Autor Tema: Dober primer;  (Posjeta: 240376 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

shaka zulu

 • Gost
Grad Karlovac kandidirao četiri IPA projekta
« Odgovori #30 : Listopad 26, 2009, 08:17:37 poslijepodne »
Grad Karlovac kandidirao četiri IPA projekta
26.10.2009

Grad Karlovac je zaključno sa 16. listopadom 2009. godine kao zadnjim danom za prijavu projekata na rasipsani IPA Hrvatska – BiH natječaj koji je otvoren 17. srpnja 2009. godine pripremio i poslao četiri projekta. Projekti su ukupne vrijednosti 1.115.497,00 eura i mogli bi Karlovcu donijeti europska predpristupna sredstva na različitim poljima kulture, civilnog društva i kontinentalnog turizma.
„Greenways – Koridori održivog razvoja“
Cilj projekta je umrežavanje turistički atraktivnih destinacija u području središnje RH i sjeverozapadne BIH s ciljem osnaživanja i okrupnjavanja turističke ponude regije uz jačanje organizacijskih i ljudskih kapaciteta javnih i privrednih subjekata u području turizma, a kroz aktivnosti umrežavanja turističke ponude, edukaciju i zajednički marketing. Karlovačka županija i Karlovac, kao jedna od 6 turističkih destinacija regije (uz Lonjsko Polje, Plitvička jezera i Nacionalni park Kozara sa rijekom Vrbas, Nacionalni park Una i rijeka Sana i planina Lisina). Ruralno područje Karlovca osnažilo bi se dodatnom turističkom infrastrukturom, dok bi se Karlovačka županija promovirala u okviru regije 6 destinacija kroz zajednički katalog, itinerare, promotivne aktivnosti, edukacijama postojećih pružatelja turističkih usluga i podizanjem svijesti potencijalnih novih pružatelja, osnaživanjem turističkih zajednica i jedinica lokalne samouprave, turističkih vodiča.
Nositelj projekta sa RH strane je Razvojna agencija Karlovacke županije, i nizozemska razvojna agencija SNV Balkans sa BIH strane. Karlovačka županija bi u projektu bila partner kao korisnik projekta, edukacija, sufinanciranje, predstavništvom Turističke zajednice Karlovačke županije itd.
„Umjetnost bez granica“
Namjera je organizirati zajedničku likovnu koloniju utemeljenu na kulturnoj baštini srednjevjekovnih starih gradova iz na području Karlovca i Bihaća. Likovne kolonije u trajanju od 7 dana odvijat će se u Karlovcu i u Bihaću. Unutar kolonija organizirat će se i studijsko putovanje gdje će se posjetiti stari gradovi na području Karlovca i Bihaća, radionice iz keramike i kamena, te izložbe stvorenih radova..Kolonijom se želi pokazati da postoje temelji za kulturnu razmjenu. Povezivanjem ustanova u kulturi, udruga likovnih umjetnika i samih umjetnika sa obje strane granice aktualizirati će se riješavanje problema kulturnih razmjena. Potoje konkretne ponude za razmjenu izložbenih programa između Bihaća i Karlovca koje su u ovom trenutnu neizvedive, jer komplicirane granične procedure predstavljaju krupnu prepreku za realizaciju ponuđenog. Uzrok ovih okolnosti je nedostatak ATA karnet sporazuma sa BIH strane koji omogućava izvoz umjetnina i drugih izložbenih i eksponata bez carinskih naplata te stvara velike prepreke u povezivanju ustanova, razmjeni projekata i umjetničkih izložbi. Poticanjem inicijative namjeravamo ubrzati proces potpisivanja ovog sporazuma. Našom inicijativom ostvariti ćemo dobrobiti za ustanove, udruge i umjetnike u obiju država.
„Poticanje socijalne kohezije kroz razvoj (jačanje) kapaciteta mjesne samouprave u Karlovcu i Bihaću“
 Projekt će trajati 18 mjeseci te će se aktivnosti odvijati na području Karlovca i Bihaća. Grad Karlovac u svome radu primjenjuje Lokalnu Agendu 21 i Olboršku povelju, a Bihać je pristupio ISO standardizaciji rada lokalne samouprave i dobivanju britanskog BEACON standarda dobrog upravljanja. Ipak, u oba grada tijela mjesne samouprave još nisu obuhvaćena ovim praksama. Cilj projekta je ojačati kapacitete tijela mjesne samouprave (gradskih četvrti, mjesnih odbora i mjesnih zajednica) za razvoj lokalnih sustava sudioničke (izravne) demokracije u Karlovcu i Bihaću, te umrežiti gradove u RH i BiH u primjeni načela međunarodnih dokumenata o održivom razvoju u prekograničnom području. Tijekom projekta educirati će se predstavnici 36 jedinica mjesne samouprave iz Karlovca i 35 iz Bihaća o zakonskim okvirima rada mjesne samouprave, primjerima dobre prakse u razvoju svojih zajednica te međusektorskom partnerstvu ; građani u Karlovcu i Bihaću informirati će se o uslugama tijela mjesne samouprave te će se izraditi imenik mjesnih samouprava u Karlovcu i Bihaću ; provest će se razmjena znanja i iskustava u Karlovcu i Bihaću ; javno će se zagovarati povećanje proračunskih izdvajanja za rad mjesne samouoprave u oba grada na 2% gradskog proračuna ; i pokrenut će se inicijativa prema 338 JLS u pograničnom području RH/BiH za stvaranje uvjeta za pristupanje Olborškoj povelji i ICLEI mreži lokalnih samouprava.
Projekt “RIFEST”
Stvaranje prekogranične turističke ponude regije temeljene na postojećim prirodnim resursima i tradiciji sportsko-rekreacijskih aktivnosti na rijekama. Cilj će se ostvariti kroz:
1. razvoj zajedničke prekogranične turističke destinacije koja obuhvaća slivno područje Kupe (Korana, Mrežnica, Dobra) i Une
2. uspostavljanje zajedničke prekogranične organizacije za održavanje festivala riječnih regata na slivnom području Une i Kupeu razdoblju svibanj-listopad
3. opremanje, uređenje i označavanje lokacija na kojima se održavaju riječne regate
4. stvaranje zajedničkog marketinga riječnih regata koje se već tradicionalno održavaju na Uni, Kupi, Mrežnici i Korani ….
5. podizanje razine znanja turističkih sportskih animatora (informatička znanja, strani jezik, turistička znanja, sigurnost turista i sudionika regate) i mnogi drugi.
U projekt je također uključeno postavljanje rekreacijsko turističke infrastrukture na obali Kupe u vidu fitnes sprava za vježbanje sudionika regata ali i svih građana koji to žele činiti na Kupi.
http://www.karlovac.hr/news.aspx?newsID=758&pageID=56#


Proizvodi hrvatskog seljaka na Gradskoj tržnici
26. lis. 2009. | Kategorija: Gradonačelnik, Vijesti

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja naše županije, njih ukupno 27, ove su subote dobili nove certifikate koji svjedoče kako su njihovi proizvodi domaći hrvatski proizvod. Jamstvo o kvaliteti domaćeg proizvoda uručio im je gradonačelnik Dinko Pintarić, a čestitke i poklone su primili od pročelnika Upravnog odjela za zaštitu okoliša, ruralni razvoj i poljoprivredu Ante Rajića i direktorice Gradske tržnice Ane Horvat. Riječ je o gospodarstvima koja svoje proizvode kupcima nude na Gradskoj tržnici Kontroba, a koja su se uključila u projekt pod nazivom «Proizvodi hrvatskog seljaka». Ovaj  je projekt na razini Hrvatske pokrenula Udruga hrvatskih tržnica i Zajednica udruga hrvatskih povrćara s ciljem označavanja proizvoda, prvenstveno povrća, koji su proizvedeni na području RH, a koji se izravno na tržnicama nude potrošačima. Na području Siska i Sisačko-Moslavačke županije projekt provodi Gradska tržnica Sisak d.o.o., kao dugogodišnja članica UHT-a i Županijska udruga povrćara Sisačko-Moslavačke županije «VRT» kao članica ZUHP-a. Akcija certificiranja OPG-a provodi se sukladno Pravilniku o dodjeli i uporabi certifikata, odnosno oznake «Proizvodi hrvatskih seljaka», a provodi je Povjerenstvo koje je imenovao Savjet Udruge. Povjerenstvo je sastavljeno od po dva predstavnika Udruge, Županije, Savjetodavne službe i Tržnice. Provodi se na način da OPG-i koji su članovi ŽUPSMŽ «VRT» podnose zahtjev za certificiranjem u kojem navode vrste i površine na kojima uzgajaju povrćarske kulture. Povjerenstvo obrađuje zahtjev, te obavlja nadzor na gospodarstvu podnositelja zahtjeva o čemu sastavlja Zapisnik. Ukoliko je nadzorom utvrđeno da je OPG ispunilo sve uvjete za «certifikaciju», Povjerenstvo sukladno Pravilniku izdaje Certifikat koji vrijedi jednu godinu i obnavlja se istim postupkom. Prodajna mjesta, kao i prodavači certificiranih OPG-a na tržnici su prigodno i posebno označeni, tako da ih kupci mogu lakše pronaći i kupiti povrće i voće proizvedeno u vrtovima i plastenicima s područja naše županije.
http://www.sisak.hr/?p=5913

shaka zulu

 • Gost
Odg: Dober primer;
« Odgovori #31 : Listopad 28, 2009, 08:13:17 poslijepodne »
Sufinanciranje smještaja 440 djece u vrtićima drugih osnivača
Rijeka, 27. listopada 2009.
 
Grad Rijeka izdvojit će u ovoj pedagoškoj godini 6,2 milijuna kuna za financiranje smještaja 440 djece u 8 vrtića, čiji su osnivači druge pravne i fizičke osobe, odlučeno je na gradonačelnikovom kolegiju. Sufinanciranjem boravka djece u privatnim vrtićima rješava se problem nedovoljnog kapaciteta Dječjeg vrtića Rijeka te potiče poduzetnička inicijativa u području odgoja i obrazovanja.
 Pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Branka Renko-Silov pojasnila je kako Grad Rijeka daje podršku vrtićima drugih osnivača, kako bi što veći broj djece bio obuhvaćen organiziranim predškolskim odgojem. "U ovoj pedagoškoj godini u vrtiće drugih osnivača upisano je 20 djece više u odnosu na prethodnu, budući da je s radom započela nova odgojna skupina u Dječjem vrtiću Pinokio na Zametu. Naime, Grad Rijeka je uložio 370 tisuća kuna u prenamjenu svog prostora u dječji vrtić, koji sada ima površinu od 168 m²," kazala je Renko-Silov, napomenuvši kako će se po djetetu cjelodnevni program mjesečno sufinancirati s 900,39 kn, a poludnevni s 630,31 kn. Dječji vrtić Rijeka svojim programom brine o 3.135 djece u 153 skupina, dok je u vrtićima drugih osnivača zbrinuto 440 djece u 19 skupina, od čega je dio djece koja nemaju prebivalište u Rijeci, s time da je u vrtiće izvan Rijeke ove godine upisano 45 djece s prebivalištem na riječkom području.
 
Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako još uvijek postoji značajan interes roditelja za smještaj djece u vrtiće, zbog čega je Grad Rijeka pokrenuo nekoliko projekata proširenja ili gradnje vrtićkih kapaciteta. U prvom kvartalu 2010. godine bit će gotovo proširenje Dječjeg vrtića Drenova, u koji će se moći smjestiti dodatnih 80 djece, a ovih dana kreće natječaj za izbor izvođača za izgradnju vrtića na Srdočima, koji bi trebao biti gotov tijekom iduće godine. Također, podnesen je i zahtjev za ishodovanje lokacijske dozvole za izgradnju vrtića na Pehlinu. Tijekom iduće godine trebala bi biti riješena imovinsko-pravna pitanja i ishodovana građevinska dozvola, a gradnja bi trebala započeti krajem 2010. ili početkom 2011. godine.
 
Raspisan natječaj za 50 novih stipendista
U razdoblju od protekle sjednice do danas gradonačelnik je donio odluku o raspisivanju natječaja za dodjelu stipendija darovitim učenicima srednjih škola i studentima, koji je otvoren do 4. studenoga. Budući da je 109 dosadašnjih stipendista ispunilo uvjete za nastavak stipendiranja, raspisan je natječaj za dodjelu 50 stipendija, od čega 35 studentima, a 15 učenicima 3. i 4. razreda srednjih škola.
 
"Unatoč činjenici što se proračun ne puni planiranom dinamikom, a predviđamo da će se taj trend nastaviti i u sljedećoj godini, odlučili smo da u stipendiranje darovitih učenika i studenata ne uvodimo restrikcije, pa će pojedinačna stipendija za one koji se školuju u Rijeci i dalje iznositi mjesečno 850 kuna, a za one koji se školuju izvan Rijeke 1.100 kuna. Program koji se provodi već 16 godina pokazao se izuzetno dobrim - budući da su kriteriji za dobivanje stipendije prije svega izvrsnost, postignuti rezultati u dosadašnjem školovanju i darovitost, a naši stipendisti postižu odlične rezultate u školovanju," kazao je Obersnel, podsjetivši kako su socijalni kriteriji dio programa kreditiranja studenata, koji Grad Rijeka provodi u suradnji sa Sveučilištem.
 
"Ja mogu, ja hoću"
Prihvaćeno je i uvođenje pilot-projekta "Ja mogu, ja hoću" u četiri osnovne škole u organizaciji zagrebačkog Centra za edukaciju i savjetovanje "Sunce". Ciljana skupina su učenici lošijeg socioekonomskog statusa s teškoćama u razvoju koje su primarno vezane uz savladavanje nastavnih sadržaja, školski neuspjeh i poremećaje u ponašanju. U projekt će biti uključene osnovne škole "Fran Franković", "Srdoči", "Eugen Kumičić" i "Zamet", odnosno one škole koje pohađa najveći broj takve djece.
Donesena je odluka da se bivše prostorije Mjesnog odbora Zamet, koji se preselio u Centar Zamet, prenamijene za potrebe dnevnog boravka za starije osobe.
 
Jedna od odluka koja se donesena u proteklom razdoblju odnosi se na upućivanje Urbanističkog plana uređenja Gradskog područja Gornja Drenova na ponovnu javnu raspravu. Ponovna javna rasprava je pokrenuta zbog velikog broja primjedaba i predugog roka koji je protekao od posljednje javne rasprave.
(S.R.)
 
Materijali s 11. gradonačelnikovog kolegija
http://www.rijeka.hr/lgs.axd?t=13&id=21038

http://www.rijeka.hr/SufinanciranjeSmjestaja440


Klasteri - povezivanje kao odgovor na gospodarske izazove
Rijeka, 27. listopada 2009.
Udruženje obrtnika Rijeka, Obrtnička komora Primorsko-goranske županije i Hrvatski klaster brodogradnje organizirali su u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke gospodarski susret na temu Klasteri -povezivanjem do uspjeha.
 Na skupu kojem su se odazvali brojni obrtnici i mali poduzetnici iz cijele Hrvatske bilo je riječi o položaju obrtnika i malih poduzetnika dobavljača hrvatskih brodogradilišta u aktualnom trenutku, posebice proizvođača proizvoda visoke tehnološke razine obrade.
Zaključak skupa je da je, bez obzira na buduću sudbinu hrvatske brodograđevne industrije, poslovno povezivanje i umrežavanje nužno u svim djelatnostima.
Uz povezivanje i uvođenje novih tehnologija te okretanje izradi specijalnih, proizvoda manjih serija uvjet je opstanka na tržištu EU budući da je povezivanje tvrtki, obrta i institucija, lokalna specijalizacija i povezivanje u klastere dominantan j trend u gospodarstvu EU zadnjih 15 godina.
Kako je rečeno na skupu, samo suficit u proizvodnji može dovesti do izlaska iz krize i povećanja konkurentnosti, što kod nas nije slučaj. Prema podatcima iznesenim na skupu 1994. godina bila je posljednja u kojoj je u našoj županiji uvoz bio pokriven izvozom, a danas se ta brojka kreće oko 53%, dok je na razini Hrvatske stanje još gore.
 
Zabrinjavajući podaci o padu konkurentnosti hrvatskog gospodarstva znak su za uzbunu koji treba voditi k promjenama koje će doprinijeti opstanku malog gospodarstva i obrtništva. U Hrvatskoj postoji veliki broj klastera, međutim svaki od njih čini premalen i strukturom neadekvatan broj članica. Iskorak u djelovanju klastera postići će se kada će klasteri početi okupljati nekoliko desetaka i stotina članica, tvrtki, obrta, državnih institucija, fakulteta i instituta i kada većina naših poduzetnika shvati da ne mogu sve učiniti sami i kada prevladaju strah od povezivanja i suradnje.
To je posebno važno u vrijeme gospodarske krize kada inovativnost, primjena novih tehnologija i ulaganje u razvoj postaju nužnost opstanka na tržištu.
(I.N.)

http://www.rijeka.hr/KlasteriPovezivanjeKao

shaka zulu

 • Gost
Prezentacija Strategije razvoja sustava unutarnjih financijskih kontrola
« Odgovori #32 : Studeni 03, 2009, 11:20:03 poslijepodne »
Prezentacija Strategije razvoja sustava unutarnjih financijskih kontrola
Rijeka, 3. studenoga 2009.

U Gradskoj vijećnici održana je prezentacija Strategije razvoja sustava unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru Republike Hrvatske za razdoblje 2009.-2011. u organizaciji Uprave za harmonizaciju unutarnje revizije i financijske kontrole Ministarstva financija te projekta SIGMA, Zajedničke inicijative OECD-a i Europske unije, pretežno financirane sredstvima Europske unije.
 Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 22. rujna 2009. usvojila je Strategiju razvoja sustava unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru Republike Hrvatske za razdoblje 2009. - 2011. Novom strategijom su određeni daljnji pravci razvoja sustava unutarnjih financijskih kontrola za naredno trogodišnje razdoblje prateći razvoj u sustavu proračuna i razvoj u sustavu upravljanja predpristupnim fondovima EU. U novoj strategiji naglasak je stavljen na razvoj financijskog upravljanja kao sastavnog dijela procesa upravljanja na svim razinama upravljanja kod korisnika proračuna, jače povezivanje ovog sustava i sustava proračuna te učinkovitije korištenje unutarnje revizije. Iako se Strategija primarno odnosi na proračunske korisnike državne razine, mjere predviđene za poboljšanje financijskog upravljanja ugradit će se i na lokalnoj razini.
 
Prezentacija je namijenjena čelnicima županije i gradova, pročelnicima županijskih i gradskih upravnih odjela te unutarnjim revizorima, s namjerom da im se pobliže predstavi daljnji razvoj sustava unutarnjih financijskih kontrola, s posebnim osvrtom na to što se od upravljačke strukture očekuje u razvoju financijskog upravljanja.
 
Prezentaciji u Gradskoj vijećnici prisustvovali su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i župan Zlatko Komadina sa suradnicima. Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo što se prezentacija nove strategije održava upravo u Rijeci, budući da je Grad Rijeka veliku važnost pridaje razvoju unutarnjih financijskih kontrola, jer je kao jedinica lokalne samouprave ima obvezu prema građanima proračunskim sredstvima odgovorno upravljati.
"Grad Rijeka je i prije nego što je postojala zakonska obveza, odnosno prije 2000. godine, ustrojio sustav unutarnje revizije i kontrole, koji je kasnije prerastao u posebne urede - Ured za unutarnju reviziju te Ured za financijsko upravljanje i kontrole. Vjerujem da je postojanje i rad ovih službi bilo jedan od elemenata zbog kojih je u GONG-om istraživanju "Lotus" Grad Rijeka proglašen najtransparentnijim gradom u Hrvatskoj," kazao je Obersnel, koji je istaknuo kako smo prelaskom u novu državu srušili dobro uređen sustav, da bi ga posljednjih 18 godina iznova gradili, kao primjer navevši nekadašnju dobro uređenu Službu društvenog knjigovodstva.
 
Ravnateljica Danijela Stepić je tijekom prezentacija predstavila daljnji razvoj sustava unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru te pojasnila detalje vezane uz ciljeve i mjere koje su predviđene novom Strategijom. Prezentacije su održali i konzultanti iz projekta SIGMA, pa je tako o važnosti odgovornosti i dobrog upravljanja u jedinicama lokalne i područne samouprave govorio Joop Vrolijk, a o važnosti sustava unutarnjih financijskih kontrola Noel Hepworth.
(S.R.)
http://www.rijeka.hr/PrezentacijaStrategijeRazvoja

shaka zulu

 • Gost
Odg: Dober primer;
« Odgovori #33 : Studeni 07, 2009, 04:03:09 poslijepodne »
Srednjoškolci zauzeli gradsku upravu na Dan akcije
Rijeka, 5. studenoga 2009.
 
Prezentacijom projekata i biranjem najboljeg među njima, sinoć je u Gradskoj vijećnici završio četvrti Dan akcije, koji je u gradskoj upravi okupio 80-tak srednjoškolaca iz 15 riječkih škola. Tijekom dana učenici su osmišljavali projekte na temu "Identitet mladih", a na koji će se način najbolje projekte realizirati uz financijsku podršku grada, dogovorit će na skorom sastanku s gradonačelnikom.

 Učenici su bili podijeljeni u 10 grupa, tako da su svaku grupu činili učenici različitih srednjih škola. Srednjoškolci su tijekom čitavog dana uz pomoć koordinatora-volontera i zaposlenika gradske uprave razvijali svoje projekte na izazovnu temu identiteta mladih, a na završnoj prezentaciji pokazali su svu svoju kreativnost, predloživši niz zanimljivih projekata.

Mladi su predložili niz izložbi, sportskih i glazbenih događaja, a koliko su bili privrženi svojim ideja dokazuje i činjenica da se na kraju ipak nisu mogli dogovoriti jedan najbolji, već su izabrali tri projekta. O tome koji će se projekt provesti srednjoškolci će se dogovoriti na sastanku s gradonačelnikom, tako da 10.000 kuna, koliko je Grad Rijeka osigurao za realizaciju projekta pobjedničke grupe ne ostane neutrošeno.

Pogledajte na fotografijama kako je protekao Dan akcije
http://www.rijeka.hr/lgs.axd?t=39&id=135   
 
Rezultate glasovanja mladih obznanila je pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Branka Renko-Silov, podsjetivši kako su upravo u Gradskoj vijećnici, koju su mladi ispunili do posljednjeg mjesta, krajem listopada gradski vijećnici prihvatili Lokalni program djelovanja za mlade.

Na početku Dana akcije sredšnjoškolce je pozdravio gradonačelnik, izrazivši uvjerenje da će učenici tijekom akcije naučiti nešto novo.
"Danas ćete imati priliku upoznati zaposlenike gradske uprave i vidjeti koliko je težak proces od stvaranja ideje do njegove realizacije. Vjerujem da među vama ima vulkana novih ideja, koje ćete danas imati prilike i pokazati. Iskoristite ovu priliku na najbolji mogući način," kazao je gradonačelnik.
 
Dan akcije je dio projekta "Mislim globalno, djelujem lokalno", koje provode udruge GONG i Delta u suradnji s Gradom Rijekom s ciljem da mladim ljudima pruži mogućnost razvijanja sposobnosti za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini.
(S.R.)
 
Vezane vijesti:
Dan akcije po četvrti put u Gradu Rijeci
http://www.rijeka.hr/lgs.axd?t=13&id=21481

http://www.rijeka.hr/SrednjoskolciZauzeliGradsku

Nagrada za zgradu Hitne
 
Na Svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni, nova zgrada zagrebačke Hitne pomoći u Heinzelovoj ulici 88, autorski rad studija Produkcija 004 osvojila je prvu nagradu u kategoriji društvene i javne građevine. Zgrada minimalističkog geometrijskog oblika oduševila je zahtjevni međunarodni žiri jer zadovoljava sve kriterije javnog programa od važnosti za dobrobit zajednice.
 http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=20097

shaka zulu

 • Gost
Nove turističke destinacije na Pisaničkoj eko - etno stazi
« Odgovori #34 : Studeni 07, 2009, 09:36:08 poslijepodne »
Nove turističke destinacije na Pisaničkoj eko - etno staziTijekom ljeta i jeseni intenzivirane su aktivnosti na razvoju Pisaničke eko-etno staze. Naime, obnovljeno je svih postojećih 25 oznaka ali i postavljeno 5 novih, tako da je ih je sada ukupno 30. Oznake su drvene, ručno izrađene, ekološki prihvatljive i estetski uklopljene u krajolik, a svim posjetiteljima olakšavaju dolazak do željene turističke destinacije.

Pisanička eko-etno staza povezuje turističke destinacije općine Velika Pisanica koje posjetiteljima, uz prethodnu najavu, nude mogućnost boravka od nekoliko sati do više dana.  Ponuda vlastitih proizvoda i usluga, ugostiteljstvo, kultura, tradicija, edukacija, sport, rekreacija, zabava, odmor.. samo su neki od epiteta koja krase svaku pojedinu turističku destinaciju.
Staza najvećim dijelom prolazi mekanim šumskim i poljskim putovima, prirodnim livadama, brežuljcima, padinama i poljima koji postaju vrijedan raritet u ovo doba agresivne poljoprivredne proizvodnje i neprimjerene eksploatacije prirodnih resursa.Staza prolazi kroz svih 8 naselja općine Velika Pisanica u punoj dužini od 52 kilometra. Staza je namijenjena raznim interesnim grupama i pojedincima koje prvobitno zanima priroda, proizvodi i usluge, kultura i tradicija Bilogore. Moguće ju je prijeći pješice, biciklom ili jašući.

Destinacije Pisaničke eko etno staze su:

Eko gospodarstvo Na Malenom brijegu
Lovačka kuća Babinac
Poljoprivredna zadruga Velika Pisanica
Ergela Hrvatskog hladnokrvnjaka Velika Pisanica
Sportsko rekreacijski centar Kukavica
Obiteljsko gospodarstvo Košutić
Centar općine Velika Pisanica
Eko gospodarstvo Nakani
Športsko ribolovno društvo Amur
Eko gospodarstvo Milović
OPG Santo – Sobe
Đurinački rekreacijski centar
Eko gospodarstvo Kosanović
Lovačka kuća Polum
Odmorište Alta
Odmorište Rosavachttp://velika-pisanica.hr/vijesti/hrvatska/nove_turistichke_destinacije_na_pisanichkoj_eko_etno_stazi/

Kloštransko Martinje   
06.11.2009 
Kod domaćina Milana Maričića (pokraj Sportskog parka) u utorak, 10.11.2009.g., s početkom u 16 sati. Nastupaju tamburaši KUD-a "Obreška", KUD "Kloštar", a uz tradicionalni obred krštenja mošta, gosti se mogu okrijepiti dobrim gemištom i pristojnim zalogajčekom.
 
http://www.klostar-ivanic.hr/index.php?/vijesti/turizam/klostransko_martinje.html

shaka zulu

 • Gost
Odg: Dober primer;
« Odgovori #35 : Studeni 07, 2009, 09:37:06 poslijepodne »
U organizaciji Udruge vinara i vinogradara Sveti Martin

Održana prva cestička kestenijada

       Brdoviti dio općine Cestica poznat je po brojnim uzorno obrađenim vinogradima, a područje u kojem su se nekad nalazili i lijepo uređeni voćnjaci i šljivici ispresijecaju i ranice, livade i travnjaci kojima žubore potoci oko kojih rastu uglavnom vrbe i ostalo bilje koje podnosi veće količine vlage. Tu su i veći šumoviti predjeli u kojem raste grab, hrast i bukva, te u posljednje vrijeme sve zastupljenija akacija, a od ostalog drveća skupljačima plodova najprivlačniji su šumski predjeli pitomih kestena. Danas su poznata brojna jela od kestena, a najčešće se konzumiraju pečeni koji su nekako najbolji u društvu s prijateljima.

         Upravo su zbog toga članovi Udruge vinara i vinograda Sveti Martin Cestica u dvorištu ispred zgrade Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kiržovljan Cestica organizirali u nedjelju 25. listopada, zajedno s članovima Udruge umirovljenika i KUD-om prvu kestenijadu općine Cestica. Za tu su priliku članovi upravnog i nadzornog odbora na sastanak održan 21. listopada donijeli oko 150 litara kvalitetnog mošta i nekoliko vreća kestena, a članice Udruge umirovljenika ispekle su kolače. Prvu kestenijadu posjetilo je preko stotinu osoba, a u kulturno umjetničkom programu sudjelovale su tamburaška i folklorna skupina, kao i zbor. U ime organizatora prisutne je pozdravio Mladen Horvat, predsjednik Udruge, a tu su još bili i predsjednik umirovljenika Milan Borak, kao i predsjednica KUD-a Davorka Golubić i donačelnik Josip Borak. Na prvoj kestenijadi sudjelovali su i najmlađi, Nikola (4 godine), Antonio (8), Bernard (8), Ivan (8) Domagoj (4) Karmen (3) i dvogodišnji Jakov koji je bio u maminu društvu, a za optimalno pečene kestene pobrinuli su se susjedi Jakob Ivančić i Danijel Kukec kojima je kestene pripremili zajednička umirovljeničko-vinogradarska ekipa.
    Prvu kestenijadu, u subotu, 17. listopada organizirali su i mještani Kolarovcu, a na susretu koji se održao u kolarovečkom parku pečenje kestena preuzeo je Danijel Korotaj. Glazbeni dio programa u Kolarovcu osigurala je glazbena ekipa koju je predvodio i okupio Saša Vučak, a zbog kiše koja je nakratko omela dobro raspoložene žitelje naselja veselo društvo moralo se preseliti u natkriveni garažni prostor tvrtke Niskogradnja Veselnik.

   Na prvoj fotografiji su članovi upravnog i nadzornog odbora prisutni na sastanku 21, listopada, dalje do desete fotografije su detalji s cestičke kestenijade, a posljednje dvije snimljene su na kestenijadi u Kolarovcu
http://www.cestica.hr/hr/577/u-organizaciji-udruge-vinara-i-vinogradara-sveti-martin/gallery/2024/page1/#gal

Općina Cestica bogatija za 20 novih stanovnika
Općina Cestica bogatija je za 20 novih stanovnika. U protekla tri mjeseca  u dvadesetak općinskih naselja rođeno je devet djevojčica i jedanaest dječaka.
Čestitke majkama na prinovama uputio je načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, a uz čestitke, majke su dobile i buket cvijeća, a dobile su ga Mihin Martina, Lazar Anita, Humek Petra, Košutar Natalija, Mihin Nataša, Majhen Emina, Borak Valentina, Ivančić Dejana, Kuča Maja, Rižmarić Ivana, Bednjanić Gabrijela, Vizjak Danijela, Kužnar Mirjana, Rodeš Martina, Brežni Biserka, Vinceković Marina, Ščuric Marija, te Zebec Rajko i Arklinić Srećko.
Iz općinskog proračuna sufinancira se i rad dječjeg vrtića, prijevoz srednjoškolaca, školska kuhinja učenicima slabijeg imovinskog stanja i podmiruju troškovi ostalih aktivnosti.http://www.cestica.hr/hr/579/opcina-cestica-bogatija-za-20-novih-stanovnika/gallery/2038/page1/#gal

shaka zulu

 • Gost
Odg: Dober primer; Novi tematski park "Hrvatska u malom"
« Odgovori #36 : Studeni 10, 2009, 11:16:45 poslijepodne »
Predstavljen Istraživačko-anketni međunarodni arhitektonski natječaj za Paromlin
10.11.2009 13:28:20
 


Istraživačko-anketni međunarodni arhitektonski natječaj za Paromlin, koji će trajati od 16. studenoga 2009. do 2. ožujka 2010., predstavljen je danas, u nazočnosti zamjenice gradonačelnika Jelene Pavičić Vukičević, na konferenciji za novinare u gradskoj upravi.

Naglašavajući značaj ovog, po svojoj lokaciji i poziciji, jednog od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture, zamjenica gradonačelnika istaknula je da iako je natječaj teoretskog karaktera, neopterećen „odgovornošću realizacije pod svaku cijenu“, on ima i potencijal realnih prijedloga, a time i izglednu budućnost u realizaciji.

Kako se čulo, uz podršku Grada, natječaj za pronalaženje konceptualnog rješenja novog lica kompleksa Paromlin provodit će Oris-kuća arhitekture, a financirat će ga američka tvrtka DuPont. Od 16. studenoga bit će objavljen na web stranicama: www.natjecaj.dupont.com.hr i www.oris.hr, a otvoren, ne samo za arhitektonske tvrtke i arhitekte, već za sve zainteresirane koji misle da mogu doprinijeti svojim idejama.
Projekte će ocjenjivati međunarodni žiri u sastavu: Dietmar Steiner iz Beča, Wlodzimierz Sobon iz Varšave (DuPont), Aleksander Laslo, GU za strategijsko planiranje i razvoj grada, Andrija Rusan, Oris, Feđa Vukić, Zagreb, Alan Kostrenčić, Zagreb i Matevž Čelik iz Ljubljane.

Kompleks Paromlin, od 80-ih godina, kada je prestao funkcionirati kao industrijska građevina, predmet je razmišljanja, ideja i pokušaja iznalaženja prihvatljivog rješenja. Neki od prijedloga bili su da postane Tehnički muzej, Galerija, Muzej suvremene umjetnosti, hotelski kompleks... Budući da njegova lokacija, kao ni značaj, sigurno ne olakšavaju taj zadatak, s obzirom na to da se Paromlin nalazi na pregibu sjevernog i južnog dijela grada, na spoju novog i starog i da bi trebao biti spoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, još do danas nije nađeno rješenje.

Svrha ovoga istraživačkog natječaja jest ispitati, kroz razne ideje koje će se pojaviti, što je to što definira gradski prostor danas te pokušati kroz ovaj neobavezujući način naći najbolje rješenje za ovaj vrlo zahtjevan prostor.

Natječaj - brošura
 http://www.zagreb.hr/UserDocsImages/Natjecaj%20Paromlin%20brosura.pdf

http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=20168


Novi tematski park "Hrvatska u malom"
 10.11.2009 13:31:42

ZAGREB, 10. studenog 2009. (Hina) - Projekt "Hrvatska u malom", novi tematski park u Novom Zagrebu uz Islandsku ulicu i Aveniju Većeslava Holjevca u kojem će svaka hrvatska županija i grad Zagreb moći predstaviti svoje osobitosti i vrijednosti, danas je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi predstavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Park Novi Zagreb ima površinu od 70 hektara, od kojih će 58 hektara koji su u privatnom vlasništvu ostati zelena površina, a u dijelu parka na gradskome zemljištu površine 12 hektara osigurat će se prostor za novi tematski park "Hrvatska u malom". Svaka županija i grad Zagreb dobit će po 5000 metara četvornih na kojima će se moći predstaviti.

Rečeno je kako će se na tom prostoru raditi prirodne denivelacije za svaku županiju i grad Zagreb koje će se ispuniti sadržajima karakterističnima za svaku županiju, a pokos denivelacije služit će kao videozid na kojem će se prikazati neki stvarni prostor ili edukativni, kulturni, turistički ili neki drugi sadržaj.

Bandić je podsjetio da nešto slično ima u Barceloni i Portugalu. Istaknuo je da će grad, nakon Bundeka, koji se pokazao kao najveći uspjeh Gradske uprave, urediti novi tematski park u kojem će se ostvariti projekt "Hrvatska u malom" s autentičnim obilježjima županija. Grad će za realizaciju tog projekta osigurati zemljište i infrastrukturu, a autentičnost projekta jamčit će pojedine županije koje se neće limitirati u sadržaju, nego će se ostaviti na volju njihovoj kreaciji, rekao je Bandić. Dodao je kako vjeruje da će projekt poduprijeti svi građani Hrvatske.

Istaknuo je kako je najvažnije obilježje projekta da se cijela domovina povezuje na jednome mjestu. "To je više od simbolike i poruke grada Zagreba prema ostalom dijelu Hrvatske. To će biti sjedište i stjecište svega što je dobro u Hrvatskoj, dakle integrativni faktor projekta 'Hrvatska u malom'", rekao je Bandić. Dodao je da će to biti i nova turistička ponuda na karti Zagreba.

Bandić je ustvrdio kako je to "najbolji projekt koji su u zadnjih deset godina mogli iznjedriti" i svima pokazati da je to naša Hrvatska.

Napomenuo je da će realizacija tog projekta za grad značiti minimalni trošak u odnosu prema očekivanjima.

Do kraja ove godine raspisat će se javni urbanističko-arhitektonski natječaj, u prvom kvartalu iduće godine bit će dovršen postupak njegove provedbe, a nakon toga slijedi izrada urbanističkog plana uređenja, za čije je donošenje potrebno najviše šest mjeseci. Taj bi se projekt mogao ostvariti 2011. godine.

Pogledajte prezentaciju
 http://www.zagreb.hr/UserDocsImages/H-u-m.exe

http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=20157

shaka zulu

 • Gost
Odg: Dober primer; Mijenjat će se radno vrijeme Uprave
« Odgovori #37 : Studeni 10, 2009, 11:49:15 poslijepodne »
Utorak, 10.11.2009 13:21  Autor: Josipa Tonković   
U Sisku pogodnosti za poduzetnike
Oslobađanje plaćanja komunalne naknade
   

SISAK - Grad Sisak odlučio je pomoći svim budućim proizvodnim pogonima u gradskim poslovnim zonama, istaknuo je gradonačelnik Dinko Pintarić.

 „Svi imaju mogućnost biti oslobođeni komunalne naknade u prvoj godini rada 100 %, u drugoj 75% te u trećoj i četvrtoj godini 50 odnosno 25%“.
Kazao je kako će svi oni koji se odluče izgraditi novi proizvodni pogon, biti oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa do 50%, a nada se kako će ove pogodnosti privući nove investitore u Sisak. 
 
http://www.petrinjskiradio.hr/content/view/7372/106/


Utorak, 10.11.2009 14:08  Autor: Josipa Tonković   
Uskoro novosti
Mijenjat će se radno vrijeme Uprave
   

PETRINJA - "Doći će do reorganizacije rada gradske Uprave", najavio je gradonačelnik Željko Nenadić i dodao kako će pokušati radno vrijeme organizirati tako da se jedan dan radi poslije podne.
„Moramo kontaktirati sindikate, no vjerujem kako ćemo poslije podne, prema sadašnjima planovima, raditi četvrtkom“.

Naglasio je kako se o ovakvom načinu rada razmišlja već dulje vrijeme, a sve kako bi Uprava bila dostupnija građanima koji zbog posla ne stignu obaviti potrebne poslove prije podne. 
 
Komentari (7)

Zicina_Suma
 Jedan dan popodne neće ništa bitno promijeniti, ono što može poboljšati uslugu to je sigurno više rada i zauzimanje za predmete koji se riješavaju. Nadalje u 21. stoljeću još uvijek nismo u mogućnosti predati raznorazne zahtjeve putem interneta. K tome još uvijek rijetko koji (mladi i dobronamjerni) službenik koristi zakonsko pravo uvida u original dokumenta pa ne šeta ljude i izbija im novce iz đepa za razne ovjere fotokopiranih dokumenata i sl. Smjernice za e-government su davno donešene nešto se napravilo u državi e-katastar, e-porezna, regos i sl. ali u Petrinji pomaka u općini nema. Stvar je jednostavna, oni koji imaju internet predaju zahtjev, u gradu se zahtjev riješi, pošalje se e-pošta, da su dokumenti gotovi ili u kojoj su fazi obrade da građanin zna i kad su gotovi mogu se podignuti četvrtkom popodne. Pri tome službenik ako treba može provjeriti originalne dokumente. Svi sretni i zadovoljni. Sve ostalo je šuć muć pa prolij. Glede sindikata sigurno će tražiti naknadu za smjenski rad pa će i to trebat financirat.
Zicina_Suma
• 10. 11. 2009. 21:09:46


milodar
 bravo!!! nakon nove reorganizacije bit će posla za svih 20 djelatnika i savjetnika koje je naš dobri gradonačelnik doveo. možda će otvoriti kojoš 20-tak radnih mjesta u gradskoj upravi??? bravo!!! čarobnjak!!! ganije!!! trebate ga pohvaliti kod gospođe kosor!!!
milodar • 10. 11. 2009. 16:32:31


kupa37
 al smo nadrljali kad dodjemo svi u 5 popodne sa raznim zahthevima u četvrtak - aaaahahahahahah, ali ideja je više nego dobra jer mi koji radimo ne stignemo ujutro doći do službenika u Općini!
kupa37 • 10. 11. 2009. 15:57:05


manjina
 Brza reakcija gradonacelnika,bravo!
manjina • 10. 11. 2009. 15:49:32


Mazda
 mislim da sad mogu reć' da sam postao konzultant.
Mazda • 10. 11. 2009. 15:43:07

Ovdje možete pročitati posljednjih 5 komentara. Ostale komentare pročitajte u našem forumu.
http://www.petrinjskiradio.hr/content/view/7373/106/

Offline daysleeper

 • Učim se pisati
 • **
 • Postova: 46
 • Karma: +0/-0
Odg: Dober primer;
« Odgovori #38 : Studeni 11, 2009, 09:41:44 prijepodne »
Poz ekipa,  drago mi je da sam vas pronašao,, ne kužim što se dogodilo sa starim forumom,, nadam se da politika nije imala prste u tome,, ugl. dober primer =obluk prema zapadu... super post.. u nastavku  izvrsni primjeri lokalnog razvoja... pozz

Projekt Osnovne škole Velika Pisanica prošao je na međunarodnom natječaju
Projekt Osnovne škole Velika Pisanica prošao je na međunarodnom natječaju slovenske tvrtke Armal, odnosno njihovog Armal fonda.  Armalov fond šestu godinu za redom oprema osnovne škole vrhunskim sanitarnim armaturama koje školama i učenicima omogućuju uporabu pročišćene pitke vode. Isto tako cilj fonda je poticati mlade na razmišljanje o vodi, izvorima vode, a prije svega o izvorima pitke vode u užoj i široj okolici.  Natječaj je bio namijenjen školama u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji.
Na ovogodišnji natječaj se odazvalo 90 osnovnih škola. Posebna komisija je na temelju kvalitete i originalnosti zaprimljenih prijava aktivnosti na temu brige za očuvanje čiste pitke vode odabrala 53 škole koje će ove godine biti Armalove škole. U izbor je ušlo 15 osnovnih škola iz Slovenije, 12 iz Hrvatske, 11 iz Bosne i Hercegovine te po 8 škola iz Srbije i Makedonije. Među 12 osnovnih škola iz Republike Hrvatske koje su odabrane od strane Armalovog fonda je i Osnovna škola Velika Pisanica, koja će biti opremljena Armalovim armaturama.

Izvor: http://velika-pisanica.hr/vijesti/hrvatska/projekt_osnovne_shkole_proshao_na_meunarodnom_natjechaju/


Projekt EE škola
U sklopu projekta EE škola ( Energetska efikasnost u Osnovnoj školi Velik Pisanica), završena je prva faza projekta, zamjena kompletne stolarije odnosno dotrajalih starih drvenih prozora i vrata. Dosadašnji prozori i vrata zamijenjeni su novom, plastičnom, energetski efikasnom stolarijom.  Na temelju izrađene studije Energetske efikasnosti Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba općina Velika Pisanica prijavila je projekt na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond je preuzeo na sebe financiranje projekta u iznosu od gotovo 80%, dok su ostatak sredstava osigurali Bjelovarsko bilogorska županija, Osnovna škola i Općina Velika Pisanica. II faza projekta također će se djelomično financirati iz sredstava Fonda, a odnosi se na uređenje ovojnice zgrade odnosno postavljanje termo žbuke. Zahvaljujući sadašnjim i budućim mjerama u smjeru povećanja energetske efikasnosti škola će zabilježiti znatne uštede na energentima posebice loživom ulju koje se koristi za zagrijavanje. Isto tako, prepoznajući važnost educiranja, škola je različitim predavanjima upoznala učenike o važnosti racionalnog trošenja energenata, te su također na sva trošila u školi postavljene edukativno informativne naljepnice koje pozivaju na racionalno postupanje sa energijom.

Izvor: http://velika-pisanica.hr/vijesti/hrvatska/u_sklopu_projekta_ee_shkola_zamijenjena_stolarija/

« Zadnja izmjena: Studeni 11, 2009, 09:44:04 prijepodne daysleeper »

Offline daysleeper

 • Učim se pisati
 • **
 • Postova: 46
 • Karma: +0/-0
Odg: Dober primer;
« Odgovori #39 : Studeni 17, 2009, 01:35:52 poslijepodne »
Projekt Osnovne škole prošao na natječaju zaklade Adris
Osnovna škola Velika Pisanica pripremila je projekt pod nazivom Ekološko edukativna staza te ga aplicirala na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava Zaklade Adris.  Stručna komisija ocijenila je projekt prihvatljivim i temeljm toga dodjelila mu sredstva za realizaciju. Sredstva će biti utrošena na nabavu opreme, alata, cvijeća i ukrasnog raslinja.
Zaklada Adris ove je godine podržala 40 projekata i 28 stipendista i to sa iznosom većim od 3 miliju na kuna. Svečano primanje za dobitnike održano je u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, ispred Osnovne škole Velika Pisanica događaju je prisustvovala ravnateljica Ivana Gregorić.
Projekt Ekološko edukativna staza prošao je u kategoriji Ekologija i baština.  Predstavnici Osnovne škole zahvaljuju se Zakladi na dodijeljenim sredstvima kojima će realizirati predloženi projekt.

Izvor: http://velika-pisanica.hr/vijesti/hrvatska/projekt_osnovne_shkole_proshao_na_natjechaju_zaklade_adris/

shaka zulu

 • Gost
Odg: Dober primer; PREDSTAVLJANJE GRADSKOG ELEKTROMOBILA
« Odgovori #40 : Studeni 18, 2009, 05:54:19 prijepodne »
PREDSTAVLJANJE GRADSKOG ELEKTROMOBILA

11.11.2009 07:41
 Sutra, u srijedu 11. studenoga 2009. godine u 9:30 sati ispred Gradske vijećnice Grada Varaždina na Trgu kralja Tomislava bit će promoviran prvi gradski varaždinski elektromobil. Riječ je o vozilu za dvije osobe na električni pogon koje će biti službeno vozilo 1. Međunarodnog sajma za obnovljive izvore energije - CRO ECO ENERGY EXPO '09 koji se u četvrtak otvara u Gradskoj sportskoj dvorani u Varaždinu.
 
 U suradnji s renomiranim talijanskim proizvođačem vozila Ducati, vozilo će uskoro početi proizvoditi poduzeće iz Ludbrega. Nakon promocije na sajmu, očekuje se primjena prvih elektro-vozila u centru Varaždina namijenjenih turističkom razgledavanju grada. Sutrašnje predstavljanje vozila bit će novi doprinos promociji sajma obnovljivih izvora energije te prilika da novinari saznaju više o ovom zanimljivom ekološkom projektu u Varaždinu.
http://www.varazdin.hr/vijesti/2009/20091111_electric_car.html


Predstavljen Eko etno Rijeka i Ulični sajam knjiga u Rijeci
Rijeka, 12. studenoga 2009.
"Eko etno Rijeka", dani domaćih proizvoda, ručnih izrada i starih zanata  održat će se od 18. do 21. studenoga 2009. na Trgu 111. brigade HV. Manifestaciju prati i Ulični sajam knjiga uz druženje s autorima i kupnju knjiga po povoljnim cijenama kao i promocije novih izdanja.
 Manifestacija Eko Etno Rijeka je organizirana s ciljem prezentacije proizvoda proizvedenih na prirodan način i prezentacije ručnih izrada proizvoda od prirodnih materijala. Takvi proizvodi i načini izrade sadrže dodatne vrijednosti u očuvanju zanata, nasljeđa i tradicije podneblja te pružaju građanima i gostima priliku za degustaciju prirodnih proizvoda.
Proizvođači prirodnih proizvoda odnosno obrtnici, poljoprivredne i ekološke zadruge, udruge i rukotvorci imati će i ulogu edukatora uz ponudu svojih bio-eko proizvoda, delicija od voća, meda, ljekovitog bilja te rukotvorina, uporabnih i ukrasnih predmeta kao suvenira. Uz degustacije biti će ponuđena eko-bio domaća zimnica, razne slane i slatke delikatese i slastice od voća, povrća, badema, meda: proizvode poput sokova i marmelada od jagodičastog voća bez konzervansa i šećera, medne rakije, cvjetnog praha, propolisa, vina od divljih kupina, voćnih rakija i likera, domaćih kolača, višestruko nagrađivanih ovčjih, kozjih sireva, suhomesnati proizvodi.
I umjetnički obrti i zanati dvadesetak izlagača iz raznih dijelova Hrvatske dat će svoj doprinos sajmu pa će tako biti ponuđeni unikatni uporabni i dekorativni predmeti i suveniri od prirodnih materijala poput lavande, keramike, stakla, drveta, čeličnog pletiva, medicinskog čelika, kamena, obrađenih u raznim tehnikama.
Na jednome mjestu okupiti će ih organizator obrt Adria Expo iz Kastva.
Sajam traje od srijede do subote. Radno vrijeme bit će od 9,00 do 20,00h. Prvog dana, u srijedu od 11,00h a u subotu do 16,00 sati
 
Kao sastavni dio Sajma tvrtka ICR d.o.o. Rijeka organizira Ulični sajam knjiga osmišljen da građanima ponudi prezentacije i druženje s autorima i nakladnicima. Time će knjige biti neposredno dostupne građanima i gostima uz povoljne cijene i promocije novih izdanja.
 
Na sajmu će se predstaviti VBZ, Naklada Ljevak, Andromeda i ICR Rijeka.
(I.N.)
http://www.rijeka.hr/PredstavljenEkoEtno


Novom ekološkom rasvjetom do 50% uštede
Rijeka, 12. studenoga 2009.
Dovršenjem radova na instalaciji ekološke i energetski učinkovite javne rasvjete u Ulici Marina Jakominića, uštedit će se 50% električne energije. Ekološka rasvjeta instalirana je u sklopu projekta BULB, programa za unapređenje energetske učinkovitosti javne rasvjete koji provodi Regionalna agencije Porin u suradnji s Gradom i PGŽ-om, a uz potporu sredstava Europske unije.
 Projekt BULB, sufinanciran sredstvima EU i Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, po programu NNP Adriatic 2000-2006/PHARE 2006 u završnoj je fazi provedbe. Aktivnosti projekta obuhvaćale su edukaciju osobe iz jedinica lokalnih samouprava, grupe osoba sa zvanjem elektro inženjera kao i upoznavanje šire javnosti o energetskoj efikasnosti. Proveden je proces nabave za usluge mjerenja postojećeg stanja javne rasvjete na području naše Županije i dobavljeni mjerni uređaje te dovršeni radovi na instalaciji nove rasvjete pilot ulice. Uz to izdavan je i priručnik "Pametno gospodariti energijom".
 
Jedna od najvažnijih aktivnosti projekta je demonstracija instalacije učinkovite javne rasvjete u pilot ulici, Ulici Marina Jakominića u Rijeci, gdje je 50 starih neekoloških svjetiljki sa živinim žaruljama zamijenjeno modernim učinkovitim svjetiljkama s natrijevim žaruljama. Građanima i sudionicima u prometu osigurana je bolja rasvijetljenost ulice, a potrošnja električne energije smanjenje za oko 25.000 kn godišnje odnosno oko 50% dosadašnje potrošnje. Elektromontažne radova na rekonstrukciji javne rasvjete u Ulici Marina Jakominića u Rijeci vrijedne 198.770 kn. obavila je tvrtka Domeni. 
 
Novu rasvjetu riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu i direktoru Energa Sanjinu Kirigin predala je direktorica Porina Doris Sošić, istaknuvši kako je novoinstalirana javna rasvjeta primjer uspješnog ulaganja sredstava EU u infrastrukturu jedinice lokalne samouprave, kao što je Grad Rijeka. To bi trebalo potaknuti i druge gradove i općine na području županije na implementaciju energetske učinkovite javne rasvjete i time korištenje europskih sredstava.
 
Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo realizacijom projekta BULB, putem kojeg su uložena značajna sredstva u gradsku infrastrukturu.
"No, puno je značajniji rezultat ovog projekta razvijanje svijesti o potrebi štednje energije, koja se postiže korištenjem energetski najprihvatljivijih proizvoda," kazao je Obersnel. Grad Rijeka brigu o javnoj rasvjeti povjerio tvrtki Energo, koja je do sada energetski učinkovite žarulje ugradila u 95% rasvjetnih stupova u Rijeci, čime se godišnje postižu ušteda od 500.000 kuna.
 
Obersnel je podsjetio kako je Grad Rijeka prvi grad u Hrvatskoj koji je postao članom udruženja europskih jedinica lokane samouprave koje provode lokalnu politiku energetske održivosti udruge "Energie Cites", a među rijetkim je potpisnicima Energetske povelje, kojom se izražava politička volja, spremnost i opredjeljenje ka boljoj i održivoj energetskoj budućnosti u našim gradovima. 
 
S obzirom na to da proces mogućnosti korištenja sredstava EU nije jednostavan, širenje ovakvih programa unapređenja učinkovite javne rasvjete bit će omogućeno putem upravo osnovane Udruga za promicanje energetske učinkovitosti. Osnovna je zadaća Udruge pomoći jedinicama lokalne samouprave u pripremi zajedničkih projekata za europske fondove, kao i u rješavanju zakonskih obveza u području energetske učinkovitosti javne rasvjete, primjerice izrada energetskih audita, poslovnih planova, suradnja s energetskom agencijom Rea Kvarner i si. Interes za članstvo u udruzi iskazali su Grad Rijeka, Regionalna razvojna agencija Porin, Energo, općine Čavle i Kostrena te gradovi Opatija, Krk, Crikvenica i ostali. Udruga će djelovati na adresi Milutina Barača 48, Rijeka. Projektnim sredstvima nabavljena je oprema ureda (namještaj, informatička oprema i mjerni instrumenti), a tvrtka Energo, u čijim je prostorima sjedište Udruge, osigurava uređenje ureda i sufinanciranje njezina rada.
(S.R.)
http://www.rijeka.hr/SNovomEkoloskom


Pozivamo zainteresirane da se prijave za Božićni sajam. Najam štandova neće se naplaćivati. Zadnji rok prijave 1. 12. 2009.
6.11.2009
OBAVIJEST o održavanju Božićnog sajma

Grad Karlovac organizira BOŽIĆNI SAJAM koji će biti održan od 11. do 24. prosinca 2009.god. Prostor održavanja Božićnog sajma bit će početak Radićeve ulice, od Šetališta dr. Franje Tuđmana do raskrižja s Ulicom I.G. Kovačića. Na ovom prostoru bit će postavljeno 25 štandova namijenjenih za prigodnu božićno - novogodišnju prodaju. Pozivamo sve trgovce i druge pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje prodaje robe (izuzev pirotehničkih sredstava), a koje imaju u svom asortimanu: ukrasne i umjetničke predmete, nakit, božićne ukrase, igračke čestitke, suvenire, svijeće, božićne aranžmane, licitarske proizvode, zatim prigodne prehrambene proizvode kao što su bomboni, kolači, medenjaci, med, orasi, lješnjaci i druge predmete opće uporabe da iskažu interes za sudjelovanje na ovom prodajnom sajmu.
Isto tako pozivaju se na iskaz interesa za sudjelovanje na Božićnom sajmu i ugostitelji, koji imaju mogućnost pružanja ugostiteljskih usluga na otvorenom, za ponudu brze hrane kao što su hrenovke u pecivu, pizza, sendviči, kokice, šećerna vuna, palačinke, uštipci i slično, te pića: čaj, vruća čokolada, sokovi, kuhano vino i pivo.
Najam štandova neće se naplaćivati. Pisane prijave trebaju stići do 01. 12. 2009. g. u 15 sati.

Vaše prijave zaprimat će se do 01.12.2009. g.:

- telefonom: 047/ 628-159, 628-118, (od 8 do 15 sati)
- fax: 047/ 628-225
- e-mail: poduzetnistvo@karlovac.hr,
- adresa: Grad Karlovac, Banjavčićeva 9, 47000 Karlovac, UO za poduzetništvo i zaštitu okoliša
http://www.karlovac.hr/news.aspx?newsID=832&pageID=1

shaka zulu

 • Gost
Odg: Dober primer;MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP - 800 GODINA SLOBODNOG KRALJEVSKOG
« Odgovori #41 : Studeni 26, 2009, 07:23:50 poslijepodne »
MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP - 800 GODINA SLOBODNOG KRALJEVSKOG GRADA VARAŽDINA

24.11.2009 10:59
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, zavod za znastveni rad u Varaždinu, Grad Varaždin i Varaždinska županija organiziraju međunarodni znanstveni skup - 800 GODINA SLOBODNOG KRALJEVSKOG GRADA VARAŽDINA 1209. - 2009. Skup će se održavati u Dvorani Varaždinske županije 3 i 4 prosinca ove godine. 
 
 
 
 HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI
Zavod za znanstveni rad u Varaždinu
  GRAD VARAŽDIN
VARAŽDINSKA ŽUPANIJA
O R G A N I Z I R A J U
 
MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP
800 GODINA SLOBODNOG KRALJEVSKOG GRADA VARAŽDINA
1209. - 2009.
 
Varaždin, 3. i 4. prosinca 2009.
Dvorana Varaždinske županije
Franjevački trg 7.
 PROGRAM MEĐUNARODNOG ZNANSTVENOG SKUPA
četvrtak, 3. prosinca 2009.
 
  9.30 – 14.00 sati
  O T V A R A N J E  S K U P A
 
9.30 -10.00 
 
Akademik Miroslav Šicel,predsjednik Programskog odbora
  Pozdravni govori
   
Akademik Milan Moguš, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
Dr. sc. Ivan Čehok, gradonačelnik Grada Varaždina
Predrag Štromar, župan Varaždinske županije
Monsinjor Josip Mrzljak, Varaždinski biskup
  O d m o r 10 minuta
Radni dio skupa
Moderatori:
Akademik Miroslav Šicel
Akademik Tomislav Raukar
Akademik Franjo Šanjek
 
 
I z l a g a n j a
 
P O V I J E S T
 
 
Neven Budak: Varaždin – od postanka do „zlatnog doba“
Franjo Šanjek: Europa na prijelazu iz 12. u 13. stoljeće (uz 800 godina slobodnog kraljevskog grada Varaždina)
Mirjana Matijević-Sokol: Povlastica Andrije II. Varaždinu iz 1209. godine - Povijesno-diplomatička analiza
Karmen Levanić: Položaj grada Varaždina u feudalnome svijetu na temelju izdanih isprava
Đurđica Cesar: Varaždin u vrijeme vladavine Arpadovića
Željko Tomičić: Pogled u arheološko naslijeđe ranoga srednjovjekovlja Varaždina i njegove šire okolice
Mirela Slukan-Altić: Regulatorne osnove Varaždina i njihov utjecaj na povijesni razvoj grada
Miroslav Klemm: Najvažnija slikovna građa za proučavanje nekadašnjeg obrambenog sustava Varaždina
 
 
 
- 15 min. odmor -
­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­
 
Ivan Damiš: Prisutnost Franjevaca (OFM) i njihovo djelovanje u prošlosti Varaždina
Mirko Kemiveš: Kapucinski samostan u Varaždinu
Mijo Korade: Isusovci i Pavlini u Varaždinu: prosvjetni, vjerski i kulturni doprinos
Klaudija Đuran: Odgoj u uršulinskim školama u Varaždinu utemeljen na odgojnim načelima Anđele Merici
 
 
Vid Lončarić: Odnosi između markogrof Jurja Brandenburškog i Varaždinske varoške općine (1509. -1524.)
Spomenka Težak: Varaždinska gradska vlast u 20. stoljeću
Ivan Obadić: Reforma gradske uprave prema komisionalnom Statutu grada Varaždina iz 1750. godine
Magdalena Lončarić:  Pregled povijesti židovske zajednice u Varaždinu
Agneza Szabo: Zastupnici grada Varaždina i njihova politička stajališta u radu Hrvatskog sabora godine 1861.-1873.
Biserka Vlahović: Povijesni prikaz požara u Varaždinu i neke važne naredbe vlasti za spriječavanje istih do 1864. godine
Hrvoje Petrić: Prilozi poznavanju Varaždina kao središta varaždinskog generalata
 
R a s p r a v a
 
 
 
16.00 – 19.00 sati
 
Moderatori:
Franjo Ruža
Slobodan Kaštela
Dragutin Feletar
 
16.00-17.00
Andrej Hozjan: Varaždinska vojnopoštna postaja in poštarji v 16. stoletju
Višnja Burek: Udovice i udovištvo u Varaždinu krajem 16. i tijekom 17. stoljeća
Mira Kolar-Dimitrijević: Reakcije Varaždinaca na ukinuće Varaždinske županije 1922. godine i posljedice tih promjena
Zdravko Matić: Ustroj i ratni put 7. gardijske motorizirane brigade „Pume“ iz Varaždina
Spomenka Vlahović: Povijesno-topografski opis odličnog sumpornog kupališnog lječilišta Varaždinske Toplice u Kraljevini Hrvatskoj
 
 
- 15 min. odmor -
 
G O S P O D A R S T V O
 
Franjo Ruža, Slobodan Kaštela: Povijesni uvjeti gospodarskog razvitka Varaždina
Dragutin Feletar, Petar Feletar: Promjene u prostornoj slici naseljenosti Varaždinske županije 1857. -2001. i centralitet Varaždina
Ruža Brčić, Ksenija Vuković: Lokalna ekonomska struktura i razvoj industrije u Varaždinu krajem 20. i početkom 21. stoljeća
Josip Šimunić: Industrijski razvoj grada Varaždina s osvrtom na tekstilnu i metalnu industriju
Jadranka Akalović: Varaždinsko obućarstvo - od obrtničke radionice, preko industrijskog pogona do sveučilišnog centra obućarstva
Ivan Hip: Tekstilna industrija, okosnica gospodarskog razvoja Varaždina
Nevenka Krklec: Održivo gospodarenje mineralnim sirovinama u Varaždinskoj županiji
Miroslav Benko, Dalibor Štorga, Miljenko Županić, Goran Habuš, Nikolina Medenjak: Šume i šumarstvo Varaždinskog kraja
Tomislav Bogović: Gospodarski razvoj grada Varaždina u razdoblju od 1998.-2007. godine
Slobodan Mikac: Značenje Slobodne zone Varaždin za gospodarstvo Županije i regije
 
R a s p r a v a
 
petak, 4. prosinca 2009.
 
9.30 – 14.00 sati
 
Moderatori:
 
Franjo Ruža
Slobodan Kaštela
Dragutin Feletar
 
G O S P O D A R S T V O
Miroslav Žugaj, Mario Bogdanović: Organizacijska klima trgovačkih društava grada Varaždina
Stjepan Dvorski, Vladimir Kovšca: Mogući scenariji razvitka prometnog sustava Republike Hrvatske
Eduard Kušen: Varaždinski turizam do drugog svjetskog rata
Rudolf  Lončarić, Mirna Amadori: Graditeljska baština grada Varaždina
Vladimir Kovačić: Varaždinska godišnja doba 
Zoltan Hajdu: Urban network in the Drava valley in the age of dualism: co-existence, cooperation and competition
Sanja Kopjar: Rijeka Drava i Grad Varaždin nekad i danas
Gordan Lukač, Marta Kranjčec: Bogatstvo i raznolikost ptičjeg svijeta u staništima rijeke Drave od Ormoža do Donje Dubrave
Nevenka Krklec: Statističko-morfogenetska istraživanja metapodnih kostiju vrste Ursus spelaesu iz pleistocenskih naslaga špilja Vindija i Velika pećina
 
R a s p r a v a
 
- 15 min. odmor -
 
Moderatori:
Tonko Maroević
Joža Skok
Sanja Cvetnić
 
K U L T U R A
 
Tonko Maroević: Što je nama Varaždin? Zapis južnjaka književno-likovnih zanimanja
Sanja Cvetnić: Umjetnička baština Varaždina od renesanse do klasicizma u europskom kontekstu
Joža Skok: Juraj Habdelić u književnokritičkoj i književnoznanstvenoj recepciji varaždinskih autora
Boris Golec: So bili štajerski Prleki v 18. stoletju Hrvatje in kakšno vlogo je imel pri tem Varaždin?
Ivan Pederin: Jelačićev putopisac Kukuljević
Tanja Trška: Ivan Vitez od Sredne i Jan Panonije iz perspektive talijanskog humanizma: Vespasiano da Bisticci i Ischiavi
Marijan Kraš: Knjižnice u Varaždinu i Varaždinskoj županiji u povijesti i danas
Marijan Kraš: Zaboravljeni pjesnik Pero Magerl-Gotalovački u pismima Gustavu Krklecu
Marijan Varjačić: Vrhunci kazališta u Varaždinu u 20. stoljeću
Davor Bobić, Dragica Vitez: Od slobodnog kraljevskog grada do grada glazbe i 39. Varaždinskih baroknih večeri
Zdenka Weber: Glazbene svečanosti hrvatske mladeži (1957.-2007.) Pola stoljeća glazbenih uspjeha tisuća mladih
 
 
R a s p r a v a
 
16.00 – 19.00 sati
 
Moderatori:
 
Tonko Maroević
Joža Skok
Sanja Cvetnić
 
Sanja Cvetnić: Zidne slike Ivana Krstitelja Rangera u kapeli sv. Antuna Padovanskog (1738.) u franjevačkoj crkvi u Varaždinu: ikonografija, hagiografija i liturgija
Danko Šourek: Loretska (lauretanska) kapela uz crkvu Uznesenja bl. Djevice Marije u Varaždinu
Josipa Petrinić: Oltar sv. Filipa u kapeli sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu
Jasmina Nestić: Kamena skulptura Bezgrješnog začeća na pročelju kuće Drach (Košmerl) u Varaždinu – problem atribucije i kontekst narudžbe
Martina Ožanić: Colossus Marianus i javna kamena skulptura u Varaždinu u XVII. i XVIII. stoljeću
Lea Ljuba Kocijan : Arhitektura secesije u Varaždinu
Ivana Skuhala Karasman: Franjo Zdelar - život i djelo
 
 
- 15 min. odmor -
 
 
Zdravka Grđan, Nikola Slunjski: Interkulturalna dimenzija razvoja trivijalnih škola u Varaždinskoj županiji od 1774. – 1845.
Stjepan Hranjec: Doprinos Varaždina izobrazbi učitelja u Čakovcu
Dragutin Grđan, Ivan Hip, Mladen Kranjčec: Tradicija visokoškolskog obrazovanja iz rudarstva, graditeljstva i inženjerstva okoliša
Siniša Horvat: Djelovanje zajednice doma i škole u Varaždinskoj gimnaziji
Dejan Radat: Cjeloživotno učenje kao strateška opcija grada Varaždina
Drago Labaš: Zajednica tehničke kulture Grada Varaždina
Ernest Fišer: Nacrt za povjesnicu varaždinskog novinstva (1848.-2009.)
Snježana Paušek-Baždar/Nenad Trinajstić: Prirodoslovni rad Ivana Leopolda Payera
Klaudija Đuran: Ljekarništvo u Uršulinskom samostanu u Varaždinu u kontekstu prosvjetno-odgojnog djelovanja redovnica
Zvonko Kusić, Stella Fatović Ferenčić: Od kupališnog liječnika do bolnice: razvoj zdravstva u Varaždinu do početka 20.stoljeća
Mladen Vezmarović: Krešimir Filić (1891.-1972.)–život i djelo
Zlatko Pap: Planinarstvo u Varaždinu i Varaždinskoj županiji
Stjepan Stolnik: Sport u Varaždinu
Ivan Krištofić: Znamenitije ličnosti Varaždinskog sokolstva
 
 
R a s p r a v a
 
Z a v r š n a   r i j e č

http://www.varazdin.hr/vijesti/2009/20091124_hazu.html

shaka zulu

 • Gost
1. HRVATSKI NIPP I INSPIRE DAN I SAVJETOVANJE KARTOGRAFIJA I GEOINFORMACIJE
« Odgovori #42 : Studeni 26, 2009, 07:25:22 poslijepodne »
PREDSTAVLJANJE PROGRAMA ADVENTA U VARAŽDINU

26.11.2009 09:38
Sutra, u petak 27. studenoga 2009. godine u 11 sati u salonu Gradske vijećnice Grada Varaždina novinarima i javnosti na prigodnoj konferenciji bit će predstavljen program pripremljen za obilježavanje Adventa u Varaždinu. Novinarima će biti predstavljen detaljan program s molbom da u svojim sredstvima javnog priopćavanja najavljuju mnogobrojne sadržaje tijekom prosinca u Varaždinu. 
 
 
   Program adventa u Varaždinu.
http://www.varazdin.hr/ustroj/doc_download/plakat_advent09.pdf

http://www.varazdin.hr/vijesti/2009/20091126_advent.html

---

ZAGREBAČKA BANKA SPONZORIRA VARAŽDINSKE KLUBOVE

26.11.2009 09:39
U ponedjeljak, 30. studenoga 2009. godine u 12 sati u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina Zagrebačka banka uručit će sponzorstva varaždinskim sportskim klubovima: NK Varteks, RK Varteks Di Caprio, BSK Vindija i AK Varaždin. Prije uručenja sponzorstva novinarima će biti obrazložen ovaj potez kojim će Zagrebačka banka značajno pomoći rad istaknutih varaždinskih sportskih kolektiva. 
http://www.varazdin.hr/vijesti/2009/20091126zaba.html

---

OTVARANJE CENTRA KREATIVNE INDUSTRIJE BUKA

26.11.2009 09:42
Grad Varaždin projektom "BUKA" prati inozemne trendove i želi povećati konkurentnost sektora kreativne industrije na hrvatskom i inozemnom tržištu stvarajući osnove za njegov održivi razvoj. 
 
OTVARANJE CENTRA KREATIVNE INDUSTRIJE BUKA
 
SVEČANOST OTVORENJA
Centra kreativne industrije BUKA
u Varaždinu, M.P.Miškine 39 (stara vojna pekara)
u ponedjeljak 30. studenoga 2009. godine u 10 sati
Grad Varaždin projektom „BUKA“ prati inozemne trendove i želi povećati konkurentnost sektora kreativne industrije na hrvatskom i inozemnom tržištu stvarajući osnove za njegov održivi razvoj.
Grad Varaždin, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstvo unutrašnjih poslova odnosno PU Varaždinska, Razvojna agencija Sjever i UNDP za lokalni razvoj osigurali su inicijalna sredstva u iznosu od 550.000 HRK i adekvatan prostor koji je predviđen kao administrativno-operativni centar varaždinske kreativne industrije (trenutno za 12 kreativnih korisnika – 6 mikro poduzetnika i 6 udruga civilnog društva), kao i ostale korisnike u sklopu grada Varaždina. Projektni tim koji trenutno provodi aktivnosti se sastoji od 5 osoba iz partnerskih institucija, a samu implementaciju podržava ne samo UN-ov program za lokalni razvoj, nego i UN-ovi stručnjaci za energetsku učinkovitost (potpora za racionalno iskorištavanje danih prostora).
http://www.varazdin.hr/vijesti/2009/20091126.html

---

1. HRVATSKI NIPP I INSPIRE DAN I SAVJETOVANJE KARTOGRAFIJA I GEOINFORMACIJE

26.11.2009 07:43
Koncept infrastrukture prostornih podataka, određen na nacionalnoj razini Zakonom o državnoj izmjeri i katastru nekretnina (16/07) i kontinentalnoj razini direktivom INSPIRE EU, prekretnica je u pristupu prostornim informacijama i određuje okvir za prikupljanje, obradu, distribuciju i korištenje prostornih informacija u budućnosti.Kao dio državne uprave i serviser Vijeća Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP) Državna geodetska uprava (DGU) treba promicati NIPP i njegovu uspostavu. 
 
Kao dio državne uprave i serviser Vijeća Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP) Državna geodetska uprava (DGU) treba promicati NIPP i njegovu uspostavu.
Zadaća je i cilj DGU-a, kao uprave odgovorne za geodeziju i geoinformatiku, postaviti upravu i struku u žarište NIPP-a, te pokazati i dokazati sposobnost vođenja uspostave NIPP-a.
Hrvatsko kartografsko društvo (HKD) i DGU, kao sastavnice geodetske struke, u konkretnom području imaju zadaću i cilj pokazati znanje i umijeće za rješavanje problema vezanih uz NIPP i time struci osigurati novo područje djelovanja.

 Program savjetovanja!
http://www.kartografija.hr/novosti/logo/Program_Varazdin_za_web.pdf

Na savjetovanju će o temi Uloge prostornih podataka u lokalnoj samoupravi govoriti i dr. sc Ivan Čehok, gradonačelnik grada Varaždina.
http://www.varazdin.hr/vijesti/datoteke/20091126_inspire.html

shaka zulu

 • Gost
Odg: Dober primer; Politecnico di Milano traži talente i u Hrvatskoj
« Odgovori #43 : Studeni 26, 2009, 07:26:36 poslijepodne »
Politecnico di Milano traži talente i u Hrvatskoj  
 
25. studenog 2009. 10:11
 
Prestižno talijansko sveučilište Politecnico di Milano, traži mlade talente i u Hrvatskoj. Tako će i hrvatski studenti imati priliku na ovom sveučilištu studirati na magistarskim studijima iz urbanizma, zaštite okoliša, arhitekture, građevine, informatike, strojarstva i drugih tehničkih znanosti.

Uz dvogodišnji znanstveni magisterij studenti mogu pohađati i Alta Scuola Politecnica, posebno osmišljen program za mlade talente koji žele razviti interdisciplinarna znanja i vještine potrebne za razvoj i promociju inovacija. Obzirom da se radi o državnom sveučilištu, cijene studiranja su povoljne, uz dodatne mogućnosti dobivanja stipendija za školarinu i smještaj.

Ta je mogućnost za hrvatske studente otvorena drugu godinu, no zbog strogih kriterija za upis samo rijetki se uspiju i upisati. Prošle godine od 19 prijavljenih studenata iz Hrvatske, to je uspjelo tek četiri.


(dp)
http://www.varazdin-online.com/politecnico-di-milano-trazi-talente-i-u-hrvatskoj/aktualno/5520/

---

Rijeka ne zaostaje za europskim gradovima u energetskoj politici
Rijeka, 25. studenoga 2009.
Gradonačelnik Vojko Obersnel na svojoj redovnoj konferenciji za novinare izvijestio je kako se proteklog tjedna, kada je sudjelovao na klimatskoj konferenciji u Hamburgu, na kojoj su se okupili potpisnici europske inicijative Sporazuma gradonačelnika, pokazalo kako Grad Rijeka, potičući niz projekata, ne zaostaje za europskim gradovima u postizanju energetske učinkovitosti.
 Na klimatskoj konferenciji u Hamburgu gradonačelnik je prisustvovao kako jedan od potpisnika inicijative koja usmjerava napore na postizanju takozvanih "3x20" ciljeva do 2020. godine, koji se odnose na smanjenje stakleničkih plinova za 20%, smanjenje potrošnje energije za 20% i povećanje potrošnje energije iz obnovljivih plinova u ukupnoj potrošnji do 20%.
"Zajednički zaključak s tog sastanka je da su u kratkom vremenskom razdoblju od potpisivanja u veljači 2009. godine postignuti značajni napreci, upravo iz razloga što se radilo o dogovoru na razini gradonačelnika koji su odmah počeli primjenjivati konkretne projekte, a ne samo o deklaraciji za koju treba proći puno vremena da počinje pokazivati rezultate," kazao je Obersnel, istaknuvši kako su projekti poput postavljanja solarnih kolektora za proizvodnju električne energije ili pak razdjelnika za toplinsku energiju u samom vrhu europske prakse.
 
Govoreći o rezultatima sporazuma, gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je kroz program plinofikacije gotovo svi značajniji potrošači počeli kao pogonsko sredstvo koristiti plin, čime je ostvareno znatno smanjenje emisije ugljičnog vodika. U budućnosti će se nastaviti s edukacijom stanovništva, kao i uvođenjem plina kao goriva u javnom prijevozu i voznom parku komunalnih poduzeća. Opravdanost orijentacije na obnovljive izvore energije, na konferenciji su naglasili stručnjaci, pa će tako Grad Rijeka već iduće godine u suradnji s Energom nastaviti s postavljanjem solarnih kolektora na objekte u vlasništvu Grada, a kroz povoljne kreditne linije, koje se sada dogovaraju s bankama, takva će se usluga nastojati ponuditi i građanima.
 
Rijeka na godišnjem susretu gradonačelnika i poduzetnika
Gradonačelnik Obersnel je najavio kako će Rijeka sudjelovati na "Godišnjem susretu gradonačelnika i poduzetnika" kojeg krajem tjedna u Opatiji organiziraju Udruge gradova i tjednik Lider. Na konferenciji će biti prezentirane različite mogućnosti suradnje gradova i poduzetnika uz velik broj zanimljivih gostiju, kao što je gradonačelnik Ljubljane ili pak predavači iz Valencije i Bilbaa koji će govoriti o preobražaja grada kroz interakciju urbanizma i poduzetništva, sve uz mnoštvo primjera iz Hrvatske.
 
Grad Rijeka će prikazati niz rješenja iz područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija primijenjenih u svakodnevnom radu, kako bi se povećala efikasnost gradske uprave ili pružila neka nova kvaliteta u odnosu gradske uprave i građana, odnosno poduzetnika. Također, bit će prezentiran i niz informatičkih tvrtki koje su sudjelovale na uspješnoj realizaciji tih programa.
 
Nastavak investicijskog ciklusa i u 2010. godini
"Kako smo u završnoj fazi izrade proračuna, sagledavajući cjelokupni sustav grada i gradskih komunalnih društava možemo reći da ćemo u idućoj godini, unatoč najavama da će se raditi o izuzetno teškoj godini, nastaviti investicijski ciklus. Tako će u veće investicijske zahvate biti uloženo gotovo 450 milijuna kuna, od čega preko 220 milijuna kuna otpada na izgradnju novih gradskih prometnica i javnih garaža, oko 100 milijuna kuna u dovršenje objekata sporta i rekreacije te oko 90 milijuna kuna ulaganja u komunalnu infrastrukturu, prije svega u sustav vodoopskrbe, odvodnje i daljnjeg nastavka plinofikacije grada. Procjenjujem da će upravo taj investicijski ciklus značiti itekako puno upravo za poduzetnike, jer je to jedna od zadaća javnog sektora – da kroz investicijske cikluse osigura dovoljno posla za poduzetnike", kazao je Obersnel.
 
Racionalizacija u pripremi blagdanskih događanja
Gradonačelnik je još jednom istaknuo kako, unatoč smanjenim prihodima i činjenici da kriza nije poštedjela nikoga, Grad Rijeka i dalje izvršava sve svoje obveze vezane za proračun, iako uz nešto dulji rok plaćanja.
"Nažalost, zbog potrebe racionalizacije troškova, neke od uobičajenih aktivnosti koje su bile vezane uz podršku sponzora ove su godine morale biti odgođene, pa tako ove godine neće biti već tradicionalnog klizališta na Gatu Karoline Riječke. Odustali smo od svih božićno-novogodišnjih poklona i domjenaka, a blagdansko ukrašavanje grada sveli na minimum. Vjerujem da ćemo kroz nedavno raspisan natječaj uspjeti privući poduzetnike koji će moći ponuditi prihvatljiv i zanimljiv program Prosinca u Rijeci. Također, doček Nove godine skromniji je nego prošle godine, ali vjerujem da će uz nastupe riječke grupe One piece puzzle, Bajage i TBF-a te vatromet doček biti jednako atraktivan jednako kao i prijašnjih godina," pojasnio je gradonačelnik, naglasivši kako je doček za 50.000 kn jeftiniji nego prošle godine.
 
Predstavljena gradonačelnikova web-stranica
Po uzoru na gradonačelnike većih europskih gradova, na postojeći portal Grada Rijeke dodan je link na web-stranicu gradonačelnika Vojka Obersnela ( www.vojko-obersnel.com ), na kojoj će on osobno, kao neposredno izabrani gradonačelnik i predstavnik izvršne vlasti, komunicirati s građanima Rijeke. Prvotno je osobna Obersnelova stranica pokrenuta u kontekstu predizborne kampanje i bila je mjesto na kojem je Obersnel komunicirao s Riječanima u okviru planiranja izbornog programa. Već tada građani su izrazili želju da takva neposredna komunikacija ne ostane samo predizborno obećanje već da se nastavi i nakon izbora, a mnogi stručnjaci iz područja političkih znanosti pohvalili su takav oblik komunikacije između političara i građana i istakli ga kao jedinstven primjer u Hrvatskoj.
 
Dizajn i programiranje stranice potpisuje tvrtka Manufaktura d.o.o. Za taj dio posla izdvojit će se 24.000,00 kn. U okviru sadržaja koristit će se postojeće informacije s portala Grada Rijeke, ali i iz drugih medija. Urednica gradonačelnikove web-stranice je Majda Jurić.
 
Trenutno je na web-stranici postavljen gradonačelnikov poziv Riječanima da rangiraju projekte Grada prema osobnim kriterijima prioriteta, budući da je izvjesno da će i 2010. godina biti krizna, a izgledno je da će neki od projekata biti realizirati sporijim tempom ili će se realizacija odgoditi na dvije do tri godine. Predloženi su sljedeći projekti: nova zgrada Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, nastavak izgradnje plinske mreže, nastavak uređenja Starog grada, izgradnja Autobusnog kolodvora, nova zgrada Gradske knjižnice te izgradnja nedostajuće kanalizacijske mreže u rubnim područjima grada.
 
Osim navedene ankete, gradonačelnikova stranica sadrži i njegov blog, ObiTV s video vijestima, kao i različite govore i intervjue. Na gradonačelnikovoj stranici objavljene su i četverogodišnje smjernice te njegova biografija kao i ovlasti koje ima nakon neposrednih izbora. Uz linkove na facebook i twitter, na stranici je i mail adresa putem koje će Obersnel direktno i osobno komunicirati s građanima.
(S.R.)
http://www.rijeka.hr/RijekaNeZaostaje

shaka zulu

 • Gost
Odg: Dober primer;
« Odgovori #44 : Studeni 26, 2009, 07:27:41 poslijepodne »
Krivo su orezali platane na Trgu Ljudevita Posavskog
26. 11. 2009. by dpreradus
U “Stručnom mišljenju o orezivanju platana u Sisku” kojeg je izradio Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog a po narudžbi sisačkog gradskog Odjela za komunalne djelatnosti stoji kako nedavno orezivanje platana na Trgu Ljudevita Posavskog nije provedeno u skladu s pravilima struke.Mišljenje struke je da orezivanju nije prethodila novija studija zdravstvenog stanja platana, te da orezivanje nije provelo stručno osposobljeno osoblje ili nije poštivalo smjernice orezivanja drveća. No sisački Komunalac, koji je i proveo, kako kaľu, sanitarnu, sigurnosnu i redukcijsku rezidbu krošnji platana, u očitovanju kojeg potpisuje direktor Miroslav Mesić, ističe kako je rezidba obavljena u skladu s pravilima struke, te da orezane krošnje ne odstupaju od “tipičnog habitusa”. Ipak, sisački je Upravni odjel za komunalne djelatnosti za obavljene radove orezivanja platana na Trgu Ljudevita Posavskog obustavio Komunalcu isplatu financijskih sredstva.
(net-tv)
http://www.sisak.info/?p=10020650

---

Sisačko – splitska pamet stvorila moćan stroj
22. 11. 2009. by dpreradusSiščanin Igor Jurić još se jednom dokazao u svijetu industrijskoga dizajna. Nakon dizajniranja već svima poznatoga prvog hrvatskog automobila na električni pogon, ovaj je put autor vanjštine prve hrvatske brusilice.I to ne bilo kakve brusilice, nego brusilice koja je, prema istraživanjima, od svjetske konkurencije jača i bolja čak 40 posto! Upravo zbog te efikasnosti i izdržljivosti brusilici su njezini izumitelji Nebojša Bošković i Branimir Matijašević iz Splita namijenili i opaki izgled. Znajući da stave li motor ferrarija u yugo neće dobiti ništa, obratili su se Igoru Juriću i on je osmislio “ubitačan” izgled prve hrvatske brusilice.

Ona je patent splitske tvrtke Banko d.o.o., koja je godinama popravljala i servisirala pneumatske alate za obradu različitih metalnih konstrukcija poznatih švedskih i američkih tvrtki. Kada je jednom od sinova vlasnika tvrtke, Nebojši Boškoviću, i njegovu radnom kolegi Branimiru Matijaševiću sinula ideja o inovativnome lamelnom stroju, patentirali su brusilicu Banko i pomoć potražili u agenciji BICRO. Riječ je o Vladinoj agenciji za provedbu programa potpore tehnološkom razvoju koja potiče razvitak inovativnih poduzeća.

Naime, u usporedbi s pneumatskim brusilicama vodećih svjetskih proizvođača, brusilica Banko ima povećanu učinkovitost procesa brušenja i veću trajnost, omogućuje proizvodnju bez onečišćenja okoline te ima manje vibracije pri radu. Uz to, ima veću energetsku učinkovitost te prikladan ergonomski dizajn kojim se radnik manje umara te lakše kontrolira rad stroja, na što je pazio i dizajner Jurić. Sve to nije promaknulo ni stručnjacima u BICRO-u te su objeručke prihvatili sudjelovati u razvoju prve hrvatske brusilice.

– Mi smo prepoznali vrijednosti ovoga projekta te smo ga poduprli sa 7,6 milijuna kuna u sklopu svoga programa Razum, a dodatnih 3,6 milijuna kuna uloženo je u izradu prototipa tehnički naprednije verzije alata – rekao je Dalibor Marjanović, direktor Poslovno-investicijskog centra Hrvatske BICRO.

Upravo su Dalibor Marjanović i BICRO povezali splitske inovatore sa sisačkim dizajnerom Igorom Jurićem, koji je već nekoliko puta surađivao u projektima koje pomaže ta agencija, uključujući i rad na spomenutom DOKING-ovu automobilu na električni pogon.

On je i ovog puta stvorio vrlo privlačan i pomalo agresivan dizajn proizvoda koji posve odgovara njegovim tehničkim karakteristikama ne zanemarujući pritom potrebe radnika koji će upravljati tim inovativnim brusilicama. Trenutačno je jedna od tih brusilica na probnom korištenju u brodogradilištu Brodosplit, gdje je dosad pokazala izvanredne rezultate, a i sve se priprema za početak njezine serijske proizvodnje na splitskom području.

– Bila mi je čast sudjelovati u stvaranju ovakva projekta, pogotovo zato što je riječ o kompletnoj hrvatskoj pameti i proizvodu. Može se reći da je ovo splitsko-sisački projekt, no veliku ulogu u njegovoj realizaciji ima i BICRO, agencija koja, na sreću, prepoznaje inovativnost u Hrvatskoj – rekao nam je Igor Jurić te izrazio uvjerenje u uspjeh brusilice Banko jer to jamče njezini rezultati.
http://www.sisak.info/?p=10019682#more-10019682

---

Čestitka za Svetu Katarinu       
Utorak, 24 Studeni 2009 12:10 U prigodi Svete Katarine, zaštitnice, između ostalih, i obrtnika, gradonačelnik Grada Petrinje Željko Nenadić sa suradnicima i predsjednik Gradskog vijeća Darko Dumbović čestitaju Svetu Katarinu svim obrtnicima, a posebno obrtnicima Grada Petrinje.
Zdravlje i sreću žele i svim Katarinama, Katama, Katicama,Kajama, ......
 
http://www.petrinja.hr/dogadaji/cestitka-za-svetu-katarinu.html