Tehnika narodu > Sam svoj majstor

Vodovodne instalacije i uređaji

(1/2) > >>

Mlačanin:


Kako izgleda električni bojler iznutra?

Evo slike gdje se to lijepo vidi, možda će nekome zatrebati ako se nađe u nekoj nevolji.

Mlačanin:


Slika gdje se lijepo vidi kako se spaja niskotlačni bojler sa pripadajućom mješalicom dimenzijama koje su važne radi montaže i demontaže ( razmak od stropa, visina mješalice nad kadom itd). Ovdje je označena visine kade zanemariva, a lijepo se vidi razlika između jedne i druge instalacije.

Mlačanin:


Niskotlačna mješalica  sa bojlerom iznad sudopera, plinski bojler sa nisko tlačnom mješalicom iznad kade i niskotlačni bojler ispod umivaonika.
Nije pravilo ali se može ovako izvesti.

Mlačanin:
 Na slici se jasno vide svi dijelovi niskotlačnog bojlera zajedno s mješalicom.
Kada na  lijevoj strani mješalice otvorimo (TV) toplu vodu, hladna voda ulazi u spremnik i potiskuje vodu u spremniku. U to času, kroz crvenu cijev cijev za toplu vodu, na mješalici izlazi topla voda.
Kao znamo da ulazi hladna voda,koja se miješa s toplom vodom, ista se polako hladi. Najprije u donjem cijelu, a kasnije i u gornjem dijelu. Sa desne strane se nalazi temperaturni osjetnik koji sada termičkom regulatoru javlja da je temperatura vode pala. Regulator uključuje grijač i voda se grije, a to vidimo po crvenoj lampici koja se tada upali na plaštu bojler.
U međuvremenu, zatvorimo slavinu , ali voda kroz crvenu cijev još uvijek polako curi na slavinu, da bi kroz neko vrijeme samo kapalo, a zatim i to prestane. O čemu se tu radi?
Znamo da je ovo niskotlačni bojler u kojem nema visokog tlaka nego normalan tlak koji nas okružuje. Kod ulaska hladne vode u spremnik, voda ulazi pod tlakom gradske mreže, cca 5-6 bara, ali taj tlak smanjuje onaj ventil na ulazu u slavinu iz zida. Svejedno imamo tlak od cca 3-4 bara i spremnik (koji je od plastike) se malo raširi jer ne može ista količina vode koja je ušla u spremnik odmah izaći. Zatvorili smo vodu tlak se polako smanjuje, voda curi van i počinje samo kapati.
Ali kapanje je samo posljedica rada grijača u spremniku. Čim on počinje grijati vodu, ista se polako širi-povećava se volumen, a višak opet kroz crvenu cijev izlazi van. Kad se to ne bi događalo, spremnik bi jednostavno puknuo, jer nije rađen za velike pritiske ( spremnik je od tvrdog PVC-a ). Sad lijevi  termički osjetnik bilježi temperaturu vode i kad ona dostigne željenu temperaturu, regulator iskljući grijač.
Na slici se po boji od prilike vide zone grijanja vode u samom spremniku.
I na kraju , kada otvorimo hladnu vodu s desne strane, voda jednostavno curi van .
 Napomena: Na ovj slici se nalazi posebna niskotlačna mješalica koja mi je dobro poslužila da mogu napravit slikovni prikaz kako to u stvari zaista izgleda[/font]

Mlačanin:
 Kako izgledaju keramički obratlji za slavne?

Na slici se vide na gornjoj poziciji kako izgleda otvoreni i zatvoreni  obtalj sa kliznim keramičkim pločicama.
 
Ako dobro pogledamo ova dva obrtalja tada se može odmah vidjeti ( oznaćeno sa crnim strelicama) mjesta gdje se te dvije keramičke pločice , u slučaju potrebe mogu izvaditi van. Tamo gdje su one dvije crne strelice nalazi se plosnata prstenasta gumena brtva koja se umetne na sami kraj tijela obrtalja i one zapravo brtve na sicu od slavine i drže pločice na mjestu.
 
U slučaju potrebe, gumice se lako izvade van i keramičke se pločice lagano sa tankim predmetom, pincetom ili odvijačem izvuku van. Pločice imaju na dvije strane lagane pravokutne utore na koje se lagano namjeste ,kada se vračaju nazad.
Naime kad se pažljivo pogleda tijelo obrtalja, vide se dvije uske „noge“ na koje se namjeste pločice.
 
Na slici se dalje pod rednim brojem 1. Vidi kako izgledaju pločice u zatvorenom položaju. Ne vide se nikakve rupe ili šupljine , nego je sve zatvoreno.
 
Na slici pod rednim brojem 2.  Postavljeno je u poluotvoreni položaj.Ovdje se već mogu primjetiti sa strane dvije lagane šupljine kroz koje protječe voda.
 
Na slici pod rednim brojem 3. Se vide dvije „rupe“ jer su se sada otvori na jednoj i drugoj pločici sasvim poklopili i voda slobodno istječe.
 
Na tim se obrtaljima ,iza tih keramičkih pločica u tijelu nalaze sita u kojima se zadržava eventualna nečistoća. Posljedica toga može biti znatno slabiji protok vode. Zato se ta sita trebaju očistiti ili skroz maknuti da se oslobodi što bolji protok vode kroz mješalicu.
 

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju