Svakidašnje teme > Čušpajz

Parafiskalne organizacije

<< < (2/5) > >>

shaka zulu:
27.12.2009., nedjelja
Plaćamo ZAMP k'o krotke krave

Kada sam prije nekog vremena kupovala vanjski hard u specijaliziranoj kompjutorskoj trgovini, trgovac mi je dobrohotno objasnio kako je proizvod opterećen brojnim porezima bez kojih bi moj hard koštao još manje pa mi je usput dobacio kako sam na hard koji sam upravo kupila, platila i dodatak na cijenu u iznosu od 11,35 kuna, koji će oni platiti za zaštitu muzičkih autorskih prava ZAMP-u. Normalno da sam zatražila da mi snimljenu glazbu smjesta izbrišu i da račun umanje za cijenu muzike, no trgovac mi je objasnio da glazbe na mom hardu uopće nema, ali da porez plaćam jer ću ja na vanjskoj memoriji jednog dana snimiti glazbu. Porez ZAMP-u plaćamo ukoliko u dućanu kupimo prazan CD, DVD, stick, ali i memorijsku karticu za digitalni fotoaparat. Dakako da sam se po povratku kući bacila na proučavanje propisa o autorskim pravima. I imala sam što vidjeti.

Neki je rasni hrvatski pravnik prije izvjesnog vremena smislio model da svim građanima Hrvatske unaprijed prišije kriminalnu nakanu (protupravno snimanje glazbe) i da ih za to unaprijed porezno kazni, snimali li oni doista glazbu ili samo svoje dokumente, svoje knjige, ili fotografirali sebe i svoje bližnje, čemu inače memorijske kartice za digitalni fotoaparat služe. Pravu smo do danas mogli prigovarati da je nepravedno, sporo, selektivno, neefikasno, ali nikad mu nismo mogli pljusnuti u lice ono što sada možemo mirne duše – da je nelogično:
- Opalio sam mu 17 globa unaprijed, jer sam procijenio da će on u narednoj godini svakako prebrzo voziti – objašnjavao bi tom istom logikom hrvatski policajac sucu za prekršaje na pitanje zašto je nekom građaninu ispostavio 17 mandatnih kazni za prekršaje koje ovaj još nije uspio počiniti te slijedom te iste ZAMP-ovske logike mudro dometnuo: - Automobili i služe tome da bi u njima građani prekoračivali brzinu.

Kad bi se ovo ZAMP-ovsko načelo proširivati na sva pravna područja, a povijest poznaje i takva razdoblja (preventivna hapšenja, odokativni porezi, kontribucija, sprega kriminala i vlasti i sl.), Hrvatska bi postupno postala vrlo sumorno mjesto: nama bi upravljalo 200 feudalnih obitelji, plaćali bismo bezbroj poreza i parafiskalnih nameta, pravni sustav bi nam bio u banani, a pojedinac, pod pretpostavkom da nije bogat ili dio nomenklature – bi bio potpuno nezaštićen. Srećom pa nije tako. Ovo je slobodna zemlja u kojoj ja, nakon što platim 11,35 kuna ZAMP-u za korištenje glazbe koju neću koristiti, imam ljudsko i građansko pravo slobodno propitivati zašto sam i kome to platila. Za sada.

Po onom što sam uspjela dokučiti, ovaj način plaćanja poreza ZAMP-u unaprijed nastupio je nakon što je ZAMP potpisao ugovor s Hrvatskom gospodarskom komorom. Nije zajebancija, časna riječ. Normalno da si neuki građanin postavi pitanje: Who the fuck is Hrvatska gospodarska komora? Otkud im pravo da me zastupaju kao građanina? Pa nisu oni Sabor. Tko ih je ovlastio da u moje ime prihvaćaju naplatu nekog poreza unaprijed. Zar mi ne plaćamo i njima neki parafiskalni namet? Dakako da plaćamo. Plaćamo mi, hvala na pitanju, 247 takvih parafiskalnih dadžbina. Pitala sam se: zašto o tom notornom banditizmu koji se temelji na kriminalnoj nakani vlastitih građana nitko ne piše, zašto se nitko ne buni? I došla do zaključka do kojeg i inače često dolazim. Ljudi se boje. Sloboda je neprijatno, komplicirano stanje. Iako izvana postoje sve značkice demokracije - izbori, parlament, sloboda govora, svi mi znamo kako stvari stvarno stoje pa se nitko ne usudi istrčavati. Kao kad u satiri Alfreda Jarryja 'Kralj Ubu' pogube dvojicu pisaca kako bi ostalih 200 slobodno pisalo ono što kralj Ubu želi.

Inače, pecifičnost odnosa države i građana-poreznog platiše najbolje odražava onaj prastari vic u kojem neko pleme zarobi trojicu bijelih istraživača. Nakon što su ih vezali, odluče jednog po jednog priupitati što bi željeli – smrt ili 'điđi-miđi'. Prvi bijelac, recimo da je bio Amerikanac, odgovori: 'Điđi–miđi' pa ga cijelo pleme spolno iskoristi i pusti. To se ponovi i drugi put, recimo kod putnika Rusa. Međutim treći, kažimo to zbog povijesne istine - bio je ponosni Hrvat, uzvikne: ''Hoću smrt!'', a poglavica mu odgovori: - OK, ali prvo 'điđi–miđi'. Prema tome, državni i paradržavni 'điđi-miđi' vam ne gine.

Mnogo mi je toga postalo jasnije kad su moji prijatelji, inače obični, pošteni ljudi, htjeli objaviti svoj CD s vlastitim jazz-kompozicijama. Da bi tako nešto mogli, morali su prethodno pribaviti dozvolu ZAMP-a, morali su platiti, čekati. Iako nisu članovi ZAMP-a. Iako do tog trenutka uopće nisu ni čuli za ZAMP. Zato jer je tako prije godinu, dvije, u njihovo ime pristala Hrvatska gospodarska komora, čiji oni uopće nisu članovi. Komori je valjda te ovlasti dao Hrvatski savez izviđača, a njih su opet ovlastiti, vjerojatno iz Skijaške federacije. Riječju, nema kraja njihovoj petljanciji. Da sam krenula dalje došla bi do stoljeća sedmog i Dmitra Zvonimira. U međuvremenu, mi plaćamo, plaćamo, plaćamo i ne pitamo. Krotko k'o krave.
 

- 14:31 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Dodaj komentar (4) Marketing


GP-Zagrebancije
Mašta (ali nažalost i realizacija... ) Velikih igrača je bezgranična...! Ovaj djelić hrpe apsurdâ koji se zbivaju u "... našoj" svuda oko nas podsvjesno olabavljuje čak i inače zdrave moralne inhibicije oko, recimo, zloupotrebe tuđeg "minulog rada" pa smo sve "lakši na pištolju" švercanja, piratiziranja i sličnih muljanja... kojima u vlastitoj režiji i na osobnom planu "ispravljamo nepravde sustava"...
Mene u vezi ove sramotne ZAMP-ove majstorije dodatno zabrinjava da se po radiju posljednjih tjedana vrte srcedrapateljni apeli "prominentnih faca" iz ceha ZAMP-ovaca... a da se ni jedan od njih nije javno usprotivio takvoj prepaid-praksi... opaljenoj metodom šamaranja i na moju foto-memorijsku karticu koja s pjevačicom Danijelom npr (ili kako se već zove...) nema i neće nikad ni imati dodirnih piksela !

Inače... užitak je čitati te!

 
03.01.2010. (18:50)    -

zdenkaandrijic
Da, zaista, uživam čitati tvoje postove!

 
04.01.2010. (12:52)    -

catwoman
Zaista izvrstan post. I izvrsno pikirana poanta. Tko je tu lud ? Krave. Jasno ko' dan.

Pa, pasimo narode, i plaćajmo suludarije kad smo oboljeli od te bolesti vrlo čudne etiologije, i izuzetno zarazne.

 
14.01.2010. (23:04)    -

CeeDee
Ali....gledaj to s pozitivne strane....sad kad si platila HD i unaprijed platila kaznu za eventulno kriminalno djelo krađe tuđeg vlasništva...SAD ga možeš slobodno i ukrasti...dakle KRADI i iuči djecu da KRADU....za bolju budućnost...
Uopće mi ne pada na pamet koristiti kupljene DVD/CD medije za legalni sadržaj jer sam unaprijed okarakteriziran kao lopov te shodno tome i kažnjen....što bi se reklo...Takes one to know one (aka to je mogao smisliti samo netko tko krade pa je in i sve "kuži"...ili predsjednik nam...ili već netko 23ći)
Things that make you go hmmmmmmm though are...Ako nacrtaš crtani film i položiš ispod njega neku glazbu...autor glazbe će dobiti lovu za svako emitiranje istog crtića (na kojem nije niti sudjelovao) a ti kao autor crteža i svega vezanog uz isti...nećeš dobiti ništa....nikada....jel ga smije ukrasti tko hoće...emitirati gdje hoće...na bilo kojem mediju....koliko puta želi....pa ti vidi....

 
22.01.2010. (14:51)    -
http://jagoda-radojcic.blog.hr/

Jel se moremo kak ovoga nameta od ZAMPovoga svisca rešiti?

plemenitashica:

--- Citat: kuntakinte - Veljača 27, 2010, 11:20:46 prijepodne ---
Kada sam prije nekog vremena kupovala vanjski hard u specijaliziranoj kompjutorskoj trgovini, trgovac mi je dobrohotno objasnio kako je proizvod opterećen brojnim porezima bez kojih bi moj hard koštao još manje pa mi je usput dobacio kako sam na hard koji sam upravo kupila, platila i dodatak na cijenu u iznosu od 11,35 kuna, koji će oni platiti za zaštitu muzičkih autorskih prava ZAMP-u. Normalno da sam zatražila da mi snimljenu glazbu smjesta izbrišu i da račun umanje za cijenu muzike, no trgovac mi je objasnio da glazbe na mom hardu uopće nema, ali da porez plaćam jer ću ja na vanjskoj memoriji jednog dana snimiti glazbu. Porez ZAMP-u plaćamo ukoliko u dućanu kupimo prazan CD, DVD, stick, ali i memorijsku karticu za digitalni fotoaparat.
............
Neki je rasni hrvatski pravnik prije izvjesnog vremena smislio model da svim građanima Hrvatske unaprijed prišije kriminalnu nakanu (protupravno snimanje glazbe) i da ih za to unaprijed porezno kazni,
http://jagoda-radojcic.blog.hr/

Jel se moremo kak ovoga nameta od ZAMPovoga svisca rešiti?
--- Kraj citata ---


Kado je već spomenut ZAMP – prisjetimo se, pisala sam o tome na „izgubljenom“ forumu:

plemenitašica:
Ovo se MORA pročitati:

http://drlesar.bloger.hr/post/povlasteni-osiguranici/1754779.aspx

„Ako samostalni umjetnik u prethodne tri godine nije ostvario prosječni ukupni godišnji dohodak izvan umjetničkog stvaralaštva i djelovanja veći od prosječno ostvarenog dohotka radnika u Republici Hrvatskoj za prethodnu godinu, a koji je iznosio 90.528,00 kn, stječe pravo na uplatu doprinosa za mirovinsko i invalidsko te zdravstveno osiguranje iz sredstva proračuna Republike Hrvatske...

Slijedi popis samostalnih umjetnika čiji je rada značajan za kulutrno i umjetničko stvaralaštvo Hrvatske a koji godišnje zarađuju manje od 90 tisuća kuna izvan umjetničkog stvaralaštva ili 116 tisuća kuna od samostalne umjetničke djelatnosti.Popis samostalnih umjetnika u Republici Hrvatskoj

Na WEB stranici Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika pod linkom Umjetnici objavljen je ažurirani popis samostalnih umjetnika kojima je priznato pravo na uplatu doprinosa iz sredstava proračuna Republike Hrvatske.
http://www.hzsu.hr/umjetnici.php

Pročitajte tih 1294 imena, pa probajte zbrojiti koja imena su vam poznata?
P r e s t r a š n o.

Dobro kaže Beus - kineski zid bi se mogao napraviti od svih rupa kamo se izlijeva novac. (ili tak nekak).

Izdvojila sam neke:

Lidija Bajuk – književnik
Marijan Ban – skladatelj
Joško Banov - skladatelj
Andrej Baša – skladatelj
Maja Blagdan – izvođač zabavne glazbe
Berislav Blažević - izvođač zabavne glazbe
Dinko Bogdanić – koreograf
Fedor Boić – skladatelj
Dijana Bolanča – glumica
Nikša Bratoš - izvođač zabavne glazbe
Ronald Braus – operni pjevač
Marijan Brkić - izvođač zabavne glazbe
Aleksandra Broz – kazališni redatelj
Amar Bukvić – glumac
Meri Cetinić – vokalni solist
Vinko Coce - izvođač zabavne glazbe
Đuka Čajić – vokalni solist
Adonis Ćulibrk – skladatelj
Matija Dedić – instrumentalist
Dora Delbianco – dramaturg
Sanja Doležal Šarić - izvođač zabavne glazbe
Silvestar Dragoje – skladatelj
Rajko Dujmić – skladatelj
Denis Dumančić – skladatelj
Giuliano Đanić – vokalni solist
Dora Fišter Toš – glumica
Nada Gačešić Livaković – glumica
Tamara Garbajs – glumica
Miro Gavran – književnik
Milan Generalić – slikar
Davor Gobac – skladatelj
Deana Gobac – plesač klasičnog baleta
Rajko Grlić – filmski i TV redatelj
Husein Hasanefendić – skladatelj
Hana Hegedušić – glumica
Damir Hoyka – fotograf
Marija Husar - izvođač pop-rock glazbe
Ivana Husar Mlinac - izvođač pop glazbe
Dubravko Ivaniš – skladatelj
Matko Jelavić – skladatelj
Filip Juričić – glumac
Ilan Kabiljo – skaldatelj
Vlado Kalember - izvođač zabavne, pop i rock glazbe
Milan Kekin – skadatelj
Zorica Kondža Banov – vokalni solist
Željko Konigsknecht – glumac
Bruno Kovačić - izvođač zabavne glazbe
Kristina Krepela – glumica
Frano Lasić – glumac
Borislav Leiner – izvođač pop-rock glazbe
Ivan Leo Lemo – redatelj
Monika Leskovar – instumentalist
Larisa Lipovac – plesač suvremenog plesa
Josipa Lisac – vokalni solist
Duško Lokin - izvođač zabavne glazbe
Vitomira Lončar – glumica
Paolo Magelli – redatelj
Danijela Martinović - izvođač zabavne glazbe
Vilim Matula – glumac
Ivica Mikulić - izvođač zabavne glazbe
Vesna Mimica – koreograf
Igor Mirković – redatelj
Livio Morosin – skladatelj
Tahir Mujičić – književnik
Goran Navojec – glumac
Boris Novković – skladatelj
Ecija Ojdanić – glumica
Jurica Pađen – skladatelj
Ante Pecotić – skladatelj
Davor Radolfi - izvođač zabavne glazbe
Aki Rakimovski - izvođač zabavne glazbe
Zlatko Rucner – instrumentalist
Ana Rucner Kalember – instrumentalist
Vedrana Rudan Hrvatin – književnik
Darko Rundek – skladatelj
Masimo Savić – izvođač zabavne, pop i rock glazbe
Dražen Scholz - izvođač rock glazbe
Elvis Stanić – skladatelj
Jasmin Stavros - izvođač zabavne glazbe
Šime Strikoman – fotograf
Ognjen Sviličić – filmski i TV redatelj
Zdravko Šljivac – dirigent
Davor Tolja - izvođač zabavne glazbe
Damir Urban - izvođač rock glazbe
Alen Vitasović - izvođač zabavne glazbe
Jasna Zlokić – vokalni solist
Branka Zmaić Donassy -  modni dizajner

Svi ovi i svi oni ostali samostalni umjetnici u tabeli u „prethodne tri godine nije ostvario prosječni ukupni godišnji dohodak izvan umjetničkog stvaralaštva i djelovanja veći od prosječno ostvarenog dohotka radnika u Republici Hrvatskoj za prethodnu godinu, a koji je iznosio 90.528,00 kn“.
Ako u google-u napišete ova imena i prezimena, sigurno će se otvoriti mnogo stranica koje govore o ovim umjetnicima i kulturnjacima sirotanima koji nemaju manje od 1000  kn mjesečno za platiti mirovinsko i zdravstveno osiguranje, pa im to plaća država.

Muzh:
Jel mi negdo more pojasniti par stvari veze oteg zampa?

Jeli onda sad legalno morem nasnimavati tuju muzhiku i prodavati okolo?

jeli se i ja morem registrerati kak slobodni kunschtler pak da se drzhava skrbi i o mojem osigurajnu?

plemenitashica:

--- Citat: Muzh - Veljača 27, 2010, 06:31:59 poslijepodne ---Jel mi negdo more pojasniti par stvari veze oteg zampa?

...............

jeli se i ja morem registrerati kak slobodni kunschtler pak da se drzhava skrbi i o mojem osigurajnu?

--- Kraj citata ---

Na ovo bi mogli Visofci dati odgovor ili Susjedi ili Fila.
Znam da su Visofci napravili CD za svoje peneze kao i sav ostali promidžbeni materijal. Da li se i za njihovu muziku plaća ZAMP-u?

Vjerojatno da, jer čujem, da kad idem na registraciju postoji i stavka ZAMP, iako ja u autu slušam samo CD od Visofcof.

Kak rade Susjedi i Vatrene, ne znam, ali sigurno znaju pravila.

shaka zulu:
Dal sem jen cedej na jen radijo a prvo pitajne je bilo jesu člani Društva skladatelja (il tak nekaj).Ak jesu nema problema a ak nisu...

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju