Autor Tema: POT i Urbari  (Posjeta: 82796 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

plemenitashica

 • Gost
POT i Urbari
« : Studeni 08, 2009, 11:25:26 poslijepodne »
Vidim da dosta forumaša u postovima spominje POT, zatim Ubarce itd.. i stvarno ja obični građanin ne pratim te GVO ili kaj ti ja znam NLOe

Osnove povijesnog obrazovanja:

Urbar = zbirka propisa koji određuju odnos vlastelina i kmetova.


Među poznatijima su Urbari Marije Terezije s polovice 18. st.

"Da bi olakšala položaj kmetova, koje je vlastela nezasitno izrabljivala, zbog čega nisu mogli plaćati državni porez, donijela je carica Marija Terezija godine 1767. urbarski zakon kojim je pokušala ujednačiti i ograničiti kmetske namete.

Urbar je određivao da se kmetskim unutarnjim selištem (okućnica) ima smatrati površina od dva požunska mjerova (jedno katastarsko jutro). Tko ima više, treba da mu se oduzme višak, a tko ima manje, ima mu se dodati do određene površine..

Urbar je propisivao i zabrane za kmetove: zabranu lova, ribolova i ptičarenja. Predviđene kazne za prekršitelje bile su raznolike: kažnjavanje s nekoliko dana tlake, udarcima batinom ili prutom. Urbar je propisivao da se mogu primjenjivati samo one kazne koje su propisane zakonom, što je značilo veliko olakšanje za kmetove, jer se tako isključivala samovolja vlastelina u kažnjavanju kmetova.
Više o tome:
http://istra.lzmk.hr/clanak.aspx?id=2860

http://www.sumari.hr/sumlist/pdf/190102330.pdf


Urbari i POT u Turopolju:

Po postanku se zz mogu svrstati u slijedeće skupine:
 1) tkzv. plemičke općine zajednice ratara plemičkog staleža od starine vlasnice svojih posjeda

 2) raznovrsne poveljne općine, tj. zajednice ratara neplemića od starine vlasnice svojih posjeda.
Ove dvije vrste zz nazivaju se još i starodrevne jer se za njih vežu skupna uživanja pašnjaka i šuma od davnina gdje pamćenje ne seže , a zapisana su poveljama kralja Bele IV tijekom 13. stoljeća, 1276. godina, uz Plemenitu opčinu Turopoljsku (znači preko 700 godina (op. plem.)) , najpoznatija je takova zemljišna zajednica Compossesorat Jastrebarsko , vlasnica cca 10.000 ha šuma i pašnjaka, elektrocentrale i čitavog niza drugih objekata, čiji su predstavnici i danas aktivni oko povrata imovine navedenoj zajednici.

 3) najveća skupina bile bi urbarske zemljišne zajednice  sa svojim pašnjacima i šumama dodijeljenim i otplaćenim putem segregacije, odvajanja, od 1857 godine a na temelju revolucionarnih zbivanja 1848 g. i ukinuća kmetstva.

 4) Krajiške imovne općine s pašnjacima i šumama nastale od 1871. godine ukinućem vojne krajine

http://www.zemljisne-zajednice.hr/index2.html

http://www.zemljisne-zajednice.hr/pdf/izjavazajavnost.PDF


Povijest Turopolja:

http://sites.google.com/site/turopole/Home/povijest-turopolja

Posle onoga rata nakom 1947.leta, kat su partizani ukinuli Plemenitu opčinu Turopolsku i maznuli nezinu imovinu, puno se ni više pripovedalu o 700 leti turopolskog plemstva. Ukupno turopolski plemiči su imali 16 000 rali šume ii 1 700 rali livada i pašnaka i još puno nekretnine, a neki veliju kat bi se to denes preračunalo da je vrednost 2 000 000 dolara.

http://sites.google.com/site/turopole/Home/plemenita-opcina-turopoljska

U krčmi “TUR“ u Velikoj Gorici na skupu ovlaštenika i nasljednika ovlaštenika zemljišnih zajednica traži se konačni put ali riješenje u svezi obnove zemljišnih zajednica i povrat njihove nasilno oduzete imovine. Prisutni su u četvrtak 27. rujna 2001. tražili od Sabora Republike Hrvatske da se prvenstveno vrati, ili na neki drugi način naturalnog oblika nadoknadi, nasilno oduzeta imovina 1947. godine.
Problem zemljišnih zajednica može se tek sagledati kod saznanja da je pred drugi svjetski rat bilo u Hrvatskoj preko 2000 zemljišnih zajednica, s imovinom preko 1.000.000 jutara poljoprivrednog i šumskog zemljišta. Prijavu za povrat je 1991. podnjelo njih 1658, a procjenjuje se da ima oko 400.000 ovlaštenika i nasljednika. Ispred POT-a istaknutu ulogu oko povrata imovine imaju Zdravko pl. Lučić i Franjo pl. Kos, a i SUVLAH sa svojim vrijednim Nikolom Karađole.
Svi oni obavljaju “lobiranja“ kod svih hrvatskih stranaka i saborskih zastupnika, pa i kod predsjednika države, a kane posjetiti i premjera. Borba za povrat ulazi u završnu fazu jer se problem nalazi kao zakonski tekst u drugom čitanju u Hrvatskom Saboru. Bilo bi lijepo da se svima vrati nešto što je nasilno oduzeto iako povijest dokazuje vrlo često sasvim suprotno: što se oduzme teško se vrati, više nikad nego ikad.

28. rujna 2001.
 
http://sites.google.com/site/turopole/Home/obnova-plemenite-opcine


I na kraju zašto povrat:

Zakon iz 1947: http://www.zemljisne-zajednice.hr/tekstovi/zakon1947.doc


Edit: boja
« Zadnja izmjena: Studeni 09, 2009, 08:29:03 prijepodne plemenitašica »

Offline Vegi

 • Iskusni član
 • ****
 • Postova: 474
 • Karma: +2/-5
POT i Urbari
« Odgovori #1 : Studeni 08, 2009, 11:36:35 poslijepodne »
Plemenita,
hvala na ovako opsežno postu.
Malo sem bole pročital, linkove nis stiskal , al sem skužil ta prića ide od nasilnog oduzimanja imovine od strane partizana 1947.

Povijesni papiri od 1200 i neke kažu da su zz vlasnici oduzete zemle.

i sad opet, u svrhu pravednog rješenja, nameće se pitanje:

Jel ima pisanih tragova pojedinačnog vlasništva ili članova zz iz trenutka otimačine zemlje?

« Zadnja izmjena: Studeni 08, 2009, 11:45:26 poslijepodne Vegi »

plemenitashica

 • Gost
POT i Urbari
« Odgovori #2 : Studeni 08, 2009, 11:47:35 poslijepodne »
Plemenita,
hvala na ovako opsežno postu.
Malo sem pročital, linkove nis stiskal , al sem skužil ta prića ide od kmeti pod  feudalci od 1200. i neke do partizani 1947.


POT (Plemenita opčina Turopolska) je "star" preko 700 godina, a Urbari se pojavljuju iz kmetova (uvjetno) tek u drugoj polovici 19 stoljeća.

Ali jednima i drugima je oduzeta zemlja 1947. i to :


         UKAZ

   Predsjedništvo Prezidijuma Sabora Narodne Republike Hrvatske na temelju člana 74 točka 6. Ustava Narodne Republike Hrvatske od 22.siječnja 1947.U. broj 3. a u vezi člana 7. istog Zakona proglašuje Zakon o proglašenju imovine zemljišnih i njima sličnih zajednica te krajiških imovnih općina općenarodnom imovinom ,koji je donio Sabor Narodne Republike Hrvatske , a koji glasi

               ZAKON
o proglašenju imovine zemljišnih i njima sličnih zajednica te krajiških imovnih općina općenarodnom imovinom
               Član 1.
Imovina zemljišnih i njima sličnih zajednica te krajiških imovnih općina proglašuje se općenarodnom imovinom..............." http://www.zemljisne-zajednice.hr/tekstovi/zakon1947.doc


Nisam znala da ima na internetu OBNOVA Hrvatski zemljišnih zajednica, autor Zdravko pl Lučić:
(nek mi prosim, gospon LUčić ne zemjeri, tek sad sam otkrila)
http://www.turopolje.hr/Zemlja/Obnova.html

Ko je zemlu i kome konkretno zel ? Jel ima pisanih tragova vlasništva?

Naravno da ima, samo je to vrlo opsežan posao.

Dodatak:

"Samostalna Hrvatska treba promijeniti nepravdu i vratiti narodu ono što mu je neopravdano oduzeto. To bi ljude zadržalo na njihovim pradjedovskim ognjištima, a u suprotnom poticati će se raseljavanje i osiromašenje. Vlasnici postoje, oni su živi, postoje pravilnici i gruntovne knjige, što sve govori o ovlaštenicima i načinu upravljanja i korištenja dobrobiti koje donose zemljišne zajednice. Povrat zemljišnih zajednica nije na korist samo ovlaštenicima nego je u interesu cijele nam domovine Hrvatske."
http://www.vjesnik.hr/Html/2002/03/06/Clanak.asp?r=pis&c=2

Edit: dodatak

« Zadnja izmjena: Studeni 09, 2009, 08:26:11 prijepodne plemenitašica »

Offline Vegi

 • Iskusni član
 • ****
 • Postova: 474
 • Karma: +2/-5
POT i Urbari
« Odgovori #3 : Studeni 08, 2009, 11:57:57 poslijepodne »
Ovak naprvo, s pol joka čitano, na osnovu onog ( bez linkova)  kaj si napisala , ne vidim razloga da če je nekome nekaj zeto za vreme partizanov ili bilo kojih drugih vlastodržaca, a jednostranom odlukom istih, bez potpore cijelog naroda .. i ak se zna točno kome je kaj zeto, da se direktno ili nasljednim familijam ne vrne.

Offline Vegi

 • Iskusni član
 • ****
 • Postova: 474
 • Karma: +2/-5
POT i Urbari
« Odgovori #4 : Studeni 09, 2009, 12:02:02 prijepodne »
odoh spat, jutro je pametnije za daljne sagledavanje onoga što uopće ne poznaješ i s čim se nisi dosad bavio, ali moram dodati da je stav koji ti podsvijest, makar i u slabo informativnom stanju ponudi kao prvotno rješenje , u 80% slučajeva zapravo točan odabir.
Do sutra lep pozdrav.
« Zadnja izmjena: Studeni 09, 2009, 12:17:27 prijepodne Vegi »

shaka zulu

 • Gost
Odg: POT i Urbari
« Odgovori #5 : Studeni 30, 2009, 08:21:44 poslijepodne »
I Z V J E Š Ć E
o programskom poslovanju POT-a za 2009. godinu
 
Kao i svake godine, kako je i određeno Statutom, Plemenita opčina turopoljska (u daljnjem tekstu POT) i ove se godine bavila djelatnostima koje su u prvom redu bilu usmjerene prema očuvanju tradicije i tradicijskih vrednota Turopolja. To smo ostvarili uz razne manifestacije koje su već održane, kako i one koje će se tek održati. Isto tako Plemenita opčina turopoljska i dalje aktivno sudjeluje oko pitanja obnove zemljišnih zajednica, povrat prava ovlaštenika i povrata poljoprivrednog i šumskog zemljišta zemljišnim zajednicama, s velikom voljom i u nadi da će se ta pitanja uskoro riješiti. Uspješno surađujemo sa urbarskim zemljišnima zajednicama, prvenstveno s područja Turopolja, ali onda i Zagrebačke županije, Primorsko-goranske županije, Međimurske županije, a zadnje vrijeme i Slavonije, udruga seljaka Slavonije i Baranje i niz aktivnosti oko toga. Naša povijesna postrojba Hrvatske vojske Turopoljski banderij, (u daljnjem tekstu TB) također je redovno i aktivno sudjelovala u gradskim, županijskim i državnim protokolima, raznim obljetnicama i manifestacijama, i drugim aktivnostima na koje smo se uvijek rado odazvali. Osim TB, naša sekcija uzgajivača konja hrvatski posavac također je vrlo aktivna u uzgoju i očuvanje autohtone pasmine Hrvatskog konja posavca. Također prisustvuju na raznim natjecanjima, smotrama i manifestacijama diljem Hrvatske. Jedna od aktivnosti POT-a je i turopoljska svinja, za koju smo dobili suglasnost od Ministarstva poljoprivrede da djelujemo kao udruga koja se bavi uzgojem uzgojno valjanih svinja turopoljske pasmine, te velike napore ulažemo da se očuva ova autohtona Hrvatska pasmina. . U prilogu je Popis projekata i aktivnosti POT-a u 2009. godini sa točnim datumima dok ćemo u nastavku izdvoji par najznačajnijih te ih malo detaljnije opisati.
· 22. siječnja obilježili smo blagdan svetog Vinka u Kostanjevcu, na bregu Jajtine, u vinogradu člana POT-a, gosp. Vlade Deverić iz Donje Lomnice. Prisutan je bio i dekan Velikogoričko-odranskog dekanata velečasni Josip Ružman koji je blagoslovio vinograde te zaželio svim prisutnima plodnu i uspješnu godinu.
· 12. veljače održao se tradicionalni Turopoljski fašnik na kojem smo kao izvođači sudjelovali sa tri traktora, troja kola, te sa oko 30 članova, s tri teme: „Povrat imovine zemljišnim zajednicama“, „Turopoljska svinja“ i „Televizije Velika Gorica“.
· 13. veljače u organizaciji POT-a održana je manifestacija pod nazivom Turopoljska kobasijada, kojoj je glavna zadaća promoviranje domaće turopoljske kobasice. Prisutno je bilo 28 izlagača, a oni plasirani na prva tri mjesta dobili su odlikovanje i priznanje. Za najbolju turopoljsku kobasu 5-člano povjerenstvo je proglasilo onu vlasnika Marijana Kovačića iz Mraclina. Manifestacija je održana u Lukavec-gradu.
· 26. veljače na Programskom spravišću prisustovali su magistratski dužnosnici, članovi Čelništva , te suci. Spravišće se održalo u Lukavec-gradu, a na spravišču je usvojen „Program rada za 2009. godinu“.
· 13. ožujka u predvorju Srednjih strukovnih škola, a u organizaciji POT-a, održala se promocija plakata Turopoljske trke, a motiv ovogodišnje trke je bila „120-a obljetnica rođenja Franje pl. Lučića, župana turopoljskog, te hrvatskog glazbenika i skladatelja“.
· 22. ožujka održala se 17. Turopoljska trka u organizaciji Maraton kluba Velika Gorica, a članovi POT-a su bili u organizacijskom odboru. Prvi puta ove godine POT je bio počasni pokrovitelj Trke sa svojm logom, nazivom i rednim brojem. Trka je krenula od stadiona Radnik gdje je i završila, a odžana je u tri kategorije; Trka građana, sa oko 90 sudionika, Polumaraton sa oko 300 sudionika i Učenička trka na kojoj je sudjelovalo oko 1000 djece. Bitno je spomenuti da se trka odvijala na međunarodnoj razini, te je bilo učesnika iz drugih zemalja Evrope i šire i to je u Gorici najveći sportski događaj.
· Od 23. do 26. travnja u organizaciji POT-a održalo se već tradicionalno Turopoljsko Jurjevo sa središnjom manifestacijom 26. travnja u Lukavec-gradu. 23. travnja TB prisustovali su Svetoj misi u crkvi Odra, te u kulturno-umjetničkom programu koji je uslijedio kasnije, 24. travnja na Tržnom centru Velika Gorica TB su najavili manifestaciju Turopoljsko Jurjevo u Lukavec-gradu, 25. travnja iza zgrade POU održano je Turopoljsko Jurjevo u Velikoj Gorici i palio se jurjevski krijes, te je održan prigodan kulturno umjetnički program. Turopoljsko Jurjevo u Lukavec-gradu i ove godine održano je s mnogo sadržaja i programa folklornih skupina koje je pratilo oko 10.000 posjetitelja.Ove godine, točno nakon 100 godina ponovo je zablistala na tornju kaštelu nova bakrena lukovica, a i prvi puta je ispaljen pucanj iz drvenog topa čiju je repliku iz 16-tog stoljeća napravio akademski kipar i viši konzervator Radivoje Jovičić, a fotograf Šime Strikoman izradio je milenijsku fotografiju Turopoljskog Jurjeva ispred kaštela. Kako je sv. Juraj zaštitnik Turopoljskog banderija na Jurjevu su bile i druge povijesne vojne postrojbe koje su započele manifestaciju misom ispred svetišta sv. Jurju u Starom Čiču.
· 26. travnja na prostoru Lukavec-grada u jutarnjim satima održana je 5. Uzgojna izložba konja Hrvatski posavac. Izložba je bila organizirana za uzgojno područje POT-a koje obuhvaća sjeverozapadni dio Hrvatske, odnosno za uzgajivače s područja Zagreba i Zagrebačke županije pa su tako svoja grla izložili uzgajivači iz Velike Gorice, Sv. Nedjelje, Draganića, Krašića, Samobora i dr. Ukupno je bilo izloženo 42 grlo od 24 uzgajivača. Uz izložbu konja bio je održan i ispit radne sposobnosti za mlade pastuhe. Od devet pastuha koliko ih se prijavilo, ispit radne sposobnosti položilo je pet pastuha.
· Od 12. do 19. svibnja jedanaest članova TB sudjelovalo je na 17. vojno-redarstvenom hodočašću Hrvatske vojske, policije i vatrogasaca u Lourdu-Francuska, te učestvovalo u svim dnevnim protokolima.
· 25. lipnja naša povijesna postrojba TB i članovi sekcije uzgajivača konja sudjelovali su na scensko-glazbenoj priredbi posvećenoj velikanu Hrvatske povijesti banu Josipu Jelačiću u Petrinji, pod nazivom „Putevima bana Jelačića“ Uz druge povijesne vojne postrojbe iz cijele Hrvatske sudjelovali su i glumci Hrvatskog narodnog kazališta i Gradskog kazališta Sisak, razne plesne skupine, pjevači i orkestri koji su prikazali povijesna događanja, te ih prenijeli budućim generacijama. Osim TB, POT je sudjelovao i s drvenim topom i konjem Jablanom i jahačem banderijalcem Tomislavom Dvornekovićem.
· 5. srpnja u Veleučilištu Velika Gorica održano je Obnoviteljsko spravišće POT-a, s osvrtom na rad POT-a proteklih 18 godina, te spomen i sjećanje na 7. srpnja 1991. godine kada je POT obnovljen pod pokroviteljstvom Hrvatskog državnog sabora. U popodnevnim satima od kluba POT-a, krčme Tur krenula je Turopoljska šetnica, čiji su sudionici bili u narodnim nošnjama iz Turopolja, Posavine, Vukomeričkih gorica i svih krajeva Hrvatske. Povorku su predvodili TB, Čelništvo POT-a te Čelništvo Grada Velike Gorice, a kasnije je uslijedio prigodan kulturno umjetnički program.
· 19. srpnja u Kobiliću se održalo Karmelsko proščenje i Dan Mjesnog odbora, te je na prigodnom programu učestvovalo Čelništvo POT-a, TB i povijesne postrojbe iz drugih krajeva Hrvatske, a dio Turopoljskog banderija je tradicionalno bio na Karmelskom proščenju u Brezovici.
· 24. kolovoza proslavio se Dan opčine Orle, te se tog dana u Orlima održalo „konjsko proščenje“ gdje je naša sekcija konjara prisustvovala sa zapregama i jahačima. Konjarima su se u kulturno umjetničkom programu pridružili i TB. Dok je jedan dio članova TB bio u Orlima, drugi je bio u Sikirevcima na 11. susretu naroda i kultura gdje su bile organizirane razne radionice s ciljem očuvanja tradicijskih vrijednosti Hrvatskog naroda u kojima su sudjelovali i naši članovi.
· 28. kolovoza, gradonačelnik Dražen Barišić je imenovao Povjerenstvo za povrat imovine sa zadaćom operacionalizacije djelovanja oko povrata imovine zz, a 2. studenog je održana 2. sjednica na kojoj se Povjerenstvo proširuje na ukupno 11 članova.
· 30. kolovoza manifestacija Žirovina u organizaciji POT-a odvijala se kroz cijeli dan u dvorištu Čardaka, u Turopoljskom lugu. Okrugli stol raspravljao je o temi „Opstojnost Turopoljske svinje u Turopoljskom lugu“. Prošle godine smo Rješenjem vet. inspektorice A. Karakaš morali eutanizirati 156 krmača, a još je 97 praščića uginulo – šteta je procjenjena na 400.000,00 kn plus sudski troškovi 48.000,00 kn., a nismo dobili nikakvo obeštećenje. Ogranak seljačke sloge Buševec za sve je prisutne pripremio igrokaz „Susret svinjara i gospodara“, Svi predviđeni sportski susreti nisu se mogli održati, jer nisu bile povoljne vremenske prilike, a bila je prikazana izložba narodne nošnje, drvenog graditeljstva i starog lovačkog oružja.
· Od 11. do 13. rujna održan je Bjelovarski sajam u Gudovcu, gdje smo mi kao uzgojna udruga sudjelovali sa izložbenim primjerkom turopoljske svinje, krmače sa praščićima, te turopoljskim nerastom. Svinje su u vlasništvu člana naše uzgojne udruge Stepana Plepelić.
· 30. rujna - Tematska sjednica Gradskog Vijeća Grada Velike Gorice na inicijativu Zemljišne Zajednice POT i Urbarskih Zemljišnih Zajednica predsjedništvo GV je prihvatilo prijedlog da povrat imovine ZZ je vrlo važno pitanje i da na dnevni red sjednice GV treba staviti tu točku i to kao tematsku sjednicu sa samo jednom točkom, koju je predsjednik GV g. Goran Beus Richenbergh stavio na dnevni red 30. listopada 2009. U ime predlagatelja kluba vijećnika HNS-a, izvjestitelj je bio g. Zdravko Lučić, a u ime Kluba SDP-a gđa Vesna Fabijančić Križanić. Vijećnici GV GVG trebali su donijeti dva zaključka, jedan upućen Hrvatskom Saboru i jedan upućen Vladi RH: 1. o davanju podrške zahtjevu ovlaštenika zemljišnih zajednica da Sabor Republike Hrvatske donese zakone o povratu imovine i ustanovljenju zemljišnih zajednica 2. o podršci zemljišnim zajednicama za povrat njihove oduzete imovine, na način da gradska uprava identificira poljoprivredno zemljište u vlasništvu zemljišnih zajednica Turopolja i POT-a, te da gradonačelnik, sukladno čl.21. Zakona o naknadi za oduzetu imovinu (NN br.92/96) predloži Vladi RH donošenje Odluke kojom se navedene nekretnine prenose na Grad Veliku Goricu. ZA takove zaključke glasovali su vijećnici SDP-a, HNS-a, HSLS-a i DC-a, dok su SUZDRŽANI bili vijećnici HDZ-a, HSS-a, HSU-a i HSP-a, pa stoga nažalost nisu doneseni tako važni predloženi zaključci. Posebno je čudno da takovu inicijativu nisu podržali vijećnici HSS-a Ivica Mikulčić i Ivan Kuzmec, te HDZ-a Vladimir Pavišić jer i sami su ovlaštenici zemljišnih zajednica, no to neka ostane na njihovoj savjesti spram njihovih predaka, kao i budućih pokoljenja. · 3. listopada u Dubrancu se održalo tradicionalno Malomešno spravišće na kojem su sudjelovali svi članovi POT-a, magistratski dužnosnici i Čelništvo POT-a na kojem je podneseno Izvješće o polugodišnjem radu POT-a. U sklopu Malomešnog spravišća održani su i Turopoljski spomenki na kojema su sudjelovali pjesnici i književnici Grada Velike Gorice, udruga Spark i muški pjevački zbor iz Vrhovja, a kojima je cilj očuvanje našeg turopoljskog domaćeg govora. · 4. listopada održalo se vojno redarstveno hodočašće na Mariju Bistricu na kojem su sudjelovali naši TB i Čelništvo sa ukupno 18 članova.
· 23. listopad održalo se konjsko vozočašće na Mariju Bistricu, gdje su sudjelovali naši članovi sekcije uzgajivača konja, a pratilo ih je i Čelništvo POT-a i TB. Cjelodnevni program završio je povorkom prema svetištu Marija Bistrica gdje su konjari, konji i kočije, uz euharistijsko slavlje primili blagoslov, a svetkovinu je označio pucanj iz drvenog turopoljskog topa dovezenog na drvenim kolima u pratnji banderijalske topničke bitnice sa zapovjednikom, vukovarskim herojem i prisednikom POT-a Brankom Borkovićem.
· 23. listopada u Krapju, kod Lonjskog polja sastalo se suradničko vijeće za Srednju Posavinu, kojem je prisustovao predstavnik POT-a. Tema vijećanja bila je očuvanje prirodnih i životinjskih vrsta i zaštita okoliša, s posebnim naglaskom na autohtone pasmine, turopoljsku svinju i hrvatskog posavca, kao i priprema za Međunarodnu konferenciju za zajedničko upravljanje rijekom Savom
· 4 – 5 studenoga u Zagrebu je održana Međunarodna konferencija za zajedničko upravljanje rijekom Savom na kojoj su sudjelovali predstavnici svjetskih i europskih poznatih institucija IUCN-WCPA, Wageningen International,Orbicon A/S, WWF DCP, UNESCO BRESCE, Euronatur Foundation, predstavnici raznih ministarstava Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije uz prisustvovanje i predstavnika POT-a, na kojoj su doneseni vrlo važni zaključci da 800-to godina tradicijskog gospodarenja prostorom zemljišnih zajednica i posebno Plemenite opčine turopoljske, je vrlo dobar primjer kojeg treba očuvati i obnoviti.
· 14 – 15 studenog održala se poznata gastro manifestacija Gastro Turopolja, na kojem smo, zajedno sa udrugom vinograda i vinara „Grozd“ sudjelovali kao izlagači. Posjetiteljima smo ponudili čvarke od turopoljske svinje, suhi kravlji sir i domaću gibanicu. Na Gastru su također sudjelovali članovi sekcije uzgajivača konja pa su svi posjetitelji imali mogućnost vožnje konjačama i kočijama.
· Od 3. listopada do 1. prosinca 2009. u POT-u traje izborno razdoblje za izbor sucov u pl. sučijama i sučijskih dužnosnika, te će se održati i podopčinska spravišča. Važno je da izaberemo ljude koji će htjeti i moči aktivno sudjelovati u radu POT-a, a sukladno 800–to godina tradicije rada i organiziranosti Plemenite opčine turopoljske, Povelji turopoljskog bratstva, Statutu POT-a, kao i županovoj Poslanici poslanoj svim sucima, uz molbu da se pročita na svakom spravišču. Važno je da sada suci se dobro organiziraju u sučijama i okruže s ljudima sučijskim dužnosnicima koji će im pomoći napraviti popis ovlaštenika i nasljednika u onim sučijama u kojima još nema. Povrat naše oduzete imovine je trajni zadatak od kojeg ne ćemo nikad odustati. U jeku su promjene Ustava RH i tu smo se uključili tako što je saborski zastupnik Goran Beus Richenberh u radnoj grupi predložio dopunu čl. 48. stavkom : „Jamči se povrat imovine oduzete u vrijeme totalitarnih sustava, pod uvjetima i na način propisan zakonom“. S tim prijedlogom i molbom da se uvrsti u prijedlog ustavnih promjena, dopisom smo upoznali sve članove radne grupe, klubove saborskih stranaka, premijerku gđu. Jadranku Kosor i sve predsjednike političkih stranaka, kao i kandidate za predsjednika RH.
Župan Plemenite opčine turopoljske Franjo pl. Kos
http://www.zemljisne-zajednice.hr/izvjesce-pot.html

Zgleda da POT nima sve stranice nek se švercaju prek ZZ...

plemenitashica

 • Gost
Odg: POT i Urbari
« Odgovori #6 : Prosinac 01, 2009, 03:35:56 poslijepodne »
I Z V J E Š Ć E
o programskom poslovanju POT-a za 2009. godinu
 

Zgleda da POT nima sve stranice nek se švercaju prek ZZ...

Zgleda.  :'(

Offline Newbie

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 1047
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
 • Stručnjak za potpuno nevažne stvari
Odg: POT i Urbari
« Odgovori #7 : Prosinac 01, 2009, 05:21:56 poslijepodne »
To mozda pokazuje i da su u dobrim odnosima... za razliku kako bi neko htio pokazati da bas i nisu!

shaka zulu

 • Gost
Odg: POT i Urbari
« Odgovori #8 : Prosinac 01, 2009, 05:43:51 poslijepodne »
Normalno.
Če ti drugi gače kroji...

JosipJoža

 • Gost
Odg: POT i Urbari
« Odgovori #9 : Siječanj 11, 2010, 09:35:57 prijepodne »
http://www.zemljisne-zajednice.hr/predsjednik.html

Govor Stjepana Rakarca predsjednika Udruge zemljišnih zajednica urbarskih općina Turopolja na spravišću Plemenite općine Turopoljske u Lukavec gradu 13.12.2009

   

NA ŽALOST ŽMEKE JE BORITI SE ZA POŠTENJE I PRAVDU VU DRŽAVE DE VLADA NEPOŠTENJE I NEMORAL, DE JE NORMALNO GLEDETI VU OČI I LAGATI TE , OBEČAVATI A POSLE REĆI, NISEM MISLIL OZBILJNE DE REĆI I DOGOVORI NIŠ NE VREDE ,TO JE NAŠA USPJEŠNA POLITIČKA ELITA POTPOMOGNUTA NOVIM BOGATAŠIMA KOJE JE TA ISTA ELITA STVORILA A NE IH STVORIL RAD , POŠTENJE I ZNANJE.

KAK VU TAKVE DRŽAVE DE NEPOŠTENJE I LAŽ VLADA DE ONI KOJI  SU ZOBRANI DA POMAŽU NARODU, DELAJU BAŠ SUPROTNE, TE OTIMAJU NARODU ONO MALO KEJ IMA A KAMOLI SU SPREMNI ZALOŽITI SE ZA POVRAT OTETOG KADA SAMI VIDE PRILIKU DA NA ISTOM JOŠ MALE SVOJU RIT ZAMASTE. NO NEK NE MISLE DA SME MI BEDAKI ZATE KEJ SMO DOBRI VU DUŠE ,ZO OVOGA MESTA MORAME IM PORUČITI DA NAM IH JE STVARNE DOSTA , DOSTA NAM JE NJIHOVOG SMRADA KAD NAM LEPE PRIČICE PRIPOVEDAJU TOBOŽE NAS ŽALE , NE MORAJU NAS ŽALITI ILI ISMIJAVATI NEK SAME NAPRAVE KE IM JE DUŽNOST I ZA KEJ SU DOBRE PLAČENI,  AK IMAJU IMALO SAVJESTI,MORALA I POŠTENJA.

PISALI SU NAM, SLIKALI SMO SE, SEŠTA SU NAM POTPISALI I SAD VELIJU DA SU SE MALE ŠALILI, DA NISU ZNALI KEJ POTPISUJU I TAKVI NAS LJUDI PELAJU VU EUROPU MED ŠKANJCE KAK KOKOŠI NEPRIPREMLJENE I RAZORUŽANE.NEČEJU NAS ČUTI , MILA IM JE NAŠA IMOVINA KOJOM SU NAMIRILI I JOŠ MISLE SVOJE FAMILIJE NAMIRITI, SVOJU DECU NA NAŠE DEDOVINE MISLE VISOKE ZDIĆI, A NAS VU BLATO NATRAG PORINUTI.

NEMA NAM DRUGE DRAGI PRIJATELI NEK POČETI PRIPREME ZA PROSVJEDE, PRESTARI SMO DA BI Z NAS KOMEDIJE DELALI.

DOSTA SMO IM TOGA PREPUŠĆALI, NE TREBA NAS ZBOG TOGA SAVJEST PEĆI, ZAKEJ NJIH NE PEĆE SAVJEST KADA NAS BESRAMNO LAŽU I NIŠ NE PODUZIMAJU DASE REŠI STARA PRAVDA. NE IH SRAM MED NAMI HODITI I  Z LAŽIMA SE SLUŽITI.

NE IH SRAM SVOJU DUŽNOST NE IZVRŠAVATI SVOM NARODU NEPOMAGATI VEĆ GA PO MOGUĆNOSTI DO KRAJA POKRASTI ,SAME SVOJU RIT GLEDETI.

ZATO BRAĆO PLEMENITAŠI MI MORAME ITI VU PROSVJEDE.

NAPRAVITI STOŽER SPISAK POUZDANIH LJUDI PRIPRAVITI JELA PIĆA , BUBNJEVE, TABLE S PAROLAMA I BAREM DVAPUT NA LETE VU RANE PROTULETJE I KESNU JESEN NAPRAVITI PROSVJED NA JELAČIĆ PLACU, KOJI MORA BITI UREDNO PRIJAVLJEN I U SKLADU SA ZAKONOM.

 DOSTA JE PEDESETAK LJUDI,

ŽIVJELA HRVATSKA , ŽIVJELO TUROPOLJE, DOLJE LOPOVI I KORUMPIRANI POLITIČARI KOJI NAM  OĆEJU POKRASTI NAŠU DEDOVINU.

Pregledavah malo ZZ i naiđoh na ovaj govor g. Rakarca i nije mi jasni zašto je na stranicama ZZ ovaj govor napisan velikim slovima, je li g. Rakarac toliko vikao? Na koga je mislio kad je spominjao slikavanje, potpisivanje? Iz teksta mogu isčitati veliko razočarenje g. Rakarca, ima li nekih informacija s sastanka, zašto je g. Rakarac tako razočaran?

shaka zulu

 • Gost
Odg: POT i Urbari
« Odgovori #10 : Siječanj 13, 2010, 02:29:23 poslijepodne »
...
Gradonačelnik Dražen Barišić:
...
Pozitivno razmišljam, pitali ste me kako razmišljam, pozitivno razmišljam o Starom Gradu Lukavcu ali mislim da je tome potrebna temeljitija priprema kako bi u budućnosti mogli donijeti i prosuditi kome i pod kojim uvjetima i na koji način ćemo dati na korištenje  Stari Grad Lukavec.
...
Zato predlažem da tome prionemo detaljnije i temeljitije i da uvažimo sve one potrebne informacije, i one povijesne, i ove sadašnje, i da onda sa jednim drugačijim pristupom da vidimo i donesemo odluku što ćemo sa Starim Gradom Lukavcem. Ne samo s njim, ima takvih objekata više. I to nećemo riješiti samo tako i to nećemo riješiti na taj način da će gradonačelnik uzeti ključeve dati nekome i potpisati revers. Ne, to sigurno neće! Jer ne samo ja, kao gradonačelnik ili moj prethodnik, mi smo bili gradonačelnici Grada Velike Gorice i svih građana, a ne samo nekih skupina.“

Goran Beus Richembergh: „Hvala lijepo, vijećnik Zdravko Lučić.“

Zdravko Lučić:
...
Dakle, nezadovoljan sam time jer sam pitao da li ste vi skloni tome da se to vrati onima koji su to radili? Ili nisi?  Dakle, ja smatram da nisi! Samo sam htio da to javno kažeš! A ovo da ćemo raspolagati s nečim što nije pripadalo našim pređima, to je bahatost političke vlasti koja je izgubila svoje temelje plemenite volje naroda.“

...
Nekaj je trulo v Županije turopolske...

shaka zulu

 • Gost
Odg: POT i Urbari
« Odgovori #11 : Siječanj 13, 2010, 02:36:19 poslijepodne »
"...
I to nećemo riješiti samo tako i to nećemo riješiti na taj način da će gradonačelnik uzeti ključeve dati nekome i potpisati revers. Ne, to sigurno neće! Jer ne samo ja, kao gradonačelnik ili moj prethodnik, mi smo bili gradonačelnici Grada Velike Gorice i svih građana, a ne samo nekih skupina..."


Zakaj ne!?
Am ste se tak lepo i lušno rešili VELKOM...kom 1 i Josipovičevo.
Biseri (il monoseri) turopolske privatizacije,poklonizacije,koalizacije i partnerizacije.Bi treba prije Mlake deti tablu "Partner zona" da ludi znaju kam ideju...

plemenitashica

 • Gost
Odg: POT i Urbari
« Odgovori #12 : Siječanj 15, 2010, 08:31:44 poslijepodne »
http://www.zemljisne-zajednice.hr/predsjednik.html

Govor Stjepana Rakarca predsjednika Udruge zemljišnih zajednica urbarskih općina Turopolja na spravišću Plemenite općine Turopoljske u Lukavec gradu 13.12.2009
__________________________________________

DE JE NORMALNO GLEDETI VU OČI I LAGATI TE , OBEČAVATI A POSLE REĆI, NISEM MISLIL OZBILJNE DE REĆI I DOGOVORI NIŠ NE VREDE…

Prošla su vremena kad je vrijedilo: Čovjek se drži za riječ/obećanje, sad je vrijeme kad vrijedi: čovjek je vol i drži ga za rogove da te ne probode.

ZO OVOGA MESTA MORAME IM PORUČITI DA NAM IH JE STVARNE DOSTA , DOSTA NAM JE NJIHOVOG SMRADA KAD NAM LEPE PRIČICE PRIPOVEDAJU….

Zar ozbiljno? Tko im to mora poručiti? Vi, gospon Rakarec i Urbarci, ili POT ili gosti koje su bili pozvani na spavišče?

DOSTA SMO IM TOGA PREPUŠĆALI, NE TREBA NAS ZBOG TOGA SAVJEST PEĆI, ZAKEJ NJIH NE PEĆE SAVJEST KADA NAS BESRAMNO LAŽU I NIŠ NE PODUZIMAJU DASE REŠI STARA PRAVDA. NE IH SRAM MED NAMI HODITI I  Z LAŽIMA SE SLUŽITI.

Ne dosta, i previše. Ne peče, jer oni savjesti nemaju. Kod njih postoji samo izdaja za vlastiti interes ili po nalogu, laž, prijevara, krađa, omalovažavanje, prezir, i na kraju mjere koje će tek početi sprovoditi a to je ucjena, kleveta, zatvor, i ne daj Bože kaj gorega.


Gospon Rakarec – jeste li zaista tako mislili? Jel zaista želite prokazati tko vas i je kako prevario?
Ali prosim, nabrojite sve koji su to učinili, prozovite ih, ukažite prstom na njih, i objasnite svojim Urbarcima, susjedima, poslovnim partnerima, običnom prolazniku kako su vas/sve nas prevarili i kako varaju iz dana u dan. Naročito objasnite članovima HSS i njihovim glasačima kao i umirovljenicima. A i ja bi rado čula.  :)  


Offline Rožica-ljutibijes

 • Skoro pa pravi član
 • ***
 • Postova: 235
 • Karma: +2/-0
Odg: POT i Urbari
« Odgovori #13 : Siječanj 15, 2010, 08:48:33 poslijepodne »
Poštovana plemenitašica,

jeste li morti vu proleće, pred izbore i za vreme izbora, tak nekaj slutili?

Ja jesem! I ne slutila, nego znala da im se se ovo bu događalo, samo nisem znala da bu to bilo tak brže.


plemenitashica

 • Gost
Odg: POT i Urbari
« Odgovori #14 : Siječanj 15, 2010, 09:02:16 poslijepodne »
Poštovana plemenitašica,

jeste li morti vu proleće, pred izbore i za vreme izbora, tak nekaj slutili?

Ako mislite na prijevaru i omalovažavanje, suzdržanost i glupiranje = izdaju - naravno, znala sam da će ih izigrati. Zato sam i u komentarima na  blogu pisala da se to nije smjelo dogoditi.
Pregovara se nakon, a ne prije.

POT i Urbarci (naročito vodstvo) moraju biti iznad politike, a oni to na žalost nisu.
Kao i predsjednik države, izađeš iz stranke ako si u čelništvu POT-u ili obrnuto ako ideš u politiku. (to je moj stav).

A ako mislite na ovaj preobražaj gospodina Rakarca, to nisam. I mogu vam reći da mi je jako žal kaj nisam tada bila u Lukavec gradu (mislim da dolaze samo s pozivnicom) pa da mu u očima i tonu iščitam istinu.

Dodatak:
Sve piše: http://www.forumgorica.com/gradonacelnik-gradsko-vijece-i-mjesni-odbori/turopolje-moje-drago-u-srcu-te-nosim/

Edit: dodatak
« Zadnja izmjena: Siječanj 15, 2010, 09:09:14 poslijepodne plemenitašica »