Autor Tema: Najstarija drvena crkva  (Posjeta: 3016 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Stjepan

  • Administrator
  • Jezerača
  • *****
  • Postova: 1896
  • Spol: Muški
Najstarija drvena crkva
« : Travanj 03, 2010, 02:42:03 poslijepodne »
J. Strzygowski u svojoj knjizi Starohrvatska umjetnost kao najstariju drvenu crkvu kod nas spominje crvku Sv. Barbare u Pokupskom Brestu iz XVII. vijeka. To je građevina od brvana s jednom lađom i apsidom od tri stranice osmorokkuta, pokrivena krovom s rožnicima.


shaka zulu

  • Gost
Odg: Najstarija drvena crkva
« Odgovori #1 : Travanj 04, 2010, 02:51:14 prijepodne »
KAPELE

Posebnu, izdvojenu i najznačajniju skupinu čine male drvene kapele karakterističnog oblika i načina gradnje. One su ujedno i najstarije sakralne građevine na području Općine Lekenik. To su male jednoprostorne građevine čiji je jednostavan vanjski izgled naslijeđen iz renesansnog razdoblja, no taj oblik datira još u srednji vijek i potječe od jednoćelijske praforme tj. male crkve kvadratnog oblika s poligonalnim zaključkom u širini crkve i bez oltarne pregrade. U 17. st. taj oblik poprima stilske osobine baroka.

Kapela Sv. Josipa u Cerju Letovanićkom
Kapela sv. Josipa u Cerju Letovanićkom, 9 km od Lekenika, smještena na mjesnom groblju, tlocrtom i oblikom odskače od ostalih drvenih kapela ovog područja. Spominje se od polovine 17. st., a 1717. je sagrađena današnja kapela. Trajno je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. Kapelica je primjer razvijene seljačke arhitekture 18. stoljeća, i posjeduje sve arhitektonske elemente koje su imale seljačke crkve toga vremena. Tlocrtno ima oblik izduženog pravokutnika s užom poligonalnom apsidom i pripada tipu baroknih drvenih kapela koje su po elementima arhitekture sličnije zidanim crkvama. Sakristija je na sjevernoj strani, a na južnoj je bočni portal s trijemom. Na sjevernom se zidu nalazi propovjedaonica, a u svetištu je oltar sa slikom sv. Josipa. Unutrašnjost je oslikana 1741. te 1770-1799. u duhu pučkog baroka s posebno karakterističnim vegetabilnim motivima. Najstariji je oslik sakristije. Drveni inventar je također iz 18. st. Kapela je recentno obnavljana tako da je na mnogim mjestima uklonjena stara drvena oplata s oslikom. Također je postavljen novi krov od biber crijepa.

Kapela Sv. Duha u Poljani Lekeničkoj
Kapela sv. Duha u Poljani Lekeničkoj nalazi se na mjesnom groblju izvan naselja i prvi puta se spominje 1668. To je jednoprostorna građevina s trostranim završetkom i tornjićem s čunjastom kapom nad pročeljem, građena od hrastovih planjki.Upisana je u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao trajno zaštićeno kulturno dobro.Primjer je autohtonoga graditeljstva iz XVIII. st. Kapelica ima oltar iz 17. stoljeća sa oltarnom slikom što prikazuje Duha Svetog u liku goluba nad apostolima. Iz izvještaja arhiđakona katedralnog crkvenog okruga sastavljenog 1695., saznajemo da je drvena kapela bila pokrivena šindrom, imala je tabulat. Vrata su su bila zapadno i nad njima se uzdizalo drveno pjevalište. Pred ulazom se nalazilo predvorje pod krovom od hastove šindre i tabulatom, a nad njima se uzdizao zvonik obložen šindrom. Zvona kapele su bila smještena u drvenom zvoniku usred sela. Kapela nije imala sakrsitiju, a misno ruho je bilo pohranjeno kod čuvara kapele. Kapela je imala trijem ispred ulaza koji je srušen u obnovi nakon II. svjetskog rata. Prozori su zatvoreni „valvama“. Ima vrijedan drveni inventar 17. st. Unutrašnjost je oslikana vegetabilnim motivima, a u svetištu se nalazi slika, datirana u 1750., s prikazom Duha svetog ispod neba. Nad ulazom su ostaci pjevališta. Godine 1948. nevrijeme je urušilo krov od šindre, a voda se slijevala nad slikani tabulat. Obnovljeno je krovište, sve su planjke na pročelju izmjenjene, djelomice i na stijenama. U nedavnoj obnovi kapela je dobila novo krovište, popravljen je zvonik, a dotrajale daske u unutašnjosti su zamijenjene novim.Drvena šindra na krovu je zamijenjena biber crijepom, a dotrajala drvena građa zamijenjena je novom. Kapela je sad u dobrom građevnom stanju, a restaurirane su i slike sv. Benedikta i sv. Martina.

Kapela Sv. Fabijana i Sebastijana u Letovaniću
Kapela sv. Fabijana i Sebastijana u Letovaniću se spominje već 1729. na groblju da bi 1771. bila podignuta nova kapela za koju je uporabljena stara građa, a također i slikane kasete stropa. Građena je kao jednoprostorna građevina s poligonalnim svetištem u širini broda i vitkim tornjićem nad pročeljem. Nad ulazom je drveno pjevalište, a pod je popločan opekom. Unutrašnjost je svođena koritastim svodom. Mali barokni oltar je prenesen iz stare kapele, a na njemu je slika sv. Sebastijana i kipovi sv. Roka i sv. Florijana te drvene, barokne kanonske tablice. Iza oltara je drveno raspelo koje možda potječe iz 17. st. Početkom 20. st. kapela je izvana letvana i prežbukana, a povećani su i prozori. Tom je obnovom uklonjen i stari tabulat. U novije je vrijeme ispred ulaza pridodan trijem, dok su fasade vraćene u prvotno stanje. Kapela je u dobrom građevnom stanju.Trajno je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Kapela Sv. Martina u Starom Brodu
Kapela sv. Martina u Starom Brodu najstarija je od svih navedenih drvenih kapela. Vjerojatno je sagrađena 1624., a prvi puta se izričito spominje 1699. Nalazila se na groblju izvan sela da bi kasnije bila prenešena u središte naselja. Građena je od hrastovih planjki na kamenim temeljima. Tlocrtno je jednoprostorna građevina s trostranim završtekom. Prozori su zatvoreni valvama koje se otvaraju prema dolje. Imala je mali trijem ispred ulaza koji je uklonjen 1736. kada je dodan mali atrij čime je kapela poprimila oblik pravokutnika no nije narušen njezin prvotni izgled. Tada je podignut i tornjić nad pročeljem. Oltar sa slikom sv. Martina je iz 1743. kada je, zbog novog retabla, probijen prenizak koritasti svod. Iz tog su vremena i danas sačuvane zidne slike s motivima akantusa i vrpčastih prepleta. Pod je popločan velikim rimskim opekema iz Siska, a u jednu je urezana 1774. godina. Ova je kapela primjer inventivnog pučkog graditeljstva i ubraja se među značajnije spomenike drvene sakralne arhitekture sjeverozapadne Hrvatske. Trajno je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Kapela Sv. Petra u Gradecu
Drvena kaplica Sv. Petra na brdu Gradec,u vinogradima Vukomeričkih Gorica podignuta je prije 1668. godine.Takve su se kapelice podizale za mali broj kućanstva ili razasutih kuća vinogradara. Mala je, jednoprostorna građevina s trostranim završetkom i prozorima zatvorenim „valvama“. Građena je od hrastovih planjki. Ispred pročelja je trijem, a nad njim je tornjić podignut do kraja 17. st. U isto vrijeme kapela je dobila oltar na koji je 1760. postavljena slika sv. Petra. Unutrašnjost je obložena drvenom oplatom i oslikana. Kapela je posljednjih godina djelomično obnavljana pa je dobila novi krov od biber crijepa.

Kapela Sv. Bartola u Vrhu Letovanićkom
Kapela sv. Bartola u Vrhu Letovanićkom je mala jednobrodna građevina pravokutnog tlocrta s poligonalnim svetištem i zvonikom iznad pročelja. Iznad portala je urezana godina 1886. Krov je od biber crijepa, a zvonik je pokriven limenom kapom. Unutrašnjost nije oslikana, osim stropa s prikazomzlatnih zvijezdica na plavo-sivoj podlozi. Na oltaru je triptih s prikazom Žalosnog Isusa, sv. Bartola i sv. Mihovila. Godine 1929. se spominje kao kapela Patientis Iesu (Trpećeg Isusa), a današnji je titular očito kasniji. Kapela je obnavljana u novije vrijeme i u dobrom je građevnom stanju.

Kapela Sv. Marije u Brkiševini
Kapela sv. Marije u Brkiševini je smještena izvan naselja, na mjesnom groblju. Sagrađena je u 19. st. i tlocrtno odudara od ostalih drvenih kapela na području obuhvata plana. Građena je od drvenih platica vezanih njemačkim vezom i postavljenih na kamene temelje. Kapela je ožbuka na izvana i iznutra. Tlocrtno ima oblik pravokutnika s užom pravokutnom apsidom i tornjićem iznad pročelja. Unutrašnjost je bez posebnih ukrasa, a od inventara je sačuvana samo drvena menza oltara te 4 metalna svijećnjaka i jednostavno drveno raspelo. Građevina je vrlo zapuštena i dotrajala: žbuka otpada i s vanjskih i s unutrašnjih zidova. Krov prokišnjava i vlaži stropnu konstrukciju s koje otpadaju dijelovi žbuke. Potrebna je hitna sanacija da se spriječi urušavanje kapele.
http://www.lekenik.hr/podrucje/56/