Tehnika narodu > Internet i računala

Hrvati imaju loš i skup internet

(1/1)

Tur:
Najnoviji podaci sa svjetskog telekomunikacijskog tržišta govore kako je prosječna europska cijena brzog interneta za 1 Mbps oko 18 kuna, dok je prosječna cijena takve iste brzine u Hrvatskoj u prosjeku veća od 100 kuna u ADSL prometu, što ovisi o tarifama pojedinih operatera.

Što se tiče brzina pristupa internetu najveće su u Europi u skandinavskim zemljama gdje prednjači Finska sa 22 Mbps, slijede Švedska sa 18,2 Mbps i Francuska sa 17,6 Mbps. SAD se, iako je to kolijevka interneta, sa 4,8 Mbps smjestio u sredinu ljestvice, dok bi Hrvatska držala neko od mjesta na začelju jer se prosječna brzina pristupa internetu (ADSL i slične žične tehnologije) procjenjuje na maksimalnih 2 Mbps.

Najveća prosječna brzina pristupa internetu je uvjerljivo na Dalekom istoku u Japanu koji ima 61 Mbps, a slijedi ga Južna Koreja sa 46 Mbps.

Hrvatska dobro ne stoji ni u udjelu broadband pristupa internetu u odnosu na ukupan broj korisnika svjetske računalne mreže jer bi sa 11,83 posto (podaci za kraj 2008. – HAKOM) bila uvjerljivo zadnja među promatranim zemljama. Čak i kada se zbroji broj korisnika mobilnog interneta, a njih je u Hrvatskoj znatan broj, ukupna penetracija ne prelazi petnaestak posto.

Na svjetskoj razini rijetke su zemlje s manjim udjelom broadband korisnika od 40 posto, a među promatranim zemljama jedino u tu kategoriju spadaju Turska i Meksiko.

Zanimljivo je da više od 80 posto korisnika ima brzi pristup internetu u Finskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Islandu, Danskoj, Velikoj Britaniji.

izvor: business.hr

Newbie:
Pa nije to za cuditi, sjecam se od prije vise od 15 godina, kad sam se cuo sa nekim ljudima izvan HR, imali su flat internet, nisam mogao vjerovati da to postoji:) a ja sam carnet jos nabadal ocu li dobiti ili ne vezu...

Sledgehammer:
Moj kum iz Švicarske je ima brzinu od 10 Mbps i flat-rate prije skoro deset let za 29 franaka mjesečno. Mi to i danas nemamo. Treba još kaj reći?

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju