Autor Tema: POT i Urbari  (Posjeta: 82698 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

shaka zulu

 • Gost
Odg: POT i Urbari
« Odgovori #15 : Siječanj 19, 2010, 12:05:45 prijepodne »
Zanimlivo mi je ovo kaj Laszowski na dva meste na sličen način piše v "Povesti Turopola" a lako bi se dalo prispodobiti k ovomu v ove teme;

-143-
...Zanimivo je, što je Sednicki rekao Vranicanu o Turopoljcima: "Moj Bože, zašto se nisu gospoda Hrvati zanimali u pravi čas za to, da seljačke turopoljske plemiće k sebi pridobiju, pak da izigraju župana, koji se i onako svake godine bira. U ustavnoj državi je novac dopušteno sredstvo, koje djeluje kod seoskoga plemstva". Oni mu odgovoriše, da se Turopoljcima neprestano pripovijeda, da ih se hoće spraviti pod njemački zakon i nametnuti im poreze.
-"Da - reče on - znam, da bi sada teže išlo, i da bi se zato sada trebalo dvostruko novaca.Ali Vlada u ustavnoj državi ne može mnogo učiniti.Biskup bi se u svoje doba mogao bio pobrinuti za tu stvar po svom novcu i po svom duhovnom položaju.Tako bi se zapriječile mnoge neprilike."


-184-
...Sedlnicki bio je uvjeren, da Vranicani s drugovima imade pravo. Ipak im je doprimetnuo, ne bez ironije:
-"Moj Bože, zašto se ne zanimaju gospoda Hrvati pravodobno za to, da priproste Turopoljce k sebi privuku, pak da izigraju župana, koji se i onako svake godine bira. U ustavnoj je državi novac dozvoljeno sretstvo, kojim se može pridobiti niže plemstvo". Vranicani mu odgovori, da se Turopoljcima neprestano pripovijeda, da ih narodna stranka hoce staviti pod njemački zakon i da im se želi nametnuti poreze.
- "Da - odvratio je Sedlnicki - znam, da bi sada teže išlo, i da bi sada k tome trebalo dvostruko više novaca. Ali vlada ne može mnogo učiniti u ustavnoj zemlji. Biskup bi se bio mogao u toj stvari za vremena sa svojim sretstvima lako i uspješno pobrinuti, pak bi tako bile mnoge neprilike otstranjene".

shaka zulu

 • Gost
Odg: POT i Urbari
« Odgovori #16 : Siječanj 24, 2010, 05:41:49 poslijepodne »
11.01.2010.
Preneseno sa  portala Grad Gorica
Zdravko Lučić: „Prvo bi bila sugestija da se pismeni odgovori jednostavno uvrste u zapisnike, tako da budu na jednom mjestu. Mislim da bi to bilo dobro. Ja se sada neću osvrtati na ovaj pismeni odgovor, koji sam dobio, jer nisam zadovoljan. No, jedno bih pitanje pitao sukladno onom čime se ja na neki način bavim. Svi znamo, da u našem Gradu, zapravo u Hrvatskoj, samo je jedna utvrda napravljena koju je jedna zajednica napravila. To je Lukavec grad. I da dakako, nitko drugi tu nije sudjelovao nego ona i bio je ovakav kakav je sad, u 18. stoljeću. Dakle, nitko nije ništa ulagao i onda kada je to oduzeto 1947. sve skupa kakvo je onda bilo ružno vrijeme, sada je došlo lijepo kada se vraća, mislim da nema nikakvog razloga, sukladno tome, da se pokaže volja za povratom. Mislim da bi bilo dobro da se razmisli o tome, kao što je Izvršno vijeće Grada Zagreba odlučilo da daje na upotrebu Lukavec grad Plemenitoj opčini turopoljskoj 1993. da nešto u tom smislu napravi i Grad. Pa ja pitam gradonačelnika da li mu je takva misao i takvo razmišljanje strano ili blisko?

Goran Beus Richembergh: „Hvala lijepo, gradonačelnik Barišić, izvolite!“

Gradonačelnik Dražen Barišić: „Ne bih želio prejudicirati neke stvari ali ću reći što je sad trenutno sa Starim gradom Lukavcem“

Goran Beus Richembergh: „Molim vijećniče, komentirat ćete kada vam gradonačelnik odgovori!“

Gradonačelnik Dražen Barišić: „Ugovor o koncesiji je raskinut putem javnog bilježnika radi neplaćanja koncesijske naknade utvrđene Ugovorom.“

Goran Beus Richembergh: „Vijećniče Lučiću, molim vas, komentirat ćete naknadno!“

Gradonačelnik Dražen Barišić: „Dugovanje u trenutku raskida Ugovora iznosilo je cca 13.000,00 kn, a inicirano je nekoliko sastanaka radi pokušaja dogovora i mirnog rješenja nastalog dugovanja, koji su ostali bezuspješni. To sam vam rekao zbog toga što je potrebno da svaki građanin Grada Velike Gorice zna što je trenutno sa Starim Gradom Lukavcem. Zbog toga i zbog onoga što je rekao uvaženi vijećnik Lučić, a i zbog toga što je to na neki način sinonim Grada Velike Gorice i o tom povijesnom objektu itekako se trebamo brinuti. Pozitivno razmišljam, pitali ste me kako razmišljam, pozitivno razmišljam o Starom Gradu Lukavcu ali mislim da je tome potrebna temeljitija priprema kako bi u budućnosti mogli donijeti i prosuditi kome i pod kojim uvjetima i na koji način ćemo dati na korištenje  Stari Grad Lukavec. Doista, u ono vrijeme kada je on građen nije bilo puno, da to tako kažem, oblika društvenih zajednica, odnosno legalnih mogućnosti i na legalan način da neke udruge ili netko drugi gradi takav objekat. Poznato je tko ga je gradio, međutim danas je društvo puno šire, sastavljeno od puno udruga i svaka od udruga, vjerujem da bi većina udruga aplicirala na Stari Grad Lukavec, i tu treba pomiriti mnoge te udruge. Zato predlažem da tome prionemo detaljnije i temeljitije i da uvažimo sve one potrebne informacije, i one povijesne, i ove sadašnje, i da onda sa jednim drugačijim pristupom da vidimo i donesemo odluku što ćemo sa Starim Gradom Lukavcem. Ne samo s njim, ima takvih objekata više. I to nećemo riješiti samo tako i to nećemo riješiti na taj način da će gradonačelnik uzeti ključeve dati nekome i potpisati revers. Ne, to sigurno neće! Jer ne samo ja, kao gradonačelnik ili moj prethodnik, mi smo bili gradonačelnici Grada Velike Gorice i svih građana, a ne samo nekih skupina.“

Goran Beus Richembergh: „Hvala lijepo, vijećnik Zdravko Lučić.“

Zdravko Lučić: „Gospodine gradonačelniče, budući da vam nitko ne šapće pa možete sada i mene gledati, kako bi rekao Štef Kos. Ja znam kada izađem ovdje i kaj pitam! Iz mene ne treba delati bedaka i odgovarati mi ono kaj ne pitam! I nikakve propagandne trikove ovdje ne treba izvoditi! Dakle, nezadovoljan sam time jer sam pitao da li ste vi skloni tome da se to vrati onima koji su to radili? Ili nisi?  Dakle, ja smatram da nisi! Samo sam htio da to javno kažeš! A ovo da ćemo raspolagati s nečim što nije pripadalo našim pređima, to je bahatost političke vlasti koja je izgubila svoje temelje plemenite volje naroda.“
http://www.zemljisne-zajednice.hr/vijesti16.html

-

21.01.2010.
Sastanak čelništva POT-a i Urbaraca
Na sastanku održanom u prostorijama POT-a dogovorene su smjernice o daljem radu i zajedničkim akcijama na temu povrata imovine ZZ.
  Stav obje strane je da se nikada neče stati sa potraživanjem povrata nepravedno oduzete imovine, a u toj borbi če biti upotrjebljena sva zakonski dopuštena sredstva, te dogovoreno izdavanje novog broja glasila udruge zemljišnih zajednica hrvatske Zajedničar.
  Sa strane urbaraca sastanku su prisustvovali predsjednik Stjepan Rakarec, te članovi Zlatko Rovišan i Miljenko Črnjak
  Na kraju članovi POT-a poklonili su urbarcima flašice sa pravom turopoljskom svinskom mašču.

http://www.zemljisne-zajednice.hr/vijesti17.html

shaka zulu

 • Gost
Odg: POT i Urbari
« Odgovori #17 : Veljača 04, 2010, 10:53:06 poslijepodne »
UDRUGA ZEMLJIŠNIH ZAJEDNICA URBARSKIH OPĆINA TUROPOLJA VELIKA GORICA

Danas, 03.veljače 2010.god., u zgradi gradske uprave Grada Velika Gorica, održana je 3.sjednica Povjerenstva za povrat imovine urbarskih zemljišnih zajednica Turopolja i zemljišne zajednice Plemenita općina Turopoljska. Sjednici pod predsjedavanjem gradonačelnika Dražena Barišića, nazočili su i njegovi zamjenici, Stjepan Kos i Ervin Kolarec, pročelnica gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Zlata Filipović, te predstavnici urbarskih zemljišnih zajednica Turopolja i POT-a. Realizirane aktivnosti nakon zadnje sjednice Povjerenstva, pozitivno su ocijenjene. Riječ je o sistematskom kompletiranju povijesnih gruntovnih izvadaka i popisa ovlaštenika svih zemljišnih zajednica sa područja Turopolja, kako urbarskih tako i POT-a, od 1900.godine do pedesetih godina dvadesetog stoljeća. Povijesnu građu pretražuju članovi zemljišnih zajednica, u Državnom arhivu u Zagrebu.Slijedom povijesnih dokumenata, zemljišne zajednice će podnijeti zahtjev za povrat njihove imovine, koja je oduzeta 1947.godine Zakonom o oduzimanju imovine zemljišnim zajednicama bez ikakve naknade. Očekuje se da će rad na prikupljanju dokumentacije potrajati još dva mjeseca. Na sjednici su također dogovoreni daljnji koraci u ostvarivanju planiranih aktivnosti u vezi s povratom imovine zemljišnim zajednicama.
http://www.zemljisne-zajednice.hr/vijesti18.html

shaka zulu

 • Gost
Odg: POT i Urbari
« Odgovori #18 : Veljača 07, 2010, 02:18:39 prijepodne »
Zagreb, 05. veljače 2010.

SVIM BROKERSKIM KUĆAMA
ZAGREBAČKE BURZE

Predmet: povećanje izdanja Globalne obveznice Republike Hrvatske za naknadu imovine


Dana 05. veljače 2010. godine u sustavu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. provedeno je uključivanje EUR 50.000.123,60 Anuiteta obvezničkog udjela Globalne obveznice Republike Hrvatske za naknadu imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

Fond za naknadu oduzete imovine je dana 5. veljače 2010. godine izdao Globalnu obveznicu Republike Hrvatske za naknadu imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, kao materijalizirani vrijednosni papir nominalnog iznosa od 368.983.299,60 kuna, što po prodajnom tečaju za devize za EUR Privredne banke Zagreb d.d. na dan izdanja iznosi protuvrijednost od 50.000.123,60 EUR. Globalna obveznica podijeljena je na 244.619 Obvezničkih udjela, od kojih posljednji dospijeva 1. srpnja 2019. godine.

Budući da je novo izdanje Anuiteta obvezničkog udjela istog roda kao i ranije uvršteni Anuiteti obvezničkog udjela, te da su predmetni Anuiteti u cijelosti zamjenjivi s postojećim izdanjem Anuiteta, novo izdanje Anuiteta obvezničkog udjela u iznosu od 50.000.123,60 EUR uključuje se u trgovinu dana 08. veljače 2010. godine.
http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/MXHUgaZ3BisS0blRgkrUZQ==.doc

shaka zulu

 • Gost
Odg: POT ; Održano Programsko spravišće
« Odgovori #19 : Veljača 25, 2010, 08:33:11 poslijepodne »
Aktivni plemenitaši
25.02.2010. Vijesti 
Očuvanje pasmine Turopoljske svinje, konja posavca i organizacija poznatih godišnjih manifestacija poput Lucijskog spravišća ili Turopoljskog Jurjeva samo su neke od aktivnosti Plermenite općine Turopoljske, a koje su uspješno odrađene u prošloj godini. Općina je jučer održala programsko spravišće gdje su članovi raspravljali o radu u prošloj ali i aktivnostima u novoj godini. Iako je 2009. zaključena s negativnim financijskim rezultatom, sve se aktivnosti i nastavljaju, a jedna od značajnijih zasigurno je ona oko povrata zemlje zemljišnim zajednicama. I ove će godine plenmenitaši organizirati proslavu Jurjeva, i to 23.-25. travnja na lokaciji Starog grada Lukavca, a neće zaobići ni prepoznatljivo vojno hodočašće u Lourdes.
Prema riječima župana POT-a, Franje Kosa, ove se godine priprema tisak knjiga „Turopolski govori“ i „Turopoljski banderij- kroz povijest i danas“, te brošure o povratu zemlje. Aktivnosti nakon spravišća nastavljaju se već u petak i to na Križnom putu i misi zadušnici za pok. Josipa Pucekovića, županika iz Dubranca te pok.Franju Lučića. Sveta misa služit će se u crkvi BDM Snježne u Dubrancu u 18 sati.
http://www.rvg.hr/index.php?id=2614

-

Održano Programsko spravišće
25.02.2010

Plemenita opčina turopolje sinoć je održala programsko spravišće odnosno radnu sjednicu na kojoj se podnosi izvještaj o radu u protekloj godini, ali i definira program djelovanja u tekućoj godini. Cilj udruge je i dalje očuvanje i promicanje turopoljskih vrijednosti i zavičajne baštine te rad na povratu oduzete imovine.

Udruga je prošle godine brojila 530 članova koji su uplatili članarinu, a i ove godine taj broj se želi povećati odnosno obnoviti članstvo. Prošla je godina financijski podbacila, ali su unatoč tome održane sve manifestacije i zadani programi. Ove će se godine više pažnje posvetiti i prijavama za poljoprivredne i kulturne projekte koje sufinanciraju tijela javne uprave, ali i fondovi europske unije.

Od manifestacija već je održano Vincekovo, a slijedeću srijedu bit će Kobasijada. Plemenita opčina turopoljska izašla je iz organizacije Turopoljske trke kako je ona prerasla organizacijske mogućnosti udruge, ali će se zato više posvetiti organiziranju Turopoljskog Jurjeva u Lukavec gradu. Od ostalih manifestacija tu su još Turopoljski spomenki i Šetnica, Obnoviteljsko i Lucijsko spravišće, Žirovina i drugi.

Župan je nazočne izvjestio i o posjetu kolega iz Austrije u kojoj djeluje devedesetak uzgajivača autohtone turopoljske pasmine. Ova pasmina se tamo uspješno uzgaja, a austrijanci tvrde kako kilogram kobasa od turopoljske svinje ima cijenu od 50 eura. Plemenitaši će i dalje raditi na očuvanju ove vrste, ali i pokušati pokrenuti programski uzgoj i "brandirati" proizvode. Nažalost prošlu godinu je obilježilo i velika eutanazija svinja pa je naspram prošlogodišnjih 320 trenutno u posjedu udruge 140 turopoljskih svinja.

Svakako i dalje osnovni cilj je rad na povratu oduzete imovine koji se posljednjih godina intenzivirao, a ove godine očekuju se i konkretniji rezultati. Turopoljski banderij kojega čini pedesetak vojnika već sada ima u programu najavljenih dvadesetak nastupa. Uz to u pripremi za tisak je i knjiga "Turopoljski banderij - kroz povijest i danas".
http://www.vgdanas.hr/Odrzano-Programsko-spravisce-890.aspx

JosipJoža

 • Gost
Odg: POT i Urbari
« Odgovori #20 : Veljača 25, 2010, 08:47:20 poslijepodne »
"Župan je nazočne izvjestio i o posjetu kolega iz Austrije u kojoj djeluje devedesetak uzgajivača autohtone turopoljske pasmine. Ova pasmina se tamo uspješno uzgaja, a austrijanci tvrde kako kilogram kobasa od turopoljske svinje ima cijenu od 50 eura."

ovo me se doima s važnim razlogom, jel će nam Austrijanci iskoristiti našu autoktonu Turopolsku svinju bolje nego mi sami?
Kuda idu divlje svinje.....

shaka zulu

 • Gost
Odg: POT i Urbari
« Odgovori #21 : Veljača 25, 2010, 08:55:37 poslijepodne »
Citat:
Samoborska SALAMA
- Robna marka Zagrebačke županije
...
Iz Pravilnika o proizvodnji, nadzoru i korištenju robne marke Samoborska salama
...
http://www.samoborska-salamijada.com/sam_sal.html

Neš veruval al sem si o tem nekaj gruntal ove dan.Jesi da čul za Samoborsku svinju?A Samoborsku salamu?Jesi da čul za Turopolsko svijnče i Turopolsku kobasu?
Most v nečije pevnice il špajze...

JosipJoža

 • Gost
Odg: POT i Urbari
« Odgovori #22 : Veljača 25, 2010, 09:10:22 poslijepodne »
Kunta Samobor sustavno radi godinama na svojoj promociji, tradiciji, turizmu
Samobor je mjesto ugodnog izlaska zagrepčancima, poglete fašnik, događanja, tradicijske i kulturne vrednote, pa onda iz svega toga nastane i salama a što će sve tek.

Mi nemamo cajta za to od tužakanja, tužbi na tužbe, svak svakog tuži, pazte se sad možda i ja Vas tužim, jer propagirate Samoborsku salamu. ;) ;D
Mi se samo tužimo dok Samoborci delaju salame. Moš misliti što bi Antiša napravio od Turopoljske svinje, jadna svinja, da se ne troši toliko na tužbe.
« Zadnja izmjena: Veljača 25, 2010, 09:42:51 poslijepodne JosipJoža »

shaka zulu

 • Gost
Odg: POT i Urbari
« Odgovori #23 : Ožujak 15, 2010, 05:32:29 poslijepodne »
Vijesti o radu članova udruge ZZ
UDRUGA ZEMLJIŠNIH ZAJEDNICA URBARSKIH OPĆINA TUROPOLJA VELIKA GORICA

Na 4.sjednici Povjerenstva za povrat imovine urbarskih zemljišnih zajednica Turopolja i zemljišne zajednice Plemenita općina Turopoljska održanoj 17.veljače 2010.god., te na 5.sjednici održanoj 10.ožujka 2010.god. raspravljalo se o načinu točne identifikacije imovine zemljišnih zajednica. Jedan od prijedloga je da se pripadnici zemljišnih zajednica posluže u svrhu identifikacije zemljišta geodetskim kartama u gradskoj upravi. Status i brojevi zemljišnih čestica u vlasništvu zemljišnih zajednica, mijenjali su se u 20. stoljeću, iz raznih razloga. Obzirom na broj zainteresiranih pojedinaca za uzimanje zemljišta s područja Turopolja u koncesiju, zemljišne zajednice traže informaciju koja su to zemljišta. Na 4.sjednici je predsjednik Urbarskih zemljišnih zajednica Stjepan Rakarec uručio ovjerenu arhivsku dokumentaciju o vlasništvu zemljišnih zajednica, zamjeniku gradonačelnika, Stjepanu Kosu. Isto tako je na 5.sjednici Povjerenstva novopristiglu dokumentaciju iz Državnog arhiva u Zagrebu i HDA, uručio gradonačelniku Draženu Barišiću. „Zemljištarci“ svu pronađenu i ovjerenu dokumentaciju zemljišnih zajednica predaju u gradsku upravu, sukladno dogovoru sa gradonačelnikom i njegovim zamjenicima. Gđa. Zlata Filipović je na 5.sjednici Povjerenstva, u svrhu točnog informiranja, uručila svim članovima Povjerenstva tablice za utvrđivanje početne cijene i naknade za poljoprivredno zemljište u vlasništvu RH., kao i Pravilnik o istom iz NN od 10.03.2009.god. Uvidom u arhivsku dokumentaciju zemljišnih zajednica, Povjerenstvo je ustanovilo da su zemljišne zajednice bile stvarni vlasnici nekretnina koje su i kupovale nove nekretnine (a pojedini ovlaštenici su i svoju privatnu imovinu prepisivali na zemljišnu zajednicu radi korištenja cjelokupne imovine zz. ).Ovlaštenici zemljišnih zajednica bili su jedini korisnici imovine zemljišnih zajednica. Nadalje, Povjerenstvo je ustanovilo da je jedan dio zajedničke imovine z.z. iz skupnog vlasništva prešao u individualno vlasništvo ovlaštenika, sukladno njihovim ovlašteničkim udjelima, a temeljem razgodbe.Ustanovljeno je da postoji tako razdijeljena imovina, koju već 70 godina uživaju vlasnici – ovlaštenici, ali im je na njihove čestice devedesetih godina 20.st.upisana Rep.Hrvatska kao vlasnik, slijedom pretvaranja društvenog vlasništva u državno. Nije uzet u obzir razgodbeni postupak zemljišnih zajednica, koji nije do kraja proveden. Temeljem navedenih podataka Povjerenstvo podržava zahtjeve ovlaštenika za povratom imovine zemljišnih zajednica i smatra ih legitimnim činom. Povjerenstvo će u skoro vrijeme pozvati predstavnike zemljišnih zajednica i izvršiti primopredaju dokumentacije za svaku pojedinu zz, jer do sada nikakve dokaze o vlasništvu, te sređenih dokumenata, Udruge zemljišnih zajednica nisu imale. Tek radom ovog Povjerenstva uvedeno je sistematizirano prikupljanje dokaznih materijala o valjanosti zahtjeva ovlaštenika z.z. za povratom njihove imovine. Isto tako, Povjerenstvo će predstavnicima zz. uručiti popise katastarskih čestica otetih nekretnina, za koje će Grad Velika Gorica zatražiti od gruntovnice povijesni slijed - radi utvrđivanja povijesnog vlasništva. Na osnovi dosadašnjeg rada i analize stanja Povjerenstvo će pripremiti Zaključke na temu povrata imovine zz. koje će proslijediti javnosti, nadležnim institucijama i političkim strankama. Postignuta je suglasnost oko pitanja nužnosti sudjelovanja kvalitetnog odvjetnika (čiji je djelokrug rada blizak problemu koji zemljišne zajednice nastoje riješiti) u radu ovog Povjerenstva. Potrebno je sastaviti prijedloge rješavanja problema povrata imovine zemljišnih zajednica, prema Saboru i Vladi, a to zahtijeva specijaliziranu pravnu stručnost.
http://www.zemljisne-zajednice.hr/vijesti19.html

shaka zulu

 • Gost
Odg: POT i Urbari
« Odgovori #24 : Travanj 12, 2010, 05:19:33 poslijepodne »
09.04.2010.
Osnovana udruga ZZ Rakitovec. Uskoro više o tome

07.04.2010.
Održana 6. sjednica povjerenstva za povrat imovine ZZ. Uskoro više o tome.

http://www.zemljisne-zajednice.hr/

Offline Newbie

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 1047
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
 • Stručnjak za potpuno nevažne stvari
Odg: POT i Urbari
« Odgovori #25 : Travanj 18, 2010, 10:33:04 prijepodne »
Ne radi stranica, ali vidim na facebooku da je u toku premjestanje servera

http://www.facebook.com/group.php?gid=277853535032&ref=mf

shaka zulu

 • Gost
Odg: POT i Urbari
« Odgovori #26 : Travanj 25, 2010, 10:38:56 poslijepodne »shaka zulu

 • Gost
Odg: POT i Urbari
« Odgovori #27 : Travanj 25, 2010, 10:39:13 poslijepodne »


Peticija za ovo se mogla potpisati na Lukovcu.
Jel ima kakovo mesto de se to bu moglo/more potpisati na gorice?

JosipJoža

 • Gost
Odg: POT i Urbari
« Odgovori #28 : Travanj 25, 2010, 11:25:25 poslijepodne »
Znakovit plakat a poruka je još znakovitija, jel dođe plakat u Grad i potpisivanje podrške?
Kaštel Lukavec na upravljanje POT-u? Vrlo pozitivna inicijativa, kako zbog povijesnih činjenica, tako i zbog toga što je
POT institucija u Turopolju i Velikoj Gorici, neki će reći da je POT udruga kao i neke druge udruge.
POT je posebna udruga kao ni jedna druga i po meni je POT institucija u svakom smislu, koji treba i dalje jačati i podržavati.
Svakako Kaštel Lukavec POT-u na upravljanje koji će to sigurno znati bolje činiti od bilo koje gradske vlasti.


plemenitashica

 • Gost
Odg: POT i Urbari
« Odgovori #29 : Travanj 26, 2010, 11:20:56 prijepodne »