Autor Tema: Hypo Alpe Adria Banka je krovna organizacija transbalkanskog pranja novca  (Posjeta: 15270 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

shaka zulu

 • Gost
Odg: Hypo Alpe Adria Banka je krovna organizacija transbalkanskog pranja novca
« Odgovori #15 : Prosinac 30, 2009, 01:55:53 prijepodne »
Ekskluzivno: Tko je sve pod međunarodnom istragom u Aferi Hypo       
Dec 15, 2009 at 05:33 PM 
Ekskluzivno objavljujemo popis osoba koje su pod međunarodnom istragom u slučaju Afere Hypo, a protiv kojih bi njemačko ili austrijsko pravosuđe moglo podignuti optužnice zbog umiješanosti u ovu kriminalnu aferu.

 
Sanader i Šuker prikrivali tajna izvješća Ministarstva financija

Ivo Sanader i Ivan Šuker znali su još 2006. godine da stvarni, ali prikrivani gubici Hypo Grupe, zbog nezakonitim operacija u Hrvatskoj, posebno zbog transakcija pranja novca preko Hrvatske, iznosi blizu dvije milijarde eura.

O tomu su Šukera i Sanadera upozorili devizni inspektori Deviznog inspektorata Ministarstva financija u svojim izvješćima broj 513-08-01/03-12, od 25. srpnja 2003. godine, te u izvješću broj 513-08-01/05-3, zatim izvješću broj 513-08-01/99-2 od 30. listopada 2000. godine, rješenje broj 513-08-01/00-12 od 7. kolovoza 2000. godine, te dopisa broj 513-08-01/01-20, od 11. svibnja 2001. godine.

U svim tim tajnim dokumentima Ministarstva financija, Ivo Sanader i Ivan Šuker jasno su upozoreni na rizike kriminalnog poslovanja Hypo Grupe u Hrvatskoj, kao i na nezakonite financijske i poslovne operacije koje se obavljaju preko Hypo Alpe Adria Banke d.d. Zagreb i Slavonske banke d.d. Osijek, ali i drugih povezanih osoba Hypo Grupe u Hrvatskoj i Austriji.

Na portalu Necenzurirano.com ekskluzivno smo objavili tajne dokumente Ministarstva financija radno nazvane „Dosje Hypo“, čije su uništavanje naredili Šuker i Sanader, te smo u cijelosti objavili obavještajno izvješće o organiziranom kriminalu i pranju novca u Hypo Grupi iz studenog 2007. godine.

Danas ekskluzivno objavljujemo popis osoba koje su pod međunarodnom istragom u slučaju Afere Hypo, a protiv kojih bi njemačko ili austrijsko pravosuđe moglo podignuti optužnice zbog umiješanosti u ovu kriminalnu aferu.

Tajni „Dosje Hypo“ Ministarstva financija skriva dokaze o gubicima Hypo Grupe u Hrvatskoj

Usprkos saznanjima o organiziranom kriminalu u Hypo Alpe Adria Banci Zagreb, Slavonskoj banci d.d. Osijek i povezanim pravnim osobama Hypo Grupe u Hrvatskoj, zbog kojih nezakonitosti su Hypo Grupi prouzročeni gubici u visini od skoro dvije milijarde eura, Ivo Sanader i Ivan Šuker su prikrili Aferu Hypo, dokumentaciju i saznanja o gubicima Hypo Grupe, zbog vlastite i umiješanosti hrvatskog državnog vrha u organizirani kriminal i pranje novca u Hypo banci.

Dokumenti, koje smo tijekom zadnje dvije godine objavljivali na portalu Necenzurirano.com, ipak dokazuju kako su gubici Hypo Grupe, koji su dosegnuli iznos od oko dvije milijarde eura, nastali isključivo nezakonitim poslovanjem i operacijama pranja novca preko Hrvatske.

Do gubitaka Hypo Grupe došlo u operacijama pranja novca preko Hrvatske: Afera teška 2,8 milijarda eura

Tako je u vremenu od 31. prosinca 2000. godine do 31. kolovoza 2002. godine u financijskim operacijama Hypo Alpe Adria Banke Klagenfurt preko banke kćeri u Zagrebu, „oprano“ više od jedanaest milijarda kuna, i to tajnim kreditnim operacijama između HAAB Klagenfurt i HAAB Zagreb.

Osim kroz takve fiktivne inozemne kredite, te kroz dugoročne devizne depozite o čemu smo opširno pisali na Necenzurirano.com, Hypo Grupa „prala“ je novac sa tajnih računa u Klagenfurtu financijskim operacijama pretvaranja duga po dugoročnim deviznim depozitima u dopunski kapital banke.

Takvim zamjenama kredita za dopunski kapital banke „oprano“ je u HAAB Zagreb više od 200 milijuna eura.

Prema dokumentima, koje posjedujemo, u operacije pranja novca sa čak sedamdeset i sedam tajnih računa u Hypo Alpe Adria Banci Klagenfurt, bile su uključene i povezane pravne osobe unutar Hypo Grupe, pa je tako preko Hypo Leasinga u Hrvatskoj oprano čak 292 milijuna 150 tisuća 243,75 eura, dok je preko poduzeća Hypo Alpe Adria Consultants po nekim procjenama na manipulacijama kupoprodajama nekretnina oprano i do milijardu eura.

Preko tajnih računa u Bayerische Landesbank i Union Bank Switzerland, kako smo to nedavno objavili Hypo Grupa oprala je oko 500 milijuna eura.

U nezakonitim financijskim operacijama preko Slavonske banke d.d. Osijek, o čemu smo objavili i strogo povjerljivi dokument Ministarstva financija Republike Hrvatske, Hypo Grupa oprala je više od 301 milijun eura.

Drugim riječima, Afera Hypo „teška“ je čak oko 2 milijarde i 800 milijuna eura, koliko ukupno iznosi visina nezakonitih financijskih operacija koje su se odvijale u mreži između Hypo Alpe Adria International AG Klagenfurt, Hypo Alpe Adria Zagreb d.d., Bayerische Landesbank Munshen, Slavonske banke d.d. Osijek, te povezanih pravnih osoba Hypo Grupe, prije svega Hypo Leasinga i Hypo Alpe Adria Consultants.

Tko je pod istragom?

Međutim, tko je sve pod istragom u Aferi Hypo?

Istragom u Aferi Hypo obuhvaćeni su brojni poslovi Hypo Grupe u Hrvatskoj, a posebno su na udaru poslovi sa tzv. „politički izloženim osobama“, odnosno poslovi koji zbog veza s vodećim ljudima u državi, upućuju i na moguće korupcijske veze austrijskih bankarskih krugova i pripadnika hrvatske političke elite, povezanih nezakonitim poslovima u Aferi Hypo.

Tako se trenutno pod istragom ili raznim kriminalističkim provjerama zbog povezanosti s Aferom Hypo nalaze: Ivo Sanader, Gunter Striedinger, Wolfgang Kulterer, Ivan Šuker, Božidar Kalmeta, Ivan Jakovčić, Ivić Pašalić, Stevo Žufić, Milan Naperotić, Milan Bandić, Neven Barać, Goran Štrok, Ninoslav Pavić, Mićo Carić, Anto Nobilo, Miroslav Kutle, Branimir Glavaš, Hrvoje Petrač, Vladimir Zagorac, Tomo Horvatinčić, Ivan Čermak, Heinz Truskaller, Zlatko Mateša, Robert Ježić, Vladimir Berneš, Božo Prka, Franjo Gregurić, Radojka Olić, Krešimir Starčević, Igor Kodžoman, Zoran Sikirica, Gerhard Kucher, Thomas Klaus Morgl, Željko Žužić, Dragutin Bašić, Marinko Paić, Andreas Binder, Željko Ratković, Antun Golik, Tilo Berlin, Christian Rauscher, Hermann Gabriel i Mate Granić.

Necenzurirano.com

Povezano:

Afera Hypo
 
http://www.necenzurirano.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1665&Itemid=1


Državno odvjetništvo potvrdilo kako provodi istragu o Aferi Hypo       
Dec 16, 2009 at 06:08 PM 
„Slijedom brojnih upita novinara vezano za navode koje su prenijela sredstva javnog priopćavanja kako je Željko Jovanović, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, izjavio da je to vijeće dostavilo "vrlo opsežnu dokumentaciju" o slučaju Hypo banke te da ju je "proslijedilo Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske", odgovaramo kako su Državnom odvjetništvu RH dostavljeni tekstovi koje je Domagoj Margetić objavio na svojem internetskom portalu necenzurirano.com“, stoji u priopćenju Državnog odvjetništva na upite novinara vezano uz Aferu Hypo.
 
„Osim tih tekstova koji su i ranije bili dostupni napominjemo kako Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije nije Državnom odvjetništvu RH dostavilo nikakvu drugu dokumentaciju.

DORH je već u niz navrata izvješćivao javnost o međunarodnoj pravnoj pomoći prema nadležnim tijelima mnogih država te o izuzetno dobroj suradnji sa nadležnim tijelima Republike Austrije, a u cilju provjere tijekova novca za koje postoji sumnja da je otuđen od strane većeg broja osoba iz sredstava namijenjenih obnovi i obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

Ovom međunarodnom pravnom pomoći obuhvaćena je i provjera spornih kreditnih odnosa Hypo Grupe Alpe Adria sa pravnim i fizičkim osobama u Republici Hrvatskoj“, navode iz DORH-a.

„Slijedom navedenog, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je u okviru međunarodne pravne pomoći putem nadležnih tijela Republike Austrije zatražilo i provjeru utemeljenosti medijskih napisa o rezultatima nadzora Hypo Grupe Alpe Adria tijekom kojega su navodno od strane nadležnih austrijskih tijela pronađeni dokumenti koji ukazuju na možebitna kaznena djela povezana sa pravnim i fizičkim osobama iz Republike Hrvatske“, zaključak je priopćenja Državnog odvjetništva o istrazi u Aferi Hypo.

Necenzurirano.com

Povezano:

Afera Hypo

Ekskluzivno: Tko je sve pod međunarodnom istragom u Aferi Hypo

http://www.necenzurirano.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1666&Itemid=1

shaka zulu

 • Gost
Odg: Hypo Alpe Adria Banka je krovna organizacija transbalkanskog pranja novca
« Odgovori #16 : Prosinac 30, 2009, 02:00:54 prijepodne »
>>> AFERA HYPO   http://www.necenzurirano.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1664&Itemid=1
Dec 14, 2009 at 02:34 PM 

Ekskluzivno: Tko je sve pod međunarodnom istragom u Aferi Hypo?
 
Otvoreno pismo Tomislavu Karamarku: Lažete da policija nije istraživala Aferu Hypo! 
 
Državno odvjetništvo potvrdilo kako provodi istragu o Aferi Hypo
 
Ključni igrači Afere Hypo koji mogu inkriminirati Sanadera: Walter Wolf
 
Ključni igrači Afere Hypo koji mogu inkriminirati Sanadera: Milan Naperotić
 
Ključni igrači Afere Hypo koji mogu inkriminirati Sanadera: Gunter Striedinger
 
Devizni inspektorat: Hypo banka krivotvorila poslovne knjige kako bi prikrila pranje novca
 
Hypo banka prikrivala pranje novca pretvaranjem fiktivnih depozita i kredita u kapital banke

Devizni inspektorat 2003. otkrio operacije pranja novca Hypo banke preko BLB banke
 
Ekskluzivno: Objavljujemo tajno izvješće ministru Šukeru o Aferi Hypo iz prosinca 2005.

Ekskluzivno: 197,5 milijuna eura iz Hypo banke BLB banka oprala preko Slavonske banke

Gdje je nestalo 1,5 milijarda eura iz Hypo grupe: Pod istragom Kalmeta i Šuker

Tajni dokument dokazuje: BLB banka umiješana u pranje novca preko Hypo banke

Afera Hypo skriva tajnu pljačke Riječke banke: BLB s Vladom planirala i organizirala pljačku

Imamo dokaze: Sanader reketario Kutlu za posredovanje u dobivanju kredita kod Hypo banke

BLB banka nije ispunila obvezu dokapitalizacije HAAB i Slavonske banke sa 250 milijuna eura

Kosoricina ucjena ili zašto je oporba zaustavila saborsku istragu o Aferi Hypo

Bajić može nastaviti prikrivati: Nacionalno antikorupcijsko vijeće odustalo od „Afere Hypo“

Odgovor Ivanu Mikleniću: Velečasna obrana kriminala u „Aferi Hypo“!

Bajiću biraj stranu: Gdje je 5,6 milijarda kuna iz „Afere Hypo“?

Zašto Karamarko skriva dokumentaciju SOA-e o „Aferi Hypo“: Ubojstva potpisana „Hypo“

Afera koja ugrožava tranzicijski poredak moći: Kosor i Bajić prikrivaju „Aferu Hypo“

Domino efekt afere Hypo vodi do Zagreba, Ljubljane i Beograda

Sukob interesa: Sindikat policije koristi kredit Hypo banke u iznosu od 260 tisuća eura

Adriatic Institute traži oštre mjere i istragu u „Aferi Hypo“

Šuker 2004. zabranio istragu o tajnom računu kojim je kod Hypo banke raspolagao Sanader

Ekskluzivno: Preko tajnog računa kod BLB banke „opran“ novac iz Slavonske i Hypo banke

Hrvatska Vlada u središtu je međunarodne istrage zbog „Afere Hypo“

Margetić na OTV-u o "Aferi Hypo"

Mafijaška banka: Hypo Alpe Adria Banka je krovna organizacija transbalkanskog pranja novca

Afera Hypo: Njemačka istraga u BLB-u vodi do Hrvatske

Tajni ugovori o deviznim depozitima dokazuju: Hypo banka nije platila dionice Slavonske banke

Posjedujemo tajne ugovore koji dokazuju kako je Hypo banka prijevarom preuzela Slavonsku banku

Što otkriva tajno izvješće o Hypo banci?

Ekskluzivno: U cijelosti objavljujemo strogo povjerljivo izvješće o Hypo banci

Sanader koordinirao prijevaru Hypo banke oko preuzimanja Slavonske banke

Afera Hypo: Zašto Šuker i Rohatinski nisu izvijestili Austriju o istrazi Deviznog inspektorata

Afera Hypo: Hrvatska prekršila međunarodni ugovor s Austrijom zbog Hypo banke

Tajno izvješće Šukeru: „Opasne igre Hypo banke povećale zaduženje države u inozemstvu“

Tajno izvješće Deviznog inspektorata: Hypo izvršila maligno preuzimanje Slavonske banke

Tajno izvješće: Hypo banka krši Direktivu Europske unije o poslovanju kreditnih institucija

Afera Hypo: Tajno izvješće Deviznog inspektorata ministru Šukeru o pranju novca u Hypo banci

Afera Hypo: Ana Lovrin laže

Afera Hypo: Hoće li Bajić optužiti Sanadera?

Sanaderovu ostavku treba promatrati kroz spregu njegove vlasti s organiziranim kriminalom

Pritisak Bruxellesa i Karamarkova ucjena: Zašto je Sanader morao dati ostavku?

Pranje novca u Hypo banci

Pranje novca u Hypo banci transakcijama na osnovu tajnih ugovora o kreditiranju

Sanader 1995. dogovarao tajno kreditiranje Vlade sa Hypo bankom Klagenfurt

Ugovor kojeg su sa Hypo bankom 1995. dogovorili Granić i Sanader izrazito nepovoljan za Hrvatsku

Afera Hypo razotkriva povezanost Sanaderove Vlade s organiziranim kriminalom

Afera Hypo: Vlada sudjelovala u krivotvorenju bilanca Hypo banke

Pranjem više od 11 milijarda kuna preko Hypo banke nezakonito povećavan vanjski dug Hrvatske

Afera Hypo: Fiktivni krediti Hypo banke Klagenfurt služili kao pokriće za pranje novca

Pranje novca dugoročnim deviznim depozitima Hypo banke Klagenfurt kod Hypo banke Zagreb

Europski domino efekt Afere Hypo

Kroz dopunski kapital Hypo banke Zagreb oprano preko 200 milijuna eura

Hypo banka u Hrvatskoj prala novac transakcijama preko povezanih osoba

Preko tajnih deviznih računa kod stranih banaka Hypo banka Zagreb oprala preko 500 milijuna eura

Sanader onemogućava istragu o pranju novca u Slavonskoj i Hypo banci

Vlada i HNB skrivaju tajne dokumente koji dokazuju pranje novca u Hypo banci

Hypo banka Klagenfurt uz pomoć hrvatske Vlade prikrivala gubitke pranjem novca u Hrvatskoj

Hypo banka Klagenfurt nezakonitim poslovanjem u Hrvatskoj ugrozila stabilnost bankarskog sustava

Dokument DAB-a dokazuje organizirano prikrivanje kriminala u Hypo i Slavonskoj banci

Tajna Šukerove nezakonite nagodbe sa Hypo bankom: Obustava istrage protiv Hypo banke

Istraga zbog pranja novca preko Slavonske banke zaustavila nagodbu s Hypo bankom

Ekskluzivno: Objavljujemo tajni Dosje Hypo čije su uništavanje naredili Sanader i Šuker

Tajna kriminalne nagodbe sa Hypo bankom: Sanaderova Vlada izvlači novac iz Hrvatske

Vlada u tajnosti nezakonito pomagala sanaciju Hypo banke Zagreb

Hypo banka Klagenfurt prala novac preko tajnih računa u BLB, Deutsche Bank i UBS banci

Tajni dokument Ministarstva financija: Rohatinski i Šuker prikrivali pranje novca u Hypo banci

Ekskluzivno: Tajno izvješće ministru Šukeru o pranju novca u Hypo banci

Načelnica u Ministarstvu financija uništila dokaze o pranju novca u Hypo banci

Austrijanci traže tajne zapisnike o istragama o pranju novca u Hypo banci

Tajni dopis Deviznog inspektorata otkriva: Rohatinski prikrivao pranje novca u Hypo banci

Krizni tim BLB banke odlučio: Hypo banka se povlači iz Hrvatske?

Hypo banci prijeti financijski slom: Gubici Hypo banke u Hrvatskoj prešli 5 milijarda eura

Korupcija u Ministarstvu financija: Šukerova pomoćnica dobila kredit za prikrivanje Afere Hypo

Policija bez komentara o istrazi o pranju novca u Aferi Hypo

Prešućeno tajno izvješće: Hypo banka dobila spor protiv RH zbog propusta HNB-a 

Tur

 • Gost
Odg: Hypo Alpe Adria Banka je krovna organizacija transbalkanskog pranja novca
« Odgovori #17 : Prosinac 31, 2009, 09:06:20 prijepodne »
Afera Hypo: Pukanić bio Petračev posrednik u Ježićevom preuzimanju DIOKI-a

Analitički pregled informacija o Aferi Hypo, iz studenog 2007. godine, otkriva zakulisne igre i korupcijsku spregu organiziranog kriminalnog podzemlja, Hypo Alpe Adria Banke, te visokih državnih dužnosnika u preuzimanju vlasništva nad dionicama DIOKI-a, u kojem je poslu kao jedan od ključnih posrednika koje je angažirao Hrvoje Petrač sudjelovao i kasnije ubijeni Ivo Pukanić. Osim Pukanića u pregovorima između Roberta Ježića i Darka Ostoje, prema ovom dokumentu, sudjelovao je i Miomir Žužul, kao osobni predstavnik Ive Sanadera, u zamjenu za čije posredovanje je Ježić, navodno, na račun HDZ-a trebao uplatiti milijun eura provizije.
 
Tajni sastanak Žužul – Ježić u Trstu: Žužul za posredovanje između Ostoje i Ježića tražio uplatu milijun eura provizije na račun HDZ-a

„Prilikom posla s DIOKI i pregovora s Robertom Ježićem, Starčević je većinu informacija prenio Franji Tureku, a on je o tome informirao Željka Bagića i Hrvoja Petrača.

Problem je bio Darko Ostoja i njegove dionice koje nije htio prodati.

Petrač se prihvatio posla i „uvjerio“ Ostoju da to mora učiniti, a I. Pukanić je imao posredničku ulogu.

Istovremeno je Miomir Žužul ponudio R. Ježiću da će srediti stvar s D. Ostoja te se na sastanku u Trstu s Ježićem dogovorio da 1 milijun eura se uplati na tajni račun HDZ-a što je Ježić prihvatio.

Nakon što je prevaren Petrač je u par navrata slao Ježiću ozbiljna upozorenja a potom i Žužulu. Sa svime ovime je upoznat K. Starčević.

Po dolasku u HAAB Starčević je od Tureka dobio dosta informacija o HAAB-u i pojedincima a istovremeno je i sam dao informacije Tureku koje su završile kod Stjepana Mesića. Istovremeno je Turek kontaktirao i s Darkom Ostojom s kojim je i danas u vezi što mu je pomogao Starčević“, stoji u obavještajnom izvješću o Aferi Hypo, iz od 8. studenog 2007. godine.

Petrač, Turek, Pukanić, Šelendić i Starčević prijetili ostoji da proda dionice DIOKI-a

„Od listopada 2003. godine Krešimir Starčević, Franjo Turek i Željko Bagić su upoznati s operacijom R. Ježića da neeksponiran kupi DIOKI.

Tehnički i drugi problemi oko kupovine rješavali su se po nalogu Slavka Linića sa Krešimirom Starčevićem iz HFP koji je Ježića servisirao sa svim bitnim informacijama sugerirajući pri tom načine na koje riješiti problem i preko koga.

DIOKI koji je bio procijenjen na 520 milijuna kuna odlučio je 2001. godine kupiti Robert Ježić. Svoju namjeru je od početka skrivao angažirajući HAAB i njihov investicijski fond da oni budu službeni kupac tako da se njegovo ime do 2004. godine nije spominjalo.

U ime HAAB-a glavni pregovarač za DIOKI bio je Gabriel Delacher iz fonda Wienna Capitals partners iz Beča.

Obzirom da je vlasnička struktura DIOKI-a bila nepodobno raspoređena za manipuliranje te međusobno neovisna, Ježić je na temelju informacija Krešimira Starčevića i na njegov prijedlog preko Ive Pukanića angažirao Hrvoja Petrača da za honorar od 1 milijun eura uvjeri Darka Ostoju iz „Dom fonda“ da proda svoj udjel u DIOKI-u 51 % što je on odbijao.

Istovremeno je Slavko Linić preuzeo obvezu da će HFP i Krešimir Starčević prodati Ježiću samo 25 % vlasništva DIOKI-a kojim raspolažu u HFP.

Petraču su u slamanju Ostojinog otpora pomogli I. Pukanić i Šelendić (uz prijetnje). Istovremeno su Franjo Turek i Krešimir Starčević sugerirali ostoji da se je bolje ne konfrontirati s Petračem. Ostoja je bio ključan za Ježića, jer je kao većinski vlasnik zastupao 3 fonda s ukupno 51 % vlasništva.

Prve posredničke i uvjeravajuće razgovore s Ostojom obavio je po nalogu Petrača Ivo Pukanić koji mu je po Petračevom scenariju „objasnio“ da je druga strana spremna ako on ne prihvati ponudu dizati aute u zrak, rezati uši, rasturiti brak i obitelj, ugroziti djecu. Nakon Pukanića je s Ostojom razgovarao Šelendić te je Ostoja pristao na sastanak s Robertom Ježićem u Petračevom lokalu „Cantineta“.

Na ručku u „Cantineti“ je Ostoja prihvatio Ježićevu ponudu i obećao prodati 51 % vlasništva DIOKI-a“, stoji u analitičkom pregledu Afere Hypo, iz studenog 2007. godine.

Nakon Petračevog bijega iz Hrvatske Sanader zadužio Žužula da posreduje između Ostoje i Ježića

Prema navodima iz obavještajnog izvješća o Aferi Hypo, nakon što je zbog istrage otmice sina Vladimira Zagorca Hrvoje Petrač napustio Hrvatsku, Ivo Sanader je zadužio Miomira Žužula za posredovanje između Ostoje i Ježića oko kupoprodaje dionica DIOKI-a.

„U „Cantineti“ je između Ostoje i Ježića realizirano 4 sastanka i sve je dogovoreno oko prodaje. Tada je izbila afera s otmicom sina Vladimira Zagorca, a Petrač napustio RH.

Ostoja se počeo kolebati i savjetovati s Franjom Turekom, no ubrzo je Ježić dobio ponudu od Miomira Žužula da će HDZ riješiti njegov problem i sa HFP i sa D. Ostojom te da je Ivo Sanader njega zadužio da to sve provede povoljno po Ježića.

Kada je došla Sanaderova vlada odmah su se oko DIOKI-a počeli kolebati, pa je Sanader poslao Žužula na dogovor s Ježićem da dogovori proviziju i gdje će se uplatiti. Sastanak Ježić – Žužul održan je 1. svibnja 2004. godine u Trstu gdje je i isplaćena provizija.

Priču oko uloge Sanadera plasirao je u javnost Šelebaj koji je komentirao da Sanaderu za provedbu operacije DIOKI u korist Ježića nije bio bitan I. Šuker već Andrija Hebrang koji je bio predsjednik Nadzornog odbora HFP.

Preko Hebranga je Ježić pokušao umanjiti vrijednost DIOKI-a sa 520 milijuna kuna što je iskazano u elaboratu kada su se odvajali od INE, ističući da je INA prenapuhala vrijednost.

Dana 19. travnja 2004. godine Robert Peša iz HFP i Darko Ostoja otputovali su u Moskvu gdje su imali sastanak s Hrvojem Petračem, kojem je Ostoja tada sve ispričao oko pregovora s Ježićem i ulogom M. Žužula i Sanadera.

Nakon 1. svibnja 2004. godine H. Petrač je u par navrata iz inozemstva nazivao R. Ježića i tražio isplatu svoje provizije izražavajući nezadovoljstvo zbog kašnjenja“, stoji u izvješću iz studenog 2007. godine.

U operaciji DIOKI Pukanić se kao Petračev posrednik našao suprotstavljen Sanaderu i Žužulu

Operacija DIOKI, tako je još jedna poveznica koja s jedne strane povezuje pokojnog Ivu Pukanića s Aferom Hypo, dok s druge strane s Pukanićem povezuje ne samo njegovog očito prijatelja Hrvoja Petrača, nego i Ivu Sanadera i Miomira Žužula.

U operaciji Ježićevog preuzimanja vlasništva nad dionicama DIOKI-a, Pukanić je kao Petračev posrednik očito bio na suprotnoj strani od Sanadra i Žužula.

Dok je Petrač, s jedne strane dogovorio s Ježićem da će mu odraditi preuzimanje dionica od Ostoje, te kao posrednika Ostoji poslao Ivu Pukanića, Ivo Sanader je namjerio, barem kako navodi ovo izvješće iz studenog 2007. godine zaraditi na ovom posredovanju pa je i sam ponudio Ježiću rješenje kupoprodaje dionica DIOKI-a, a za svog osobnog posrednika u pritiscima na Ostoju postavio je Miomira Žužula.

Necenzurirano.com

Tur

 • Gost
Odg: Hypo Alpe Adria Banka je krovna organizacija transbalkanskog pranja novca
« Odgovori #18 : Siječanj 05, 2010, 09:06:55 prijepodne »
Afera Hypo: Željko Žužić i Hypo banka izveli prijevaru „tešku“ 42,9 milijuna eura

„U prosincu 2004. godine Leopold Spitzbart podnio je kaznenu prijavu protiv Antuna Golika, Željka Žužića, stečajnog suca Raoula Dubravca i Hypo Alpe Adria Banke zbog prijevare, krađe, pronevjere, krivotvorenja isprava, prouzročenja stečaja, davanja lažnih podataka, prijetnje smrću, te zbog zataškavanja“, stoji u dokumentaciji o Slučaju Spitzbart, koju posjedujemo u cijelosti. Dokumentacija koju posjedujemo vrlo detaljno opisuje i dokazuje tehnologiju prijevare koju su organizirali i izveli bliski prijatelj i financijer predsjednika Mesića Željko Žužić i Uprava Hypo Alpe Adria Banke. prema podacima iz dosjea Slučaja Spitzbart, razvidno je kako su Žužić i Hypo banka oštetili austrijskog investitora Leopolda Spitzbarta i njegovo poduzeće za iznos od 42 milijuna 997 tisuća 786,78 eura, zbog čega je protiv Wolfganga Kulterera, Guntera Striedingera, Thomasa Klausa Morgla, Željka Žužića, Dragutina Bašića, Marinka Paića, Andreasa Bindera, Željka Ratkovića, Antuna Golika i Henza Truskallera austrijsko državno odvjetništvo pokrenulo istragu i kazneni postupak.
 
Kako je počela poslovna suradnja Spitzbarta i Žužića

„Tijekom 2002. godine Spitzbart Gruppe je htjela unajmiti šljunčaru od tvrtke Velkom d.o.o., a poslije je i kupiti, no Željko Žužić je spriječio taj najam, te je njegova firma unajmila tu šljunčaru.

No, Žužić je svakako htio surađivati sa Spitzbart Grupom, i to zato što su imali i iskustva i sredstva (prvenstveno u strojevima) ili mogućnost da odmah nabave sve potrebne strojeve.

Dakle, Spitzbart se dao nagovoriti na joint venture projekt, a kako bi dva najjača interesenta zajednički nastupila na tržištu (kasnije su izigrani i u poslu s Velkomom, obzirom da je Žužić naknadno pokrenuo stečajni postupak Velkoma).

Tako je Spitzbart Beton d.o.o. (Spitzbartova firma u Hrvatskoj) dana 29.4.2002. godine sa društvom Solidum Žužić d.o.o. zaključila Osnovni ugovor o poslovnom povezivanju, prema kojem su oba ugovaratelja imala zajednički poslovni interes na području srednje i jugoistočne Europe.

Prema navedenom ugovoru, ugovaratelji su ugovorili da će se kroz poslovnu udrugu realizirati kupnje i koristiti koncesije raznih oblika materijalne imovine (šljunčare, kamenolome i slično), ustrojiti i voditi razne proizvodne programe, osnivati nove firme, zajednički nastupati na tržištu, te financijski ulagati u pojedine zanimljive poslovne poduhvate, sve na načelima poslovnog morala, na neodređeno vrijeme (do istupa jednog od ugovaratelja).

Sve odluke su se trebale donositi jednoglasno i potvrditi zapisnikom. Prva aktivnost trebala je biti vađenje i separacija šljunka i pijeska, te proizvodnja betona u okviru šljunčare u Velikoj Gorici, koju je zakupio Žužić, za što je ugovoreno da se odmah osnuje novo trgovačko društvo (u kojem će obau govaratelja biti vlasnici udjela u omjeru 50:50), a imati će i dva člana uprave koji će zastupati društvo skupno.

To novo društvo je prema ugovoru trebalo nadoknaditi Žužiću sve izdatke koje je imao u vezi s početnim aktivnostima na preuzimanju kompleksa šljunčare, nakon čega su oba ugovaratelja trebala zajednički i ravnopravno otkupiti cijeli kompleks i tako izvršiti dokapitalizaciju novog društva.

Za slučaj sporova ugovorena je nadležnost arbitražnog vijeća i primjena hrvatskog prava.

Nakon zaključenja navedenog osnovnog ugovora, ugovorne strane su dana 29.4.2002. godine osnovale novo društvo Beton i Asfalt Union d.o.o. u Novom Čiču, te su za direktore imenovani Antun Golik (od strane Žužića) i Karl Hermann Frisch iz Austrije (od strane Spitzbarta)“, opisuje se u kronologiji Slučaja Spitzbart, koja je sastavni dio dokumentacije koju posjedujemo.

Kreditna prijevara Žužića i Hypo banke

U nastavku dokumenta detaljno se opisuje kreditna prijevara koju su izveli Željko Žužić i Hypo Alpe Adria Banka, prilikom ugovaranja kredita za kupnju dodatne opreme zajedničkog poduzeća od poduzeća Ratraco – Gradnja d.o.o. i stečaju.

„U tijeku 2002. godine je društvo Beton i Asfalt Union d.o.o. (BiAU) sa društvom Ratraco – Gradnja d.o.o. u stečaju iz Zagreba (stečajni upravitelj Marinko Paić) zaključilo ugovor o kupoprodaju pokretnina (koji je u ime kupca potpisao samo jedan direktor Antun Golik) i to po sistemu viđeno – kupljeno, za postrojenje za drobljenje i separaciju kamena, asfaltnu bazu, kontejnere, bager utovarivač, uredski namještaj, uredska oprema i 4 cisterne, sve po cijeni od 1.029.935,36 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Navedenim je ugovorom potvrđeno da je prethodno isplaćena ukupna cijena na žiro račun prodavatelja, a u nastavku ugovora se navodi da će kupac preuzeti posjed kupljenih pokretnina kad isplati cjelokupnu cijenu, o čemu će se sastaviti posebni zapisnik.

Navedena je kupnja financirana putem kredita Hypo Alpe Adria Bank d.d. od 28.5.2002. godine, broj ugovora 900/02 (dužnik samo BiAU), u iznosu od 1,5 milijuna eura, za namjenu kupnje obrtnih sredstava, a s rokom korištenja kredita do 1.6.2003. godine. Osiguranje navedenog kredita bile su mjenice i zadužnice društva BiAU, Solidum Žužić d.o.o., Spitzbart Handels HmbH, te osobno željka Žužića i Leopolda Spitzbarta.

Dana 3.6.2002. godine Ratraco Gradnja d.o.o. u stečaju piše dopis BiAU, u vezi s doznakom Hypo Alpe Adria Bank d.d. dana 31.5.2002. godine, obzirom da je uplaćeno više sredstava nego što je ugovorena kupovina (ugovorena kupovina bila je 7.580.324,69 kn, a uplaćeno je bilo 11.039.073,65 kn, dakle uplaćen je višak od 3.458.748,96 kn), pa je stečajni upravitelj pozvao BiAU da ga upute kamo da se vrati uplaćeni višak.

Dana 4.6.2002. godine društvo Solidum Žužić d.o.o. se pismeno obraća Marinku Paiću, stečajnom upraviterlju Ratraco Gradnje d.o.o. u stečaju, te traži da se izvrši povrat greškom uplaćenih sredstava, jer da je greškom po nalogu BiAU s računa Hypo banke doznačena kupovina za poslovne prostore Astra Marijane d.d. u stečaju (opet stečajni upravitelj marinko Paić) u iznosu od 1.797.707,40 kn, pa se moli da se taj iznos prebaci na račun Astra marijane, a višak od 1.661.041,56 kn da se vrati na račun Solidum Žužić d.o.o.

Žužić u svom dopisu napominje kako to sve piše kao suvlasnik društva BiAU i kao garant kredita kod Hypo banke. taj dopisu  ime BiAU supotpisuje i jedan od direktora BiAU Antun Golik (ponovno sam bez drugog direktora iako je po osnovnom ugovoru zastupanje trebalo biti skupno), kao znak suglasnosti sa traženjem Žužića.

Napominje se kako su i Banka i stečajni upravitelj Paić uporno ignorirali činjenicu da je uprava društva BiAU imala dva direktora koji su društvo skupno zastupali. Tako je i ugovor o kupoprodaji pokretnina, a i kreditni ugovor s Bankom, te sve kasnije dopise (npr o povratu viška novca) potpisao samo Antun golik, direktor odabran od Željka Žužića, a ne i direktor Frisch, odabran od Leopolda Spitzbarta“, stoji u kronološkoj analizi Slučaja Spitzbart.

Golik po Žužićevom nalogu krivotvorio ugovore

Tehnologiju prijevare, kojom je Žužić pokušao očito prikriti sumnjive kreditne poslove i prijevaru s Hypo bankom, opisuju detalji kronologije slučaja Spitzbart, koji se odnose na neovlašteno sklapanje ugovora kojim se poduzeće BiAU u Spitzbartovom suvlasništvu zadužilo kod Žužićevog poduzeća Poljoprivredna stanica d.o.o. Velika Gorica, na temelju čega je kasnije, na prijevaran i kriminalan način, Žužić izazvao otvaranje stečaja nad Spitzbartovim poduzećem.

„Dana 20.2.2003. godine je sklopljen Ugovor o kreditu sa društvom Poljoprivredna stanica d.o.o. iz Velike Gorice, s rokom otplate 90 dana i kamatom  po stopi od 6% i to za iznos od 850.000,00 kuna. Navedeno je društvo u vlasništvu Željka Žužića.

Dana 21.2.2003. godine sklopljen je sporazum o prijenosu vlasništva radi osiguranja navedene novčane tražbine (fiducij) u iznosu od 850.000,00 kuna za korist društva Poljoprivredna stanica d.o.o. i to na opremi betonara Stetter (knjigovodstvena vrijednost 5.288.447,78 kn) i teretno vozilo Iveco (knjigovodstvena vrijednost 109.653,35 kuna). Taj sporazum nije ovjeren kod javnog bilježnika.

Dana 4.7.2003. godine Spitzbart Handels GmbH je podnio kaznenu prijavu protiv Antuna Golika, a radi krivotvorenja isprave (navodno da je Golik krivotvorio potpise direktora Spitzbart handels, Leopolda Spitzbarta na naprijed navedenim ugovorima, kako bi omogućio iznajmljivanje te opreme Solidum Žužiću, što je stvarno i učinjeno, čime je Žužić stekao znatnu imovinsku korist), izradom lažne isprave s ciljem da je upotrijebi kao pravu, a počinio je i kazneno djelo prijevare, jer da je drugome omogućio pribavu znatne imovinske koristi“, navodi se u kronologiji slučaja Spitzbart.

Stečajnu prijevaru vodio Marinko Paić

„U međuvremenu je dana 6.10.2003. godine Poljoprivredna stanica d.o.o. iz Velike Gorice (u vlasništvu Željka Žužića) podnijela prijedlog radi pokretanja stečajnog postupka nad BiAU, radi potraživanja u iznosu od 850.000,00 kuna, temeljem ugovora o kreditu od 20.2.2003. godine, koji dug zajedno s kamatama na dan podnošenja prijedloga iznosi 869.504,77 kuna. Društvu je postavljen privremeni stečajni upravitelj u osobi Marinka Paića, kojem je dano u zadatak da ispita postoje li uvjeti za pokretanje stečajnog postupka.

Dana 2.3.2004. godine Spitzbart Beton d.o.o. po svom punomoćniku odvjetniku Marku Kernu podnosi tužbu protiv BiAU i Solidum Žužića, a radi predaje u posjed strojeva i to betonare Stetter, separacije Finlay, automobil mješalice Iveco, automobil mješalice Mercedes, utovarivača Fiat Kobelco, cestovnog tegljača Iveco, rabljene poluprikolice Prestel i utovarivača Liebherr, te radi naknade štete zbog izgubljene zarade u iznosu od 1.943.515,11 eura“, stoji u kronološkom pregledu slučaja Spitzbart, koji je danas predmet istrage austrijskog pravosuđa protiv nekolicine austrijskih i hrvatskih državljana.

„Dana 11.5.2004. godine Trgovački sud u Zagrebu po sucu Dubravcu donosi rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad BiAU, br. St-581/03, kojim je rješenjem Marinko Paić imenovan za stečajnog upravitelja.

Dana 1.7.2004. godine Spitzbart Handels je poslao dopis Marinku Paiću, kao stečajnom upravitelju Ratraco gradnje d.o.o. u stečaju i naveo da ne prihvaća potraživanja Poljoprivredne stanice, pa nema niti temelja za pljenidbu betonare i šlepera.

Navodi se da pravo korištenja tih strojeva ima samo Spitzbart Beton d.o.o., a BiAU nikada nije stekao pravo vlasništva tih strojeva. Također je BiAU izgubila pravo na posjed tih strojeva i to u veljači 2003. godine, Spitzbart je naveo kako će se morati ispitati i Paićeva odgovornost, obzirom na sukob interesa“, stoji u dokumentu kojeg posjedujemo.

Spitzbart upozorio sud na Paićevo pogodovanje Žužiću, te na kreditnu prijevaru u dogovoru s Hypo bankom

Zaključno se u ovom dokumentu, koji predstavlja kronološki pregled događanja i svih mjerodavnih okolnosti u slučaju Spitzbart, detaljno navodi kako je austrijski investitor Leopold Spitzbart upozorio Trgovački sud u Zagrebu na nezakonito postupanje marinka Paića, njegovo pogodovanje Žužiću u stečajnom postupku, te na kraju njihovu spregu s Hypo bankom u kreditnoj prijevari.

„Dana 14.7.2004. godine Spitzbart Handels GmbH je ponovno pisao Paiću, ovaj put kao stečajnom upravitelju BiAU, kojim ponovno navode kako svi strojevi nisu u vlasništvu BiAU, jer nisu plaćeni, te da Žužić te strojeve drži protupravno i bez ikakve naknade za korištenje, iako je u izvješću kojim je Paić predložio otvaranje stečajnog postupka jasno navedeno kako ti strojevi nisu u vlasništvu BiAU, a sada paić te strojeve iznajmljuje svom prijatelju i partneru Žužiću.

Dana 27.7.2004. godine Spitzbart podnosi sudu zahtjev za smjenu Marinka Paića, zbog prijevare i pronevjere u stečaju Ratraco gradnje, zbog neopravdanog bogaćenja njega i Žužića, zbog ignoriranja izjava g. Frischa i cjelokupne dokumentacije u stečaju BiAU, radi nepokretanja postupaka protiv Ratraco gradnje na ispunjenje ugovora, protiv Astra marijane radi povrata novca, protiv Žužića radi neispunjenja joint venture ugovora, bespravnog korištenja strojeva i slično, protiv Hypo banke radi kreditne prijevare, te traže ispitivanje svih stečajeva koje je vodio Paić, te podnošenje kaznenih prijava protiv Paića, Žužića, Uprave Hypo banke i Hypo Consultants, te Golika.

Navodno je već i podnesena tužba u Austriji protiv Hypo banke i to za naknadu štete u vrijednosti od 25 milijuna eura, kao i odgovarajuće kaznene prijave. S cijelim slučajem je navodno upoznato i austrijsko državno odvjetništvo, upravo zbog umiješanosti Hypo banke“, stoji u kronološkom pregledu slučaja Spitzbart.

„Dana 2.9.2004. godine Leopold Spitzbart, Spitzbart Handels, Horny Handels i Spitzbart Beton podnose prijavu zahtjeva i zahtjev za smjenom Marinka Paića i to u ukupnom iznosu od 42.997.786,78 eura (dodan zahtjev u iznosu od 14.577.232,00 eura za izgubljenu zaradu na poslu s Velkomom).

U prosincu 2004. godine Leopold Spitzbart podnosi kaznenu prijavu protiv Antuna Golika, Željka Žužića, stečajnog suca Raoula Dubravca i Hypo Alpe Adria Banke zbog prijevare, krađe, pronevjere, krivotvorenja isprava, prouzročenja stečaja, davanja lažnih podataka, prijetnje smrću, te zbog zataškavanja“, stoji u zaključku dokumenta o slučaju Spitzbart.

Necenzrurirano.com

Bilaj

 • Gost
Odg: Hypo Alpe Adria Banka je krovna organizacija transbalkanskog pranja novca
« Odgovori #19 : Siječanj 12, 2010, 11:12:57 poslijepodne »
Danas je na Z1 bilo o dobivanju kredita. I uglavnom zapitali su se zašto se samo sanader, pašalić i zagorec prozivaju kada je fest puno novaca dato i drugima koji isto tako imaju čudne račune...

Najavili su i drugi tjedan još malo istraživanja tko je sve dobivao kredite.

shaka zulu

 • Gost
Odg: Hypo Alpe Adria Banka je krovna organizacija transbalkanskog pranja novca
« Odgovori #20 : Siječanj 14, 2010, 08:03:02 poslijepodne »
Austrijski mediji o aferi:
“Istraga protiv bivših šefova Hypa zbog lažnih poslova u Hrvatskoj”

“Kurier” navodi da su Hypo banku na Balkan uveli bivši guverner Koruške pokojni Jörg Haider i njegov suradnik Wolfgang Kulterer.
 
Autor: Snježana Herek15.12.2009 19:08 Austrijski mediji pišu o rizičnim ulaganjima u Hrvatskoj (Foto: Arhiva VL)

Austrijski mediji danas su pisali kako su u raščišćavanju poslovanja Hypo banke na površinu isplivali novi detalji o sumnjivim poslovima u jugoistočnoj Europi. Pod naslovom “Hypo-krimi postaje slučaj za državno odvjetništvo”, bečki “Kronen Zeitung” piše da će državna tužiteljstva u Klagenfurtu i Münchenu imati pune ruke posla s raščišćavanjem Hypovih rizičnih investicija na Balkanu.

Jahte, auti, nestali krediti
“Kurier” pod naslovom “Jahte, automobili, nestali krediti” prenosi potvrdu glasnogovornika austrijskoga državnog odvjetništva Helmuta Jamniga o pokretanju istrage protiv odgovornih čelnika Hypa.

Navodi da su banku na Balkan uveli bivši guverner Koruške pokojni Jörg Haider i njegov suradnik i član uprave Hypo grupe Wolfgang Kulterer, koji je u međuvremenu u Austriji osuđen zbog lažiranja bankovnog proračuna. “Kurier” piše i da treba istražiti zašto je tvrtka kći Hypo banke Hrvatski konzalting holding, teška 1,5 milijardu eura, prodana za samo 160 milijuna eura.

Pod naslovom “Dubiozni političari, general i kovčeg s draguljima” piše da je Hypo banka u Klagenfurtu financirala najveći dio hrvatskih projekata Vladimira Zagorca. Ističu se više nego sumnjiva ulaganja u poslove sa Zagorčevim nekretninama, čije je projekte u Rovinju, Puli, Dubrovniku i na Hvaru Hypo banka kreditirala sa 260 milijuna eura te upitno ulaganje 70 milijuna eura u luksuzni Kempinski hotel s hrvatske strane granice u Savudriji.

Austrijski list u cijeloj priči o rizičnim investicijama spominje Wolfganga Kulterera ne samo kao bivšeg predsjednika uprave Hypo grupe nego ga dovodi i u vezu s tajanstvenim “crnim kovčegom” koji je on zbog čuvanja poslovne tajne preuzeo nakon napada na šefa trezora koruške banke.

- Špekulacije o tome da su se u tom kovčegu nalazili ukradeni dijamanti bivšeg generala Zagorca nisu prestale - piše “Kurier”. “Österreich” piše da će protiv bivših šefova Hypa Wolfganga Kulterera i Tila Berlinsa biti pokrenuta istraga zbog “dubioznih novčanih tokova i lažnih poslova koje je Hypo vodio i s mafijaškim krugovima u Hrvatskoj”.

“Bankarstvo je rizično”
Kulterer, koji nije dostupan austrijskom pravosuđu jer živi i radi u Londonu kao bankar specijaliziran za ulaganja, kazao je za ORF da su “bankarski poslovi uvijek vezani uz rizik” te da se ne osjeća krivim za slom Hypo banke.
http://www.vecernji.hr/vijesti/istraga-protiv-bivsih-sefova-hypa-zbog-laznih-poslova-hrvatskoj-clanak-67543

-

Očekuje se izdvajanje leasinga iz Hypo grupe, hrvatski Hypo stabilan

Austrijanci nacionalizirali Hypo banku, Zagreb odahnuo

Hypo je u proteklom desetljeću postao šesta po veličini banka u Austriji zahvaljujući svom prodoru prema Balkanu i jugoistoku Europe, a od 2007. u vlasništvu je njemačkog BLB-a.
 
Autor: Ljubica Gatarić14.12.2009 10:23
zadnja izmjena: 14.12.2009 23:55 (Foto: Arhiva VL)

Olakšanje i u Zagrebu nakon što je austrijski ministar financija objavio da će Austrija nacionalizirati Hypo banku i sanirati njezine gubitke koji su dosad dosegnuli 1,5 milijardu eura.

Šesta banka u Austriji
Hypo je u proteklom desetljeću postao šesta po veličini banka u Austriji zahvaljujući svom prodoru prema Balkanu i jugoistoku Europe, a od 2007. u vlasništvu je njemačkog BLB-a.

Da je znala koliki ih loši plasmani čekaju u Klagenfurtu, Bayerische LandesBank vjerojatno ne bi toliko pritiskala Hrvatsku da 2007. podrži to preuzimanje. Tada je hrvatski guverner Rohatinski bio rezerviran te je pred BLB postavio dosta čvrste uvjete jer se bojao da će se u slučaju krize BLB povući iz austrijske banke, kao što su 2002. pobjegli iz Riječke banke, prodavši je Hrvatskoj za 1 kunu.

Tada je Rohatinski tražio od BLB-a da dokapitalizira hrvatski Hypo, što se i dogodilo, pa su rezerve Hypo banke u Zagrebu sada visokih 21 posto, za razliku od centrale u Klagenfurtu čije su se rezerve spustila na 4 posto, te je vlada donijela odluku o nacionalizaciji banke da izbjegne slom. Izvlačenjem BLB-a iz Hypo banke, pokazalo se da su sumnje guvernera Rohatinskog bile opravdane. – Zadovoljni smo što je Austrija stala iza grupe – kaže Davor Holjevac, viceguverner Hrvatske narodne banke, koji dodaje da ne postoji nijedan razlog zbog kojega bi HAAB u Hrvatskoj imao problema.

– Ta je banka samostalna pravna osoba, ima velike rezerve, visoku adekvatnost kapitala, a u prvih 11 mjeseci iskazala je 255 milijuna kuna dobiti – kaže Holjevac. Optimist je i Marcus Ferstl, predsjednik uprave hrvatskog Hypa, koji kaže da promjena vlasničke strukture nema izravan utjecaj na poslovanje banke u Hrvatskoj, ali im daje dodatnu sigurnost. Nagađa se da austrijska vlada izlaz iz krize vidi u rasprodaji zdravih dijelova Hypo banke, među ostalim i banke u Hrvatskoj, no Holjevac kaže da o tome nije bilo razgovora s HNB-om.

Grupacija iz Klagenfurta vlasnik je i Hypo Leasing Kroatien, vodećeg leasinškog društva u zemlji, koje je prošlu godinu iskazalo gubitak.

Godinama se iza Hypo grupe vuku repovi i brojne afere koje se u Hrvatskoj povezuju s Vladimirom Zagorcem, Pašalićem, Sanaderom, Bandićem, Glavašem, o čemu su se ovih dana raspisali njemački i austrijski mediji. Dopisnik njemačke novinske agencije DPA iz Zagreba Thomas Brey u današnjem tekstu spominje svjedočenje Wolfganga Kulterera.

800.000 maraka provizije
Kulterer je do 2006. bio na čelu banke HGAA i u međuvremenu je osuđen u Austriji zbog krivotvorenja poslovnih knjiga. Brey je spomenuo nepotvrđene medijske napise da je Sanader za posredovanje u davanju kredita u iznosu od četiri milijuna njemačkih maraka dobio proviziju od 800 tisuća maraka.

Dodaje kako je banka pomagala bivšem generalu Zagorcu, Branimiru Glavašu, izbornoj kampanji HDZ-a te da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dobio kredite po ‘nevjerojatno povoljnim uvjetima’.

Moguće je da će gubici Hypo grupe biti i veći nakon što se prekontroliraju svi ugovori na istoku Europe. Holjevac kaže da Hypo banka drugu godinu čisti svoj kreditni portfelj, što se ove godine vidi i po 463 milijuna rezervacija za gubitke.
http://www.vecernji.hr/vijesti/austrijanci-nacionalizirali-hypo-banku-zagreb-odahnuo-clanak-66322

shaka zulu

 • Gost
Odg: Hypo Alpe Adria Banka je krovna organizacija transbalkanskog pranja novca
« Odgovori #21 : Siječanj 19, 2010, 11:41:29 prijepodne »
Skandalozno: Novac od šverca urana i plutonija „opran“ kroz kredite državi       
May 24, 2008 at 11:10 AM
 
Od same umiješanosti Franje Gregurića, Hrvoja Šarinića i ostalih u međunarodno krijumčarenje nuklearnih materijala, plutonija i urana, preko Hrvatske, zanimljiviji je trag novca koji je od ovog nezakonitog posla polagan na tajne račune u Njemačkoj i Austriji.

 
Trag financijskih operacija novcem stečenim od krijumčarenja urana i plutonija, vodi natrag u Hrvatsku. većina financijskih sredstava sa tajnih računa u Njemačkoj i Austriji, vraćala se u Hrvatsku kroz kredite samoj državi. Bio je to najsigurniji način „pranja“ novca od krijumčarenja nuklearnih materijala islamističkih režimima.

Uloga Hypo banke

Kako su to utvrdile američke obavještajne službe u Izvješću za Kongres SAD-a, novac od međunarodnog krijumčarenja urana i plutonija, za hrvatske sudionike u mreži balkanske nuklearne mafije, polagan je na tajne račune u Njemačkoj i Austriji.

Novac je prvo prebacivan na tajne račune kod Deutsche bank i Dresdner Bank AG u Njemačkoj, te kod Erste Osterreichische Sparkasse Bank u Austriji.

Sa tih je računa novac prebacivan na tajne račune kod trećih banaka, od kojih je veći dio novca završavao na tajnim računima kod Hypo banke Klagenfurt.

Hypo banka – sigurna financijska zona balkanske nuklearne mafije

Hypo banka je tada predstavljala sigurnu bankarsku zonu za hrvatske pripadnike balkanske nuklearne mafije.

U Hypo banci njihov je novac bio na sigurnom, a tajnost financijskih transfera, podataka o potpisnicima računa, podataka o prebacivanju novca i financijskim operacijama novcem koji je sjedao na račune od krijumčarenja nuklearnih materijala, bila je zajamčena.

Upravo je u suradnji sa ključnim ljudima Hypo banke, sredinom 1990.-ih godina osmišljen i način pranja novca sa tajnih računa.

Tajni udjeli u kreditima Hypo banke Klagenfurt

Novac je jednostavno, kroz kreditne programe Hypo banke u Klagenfurtu reinvestiran u Hrvatsku, kroz poduzetničke kredite i kredite u turizmu, kao i kredite hrvatskim poslovnim bankama.

Bio je to najsigurniji način novca stečenog organiziranim kriminalom, međunarodnim krijumčarenjem urana i plutonija preko Hrvatske.

Kod potpisivanja ugovora o kreditima između hrvatskih investitora i poduzetnika sa Hypo bankom Klagenfurt, vlasnici tajnih računa u Klagenfurtu sudjelovali su u tim kreditnim poslovima sa tajnim udjelima u kreditu, kako bi kroz kreditne linije Hypo banke što sigurnije, anonimnije i brže oprali nezakonito stečeni novac.

Novcem od urana i plutonija Hypo banka Klagenfurt kreditirala Banske dvore

Dio novca sa tajnih računa, stečenog od međunarodnog krijumčarenja urana i plutonija, završio je i u kreditnim plasmanima Hypo banke Klagenfurt samoj državi.

Tako su Gregurićevi ljudi u Vladi i nakon njegovog formalnog odlaska iz politike, sa svojih pozicija moći, a radi se o premijerima Nikici Valentiću i Zlatku Mateši, omogućili nezakonito zaduživanje Republike Hrvatske kod Hypo banke Klagenfurt, čime je omogućeno pranje prljavog novca stečenog od organiziranog kriminala krijumčarenja urana i plutonija.

Trojac Granić, Prka i Sanader ugovarao aranžmane sa Hypo bankom

U dogovaranju nekih od ovih kreditnih aranžmana Banskih dvora sa Hypo bankom Klagenfurt sudjelovali su i Mate Granić, kao ministar vanjskih poslova; Božo Prka, kao ministar financija i Ivo Sanader, kao tadašnji pomoćnik ministra vanjskih poslova.

Ovakve tvrdnje našeg izvora u Klagenfurtu, potvrđuju dijelom i kreditni ugovori, kao i financijski transferi po tim kreditnim ugovorima, koje su sa Hypo bankom u Klagenfurtu potpisivala ova trojica bivših i sadašnjih visokih dužnosnika Republike Hrvatske.

Dio novca opran preko Adria Bank AG u Beču i LHB International Handelsbank Frankfurt

Dio novca ipak je završavao i u poslovnim operacijama Zagrebačke banke i to preko tajnih računa u Adria Bank AG u Beču i LHB International Handelsbank u Frankfurtu.

Preko tajnih računa kod te dvije banke u Austriji i Njemačkoj, novac je završavao u kreditnim plasmanima Zagrebačke banke d.d. Zagreb, po jednakom modelu kao i u slučaju Hypo banke Klagenfurt.

FBI istraživao povezanost ZABE sa pranjem novca za teroriste

Naime, kako je Zagrebačka banka osnivač i dioničar ove dvije banke, novac je sa tajnih računa u Adria Bank AG u Beču i LHB Internationale Handelsbank u Frankfurtu, plasiran kroz tajne udjele u kreditima, u kreditne investicije Zagrebačke banke d.d. u Hrvatskoj, što je osim pranja preko Hypo banke Klagenfurt predstavljalo drugi siguran model pranja novca stečenog krijumčarenjem urana i plutonija.

Upravo zbog ovakvih kriminalnih operacija, te pranja novca za Visoki saudijski komitet, Zagrebačka se banka svojevremeno i našla na udaru američkog FBI-a i SAD-ove istrage o pranju novca za teroriste i aktivnosti vezane uz terorizam.

Svjedok financijskih operacija 1990.-ih godina

Naš izvor, koji je 1990.-ih godina sudjelovao u Austriji u operacijama pranja novca, kojeg su Gregurić i njegovi suradnici zaradili međunarodnim krijumčarenjem urana i plutonija, svakako je vjerodostojan svjedok ovih financijskih operacija ratnoprofiterske hrvatske političke elite.

Razgovor s nama zaključuje mučnom tvrdnjom kako je kriminalni novac, nakon što je Franji Greguriću i ostalima polagan na tajne račune u Austriji i Njemačkoj, prošao kroz financijske operacije, u kojima je „opran“ upravo kreditiranjem hrvatske države preko nekih poslovnih banaka.
 
Prema njegovom svjedočenju upravo su ove financijske operacije razlog zbog kojeg se političkim nalozima na najvišoj razini u Hrvatskoj štiti i prikriva organizirani bankarski kriminal u Hrvatskoj i spriječavaju istrage o kriminalu u najvećim poslovnim bankama u Hrvatskoj.
 
Povezano:

Franjo Gregurić i Hrvoje Šarinić organizirali šverc urana i plutonija Sadamu Huseinu 

Gregurićeva „Sirijska veza“: Kontrolor balkanske nuklearne mafije 

Gregurićev klan

Povezanost financijske elite u Hrvatskoj sa islamističkim terorizmom

Pad zapadnobalkanskih kriminalnih elita

Uloga zapadnobalkanskih kriminalnih elita u iranskoj nuklearnoj strategiji

Ratni zločini u Sisku 

Domagoj Margetić
 
http://www.necenzurirano.com/index.php?option=com_content&task=view&id=857&Itemid=1

Tur

 • Gost
Odg: Hypo Alpe Adria Banka je krovna organizacija transbalkanskog pranja novca
« Odgovori #22 : Siječanj 22, 2010, 07:54:17 prijepodne »
Afera Hypo: Pod istragom sumnjiva prodaja vlasništva Hypo Alpe Adria Consultants
Austrijski istražitelji koji provode istragu u slučaju Afere Hypo, uskoro bi, kako doznajemo, mogli započeti i s istragom sumnjive prodaje vlasništva poduzeća iz sustava Hypo Grupe u Hrvatskoj; Hypo Alpe Adria Consultants.
 
Hypo Grupa oštećena za 750 milijuna eura?

Naime, prema nekim podacima, poduzeće je u trenutku prodaje novim, za sada i dalje tajnim vlasnicima, u vlasništvu imalo nekretnine vrijedne oko milijardu eura, dok je novi kupac HAAC kupio za iznos od svega 250 milijuna eura, pa istražitelji smatraju kako je tim sumnjivim poslom Hypo Alpe Adria Group iz Klagenfurta oštećena za oko 750 milijuna eura.

Tragovi ove sumnjive kupoprodaje, prema našim izvorima, vode prema Ivi Sanaderu, Iviću Pašaliću, Tomislavu Karamarku, Miroslavu Kutli, Ninoslavu Paviću, Gunteru Striedingeru i Wolfgangu Kultereru, a ključni svjedoci za koje se smatra da znaju tajne detalje oko prodaje Hypo Alpe Adria Consultants mogli bi biti Radojka Olić, Krešimir Starčević i Milan Naperotić.

Tajna prodaja – tajni vlasnici

Naime, iako se radilo o povezanom poduzeću Hypo Grupe, prodaja Hypo Alpe Adria Consultants provedena je u tajnosti, netransparentno, bez bilo kakve javne procedure, ili raspisanog javnog natječaja, a novi vlasnici tog poduzeća do danas su ostali tajnima, iako su ovim poslom stekli vlasništvo nad nekretninama u Hrvatskoj, vrijednima oko milijardu eura.

Istražitelji smatraju kako se, zapravo, radilo o tajnom dogovoru bivše Uprave Hypo banke Klagenfurt sa politički istaknutim osobama u Republici Hrvatskoj, za koje je prema njihovom mišljenju Hypo banka cijelo vrijeme i vodila poslovno financijske operacije preko Hypo Alpe Adria Consultants.

Poduzeće Hypo Alpe Adria Consultants osnovano za operacije pranja novca sa tajnih računa u Klagenfurtu

Smatra se, naime, kako je poduzeće Hypo Alpe Adria Consultants i osnovano s glavnim ciljem pranja novca sa tajnih računa u Klagenfurtu, kojima su raspolagali pripadnici hrvatske političke elite, koji su tim novcem sa tajnih računa, preko HAAC kupovali vrijedne nekretnine u Hrvatskoj, i na taj način prali novac opljačkan iz Hrvatske.

To je ujedno i jedan od osnovnih razloga zbog kojeg je Uprava Hypo banke kasnije bilao bvezna u tajnosti prodati Hypo Alpe Adria Consultants tajnim kupcima iz Hrvatske, jer se, zapravo, radilo o novcima s tajnih računa kojima je Hypo banka raspolagala kao punomoćnik politički istaknutih osoba iz Hrvatske.

Temeljem takvih dogovora, Hypo banka je samo figurirala kao vlasnik poduzeća Hypo Alpe Adria Consultants, dok su stvarni vlasnici bili vlasnici tajnih računa na koje je prebacivan novac iz Hrvatske.

Međutim, kako je poduzeće vođeno kao vlasništvo Hypo Alpe Adria Banke Klagenfurt, i vođeno u svim bilancama banke, prodajom ovog poduzeća po znatno nižoj cijeni od stvarne vrijednosti, austrijski istražitelji smatraju kako je Hypo Grupa ostala oštećena za iznos od oko 750 milijuna eura.

Obavještajno izvješće iz 2007. godine potvrđuje: Hypo Alpe Adria Consultants služilo za pranje novca sa tajnih računa

Obavještajno izvješće o Aferi Hypo, od 8. studenog 2007. godine, uvelike potvrđuje sumnje austrijskih istražitelja o sumnjivim poslovima oko osnivanja, poslovanja i kasnije prodaje poduzeća Hypo Alpe Adria Consultants.

„Nakon ultimatuma Beča i Amerikanaca, HAAB je započeo prodaju svog biznisa s nekretninama u Hrvatskoj i sveg onog što se ne odnosi na bankarstvo i leasing poslovanje, vrijednog oko 1 milijardu eura i to kupcima u RH koji će tako sačuvati kontrolu nad svojim novcem što je osmislio G. Striedinger koji je u HAAB-u prisutan i dalje kao siva eminencija.

Sestrinska tvrtka HAAB sa sjedištem u Zagrebu je Hypo Alpe Adria Consultants d.o.o. i preko nje je išlo pranje novca kroz Striedingerove osmišljene makinacije“, navodi se u izvješću o Aferi Hypo iz studenog 2007. godine.

Tajni dogovor Pašalića, Striedingera i Kulterera: Nino Pavić u tajnosti kupio Hypo Alpe Adria Consultants

Tajno obavještajno izvješće o Aferi Hypo, iz studenog 2007. godine, također prvi puta jasno identificira tajnog kupca poduzeća Hypo Alpe Adria Consultants, te detaljno opisuje tko je dogovorio prodaju vlasništva ovog poduzeća upravo tom, tajnom kupcu.

„Predsjednik uprave od 2000. do 2006. godine bio je Wolfgang Kulterer koji je izuzetno blizak s I. Pašalićem i Ivom Sanaderom.

U ožujku 2007. godine neto dobit HAAC bila je 50 milijuna kuna niža i iznosila je 159 milijuna kuna, što je vrlo neobično i traži objašnjenje.

Početkom 2007. godine HAAC je trebao po prijedlogu Striedingera kupiti talijanski poduzetnik Maurizio Zamparini, predsjednik nogometnog kluba Palermo, s čime se nije složio Pašalić koji je predložio da će to kupiti hrvatski državljanin Nino Pavić i još netko iz bankarskih krugova u Zagrebu.

S tim su se prijedlogom složili Striedinger i Wolfgang Kulterer novi predsjednik Nadzornog odbora“, stoji u izvješću.

Krešimir Starčević zna detalje o tajnim vlasnicima i imovini poduzeća Hypo Alpe Adria Consultants

Izvješće kao posebno informiranu osobu unutar Hypo banke, o poslovima i vrijednosti, te tajnim vlasnicima i imovini poduzeća Hypo Alpe Adria Consultants identificira upravo Krešimira Starčevića, koji je o svojim saznanjima više puta informacije proslijedio bivšem ravnatelju Protuobavještajne agencije Franji Tureku.

„Krešimir Starčević je oko prodaje nekretnina HAAB-a bio involviran na neobičan način i to tako što je povlaštenim i vrlo povjerljivim informacijama servisirao Ninu Pavića, Miću Carića i Antu Nobila.

Vrlo detaljno ih je upoznao sa strukturom vlasništva i projektima konzalting tvrtke HAAC d.o.o. gdje su koncentrirane nekretnine vrijedne oko 1 milijarde eura a koje neće sve biti prodane.

Krešimir Starčević je prvo Mići Cariću a zatim i Nini Paviću objasnio da će iz portfelja HAAC za prodaju biti izuzeti tzv. istarski projekti koji su obuhvaćeni kao vlasništvo tvrtki „AB Maris“ i „Darija“ u kojima HAAB ima vlasništvo 26%, a 50% vlasništva zastupa odvjetnik iz Klagenfurta Gerhard Kucher, dok preostalih 24% vlasništva pripada HDZ-u i SDP-u.

Po informacijama Krešimira Starčevića odvjetnik Kucher zastupa Pašalića, Striedingera, Jakovčića, Žufića, Naperotića i Berneša“, navodi se u obavještajnom izvješću o Aferi Hypo iz studenog 2007. godine.

Mesić o aferi šutio zbog umiješanosti svojeg zeta Renata Obranovića i financijera Željka Žužića

Iako je Krešimir Starčević o ovim podacima detaljno informirao bivšeg šefa POA-e Franju Tureka, a Turek informacije proslijedio Ivi Pukaniću, koji ih je proslijedio Stjepanu Mesiću, Mesić, prema navodima iz izvješća nije o navedenoj aferi pokretao nikakvu istragu niti je o tome javno govorio, zbog umiješanosti svojeg zeta Renata Obranovića i prijatelja i financijskog sponzora Željka Žužića.

„Sve ove informacije je Krešimir Starčević iznio i Franji Tureku tako da ih je saznao i I. Pukanić koji o tome ne smije pisati ali je informirao S. Mesića koji također o tome za sada šuti zbog svojeg zeta Renata Obranovića i zbog svojeg financijera prijatelja Željka Žužića“, stoji u izvješću.

Tajni vlasnici Hypo Alpe Adria Consultants: Pašalić, Pavić i Kutle

„Prije prodaje HAAC-a kada su Miroslav Kutle i I. Pašalić saznali da bi Pavić bio jedan od kupaca, Kutle je počeo prijetiti Paviću da želi naplatiti od njega dug u iznosu od 40 milijuna eura.

Nakon što se Pavić požalio Mesiću, T. Karamarko je preuzeo obvezu od Mesića da organizira sastanak Kutle i Pavića.

Na sastanku je Kutle tražio povrat cijelog duga, a kompromisno su dogovorili da bi Pavić to vraćao kroz mjesečne rate od 700.000 eura.

Kutle je to prihvatio no nakon druge rate Pavić je rekao da to ne može izdržati jer ulazi u investicije.

Iza toga je napravljen novi ortački ugovor Pavić – Kutle – Pašalić oko suvlasništva u HAAC-u“, stoji u izvješću o Aferi Hypo, od 8. studenog 2007. godine.

Devizni inspektorat Ministarstva financija u istrazi 2003. godine otkrio pranje novca preko Hypo Alpe Adria Consultants

Osim obavještajnog izvješća iz studenog 2007. godine, i Devizni inspektorat Ministarstva financija utvrdio je sumnje na operacije pranja novca preko poduzeća Hypo Alpe Adria Consultants, svojim izvješćem broj 513-08-01/03-12, od 25. srpnja 2003. godine.

„Značajnu ulogu u deviznoj likvidnosti banke imaju povezane osobe banke.

Od povezanih osoba kontrolom su obuhvaćene devizne transakcije Hypo Leasing d.o.o. Zagreb i Hypo Alpe Adria Consultants d.o.o. Zagreb.

Devizni računi ove dvije pravne osobe vode se kod Hypo Alpe Adria d.d. Zagreb. Na te račune ove tvrtke povlače devizna sredstva pribavljena „dugoročnim deviznim kreditima“ banke Hypo Alpe Adria AG Klagenfurt.

Promet računa pokazuje česta parcijalna povlačenja kredita i česte otplate ranije zaključenih kredita, kao i plaćanje kamata.

Sve transakcije dokazuju da povlačenje i povrat kredita povezanih osoba imaju određenu poziciju u likvidnosti Hypo Alpe Adria Bank d.d. Zagreb, a onda svi zajedno u likvidnosti matice.

Izravnim nadzorom deviznih računa pravnih osoba Hypo Leasing d.o.o. Zagreb i Hypo Alpe Adria Consultants d.o.o. Zagreb, kao i deviznog tekućeg računa banke Hypo Alpe Adria Bank d.d. Zagreb inspektori su uočili povezanost transakcija povlačenja kredita otplate kredita sa bankom i povezanim osobama“, stoji u izvješću Deviznog inspektorata Ministarstva financija.

Drugim riječima, Devizni inspektorat tada je utvrdio kako su sumnjive transakcije iz Klagenfurta dolazile kao fiktivni krediti iz središnjice u Klagenfurtu na račune Hypo Alpe Adria Consultants, te postoji sumnja kako se tim transakcijama, zapravo prikrivalo financijske operacije novcem sa tajnih računa u Klagenfurtu preko poduzeća Hypo Alpe Adria Consultants.

Necenzurirano.com

Tur

 • Gost
Odg: Hypo Alpe Adria Banka je krovna organizacija transbalkanskog pranja novca
« Odgovori #23 : Siječanj 24, 2010, 07:46:31 prijepodne »
EPH kreće u kampanju protiv Bajića zbog istraga protiv Nine Pavića
EPH, kako doznajemo, predvodi medijsku kampanju protiv Mladena Bajića i njegovog ponovnog imenovanja za glavnog državnog odvjetnika, zbog istraga koje su, navodno, pokrenute protiv Ninoslava Pavića, suvlasnika i predsjednika Uprave EPH. Pavić, inače umiješan u Aferu Hypo, kampanjom protiv Bajića, želi izvršiti medijski pritisak kako bi pokušao zaustaviti istragu u slučaju Afere Hypo. Upravo zbog toga, Pavićevi su se interesi u kampanji protiv Bajića poklopili s interesima Ive Sanadera, Ivića Pašalića, Božidara Kalmete, Luke Bebića, Ivana Šukera, Zorana Milanovića, Slavka Linića, Vladimira Zagorca, Hrvoja Petrača, Tomislava Karamarka, Ivana Jakovčića, Milana Bandića, Branimira Glavaša, Ivana Čermaka i drugih.
 
Pavić dao „zeleno svjetlo“ EPH-ovim medijima za medijsku kampanju protiv Bajića

Nakon što je Vlada Jadranke Kosor odlučila Saboru uputiti prijedlog ponovnog imenovanja Mladena Bajića na dužnost glavnog državnog odvjetnika mediji u vlasništvu Europapress holdinga i Ninoslava Pavića, krenuli su u kampanju protiv Bajića prozivajući ga za višegodišnju neučinkovitost i nedjelotvornost Državnog odvjetništva u borbi protiv korupcije.

Mnoge tvrdnje EPH-ovih medija i novinara, naravno, i stoje, ali nameće se pitanje zbog čega su EPH, te Pavićevi mediji i novinari godinama o toj temi šutjeli, da bi progovorili upravo sada, EPH-ovom kampanjom protiv Mladena Bajića.

Razlog tomu treba tražiti u istragama koje je Državno odvjetništvo, prema tvrdnjama našeg izvora, pokrenulo protiv Ninoslava Pavića, suvlasnika EPH.

Istrage protiv Pavića

Prema navodima našeg izvora, protiv Ninoslava Pavića, Državno odvjetništvo pokrenulo je nekoliko istraga, prije svega vezano uz sumnjivu kupnju vlasničkih udjela u Hypo Alpe Adria Consultants, zatim uz privatizaciju Slobodne Dalmacije, a Pavić je pod istragom u Aferi Hypo zbog sumnjivih poslova sa Hypo Alpe Adria Bankom.

Osim navedenog, u pogledu pojedinih istraga protiv Pavića, Državno odvjetništvo, navodno, vrši i određene izvide o mogućim utajama poreza i pranju novca preko EPH, odnosno Pavićevim sumnjivim financijskim operacijama preko nekih inozemnih računa, a o čemu je Državno odvjetništvo, prema tvrdnjama našeg izvora, dobilo i određena saznanja od austrijskih istražitelja u sklopu istrage u Aferi Hypo.

Upravo potaknut saznanjima o ovim istragama, Ninoslav Pavić pokušao je, kako doznajemo, tijekom proteklih nekoliko tjedana razgovarati s Mladenom Bajićem o mogućem odustajanju od ovih istraga, ali se Bajić, prema tvrdnjama našeg sugovornika, odbio osobno sastati s Pavićem.

Sastanak u Buldogu, 5.1.2010., uz posredovanje Prodanovića: Pavić poslao Plešea na sastanak sa Bajićem

Nakon toga, Nino Pavić je, preko Čede Prodanovića organizirao kraći sastanak glavnog urednika Jutarnjeg lista Mladena Plešea sa Bajićem, u zagrebačkom kafiću Buldog, dana 5, siječnja 2010. godine, oko 14.00 sati, kada su se Bajić i Prodanović sastali kako bi razgovarali o mogućem statusu pokajnika za Josipa Protegu, uhićenog i pritvorenog bivšeg predsjednika Uprave Hrvatske poštanske banke.

Bajić tom prilikom Plešeu, tijekom skoro dvosatnog razgovora u zagrebačkom „Buldogu“, navodno, nije niti potvrdio niti demantirao informacije o istragama Državnog odvjetništva protiv Ninoslava Pavića, te se Pleše svojem gazdi Paviću, zapravo, vratio „praznih rukava“, odnosno bez ikakvih konkretnih informacija, te bez ikakvog dogovora sa Bajićem oko navodnih istraga protiv predsjednika Uprave i suvlasnika EPH.

Austrijanci traže rasvjetljavanje sumnjive kupoprodaje Hypo Alpe Adria Consultants

Međutim, preko svojih veza u Državnom odvjetništvu, Mladen Pleše i Gordan Malić za Pavića su doznali kako je sasvim sigurno pod istragom zbog sumnjive kupoprodaje većinskog vlasničkog odjela u nekadašnjem poduzeću Hypo Alpe Adria Banke; Hypo Alpe Adria Consultants, u kojem se slučaju istražuju okolnosti tajnog preuzimanja vlasništva nad ovim poduzećem, te se istražuje i utvrđuje osnovanost sumnja kako je prilikom prodaje Hypo consultants Hypo banka oštećena za čak 750 milijuna eura, o čemu smo već pisali na Necenzurirano.com.

Sudeći, prema informacijama kojima raspolažemo, Državno odvjetništvo i USKOK, zapravo, istražuju umiješanost Ninoslava Pavića u Aferu Hypo, te njegovu moguću povezanost sa nezakonitim operacijama u Hypo banci, i financijskim operacijama Vladimira Zagorca, Ive Sanadera, Ivića Pašalića, Guntera Striedingera, Wolfganga Kulterera i drugih aktera Afere Hypo.

Zajednički interes Pavića i Sanadera

Ninoslav Pavić je, nakon ovakvih informacija iz Državnog odvjetništva, odlučio krenuti s medijskom kampanjom napada na Mladena Bajića, kako bi pokušao spriječiti njegovo ponovno imenovanje na dužnost glavnog državnog odvjetnika.

U tome je, kako doznajemo Nino Pavić pronašao saveznika u bivšem HDZ-ovom premijeru Ivi Sanaderu, koji također smatra kako Bajića treba ukloniti s dužnosti glavnog državnog odvjetnika, prije svega, zbog pokretanja istrage u slučaju Afere Hypo, ali i u slučajevima HAC-a i Podravke, gdje bi korupcijska hijerarhija prije ili kasnije mogla dovesti do bivšeg HDZ-ovog premijera.

Međutim, upravo u Aferi Hypo, pod istragom su se našli i Nino Pavić i Ivo Sanader.

Zato su se, kako doznajemo, početkom ove godine, Pavić i Sanader sastali u tajnosti, kako bi dogovorili moguću zajedničku strategiju oko onemogućavanja daljnjih istraga u Aferi Hypo, točnije kako bi dogovorili aktivnosti kojima bi onemogućili da istraga u slučaju Afere Hypo obuhvati i njih dvojicu.

Upravo je Pavić bio detaljno upoznat sa Sanaderovim planom povratka i reaktiviranja u HDZ-u, što je navodno trebalo biti dio njihove zajedničke strategije oko onemogućavanja Bajićevih istraga.

Dogovor Sanadera i Bebića o rušenju Bajića

Sanader je tada i sa Lukom Bebićem dogovorio plan, prema kojem kod mogućeg glasovanja o novom mandatu Mladenu Bajiću u Hrvatskom saboru, Vlada Jadranke Kosor sa svojim prijedlogom ne bi dobila većinu, jer bi neki HDZ-ovi saborski zastupnici, Sanaderovi spavači, na poticaj i prema Bebićevom planu, mogli glasovati protiv Bajićevog imenovanja.

Bebić je Sanaderu tvrdio kako za takvu akciju ima dovoljan broj zastupnika, uz pomoć kojih može onemogućiti Bajićev izbor, te je takav plan prvi puta testiran prilikom imenovanja novih članova Državnoodvjetničkog vijeća.

Sanader – Bebićev scenarij rušenja Bajića isproban prilikom imenovanja članova Državnoodvjetničkog vijeća

Tada je Bebić uspio demonstrirati provedbu ovog dogovora sa Sanaderom, kada je uz pomoć nekolicine saborskih zastupnika HDZ-ove većine, onemogućio izbor članova Državnoodvjetničkog vijeća koje je Saboru predložio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Tako je u prosincu 2009. godine, HDZ-ova većina u Odboru za pravosuđe Hrvatskog sabora, glasovala protiv većine kandidata za Državnoodvjetničko vijeće, koje je Saboru predložio Mladen Bajić, te su tako od šest predloženih Bajićevih kandidata, saborski zastupnici prihvatili tek dvojicu Darka Kliera i Darka Karlovića.

Generalna proba prije glasovanja o izboru novog glavnog državnog odvjetnika

Drugim riječima, tada, u prosincu 2009. godine, na primjeru izbora članova Državnoodvjetničkog vijeća, koje je predložio Mladen Bajić, pokazalo se kako je ovakav dogovor Sanadera i Bebića u praksi funkcionirao, te je rezultat toga bio praktički Bajićev prvi ozbiljan poraz u Hrvatskom saboru.

Bila je to „generalna proba“ Sanader – Bebić – Pavićevog plana, čija bi završnica, kako doznajemo, mogla biti prilikom glasovanja o Kosoricinom prijedlogu novog imenovanja Mladena Bajića za glavnog državnog odvjetnika.

Tada, sredinom prosinca 2009. godine, imali smo iz vrha HDZ-a, insajdersku informaciju o tomu kako u planu rušenja Mladena Bajića sudjeluje i HDZ-ov potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Šeks sudjelovao u planu rušenja Bajića?

„Ivo Sanader, nakon što je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske potvrdilo kako pokreće istragu u slučaju Afere Hypo, u kojoj je bivši premijer i u Austriji i u Hrvatskoj i Njemačkoj, jedan od glavnih osumnjičenika, nije rasplet afere prepustio slučaju.

Tijekom zadnjih tjedan dana Sanader se u tajnosti sastao s nekolicinom „lojalnih“ saborskih zastupnika HDZ-a, među koje spadaju i Luka Bebić i Vladimir Šeks, te je pripremio kontraudar, kojem je glavni cilj onemogućiti nastavak istrage u slučaju Afere Hypo, i to na način da HDZ-ova saborska većina najkasnije do ožujka 2010. godine sruši Mladena Bajića s mjesta glavnog državnog odvjetnika, te na to mjesto postavi u ovom trenutku poslušnijeg i „lojalnijeg“ kandidata“, tvrdio nam je sredinom prosinca 2009. godine visokopozicionirani HDZ-ovac i nekadašnji visoki dužnosnik Sanaderove Vlade.

„Kao kandidat za Bajićevog nasljednika u kontekstu unutarstranačkih HDZ-ovih dogovora najčešće se spominjao zamjenik glavnog državnog odvjetnika s najdužim stažem i jedan od najdužih djelatnika Državnog odvjetništva Dragutin Novosel“, tvrdi naš izvor iz HDZ-a.

Osim što bi rezultat takve Sanaderove i Bebićeve akcije bio smjena Bajića, obzirom da je imenovanje Mladena Bajića prijedlog Vlade Jadranke Kosor, u slučaju ostvarenja ovakvog Sanader – Bebićevog plana, Jadranka Kosor doživjela bi prvi ozbiljan udarac u Saboru, i to od vlastite većine, odnosno od pojedinih zastupnika HDZ-a, koje je u ovom trenutku teško posebno imenovati, ali bi ih svakako trebalo tražiti i među onima koji su u prosincu 2009. godine glasovali protiv Bajićevih prijedloga kandidata za Državnoodvjetničko vijeće.

Za Sanadera ovakav scenarij, kojem se sada i aktivno pridružio Nino Pavić sa svojom medijskom mafijom, predstavlja posljednji pokušaj spriječavanja podizanja optužnice i kaznenog procesuiranja u slučajevima Afere Hypo, Podravka i HAC, u kojima se bivšeg premijera izravno povezuje s organiziranim kriminalom i korupcijom, te sudjelovanjem u međunarodnom pranju novca sumnjivog i kriminalnog porijekla.

Zajednički interes Pavića i Luke Bebića

Međutim, Bebićevo sudjelovanje u planu kojeg su navodno razradili Sanader i Pavić, nije motivirano isključivo Bebićevom lojalnosti prema bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

Bebićev motiv za sudjelovanje u rušenju Mladena Bajića krije se, zapravo, u najavi kaznenog procesuiranja i istrage Državnog odvjetništva protiv trenutnog ravnatelja Carinske uprave Ministarstva financija Mladena Barišića, inače političkog štićenika Luke Bebića, predsjednika Hrvatskog sabora.

Barišić nezgodan svjedok povezanosti izvršne vlasti i međunarodnog šverca cigareta

Barišić je, prema mišljenju mnogih, ali i prema brojnim dokazima, jedna od ključnih karika HDZ-ove korupcijske hijerarhije, te predstavlja ključnog igrača državne administracije koji je u tajnosti koordinirao aktivnosti Sanaderove Vlade na međunarodnom krijumčarenju cigareta preko Hrvatske.

To su brojnim dokazima, dokumentima, informacijama, prijavama i predstavkama najbolje dokazali djelatnici Carinske uprave udruženi u Nezavisni sindikat carinika Hrvatske, koji godinama upozoravaju kako Vladu i državne institucije, tako i Državno odvjetništvo i USKOK, na nezakonitosti i političku korupciju u Carinskoj upravi Ministarstva financija.

Sanader Barišiću povjerio vođenje tajnih HDZ-ovih financija

Barišića su, međutim, godinama od kaznenog procesuiranja i smjene štitili upravo bivši premijer Ivo Sanader i predsjednik Sabora Luka Bebić.

Sanader je Barišiću povjerio i vođenje tajnih HDZ-ovih financija, točnije računa na koje se, prema nekim insajderskim informacijama transferirao dio novca iz državnih poduzeća i državnih institucija, korupcijskim i kriminalnim aktivnostima Sanaderove Vlade, a koji se novac kasnije koristio za financiranje stranačkih aktivnosti HDZ-a.

Nedavno je, prema informacijama iz HDZ-a, upravo na tu činjenicu premijerku Jadranku Kosor upozorio ministar financija i potpredsjednik Vlade Ivan Šuker.

Barišić bi mogao biti svjedok pokajnik i razotkriti kriminalni karakter HDZ-a

Prema izvorima iz HDZ-a tijekom sastanaka u zgradi sjedišta HDZ-a, dana 4. siječnja 2010. godine, premijerka je sa svojim suradnicima razgovarala i o pokretanju istraga protiv bivših i sadašnjih visokih državnih i stranačkih dužnosnika, a situaciju je, prema insajderskim informacijama dodatno zakomplicirala poruka Mladena Barišića, ravnatelja Carinske uprave, koji je poručio kako je, bude li protiv njega pokrenuta istraga i nađe li se u istražnom pritvoru, voljan USKOK-u ponuditi suradnju u zamjenu za status pokajnika.

Barišić bi tako, kako to smatraju izvori unutar HDZ-a, mogao biti nezgodan izvor USKOK-u o korupcijskim vezama visokih državnih dužnosnika i dužnosnika HDZ-a sa pripadnicima kriminalnog podzemlja, te bi mogao svjedočiti o organiziranom krijumčarenju cigareta, nafte i drugih proizvoda preko Republike Hrvatske, ali i o tajnim računima HDZ-a i financiranju HDZ-a prihodima od nezakonitih aktivnosti u državnim poduzećima i državnoj upravi, obzirom da se smatra kako je upravo Barišić godinama bio zadužen za upravljanje tim tajnim financijama HDZ-a.

Šuker o mogućoj istrazi protiv Barišića: „Onda smo gotovi!“

Pokretanju postupka protiv Barišića, navodno se protivi potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker, koji je premijerki kratko komentirao mogućnost pokretanja istrage protiv aktualnog ravnatelja Carinske uprave riječima „Onda smo gotovi!“.

Za Jadranku Kosor procesuiranje Barišića i ostalih moglo bi biti poprilično nezgodno, jer bi se u takvim istragama i postupcima sasvim sigurno razotkrili paralelni, kriminalni kanali financiranja HDZ-a, tijekom zadnja dva mandata HDZ-ove Vlade, što bi i samu Vladu Jadranke Kosor prokazalo kao dio korupcijske mreže na čijem se vrhu nalazio Ivo Sanader.

Upravo je istraga protiv Barišića, jedan od glavnih motiva predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, zbog čega se još u prosincu 2009. godine Sanaderu izrazio spremnost na sudjelovanje u bilo kakvom planu rušenja Mladena Bajića s mjesta glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

Zajednički interes Pavića i Milanovića

Jednako tako, nije tek slučajnost činjenica kako je intervju šefa oporbe Zorana Milanovića u kojem traži Bajićevu smjenu, osvanuo upravo u jednom od Pavićevih medija, i to upravo onom kojeg uređuje Mladen Pleše: Jutarnjem listu.

Milanovićevim intervjuom, pod naslovom „Bajić mora otići“, Pavićevi mediji tek otvaraju svoju medijsku kampanju protiv Mladena Bajića, i za sada, još uvijek, imaju karakter blagog upozorenja koje Nino Pavić ovakvim vulgarnim medijskim reketom, šalje Mladenu Bajiću.

Ovaj početak EPH-ove kampanje protiv Bajića, tek je najava mogućeg, vješto orkestriranog medijskog linča, kakav Pavićevi mediji mogu provesti, ukoliko glavni državni odvjetnik ne shvati pravovremeno Pavićevu poruku, i ne povuče se iz istraga protiv Ninoslava Pavića.

Slučajno ili ne, upravo se u tome poklopio i zajednički interes Nine Pavića i Zorana Milanovića, jer šef SDP-a želi bajićev odlazak ne zbog toga što nije radio svoj posao, nego što je sada, kad je iz nekog samo njemu poznatog razloga odlučio početi raditi svoj posao u Državnom odvjetništvu, ugrozio pripadnike ne samo HDZ-ove političke elite, nego i pojedine visokopozicionirane pripadnike SDP-ove političke elite, vrlo bliske Zoranu Milanoviću.

Slavko Linić umiješan u Aferu Hypo

Radi se, prije svega, o Slavku Liniću, bliskom suradniku Zorana Milanovića, čovjeku kojeg mnogi smatraju Milanovićevom sivom eminencijom u SDP-u, te jednim od rijetkih SDP-ovaca koji na Milanovića mogu imati presudan utjecaj.

Neki tvrde kako je upravo Linićeva podrška bila presudna za Milanovićev brzi uspon u vrh SDP-a, te je upravo iz tih razloga Zoranu Milanoviću potpuno neprihvatljiva ideja kako bi u istrazi Afere Hypo jedan od osumnjičenih na kraju mogao biti upravo SDP-ov Slavko Linić.

Međutim, prema podacima iz istrage, upravo je Linić jedan od pripadnika hrvatske političke elite, koji bi se u Aferi Hypo mogao naći na optuženičkoj klupi, što bi šef SDP-a Zoran Milanović želio spriječiti odlaskom Mladena Bajića.

Upravo u nekim dokumentima Afere Hypo, posebno u obavještajnom izvješću iz studenog 2007. godine, spominju se, osim HDZ-ovih dužnosnika, i neka imena SDP-ovih stranačkih prvaka umiješanih u Aferu Hypo, te sumnjive veze nekih SDP-ovaca s ključnim osobama Afere Hypo.

Ključna poveznica Linića i Hypo banke, kako to opisuju neki dokumenti, ali i upućeni insajderi, je upravo Krešimir Starčević, nekadašnji Linićev štićenik na mjestu vršitelja dužnosti čelnog čovjeka Hrvatskog fonda za privatizaciju, koji je prema nekim izvorima, prešao u Hypo Alpe Adria Banku upravo na intervenciju Slavka Linića.

Austrijski kancelar Gusenbauer 2007. godine dao Milanoviću neke dokumente o Aferi Hypo i Vladimiru Zagorcu ali ih Milanović nije iskoristio u predizbornoj kampanji

Osim toga, prema informacijama iz strogo povjerljivog obavještajnog izvješća o Aferi Hypo, sačinjenog 8. studenog 2007. godine, može se zaključiti kako je predsjednik SDP-a Zoran Milanović, tijekom posjeta Austriji, prije parlamentarnih izbora u Hrvatskoj 2007. godine, od austrijskog kancelara dobio dokumente o Vladimiru Zagorcu, koji se odnose na Aferu Hypo i na povezanost političke elite u Zagrebu s organiziranim kriminalom i pranjem novca preko tajnih računa u Hypo Alpe Adria Banci.

Austrijski je kancelar očito očekivao kako bi Milanović ovu dokumentaciju u predizbornoj godini mogao iskoristiti protiv HDZ-ove Vlade Ive Sanadera, što se međutim nije dogodilo.

Drugim riječima, prema ovom dokumentu, vidljivo je da Zoran Milanović dokumente o Aferi Hypo posjeduje već pune dvije godine, ali je o tome dosljedno šutio, pomažući tako HDZ-ovoj Vladi u prikrivanju ove afere.

„Nedavno je prenijetio Zoranu Milanoviću predsjedniku SDP-a da prilikom posjeta Gusenbaueru pita zašto je rečeno Lanskom da se makne od Zagorca.

Gusenbauer će dati Milanoviću na uvid informacije o Zagorcu a to se može koristiti pred izbore kao prava „bomba“, ali Milanović to za sad ne namjerava koristiti“, stoji u obavještajnom izvješću iz studenog 2007. godine.

Linić i Crkvenac lobirali za BLB banku

Dodatno, ovo izvješće razotkriva kako su upravo Slavko Linić i Mato Crkvenac lobirali u korist BLB banke, odnosno da se omogući BLB banci preuzimanje Hypo Grupe u Hrvatskoj, i to uz znanje i suglasnost predsjednika SDP-a Zorana Milanovića.

Drugim riječima, upravo je SDP-ov dvojac Linić – Crkvenac lobirao protiv odluke guvernera HNB-a Željka Rohatinskog da se BLB banci ne odobri ponovni ulazak na hrvatsko financijsko tržište.

Linićevo i Crkvenčevo lobiranje za interese Bayerische Landesbank zabrinulo je Rohatinskog zbog podjele unutar Savjeta Hrvatske narodne banke, te je o tom incidentu izvijestio i Mesića i Sanadera, kako to prenosi obavještajno izvješće iz studenog 2008. godine.

„Rohatinski je upoznao Mesića i Sanadera da BLB vrši veliki pritisak i da snažno lobira kod pojedinih članova Savjeta HNB-a da negativna odluka o indirektnom stjecanju vlasništva ne bude donijeta što je podijelilo Savjet.

IZVOR I NASTAVAK NA: http://www.necenzurirano.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1711&Itemid=1

De Loren

 • Gost
Odg: Hypo Alpe Adria Banka je krovna organizacija transbalkanskog pranja novca
« Odgovori #24 : Siječanj 24, 2010, 12:18:36 poslijepodne »
Danas je na Z1 bilo o dobivanju kredita. I uglavnom zapitali su se zašto se samo sanader, pašalić i zagorec prozivaju kada je fest puno novaca dato i drugima koji isto tako imaju čudne račune...

Najavili su i drugi tjedan još malo istraživanja tko je sve dobivao kredite.

Ovi na Z1 mogu samo šutjeti, barem što se rukovodstva tiče, a u svezi kreditiranja od strane poštanske banke...  
« Zadnja izmjena: Siječanj 25, 2010, 09:17:25 prijepodne De Loren »

De Loren

 • Gost
Odg: Hypo Alpe Adria Banka je krovna organizacija transbalkanskog pranja novca
« Odgovori #25 : Siječanj 26, 2010, 09:35:28 prijepodne »
Hypo, Hypo, Hypo,

Alaj mi je lipo,

Malo ukra, malo dobija,

Smijesi mi se robija,

Letija san ja do neba,

Joj sto san se zajeba,

Dok san novce prebacivo,

Zaboravili tko je Ivo,

Da to ne bi bilo tako,

Odlucija san ja ovako,

U politiku se vracan,

Da maznuto ne vracam,

Poduzimam odsad mjere,

Da me sudstvo ne odere,

Hypo, Hypo, Hypo,

Alaj mi je lipo!

              DrIvoS


Hypo, Hypo, Hypo,

Dok je trajalo,

Bilo mi je lipo,

Kosorica, majka Jaca,

Iz HDZ-a mene baca,

Celicna je ona dama,

U nakanama nije sama,

Mesic iz Austrije torbu donio,

Odmah kopirao, Jaci poklonio,

Tek toliko, da se nade,

Da se meni smije slade,

Gle nema sefova oporbe,

Tko preuzima sadrzaj torbe?,

Sunce njima milo, zarko,

Mladen Bajic, Karamarko,

Sad povratka vise nema,

Remetinec mi se sprema.

Hypo, Hypo, Hypo,

Dok je trajalo,

Bilo mi je lipo.

              DrIvoS


P.S.  sad još samo čekam da se nađe koji moderator da premjesti ovo u rubriku KULTURA ....

plemenitashica

 • Gost
Odg: Hypo Alpe Adria Banka je krovna organizacija transbalkanskog pranja novca
« Odgovori #26 : Siječanj 26, 2010, 09:34:00 poslijepodne »
Ova hrpa nabacanih rima koja opet nema link, kao niti slova da je stigla u mail pošti,
nije za ovu temu nego za viceve.
No, ja sam nevidljiva za ovog forumaša pa se mogu samo smijati. :P ^-^ :P ::)

De Loren

 • Gost
Odg: Hypo Alpe Adria Banka je krovna organizacija transbalkanskog pranja novca
« Odgovori #27 : Siječanj 27, 2010, 08:24:33 prijepodne »
Ova hrpa nabacanih rima koja opet nema link, kao niti slova da je stigla u mail pošti,
nije za ovu temu nego za viceve.
No, ja sam nevidljiva za ovog forumaša pa se mogu samo smijati. :P ^-^ :P ::)


ovaj striček koji je napisao "hypo pjesmicu" nema link, ima nešto drugo ... a da nema to, bio bi teta ...

shaka zulu

 • Gost
Odg: Hypo Alpe Adria Banka je krovna organizacija transbalkanskog pranja novca
« Odgovori #28 : Svibanj 08, 2010, 11:30:26 poslijepodne »
Afera Hypo: Ekskluzivno otkrivamo popis pravnih osoba kojima su odobravani sumnjivi krediti       
May 06, 2010 at 06:04 PM 
Necenzurirano.com je u posjedu strogo povjerljivog dokumenta, na temelju kojeg su austrijski istražitelji sastavili listu sumnjivih kredita, koje je Hypo Alpe Adria Grupa odobravala fizičkim i pravnim osobama u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Austriji, Bugarskoj, Sloveniji, Italiji, Njemačkoj, Mađarskoj, Ukrajini i Makedoniji. Ekskluzivno objavljujemo neke od najstrože čuvanih bankarskih tajni Hypo Alpe Adria Banke. Kome su dodjeljivani sumnjivi povlašteni krediti? Preko kojih fizičkih i pravnih osoba, kreditnim poslovima, je Hypo Alpe Adria Grupa prala novac sumnjivog porijekla? Koje kreditne transakcije su trenutno predmet istrage austrijskih istražitelja?
 
„Projekt Fokus“

Tajni dokument nastao je 13. studenog 2009. godine, a odnosi se na „Projekt Fokus“, interni plan Hypo Alpe Adria Grupe, nakon što je nacionalizirana od strane austrijske države, restrukturiranja i reorganizacije poslovanja grupacije čiji je središnji dio Hypo Alpe Adria Banka.

Popis sumnjivih kredita sadrži listu fizičkih i pravnih osoba kojima su pod sumnjivim okolnostima, netransparentno, pod izvanrednim uvjetima i s povoljnostima dodjeljivana kreditna sredstva Hypo banke, a koji su krediti u međuvremenu svrstani u tri rizične kreditne grupe.

Raskid ugovora i prisilna naplata sumnjivih kredita

Za kredite s ovog popisa sumnja se kako bi mogli predstavljati ključni trag operacija pranja novca sumnjivog porijekla preko kreditnih poslova Hypo Alpe Adria Grupe.

Austrijske vlasti mogle bi, kako doznajemo, uskoro prisiliti Hypo Alpe Adria Banku na pokretanje postupaka prisilne naplate ovih kreditnih potraživanja, a u uvjetima sanacije Hypo Grupe, svi bi sumnjivi kreditni ugovori izvanredno mogli biti raskinuti i otkazani, a plasirana kreditna sredstva mogla bi biti proglašena dospjelima.

Hypo Grupi u Hrvatskoj prijete gubici od 5,9 milijarda eura

Samo u Hrvatskoj, prema ovom tajnom dokumentu, Hypo Grupi prijete gubici od 5,9 milijarda eura, zbog sumnjivih i rizičnih kreditnih plasmana fizičkim i pravnim osobama.

Ekskluzivno objavljujemo popis fizičkih i pravnih osoba kojima je Hypo Alpe Adria Grupa plasirala sumnjive kredite, za koje se sumnja da su predstavljali samo fiktivno pokriće za međunarodne nezakonite operacije pranja novca.

Popis pravnih i fizičkih osoba u Hrvatskoj kojima su dodjeljivani sumnjivi krediti Hypo Alpe Adria Grupe

Tako se na popisu kojeg istražuju austrijski istražitelji Afere Hypo nalaze:

...


Tko će pokriti gubitke Hypo Grupe u Hrvatskoj?

Umjesto prethodno predviđenih oko tri milijarde eura, Austrija će morati izdvojiti čak sedam milijarda eura za sanaciju rizičnih kreditnih plasmana Hypo Alpe Adria Grupe.

U taj paket, kako doznajemo, ipak, neće biti uključene povezane osobe Hypo Grupe na Balkanu, točnije u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, a možda i Sloveniji.

Sanacija povezanih osoba Hypo Grupe u tim zemljama mogla bi, sudeći prema sadržaju „Projekta Fokus“ pasti na teret državnih proračuna navedenih zemalja, nakon što matična Hypo Grupa u Klagenfurtu donese konačnu odluku o sanaciji austrijskog i njemačkog, te vrlo vjerojatno talijanskog dijela grupacije.

Sasvim je sigurno, naime, prema izvorima bliskim istrazi Afere Hypo, kako Hypo Grupa u Hrvatskoj i Hypo Alpe Adria Bank Zagreb d.d. više neće biti dio Hypo Alpe Adria Grupe, nego se trenutno vode pregovori sa španjolskim investitorima oko prodaje Hypo banke u Hrvatskoj. Ne uspiju li ti pregovori, sanacija hypo Grupe u Hrvatskoj gotovo sigurno će se morati financirati iz proračunskih sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Domagoj Margetić/Necenzurirano.com

Povezano:

Afera Hypo http://www.necenzurirano.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1664&Itemid=1

http://www.necenzurirano.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1853&Itemid=1

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 6972
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Hypo banka se (ne) povlači
« Odgovori #29 : Prosinac 19, 2011, 10:12:53 poslijepodne »
OBJAVLJENO: 19.12.2011 14:03
Hypo banka se ne povlači
ZAGREB – Iako su danas neki strani mediji prenijeli informaciju predsjednika Uprave Hypo banke Gottwalda Kranebittera kako se Hypo banka povlači s Balkana, uključujući i Hrvatsku, stiže demantij. Hypo Alpe Adria Banka opovrgnula je pisanje inozemnih novinskih agencija kako se banka planira povući iz zemalja bivše Jugoslavije. Hypo banka će nastaviti poslovati u Hrvatskoj, kao jednom od ključnih tržišta, priopćila je banka.
http://www.portal53.hr/vijesti/hrvatska-i-svijet/103-hrvatska-i-svijet/1626-hypo-banka-se-ne-povlaci.html

Pa-pa!
Ak piše vane... ova vest je samo hitanje megle.
wwwg tablice