Autor Tema: Kaštel Lukavec-grad  (Posjeta: 25101 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

plemenitashica

 • Gost
Peka v Lukavec-gradu
« Odgovori #15 : Ožujak 07, 2010, 09:07:41 poslijepodne »          


I ovo je djelo gospodina Jovičića.


Offline jaarban

 • Veteran
 • *****
 • Postova: 972
 • Karma: +4/-0
Odg: Kaštel Lukavec-grad
« Odgovori #16 : Ožujak 22, 2010, 09:44:18 poslijepodne »

Offline jaarban

 • Veteran
 • *****
 • Postova: 972
 • Karma: +4/-0
Odg: Kaštel Lukavec-grad
« Odgovori #17 : Ožujak 26, 2010, 03:16:16 poslijepodne »

Offline jaarban

 • Veteran
 • *****
 • Postova: 972
 • Karma: +4/-0
Odg: Kaštel Lukavec-grad
« Odgovori #18 : Ožujak 26, 2010, 03:18:04 poslijepodne »

shaka zulu

 • Gost
Odg: Kaštel Lukavec-grad
« Odgovori #19 : Ožujak 27, 2010, 09:01:07 prijepodne »
Čitajte naše tekstove!
Na temu: Naših autora
Na Esp-u: Srijeda, 27. siječnja 2010.

Biografija: Radivoje Jovičić, za Ljetopis Velike Gorice 09.
 
Radivoje Jovičić, akad. kipar i Viši konzervator -restaurator, osnivatelj i direktor poduzeća Akant. Rođen je 1952. godine u Bosanskoj Posavini a školovanje prošao u Zagrebu, gdje se stalno nastanio nakon više studijskih boravaka po svijetu.

Aktivan je u širem Turopolju doživljavajući ga kao svoj Zavičaj. Već četvrtu godinu za redom prilaže svoje promotivne tekstove u Ljetopisu Velike Gorice, sa tematikom zaštite ruralne i plemenitaške tradicije Turopolja, kao i brendiranja tih vrijednosti, dokazujući da je to važno u pozicioniranju Zavičaja u budućem globalizacijskom niveliranju među Europskim regijama.

Svoje programe sa ruralnom tematikom plasira kroz internetski EtnoSeloPortal (ESP), sa lokaliteta Etno -sela Kravaščica koje oformljuje u Vukomeričkim Goricama, a plemenitaško -povijesne vrijednosti cijelog Zavičaja sa naglaskom na Plemenitu opčinu turopoljsku (POT), kroz internetske stranice: lukavec-grad.com i turopoljskitop.com, i to iz Kaštela Lukavec -grad u kojem razvija ugostiteljsko -turističke sadržaje kao koncesionar. Sve aktivnosti u Turopolju radi pod pokroviteljstvom POT -a.

Autor: ESP,
27. siječnja 2010.
http://www.etnoselo.org/index.php?/esp/Promocija/Nasih-autora/Biografija-Radivoje-Jovicic-za-Ljetopis-Velike-Gorice-09

shaka zulu

 • Gost
Odg: Kaštel Lukavec-grad
« Odgovori #20 : Ožujak 27, 2010, 09:01:45 prijepodne »
Uvodni tekst za Lukavec-grad.com

Uvod u  internetski  „PORTAL LUKAVEC GRAD“

Lukavec -grad ili kako ga se pučki često naziva „Stari Grad Lukavec“ je jedan od najvrednijih spomenika kulture u Turopolju  te osim njegove spomeničke vrijednosti, Turopoljci ga doživljavaju kao živi trag svoje vjekovne borbe za očuvanje slobode i identiteta, slično kako Grad Dubrovnik, pod pojmom „Libertas“ doživljava svoju materijalnu i nematerijalnu baštinu.

Prije ovog, sada vidljivog, ciglanog Kaštela -Wasserburga, iz početka 18. stoljeća, postojao je Lukavec -grad u drvenoj izvedbi. Kroz 300 godina prije toga, bio je dva puta građen, kao drveni pa kameno -drveni, a o njegovom izgledu možemo danas nagađati i približno ga rekonstruirati jer ima dosta podataka o drvenim srednjovjekovnim utvrdama lokalnog tipa.

Od 1850 -te godine pa sve do sada, Lukavec -grad nikako nije uspio dobiti svoju stvarnu i trajnije prihvatljivu namjenu, a pošto je 1991. godine obnovljena Plemenita Opčina Turopoljska ( POT ) kao kulturno -povijesna i zemljišna zajednica (sada je već „punoljetna“), vrijeme je da se zaokruži i privede svrsi i materijalna baština. Sada se događa određeni zastoj u dovršenju imidža započetog u „ranijem djetinjstvu“ to jest za vrijeme Župana Zdravka pl. Lučića a to je depresija uslijed gubitka vjere u povrat zemlje i Lukavec -grada POT -u. Dakle Lukavec -grad je uz poljoprivrednu zemlju, najvredniji simbol prethodno spomenutog identiteta.

Unutar perioda kojega spominjemo „do punoljetnosti“ već su učinjene opširne predradnje, a zadnji identitetski dio je rekonstrukcija barokne lukovice nad Kaštelskim tornjem, ove 2009. godine.

Sada bismo mogli naredne faze nazvati:

1.  Dorada loše izvedenih radova na Kaštelu i nakon nje faza završnih radova interijera, te

2.  Faza privođenja svrsi Lukavec -grada, i njegovo uključenje u kulturno -rekreacijsku

potrebu građana i u obrazovni sustav.

Ova destinacija je svega 5 km od Plesa, gdje je najveći aerodrom u Hrvatskoj i institucije Velike Gorice se ne mogu oglušiti na potrebu tako velikog broja stranih gostiju za bliskom a ipak malo izmještenom destinacijom.

Ovdje ne treba zanemariti niti dvije važne odrednice:

Lukavec -grad ima ključni položaj na budućem turističko -rekreacijskom putu od Save do Kupe koji uključuje i Etno -selo Kravaščicu u Vukomeričkim Goricama (sve obuhvaćeno projektom istog autora).


Promocijska razglednica za Turopoljsko Jurjevo 09.

Kao drugo, treba uvažiti činjenicu da se osim sjedilačkog i doseljeno stanovništvo emocionalno veže za Lukavec -grad doživljavajući ga kroz svoju socijalizaciju kao kulturnu stečevinu (među koje sebe ubraja i autor ovih materijala).

Sve spomenuto je približno zaokruženi set koji će biti tema ovog: „Portala Lukavec-grad“ , uz nadu da neće biti voditeljev monolog nego polje živog razmatranja svih koji štite ostavštinu svojih predaka  i onih koji imaju što pametnoga reći.

Voditelj Portala  Radivoje  Jovičić ,  u Lukavec -gradu  27. 07. 2009
http://lukavec-grad.com/uvodni-tekst-za-lukavec-grad-com/

shaka zulu

 • Gost
Odg: Kaštel Lukavec-grad
« Odgovori #21 : Ožujak 27, 2010, 09:02:24 prijepodne »
Uvodni tekst za Turopoljskitop.com

Kroz ovu stranicu kao uvodnu u budući internetski portal navodim tri srodna pojma koji će se češće upotrebljavati u narednom periodu u Turopolju kao TUROPOLJSKI TOP :

Osnovni razlog aktualiziranja teme Turopoljskog topa je oformljivanje „Krčme Turopoljski top“ unutar Kaštela Lukavec -grad. Više je raznih povijesnih razloga zašto sam odabrao baš ovaj naziv za Krčmu, ali primarni je razlog u postojanju vrijednog objekta -spomenika kulture, Lukavec -grad čije se ime i lokalitet poistovjećuju sa turopoljskim povijesno -obrambenim identitetom. Sada, sa vremenske distance ga možemo doživljavati kao stanoviti brend kojim se Turopoljci ( a naročito POT, Plemenita Opčina Turopoljska, i njen Banderij ) ponose kao baštinom a dotepenci ( došljaci u koje ja, Radivoje Jovičić i sebe ubrajam) se njime ponose kao kulturnom stečevinom. Upitno je, ponose li se svi Turopoljci ovom svojom baštinom istim žarom i prate li ih na isti način dotepenci ponoseći se ovom svojom kulturnom stečevinom, i trebati će znatno duži  tekst  da se ova sociološko -kulturna tema razjasni a svi protagonisti postave u odgovarajući kontest .
„TUROPOLJSKI TOP“ je pripovijetka Augusta Šenoe, literarnog barda druge polovice 19. st. On je turopoljski zet, pa time djelomično spada u dotepence, preko svojih prijatelja te poslije i ženidbom. Ljubav između njega i turopoljske ljepotice Slave pl. Ištvanić, je svakako sljedeća od etaža bogatog kulturnog taloga vezanog za Lukavec -grad i Turopoljski top. Kroz spomenutu pripovijetku, Šenoa nam prenosi podatak o ulozi topa u vrijeme kada se nije imalo od koga braniti nego se njegovim pucnjem obilježavao moment kada je neka odluka ili pravna stvar zgotovljena. Simbolično mi danas možemo njegovo upoznavanje sa budućom suprugom, izabranicom srca njegovoga, doživljavati kao pucanj iz topa unutar romantičnog pojma ljubavi na prvi pogled.  Taj ideal je danas sve rjeđi i postaje nedostižan srcima koja stenju pod teretima urbano -modernih briga i kalkulacijskih preduvjeta za nastanak ljubavi.     I na posljetku ono izvorno :
U još znatno starije vrijeme, koje je doplivalo živom predajom a nije  bilo doživljeno od Šenoinih suvremenika, kada su se Turopoljci grčevito borili strepeći za goli život, tada je stvarno oružje, Turopoljski top mogao biti uzdanica i sigurnost koja je prevagnula da se ima smisla držati uz svoje suplemenike i braniti od pljačkaša i uzurpatora prostora, umjesto da se pokupi najnužnije i djecu na leđa pa bježi dublje u europsku sigurnost, dalje od turskih provala. Za razumjeti je onoga tko je bježao, ali ipak oni koji su ostali zaslužuju da ih slave njihovi potomci, jer su danas po njima baštinili zemlju.
S toga će ova stranica (te kasnije portal), mada primarno oformljena za ono prvo, biti prostor za razmatranje i po mogućnosti uzdizanje i ostalih spomenutih kulturnih vrijednosti.

Iza današnjeg Turopoljskog topa  simbolično se postavljamo svi mi koji radi snage kulturnog taloga na ovom tlu želimo u Lukavec -gradu „njegovati ideale časti i srednjevjekovnog viteštva“, a to će biti udarna tema buduće Udruge i internetskog Portala na :  www.lukavec-grad.com

Za početak ćemo na ovu stranicu postavljati određenu količinu tekstova koji su nastali prije oformljivanja ove promotivne stranice a postepeno sustizanjem aktualnog vremena , prerasti  ćemo u Portal na kojem ćemo razmjenjivati saznanja i ideje o njegovanju plemenitaške kulturne baštine postavljajući ju kao povijesnu vrijednost koja je živjela paralelno sa ruralnom kulturnom baštinom.

Pučko –ruralnu kulturu  već duže vrijeme promoviramo kroz EtnoSeloPortal ( ESP). Sa lokaliteta Etno sela Kravaščica u Vukomeričkim goricama.

Za početak da postavimo polazne orjentire:

Ruralno –pučki ideal čovjeka ratara je krava, jer je ona hraniteljica i simbol majčinstva, a u pravilu se drži svojega dvorišta a svijet joj ima granicu na međama svoje njive.

Ideal čovjeka ratnika i lovca su prostranstva koja se brane ili osvajaju a zaštitni znak im nikada nije bila krava nego konj. Čovjeku ratniku je svako oružje produžena ruka a svaki konj ili vozilo je produžena noga, a za ideale koji se pozicioniraju šire od vlastitoga praga, poželjno je obadvoje. To je razlog zašto izdižemo u Lukavec -gradu povjesni Turopoljski top i promoviramo ideju nastanjivanja domaćih konja posavaca u Kaštelskom parku.

Ima li u današnjim romantičarima  još nešto od uzavrele krvi predaka ? Ne možemo biti sigurni ali možemo ju pokušati malo podgrijati, a sve ostalo ćemo i onako zajedno vidjeti.  Nemam pokazatelje po kojima mogu davati previše obećanja, vidjevši (bar u ovom momentu) određene lokalne političke želje za ometanjem ovog projekta .

Radivoje  Jovičić , akad. kipar ,        Lukavec -grad, 18. lipnja 2009 ;

http://turopoljskitop.com/uvodni-tekst-za-turopoljskitop-com/

plemenitashica

 • Gost
Odg: Kaštel Lukavec-grad
« Odgovori #22 : Ožujak 30, 2010, 09:17:10 prijepodne »
Citat:
..evo Jelačićeva se srušila, a Josipovićeva je na tom putu. Kada je nama oduzeto, tj. Plemenitoj općini kada je to oduzeto, one su bile u dobrom stanju  ..

Citat:
Gradonačelnik: „...Mi smo već i pisano zatražili, i mi i Vijeće gradske četvrti Kurilovec, da se ono zaštiti trenutno dok se ne nađe bolje rješenje da ne bi došlo do daljnje devastacije i da ne bi došlo do ozljeđivanja nekoga, uglavnom mlađih sugrađana koji žive u Kurilovcu. Da je to veliki problem je veliki problem, rješavamo ga i eto nadam se da ćemo uskoro imati rješenje koje ćemo i objaviti javnosti jer ne smijemo dozvoliti da nam ono nasljeđe koje smo dobili da nam propada, kao što nam je propala kurija Jelačić.“

Gospon Lučić – a kaj bi vi šteli, am se vrši prepiska. Rešenje je na vidiku, gda ste se zojdni put naluknuli na grunt Josipovičef? Niti nojte iti, moglo bi vam se se zrušati na glovu. SI del kurije stoji nahero, pun je rupa i fali desek, tak da je pitanje dona gda se bu zrušalo. A gda se to dogodi, on se eto nada, da bu negdo i dojavil, pak će imati rješenje i odgovor na vaše pitanje.

Nojte, prosim vas, prosim POT, prosim sve Turopoljce i one teri voliju Turopolje da se vrši prepiska s konzervatorskim odjelom, pa tko zna kim po pitanju sanacije Lukavec grada, a naročito da se stoji i čeka rješenje tero bu ZNA SE po zakonu, tjera inat i namjerno dopušta propadanje.
Lukavec grad je oduzet, fkrađen, uništavan 
(vi to puno bole znate nek ja)  upravo zato jer su se kojekakvi ovakvoga kova „brinuli“ o gradu.

Rečenica koja vrišti sa naslovnice onog besplatnog uzorka: „Lukavec Goričanima“ je toliko sramotna, toliko jadna, govori o neznanju piskarala i onih koji im odobravaju takvu tiskovinu.

Ta rečenica tjera suze na oči svakom tko iole poznaje Lukavec grad, tko je bar jedanput čul za Plemenitu opčinu Turopoljsku, a za kosu čupati je onima kojima je  Lukavec grad očevina, djedovina, simbol Turopolja.
Ovdje nije više riječ o sramoti gradske vlasti, o neznanju, ovom rečenicom i onom „U Vg ima mnogo udruga….“ se pokazuje demonstracija sile nad Turopoljcima.


Prosim vas, slomite te vragove, slomite te nikogoviće, slomite te ništkoristi.
Ako ne mogu napraviti dvoranu za koju su imali (naglasak imali jer više nemaju) spremljen novac i potpisani ugovor o izgradnji, ako troše moj novac, ne dozvolite im da i moju djedovinu daju na raspolaganje nekakvim Goričanima i silnim Udrugama.

Sa Povratom zemle nam gaze ponos i puštaju krf, ne dajte da nam srce iščupaju i da izdahnemo. Prosim vas, prosim župana Kosa, prosim sve članove POT-a, prosim sve moje Turopoljce, pljunite na takvu vlast.

shaka zulu

 • Gost
Odg: Kaštel Lukavec-grad
« Odgovori #23 : Ožujak 30, 2010, 05:31:59 poslijepodne »
Nebu z toga niš dok ima one kaj bi dali riti za 2 kune...

plemenitashica

 • Gost
Odg: Kaštel Lukavec-grad
« Odgovori #24 : Ožujak 30, 2010, 10:17:02 poslijepodne »Ima više mogućih i pravilno upotrebljavanih naziva za ovaj objekt, spomenik kulture, a jedino je nepravilan onaj kojeg se najčešće upotrijebi, a to je naziv: „Dvorac“.

Također ostaje nerazjašnjena  i  upotreba imena:  
Lukavec -grad ili Stari grad Lukavec.

Za  POT kao graditelje i povijesne vlasnike, on je Kaštel  i po njemu domaćin je: Kaštelan. U određenoj internoj komunikaciji, komeš -gospodar, u ovom slučaju Župan POT-a mogao je upotrijebiti  izraz „Dvor“, a to se nije odnosilo baš na sami objekt nego na zbroj objekta i njegovog sadržaja.  
Ovdje se podrazumijeva upravno sjedilački, nestambeni sadržaj,  a da mu se kroz povijest, kojim slučajem nadogradio stambeno -ladanjski sadržaj, onda bi to bio Dvorac.

Kada nazivlje pogrešno upotrebljavaju došljaci, treba im objasniti, ali je neprimjereno da u tome griješe turopoljski plemenitaši  i  naravno struka, a nedavno su znanstvenici  Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba, kao čista znanstvena institucija,  krajnje neuko ga klasificirali kao „dvorac“.

Ono što je kaštelan za kaštel, to je burger za burg,  dvorski, dvoršić  ili dvoršak za dvor, tvrdoš za tvrđavu, pa odmah vidimo od kuda je porijeklo takvih prezimena u građanstvu.            

POT je upotrebljavao za svoj Kaštel isključivo ime Lukavec -grad, kao što su  bila imena Želin -grad  ili Peršin –grad.
U mijenjanju kroz padeže je ostajalo neprovredivo ime Lukavec a promjeni  je bio podložan samo dodatak: grad. Npr: Lukavec -grad, u Lukavec -gradu, sa Lukavec -gradom itd, a ne: u Lukavcu  gradu, sa Lukavcem gradom itd.
Nisu se upotrebljavali  niti oblici kao npr: Grad Lukavec ili slično. Samo u kontekstu razgovora koji traje mogao se upotrijebiti skraćeno Grad ili skraćeno Lukavec,  a u svim drugim okolnostima, Grad je podrazumijevao neku od urbanih trgovačkih, nepoljoprivrednih cjelina kao npr. Samobor a ime Lukavec je izvan konteksta podrazumijevao isključivo sela: Gornji ili Donji Lukavec.

Ime: „Stari grad Lukavec“, je narodni, „romantični“ naziv novijeg datuma i nije primjereno da svoj Kaštel  tako zovu pripadnici plemenitaškog turopoljskog korpusa, nego ga tako mogu zvati neplemenitaši šireg Turopolja i dotepenečko stanovništvo, bez obzira da li su ovogeneracijski  ili daleko stariji došljaci.
Naime, upotreba takvog naziva za ovaj Kaštel govori da ga došljaci u pozitivnom smislu doživljavaju kulturnom stečevinom u sastavu svoje odluke da se nastane u Turopolju ali ne bi trebali u isto vrijeme razvijati konkurentski odnos sa sjedilačkim stanovništvom nego bi trebali i POT doživljavati na srodan, promotivan način.


Bilo bi korisno u kontekstu teme razjasniti i razlog odbacivanja starijeg naziva za Plemenitu opčinu: „Turopolje“, a prevladavanja naziva: „turopoljska“.
Još je i Emilij Laszowaki upotrebljavao stariji naziv, ali on dolazi od još starijeg  pokušaja da sebe Turopoljski plemenitaši  doživljavaju domicilnim nad cijelim Turopoljem i to u širem pojmu, od Sv. Nedelje do ušća Kupe u Savu iza Siska.
S toga je danas primjeren naziv Plemenita opčina turopoljska a ako se u toku nekog teksta planira produžiti upotreba skraćenice: POT onda bi trebalo biti prihvatljivo uvodno puni naziv pisati sa sve tri velika početna slova, dakle:  Plemenita Opčina Turopoljska.

Lukavec -grad , 09. 01. 2009          
Radivoje  Jovičić ,  viši konzervator -restaurator

« Zadnja izmjena: Ožujak 30, 2010, 10:19:35 poslijepodne plemenitašica »

plemenitashica

 • Gost
Odg: Kaštel Lukavec-grad
« Odgovori #25 : Travanj 19, 2010, 09:31:18 poslijepodne »


Iz druge perspektive, zakaj bi bilo navek z jedne (glavne) strane:

I na kraju jučerašnjeg kišovitog dana  -  najnovije fotografije (još nigdje objavljene) samo za forum VG:

« Zadnja izmjena: Travanj 19, 2010, 09:33:26 poslijepodne plemenitašica »

shaka zulu

 • Gost
Odg: Kaštel Lukavec-grad
« Odgovori #26 : Svibanj 13, 2010, 04:46:22 poslijepodne »

Offline Ljudevit Kaj

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 4025
 • Karma: +0/-0
Odg: Kaštel Lukavec-grad
« Odgovori #27 : Rujan 18, 2010, 08:55:45 poslijepodne »


DOMEK TUROPOLSKI
POVODIČ ZA ONE S PITAJNI A NA TROAGU ZAVIČAJNOSTI I OSOBNOSTI
Miesečni dobopis                 
Broj 1. / Velika Gorica 27. srpnja 2010. leta / Doarek za strošek!
         

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

str. 08

Foto-duplerica
(POT-o dup(l)e.rica, tur.ica, slikovnica)

LUKAVEC-GRAD
Kaštel Plemenite Opčine Turopoljske


Grb POT-a iz 1752.
Rekonsrukcija povijesnog “Turopoljskog šćuka”
Veduta Kaštela u nastajanju
”Krčma Turopoljski Top” čeka otvaranje
Turopoljske ljepotice u interijeru Kaštela
Rekonstruirani srednjevjekovni trešnjev Turopoljski top

                                            Autor: Radivoje Jovičić
Švicarsko-nemački TV i radijski modél za spâs nestandardizéranoga kajkavskoga (čakavskoga)
(kajkavska, čakavska i štokavska inačica članka):
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hrvacki-trojezicni-pluralizem-ili-sto-jenoumle/msg23549/#msg23549

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7284
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Stari grad Lukavec
« Odgovori #28 : Rujan 07, 2012, 11:07:21 poslijepodne »
Zaštićena kulturna dobra propadaju
 U Zagrebačkoj županiji 73 dvorca, a svi su zatvoreni
U samo nekoliko stoljetnih zdanja može se ući i razgledati, ali isključivo uz najavu. U Zagorju uređene dvorce posjeti i do 70 tisuća turista godišnje
...Prvi za posjetitelje
 – Dvorac Oršić u Gornjoj Bistri ustanova je za djecu i konstantno je pod nadzorom te, samim time, i očuvan – objasnio je Petrinec te dodao kako će se uskoro početi obnavljati kaštel Lukavec, koji će biti prvi od dvoraca na tom području otvoren za posjetitelje.
http://www.vecernji.hr/zagreb/u-zagrebackoj-zupaniji-73-dvorca-a-svi-su-zatvoreni-clanak-450407
wwwg tablice

Jaguar

 • Gost
Odg: Kaštel Lukavec-grad
« Odgovori #29 : Rujan 09, 2012, 09:37:16 poslijepodne »
Turiste iz Zagreba se moglo dovesti u Turopolje, obilazak Ščitarjeva, kapela sv.Barbare, Lukavecgrad......u jednodnevnom izletu......no važnije je bilo protjerati g.Jovičića, od svakog dobrog sadržaja u Lukavecgradu, bolje je čak i da propada, nego da je održavan i u funkciji!