Autor Tema: Prebrani elektronski listi  (Posjeta: 347649 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

shaka zulu

 • Gost
Radi u mirovini;HDZ-ov zastupnik Bagarić ima plaću od 25 tisuća i mirovinu...
« Odgovori #15 : Rujan 18, 2009, 11:02:18 poslijepodne »
Petak, 18.09.2009 12:13  Autor: Marin Fran   
 
Radi u mirovini
HDZ-ov zastupnik Bagarić ima plaću od 25 tisuća i mirovinu od 3200 kn   

Ivan Bagarić je HDZ-ov zastupnik u Hrvatskom saboru, izabran na listi za dijasporu. Tako prima plaću saborskog zastupnika od oko 25 tisuća kuna. Samo prošle godine iz državnog proračuna za njegovu je bruto plaću izdvojeno oko 426 tisuća kuna. Uz to u isto vrijeme i to već drugi mandat prima i mirovinu od 3 200 kuna. Mirovinu je ostvario po članku 6a kao prijevremeno umirovljena djelatna vojna osoba.

Evidentno je da USKOK i HZMO imaju jako puno posla! - On ima pravo biti u mirovini i raditi, ali nema pravo ostvarivati primanja iz dvije osnove, smatra odvjetnik Veljko Miljević. Pojašnjava kako bi bilo logično da onaj tko je otišao u mirovinu po povoljnim uvjetima, odnosno po članku 6a, u slučaju ponovnog zaposlenja prima samo plaću, ali ne i mirovinu. Za vrijeme saborskog mandata mirovina bi trebala biti zamrznuta i ponovno biti aktivirana tek istekom zastupničkog mandata.

Sam Ivan Bagarić je demantirao u BH medijima da prima hrvatsku mirovinu!? Tvrdi da njegov slučaj i slučaj Nike Lozančića, koji će morati vratiti nezakonito primljene mirovine u iznosu od 800 tisuća kuna, “nemaju nikakve veze“. Kada je suočen s činjenicom iz HZMO-a da njegova mirovina iznosi 3200 kuna te kad su novinari inzistirali na pitanju zbog čega je nije zaledio kada je izabran u Hrvatski sabor, Bagarić je ustvrdio da je “nije dužan zalediti“. Nakon iščuđavanja zašto bi je uopće trebao zalediti, poslije je pojasnio da je umirovljen na temelju obrasca 6A te da “ima pravo i raditi i biti umirovljenik“.

Bagarić je pojasnio da nije imao mogućnost napredovanja više od čina brigadira te da se odlučio na umirovljenje. Umirovljenje prema obrascu 6A, kako ga kolokvijalno nazivaju njegovi konzumenti, odnosi se samo na vojne i obavještajne djelatnike u RH. Iz HZMO-a kažu da bivše djelatne vojne osobe koje su iskoristile tu privilegiranu mogućnost i otišle u mirovinu prema članku 6a, imaju pravo i na mirovinu i na plaću ako su zaposlene, pa tako i saborski zastupnik Ivan Bagarić koji je tu mogućnost iskoristio u studenom 2003.
http://www.petrinjskiradio.hr/content/view/6756/106/

plemenitashica

 • Gost
Odg: Radi u mirovini;HDZ-ov zastupnik Bagarić ima plaću od 25 tisuća i mirovinu...
« Odgovori #16 : Rujan 19, 2009, 11:53:27 prijepodne »
HDZ-ov zastupnik Bagarić ima plaću od 25 tisuća i mirovinu od 3200 kn   

....... Iz HZMO-a kažu da bivše djelatne vojne osobe koje su iskoristile tu privilegiranu mogućnost i otišle u mirovinu prema članku 6a, imaju pravo i na mirovinu i na plaću ako su zaposlene, pa tako i saborski zastupnik Ivan Bagarić koji je tu mogućnost iskoristio u studenom 2003.

Sve je jasno. Ima čovjek pravo. Odavno smo konstatirali da mnogi nemaju morala.
A koji je članak 6 A - pojma nemam. Vjerujem zakonu koji se mora (može) poštivati.


shaka zulu

 • Gost
Odg: Prebrani elektronski listi
« Odgovori #17 : Rujan 19, 2009, 12:23:00 poslijepodne »
Komentari JL
-
Nije svaki lopov HDZovac 
Ali je svaki HDZovac lopov!
-
Kada sam jednom napisao da su nam saborski zastupnici uglanom bivsi robijasi, dakle kriminalci i prijestupnici onda su me pojedini "posteni" HDZ-ajci skoro pojeli. Ako ovako krade u Hrvatskoj Bosanec sto li tek rade "izvorni" Hrvati Zvjeli nasi vitezovi koji su ih doveli na vlast!
-
http://www.naslovnica.info/hrvatska/693461/potpredsjednik_hdza_bih_bespravno_imao_hrvatsku_mirovinu

De ima popis robijašov z Gologa otoka i de se more videti jesu politički il ekonomski prestupniki?

shaka zulu

 • Gost
BISER DANA - Milan Bandić
« Odgovori #18 : Rujan 19, 2009, 12:24:52 poslijepodne »
BISER DANA - Milan Bandić
 
Business.hr
 19.09.2009 10:23
 
"Zagreb je dosadan jer su ljudi umorni od dnevnog kapitalizma i dođu umorni s posla."
Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba
---
A kaj bi tek rekli za Veliku Provinciju,kak mađarica nam je;
red dnevnoga kapitalizma,red lokal politizma pa red poskupljenja pa red biserov Bika Koji Spava (il Ne Spava)...

BTJ ovih dana!!!
Na su sreču dolazi nam zimski san pak si bumo malo počinuli...ybg.

shaka zulu

 • Gost
Hrvat na klupi reprezentacije Srbije
« Odgovori #19 : Rujan 19, 2009, 12:26:14 poslijepodne »
Hrvat na klupi reprezentacije Srbije
Borna Rupnik
subota, 19.09.2009. 10:31
RukometRukometna reprezentacija Srbije dobila je novog izbornika. Za nadolazeće Europsko prvenstvo tamošnju će izabranu vrstu pripremati hrvatski stručnjak Sead Hasanefendić...
http://www.sportnet.hr/vijesti/383574/rukomet/hrvat-na-klupi-reprezentacije-srbije

Pri nami bi se reklo;Domači čovek z Gradič...

shaka zulu

 • Gost
MMF je kazao Srbiji da smanji potrošnju
« Odgovori #20 : Rujan 19, 2009, 12:27:03 poslijepodne »
MMF je kazao Srbiji da smanji potrošnju
09/09/2009

Nakon napornih pregovora u Beogradu, MMF je odobrio Srbiji veći proračunski manjak. Međutim, vlasti će morati raditi napornije na dobivanju kredita MMF-a.
Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 09/09/09
http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/hr/features/setimes/features/2009/09/09/feature-02

Srbija će smanjiti broj zaposlenih u javnoj upravi
15/09/2009

"Ono što želimo velika je reforma javnog sektora. Želimo smanjenje potrošnje i da se javni sektor učini učinkovitijim", izjavio je jedan dužnosnik MMF-a Reutersu.
(AP, BBC, Beta, B92, Vlada Srbije - 14/09/09; Reuters, Beta, IMF - 01/09/09)
http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/hr/features/setimes/features/2009/09/15/feature-01

shaka zulu

 • Gost
50 savjeta za bolji ulet
« Odgovori #21 : Rujan 19, 2009, 12:30:51 poslijepodne »
50 savjeta za bolji ulet

Sada je pravo vrijeme za primjenu zavodničkih taktika koje si skupila tijekom ljeta. Iskoristi dane prije početka prave školske frke kako bi isprobala neke od ovih superučinkovitih trikova za zavođenje

1. Približi mu se gledajući ga u oči, zatim na trenutak spusti pogled na njegove usne. To je prikriveni znak da si spremna za njegov poljubac!
2. Odaberi svoju pjesmu za raspoloženje. Slušaj je dok se spremaš za izlazak kako bi stvorila pravu atmosferu i "nabildala" samopouzdanje. Osim toga, svaki put kad je negdje čuješ, osjećat ćeš se dobro i dovoljno hrabro da pristupiš i najzgodnijem dečku!
3. Stavi viseće naušnice. One privlače pažnju na zavodljivu liniju vrata – to je vrlo profinjen način da naglasiš mekoću kože na tom dijelu tijela i svoju ženstvenost.
4. U torbici uvijek nosi žvakaće gume ili bombončiće za osvježavanje daha. "Želiš li jedan?" – to je pitanje najlakši način da probiješ led.
5. Pogledaj videospot pjesmeTaylor Swift "I'm only me when I'm with you" i obrati pažnju na njezinu simpatičnost, spontanost i duhovitost. Upravo na to misle dečki kad kažu da je samopouzdanje jako seksi.
6. "Slučajno" ga gurni i iskoristi priliku za laskanje. U gužvi na tulumu ili u diskoteci odglumi da si se slučajno zaletjela u zgodnog mladića koji ti je zapeo za oko. Reci mu: "Oh, oprosti, uvijek postanem nespretna u blizini takvog komada", a zatim pruži ruku i predstavi se.
7. Spontano zakaži spoj i pošalji mu ležeran sms tipa: "Čeznem za sladoledom!! Ostavi što god radiš i zaleti se sa mnom do slastičarnice. Može? :))"
8. Malo ga zadirkuj. Na primjer, kad ti se neki mladić prvi put predstavi, napravi se gluha i pitaj "Kako?" ne bi li ga prisilila da se nagne i ponovi svoje ime. A zatim ga ponovno, s osmijehom pitaj "Kako?" Takvom vragolastom šalom brzo ćeš probiti led.
9. Marljivo vježbaj tehniku zavođenja. Iskoristi svaku priliku kako bi testirala svoju vještinu koketiranja - s prijateljem, omiljenim konobarom... Začudit ćeš se kad vidiš koliko vježbanje može ojačati samopouzdanje i koliko će ti nakon toga biti lakše pristupiti "onom pravom".
10. Pusti neka komad na kojeg si bacila oko primijeti da ga gledaš! Kad te pogleda, nasmiješi se – to će ga ohrabriti da ti priđe.
11. Pokaži da si zainteresirana. Potrudi se pokazati da pažljivo slušaš i da si zainteresirana za ono što ti priča tako da povremeno postavljaš pitanja, kažeš "da, tako je", "zanimljivo" i slično. Neće znati da je to trik, ali će ga potaknuti da se dulje zadrži u tvom društvu.
12. Zapamti dobar vic (ili neki koji je toliko glup da je zapravo smiješan). Čuvaj ga kao rezervu pa se nećeš morati bojati neugodnih stanki u razgovoru. Čim osjetiš da je zapelo, ispali vic: kad nasmiješ dečka, budi sigurna da je "pao"!
13. Nosi crveno! Znanstvenici su dokazali da dečke instinktivno privlači ta boja – dakle, čim odjeneš nešto crveno, pretvaraš se u vrućeg komada.
14. "Slučajno" ga pozovi na spoj. Pošalji mu poruku s pitanjem "Što radiš večeras?", a kad odgovori, napiši "Oprosti, to je bilo upućeno prijatelju?" Takva "zabuna" natjerat će ga da se više potrudi oko tebe!
15. Prouči njegovu odjeći pa ga pitaj o bendovima, sportskim klubovima ili natpisima na njegovim majicama ili jaknama. Tako ćeš mu dati do znanja da si ga primijetila.
16. Po vratu poprskaj malo parfema – osjetit će ga kad te stisne u zagrljaj.
17. Ponekad budi "prozirna". Na primjer, tako da namjerno baciš frizbi prema skupini mladića u parku, a zatim se pretjerano naglašeno ispričavaš smiješeći se od uha do uha. Neka shvate da si to učinila namjerno i da koketiraš – sve je to dio igre zavođenja!
18. Ostavi komentar na njegovu postu na Facebooku. Kad ti odgovori, napiši "To bi mi trebao reći u četiri oka :)). Što kažeš na to da se vidimo ovaj vikend?"
19. Pametno sms-aj. Nemoj odgovarati na svaku njegovu poruku i pitanje, već ga povremeno ostavi u nedoumici. Bit će više zaintrigiran ako se bude morao malo potruditi da te skuži!
20. Stavi na Facebook podatke o filmovima, tv-showovima, koncertima ili utakmicama koje namjeravaš pogledati – ako se i njemu svidi tvoj izbor, to će ga potaknuti da ostavi neki komentar (a ti ćeš imati dobar izgovor da ga pozoveš da ti se pridruži).
21. Upoznaj komada koji ti se sviđa sa svojim prijateljem. Tako ćeš lakše uspostaviti kontakt s njim kad god poželiš.
22. Na tulumu mu gurni u džep poruku napisanu na papiriću "Samo sam htjela reći bok!!" To je tisuću puta simpatičnije i slađe od sms poruke.
23. Laskaj i prije nego što se vidite. Pošalji mu poruku: "Trebao bi večeras odjenuti onu plavu majicu, u njoj izgledaš jako seksi! : )"
24. Pretvaraj se da već poznaješ mladića s kojim želiš razgovarati. Kad "kao" shvatiš da si se zabunila, reci: "Oh, zamijenila sam te s nekim, ali zapravo si slađi od njega!"
25. Učini ga nervoznim. Kad ti nova simpatija prvi put pošalje poruku, odgovori: "Tko je to?", a kad ti objasni, reci "Oh, kako sam te mogla zaboraviti?!? :))" Bit će gotov!!
26. Nalakiraj nokte nekom superženskastom bojom. To će ti pomoći da se osjećaš ženstvenije i zavodljivije – a dodatni poticaj za koketiranje bit će ti maštanje o tome kako bi tvoji nokti divno izgledali na njegovim bicepsima!
27. Zavodi očima. Sve je u načinu na koji ga gledaš: prođi pokraj njega odmjeravajući ga, jedva primjetno se nasmiješi i produlji. Komunikacija se može uspostaviti bez ijedne izgovorene riječi.
28. Ugledaj se na Emmu Watson. Ona je utjelovljenje lepršave kokete pune samopouzdanja. Čak i ako inače nisi tako cool, nemoj odustati – glumi sve dok ti takav ležeran pristup ne postane prirodan.
29. Traži savjet. Kad stojiš u redu u kantini ili McDonald'su, pitaj zgodnog komada pokraj sebe što bi ti preporučio. To djeluje vrlo prirodno i razoružavajuće simpatično.
30. Ukradi mu šiltericu. Neki dečki često nose šilterice, a dobar i duhovit način za početak razgovora jest da mu je ukradeš s glave i staviš na svoju. Još ako ti super stoji, možeš biti sigurna da je ulovljen.

Ostalih 20 caka za bolji ulet pročitaj u svom Teenu
 
http://www.teen.revije.hr/Article.aspx?Id=350

shaka zulu

 • Gost
TITO, DRAŽA I MI; Miroslav Lazanski
« Odgovori #22 : Rujan 19, 2009, 12:32:36 poslijepodne »
TITO, DRAŽA I MI
Da li je reč o istoriji ili ideologiji
Ko je u ime građana Srbije odlučio da nabavi specijalnu sondu da ispod zemlje traži posmrtne ostatke generala Draže Mihailovića? Koliko će ta potraga koštati poreske obveznike i da li se to radi po nalogu Vlade Srbije ili neke stranke? Ko će od srpskih političara, ako se i pronađe grob generala Mihailovića, kleknuti ispred tog groba? I hoće li sve ostati samo na generalovom grobu? Ako su neke stranke već sebe etablirale kao baštinike generala Draže, koja to stranka danas u Srbiji nastavlja tradiciju partizana? Dozvoljavam da ima i onih koje zaista i danas interesuje šta je to pisao Kalabić drugu Krcunu kada ga je uveravao u „svoju časnu reč” i oko toga „da će pečenje, kolač i žito spremiti žena našega brice”.

Dakle, da li to u Srbiji Drugi svetski rat još nije završen ili se zapravo građani Srbije još sećaju istog vremena, ali na različite načine? Da li stanovnici Srbije imaju jedinstvenu prošlost ili su ratovi sećanja samo tinjali na ovim prostorima još od 1941. godine? Kako graditi zajedničku budućnost na sukobljenim stavovima o prošlosti? Kako izmeriti sadržaj nekadašnje „višističke” prošlosti onih koji su od 1941. do 1944. sarađivali sa okupatorom? Konačno, kako to da se vojska Kraljevine Jugoslavije tretira danas u Srbiji službeno na dva načina: potraga za grobom generala Draže Mihailovića praćena neviđenom medijskom pažnjom, ali i potpuni muk i ignorisanje pripadnika Kraljevske vojske koji su poginuli u aprilskom ratu 1941. godine? Da li to četnici Draže Mihailovića zaslužuju veću pažnju od vojnika, oficira i podoficira Kraljevske jugoslovenske vojske koji su položili svoj život u odbrani zemlje u aprilu 1941? Ili je general Mihailović simbol jedne ideologije, pa je samim tim i važniji od drugih? Šta smo naučili od istorije?

Partizanski pokret maršala Tita nesumnjivo je iskoristio, pa i zloupotrebio slobodarska osećanja srpskog naroda u Srbiji kada je povedena borba protiv nemačkog okupatora. Nije sporno da je ta borba bila istovremeno i borba za promenu društvenog sistema, bitka protiv monarhije. I da je sve to srpski narod u Srbiji krvavo platio u nemačkim odmazdama. Što se tiče BiH i Hrvatske i tu je partizanski pokret iskoristio zločine ustaša nad srpskim narodom da bi pokrenuo otpor Vermahtu i kvislinzima. Nije sporno da su u ime revolucije i promene društvenog sistema učinjeni zločini. Pretpostavljam da nije sporno ni da su četnici Draže Mihailovića činili zločine i protiv Srba i protiv nesrpskog stanovništva. Sa stanovišta svetske istoriografije nije sporno ni to da su partizani izneli glavni teret borbe protiv okupatora. Zašto su u Jugoslaviji 1945. pobedili partizani, a ne četnici? Zato što su partizani bili sposobniji, lukaviji, borbeniji. Na čiji račun? Kao u fudbalu, istorija beleži rezultat, a ne igru. General Mihailović je spasavao američke pilote. O. K, rekli su u Vašingtonu, dajmo mu odlikovanje. Maršal Tito je uništavao divizije Vermahta, imao je 1945. pod svojom komandom 800.000 boraca. To je realnost, rekli su saveznici, i Tito je dobio državu. Naravno, ona nije bila previše demokratska, ali je od 1980. do 1990. godine kroz Kuću cveća prošlo 20 miliona njenih tadašnjih građana.

Istorija je eksplozivna materija, osetljiva na dodir. Pravi bumerang. Protiv sam povratka pokojnika. Jer oni više nisu u našoj nadležnosti. Grob, to je nešto drugo. Ali, ne i povratak u ideološkom smislu.

Da se razumemo, moj je otac bio potporučnik vojske Kraljevine Jugoslavije. Aprilski rat 1941. doživeo je na frontu prema Albaniji. Odbio je da se pomiri sa kapitulacijom Kraljevske vojske i zajedno sa svojom jedinicom povlačio se kroz Grčku, sve do luke Kalamata na Peloponezu. Tamo su čekali britanske brodove da ih evakuišu za Egipat da nastave rat protiv Rajha. Nemci su bacili padobrance i mog oca i njegove drugove zarobila je jedinica komandosa kojom je komandovao Maks Šmeling, svetski i olimpijski prvak u boksu, miljenik Adolfa Hitlera. Svi jugoslovenski oficiri ukrcani su u brod „Helena Kanavarioti” koji je pred Solunom u maju 1941. naleteo na minu. Poginulo je više od 200 oficira Jugoslovenske kraljevske vojske. Oni koji su preživeli bili su u logoru Nirnberg i Osnabrik. Moj otac je bio u Osnabriku. Kao Slovenac mogao je da izađe, jer su Nemci puštali kućama Hrvate, Slovence, Makedonce i Muslimane. Odbio je da ga puste, ostao je veran oficirskoj zakletvi „Kralju i otadžbini”. Britanska avijacija je tokom rata greškom bombardovala logor u Osnabriku i tada je poginulo više od 200 oficira Kraljevske vojske. Oni su u Srbiji zaboravljeni.

Hoće li nadležni da nabave sonde da na dnu Egejskog mora i potraže posmrtne ostatke 200 poginulih jugoslovenskih oficira u maju 1941? Ili da neko od vlasti dođe na parastos oficirima koji nisu pristali na poraz, parastos koji se svake godine služi u Beogradu. Niko ne dolazi, a grčki je vojni ataše uvek prisutan.

Da li je reč o istoriji ili ideologiji?

Miroslav Lazanski
[objavljeno: 19/09/2009]

BIOGRAFIJA

Rođen 1950. u Karlovcu. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gde je i započeo novinarsku karijeru, prvo u „Polet-u“, kasnije u „Vjesniku“, „Startu“, „Danasu“, „Politici ekspres“, „NIN-u“, „Večernjim novostima“ (1996-2001). Godine 1991. Lazanski prelazi u „Politiku“ gde i danas radi. Izveštavao iz ratova u Avganistanu, Čečeniji, Kongu, Iraku i Iranu, Libanu... Intervjuisao dva vrhovna komandanta NATO-a, tri maršala SSSR, tridesetak ministara odbrane i načelnika generalštaba svetskih armija. Autor je sedam knjiga i desetak velikih tv-serijala. Vojni rok služio 1977. godine u Bitolju u 41. pešadijskoj diviziji JNA. Odlikovan je Medaljom za vojničke zasluge.
http://www.politika.rs/pogledi/Miroslav-Lazanski/TITO-DRAZA-I-MI.lt.html

ŽRTVE ZLOČINA 1944.-1946.
I Srbija počinje s iskapanjem masovnih grobnica Prve analize u Srbiji pokazuju da je u razdoblju od 1944. do 1946. godine ubijeno oko 80.000 ljudi, od čega je 60.000 bilo Srba.
http://www.javno.com/hr-svijet/i-srbija-pocinje-s-iskapanjem-masovnih-grobnica_275735

shaka zulu

 • Gost
Žbogar : Če so nezadovoljni na obeh staneh, potem je sporazum uravnotežen
« Odgovori #23 : Rujan 19, 2009, 12:35:46 poslijepodne »
intervju Samuel Žbogar, minister za zunanje zadeve
Žbogar za Dnevnikov Objektiv: Če so nezadovoljni na obeh staneh, potem je sporazum uravnotežen
Dnevnikov objektiv - sobota, 19.09.2009 10:00
Tekst: Meta Roglič, Zoran Senković
 
Ljubljana - Hrvaška je nedvomno nočna mora Samuela Žbogarja - odkar je konec lanskega leta prevzel vodenje zunanjega ministrstva, se večinoma ukvarja z reševanjem odprtih vprašanj meje z našo južno sosedo.
http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/objektiv/1042300294

dr. Miroslav Stanojević sociolog
Stanojević: Če je počilo v Gorenju, je to znamenje, da je situacija v vsej državi dramatična
Spontana stavka v Gorenju je razlog za najresnejši razmislek. Kaj se je zgodilo, da so zaposleni v eni potezi izžvižgali upravo in hkrati sindikat? Je 15. september prelomni datum, datum, ko se je dokončno zlomil model socialnega partnerstva med delodajalci, delavci in državo?
Dnevnikov objektiv - sobota, 19.09.2009
Tekst: Ali Žerdin
http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/objektiv/1042300303

Kmetje ne vedo niti, kam z lanskim pridelkom, zato vino iz obupa ponujajo za 20 centov
S stečajem Vina Brežice splahnelo še zadnje upanje bizeljskih vinogradnikov
Slovenija - sobota, 19.09.2009
Tekst: Ernest Sečen
http://www.dnevnik.si/novice/aktualne_zgodbe/1042300396

Tehnološka podjetja na Goriškem posledic krize ne občutijo
Poslovni dnevnik - sobota, 19.09.2009 11:11
Tekst: (sta)
 
Nova Gorica - Svetovna gospodarska in finančna kriza je zaenkrat obšla tehnološka podjetja na Goriškem, saj doslej še niso zaznali negativnih posledic v poslovanju, so za STA povedali v Primorskem tehnološkem parku (PTP) in visokotehnološkem podjetju Instrumentation Technologies.
http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042300459

Švedski proizvajalec pohištva Ikea s padcem rasti prihodkov
Poslovni dnevnik - sobota, 19.09.2009 09:55
Tekst: (sta)
 
Stockholm - Švedski proizvajalec pohištva Ikea je v obdobju od septembra lani do septembra letos ustvaril 21,5 milijarde evrov prihodkov od prodaje. To je 1,4 odstotka več kot v primerljivem obdobju leto prej, rast prihodkov pa je manjša kot v preteklih letih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042300451

KORUPCIJA V MEDICINI JE POVSEM OBIČAJNA
Kako podkupljivi so bogovi v belem
Hans Weiss dokazuje, da iznajdljivi farmacevti in zdravniki lahko pridobijo milijone, stotine milijonov - Večina farmacevtskih podjetij dobi, kar želi, poti pa so različne, včasih hudo vijugave - Potrošniki, uporabniki zdravil, v Evropi sploh niso zaščiteni
Tema tedna - sreda, 16.09.2009
Tekst: Ciril Brajer, B. Š.
http://www.dnevnik.si/nedeljski_dnevnik/tema_tedna/1042299274

shaka zulu

 • Gost
Golf privlači goste i jača međunarodni ugled
« Odgovori #24 : Rujan 19, 2009, 12:37:07 poslijepodne »
Društvo - Subota, 19. septembar 2009. godine
NA KONFERENCIJI O ZAŠTITI SVJEDOKA ISKAZANA POTREBA DONOŠENjA ZAKONA O ZAŠTITI DOJAVLjIVAČA
Ohrabriti zaposlene da prijave korupciju
http://www.pobjeda.co.me/citanje.php?datum=2009-09-19&id=171402

JUČE ODRŽANA PREZENTACIJA “GOLF – EFEKTI NA ŽIVOTNU SREDINU I TURIZAM U CRNOJ GORI”
Golf privlači goste i jača međunarodni ugled
Nacrt prve strategije za razvoj golfa biće urađen za šest mjeseci. I regionalni Master planovi turizma za Boku Kotorsku i Ulcinj Velika plaža predviđaju golf sadržaje baš kao što i projekat “Porto of Montenegro” planira uređenje terena za golf u neposrednoj blizini aerodroma u Tivtu
http://www.pobjeda.co.me/citanje.php?datum=2009-09-19&id=171394

shaka zulu

 • Gost
Davorin Rudolf: Slovencima ne damo pristup nalazištima nafte i plina
« Odgovori #25 : Rujan 19, 2009, 12:38:15 poslijepodne »
SLOVENIJA-HRVATSKA
Davorin Rudolf: Slovencima ne damo pristup nalazištima nafte i plina
Autor/izvor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija

SKRIVENI INTERESI SLOVENIJE

"Još u ljeto 2001. godine u vašem sam listu prvi otvorio pitanje nacrta sporazuma Račan-Drnovšek i predložio tadašnjem premijeru Račanu da ne parafira taj dokument. On me je tada nazvao mrzovoljnim Hrvatom i godinu dana tvrdio kako je nacrt dobar, a onda ga se i on odrekao.

No, i tim bi dokumentom Hrvatska prepustila Sloveniji ili bi se odrekla 164 četvorna kilometra svojeg mora. Ali nije samo riječ o ribolovu, uz obalu Savudrijske vale se nalaze bogata rudna ležišta, a u podmorju izvan zaljeva, prema nekim procjenama, nalaze se ležišta plina, možda i nafte. Pouzdano znam da su Slovenci za ta istraživanja angažirali jedan geološki institut u SAD-u, a česte kontakte s tamošnjim stručnjacima imao je i Dimitrij Rupel dok je obnašao dužnost slovenskog veleposlanika u Washingtonu."
http://www.naslovnica.info/biznis/693449/davorin_rudolf_slovencima_ne_damo_pristup_nalazistima_nafte_i_plina

shaka zulu

 • Gost
Začel se je 176. Oktoberfest
« Odgovori #26 : Rujan 19, 2009, 08:35:43 poslijepodne »
Začel se je 176. Oktoberfest
V Mūnchnu se je danes začel tradicionalni praznik piva Oktoberfest. Mūnchenski župan Christian Ude je prvi vrček piva natočil bavarskemu ministrskemu predsedniku Horstu Seehoferju, potem pa se je 16-dnevno rajanje v bavarski prestolnici začelo tudi zares.


Reuters
Oktoberfest prirejajo vse od leta 1810, v svoji dolgi zgodovini pa je bil odpovedan le 24-krat, običajno zaradi vojne ali epidemij nalezljivih bolezni.

V Mūnchnu se je danes začel tradicionalni praznik piva Oktoberfest. Mūnchenski župan Christian Ude je prvi vrček piva natočil bavarskemu ministrskemu predsedniku Horstu Seehoferju, potem pa se je 16-dnevno rajanje v bavarski prestolnici začelo tudi zares.

Organizatorji v času največje ljudske veselice na svetu, ki se bo letos končala 4. oktobra, pričakujejo šest milijonov obiskovalcev, ki bodo spili najmanj toliko litrov piva. Lani so natakarice in natakarji na mize na Terezijinem travniku, kjer poteka prireditev, v 16 dneh znosili 6,6 milijona litrskih vrčkov piva, obiskovalci pa so med drugim pojedli 104 vole.Letos bodo morali obiskovalci Oktoberfesta za vrček, t.i. superco, odšteti med 8,10 in 8,60 evra, kar je okoli 30 centov več kot lani.

Oktoberfest prirejajo vse od leta 1810, v svoji dolgi zgodovini pa je bil odpovedan le 24-krat, običajno zaradi vojne ali epidemij nalezljivih bolezni. Na 650 stojnicah so obiskovalcem iz vsega sveta poleg piva na voljo tudi prigrizki in druga zabava, za goste pa skrbi več kot 10.000 natakarjev, kuharjev in drugih gostinskih delavcev.

sta
http://www.vecer.com/clanekzan2009091905470283

shaka zulu

 • Gost
Na Kitajskem v trgovinah prepovedali brezplačne plastične vrečke
« Odgovori #27 : Rujan 19, 2009, 08:36:24 poslijepodne »
Na Kitajskem v trgovinah prepovedali brezplačne plastične vrečke
Trgovine na Kitajskem svojim kupcem od nedelje ne smejo več dajati brezplačnih plastičnih vrečk. Vlada v Pekingu želi tako zmanjšati učinke onesnaženja okolja in porabe energije ter prebivalce pripraviti do tega, da bi v trgovine vzeli svoje torbe ali pa plastične vrečke ponovno uporabili.

Stare navade Kitajcev naj bi tako doživele revolucijo, poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua. Kupci bodo za male plastične vrečke ob naslednjem nakupu morali odšteti 0,2 juana (0,019 evra), za večje vreče pa tudi 10 juanov (0,93 evra). V kolikor bodo trgovci plastične vrečke svojim kupcem še naprej dajali brezplačno, jim grozi denarna kazen med 5000 in 10.000 juani (436 do 926 evrov). Državna komisija za razvoj je namreč ugotovila, da sta dva Kitajca pred novim ukrepom na dan porabila eno plastično vrečko, za proizvodnjo plastičnih vrečk pa dnevno porabijo najmanj 1300 ton nafte. Plastični odpadki, med njimi predvsem plastične vrečke, predstavljajo sicer tri do pet odstotkov vseh odpadkov na Kitajskem.

sta
http://www.vecer.com/clanek20080605005331293

Offline Goričanka

 • Veteran
 • *****
 • Postova: 874
 • Karma: +9/-6
 • Spol: Ženski
Odg: Prebrani elektronski listi
« Odgovori #28 : Rujan 19, 2009, 08:54:15 poslijepodne »
Kunta, ampak kaj zares nemamo dosta svojega klepetanja, da nam treba tudi tukaj i slovenščina  :P
Ništa ljudsko nije mi strano, ali mi je nekad previše ....

shaka zulu

 • Gost
176. Oktoberfest
« Odgovori #29 : Rujan 19, 2009, 11:50:53 poslijepodne »
In za Goričanko smo prirejali Oktoberfest na hrvaškem,drugega ni bilo moči najti...  ;)

Festival piva u Nemačkoj
Oktoberfest odolijeva svim nedaćama
Deutsche Welle


 
PHOTO/EPA:FRANK LEONHARDT
Ove subote je u Münchenu počeo Oktoberfest, tradicionalna svečanost piva koja se održava već ravno 199 godina. Od tada do danas se mnogo toga promijenilo.
http://www.e-novine.com/svet/svet-reportaza/30132-Oktoberfest-odolijeva-svim-nedaama.html

 U Muenchenu otvoren 176. Oktoberfest
MUENCHEN - U subotu je u Muenchenu počeo 176. Oktoberfest, tradicionalna svečanost ispijanja piva, na kojoj se tijekom idućih 16 dana očekuje šest milijuna gostiju iz Njemačke i cijelog svijeta. Festival je u podne otvaranjem prve bačve piva otvorio gradonačelnik Muenchena Christian Ude i napunio kriglu premijeru Bavarske Horst Seehoferu. Festival koji će trajati do 4. listopada privlači velik broj Talijana i Nijemaca ali i velike skupine mladih turista s drugih kontinenata. Prošle je godine tijekom festivala u šatorima prodano 6,6 milijuna jednolitarskih krigli piva. Oktoberfest samo godina dana dijeli od 200. obljetnice njegova osnutka. Festival je prvi puta održan 1810. godine kao ulično slavlje s utrkom konja u povodu vjenčanja bavarskog princa prestolonasljednika Ludwiga i saske princeze Therese, po kojoj se livada na kojoj se održava Oktoberfest zove Theresienwiese odnosno Terezina livada. Za 2010. godinu planira se posebna verzija festivala, najavljeno je. U subotu su zbog prijetnji islamističkih terorista Njemačkoj mjere sigurnosti pojačane u cijeloj zemlji no Joachim Hermann, ministar unutarnjih poslova Bavarske, je rekao da nema posebnih prijetnji usmjerenih na festival. [Hina]
http://www.vjesnik.hr/html/2009/09/19/vijesti.asp#5


176. Oktoberfest
Kulturno-gastronomski ponos Bavarske, čuveni Oktoberfest, jučer se ukazao u 176. izdanju, što znači da će se iduća dva tjedna u Münchenu okupiti milijuni ljubitelja piva i konobarica u bavarskoj nošnji iz cijelog svijeta. / Michaela REHLE / R
http://slobodnadalmacija.hr/Default.aspx