Autor Tema: Čuvaj se Turopolskoga topa...  (Posjeta: 3874 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7349
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Čuvaj se Turopolskoga topa...
« : Veljača 12, 2011, 07:23:16 poslijepodne »
Uskoro pucanj iz novog topa
Pucanj turopoljskog topa potvrđuje plemenitašku pravicu- bar tako govore turopoljski plemenitaši. Stari turopljski top još uvijek je aktivan, točnije njegova replika.

Pucanj s Lukavca
I dok se original čuva u Muzeju Turopolja, replika iz koje se još uvijek puca napravljena 1992. godine, a tu je i manji top napravljen od drveta trešenje. „Najčešće ga imamo prilike čuti na Turopoljskom Jurjevu u Lukavec Gradu, no plemenitaši pucaju i u raznim drugim prigodama, primjerice na Lucijskom spravišću ili Jurjevu u Odri, a pucanj iz topa označava i početak Turopoljske trke“- kaže župan turopoljski, Franjo Kos.

Nova replika
A ove bi godine trebala biti napravljena i nova replika. Imat će ona puno dužu cijev, a bit će postavljena na prozoru ili unutar Lukavec Grada. Prema riječima zamjenika gradonačlenika Ervina Kolarca taj bi top pucao svaki dan u podne. „Preostaje nam dogovoriti još sve detalje prije nego projekt u potpunosti predstavimo javnosti“- kaže Kolarec.

Inače,  postojeća je replika topa teška 100 kilograma, dok je original težio i mnogo više. Spomenimo samo kako su originalni top, van kaštela na bojišnicu nosila sedmorica plemenitaša. Za karosel su bila zadužena trojica dok su su četiri jača banderijalca nosila bombardu.

Jurjevo 2011.
A za Jurjevo u Lukavcu, koje će se ove godine održati 25.travnja, na Uskrsni Ponedjeljak, plemenitaši su već počeli s pripremama. Grad je za ovu prigodu osigurao 70 tisuća kuna, a uz već dobropoznate izložbe, radionice, folklorni program i nezaobilazni krijes bit će tu i još iznanđenja. Tako će i ove godine oko Lukavca zabljesnuti mega turopoljska podgutnica, a organizatori pripremaju i  otok starih zanata. –Na prostoru oko Lukavca prikazat ćemo nekoliko starih zanata, a u nekima će se moći okušati i sami posjetitelji- kaže Kolarec
http://www.rvg.hr/index.php?id=3979

Kulko sem ja imal prilike za čuti,ak sem dobro razmel, od Margarete Biškupič,lani v Noči Muzeja,"turopolski top" se "čuva" v Zagrebu a na Goricu dojde samo na "posudbu".
Ak je reč o ščuku,štuku il kak se več zove..
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7349
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Čuvaj se Turopolskoga ščuka...
« Odgovori #1 : Veljača 13, 2011, 11:00:03 prijepodne »
Falcon
...
Ovdje predmetni željezni Turopoljski top je mogao biti kao najstarije, proizveden sredinom 16. st. pa ako je doista tako onda je proizvođač bio vrlo suvremen i adekvatan europskoj ratnoj tehnologiji. Doista je iz starijeg perioda proizvodnje falcona, jer ima odozada alku u etnološki dekorativnom osmerokutu umjesto kasnijih izvedbi, kada se počelo glineni (ili drveni) model za lijevanje praviti tokarsko -grnčarskim rotiranjem, pa se zatiljak počelo praviti kao završna ukrasna kugla sa ukrasnim profilom između kugle i topovskog zatiljka.

 

Cijev Turopoljskog topa „Šćuka“ u Muzeju Turopolja
 

Snimak cijevi, Radivoje Jovičić i Željko pl . Stanilović
 
Uspoređivanjem sa drugim falconima u muzejima u okruženju vidimo određene sličnosti i razlike, a koje upućuju da je naš „Turopoljski šćuk“ vjerojatno proizveden kod domaćih majstora, možda u Zrinskoj oružarnici u Čabru ili Gvozdanskom, sredinom 16. st.
Njegov prethodno spomenuti osmerokut zatiljka je ostao kao dekorativni detalj koji simbolizira 100 -200 godina starije vrijeme kada se bombarda slagala od duga i stiskala obručima. Osmerokut simbolizira osam drvenih duga. U nešto novijih falcona proizvođači su se odrekli ove ovisnosti o tradiciji. Možda upravo taj detalj upućuje na domaći proizvod a tim emocionalnim pristupom, majstor pomaže pamćenju drvenih topova slično kao što je to činila usmena predaja sa gore spomenutom narodnom pričom.
To su oni detalji pojedinačne, manufakturne proizvodnje koji su neusporedivo vredniji od prethodno spominjanih industrijaliziranih proizvoda, gdje se uopćene replike kupuju na tržištu gotovih proizvoda za uveseljavanje nepoznatih kupaca
...
http://etnoselo.org/index.php?/esp/Citajte-nase-tekstove/In-situ/Povijesno-oruzje-Banderija-Plemenite-Opcine-Turopoljske
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7349
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Čuvaj se Turopolskoga ščuka...
« Odgovori #2 : Kolovoz 26, 2014, 10:43:09 poslijepodne »
Povijesno oružje Banderija Plemenite Opčine Turopoljske

Falcon

CIJEV „TUROPOLJSKOG TOPA“ U MUZEJU TUROPOLJA
U postavu Muzeja Turopolja u Velikoj Gorici, kao muzejski eksponat, je originalna cijev „Turopoljskog topa“ (nišanski falcon). Donesena je iz Kaštela Lukavec -grada (u to vrijeme ne čuvanog i sasvim zapuštenog). Detaljnijim proučavanjem topovske cijevi se može dosta iščitati: o vremenu njegove izvedbe, načinu pripasivanja na lafet, načinu upotrebe, dostignućima ratne tehnologije u to vrijeme, o zanatskoj vještini ljevača, te neke etnološke odlike zavičaja prenesene na oružje.

wwwg tablice