Domaće teme > Zagrebačka županija

Zagrebačka energana (spalionica) u Turopolju?

<< < (2/3) > >>

kuntakinte:
prijepori oko spalionice
Gradonačelnik nije htio raspravljati, studija povučena
Bandiću, pališ naše novce, vikali su građani na javnoj tribini, a prozvani je povukao studiju
 Gradonačelnik Milan Bandić odbio je na sinoćnjoj javnoj raspravi predstaviti Stratešku studiju o utjecaju prijedloga plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu do 2015. na okoliš.
http://www.vecernji.hr/zagreb/gradonacelnik-nije-htio-raspravljati-studija-povucena-clanak-510077

zeleni mu pred uredom sagradili spalionicu
Bandić: Dok sam ja gradonačelnik, neće biti spalionice u Zagrebu
Zelena akcija i stanari Resnika prosvjedovali pred Bandićevim uredom, no on ih umiruje
http://www.vecernji.hr/zagreb/bandic-dok-sam-ja-gradonacelnik-nece-biti-spalionice-zagrebu-clanak-509556

http://www.h-alter.org/vijesti/ekologija/za-recikliranje-protiv-spalionice-fotogalerija

Priopćenje za javnost
 Povodom javne prezentacije Plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu do 2015.godine
U mandatima aktualnog gradonačelnika Zagreba i SDP-ove većine u gradskoj skupštini izrađena su do sada već dva Plana za gospodarenje otpadom – jedan 2007. i drugi 2009.godine. Ni jedan nije zaživio u praksi, pa se linijom manjeg otpora nastavilo gomilati smeće na pretrpanom jakuševačkom deponiju koji stalno prijeti ekološkom katastrofom.
 Ovih dana je u javnoj raspravi treći Plan i to za isto razdoblje do 2015. Danas je trebala biti i javna prezentacija Plana i Studije utjecaja na okoliš. Trebala je biti ali nije. Jer, u pretrpanu dvoranu na Kaptolu 27 je upao Gradonačelnik Milan Bandić i okupljenoj zainteresiranoj gomili obećao da dok je on živ neće biti ni spalionice u Resniku ni bilo kakvog odlaganja smeća u Dumovcu.
Sve će i dalje biti po starom – gomilat će se smeće na Jakuševcu! ...
http://www.zelena-lista.hr/priopcenja-za-javnost/340-povodom-javne-prezentacije-plana-gospodarenja-otpadom-u-gradu-zagrebu-do-2015godine

kuntakinte:
Kada si s najboljima, možeš nešto i naučiti
 Prvi veliki projekt za koji Grad Zagreb želi povući novac iz fondova EU nakon 1. srpnja je projekt mehaničko-biološke obrade otpada i spalionice, izjavio je gradonačelnik Milan Bandić jučer u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na konferenciji 20 gradonačelnika glavnih gradova zemalja EU.
 Bandić nije želio otkriti računicu o tome koliko bi takav projekt koštao, ali rekao je kako do 2015. treba odrediti lokaciju i do 2018. napraviti postrojenje za spaljivanje prethodno razvrstanog komunalnog otpada. Kapacitet spalionice mogao bi biti oko 200 tisuća tona godišnje, rekao je Bandić, ali o tome će se još razgovarati.
http://www.novi-zagreb.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=5921:kada-si-s-najboljima-moe-neto-i-nauiti-&catid=73:politika&Itemid=173

Sledgehammer:
http://www.vgdanas.hr/Info/Clanak/10120/zagreb-gradi-spalionicu-otpada-na-granici-s-goricom.aspx

Zagreb gradi spalionicu otpada na granici s Goricom

Na samoj granici s Velikom Goricom, na tri kilometra od središta Ščitarjeva, tik uz rijeku Savu i oriontološki biser, planira se nova ekološka prijetnja za Turopolje koja je digla na noge mještane zagrebačkog naselja Resnik, ali i Akciju za Turopolje.

Nakon zatvaranja Jakuševca 2018. godine odahnut će Mičevčani, a otpad i nusprodukti njegova izgaranja zamirisat će ščitarjevskim krajem. Naime, uz zagrebački pročistač otpadnih voda u Resniku gradska uprava na čelu s Milanom Bandićem u planove je ucrtala gradnju Centra za gospodarenje otpadom čiji sporni dio je gradnja velike spalionice otpada.

Problem svoga otpada Grad Zagreb tako namjerava riješiti gradnjom spalionice kapaciteta 400 tisuća tona obrade. Iako je trend u Europi, a tako nalažu i EU direktive, recikliranje sa odvojenjim sakupljanjem otpada na kućnom pragu, u Zagrebu su odlučili svoj problem pretvoriti u pepeo. Točnije u 100 tisuća tona pepela od čega 15 tisuća tona radioaktivnog pepela koji se skladišti kao opasan otpad.

Gradnju spalionice u svome dvorištu pobunili su se stanovnici Resnika, a kako će se sama spalionica naći na samoj granici s Velikom Goricom, svoju podršku Resničanima dala je i Akcija za Turopolje te nekoliko goričkih mjesnih odbora.

Protivnici ovoga projekta ističu nekoliko zamjerki od kojih je najveća sama tehnologija „obrade“ otpada (spaljivanje) te opredjeljenost Zagreba da 25% sirovine za reciklažu spaljivanjem baci u vjetar. Vjetar koji će to zagađenje prema ruži vjetrova najviše proširiti na sjeveroistočni dio grada, ali i na potencijalni oriontološki zaštićeni zavičaj rijeke Save na velikogoričkom području. Goričano tako ne mogu bez zagrebačkog smrada – kada se zatvori Jakuševec zamirisat će resnički dimnjaci.

- Bezrezervno podržavamo sve civilizirane i demokratske napore Udruge UZOR Resnik  u sprečavanju ovog iznimno opasnog projekta stvaranja novog, „goreg Jakuševca u Resniku“, i provođenja partikularnih interesnih grupacija unutar i izvan granica RH, u pokušaju provođenja novog, modernog neokolonijalizma, koji će građani i budućih generacija, kako Grada Zagreba, tako i Zagrebačke županije, zbog svega  navedenog dugoročno plaćati u zdravlju, zagađenom okolišu, resursima i novcu – stoji u potpori Akcije za Turopolje i nekoliko velikogoričkih mjesnih odbora najbližih lokaciji spalionice.

- Zbog čega se ovakvi opasni objekti planiraju u blizini ornitoloških rezervata četiri vrste zaštićenih ptica o čemu je Ministarstvo zaštite okoliša donijelo Pravilnik o ciljevima i osnovnim mjerama za očuvanje ptica  u područjima ekološke mreže gdje spada i Sava kod Drenja Šćitarjevskog odnosno Sava kod Hrušćice,te s drugog osnova zaštičenog arheološkog nalazišta Andautonija, odnosno i vodocrpillišta Kosnica, te da li je pribavljena odgovarajuća dokumentacija i suglasnost Županije i grada Velika Gorica – napominje Branka Genzić-Horvat  iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik.

Bez strategije i vizije, rješavanje problema „na horuk“

Sam projekt radi se bez strateškog dokumenta Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba, sveobuhvatne analize koja bi pokazala na koji način se najveći grad u Hrvatskoj treba uhvatiti u koštac s problemom otpada, a koji je vrlo vidljiv u obliku planine Jakuševec koja Goričanima dopunjuje pogled na Sljemensku goru. 

- Bilo kakva koncepcija zasnovana na manipulaciji smećem apsolutno je neprihvatljiva civilizacijski, ekološki, moralno i  financijski. Ono znači ne samo nesagledive zdravstvene i ekološke štete, već i goleme i nepotrebne troškove u teškoj ekonomskoj situaciji, te plasiranje  interesa partikularnih  interesnih grupacija pojedinih proizvođača prljavih tehnologija u tzv. tranzicijske zemlje – kaže iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik.

Iz Udruge navode i da je Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, Direktivama i Konvencijama EU kao osnovni standard usvojen sistem odvojenog skupljanja i recikliranja otpada „na kućnom pragu“ te je zakonska obveza najmanje 50% recikliranja komunalnog otpada do 2020.godine.

U Gradu Zagrebu tako su problem svoga otpada ponovno, kao i u slučaju Jakuševca, nagurali na granicu s Velikom Goricom s kojom će podijeliti ispušne plinove dimnjaka spalionice otpada pa se iz Akcije za Turopolje pitaju hoćemo li mi biti „tihi susjedi“ koje ne zanima što se događa u susjednom dvorištu?!

===========================

Dleng, dleng, JACKPOT IS HERE!!

@Franjo@:
spaljionica , i ne smao jedna vec tri, raspredjeno oko zagreba , rijeke , zaledje splita , event. i 4ta..je jedino i jedino ispravno rjesenje.

sve ostalo je mlatarenje prazne slame.

mlatimudani koji se dizu na zadnje noge protivnici spalionice, njihova govna nisu u stanju ni sami zbrinuti, a iz ona dva dimnjaka (toplane)u balkanskoj metropoli izladiji vise smrada, otrova  nego u cijeloj europi ..na tako malom prostoru

netreba napomenutu da upravo bazen oko metropole je zatrovan ..karciogene bolesti haraju u postotku vise nego u cernobilu, a onaj jedinstveni brijeg i ogledalce hrvatske kulture u jakusevcu ne samo sto cini harac oboljenja , vec ce doci jednom za sanaciju,  a ta hrpetina kulture , jedinstvena u svijetu, kostat ce buduce generacije milijarde euro.

naravno d a mlatimudani, ili ona stetocinja koju isti biraju za gradonacelnika svoje palanke, nisu u stanju rijesiti , vec za to ima ljudi koji to znaju i morat ce..

kuntakinte:
...Spalionica otpada u Resniku dobila je odbijenicu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja zbog tehničkih nedorečenosti i nepostojanja Plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu. Ministarstvo se tako na zahtjev za izdavanjem lokacijske dozvole očitovalo odbijenicom, a čime je ovaj projekt vraćen na doradu.
...Komentari; ...
Ne Spalionici
 VAŽNO !!!
 Molim Vas da obratite pozornost na ovu obavijest ,a nakon što je pročitate proslijedite dalje !
 Poštovani građani grada Zagreba u četvrtak 28.08.2014 u 08:30h, u Staroj gradskoj vijećnici, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5/I., dvorana "A",
 održat će se 17. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba ,na temu „gospodarenje otpadom u Gradu Zagrebu“.
Ovim putem pozivamo sve zainteresirane građane grada Zagreba i okolice da se dana 28.08.2014. ,u 8:30h , okupe pred skupštinom Grada Zagreba , te da gradonačelniku Milanu Bandiću i svim gradskim zastupnicima ,zajedno ukažemo na činjenicu da grad Zagreb ne treba „ZLO- spalionicu otpada“ ,
te da nećemo dopustiti da se pojedini političari bogate na projektu spalionice ,
 a da ih pritom nije niti briga što će djeca i građani Zagreba i okolice oboljevati i umirati zbog štetnih utjecaja spalionice.
 Nitko nema pravo da se bogati na zdravlju i životima građana Zagreba !!!
 Dimovi koji izlaze iz spalionica karcinogeni su (izazivaju tumor, rak), teratogeni (izaziva defekte u djece), uništavaju hormonski i obrambeni sustav, izazivaju kronični umor, izazivaju neplodnost, napadaju živčani sustav i krvne stanice.
 NE SPALIONICI U ZAGREBU !!!
 MI SMO ZA RECIKLAŽU !!!
 Molimo Vas da ovu obavijest proslijedite dalje .
 Hvala.
http://www.vgdanas.hr/Info/Clanak/10205/ministarstvo-stopiralo-lokacijsku-za-spalionicu-kraj-v-gorice.aspx

Jel to strateški projekt? Ako je...
Temeljem Zakona o Belim bubregima...

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju