Tehnika narodu > Internet i računala

Mobilna telefonija - uho špijuna

(1/2) > >>

Stjepan:
Lucijan Carić (stručnjak za zaštitu kompjuterskih sustava i direktor poduzeća Qubis d.o.o., Sophosovog partnera) je na Pollitici napisao odličan članak pod nazivom Mobilna telefonija - uho špijuna u kojem govori o varljivom osjećaju anonimnosti na Internetu i o tome kako je najnovija najava o ukidanju mogućnosti anonimnog posjedovanja mobitela samo bacanje prašine u oči jer to neće spriječiti kriminalce u komuniciranju. On navodi da je to loš PR za državu i obavještajnu zajednicu, a meni se čini da bi to mogao biti samo uvod u uvođenje novog poreza na mobitele zbog kojega je državi cilj da su svi korisnici registrirani. A kriminalci će ionako koristiti tuđe mobitele.

Ako vas zbunjuje zadnja rečenica u kojoj Lucijan kaže kako se većina hrvatskog Internet prometa odvija preko Njemačke znajte da je za to kriv T-com koji sve ove godine nije pristao da uđe u CIX (http://www.cix.srce.unizg.hr/cix_clanice.html) pa svaki promet između korisnika T-com mreže i korisnika ostalih providera ide preko Njemačke. Znači ako chatate sa susjedom koji je na B-Netu, a vi ste na MaxADSL-u, onda vaši bajtovi putuju preko Njemačke. Jasno je da to odnosi i svoj danak u brzini, a to ima i svoju cijenu, interkonekcija košta.

Primjer: od mojeg računala do poslužitelja na kojem je ovaj forum (koji se nalazi u Njemačkoj) potrebno je 11 skokova (1. je moj ruter, 11. je sam poslužitelj pa je između 9 računala/uređaja). Za test sam pokušao provjeriti koliko ima skokova do dva računala na Iskonu (sjetimo se da je Iskon u vlasništvu T-coma), povećavao sam broj maksimalnih skokova i ispalo je da je do njih trebalo više od 100 skokova (nisam dalje provjeravao).

branko:
mislim da iskon vise nije u vlasnistvu t-com a

Stjepan:
Od kada? U njegovom nadzornom odboru (prema Sudskom registru) nalaze se ljudi iz T-Com-a, zašto ako više nije u njihovom vlasništvu?

Bilaj:

--- Citat: Stjepan - Veljača 05, 2010, 07:58:45 poslijepodne ---Primjer: od mojeg računala do poslužitelja na kojem je ovaj forum (koji se nalazi u Njemačkoj) potrebno je 11 skokova (1. je moj ruter, 11. je sam poslužitelj pa je između 9 računala/uređaja). Za test sam pokušao provjeriti koliko ima skokova do dva računala na Iskonu (sjetimo se da je Iskon u vlasništvu T-coma), povećavao sam broj maksimalnih skokova i ispalo je da je do njih trebalo više od 100 skokova (nisam dalje provjeravao).

--- Kraj citata ---

Na koju foru si povečavao broj hopova? Zaista ne kužim? kako si mogao povećati broj hopova?

Stjepan:
Alat koji radi trace ispituje maksimalno 30 hopova. To nije bilo dovoljno tj. trace nije došao do kraja. Onda sam povećao broj hopova koje ispituje. Izgleda da je bio neki problem s routingom, sad se stanje normaliziralo.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju