jednostavno pun do zadnjeg kilobajta, a ne znam kako „izmjestiti“ Windowse na (u ovom slučaju) npr. Particiju D:, koja ima pripremljenih 15 GB, uz drugu particiju (pravog HDD-a) E: koja ima 145 Gb (i zajedno su dio pravog HDD-a od 160 Gb)??
Postoji li mogućnost da se taj SSD disk uopće makne (i tako sadašnje particija D: postane C:) , ili da ga se „nagovori“ da Windows datoteke prepusti pravom HDD-u i trenutnoj D: particiji? Htio bih kao i na svakom pravom kompu imati C: particiju od cca 15 Gb za slobodan život Windowsa… Kako napraviti ili kako podesiti Lenovo da tog SSD diska uopće nema, ili ako ga ima – da mi ne stvara probleme koje navodim, ili da sistemsku particiju premjestim na pravi HDD gdje bi Windowsi sa svim svojim datotekama i Program Files bili na puno većem prostoru?
Molim pomoć od onih koji znaju, a mislim da će ti savjeti dobro doći i mnogima drugima koji imaju iste ili slične probleme sa tim malim laptopima… Hvala!!