Osoblje > O forumgorica.com stranici

O administriranju foruma i forumašenju

(1/4) > >>

Sledgehammer:

--- Citat: Stjepan - Rujan 19, 2009, 09:28:13 poslijepodne ---Ja mislim da je forum neprikladna forma za oglasnik, a smatram da je komentiranje ponekad jako korisno (npr. O: Prodajem usčuvanog golfa kojeg je vozila starija osoba. K: Jel' to onaj golf od tvoje babe koji je tri puta ostao bez ulja?).
--- Kraj citata ---

Da, takvi komentari su stvarno poželjni - ako želimo od oglasnika raditi zajebanciju.


--- Citat: Stjepan - Rujan 19, 2009, 09:28:13 poslijepodne ---Forum Oglasnik vide samo redovni članovi i to oni koji su napisali barem jedan post.
--- Kraj citata ---

To je loše, jer će tu stavku zlorabiti mnogi samo da se prijave, jednim postom predstave, onako umno - "bok svima" - i odmah stječu pravo na oglašavanje, a poslije ih nikada više nećemo čuti i vidjeti. Kompromisno rješenje je da treba minimalno deset postova.

No ako je intencija kvantiteta, a ne kvaliteta, ako je intencija broj članova foruma sa čime bi se netko mogao hvaliti, a nije namjera imati kvalitetnu raspravu i članstvo koje istinski radi na tom forumu - onda je ovo sa jednim postom sasvim u redu.

Ja pod članove foruma računam one koji u radu foruma redovito učestvuju, ne one koje izbaci brojač.


--- Citat: Stjepan - Rujan 19, 2009, 09:28:13 poslijepodne ---Teme se mogu pokretati, komentiranja nema. Dozvoljeni su i pritivci (molim da se ne zloupotrebljava ta mogućnost, smanjite velike slike i ne postajte ih direktno s fotića).
--- Kraj citata ---

Ajde, barem nešto. Obzirom da ima dosta informatički neukih ljudi, koji se ne kuže u obradu grafike, neka onda bude nekakav image resizer koji će te velike slike automatski smanjivati na npr. 800x600 format.


--- Citat: Stjepan - Rujan 19, 2009, 09:28:13 poslijepodne ---Dok sam malo istraživao kako u forumu napraviti traženu funkcionalnost otkrio sam i jedan mod za aukcije pa ako nekoga to veseli može si organizirati aukciju (New Auction/Nova prodaja).
--- Kraj citata ---

A aukcija, koja je puno složenija forma od običnog oglasnika, je "prikladna" forma za forum??  :-\ :-\ :-\

Sledgehammer:

--- Citat: Stjepan - Rujan 19, 2009, 09:46:56 poslijepodne ---Prodavatelj ima prodaju kao osnovni motiv i on često ne može pružiti potpuno objektivnu informaciju o predmetu prodaje.
--- Kraj citata ---

Zašto ne? Pa ne traži ga se mišljenje, već da taksativno nabroji osnovne karakteristike. U uvodniku oglasnika može se naznačiti i što je minimalna količina podataka (ne mišljenja, mislim da nitko ne puši one fore "povoljno", "vrhunski", "super" i ine relativitete) - znači, kao obvezne podatke se uzme predmet, marka, model, starost, kilometraža, procjena općeg stanja, te cijena).

Može se dodati i da će svo iglasi koji nisu predani sa potrebnim podacima biti obrisani. Ljude treba disciplinirati, i to je demokratska tekovina. Je njegova stvar koju prodaje ili nudi, ali postoje i stvari koje se zovu red, kultura, obzir, pravila, disciplina itd itd...


--- Citat: Stjepan - Rujan 19, 2009, 09:46:56 poslijepodne ---Naročito kada je riječ o cijeni. Meni se čini da je ovako puno veća opasnost od nasanjkavanja kupaca.
--- Kraj citata ---

???

Ništa veća od toga da tu istu stvar ideš kupiti u Lidl, Kaufland, Billu ili Konzum. Ako netko laže ili lažno prikazuje stvari, tu forum ne može ništa, i to treba isto navesti kao nekakvu malu EULU u uvodniku foruma, sa kojom se svi moraju složiti prije puštanja prvog oglasa. naravno, tamo piše da forum ne dogovara za sadržaj ili istinitost istoga...

Stjepan:

--- Citat: Sledgehammer - Rujan 20, 2009, 10:06:23 prijepodne ---To je loše, jer će tu stavku zlorabiti mnogi samo da se prijave, jednim postom predstave, onako umno - "bok svima" - i odmah stječu pravo na oglašavanje, a poslije ih nikada više nećemo čuti i vidjeti. Kompromisno rješenje je da treba minimalno deset postova.

No ako je intencija kvantiteta, a ne kvaliteta, ako je intencija broj članova foruma sa čime bi se netko mogao hvaliti, a nije namjera imati kvalitetnu raspravu i članstvo koje istinski radi na tom forumu - onda je ovo sa jednim postom sasvim u redu.

Ja pod članove foruma računam one koji u radu foruma redovito učestvuju, ne one koje izbaci brojač.

Ajde, barem nešto. Obzirom da ima dosta informatički neukih ljudi, koji se ne kuže u obradu grafike, neka onda bude nekakav image resizer koji će te velike slike automatski smanjivati na npr. 800x600 format.

A aukcija, koja je puno složenija forma od običnog oglasnika, je "prikladna" forma za forum??  :-\ :-\ :-\

--- Kraj citata ---

Neregistrirani uopće ne vide oglasnik, oni koji nisu napisali nijedan post uopće ne vide oglasnik. Što misliš koliko će nečlanova koji će znati da ovdje postoji oglasnik za pristup kojemu treba napisati jedan post?

Ti si iskusni forumaš na više foruma i zagovaraš nekakav elitizam. Zar si ti odmah bio iskusan forumaš, ili si učio kako sudjelovati u forumu tijekom vremena? Ako se granica za normalno učestvovanje u formu podigne previše visoko onda možemo zaboraviti na nove članove. Zar nije bolje pretrpjeti nečije početničke greške i naučiti ga kako učestvovati u radu foruma nego staviti rampu i reći: možete unutra samo ako ste pravi forumaš, početnici neka ostanu vani?

Automatsko smanjivanje slika? Danas skoro svaki program za pregledavanje slika ima mogućnost njihovog smanjivanja. Zar nije bolje ljude malo podučiti nekim osnovama koje će im i dalje koristiti u životu? Znaš onu priču o poklanjanju ribe i o tome kako je bolje čovjeka naučiti hvatati ribu?

Nije ni aukcija ništa prikladnija za forum, ali od svih modova za SMF koje sam tražio taj je bio najsličniji traženim funkcionalnostima. Poslije sam shvatio (tj. naučio proučavajući SMF funkcionalnosti) da nam taj mod nije ni potreban za oglasnik, ali kad sam ga već instalirao onda sam ga ostavio.

Sledgehammer:

--- Citat: Stjepan - Rujan 20, 2009, 10:36:57 prijepodne ---Neregistrirani uopće ne vide oglasnik, oni koji nisu napisali nijedan post uopće ne vide oglasnik. Što misliš koliko će nečlanova koji će znati da ovdje postoji oglasnik za pristup kojemu treba napisati jedan post?
--- Kraj citata ---

Vrlo lako - netko će im reći. Ili će ga vidjeti kroz tražilice, koje će izlistati oglasnik ovog foruma.


--- Citat: Stjepan - Rujan 20, 2009, 10:36:57 prijepodne ---Ti si iskusni forumaš na više foruma i zagovaraš nekakav elitizam. Zar si ti odmah bio iskusan forumaš, ili si učio kako sudjelovati u forumu tijekom vremena?
--- Kraj citata ---

Želiš li reći da trebamo biti budale koje će bezbroj puta učiti iz početka? Pametni uče iz tuđih iskustava, pa ne znam zašto bi mi trebali biti budale koje uče iz vlastitih??

Nije riječ o elitizmu, riječ je o elementarnim nastojanjima da forum ima barem nekakvu kvalitetu. Baš zato što sam iskusan, vjeruj da je to istina što kažem. I smatram da je glupo to dovoditi u pitanje, jer svatko tko radi nešto novo, ne počinje od kamenog doba, već radi od zadnje iskustvene i razvojne stepenice. Znači, htjeti postaviti odmah nekakav red je tebi - elitizam?? Zato je isključuje one koji bi htjeli ovdje doći samo površno ispuniti svoje htijenje da spuste oglas na (još) jedno mjesto...??

Ako takve treba izbaciti, što je u redu, onda ja jesam elitist. Smatram da se sve treba zaslužiti, kako u funkcijama na forumu, tako i u učešću na forumu.


--- Citat: Stjepan - Rujan 20, 2009, 10:36:57 prijepodne ---Ako se granica za normalno učestvovanje u formu podigne previše visoko onda možemo zaboraviti na nove članove.
--- Kraj citata ---

Pa zabrana predavanja malog oglasa odmah od prvog posta nije spriječavanje za normalno učešće na forumu. Dapače, to je baš poticaj za to! Koji vrlo efektno odvaja forumaše od padobranaca kojima treba forum samo za spuštanje oglasa.


--- Citat: Stjepan - Rujan 20, 2009, 10:36:57 prijepodne ---Zar nije bolje pretrpjeti nečije početničke greške i naučiti ga kako učestvovati u radu foruma nego staviti rampu i reći: možete unutra samo ako ste pravi forumaš, početnici neka ostanu vani?
--- Kraj citata ---

Nije. I ako si imalo čitao to što sam rekao, onda bi trebao i shvatiti zašto.

Učesnik sam preko 15 godina na internetskim forumima, i sada sam član tri hrvatska i pet stranih foruma. I jako dobro znam što govorim. U forumu na motori.hr, npr., "Birtija" se vidi tek nakon odrađenih 100 (slovima: STO) postova u rubrikama koje ozbiljno razgovaraju o - motociklima! (znači, tematski puno uže od ovog foruma). Tek onda ima pravo na zajebanciju, kada se dokaže kao ozbiljan član. I to ne smeta nikoga od skoro 11.000 članova. No mi se ovdje zamaramo sa kvazi-demokratskim principima koji nemaju nikakve koristi. Ali imaju puno štete. Tipično hrvatska rabota...


--- Citat: Stjepan - Rujan 20, 2009, 10:36:57 prijepodne ---Automatsko smanjivanje slika? Danas skoro svaki program za pregledavanje slika ima mogućnost njihovog smanjivanja. Zar nije bolje ljude malo podučiti nekim osnovama koje će im i dalje koristiti u životu? Znaš onu priču o poklanjanju ribe i o tome kako je bolje čovjeka naučiti hvatati ribu?
--- Kraj citata ---

Znam da ima svaki program tu opciju. No znam i da se njoime ne zna koristiti brdo ljudi. I ne sumnjam da i od sadašnjih članova/članica ima onih kojima je to - tabula rasa. Dapače, siguran sam u to, samo neću imenovati, a znam iz njihova osobna priznanja (još i na starom forumu).

A kinesku filozofiju pusti negdje drugdje; otvori temu o obradi slika za predavanje u oglasnik i to je to. Kao i svugdje drugdje. Ali nemoj računati na stvari koje ne možeš garantirati, kao što je da "svatko zna smanjivati slike"... prvo, takvih aplikacija nema na hrvatskom - drugo, ima puno ljudi koji nemaju pojma o engleskom - treće, ako i znaju engleski - pa i hravtski!!, ne znaju stručnu info-terminologiju - četvrto... pusti računice!!

Stjepan:

--- Citat: Sledgehammer - Rujan 20, 2009, 11:02:28 prijepodne ---
--- Citat: Stjepan - Rujan 20, 2009, 10:36:57 prijepodne ---Neregistrirani uopće ne vide oglasnik, oni koji nisu napisali nijedan post uopće ne vide oglasnik. Što misliš koliko će nečlanova koji će znati da ovdje postoji oglasnik za pristup kojemu treba napisati jedan post?
--- Kraj citata ---

Vrlo lako - netko će im reći. Ili će ga vidjeti kroz tražilice, koje će izlistati oglasnik ovog foruma.


--- Citat: Stjepan - Rujan 20, 2009, 10:36:57 prijepodne ---Ako se granica za normalno učestvovanje u formu podigne previše visoko onda možemo zaboraviti na nove članove.
--- Kraj citata ---

Pa zabrana predavanja malog oglasa odmah od prvog posta nije spriječavanje za normalno učešće na forumu. Dapače, to je baš poticaj za to! Koji vrlo efektno odvaja forumaše od padobranaca kojima treba forum samo za spuštanje oglasa.


--- Citat: Stjepan - Rujan 20, 2009, 10:36:57 prijepodne ---Zar nije bolje pretrpjeti nečije početničke greške i naučiti ga kako učestvovati u radu foruma nego staviti rampu i reći: možete unutra samo ako ste pravi forumaš, početnici neka ostanu vani?
--- Kraj citata ---

Nije. I ako si imalo čitao to što sam rekao, onda bi trebao i shvatiti zašto.

Učesnik sam preko 15 godina na internetskim forumima, i sada sam član tri hrvatska i pet stranih foruma. I jako dobro znam što govorim. U forumu na motori.hr, npr., "Birtija" se vidi tek nakon odrađenih 100 (slovima: STO) postova u rubrikama koje ozbiljno razgovaraju o - motociklima! (znači, tematski puno uže od ovog foruma). Tek onda ima pravo na zajebanciju, kada se dokaže kao ozbiljan član. I to ne smeta nikoga od skoro 11.000 članova. No mi se ovdje zamaramo sa kvazi-demokratskim principima koji nemaju nikakve koristi. Ali imaju puno štete. Tipično hrvatska rabota...


--- Citat: Stjepan - Rujan 20, 2009, 10:36:57 prijepodne ---Automatsko smanjivanje slika? Danas skoro svaki program za pregledavanje slika ima mogućnost njihovog smanjivanja. Zar nije bolje ljude malo podučiti nekim osnovama koje će im i dalje koristiti u životu? Znaš onu priču o poklanjanju ribe i o tome kako je bolje čovjeka naučiti hvatati ribu?
--- Kraj citata ---

Znam da ima svaki program tu opciju. No znam i da se njoime ne zna koristiti brdo ljudi. I ne sumnjam da i od sadašnjih članova/članica ima onih kojima je to - tabula rasa. Dapače, siguran sam u to, samo neću imenovati, a znam iz njihova osobna priznanja (još i na starom forumu).

A kinesku filozofiju pusti negdje drugdje; otvori temu o obradi slika za predavanje u oglasnik i to je to. Kao i svugdje drugdje. Ali nemoj računati na stvari koje ne možeš garantirati, kao što je da "svatko zna smanjivati slike"... prvo, takvih aplikacija nema na hrvatskom - drugo, ima puno ljudi koji nemaju pojma o engleskom - treće, ako i znaju engleski - pa i hravtski!!, ne znaju stručnu info-terminologiju - četvrto... pusti računice!!

--- Kraj citata ---

Tražilice neće izlistati oglasnik jer ga neće ni vidjeti. ;-)

15 godina si učesnik na internetskim forumima? Prvi forumi su se pojavili 1996. Ti si bio dvije godine ispred svojeg vremena. :-)
vBulletin i phpBB su se pojavili 2000. godine, WWWThreads napisan u perlu se pojavio 1997. Forumi kakve danas znamo i koristimo nisu postojali prije 15 godina.

To ti je nekakva kletva kad nešto proglasiš hrvatskom rabotom? Takvih forumaša kao što si ti ima ovdje manje od 1%. Da li se svi trebamo ravnati prema tebi i tvojim pravilima ili ipak treba uvažavati mišljenje većine članova? Ja sam na forumu koji ima 914.417 članova, pravila koja su tamo definirana su se u početku razlikovala od ostalih foruma, ali su se kasnije pokazala vrlo dobra jer je za toliku količinu članova ima nevjerojatno malo šuma. Jedno od glavnih pravila je uvažavanje i pristojno ophođenje s drugim članovima.

Tko kaže da su pravila koja su definirana na postojećim forumima idealna? Ne mogu se ista pravila primjeniti na svaku zajednicu.

Jedna poučna priča...

Žena je spremala kokoš i uvijek prije stavljanja u lonac joj je odrezala batke. Muž ju je jednom zapitao zašto to radi. Žena je rekla da je to tako radila njezina mama pa tako radi i ona. Nije vrag dao mužu mira pa reče ženi neka pita mamu zašto to tako radi. Pitala žena mamu i kaže ona kako je to tako radila baka pa radi i ona. Pitali zatim baku i kaže baka da je rezala batke jer je imala mali lonac i nije joj cijela kokoš stala u njega.

I zašto onda da režemo batke, ako imamo dovoljno veliki lonac?

P.S. Aplikacija za smanjivanje slika ima na hrvatskom jeziku. IfranView (pregled slika) ima hrvatski prijevod, Gimp (obrada slika) ima hrvatski prijevod.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju