Autor Tema: Sitni popravci vodovoda u kući  (Posjeta: 286094 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mlačanin

 • Global Moderator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 3550
 • Karma: +3/-1
 • Spol: Muški
 • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
Odg: Sitni popravci vodovoda u kući
« Odgovori #60 : Prosinac 10, 2009, 11:35:44 prijepodne »

Ovako treba biti montiran akva ispirać,vidi se i spojna brtva koja idu u wc školjku.

Evo jedne slike akva ispiraća koji na sebi ima manji dio prikljućne cijevi koja se utakne u veliku cijev za ispiranje.Ovako izgleda cijev za ispiranje koja se kupuje posebno.Ovakav ispirać se također nalazi u prodaji ali bez one male spojne cijevi.

Ukoliko je sve montirano novo ,razlog za loše ispiranje treba potražiti u wc školjki ili nema dovoljnog pritiska u instalaciji.
Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Offline Mlačanin

 • Global Moderator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 3550
 • Karma: +3/-1
 • Spol: Muški
 • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
Odg: Sitni popravci vodovoda u kući
« Odgovori #61 : Prosinac 10, 2009, 09:11:03 poslijepodne »
                                      Montaža električnog bojlera u sudoper sa mješalicom na sudoperu


Za montažu električnog bojlera od 5 ili 10 litara u sudoper ,važno je imati dovod hladne vode  ispod sudopera odnosno sa lijeve ili desne strane odvoda.
Bojler se postavi na onu stranu gdje nam je zgodnije i da imamo bolji pristup kutnom ventilu i samom odvodu.

Najprije treba zatvoriti na glavnom ventilu hladnu vodu. Skinemo čep i montiramo kutni ventil ½“x3/8“ kojeg smo prethodno namotali sa kudeljom po navoju. Osim kudelje možemo upotrijebiti teflonsku nit ili teflonsku traku.

Ako koristimo traku moramo je namotati malo više da nam spoj sigurno brtvi. Zbog lakšeg servisiranja može se na ventil ugraditi jedno mesingano produljenje od 2 -3cm pa to zajedno sa kutnim ventilom zabrtvimo. Otvorimo vodu i provjerimo da nam spojevi ne propuštaju vodu.
Ova pipa - mješalica je samo simbolićna slika


Desna cijev Hladna voda      Lijeva cijev Topla voda           Stražnja cijev na kutni ventil - dolazni vod
 
Na sudoper montiramo mješalicu koja ima tri cijevi.Zgodno je označiti cijevi ranije ako već prije nisu označene radi lakše montaže. Okrenimo mješalicu prema sebi tako da nam izljev bude okrenut prema licu. Desna cijev se spaja na (plavo) hladnu vodu na bojleru,lijeva cijev se spaja na ( crveno) toplu vodu na bojleru ,a zadnja cijev koja se nalazi iza ove dvije se spaja na dolaznu vodnu,odnosno kutni ventil.

Ukoliko su nam postojeće cijevi prekratke možemo ih produžiti sa drugim fleksibilnim cijevima. Te cijevi mogu imati spojne holendere Ž -Ž  ili M-Ž. Kod kombinacije Ž – Ž treba uzeti nazuvicu da se mogu cijevi spojiti.


Sam bojler u sudoperu nije potrebno dodatno učvršćivati jer ga sama težine vode čini stabilnim.
Ukoliko u cijevima nema gumica potrebno je u holendere staviti klingerit brtve fi 3/8“ i pritegnuti spojeve .Nakon završene montaže otvorimo toplu vodu na mješalici i sačekamo dok nam kroz cijev ne poteče voda. Sada smo sigurni da se bojler napunio sa vodom i možemo na prekidaču uključiti bojler da se voda zagrije.

Za cijelo vrijeme rada grijača odnosno zagrijavanja vode iz cijevi na mješalici kaplje voda. Ova se voda nikako ne može zaustaviti i zato ne treba stezati pipu,jer nakon zagrijavanja vode kapanje samo prestane.

Ovo se dešava zbog toga jer je to niskotlačni bojler i sav višak vode koje se uslijed zagrijavanja pojavi u spremniku,mora izaći van. Spremnik je od plastike ,a sama konstrukcija mješalice je izvedena tako da višak vode nesmetano izađe van,a to se manifesetira kapanjem vode.
« Zadnja izmjena: Prosinac 10, 2009, 09:15:26 poslijepodne mlačanin »
Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Offline Mlačanin

 • Global Moderator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 3550
 • Karma: +3/-1
 • Spol: Muški
 • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
Odg: Sitni popravci vodovoda u kući
« Odgovori #62 : Prosinac 11, 2009, 10:56:02 prijepodne »
                                         Promjena mješalice na umivaoniku

Evo uputa kako promijeniti mješalicu koja je montirana na samom umivaoniku.

Prva stvar i najvažnija treba zatvoriti dovod tople i hladne vodne na kutnim ventilima koji se nalaze ispod umivaonika. Ventili se zatvaraju okretanjem u desnu stranu do kraja,a zatim provjerimo dali nam voda iz pipe i dalje curi.
Ukoliko nakon zatvaranja ventila voda i dalje curi,tada kutni ventil ne drži vodu ili nismo do kraja zatvorili kutni ventil. Ponovno probajte zatvoriti ventil do „ kraja“,ako voda i dalje jednako curi treba promijeniti i kutne ventile.Kutni ventili 1/2"x3/8"
Za promjenu kutnih ventila u domaćinstvu treba zatvoriti vodu kod vodomjera ili na glavnom ventilu.
U zgradi se također zatvara voda na vodomjeru ili na ventilima za pojedine vertikale. Ukoliko niste sigurni koji su ventili od vertikale ili ih nema, zatvorite vodu kod vodomjera i ponovno provjerite dali je voda sigurno zatvorena.
Otvorite pipu i sačekajte da se mlaz vode polagano smanji i skroz prestane curiti voda. Ako ste u zgradi i nalazite se na gornjim katovima tada će voda prestati izlaziti vrlo brzo,a ako ste u nižim katovima ,a iznad se nalazi još koji kat ,tada će se cijeđenje vode malo produžiti.

Ovdje još postoji problem sa toplom vodom-ne u svim zgradama-ali topla se voda zatvara u toplinskim stanicama,odnosno na vodomjeru koji se uvijek nalazi negdje u blizini toplinskih stanica.Za detalje treba upitati domara u svakoj zgradi ili stubištu. Zbog toga oprez sa zatvaranjem tople vode u zgradama!!!
No kad smo sigurni da je voda zatvorena možemo nastaviti s poslom.

Sada otpustimo matice na kutnim ventilima da oslobodimo cijevi od mješalice. Ako su cijevi krute(od bakra-kromirane) ostavimo ih u ventilima. Skinemo sifon sa umivaonika-pažljivo- da nam cijev koja ide prema zidu ostane na mjestu,ako je zalotana!  Sa viljuškastim ključem -13 otpustimo matice koje drže umivaonik i lagano odvojimo umivaonik od zida i podignemo ga prema gore da izvadimo cijevi iz kutnih ventila.
Demontaža mješalice ovisi o vrsti mješalice. Može biti šesterostrana matica ili neki drugi model. Otpustimo spoj i skinemo mješalicu sa umivaonika.

Sada montiramo novu mješalicu koja sa sobom ima sav pribor potreban za montažu.Danas gotovo svi umivaonici imaju na sebi rupu za montažu mješalica. Treba pripaziti da mješalicu montiramo tako da nam pokriva cijelu rupu jednako,jer su neke mješalice skoro istog profila kao i rupa na umivaoniku.
Namotajte kudelju na navoj kutnih ventila. Namatanje kudelje se također radi u „ desnu stranu“. Umjesto kudelje može poslužiti teflonska nit ili teflon traka. Teflonsku traku treba namotati malo“ bogatije“ da nam spoj sigurno brtvi


Skica kako treba izgledati montirana mješalica
Montiramo umivaonik na zid i učvrstimo ga tako da na Diana vijke stavimo plastične uloške,okruglu podlošku i na kraju maticu.Lagano i sa osjećajem pritegnemo maticu sa ključem -13 i poravnamo umivaonik. Sa ključem pritegnemo holender matice na cijevima od mješalice na kutne ventile,uz kontrolu  da su u cijevi brtve.
Spojimo sifon i izvršimo probu svih spojeva.
Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Offline Mlačanin

 • Global Moderator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 3550
 • Karma: +3/-1
 • Spol: Muški
 • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
Odg: Sitni popravci vodovoda u kući
« Odgovori #63 : Siječanj 20, 2010, 11:53:53 prijepodne »
Zamjena vodokotlića

Još malo o vodokotliću , slaganju i zamjeni istog.
Kod kupovine vodokotlić se isporučuje u kartonskoj ambalaži i svi su dijelovi posebno upakirani,pa se isti mora složiti prije samog montiranja.
                 
                                                   

Sa donjeg dijela isplavnog ventila skinemo zaštitnu plastiku, i postavimo ventil u unutarnji dio vodokotlića tako da nam dvije bradavice na donjem  tijelu isplavnog ventila lagano sjednu na kružni dosjed sa utorima u koje uglavimo ventil laganim okretanjem u desno,sve dok ne čujemo „klik“.
                                                 
                                                       

 Lagano povučemo ventil prema gore da ustanovimo dali smo sve ispravno uglavili.
Nakon toga postavimo plovni ventil – plovak na stranu gdje se nalazi priključni kutni ventil.
Ključem pritegnemo plastičnu maticu da plovak bude dobro pritegnut.

Postavimo isplavnu cijev na wc školjku da odredimo potrebnu dužinu cijevi.Izmjerimo uži dio cijevi koja se utakne u wc školjku ,i nakon toga se pilom odreže višak
Namjestimo cijev u wc školjku, na drugi dio cijevi – širi dio cijevi – namjestimo vodokotlić i označimo visinu kotlića radi bušenja rupa za tiple i postavljanje nosača za vodokotlić na zid..
 
Na isplavnu cijev namjestimo gumene brtve sa ukrasnom rozetom i utaknemo uži dio cijevi u wc školjku,a na gornji dio cijevi namjestimo odvodni dio vodokotlića uz istovremeno postavljanje kotlića na zidne nosače.

Ovo treba raditi ujednačeno i polako da ne dođe do neželjenih posljedica,loma cijevi ili nosača na zidu. Da nam spojevi lakše klize gumene brtve možemo lagano namazati tekućim sapunom.
Priključnu cijev montiramo na kutni ventil i na plovak,uz kontrolu da se u maticama nalaze brtve. Sve pritegnemo viljuškastim ključem 19mm.

Plovak u vodokotliću namjestimo na željenu litražu vode za ispiranje.

Ako pažljivo pogledamo plašt vodokotlića sa unutarnje strane na stiroporu možemo uočiti  oznake za litražu ,gdje niža oznaka znači 6lit,a viša 9 lit vode Radi ekonomičnosti i uštede vode možemo na plovku podesit da se puno oko 7 lit vode. Ta bi količina  trebala biti dovoljna za ispiranje kod velike nužde.
Mjesto na kojem se izvodi regulacija nivoa punjenja vode na plovku je nazubljena  matica sa gornje strane plovka. Okretanjem u desni ,nivo vode se povećava,a okretanjem u lijevo nivo vode se smanjuje.

Još nam ostaje namještanje poklopca na vodokotlić
Na poklopcu vodokotlića je uglavljena ručica za puštanje vode s polugom. Tu polugu moramo utaknuti u rupu na gornjem dijelu isplavnog ventila i to tako da nam poluga ostaje utaknuta u toj rupi – pogledaj sliku. Sada lagano namjestimo poklopac na tijelo vodokotlića i laganim pritiskom utisnemo poklopac .
Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Offline Mlačanin

 • Global Moderator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 3550
 • Karma: +3/-1
 • Spol: Muški
 • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
Odg: Sitni popravci vodovoda u kući
« Odgovori #64 : Siječanj 28, 2010, 09:17:25 prijepodne »
Jako zgodno rješenje za vikendice ili za obiteljske kuče. Još samo da to prihvati i naš komunalac „Velkom“ ili kako se već sad zove.

VODOMJERNI PE ŠAHT S VENTILOM ZA ZAKLJUČAVANJE
 

Vodomjerni PE šahtNezaobilazan proizvod prilikom priključenja vodovodnog priključka do DN40 kojeg su prepoznala mnoga Komunalna poduzeća.

Vodomjerni šaht isporučujemo sa ili bez radio modula. Po želji i potrebama kupca (odnosno zahtjevima Komunalnih poduzeća) šaht opremamo sa 1 ili 2 vodomjera (obični ili impulsni) sa elektro spojnicom za spoj na "OKITEN" cijev.

Vodomjer u šahtu je termo izoliran sa dodatnim PE poklopcem ("zvonom") kao zaštita od mogućeg smrzavanja i ostalih vanjskih utjecaja.

Poklopac šahta izrađen je od čvrstog linerarnog polietilena s natpisom "Voda", nosivosti do 500daN, te ga je moguće ugraditi na pješačke površine. Na zahtjev kupca, vodomjerni šaht se može isporučiti i s poklopcem od lijevanog željeza nosivosti do 50kN.

U standardnu opremu šahta spada armatura od PPR-a, ventil za zaključavanje koji omogućuje zatvaranje opskrbe vodom i sprječava zlouporabe, te ventil s ispustom. Na zahtjev kupca, šaht se oprema elektro ili alkaten spojnicama za priključenje na vodovodnu mrežu.

http://www.aquadom-zg.com/vodomjerni-pe-saht.php

Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Offline Mlačanin

 • Global Moderator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 3550
 • Karma: +3/-1
 • Spol: Muški
 • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
Odg: Sitni popravci vodovoda u kući
« Odgovori #65 : Veljača 04, 2010, 09:31:23 prijepodne »
                                                     Zamjena zidne mješalice nad kadom

Kod zamjene zidne mješalice nad kadom i kod svih poslova s vodom ,uvijek treba ustanoviti gdje se zatvara topla i hladna voda u stanu.

Od alata za zamjenu mješalice potrebno je:

Pomični ključ ili francuski ključ
Pila za željezo
Cijevna kliješta (švedska do 1“)
Škare za lim
 Naravno može poslužiti i svaki drugi priručni alat sa kojim raspolažete.

Zatvorimo toplu i hladnu vodu,sa kliještima skinemo cijev za tuš,zatim pomičnim ključem odvinemo holender matice.Holender matice moramo odvinuti u lijevu stranu,tako da svaku maticu okrenemo jedan do dva kruga ,naizmjenično. To radimo tako dok skroz ne skinemo miješalicu sa spojnih komada koji su u zidu.

Ti spojni komadi koji se nalaze u zidu ,nazivaju se ekscentri ,a oni nam služe za namještanje same mješalice u vodoravni položaj.
Njih također odvinemo iz zida ,ako su jako pritegnuti možemo se koristiti cijevnim kliještima.

Nove ekscentre sa listom pile za žaljezo lagano „nazubimo“ izgrebemo po navoju, da nam kudelja koju gore namotamo ne klizi po navoju. Namatanje kudjelje treba također namotati u desnu stranu,vodeći računa da ne smije biti previše ili premalo kudjelje.

Ekscentar s rozetom

Ako za brtvljenje koristimo teflon traku, važno je znati da se ona mora namatati malo bogatije-više – jer je sama traka dosta tanka.
Prije samog namatanja kudjelje ili trake treba isprobati dužinu samih spojeva.Zavinemo ekscentar u zid i pokušamo ih namjestiti tako da nam gore idu holender matice od same mješalice.Sada treba isprobati kako nam odgovaraju same rozete,odnosno dali dolaze do samog zida vili postoji razmak između zida i rozeta.Može se dogoditi da zbog rozeta nije moguće postaviti miješalicu na same ekscentre.
Tu si možemo pomoći tako da škarama za lim izrežemo višak rozeta dok ne dobijemo odgovarajući razmak za same holendere.

Ukoliko su sami ekscentri prekratki ,to rješavamo umetanjem odgovarajućim nastavkom – produljenjem.
Produljenja ima ranih duljina ,od 1 cm na više i sa njima si možemo svakako pomoći.
Kad ustanovimo montažom na suho da je sve u redu,pristupimo namatanju kudjelje i brtvljenju svih spojeva, Prvo postavimo ekscentre pritežući ih u desnu stranu,vodeći računa da ne pretjeramo u stezanju.Prejako stezanje može uzrokovati pucanje koljena u zidu.

Kad su ekscentri pritegnuti u potreban razmak izvršimo kontrolu tako da rukama pokušamo lagano navinuti na njih holender matice od mješalice.Odmah izvršimo vizuelnu provjeru da sve stoji vodoravno.Sada je vrijeme da spojeve lagano popravimo i sve dovedemo u ispravan položaj.
Na ekscentre navinemo rozete ispod kojih možemo staviti malo silikon kita ,da nam zabrtvi rupe u zidu koje se nalaze oko samih spojeva. Ovo se radi zbog zaustavimo prodor vode na sami zid,koji se u toku slijevanja vode iza rozeta, stalno vlaži pa nam sa druge strane zida polako nastaje mokra fleka.

U holender matice postavimo nove brtve koje se dobiju u kompletu ,i sada pritegnemo holendere na navoj i sa ključem stegnemo naizmjenično jednu i drugu stranu.
Sada je vrijeme da  puštanjem vode provjerimo spojeve.Ako je sve u redu ,postavimo tuš crijevo za  koje nam može odgovarati i stari nosač ili ako ne postavimo novi.Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Offline cobra

 • Učim se pisati
 • **
 • Postova: 36
 • Karma: +0/-0
Odg: Sitni popravci vodovoda u kući
« Odgovori #66 : Veljača 04, 2010, 10:26:07 prijepodne »
Imam problem sa ispiračem pisoara. Godinu dana nakon ugradnje počeo je propuštati u zatvorenom stanju, u stvari kapati. Em se čuje em s vremenom voda ostavlja tragove. Demontirao sam potisni ventil i ustanovio da postoje tragovi kamenca u cjevčici unutar koje klizi gumena brtva. Očistio sam to i bilo je kod ponovne montaže u redu. Sve do prvog korištenja. Što da napravim? Jel bi možda bilo bolje da ugradim model sa zakretnim ventilom kao akva ispirać?

Offline Mlačanin

 • Global Moderator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 3550
 • Karma: +3/-1
 • Spol: Muški
 • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
Odg: Sitni popravci vodovoda u kući
« Odgovori #67 : Veljača 04, 2010, 12:06:51 poslijepodne »
                                                  Ispirač za pisoar

Da problem sa takovim ispiračima je nataloženi kamenac u samom mehanizmu ,koji se može taložiti pojačano uslijed slabijeg korištenja – što nije uvijek i pravilo.

Ispirači na potisak ili na okretnu ručicu imaju manu što ih osoba mora sama pokrenuti.u praksi nešto jednostavnije rješenje je ispirač s okretnom ručicom,jer se uslijed kvara može promijeniti dotrajala gumena brtva ,a kroz vrijeme korištenja može doći do oštećenja na dosjedu – sicu.

Iste smo probleme imali kod nas srednjoj školi sa potisnim ispiračima ,pa smo ih zamijenili sa zidnim elektronskim ispiračima koji se nalaze već tri godine u eksploataciji.
Naravno kod njih je potreban redoviti servis zamjena baterija – i kada đaci papirima prekriju elektroniku.
Ovdje se također radi o samoj cijeni uređaja koji odabrati.
Skloniji sam ipak elektronskom ispiraču zbog mogućnosti redovito ispiranja , a to znači održavanje higijene uređaja ,bez obzira na samo korištenje istog.
Svakako kod svakog od ponuđenih uređaja nikako se ne smije isključiti ugradnja filtera za vodu – što se nalazi u uputama proizvođača  - ako se taj filter ne nalazi u samom uređaju.
U našoj je vodi uvijek prisutna određena nečistoća koja može ometati ispravan rad finih uređaja, a svakako i sami kamenac koji se stalno taloži u cijevima  i posebno na uređajima koji se koriste ( sve vrste slavina i sl.)

Postoji u trgovačkoj mreži veliki broj uređaja koji navodno oslobađaju vodu od kamenca,i sam imam jedan takav uređaj,ali imam i dalje kamenca
Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Offline cobra

 • Učim se pisati
 • **
 • Postova: 36
 • Karma: +0/-0
Odg: Sitni popravci vodovoda u kući
« Odgovori #68 : Veljača 04, 2010, 01:07:43 poslijepodne »
Akva ispirać
Spomenuo sam akva ispirać ali ne znam kako izgleda unutrašnjost. Ako je funkcija brtvljenja izvedena čeonim naslanjanjem gumene brtve, možda neće biti toliko osjetljiv na kamenac ili nečistoću u cjevima. Problem je što se pisoar previše ne koristi pa dolazi vjerojatno do taloženja.
Sličan problem imam na jednom kutnom ventilu tople vode na umivaoniku. Taj se koristi godišnje najviše mjesec dana i topla voda iz bojlera više ne teće na pipi. Slično je bilo i sa hladnom vodom no pomoglo je što je ventil bio malo prigušen i dao se otvoriti. Na toploj vodi se nije dao otvoriti već je pukla ona kapa za otvaranje. Valjda je i on bio prigušen. Sad je zapečen i jedino je za promjeniti.

Offline Mlačanin

 • Global Moderator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 3550
 • Karma: +3/-1
 • Spol: Muški
 • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
Odg: Sitni popravci vodovoda u kući
« Odgovori #69 : Veljača 04, 2010, 04:59:46 poslijepodne »
Da ako se uzme ovakav tip ispirača koji se koristi za ispiranje wc-a ,tada je to ono što ste opisali u početku posta. Gumica na kraju vretena, koje se okretanjem pomiče po tijelu  i naslanja gumicu na prstenasti dosjed , zatvarajući protok vode. Tu kamenac gotovo da ne smeta i lagano se obavi potreban servis zamjene gumice i samo podmazivanje tijela vretena.
Za ovakav tip ispirača se koristi šira gumica (3/4“) i kod zamjene se obavezno mora podmazati s masti.
                                                             

Ovako izgleda gornji dio tog ispirača,iako je ovaj od obične pipie. Razlika je samo u veličini,princip rada je isti.


Za kutne ventile nema pomoći jer se tamo na uzdužnom vretenu nalaze dvije prstenaste brtve koje imaju ulogu brtvljenja vode kroz ventil. Ali kamenac uvijek ošteti te gumice jer se kutni ventili ne otvaraju često.
Kog prvog otvaranja nakon dužeg vremena ,nataloženi kamenac ošteti te prstenaste gumice i dolazi do curenja.ako se ventili jako dugo ne otvaraju – a za to zaista i nema potrebe ako je sve u redu – dogodi se upravo to ,da se vreteno „zacvika“,a pošto je kapica od plastike kod okretanja ona samo preskoči preko utora na ventilu.Taj se ventil može zatvoriti s kliještima,ali ga svakako treba zamijeniti.

  oakav kutni ventil nije preskup ali zadovoljava sve potrebe,mada ima i puno skupljih.


Kutne ventile je najbolje otvoriti skoro do kraja ,jer ako su prigušeni, na brtvenom dijelu se tokom vremena sakupi smeća i kamenca pa imamo dosta pojačane šumove kod puštanja vode svakako slabiji protok vode.
Ovdje ipak vrijedi pravilo ,ne kupovati jeftinije kutne ventile,bez obzira na njihovu trajnost.
Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Offline Mlačanin

 • Global Moderator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 3550
 • Karma: +3/-1
 • Spol: Muški
 • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
Odg: Sitni popravci vodovoda u kući
« Odgovori #70 : Veljača 15, 2010, 07:40:44 poslijepodne »
                                 
Kako promijeniti grijač na električnom bojleru

Prvo treba zatvoriti hladnu vodu negdje na zidu,na propusnom ventilu,to su oni ventili s kromiranom kapicom.Provjeriti dali iz bojlera još ide topla voda? Ako se je protok smanjio i voda više ne izlazi možemo nastaviti sa poslom.
Ustanovimo koji je osigurač od bojlera i skinemo ga van sa razvodne ploče tako da smo sigurni da nema napona u mreži.
Skinemo bijeli plastični poklopac sa dna posude pristupimo demontaži žica od struje sa samog grijača. Kako bi znali kako ih ponovno spojiti ,možemo si olovkom precrtati raspored i boje žica ili slikamo sa mobitelom zatečeno stanje.Žice maknemo skroz u stranu u unutarnjem dijelu bojlera da nam ne smetaju.

Ukoliko se bojler nalazi iznad same kade ,to je dobro,a ako nije iznad kade tada moramo pripremiti posude ili način zbrinjavanje vode koja se nalazi u rezervoaru bojlera.
Pripremimo posude u koje se može ispuštati voda ispod samog bojlera. Otpustimo matice na spojnim cijevima kojima je bojler spojen sa cijevima u zidu. Skinemo lijevu i desnu cijev da nam ne smetaju kod daljnih radova,tako da nam na desnoj cijevi od bojlera ostane samo sigurnosni ventil.


Ovdje si možemo pripremiti jednu cijev za ispuštanje vode koja ide lagano na vanjski profil cijevi fi ½“ ili nam zato može poslužiti cijev od tuša na mješalici od kade.

Sada nam netko može rukom ili prstom zatvoriti lijevu cijev na samom bojleru,dok mi skinemo sigurnosni ventil sa desne cijevi na bojleru. Kad je ventil skinut navinemo maticu sa cijevi na navoj i laganim micanjem prsta ili ruke sa lijeve cijevi kontrolirano ispuštamo vodu u posude.Ako je bojler iznad same kade ,tada nam posude naravno nisu potrebne. Jedino zaštitimo odvodni dio u kadi da nam kamenac ne ode u odvod i začepi  ga.
Kada se sva voda iscijedila nastavljamo skidanju grijača. Sada uzmemo cijevni ključ 13 ili gedoru sa nastavkom i gore stavimo ključ 13. Na samoj sredini uočimo maticu m13 mm koja se mora otpustiti da možemo skinuti grijač.


Odvinemo maticu do kraja u lijevu stranu i sada sa nekim drvenim predmetom zaštitimo navoj i lagano čekićem udarimo po tom navoju da se grijač lagano makne sa mjesta . Kod ovog će nam iscuriti još malo vode koja se nalazi u samom dnu posude.Kad je grijač iskočio iz svog ležišta ,podignemo ga rukom prema unutra da se sakupljeni kamenac može polako izvući van.
Ako je grijač  dulje vrijeme  - preko 2-3 godine - unutra na njemu može biti dosta nataloženog kamenca,pa se može dogoditi da nije moguće grijač izvući van kroz onaj otvor. U tom slučaju pokušamo na bili koji način očistiti kamenac sa grijača,izvijačem,nekom metalnom polugom i slično. Važno je znati da se takav grijač više ne može koristiti i da moramo svakako staviti novi grijač.Sada lagano nakrenemo tijelo i prirubnicu  grijača i pokušamo ga polako izvući van. Ovdje treba biti strpljiv jer se neiskusnim osobama ovo čini nemoguća zadaća – ali nije sve ide polako samo treba dobro gledati i namjestiti u pravilan položaj,koji se ne može lako opisati.
Kada je grijač vani,polako očistimo sav kamenac iz bojlera služeći se rukama ili nekom priručnom polugom.Iza toga namotamo kudelju na desnu cijev od bojlera i pažljivo nabrtvimo gore sigurnosni ventil i spojimo prikljućne cijevi na toplu i hladnu vodu – odnosno cijev.Namjestimo posudu ispod bojlera i pustimo vodu u bojler da ispere sav kamenac.
Sada je vrijeme da postavimo novi grijač u bojler i to tako da obrišemo dosjed za grijač,donji dio bojlera
I lagano stavimo grijač sa prirubnicom u bojler,namjestimo gumu na mjesto i polako namjestimo prirubnicu da sjedne na svoje mjesto.Vratimo pažljivo sve one dijelove gore i lagano maticom pritežemo,pazeći da nam sve lijepo sjeda na mjesto.Uvjerimo se da je sve na mjestu i sada pritegnemo do kraja.
Otvorimo ventil i napunimo bojler da provjerimo dali su spojevi u redu. Ako nakon punjenja voda nigdje ne curi ,fenom osušimo unutrašnjost plašta da možemo sigurno spojiti žice za struju,onako kako su bile ranije.
Vratimo osigurač na svoje mjesto i uključimo bojler da se grije
Ako pažljivo pogledamo skicu lako se uoći kako otprilike izgleda unutrašnjost spremnika za vodu u samom bojleru,iako su ovo novi modeli bojlera pa slika služi samo informativno,ali razlike su malene.
Ako zaključimo da nam cijevi nisu baš pouzdane bolje je kupiti nove gibljive cijevi prema postoječoj duljini i biti siguran u spojeve u koje moramo postaviti nove klingeritne brtve fi 1/2".Ako su nam cijevi prekratke poslužimo se mesinganim nastavcima -produljenjima,a za brtvljene možemo koristiti kugelju ili Loctite teflonsku nit.


Od alata nam trebaju cijevna kliješta 1" - Švedska ili pomični ključ-francuz ,par viljuškastih ključeva,izvijač-križni i ravni,probirštift gedore s nastavkom i ključem m13.cijevasti ključ 13 mm.
Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Offline Mlačanin

 • Global Moderator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 3550
 • Karma: +3/-1
 • Spol: Muški
 • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
Odg: Sitni popravci vodovoda u kući
« Odgovori #71 : Ožujak 17, 2010, 10:24:03 poslijepodne »
Na pitanje kako urediti stari wc u kojem se nalazi umivaonik mogu ponuditi nekoliko odgovora-Sadašnje stanje tog prostora je wc školjka sa odvodom u zid,nisko montažni vodokotlić i mali pikolo umivaonik sa lijeve strane,a vrata se otvaraju u taj prostor.

Kako nisam dobio sliku ne možemo napraviti usporedbu,ali zato ću pokušati staviti sliku kako to može izgledati (samo kao prijedlog na temelju opisa)
 Prije svega treba zamijeniti postojeću pocinćanu instalaciju dovodne tople i hladne vode s pex cijevima,a svakako zamijeniti i postojeću olovnu odvodnu instalaciju.
Svi otvori potrebni za izmjenu dijela instalacije ( stari dio se samo odvoji od vertikale i cijevi se ostave u zidu bez vode radi što manje rušenja zidova) mogu se sanirati sa siporeksom.

Umjesto sadašnjeg vodokotlića i wc školjke, predlažem da se montira konzolni vodokotlić  (Geberit ili Viega ) i da se na konzolu postavi viseća wc školjka.Pošto su predloženi modeli po dimenzijama takovi da zauzimaju isto mjesta kao i dosadašnji sanitarni uređaji,dobili smo na istom zidu lijepu policu ,a prostor je ostao isti.

Pred zidna konzola se obloži s dvije knauf gipsane ploče na koje se nalijepe pločice.

Umjesto sadašnjeg umivaonika može se postaviti novi umivaonik četvrtastog oblika ,na koji se postavi srćasta mješalica –topla i hladna voda  i metalni sifon za umivaonik „S „ izvedba.
 
Slike postavim kasnije dok nacrtam.
Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Offline Mlačanin

 • Global Moderator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 3550
 • Karma: +3/-1
 • Spol: Muški
 • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
Odg: Sitni popravci vodovoda u kući
« Odgovori #72 : Ožujak 19, 2010, 11:29:30 prijepodne »
Zašto se pojavljuje žuti trag na wc školjki?

Mislim da je jasno da žuti trag u wc školjki nastaje od curenja vode u wc školjku,i da je to nataloženi kamenac.Pitanje je zašto se to dešava,i možemo li to spriječiti?

Kod svakog puštanja vode iz kotlića se slije oko 9 lit vode,ali nakon toga se ipak voda još malo cijedi kroz same cijevi i otvore na wc školjki. Vidi te otvore na slici.

           
Tokom  vremena na stjenkama se počinje taložiti kamenac ,koji sada usporava curenje vode i naslage kamenca postaje sve deblje. Te se naslage najprije stvaraju na mjestima otpora ,dakle u samoj cijevi i na rupama koje se nalaze u wc školjki. Kako je rupa promjera oko 10 mm ,ona se tokom vremena polako zatvara kamencom i kroz nju voda polako istječe ,cijedi se u školjku . kako je to sada dugotrajno cijeđenje tako se kamenac taloži,to mjesto požuti,promjeni boju i postaje vidljivo.
Povremeno se to očisti solnom kiselinom ,ali se opet pojavi. Naravno jer nismo očistili sve što je trebalo,a trebalo je očistiti i one rupe u samoj wc školjki. To naravno možemo očistiti samo tako da skinemo wc školjku i sa stražnje strane očistimo ta mjesta sa solnom kiselinom.

Oprez sa kiselinom da nam ne dospije u oči ili u usta!!!
Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Offline Mlačanin

 • Global Moderator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 3550
 • Karma: +3/-1
 • Spol: Muški
 • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
Odg: Sitni popravci vodovoda u kući
« Odgovori #73 : Ožujak 19, 2010, 12:20:52 poslijepodne »
Zaboravio sam da se vrijeme za editiranje skratilo.
Postavljam ovdje sliku za post prije ovoga,a odnosin se na uređenje Wc-a.
     

poslužio sam se s ovom slikom da ne crtam sve ,a radi se o istoj stvari.
Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Offline Shime

 • Ja samo gledam
 • *
 • Postova: 2
 • Karma: +0/-0
modifikacija trocijevne mješalice
« Odgovori #74 : Ožujak 20, 2010, 12:35:13 poslijepodne »
Da li je moguće Armalovu kuhinjsku mješalicu s tri cijevi (za montažu na podpultni bojler) modificirati (začepiti jednu cijev) tako da se ostale dvije cijevi spoje direktno u zidnu instalaciju (jedna na hladni, a druga na topli priključak vode)?