Autor Tema: Nova knjiga mr. Zdravka Lučića o zemljišnim zajednicama  (Posjeta: 1970 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Jaguar

 • Gost
Nova knjiga mr. Zdravka Lučića o zemljišnim zajednicama
« : Lipanj 04, 2011, 02:27:44 poslijepodne »
Kako čujem uskoro izlazi nova knjiga od g.Lučića o zemljišnim zajednicama, nakladnik je Zajednica zemljišnih zajednica i sunakladnici a koliko čujem u gradu održano je i čelništvo POT-a na kome je odlučeno da će POT biti sunakladnik nove knjige mr. Lučića o zemljišnim zajednicama, bravo za POT, pohvala g.Lučiću na njegovom neiscrpnom radu oko prikupljanja povijesne građe zemljišnih zajednica koje će sada biti objedinjene i u ovoj drugoj knjizi o zemljišnim zajednicama. Svakako je pohvalno da se i POT priključio projektu i da će biti sunakladnik. Željno očekujem knjigu koja bi trebala biti tiskana uskoro. g.Lučić još jednom dokazuje svoju upornost i niscrpnu energiju za ovu temu, koja je njegova životna tema i od koje ne odustaje čak i kada mnogi odustanu ili odustaju. Ponovno mi se čini da djeluje kao motor pokretač na ovoj temi kao što je pokretao POT i zajedničare u Turopolju. Kapa  dole mr.Lučiću.                                                                                   


Mr Zdravko Lučič,  K POVRATU IMOVINE ZEMLJIŠNIM ZAJEDNICAMA
Predgovor (ovdje kao obavjesni listić)
Moja knjiga Obnova hrvatskih zemljišnih zajednica tiskana je prije 15 godina, tijekom tadašnje saborske rasprave o Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. Trebalo je pružiti dokumentiranu povijesnu i pravnu obavijest o zemljišnim zajednicama. Valjalo je hitno (knjiga je pripremljena za 30 dana) zakonodavnom postupku ponuditi stručne pretpostavke ozbiljnosti i narodske odgovornosti.
Neposredni povod knjizi bio je prijedlog imenovanog zakona zlosutnog naziva i nevjerica, svojevrsno zaprepaštenje, da se ovoj tematici zakonodavno prilazi krajnje ignorantski te moralno i pravno besćutno. Bilo je to vrijeme kada se u narodnu i nacionalnu dobrohotnost političkih čelnika pouzdavalo. Stoga se i prema hrvatskom zakonodavstvu nije pogotovo javno gajila sumnjičavost i podozrivost. Izričita kritičnost se doživljavala kao pomalo izdajnički komunjarski jugoslavenski recidiv, kao potmulo neprijateljstvo spram hrvatskog naroda, nacije i države. Nagnuće, trud i zanosno govorenje – često puta plitko i zaglušno -  o hrvatskom bespogovornom nacionalnom jedinstvu smatrali su se javnom građanskom obvezom.
Prijedlogu zakona suprotstavili smo stručne tekstove i javna okupljanja. Zastupnik Jozo Radoš predložio je u Saboru i amandman o zemljišnim zajednicama. Naša uspješnost ? - naravno, zna se! Poznavatelji problematike – osobito oni koji su 1991. sudjelovali u izradi prvog prijedloga zakona - bili su šokirani sadržajem, smislom i nomotehničkom razinom zakona. Zakonu je očita svrha – u tome je bio uspješan! – da se maksimalno smanji broj ovlaštenika povrata, te da se što manje, i uz što veće pravnotehničke prepreke, bespravno oduzete imovine eventualno vrati ili se za nju daje naknada zakonom priznatim ovlaštenicima povrata. Zemlja hrvatskih zemljišnih zajednica zadržana je u nadležnosti političarske kaste i njezinog privilegiskog duha.  Istovremeno se u javnost i medijima stvarao dojam da je problem denacionalizacije zakonito riješen. I to pravedno!
Sabor Republike Hrvatske je proglasio društveno vlasništvo državnim, dakle nacionalno hrvatskim, pa je zahtjev za povrat doživljavan i kao privatnovlasnički napad na nacionalno dobro – interes i bogatstvo kojih je, razumije se po sebi, garant jedino legitimna i legalna hrvatska državna vlast. A obavezno se postavljalo, manje ili više glasno, podpitanje: a kako spriječiti da se u povratu izbjegnu nacionalno i vjerski neželjeni ovlaštenici. Ustavni je sud otklonio zakonsko izbjegavanje nepoželjnih stranih državljana kao ovlaštenika povrata. Što se hrvatskih državljana kao neželjenih ovlaštenika povrata tiče zauzet je stav: bolje nikome nego i njima. U cjelini, politička vlast i elite gaje nepovjerljiv odnos prema narodu i državljanima, svjesni da dobrim duhom naroda nisu legitimirani.
U razdoblju do 2001. godine različite su udruge za povrat imovine i zaštitu vlasništva nastojale senzibilizirati javnost, znanstvenike i političke stranke za neriješeni problem povrata. Zemljišne zajednice su, kao samorazumljivo, spadale u političku nadležnost HSS-a. Osnovnu koordinativnu ulogu imao je SUVLAH – Savez udruga za zaštitu i unapređenje vlasništva i vlasničkih prava u Republici Hrvatskoj. (U naznačenom razdoblju bio sam predsjednik njegova Izvršnog odbora.)
Ustavni je sud u nekoliko navrata produljivao Saboru rok za izmjenu diskriminatornih odredbi o inodržavljanima. Istovremeno se sve očitijim pokazivala pravna, gospodarska i narodna zloćudnost toga zakona, kao i to da on nije iznimka nego primjereni dio hrvatskog zakonodavnog sustava. Uviđalo se da je zakonopiscima bilo više do osvete nego  do pravde, više do gospodarski kapitalističke i politički apsolutističke (po konceptu, i ne osviješteno, nacionalno feudalne!) države nego do suvremene nacionalne liberalno-demokratske te bitno parlamentarne i ustavnopravne, spram narodnog dobra, građanskih prava i ljudskih sloboda zbiljski odgovorne države. Podržavljena društvena – po izvoru, smislu i svrsi narodna! – imovina je sada trebala poslužiti za nagrađivanje podržavatelja, priležnika i poslušnika političke vlasti i za ubrzano formiranje uskog sloja privilegiranih ekonomskih i političkih moćnika. Ne mogu se oteti dojmu da je predvidivo i uslijeđeno ekonomsko osiromašivanje i posvemašnje obespravljivanje građana doživljavano kod novih političkih „vizionara“ kao opravdana kazna za njihov nedostatak nacionalne hrabrosti da se požrtvovno suprotstave prijašnjem „zločinačkom političkom režimu“. Optužba je opipljivo lebdjela u javnom mnijenju, a javna šutnja osumnjičenih i optuženih je bila svojevrsno njihovo priznanje. Potmuli koncept narodne krivnje se proveo. On je izvor njegovih sumnji u vrijednosti i nevjerice u vlastite sposobnosti.
Saborska rasprava vođena 11. i 12. srpnja 2001., temeljem zahtjeva Ustavnog suda da se neki članci Zakon o naknadi izmijene, potaknula je nadu i osnažila udruge u nastojanju da Saboru pripomognu u nalaženju primjerenih zakonodavnih rješenja. Nekoliko je sabornika u raspravi izričito govorilo o zemljišnim zajednicama i povratu njihove imovine. Potaknuti time sazvali smo 29. rujna (na dan sv. Mihovila) prosvjedni skup ovlaštenika zemljišnih zajednica u Lukavec gradu. O tome što smo i kako poduzimali do saborske rasprave početkom srpnja 2002. kad je Vlada obvezana „da u roku od 6 mjeseci Hrvatskom saboru dostavi prijedlog cjelovitog zakona kojim će se temeljem do sada provedenih rasprava predložiti rješenje povrata i obeštećenja bivših vlasnika za oduzetu imovinu“, možete čitati u ovoj knjizi. Tada je zamišljeno drugo izmijenjeno i dopunjeno izdanje navedene knjige. No, tiskali smo dva biltena i 3 Glasila Zajednice zemljišnih zajednica Hrvatske, tako da u prilozima možemo ponuditi dokumentarni prikaz.
Sve su se Vlade do danas oglušile na svoju obvezu premu navedenoj saborskoj odluci. Višestruko katastrofalne posljedice Zakona o naknadi – ušikarivanje, obezvređivanje i raspoklanjivanje pogotovo -danas više nisu u javnosti sporne. No i tonuće u beznađe učinilo je svoje: koliko nas još vjerujemo čak i u o-pravdanost vlastite države?! Koliko trud oko mnogo čega, pa i oko povrata imovine zemljišnim zajednicama, još ima snagu javne uvjerenosti u uspješnost?
Ipak, čak i beznadna „sveta hrabrost odlučnosti“ ima smisla i dostojanstva. I tako, nismo odustali te smo 2007. godine ponovno započeli javno djelovati. Neki od začetnika su iznureni, u bezvjerici sustali. Da li nam nespokojno umrli osvježuju zadaću savjesti : dug prema pređima u živima ne smije biti zatriv! Do nas je to!
Devet je saborskih zastupnika stavilo 29. prosinca 2010. godine u saborsku proceduru prijedlog zakona kojim se omogućuje povrat imovine zemljišnim zajednicama. Održan je znanstveni okrugli stol kao i tematska rasprava saborskih odbora. O tome vas izvještavamo. Prvi puta se obznanjuju i podatci o imovini oko 1700 zemljišnih zajednica kojima je ona 1947. oduzeta. Podnosimo i svojevrsno izvješće o radu u protekle četiri godine.
Knjizi je neposredna zadaća pripomoći sadržajnosti predviđene plenarne rasprave u Saboru. Smisleno je važnije davanje ovlaštenicima činjenično vjerodostojnih i za stručnu javnost statistički uvjerljivih podataka o oduzetoj imovini zemljišnim zajednicama diljem Hrvatske – od Vukovara, Požege, Čakovca, Donje Stubice i Karlovca do Delnica, Crikvenice i Gospića. O znanju i savjesnoj odlučnost sadašnjih saborskih zastupnika ovisi da li će povrat imovine zemljišnim zajednicama Hrvatske ostati zakonodavnog ranga. Stoga je produbljenije i šire razmatranje moralo biti odgođeno. Štono se kaže, ako Bog da, bit će ga!
Fizičke i pravne osobe koje su na različite načine pripomogle i omogućile pripremu, izradu i tiskanje knjige navest će se na njezinom kraju. Uz moju zaslužuju vašu kao i opću zajedničarsku zahvalnost!
Knjiga će imati oko 200 stranica B5 formata. Tiskanje je predviđeno do 15. lipnja 2011. godine.  Pretplatna cijena iznosi  50,00 kn.  Nakladnik je Zajednica zemljišnih zajednica i sunakladnici. Ovime vas obavještavamo o svrsi, neposrednom cilju i osnovnom sadržaju knjige. Ona je izraz vjere da je u granicama naših ljudskih moći nastojanje k boljitku zajednice izvorni osobni i opće duhovni imperativ.                                                                                         
Pozivamo vas da budete među onima koji su pripomogli njezinom tiskanju.

Offline Newbie

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 1047
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
 • Stručnjak za potpuno nevažne stvari
Odg: Nova knjiga mr. Zdravka Lučića o zemljišnim zajednicama
« Odgovori #1 : Lipanj 10, 2011, 12:04:37 poslijepodne »
Bravo za g. Lucica... jos da malo na sebi poradi...

Offline mojca

 • Skoro pa pravi član
 • ***
 • Postova: 213
 • Karma: +0/-0
Odg: Nova knjiga mr. Zdravka Lučića o zemljišnim zajednicama
« Odgovori #2 : Lipanj 10, 2011, 12:15:25 poslijepodne »
Čestitke mr.Zdravku Lučiću na volji,trudu,upornosti,da unatoč svim pljuvačima i skeptičarima ustraje u toj borbi i ideji.

Offline koko-vg

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 2881
 • Karma: +0/-0
 • Mr - Lu= 15 ? HA HA HA !
Odg: Nova knjiga mr. Zdravka Lučića o zemljišnim zajednicama
« Odgovori #3 : Lipanj 10, 2011, 03:09:11 poslijepodne »
Čestitke autoru i s moje strane
... Nagađali su, sudili, prezirali, a ne poznaju me !!! lagali, izmišljali, neka su ... bili su, jesu i ostat će nebitni.

Offline Muha

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 1284
 • Karma: +0/-0
Odg: Nova knjiga mr. Zdravka Lučića o zemljišnim zajednicama
« Odgovori #4 : Lipanj 10, 2011, 03:32:47 poslijepodne »
Ja neću čestitati jer ne vidim zakaj?...stoga postavljam pitanje "kakva korist od te knjige"?...osim autora, njegov pajdaš se već pobrinul za sponzora tj.  nakladnika..

Offline koko-vg

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 2881
 • Karma: +0/-0
 • Mr - Lu= 15 ? HA HA HA !
Odg: Nova knjiga mr. Zdravka Lučića o zemljišnim zajednicama
« Odgovori #5 : Lipanj 10, 2011, 03:36:18 poslijepodne »
Nitko te ni ne tjera da mu čestitaš, a kakva je korist od knjige opčenito, to si trebal naučiti u pučkoj školi, a ako nisi ... tvoja stvar.
... Nagađali su, sudili, prezirali, a ne poznaju me !!! lagali, izmišljali, neka su ... bili su, jesu i ostat će nebitni.