Baština > Tradicija i baština

"Pokojne" crkve i kapele Odranskog i Pokupskog dekanata

(1/3) > >>

shaka zulu:
Župna cirkva Sv.Katarine v Dubrancu

Dubranec,Rkt. župa Majke Božje Snježne
...
Glavna proštenja u Dubrancu u župnoj crkvi;
Gospa Snježna (prva nedjelja poslije 5. kolovoza)
Velika Gospa (15.kolovoza)
Mala Gospa (8. rujna)

U Vrhovju,na mjestu gdje gdje je nekad bila župna crkva Sv.Katarine-Gospa Karmelska (prva nedjelja poslije 16. kolovoza- sv. Misa u 11.30h)

U Dubrancu je jos 1650. godne podignuta kapela Majke Bozje koja je u prvo vrijeme vjerojatno sluzila za bogosluzje u zimskom razdoblju kad je zbog snijega i udaljenosti pristup zupnoj crkvi Sv. Katarine bio otezan. Godne 1668, ova je kapela imala prigrađeno prostrano predvorje i zvonik sa zvonom, a posjedovala je i sav neophodan misni inventar: knjige, crkveno ruho, posude i svetohraniste sa svetim uljima. No, i dalje je dograđivana i obnavljana, a unutrasnjost joj je obogacena mnostvom kipova Posebno se stovala slika Majke Bozje sacuvana iz prvobitne kapele, pa ova kapela postaje prosteniste na koje dolazi sav pobozan puk iz okolice. Prostenje se odrzavalo na dan blagoslova kapele, trece korizmene nedjelje.

U kapeli je bio mali zrtvenik sa slikama Majke Bozje, a na njemu i pozlacen drveni kip Blazene Djevice Marije s djetetom Isusom u narucju. Postrance su se nalazila jos dva zrtvenika Navjestenja Marijina i sv. Barbare, Imala je i dva zvonika, nad svetistem i nad predvorjem. Bogosluzje se odrzavalo skoro na sve, a poglavito na marijanske blagdane i sve cesce nedjeljom. Zahvaljujuci prostenjima imovina kapele znatno je porasla.

Toj su kapeli poslije prizidani novi djelovi, najprije sakristija, a 1709. i pola lađe. Godine 1714, podignuti su zidovi i novi krov, i te godine kapela Majke Bozje Snjezne vec se spominje kao zupna crkva.
Godne 1726. je dogradnja crkve napokon dovrsena. U njoj su novi zrtvenici, a kip je Majke Bozje obucen u svilu i raskosno uresen vrpcama i gajtanima. U nju dolazi sve vise hodocasnika ne samo iz dubranecke, nego i iz okolnih zupa.

Novom uređenju se prišlo 1881. godine. Misljenja su bila podijeljena oko toga sto od svega zatecenog ostaviti, a sto ne. Ondasnji ministar kulture Izidor Krsnjavi vodio je velike polemike s Hermanom Bolleom, upozoravajuci ga na vrijednost domaceg graditeljstva, a posebno na vrijedan slikani tabulat u crkvi. Svod koji je bio dika crkve jer je bio drven i, ukrasen cvjetovima po tadasnjem obicaju ukrasavanja crkava koje pripadaju turopoljskom stilu, po Bolleovu misljenju bio je nesto nevazno. Bolle je projektirao danasnju neostilsku zidanu crkvu, u kojoj je kao reminiscenciju unio kasetirani drveni strop. On je nacinio nacrt za glavni oltar Majke Bozje, te dva pokrajnja - sv. Josipa i sv. Katarine.

Crkva je 1895. i 1909. prezivjela potres, ali bez vecih posljedica. Marom zupnika i zupljana crkva je u odlicnom stanju.


Pogled u povijest

Zupa Dubranec, (u povijesti poznata pod raznim imenima, npr Dubranci te po zastitnici zupe sv. Katarini i drugima), spominje se od 1334, godine kada se na najvisem brdu izmedu Bukovcaka i Dubranca nalazila zupna crkva Sv Katarine.

Pod nazivom Vrhovje podrazumijevalo se u proslosti osam plemickih opcina u dubraneckoj zupi koje su se tako razlikovale od plemickih posjeda u turopoljskoj ravnici, tj. plemica Ravnicana. Zupna crkva posvecena Sv. Katarini spominje se 1334., a popis sela koja su pripadala zupi iz 1459, nije se do danas izmijenio. Ova je crkva u svom prvotnom obliku bila drvena, pa je vremenom zahtjevala obnavljanja. Njezino odrzavanje nije bilo najbolje o cemu svjedoci podatak da se bogosluzje povremeno odrzavalo u privatnim kucama. Crkva nije imala ni stalnog zupnika.

Krajem XVII. vijeka crkveni objekti u ovoj zupi bili su u tako trosnu stanju da je u kapelici Sv. Marije Magdalene, koja je u to vrijeme promijenila zastitnika pa postaje kapelom Sv Vida, bilo zabranjeno bogosluzje, a 1698, ista je sudbina zadesila i tadasnju zupnu crkvu Sv. Katarine koja je uz to bila daleko od sela i zupnog dvora, uz sumu u vinogradima.

Tako je kapela Majke Božje Snjezne, koja se nalazila u samu mjestu Dubrancu, dobila na znacenju i 1714. godine donosi se odluka kojom ova kapela ima postati zupnom crkvom. Bivsa zupna crkva Sv. Katarine porusena je 1820. godlne, i u vizitaciji od 1824. ta se crkva vise ne spominje.
U zivotu zupe Dubranec kapele su imale vaznu ulogu jer je bilo razdoblja kad se u njlma sluzila sv. Misa redovito svake nedjelje, a u zupnoj crkvi ne.

Crkve i kapele Odranskog i Pokupskog dekanata
Katja Matković Mikulčić

-

VUKOSLAVIC, LJUDEVIT,
turopoljski arhidakon (17. st). Za vrijeme kanonicke vizite u Dubrancu (14. prosinca 1668) zapisao izvjestaj o izgledu crkve sv. Katarine. Kako je zabiljezio, crkva je bila sva drvena, imala je po ondasnjem obicaju slikani strop (tabulat). Nije bila prostrana, imala je malu sakristiju i drveni zvonik bez zvona. Natkrita je bila dobro. U crkvi su bila dva oltara. Veliki oltar podignut je u cast sv. Katarine, djevice i mučenice.Na njem je bilo i svetohranište.No Sveto Otajstvo nije se u njemu čuvalo jer je crkva bila odviše udaljena od župnog dvora.Na južnoj strani crkve,na strani poslanice bio je oltar Bl.Djevice Marije.U crkvi su bilipostavljeni propovjedaonica i kor.Osim toga crkva je imala dvoja vrata i tri prozora. Oko nje se nalazilo i groblje, koje je bilo dobro ogradeno.
Za vrijeme iste vizite Vukoslavic je napisao kratko izvjesce i o maloj crkvi Bl. Djevice Marije koja se nalazila nedaleko od zupnog dvora. Da bi narod mogao prisustvovati sluzbi Bozjoj, kapeli je prigrađeno prostrano predvorje, na kojem je bio zvonik sa zvonom. U kapeli je bio mali oltar, uresen slikama Majke Bozje te drveni pozlaceni kip Bl. Djevice Marije s Isusom u narucju. Kapela je imala tri srebrna kaleza i pokaznicu, vise crkvenih odijela i drugo. Izrijekom se kaze da je imala dva misala i ritualne obrednike, a zupna crkva samo jedan. Deset godina kasnije, tj. 1678. Vukoslavic je zabiljezio da je strop u kapeli bio ukrasen slikama raznih svetaca, a predvorje je bilo nacinjeno na seljacki. Uz detaljan opis ostalog inventara, koji ima svoju povijesnu vrijednost, spominje se i groblje, a sve to upucuje na veci razvoj zupe u to vrijeme. (A. Sz.)
Turopoljski vjekopisi

JosipJoža:
Kunta koje od ovih kapelica su žive još ak znate možda:
- Presveto trojstvo-Pokupski Gladovec
- Sveta tri Kralja- Roženica
- Sveti Ivan Krstitelj- Lukinić Brdo
- Kapelica- Lijevi Štefanki
- Sveti Petar i Pavao- Pokupsko Cerje
- Kapelica - Hotnja
- Kapelica - Pokupsko
- Kapelica - Auguštanovec

sve ove Kaplice su stare drvene Kapelice, vidim da ste Vi upućeni i imate dosta podataka, mene bi ovo zanimalo ak mi možete pomoći, može i bilo tko drugi se uključiti u pomoć naravno, bez obzira što pitam Kuntu. Hvala unaprijed.

Newbie:
Za sveto trojstvo u pok gladovcu znam da je, u funkciji je.

JosipJoža:

--- Citat: Newbie - Rujan 06, 2010, 05:36:22 poslijepodne ---Za sveto trojstvo u pok gladovcu znam da je, u funkciji je.

--- Kraj citata ---

Hvala newbie, korektno.

shaka zulu:
Veli ovak;

Kapela svetog Jurja, Lijevi Štefanki

Crkva svetog Marka, Jakuševac

Kapela sv. Trojstva u Pokupskom Gladovcu

Kapela sv. Ivana Krstitelja u Lukinić Brdu

Kapelica sv. Petra i Pavla u Cerju Pokupskom

Kapela sv. Trojstva, Lučelnica

Kapela svete Barbare, Velika Mlaka

Kapela sv. Antuna Padovanskog u Gustelnici

Kapela Ranjenog Isusa, Pleso

Kapela sv. Ivana Krstitelja, Buševec

Kapela sv. Roka u Cvetković Brdu

Drvene kapelice Turopolja i Pokuplja jedinstvene su u svijetu.Njihovo postojanje seže još u rani srednji vijek, no većina sačuvanih datira iz 17. stoljeća.Danas je sačuvano svega
 
11 drvenih kapelica,
tri u Turopolju, dvije u Vukomeričkim goricama, a šest u Pokuplju.

Gradili su ih majstori palirskih i tesarskih družbi Turopolja, u pravilu od hrastovine, odnosno hrastovih greda. Pokrivane su hrastovim dašćicama - "šindrom".
http://www.tzvg.hr/?show=18142

Ak ti se da i imaš čas,vevo su ti slike od nektere;
http://www.forumgorica.com/turopolje/drvene-kapele-i-tradicijska-drvena-gradnja/

Ove druge su..modernizerane...

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju