Autor Tema: Solarno grijanje  (Posjeta: 16777 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mlačanin

 • Global Moderator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 3550
 • Karma: +3/-1
 • Spol: Muški
 • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
Solarno grijanje
« : Veljača 11, 2010, 12:34:01 poslijepodne »
Solarno grijanje

Ljetos sam postavio dva pločasta kolektora na krov i napravio instalaciju za solarno grijanje sanitarne vode koja se nalazi u posebnom spremniku – izmjenjivaču – tako da se može vršiti dogrijavanje pomoću peči za grijanje u danima kada nema dovoljno sunca ili ga nikako nema.
Kako je to bilo gotovo u 8.mjesecu imao sam toplu vodu sve tamo do 10. mjeseca kada su počeli kišni dani. Tako nekako od prilike.
Zanimalo bi me dali netko ima nešto slično i kakova su vaša iskustva.
Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Offline fitt

 • Skoro pa pravi član
 • ***
 • Postova: 193
 • Karma: +3/-0
 • Spol: Muški
Odg: Solarno grijanje
« Odgovori #1 : Veljača 11, 2010, 09:47:09 poslijepodne »
Ja nemam ali sam jako zainteresiran za temu. Daj mi reci gdje si nabavio materijal, tko ti je ugrađivalo i koliko te cijela priča koštala?
Besposleni internetski ,nadimkom zaštićen, anonimni zloporabitelj - inanugurirani masturbator

Bilaj

 • Gost
Odg: Solarno grijanje
« Odgovori #2 : Veljača 11, 2010, 10:52:24 poslijepodne »
Ja nemam ali sam jako zainteresiran za temu. Daj mi reci gdje si nabavio materijal, tko ti je ugrađivalo i koliko te cijela priča koštala?

Kaj nemaš u fero termu neki set od 24,000 kuna sve skupa.

Offline Mlačanin

 • Global Moderator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 3550
 • Karma: +3/-1
 • Spol: Muški
 • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
Odg: Solarno grijanje
« Odgovori #3 : Veljača 12, 2010, 09:27:42 prijepodne »


Solarni paketiShema solarnog sistema

http://www.termocommerce.hr/user_content/documents/Prospekt%20solarna%20tehnika.pdf
http://frigan.hr/cjenik.aspx?cat=10
 Ove linkove vrijedi malo pogledati

Solarni paketi se sastoje od:
• 2 odnosno 3 pločasta kolektora Logasol SKN 3.0
• montažni pribor za montažu na kosi krov
• bivalentni spremnik tople vode kapaciteta 300 ili 500 litara
• solarna regulacija (mogućnost kombinacije solarne regulacije sa ili bez pumpne stanice)
• ekspanzijska posuda
• solarna tekućina
• odzračnik s veznom garniturom
Pakete solarne opreme može se vidjeti na ovom linku .u paketu koji sam ja instalirao nalaze se 2 pločasta solarna kolektora. Toj cijeni još treba pridodati ostali materijal koji sam trebao za spajanje kolektora sa spremnikom vode – bakrene cijevi ,izolacioni materijal i spojne dijelove za bakrene cijevi.
Spajanje sam izvodio u pres tehnici ,i za te sam potrebe koristio koljena i fitinge fi 22mm od tvrtke Viega sa gumenim brtvama koje podnose temperaturu do 150 stupnjeva.
I na kraju sam u sistem stavio antifriz tekućinu da se ne zaledi u zimskim mjesecima kada nema sunca.
Kolektore sam kupio par godina ranije pa su stajali ali evo i troškova.
Solarni paket 14 000,00 (bez spremnika)
Ostali materijal 3 000,00
Spremnik za vodu 300lit 4 000,00
Ukupno 21 000,00 Kn
Kako sam sam izvodio sve radove oko peći i postavljanje kolektora na krovu ne mogu odrediti cijenu tih radova .
Kolektore sam postavio na južnoj strani krova ,izradio posebne nosače zbog pokrova krova (nije crijep nego limene ploče),i od kolektora do peči imam 25 metara. Za to sam koristio bakrene cijevi koje sam dodatno izolirao radi manjih gubitaka topline.Regulacioni sklop sam postavio u podrumu kod peči i uz te sam cijevi provukao potrebnu žicu za vezu sa kolektorima.
Imao sam tople – vruče – vode sve do 10 mjeseca kad su počeli kišni dani.cijelo ovo vrijeme nema više tople vode već se voda zagrijava kroz peć od centralnog.
Ove godine očekujem sa pojavom sunčanih dana zagrijavanje vode barem na 20-30 stupnjeva ,a ostalo će zagrijati peć,sve dok sunce ne ojača.

Ako ima još nešto za objasniti,vrlo rado.
Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Offline cobra

 • Učim se pisati
 • **
 • Postova: 36
 • Karma: +0/-0
Odg: Solarno grijanje
« Odgovori #4 : Veljača 16, 2010, 09:28:50 prijepodne »
Solarno grijanje

Ljetos sam postavio dva pločasta kolektora na krov ...


Zanimalo bi me jel postoji kakav normativ odabira opreme za recimo peteročlanu obitelj ( tri kupaone); dakle kolika kvadratura kolektora te koliki spremnik vode.
Isto tako, jel se prakticira smještaj spremnika tople vode bliže kolektorima ili obzirom da je grijanje na ložu u blizini peći ( kuća je katnica sa tavanom).
Koji bi minimum ugrađene automatike trebalo imati za ljetno/zimski režim rada te jel je isplativije dogrijavanje vršiti el.grijaćem u prijelaznom razdoblju ili ložom?


Offline Mlačanin

 • Global Moderator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 3550
 • Karma: +3/-1
 • Spol: Muški
 • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
Odg: Solarno grijanje
« Odgovori #5 : Veljača 16, 2010, 06:44:40 poslijepodne »
 Savjeti za kupce solarnog grijanja
– pitanja i odgovori -

1. Zašto koristiti portal SolarnoGrijanje.com
Portal SolarnoGrijanje.com na jednom Vam mjestu pruža sve informacije o tehnologiji solarnog grijanja kao i mogućnost pretraživanja baze dobavljača te slanje upita svim dobavljačima u bazi. Upitnik na portalu je posebno prilagođen za potrebe prodaje solarnog grijanja, te popunjavanjem upitnika pružate dobavljačima detaljne informacije o Vašem objektu, na osnovu kojih Vam dobavljač može poslati najprecizniju ponudu.

2. Kako kupiti solarni sistem za grijanje?
Solarni sustav za grijanje je složeni tehnički sustav, te je prije kupovine važno saznati što više informacija o tehnologiji solarnog grijanja da bi znali koje su mogućnosti tehnologije, što trebate očekivati, koja su optimalna rješenja za Vaše potrebe itd. Sve ove informacije možete saznati na ovom portalu čitajući stručne i edukativne članke o solarnom grijanju.

Preko specijaliziranog upitnika, možete poslati upit svim dobavljačima solarnog grijanja na ovom portalu, koji će Vam na osnovu tog upita poslati svoju najpovoljniju orjentacionu ponudu. Na osnovu te ponude i informacijama sa portala možete izabrati najpovoljniju ponudu za sebe.

Obzirom da izvođenje solarnog sustava zahtjeva građevinarske i instalaterske radove, teško se može dati konačna ponuda bez pregleda same građevine. Stoga odabranog dobavljača pozovite da pregleda Vaš objekt i da Vam napravi projekt i konačnu ponudu.

Često ljudi na osnovu projekta koji im je napravila neka tvrtka za izvođenje solarnog grijanja pokušavaju nabaviti jeftinije komponente sa više strana, ili na osnovu tog projekta traže druge jeftinije dobavljače. Ovo najčešće završava lošijim rezultatom i nikako se ne preporučuje. Solarni sustav je jedinstveni sustav te on daje najbolje rezultate ako su mu sve komponente optimirane i maksimalno međusobno usklađene što može osigurati profesionalni dobavljač i instalater solarnog grijanja. Ako Vam dobavljač solarnog grijanja ne može pružiti vlastito tehničko rješenje sustava, tada on vjerojatno i nije dovoljno stručan a konačni rezultati mogu biti dvojbeni što svakako znaći gubitak vremena i novca.

3. Imam kuću od 170 m2. Koliko mi kolektora i kakav sustav treba?
Solarni termički sustavi proračunavaju se na osnovi potrošnje sanitarne vode a ne po veličini kuće. Da bi se proračunao solarni sustav potrebno je znati koliko osoba boravi u objektu. Uzima se prosjek potrošnje 50 lit. po osobi u kućanstvu i manjim turističkim objektima. Ukoliko je u objektu npr. 6 osoba potreban je solarni spremnik topline 300 lit. a prema tom volumenu spremnika, 3 kolektora od 2 m2 i zatim sva ostala oprema koja je sastavni dio termičkog solarnog sustava. Ravni pločasti kolektor od 2 m2 zagrijava 100 lit. vode.

4. Da li se solarni sustav isplati?
Ukoliko je pravilno proračunat, prema stvarni potrebama potrošaća, zatim i pravilno instaliran solarni se sustav isplačuje već za 3 do 5 godina na moru a za 5 do 7 godina na kontinentu.

5. Koliki je vijek trajanja solarnih sustava?
Prema nekim sadašnjim pokazateljima solarni sustavi imaju vijek trajanja i preko 30 godina.

Na vrh

6. Mogu li solarni sustav koristiti i zimi?
Preporučljivo je da su solarni sustavi uvijek u funkciji pa i zimi. Važno je da je instalacija solarnog kruga punjena neotrovnim solarnim fluidom - glikolom. Na taj se način omogućava iskorištava energija sunca tijekom cijele godine, kad god je dostupna.

7. Rade li solarni kolektori noću i kad je oblačno?
Solarni kolektori nisu u mogućnosti apsorbirati toplinsku energiju sunca noću naprosto zato što sunca noću nema. Za oblačnih dana kada sunce ne vidimo moguće je da će ravni pločasti kolektori apsorbirati difuzno sunčevo zračenje ali nam vjerojatno to neće biti dovoljno za zagrijavanje potrošne tople vode bez dodatnog dogrijavanja.

8. Ne želim zagrijavanje sanitarne vode od sunca već samo grijanje, da li je to moguće?
Termički solarni sustavi namjenjeni su u prvom redu za zagrijavanje potrošne sanitarne vode a zatim se višak energije usmjeruje u sustav grijanja. To je zato što u vrijeme kada ima najviše sunca i kada su solarni sustavi najisplativiji ( ljetno razdoblje ) nemamo potrebu za grijanjem. Dakle, termički solarni sustavi trebaju biti bazirani na pripremi potrošne tople vode.

9. Osim za zagrijavanje sanitarne tople vode solarni sustav želim koristiti i zimi za grijajanje jeli to moguće i da li je isplativo?
Najbrža je isplativost solarnih sustava kod većih potrošnja sanitarne tople vode u ljetnom razdoblju i smanjenih potreba za sanitarnom toplom vodom u zimskom razdoblju kada se dobivena energija sunca koristi i za grijanje ili temperiranje prostora. Najbolji primjeri za takvo korištenje energije sunca tijekom cijele godine su turistički objekti. Oni u ljetnom razdoblju trebaju osigurati puno sanitarne tople vode za goste a zimi kada gosti odu vlasnici nemaju potrebe za tako puno sanitarne vode pa dio energije zatim koriste i za grijanje ili temperiranje prostora.

10. Koja je razlika između solarnog sustava sa bojlerom na krovu i bojlerom u kotlovnici?
Solarni sustavi s bojlerom na krovu tzv. termosifonski sustavi su jeftiniji jer ne koriste pumpu, automatiku i neke druge dijelove solarnog sustava koje koriste upravljani solarni sustavi. Pogodni su za manje potrebe tople sanitarne vode i korištenje tijekom ljetnih mjeseci jer spremnik bez obzira kakvu izolaciju imao ima gubitke jer je izložen vremenskim utjecajima pa najčešće elekto-grijač ( ukoliko postoji u spremniku - bojleru ) radi više nego što bi radio u upravljanom solarnom sustavu s automatikom. Naša je preporuka termosifonske sustave instalirati na manjim vikend - sezonskim morskim objektima.

11. Kakvo je održavanje solarnih sustava?
Solarni sustavi s kvalitetno izabranom i instaliranom solarnom opremom u principu ne zahtjevaju često i skupo održavanje.
Potrebno je paziti da se svakih 3 do 5 god. kontrolira i sukaldno istrošenosti promjeni Mg anoda u solarnom spremniku, zati da se negdje u istom vremenskom razdoblju provjeri solarni fluid ( koji minus podnosi ) i na kraju da se odmah kod inatalacije solarnog spremnika obvezno na ulazu hladne vode u spremnik ugradi uređaj ili oprema za omekšavanje i filtriranje vode.

12. Čemu služi automatika?
Diferencijalna automatika je namjenjena za pokretanje pumpe solarnog kruga, pumpe za dogrijavanje od kotla i ele. grijača.
Namjena je automatike da energiju sunca za zagrijavanje vode u spremniku koristi kao prioritet a racionalno dogrijava s ostalim dodatnim izvorima energije

Više ovdje ,da ja ne izmišljam toplu vodu:http://www.solarnogrijanje.com/savjeti.asp
 Ovdje se može malo podrobnije pogledati .
Iz mojeg osobnog iskustva ,mislim da je dobro da su kolektori što bliže izmjenjivaću ako je to izvedivo. Treba manje materijala i manji su gubici topline.

O vrsti dogrijavanja?  Pa ako se koristi već lož ulje tada je pola posla urađeno,a za struju treba opet instaliratio strujne grijače. Svaki sam može odabrati svoju računicu.
Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....