Tehnika narodu > Sam svoj majstor

Sitni popravci vodovoda u kući

<< < (2/38) > >>

Mlačanin:
Odštopavanje-čišćenje mastolovca od sudoper

Veli gazdarica...

Dragi nekako mi zadnjih dana voda iz sudopera slabo odlazi,kaj se moglo dogoditi,znaš ja nisam ništa nutra bacila...Naravno da nije i povjerovat ćemo i primiti se posla.

Pogledajte kakav je sifon- mastolovac ispod vašeg sudopera?
Ako je plastićni ,što je velika vjerojatnost da je baš plastićni možete si pomoći.

Može biti u raznim bojama,bijeli,sivi,plavkasti itd.

Prije bilo kakovog posla bilo bi dobro ,ako možete nabaviti konusne gumice odnosno brtve BRTVA ZA SIFON 5/4" SUDOPER ili 6/4" ali konusne kom 6 i plosnate 5/4" ravne ne konusne .

Ispraznite zdjele od sudopera,obrišite vodu u njima i lijepo rastavite sve spojeve , a onu cijev koja ide u zid ostavite da bude u zidu tako dugo dok ne ustanovite kako je ona spojena na odvod u zidu.

Kod te cijevi morate biti oprezni jer one znaju biti kitane sa silikonskim kito ili već neka druga " kemija".

Ta bi cijev u pravilu trebala biti plastićna,a može biti i metalna,i ona se utiće u gumenu brtvu.
Ovaj spoj može biti svakakav i tu morate biti oprezni da si ne raskopate sve i tada neznate kako ponovno sve vratiti.

Kad je sifon raskopan uzmite sve dijelove u jednu široku posudu,nalijte toplu vodu i stavite deterđenta za suđe i sve lijepo dobro operite i stavite na suhu krpu da se osuši.

Sada lijepo uklonite stare gumene brve i kod slaganja postavite nove gumene brtve na svaki spoj. Da vam gume lakše idu gore i lako se pomiću po cijevi možete koristiti tekući sapun ,ali vrlo malo.

Oprezno sa gumenim brtvama da ih ne okrenete kontra!!

Sve spojeve malo pritegnite i postavite na mjesto. Nemojte nigdje zaboraviti staviti brtve!!!!

sada lagano sa osjećajem dotegnite sve spojeve i napunite zdjelu sudopera sa malo vode.Ako vam nigdje ne pušta napunite zdjelu punu maknite ćep i opet isprobajte nepropusnost spojeva.

Ako ste sudoper napunili hladnom vodom pojavit će se lagana rosa na sifonu ,to je zbog razlike temperature,samo kondenzat.
Uputno je sudoper napuniti sa vrućom vodom jer se plastika malo raširi i opet stisne kod puštanja vode,i nakon toga se spojevi mogu još malo dotegnuti.

Upozoravam vas da morate biti strpljivi sa tim stezanjima jer se meni bez obzira što znam kako ide uvijek dogodi da neki spoj ipak procuri. Tako je to sa PVC-om,samo strpljivo.

Vegi:
No bigbara ili ti mlačanin, dal si si truda, al daj malo s konkretnijim vodo-centralaškim problemima , ovo je za bakice ili za muže koji neznaju ni "žarulju promenit" .

Mlačanin:

--- Citat: ---No bigbara ili ti mlačanin, dal si si truda, al daj malo s konkretnijim vodo-centralaškim problemima , ovo je za bakice ili za muže koji neznaju ni "žarulju promenit" .
--- Kraj citata ------ Citat: mlačanin - Rujan 14, 2009, 04:58:15 poslijepodne ---Bilo bi dobro da se predloži neka tema za obraditi ili da se postavi pitanje  vezano za popravke u kući. Vjerujem da se uvijek može naći poneki odgovor.

--- Kraj citata ---

Mogu se potruditi ako se predloži konkretna tema ili postavi pitanje.

Nemožete vjerovati koliko je ljudima problem promijeniti gumicu.a kakomili nešto drugo. pokušavam temama animirati i naravno pomoći koliko se može.

plemenitashica:

--- Citat: mlačanin - Rujan 18, 2009, 08:00:56 prijepodne ---
Mogu se potruditi ako se predloži konkretna tema ili postavi pitanje.

......... pokušavam temama animirati i naravno pomoći koliko se može.
--- Kraj citata ---

Od mene svakako hvala, jer pišete razumljivim jezikom  i vjerujem da i pišete za takve koji ne pametuju nego si pokušavaju sami otkloniti kvar i sami si pomoći.
A oni kaj su „majstori“ njima ionako ne trebaju ovakvi tekstovi, jer ako ne ide, ide na silu, ili ide psovkom.  :P

Mene zanima kako odšarafiti odvod u kadi, tušu  ili umivaoniku i povaditi one zapetljane dlačice, vlasi kose, i sve kaj se nagomila oko onog velikog šarafa kojim je zašarafljen onaj rupičasti rosfrajni dio. Naime, rekli su mi da nikako sama to ne pokušavam jer da postoji mogućnost da neću dobro vratiti na mjesto ili tka nekaj, pa ja nalijevam razne kemijske tekućine da izgrize te ostatke.

Mlačanin:
 Kako izgleda sifon na kadi :

Ovo su moguće sifonsko preljevne garniture za lažeće kade,od lima ili od sivog ljeva (gusa).

Ove su garniture međusobno spojene sa olovnim cijevima i spojene u podni sifon koji se nalazi na podu kupaone.

Ako želimo skinuti gornju rozetu na dnu kade koje je preko tijela kade pručvršćena za donji dio sifona

tada treba ravnim izvijaćem okrečući ga u lijevo odvinuti vijak do kraja i skinuti rozetu zajedno sa vijkom.
Donji dio preljeva ostaje nam sa donje strane kade.Kod ovog posla treba biti siguran da nam se taj dio nakon skidanja rozete sa vijkom neće nikuda pomaknuti. ON MORA OSTATI NA ISTOM MJESTU , da sve možemo vratiti nazad ,i da nam nakon toga na tom spoju neće curiti voda.
 
Ako na kadi imamo vratašca ,tada kroz njih možemo provjeriti čvrstoću spoja cijevi i ventila za ispust vode.

Obićno se oko vijka skupi dosta kose i ostale nečistoće koja se lagano skine sa vijka i tada isti polako vratimo nazad ,ali ga sada zavinemo u desnu stranu do kraja.

Oprez kod zavijanja vijka, treba ga stegnuti čvrsto ,ali nikako previše jer može doći do oštečenja ,a tada sve dijelove treba zamijeniti novima. Ovo tada mora raditi majstor.

Nakon nekoliko uzastopnih skidanja vijka sa tog sifona, neminovno dolazi do habanja dijelova i jednog dana će svakako trebati zamijeniti taj dio sifona.

Ako smo pažljivo vraćali sve natrag ,napunimo kadu vodom i provjerimo nepropusnost spojeva.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju