Svakidašnje teme > Čušpajz

Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama

(1/3) > >>

Sledgehammer:
Novi ZSPC je izašao, predlažem da se svi pametnjakovići, kao i normalni učesnici u prometu, upoznaju sa njime...

Na snazi od 05. kolovoza 2014., nije dosadno štivo za bilo kojeg učesnika u prometu, da ne velim da je to i logička obveza poznavanja nekog zakona ukoliko zbog nepoznavanja istoga možete završiti u zatvoru ili na groblju... a nerijetko upravo oni „stari vozači“, to su oni koji „sve znaju“ i „imaju to u malom prstu“ služe kao donatori organa.... „Di si ti bil dok sam ja vozil‼?“ poznata je poštapalica takvih „znalaca“ (iskustva debelog još dok sam radio po prometu), a u međuvremenu se nije promijenio samo zakon (unazad 6 godina – 6 puta je dorađivan i mijenjan ovaj zakon!), nego se promijenila i država, i sve ostalo, no oni još „znaju sve“ tam iz Jugoslavije…

Novosti ima dosta, pa nije zgorega da i mladi i stari vozači pročitaju, obnove svoje znanje, podsjete se mnogih stvari za koje smatraju i žmirečki da ih "znaju" (a grdo bi se iznenadili kako je krho to znanje...), te da dobiju poticaj u smanjenju "doživljaja" kada pročitaju i nove kazne, kao i nove definicije i pravila implementirana iz EU legislative... ima i novosti za motocikliste, vozače ATV/Quadova, poljoprivrednike i traktoraše, mlade i stare vozače, pa kada pročitate – može i konstruktivna raspravica na temu…

Baš zato jer smo svi stalno u prometu, čitanje ovog zakona ne bi smjelo biti dosadno, a vjerujem i da i nije! Obzirom nam - nedaj Bože nikome! - situacija u proimetu po mrtvima izgleda gore od Domovinskog rata (a doslovno i JE poginulo u prometu od postanka Republike Hrvatske do danas više ljudi negoli u ratu!), u startu odbacimo one spike "ma ja to znam" i posvetite malo vremena tekstu zakona, sve je moguće - samo da će škoditi čitanje nije moguće!

Download *pdf-a pročišćenog teksta je tu, a tko ne može skinuti ili vidjeti, neka pošalje e-mail adresu na PM pa mu mailam…

Zakon o Sigurnosti Prometa Na Cestama Pročišćeni Tekst 08-2014 NO

Qwad:
Drakonske kazne na hrvatske plaće.

Nitko ne spominje lošu signalizaciju, neodržavanje cesta i svega vezano uz ceste.

Policija se vozi po rupčagama na cesti i ne proziva (i ne kažnjava) odgovorne, a auti se trgaju i ceste još jače propadaju bez obzira na novac koji je isisan iz džepova vozača za održavanje istih.

Tko brine o interesu vozača? Nitko. Cesta nije nikada kriva za prometne nezgode, a to nije baš tako. Mnogi od onih koji održavaju ceste, bi završili u zatvoru da smo uređena tvorevina.

Sleđ, nemoj me ispravljati niti uvjeravati da sam protiv ove države zato jer sam je nazvao tvorevina.

Imao sam slučaj kada sam prijavio lošu signalizaciju ne cesti pod ingerencijom prometnog ureda u Velikoj Gorici. Tada sam morao prisustvovati nekakvom policijskom očevidu i platiti 20 Kn biljega, da se odradi posao koji taj referent u tom uredu mora odraditi i bez moje prijave.

Što se tiće očevida, nisam morao prisustvovati, ali što se tiće biljega, to sam morao platiti. Poslao sam ih u vražju mater i rekao im da ja znam za taj nepregledni zavoj, a drugi neka ginu, fućka mi se. Referent je bio šokiran mojom odlukom da ne želim dati 20 Kn biljega ("Pa to je samo 20 Kn, a i sam sam podnio prijevu"), a sve sam dokumentirao fotografijama, a prepiskama mailovima.

Na kraju su napravili intervenciju na signalizaciji i bez moje uplate i bez moje prisutnosti.

Eto, zato kažem da smo tvorevina, a ne država. Građani su dobri samo kada treba platiti, a kada traže da se taj novac upotrrijebi tamo za što je i namijenjen, onda smo samo glupani koji nemaju pravo ništa tražiti.

Nije mi namjera nikoga uvrijediti, no ovo su samo činjenice koje ne možemo ignorirati, a ne želim napraviti politički problem od ove teme.

Pozdrav svima.

P.S.
Sleđ, hvala što si postavio link na ovaj zakon. Informacija je na mjestu i potrebna svima.

Sledgehammer:
Mislim da se u smislu prekršajne odgovornosti ne može govoriti o drakonskim kazmama, jer prekršaji nisu kruh i mlijeko da se bez njih ne može.

Glupost i dvoličnost našeg naroda, zbog čega doslovno i je raja, fukara i stoka sitna zuba, i je u tome što šuti i trpi kada mu se ukida i reže osnovna prava i standard... kada poskupljuje struja, voda, kruh, mlijeko, javni prijevoz, minuta mobitela ili benzin - svi šute, glume pametne i čmrlje, a kada poskupljuju prekršaji i kazne za nezakonito ponašanje - e onda je revolucija, frka, problem... WTF?? Sjetim se svojedobno kako je u Zagrebu poskupio odvoz nepropisno parkanih auta paukom sa nekih smiješnih stotinjak kuna za 5-6-7x više....

Situaciju sa glupošću i bahatošću sa njom spojenu je najbolje opisao jedan krkan novinarki na TVu u Panorami, rekavši da "to nije u redu da si čovjek više ne može priuštiti pauk više puta mjesečno"... pametnom dosta! Taj je najbolje oslikao naš mentalitet, tu priglupu dvoličnost da nas nema gdje treba, a ima nas tamo gdje nitko normalan ne participira... u Njemačkoj se za poskupljenje osnovnih stvari za 10 centi maltene ruši Vlada, kod nas može gore i 3'% - nikome ništa, ali da diraš krkanu u "njegovu" cestu i "vrhunsko umijeće vožnje", prikazivo kroz divljanje na cesti, natjeravanje i ugrožavanje svih živih?? E to ne ide!!

Slažem se da je često nedostatna skrb, stručnost i uvijek upitne financije za održavanje itd, ali se nameće osnovno pitanje: pa zašto - ako je cesta u banani - letiš preko nje, umjesto da NJOJ prilagodiš brzinu, a ne da se prilagodiš brzinom mogućnostima automobila ili vlastitim željama?

Tu je vrijedna ona toliko puta kritizirana zakonska formula "neprilagođene brzine uvjetima i stanju na kolniku i u prometu općenito". Kolikogod ista zvučala banalno, ista u potpunosti opisuje krivicu u štetnom događaju.

Tvoj slučaj si dobro odigrao, građanski savjesno i buntovnički obzirom na besmislenost birokratskih detalja, no mislim da je to nepovezano sa samim zakonskim člancima i tumačenjima, kao i intencijom odredbi.

Pravilo koje i tu vrijedi je da se jedno sranje ne može opravdavati drugim sranjem, a povlačenje paralela između međusobno neovisnih slučajeva je gubljenje vremena i razvodnjavanje onog bitnog.

Cesta je takva kakva je, i ti se moraš prilagoditi njoj, sviđalo se to tebi ili ne. I u skladu sa time, da ti to bude lakše, postoje i prometni znakovi koji te podsjećaju da cesta nije onako dobra kakvu bi ti htio imati na raspolaganju... i ne samo cesta, nego i mnogi drugi faktori, od kojih su najvažniji tebi psihofizički i iskustveno inferiorni vozači, koji nemaju vještinu koju ti imaš i koji ne voze tako dobro kao ti. Uzima se neki prosjek, jer na žalost, i debili svake vrste dobivaju vozačke i imaju pravo učešća u prometu. Jebiga, ljute i mene, no ne mogu si pomoći.

idelac:
Zakonom je definirano da nije prometna nesreća kad traktorom sletiš u jarak, ali ako padneš s bicikla je.

Sledgehammer:
To nije istina. Gdje piše da to nije prometna nezgoda??

BTW; ZSPC uopće ne definira takova pitanja i takove pojmove, stoga ne znam otkuda si to izvadio... daj nas malo prosvijetli.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju