Domaće teme > Turopolje

POT i Urbari

(1/71) > >>

plemenitashica:

--- Citat: Vegi - Studeni 08, 2009, 10:29:51 poslijepodne ---Vidim da dosta forumaša u postovima spominje POT, zatim Ubarce itd.. i stvarno ja obični građanin ne pratim te GVO ili kaj ti ja znam NLOe
--- Kraj citata ---

Osnove povijesnog obrazovanja:

Urbar = zbirka propisa koji određuju odnos vlastelina i kmetova.


Među poznatijima su Urbari Marije Terezije s polovice 18. st.

"Da bi olakšala položaj kmetova, koje je vlastela nezasitno izrabljivala, zbog čega nisu mogli plaćati državni porez, donijela je carica Marija Terezija godine 1767. urbarski zakon kojim je pokušala ujednačiti i ograničiti kmetske namete.

Urbar je određivao da se kmetskim unutarnjim selištem (okućnica) ima smatrati površina od dva požunska mjerova (jedno katastarsko jutro). Tko ima više, treba da mu se oduzme višak, a tko ima manje, ima mu se dodati do određene površine..

Urbar je propisivao i zabrane za kmetove: zabranu lova, ribolova i ptičarenja. Predviđene kazne za prekršitelje bile su raznolike: kažnjavanje s nekoliko dana tlake, udarcima batinom ili prutom. Urbar je propisivao da se mogu primjenjivati samo one kazne koje su propisane zakonom, što je značilo veliko olakšanje za kmetove, jer se tako isključivala samovolja vlastelina u kažnjavanju kmetova.
Više o tome:
http://istra.lzmk.hr/clanak.aspx?id=2860

http://www.sumari.hr/sumlist/pdf/190102330.pdf


Urbari i POT u Turopolju:

Po postanku se zz mogu svrstati u slijedeće skupine:
 1) tkzv. plemičke općine zajednice ratara plemičkog staleža od starine vlasnice svojih posjeda

 2) raznovrsne poveljne općine, tj. zajednice ratara neplemića od starine vlasnice svojih posjeda.
Ove dvije vrste zz nazivaju se još i starodrevne jer se za njih vežu skupna uživanja pašnjaka i šuma od davnina gdje pamćenje ne seže , a zapisana su poveljama kralja Bele IV tijekom 13. stoljeća, 1276. godina, uz Plemenitu opčinu Turopoljsku (znači preko 700 godina (op. plem.)) , najpoznatija je takova zemljišna zajednica Compossesorat Jastrebarsko , vlasnica cca 10.000 ha šuma i pašnjaka, elektrocentrale i čitavog niza drugih objekata, čiji su predstavnici i danas aktivni oko povrata imovine navedenoj zajednici.

 3) najveća skupina bile bi urbarske zemljišne zajednice  sa svojim pašnjacima i šumama dodijeljenim i otplaćenim putem segregacije, odvajanja, od 1857 godine a na temelju revolucionarnih zbivanja 1848 g. i ukinuća kmetstva.

 4) Krajiške imovne općine s pašnjacima i šumama nastale od 1871. godine ukinućem vojne krajine

http://www.zemljisne-zajednice.hr/index2.html

http://www.zemljisne-zajednice.hr/pdf/izjavazajavnost.PDF


Povijest Turopolja:

http://sites.google.com/site/turopole/Home/povijest-turopolja

Posle onoga rata nakom 1947.leta, kat su partizani ukinuli Plemenitu opčinu Turopolsku i maznuli nezinu imovinu, puno se ni više pripovedalu o 700 leti turopolskog plemstva. Ukupno turopolski plemiči su imali 16 000 rali šume ii 1 700 rali livada i pašnaka i još puno nekretnine, a neki veliju kat bi se to denes preračunalo da je vrednost 2 000 000 dolara.

http://sites.google.com/site/turopole/Home/plemenita-opcina-turopoljska

U krčmi “TUR“ u Velikoj Gorici na skupu ovlaštenika i nasljednika ovlaštenika zemljišnih zajednica traži se konačni put ali riješenje u svezi obnove zemljišnih zajednica i povrat njihove nasilno oduzete imovine. Prisutni su u četvrtak 27. rujna 2001. tražili od Sabora Republike Hrvatske da se prvenstveno vrati, ili na neki drugi način naturalnog oblika nadoknadi, nasilno oduzeta imovina 1947. godine.
Problem zemljišnih zajednica može se tek sagledati kod saznanja da je pred drugi svjetski rat bilo u Hrvatskoj preko 2000 zemljišnih zajednica, s imovinom preko 1.000.000 jutara poljoprivrednog i šumskog zemljišta. Prijavu za povrat je 1991. podnjelo njih 1658, a procjenjuje se da ima oko 400.000 ovlaštenika i nasljednika. Ispred POT-a istaknutu ulogu oko povrata imovine imaju Zdravko pl. Lučić i Franjo pl. Kos, a i SUVLAH sa svojim vrijednim Nikolom Karađole.
Svi oni obavljaju “lobiranja“ kod svih hrvatskih stranaka i saborskih zastupnika, pa i kod predsjednika države, a kane posjetiti i premjera. Borba za povrat ulazi u završnu fazu jer se problem nalazi kao zakonski tekst u drugom čitanju u Hrvatskom Saboru. Bilo bi lijepo da se svima vrati nešto što je nasilno oduzeto iako povijest dokazuje vrlo često sasvim suprotno: što se oduzme teško se vrati, više nikad nego ikad.

28. rujna 2001.
 
http://sites.google.com/site/turopole/Home/obnova-plemenite-opcine


I na kraju zašto povrat:

Zakon iz 1947: http://www.zemljisne-zajednice.hr/tekstovi/zakon1947.doc


Edit: boja

Vegi:
Plemenita,
hvala na ovako opsežno postu.
Malo sem bole pročital, linkove nis stiskal , al sem skužil ta prića ide od nasilnog oduzimanja imovine od strane partizana 1947.

Povijesni papiri od 1200 i neke kažu da su zz vlasnici oduzete zemle.

i sad opet, u svrhu pravednog rješenja, nameće se pitanje:

Jel ima pisanih tragova pojedinačnog vlasništva ili članova zz iz trenutka otimačine zemlje?

plemenitashica:

--- Citat: Vegi - Studeni 08, 2009, 11:36:35 poslijepodne ---Plemenita,
hvala na ovako opsežno postu.
Malo sem pročital, linkove nis stiskal , al sem skužil ta prića ide od kmeti pod  feudalci od 1200. i neke do partizani 1947.
--- Kraj citata ---


POT (Plemenita opčina Turopolska) je "star" preko 700 godina, a Urbari se pojavljuju iz kmetova (uvjetno) tek u drugoj polovici 19 stoljeća.

Ali jednima i drugima je oduzeta zemlja 1947. i to :


         UKAZ

   Predsjedništvo Prezidijuma Sabora Narodne Republike Hrvatske na temelju člana 74 točka 6. Ustava Narodne Republike Hrvatske od 22.siječnja 1947.U. broj 3. a u vezi člana 7. istog Zakona proglašuje Zakon o proglašenju imovine zemljišnih i njima sličnih zajednica te krajiških imovnih općina općenarodnom imovinom ,koji je donio Sabor Narodne Republike Hrvatske , a koji glasi

               ZAKON
o proglašenju imovine zemljišnih i njima sličnih zajednica te krajiških imovnih općina općenarodnom imovinom
               Član 1.
Imovina zemljišnih i njima sličnih zajednica te krajiških imovnih općina proglašuje se općenarodnom imovinom..............." http://www.zemljisne-zajednice.hr/tekstovi/zakon1947.doc


Nisam znala da ima na internetu OBNOVA Hrvatski zemljišnih zajednica, autor Zdravko pl Lučić:
(nek mi prosim, gospon LUčić ne zemjeri, tek sad sam otkrila)
http://www.turopolje.hr/Zemlja/Obnova.html


--- Citat: Vegi - Studeni 08, 2009, 11:36:35 poslijepodne ---Ko je zemlu i kome konkretno zel ? Jel ima pisanih tragova vlasništva?
--- Kraj citata ---

Naravno da ima, samo je to vrlo opsežan posao.

Dodatak:

"Samostalna Hrvatska treba promijeniti nepravdu i vratiti narodu ono što mu je neopravdano oduzeto. To bi ljude zadržalo na njihovim pradjedovskim ognjištima, a u suprotnom poticati će se raseljavanje i osiromašenje. Vlasnici postoje, oni su živi, postoje pravilnici i gruntovne knjige, što sve govori o ovlaštenicima i načinu upravljanja i korištenja dobrobiti koje donose zemljišne zajednice. Povrat zemljišnih zajednica nije na korist samo ovlaštenicima nego je u interesu cijele nam domovine Hrvatske."
http://www.vjesnik.hr/Html/2002/03/06/Clanak.asp?r=pis&c=2

Edit: dodatak

Vegi:
Ovak naprvo, s pol joka čitano, na osnovu onog ( bez linkova)  kaj si napisala , ne vidim razloga da če je nekome nekaj zeto za vreme partizanov ili bilo kojih drugih vlastodržaca, a jednostranom odlukom istih, bez potpore cijelog naroda .. i ak se zna točno kome je kaj zeto, da se direktno ili nasljednim familijam ne vrne.

Vegi:
odoh spat, jutro je pametnije za daljne sagledavanje onoga što uopće ne poznaješ i s čim se nisi dosad bavio, ali moram dodati da je stav koji ti podsvijest, makar i u slabo informativnom stanju ponudi kao prvotno rješenje , u 80% slučajeva zapravo točan odabir.
Do sutra lep pozdrav.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju