Svakidašnje teme > Gospodarstvo

Razlozi ove naše gospodarske situacije

<< < (2/3) > >>

Muha:
Nezaposlenost raste, a mladi su zatrovani mržnjom

http://dalje.com/hr-hrvatska/the-economist-o-rh--nezaposlenost-raste-a-mladi-su-zatrovani-mrznjom/495419

Mlačanin:

MILANOVIĆ O KUPARIMA NA VLADI Na taj projekt čekalo se 20 godina, zašto?

"Tek sada, 20 godina od oslobođenja, komercijaliziraju se objekti koji su nekad imali stotine i stotine kreveta. Nama su trebale dvije godine da to pokrenemo. To su pitanja koja djelomično daju odgovor na pitanja 'Zašto stagnacija?'. To su mrtvi kapitali države, ogromni kapitali. To tamo stoji 20 godina na cesti, blizu aerodroma. Možda se moglo i brže od ovoga što smo mi napravili, ne znam, ali nije trebali čekati 20 godina. I to nije jedini takav primjer u Hrvatskoj. Brijuni su sljedeći", najavio je Milanović.
--------------------------
Dobro da premijer sebi i svojima u vladi postavi barem nekakvo pitanje, vjerujem - uvjeren da neće dobiti nikakav odgovor od svojih ministara. Jer oni ne ministriraju. Oni sebi služe.
Svi oni zajedno rastaču ovu zemlju, planski , a ono kaj još valja treba uništiti. Sve se poduzima upravo na takav način. Svi ministri djeluju poput male djece koja su stalno zaigrana. Odluke  u zemlji donose osobe koje nisu nikako dorasle svojim dužnostima, a tako marljivo štite svoje satelite da je to već postalo sramota.
I kad sve unište do kraja lijepo će reći da smo im baš mi dali mandad za to!

Mlačanin:
http://barometar.vecernji.hr/topics/slug/moze-li-vlada-i-na-koji-nacin-spasiti-kreditni-rej/
Kamatar i beskućnik
Krediti bez jamaca, rješavamo minuse!Broj mobitela...Zašto Liniću nitko nije rekao za takve oglase po autobusnim stajalištima, banderama, izlozima zatvorenih obrta? Da čovjek zna za njih, sad bi imao izlaz iz situacije. Kratkoročno bi našao izlaz, dugoročno bi postao beskućnik.
Postoji li uopće razlika između lokalnih kamatara koji preko oglasa traže žrtve i međunarodnih bankara, investitora kojima žrtve dolaze same? U suštini ne postoji. I jedni i drugu prodaju novac zainteresiranim stranama, taj povrat osiguravaju hipotekama, založnim pravima i traže za povrat puno više novca nego li su ga dali.Ni jedni, ni drugi kamatari ne plaćaju porez na kamatarenje u Hrvatskoj, s tim da ovi naši, lokalni kamatari ipak dio svoje nelegalne (ali legitimne) zarade troše u Hrvatskoj, plaćaju barem PDV, troše gorivo pa plaćaju i trošarine.
Lokalni kamatari nemaju agencije koje procjenjuju kreditnu sposobnost stranaka pa to moraju činiti sami. Međunarodni kamatari pak imaju svoje agencije koje za njihov račun procjenjuju kreditnu sposobnost njihovih stranaka. Njihove stranke su države.Na svijetu ima preko 200 država od kojih najveći dio nije naročito bogat. Neke su obdarene prirodnim resursima pa za preživljavanje narod u njima ne mora biti naročito ni pametan, niti obrazovan, niti radišan. Blagostanje takvih država traje dok traje potražnja za njihovim resursima ili dok ih ne iscrpe. Neke druge države koje nemaju prirodnih resursa, moraju se oslanjati na pamet, radišnost, snalažljivost naroda. Najbogatije su one države koje imaju resurse (ili ih imaju pod kontrolom, što je isto)i obrazovan, radišan narod.One koje nemaju ništa od toga se spominju u kontekstu gladi, siromaštva, ispitivanja novih vrsta cjepiva.
U Republici Hrvatskoj suveren je narod koji bira svoju izvršnu vlast kako bi ona u ime i za račun naroda vodila brigu o zajedničkim interesima. Od završetka rata i konačnog  postajanja subjektom međunarodne politike, hrvatski narod je odlučio živjeti od rasprodaje imovine stjecane desetljećima prije; odlučio je deindustrijalizirati zemlju; odlučio je minimilizirati poljoprivredu;odlučio se za blagostanje, nerad, neznanje, lijenost i život na dug kojeg će otplaćivati i još nerođeni unuci. Da bi takve odluke proveo u djelo, narod je birao političke elite koje će taj posao odrađivati za njih. Ova zadnje birana politička elita ima nesreću da je došla na vlast u trenutku kad nema još puno toga za prodati, kad su i međunarodni kamatari pooštrili kriterije i to je otprilike to - zemlja lijenosti i neznanja na kraju svog jedinstvenog modela preživljavanja u modernom svijetu.
I sve gore izrečeno pada u vodu ako primijetimo kako u Hrvatskoj suveren nije narod kako to Ustav kaže, već kako je umjesto njega ulogu suverena u državi zakulisno preotela  politička oligarhija. Zapravo to i nije bilo teško. Skrojiš izborni zakon, zakon o financiranju političkih stranaka, nešto prešutiš. Prešutiš ono najbitnije.
Par riječi o tomu. Onomu tko nešto proizvodi, valuta kojom kupuje sve što mu treba jest njegov proizvod.Novac treba onima koji ne proizvode ništa. Državi recimo.No, država ima neke svima zajedničke službe koje moraju funkcionirati pa suverene države uvode novac, svoju valutu koju tiska sama. Kako bi narod prislilila da mijenja svoje proizvode za isključivo državni novac, država uvodi poreze plative samo u tom bezvrijednom papiru koji se službeno zove novac. Putem poreza im tako uzima dio novostvorenih vrijednosti. Inače državi novac ne treba,može ga natiskati sama. Dok s jedne strane tiska novac, s druge ga porezima uništava.
Situacija se drastično mijenja kad država odluči odustati od tiskanja novca i to prepusti (stranim privatnim) bankama.Od onog koji kontrolira, usmjerava novac, država postaje tek bankarska mušterija. Doduše, ne baš obična mušterija. Povlaštena utoliko što svojim represivnim aparatom garantira povrat kredita bankama. Putem svog poreznog sustava država više ne financira javne potrebe, već skuplja od građana novac za kamate na kredite koje je država uzela od banaka, pritom građani plaćaju i kamate i kamatare. Davanjem prava na kreaciju novca privatnim bankama, država je usput dala bankama i pravo na vođenje gospodarske politike. Odnosno - dala lisicama da čuvaju kokoši.
Signal kojeg su rejting agencije poslale svima glasi: kokošiju više nema.
I toga ćemo svi postati svjesni:da tuđu valutu za kupovinu tuđe robe (svega onoga što nam je nužno,a ne proizvodimo sami) možemo dobiti samo prodajom svoje robe. Ako nemamo svoje robe, onda ništa - nema ni tuđe.A to znači da se trebamo odreći tuđe govedine, tuđe salate,tuđeg voća (15 milijuna kuna dnevno uvozimo hrane, na dug) i konačno početi nešto raditi.
Da bi to politička oligarhija mogla, mora imati novac kojim će financirati reindustrijalizaciju zemlje.Već znamo kako državi koja je suverena problem nije novac, ali jest bankarska kreditna multiplikacija i garancija svakomu da u svako doba dana i noći profit zarađen u Hrvatskoj može pretvoriti u devize, stranu valutu.Dakle, ukidanje valutne klauzule, dizanje obavezne stope bankarske rezerve, primarna emisija novca i slijediti svoju strategiju.
Nije prevelik problem. Samo ga treba riješiti.Konačno rješenje je svakako nekreditni novac, no dotad, dok se ne pojavi dovoljno jaka politička opcija koja bi uvela nekreditni novac, neka druga, dovoljno svjesna činjenice da smo svi bankarski najamni radnici, bi mogla sitnim korekcijama smanjiti brzinu zaduživanja kako bismo došli do kakvog takvog predaha.


Kamo nas sve to vodi? Bogate li se političari na naš račun?
Previše pitanja, a odgovornih nigdje.....

Sledgehammer:
Iza tih oglasa po banderama stoje uglavnom normalne novčarske institucije (čitaj: banke i osiguravajuća društva) koja na taj način, izbjegavajući pravila koja su sami potencirali i uveli, plasiraju novac krajnjim korisnicima, jer im lova na paletama u podrumu nema vrijednost, to je mrtvi kapital.

U tome se ogleda dvoličnost tog cijelog sustava, Linjos zna za njih - ali mu isti donose dobru lovu kroz porez i takse, pa šuti, ti krediti se ionako brzo provuku kroz papire i postanu legalni kod istih faca koje bi te legalno otkantale kao kreditno nesposobnog...

Probaj nazvati neke od tih likova pa ćeš brzo vidjeti da će te uputiti u neki normalan ured npr. Allianz osiguranja gdje će ti "gospođa X" srediti papire, provjeriti HROK koji joj ionako nije bitan, bitna je samo kamata na kamatu, jebeš uvjete kada se čovjeka guli....

Mlačanin:
Nije istina ,kako se navodi u članku, da ova vlast više nema kaj prodati. Ima i te kako, ali skriva kao zmija noge. Imamo Bogom danu sreću da se nalazimo tu, gdje jesmo, na izvoru prirodnih resursa koji život znače. Voda!!
Uz to, sada se "stidljivo" govori o nafti i plinu u Jadranu, valjda se više istina ne može zamagljivati.
Nekako mi postaje jasno  od kuda hrabrost ovim našim mudrim glavarima hrabrost u rastrošnosti i gomilanju zaduživanja zemlje i namjerno uništene privrede i poljoprivrede.
Namjerno nas zadužuju , a račun vjerojatno već znaju. Ili se možda varam? Nekako ne vjerujem da su svi neznalice, slabo čuju, ne vide ???


Zarazna bolest širi se Evropom!!!???? >:D

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju