Domaće teme > Vukomeričke Gorice

Magistralni vodovod - promjer cijevi?

<< < (2/2)

Zagorec BP:

--- Citat: Točkica - Kolovoz 28, 2010, 01:33:05 poslijepodne ---.... Nerijetko moram čekati do kasno u noć da se pritisak stabilizira i da se k'o čovjek mogu otuširati, o ostaom (pokretanje perilice, primjerice) da ne pričam.....

--- Kraj citata ---

Postoji rješenje za taj problem, nije baš jeftino, ali se da izdržati.

Potreban je spremnik za vodu (1m3) koji se dopunjava automatski iz vodovodne mreže, a iz spremnika kuću opskrbljuje "hidropak" odnosno mali kućni vodovod koji se može kupiti već od 700 Kn i još neke sitnice poput nepovratnog (povratno zapornog) ventila (40 Kn), nešto spojnica i tak. To zna napraviti svaki kućni majstor.
Princip rada sklopa je da kada ima vode, ona puni spremnik i hidropak obavlja sve ostalo. Sustavom ventila je moguće izgraditi takav spoj da u dijelu godine kada ne postoje redukcije vode, hidropak bude izvan upotrebe.

Osobno ja, hidropakom opskrbljujem 4-vero člano domačinstvo koje ima vešmašinu, suđericu, dva zahoda, kupaonu i vanjski izljev za vodu kojim zalijevam vrt. Do sada sam koristio "Karcher" snage 1KW i kapaciteta 3700 litara na sat, a sada imam malo jači "T.I.P." 1,3 KW, kapaciteta 4600 litara. Svi kućni vodovodi imaju podešeno ukljućivanje pumpe na tlaku od oko 2 bara, a isključivanje kod oko 4 bara. To tako lijepo radi da uopće nemam primjedbi na suatav.
Pošto crpim vodu iz podzemlja preko obične cijevi 5/4 cola, imam ispred nepovratnog ventila ugrađen i vuneni filter koji taloži pijesak, a svrha mu je da sprijeći kamenčiće i pijesak da uđu u sustav vodovoda, a najvažnije mi je da osigura besprijekoran rad nepovratnom ventilu (pijesak mu ne dozvoljava da se potpuno zatvori, pa bi voda mogla bježati nazad u zemlju, a onda pumpa možda ne bi mogla više povući tu vodu nazad u sustav).

Lijep pozdrav

Navigacija

[0] Lista Poruka

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju