Domaće teme > Gradska poduzeća i ustanove

Nova (I)Legalna pljačka ili čišćenje nečistoća

<< < (5/6) > >>

Jaguar:

--- Citat: spoofy - Veljača 14, 2012, 06:56:05 poslijepodne ---
--- Citat: Jaguar - Veljača 13, 2012, 08:40:12 poslijepodne --- Zašto se već u najavi pojavljuju toliki otpori lok. zajednica protiv tog projekta?
Sve drugo je idelana podloga za lopovluke, koje uglavnom plaćaju građani!

--- Kraj citata ---

Zato kaj bu večina hitala smeče po grabama ak se bude po količini plačalo. Jedva smo se rešili te pošasti i sad bu ponovo.

--- Kraj citata ---

Zašto mislite da bi se bacalo po grabama ako bi se po količini plaćalo?
Tada će svatko od nas voditi brigu da to smeće smanji, objektivno ga možemo smanjiti i preko 50%.
Dakle ako se otpad razdvoji, kućanstva imaju puno biorazgradivog otpada, razdvojiš papir, odložiš u papir, razdvojiš plastiku, odvojiš u plastiku.
Mi i danas imamo odvoz po količini, no on i nadalje nije pravedan.
Ja i danas kompostiram biorazgradivi otpad za vrt. I najčešće imam polupraznu kantu, iako plaćam svaki tjedan odovoz 120 l kojih nemam, na taj način bi mi se praznilo svaki drugi ili treći tjedan a tako bih i plaćao, jedan odvoz u 2 ili 3 tjedna. Kaj nam to nije u interesu? Kaj to nije dobro za građane?

Pogledajmo samo razliku u cijeni kako se prešlo na količinu u odnosu na prije. I prije je VG Čistoća poslovala a posluje i danas, no ne vidi se nikakva razlika iako se ubire puno više novaca po odvozu smeća, što je to kapitalno napravljeno za zbrinjavanje otpada od tih novaca, nego nam ponovo uvode novi i veći namet, koji plaćamo a pojma nemamo za što? I do čega dolazimo, imaju vlast, imaju monopol i mogu raditi što hoće, najprije uvijek udariti po džepu građana a ja pitam gdje su novci, koji su prikupljeni i prikupljaju se do sada i predhodnim povećanjem i prelaskom na količinu, gdje su definirane stavke koji dio za što ide. Po kom osnovu i s kojim pravom netko ima povećati cijenu i još je tako glupo, drsko i bezobrazno obrazložiti procijenjenom vrijednošću koštanja saniranja divljih odlagališta. Lokalna zajednica je dužna se organizirati i naći mehanizme kako da spriječi divlja odlagališta. O tome bi mogao napisati roman , kako i na koji način od onih restriktivnih do onih poticajno osviješćavajućih. No ja za to nisam plaćen ali nisam dužan ni plaćati tuđi nered, nemar, bahatost i bezobrazluk. Ali me se prisiljava na to, kada govorim u jednini mislim na sve nas građane.
Ova država nije dostojna biti ni na Balkanu a kamoli u EU, kakvi smo, kako se ponašamo, kako upravljamo, kako smo odogovrni, koliko mislimo o drugima, posebno kada se dođe na takvu poziciju. Sve skupa žalosno do boli!

spoofy:

--- Citat: Jaguar - Veljača 14, 2012, 07:37:35 poslijepodne ---
Zašto mislite da bi se bacalo po grabama ako bi se po količini plaćalo?
Tada će svatko od nas voditi brigu da to smeće smanji, objektivno ga možemo smanjiti i preko 50%.
Dakle ako se otpad razdvoji, kućanstva imaju puno biorazgradivog otpada, razdvojiš papir, odložiš u papir, razdvojiš plastiku, odvojiš u plastiku.


--- Kraj citata ---


Zato jer ako ja hocu tak napraviti kak si ti sad napisal moram sve to razdvojiti, sesti u auto i napraviti 10 kilometri do Gorice do reciklaznoga i jos toliko natrag. Svi glediju samo Goricu de je sve na pladnju a mi kaj smo van nek se snajdemo kak znamo.
Pretprosle godine sam imal najlona u koji su bili zapakirani ytong blokovi i otpelal sam jednu turu u Mraclin na reciklazno pa mi je rekel da je najlon zmazani i da mi ga bude primil taj put ali da ga vise tak blatnoga ne vozim. Ostatak sam komotno zapalil i pokuril. Tu je negde prestala moja ekoloska svijest i nisam daleko od razmisljanja da ak se bude naplacivalo po kili da denem vrecu za smece  u auto i šuknem usput u grabu dok idem na posel ujutro. Nisem to nigda napravil ali bomeš ak bu tak kak se najavljuje...

kuntakinte:

--- Citat: Jaguar - Veljača 14, 2012, 07:37:35 poslijepodne ---Zašto mislite da bi se bacalo po grabama ako bi se po količini plaćalo?
--- Kraj citata ---
Ovo ti je samoobjašnivo.  :D

Jaguar:

--- Citat: kuntakinte - Veljača 15, 2012, 08:47:13 poslijepodne ---
--- Citat: Jaguar - Veljača 14, 2012, 07:37:35 poslijepodne ---Zašto mislite da bi se bacalo po grabama ako bi se po količini plaćalo?
--- Kraj citata ---
Ovo ti je samoobjašnivo.  :D

--- Kraj citata ---

Meni nije, no pitanje je svijesti svakoga od nas.
Uostalom zakaj ne bi imali pred dvorištem 3 ili 4 kante, te razdvajali otpad, plaćali samo komunalni, ostali bi se vozio besplatno(papir, plastika, staklo), jer ekonomski je isplativo, dokazano u mnogim sredinama, gdje takvi projekti funkcioniraju. Isplativost besplatnog odvoza se nadomješćuje vrijednosti sirovine kao takve, s kojom se danas radi cijeli biznis u zbrinjavanju otpada i recikliranja otpada.

Mlačanin:
 Čuo sam zanimljiv prijedlog u vezi sa odvozom kućnog smeća. Dosadašnja praksa je pokazala da nekima odvoz smeća jednom tjedno nije dovoljno, dok drugi za to imaju potrebu tek svaki drugi tjedan.
Komunalac uredno naplaćuje i jednima i drugima sve tarife u punom iznosu. Odgovaraju da oni ne mogu drugačije obračunavati! Ja tvrdim da ne žele! Namjerno naplaćuju ono kaj nisu izvršili. Navodno ove njihove nove kante imaju čipove po kojima mogu točno ustanoviti koliko puta je koja kanta istovarena u kamion.  To je ujedno i poboljšanje usluge, na koju se stalno pozivaju.
Pa neka bude odvoz dva puta tjedno. To povisuje cijenu apsolutno, ali neka daju bonove za svaki odvoz, pa ako ja kao pojedinac ne iskoristim tokom godine sve bonove znači da nisam imao uvijek potrebu za odvoz, nije bilo toliko smeća. Slijedom toga koristim taj bonus u drugom razdoblju dok ga ne potrošim.
Očistiti divlje deponije , dati posao komunalnim inspektorima i osobama koje kruže (navodno) po naseljima u svrhu kontrole komunalnog reda. Pa kad se nekoga ulovi da baca smeće, naplatiti kaznu  u visini godišnjeg ili dvogodišnjeg odvoza. Znamo svi da se nikada ništa na ovome svijetu nije i ne može napraviti idealno, ali se može mnogo toga popraviti, samo ako se želi.
Ja tvrdim da se ne želi ?
Zašto ? Dosadašnjim iskustvom poučen , zato!

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju