Domaće teme > Vukomeričke Gorice

Štih dokumentarci

<< < (3/4) > >>

Alen:
Kad smo već kod brodova, Auguštanovec je bio važna robna luka u doba prije uvođenja željeznice prema moru. Po broju stanovnika bio je čak i veći od Pokupskog, a danas izumire.

shaka zulu:
Kume,jesi kaj snimil?

Stjepan:
Glede luka i brodova. Toponimi su vrlo interesantni i mislim da bi bilo jako dobro kad bi za naše područje bila napravljena vrlo detaljna karta jer oni su i nositelji povijesti. Npr. uz potok Šiljak postoji zemlja koja se zove Stări mělin i negdje na tom mjestu je bio stari mlin. Popis mlinova iz 1749. (http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=77459) navodi na potoku Buni 3, a na potoku Bunici 1 mlina, a kako je na tom mjestu Šilak tek neznatno udaljen od svojeg ušča u Bunu najvjerojatnije je to stvarna lokacija mlina. Malo dalje od tog mjesta, kraj potoka Buna, nalazi se mjesto koje se zove Brodiščě. Tako se nazivalo mjesto pristupa vodi (pristanište, brod, brodišće).

U Auguštanovcu imamo brodišće Adica, u Lijevim Štefankima brodišće Štefanki, kakvo je to bilo brodišće na Buni? Da li su se svi pristupi vodi tako zvali ili je ovaj pristup ipak bio značajniji zbog nečega. Čisto sumnjam da je Buna bila plovna.

Primjer karte toponima:
http://sokacgranicar.bloger.hr/post/toponimi-i-rudine-sela-gundinci/1632018.aspx

Muzh:
Toponimi puno govore o pevesti nekog predela. Turopolski toponimi su dosti slavenizerani pak je malo ostalo od imena tera su koristili Iliri, Kelti i Romanci. Auguschtanovec morti i je bila stara rimska luka na Kupe i ime bi moglo iti od Cara Augustina.

Brodischche je pak stara hrvatska rech za mesto na teromu se je voda mogla prebroditi, dakle plichina na tere se prek vode moglo prehoditi i blago goniti. Tak je i Brod na Save dobil ime po brodischtu kudek se moglo prek prejti. Imenica brod u smislu plovila je u stvari nastala od brodischcha a staro ime za plovilo je lajda (ladja). 

shaka zulu:
Zaplovimo u prošlost - Žitni put
http://www.karlovac.hr/download.aspx?f=dokumenti/Clanci/ZaplovimouproslostZitniput.ppt

Vezano vuz lađe.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju