Svakidašnje teme > Čušpajz

Otkrivena nova vrsta divovskog štakora

(1/1)

Tur:
Ne, nije Žendra.  ;D


ZNANSTVENICI su u udaljenoj prašumi u Papui Novoj Gvineji otkrili novu divovsku vrstu štakora. Novootkriveni štakor dug je 82 centimetra, a težak oko 1,5 kilograma i smatra se jednim od najvećih ikad otkrivenih.

Štakora je otkrio tim BBC Natural History Unita unutar kratera ugaslog vulkana Bosavi na jugu Papue Nove Gvineje. Prije dvije godine, na Papui Novoj Gvineji također je otkrivena vrsta divovskog štakora.

"Ovo je jedan od najvećih štakora na svijetu. To je pravi štakor, kakve možete pronaći u kanalizaciji u gradovima", rekao je Kristofer Helgen, biolog iz muzeja Smithsonian, koji je također bio dio istraživačkog tima.

"Prokleto veliki štakor"

Najveća vrsta Prvi pregledi divovskog štakora, kojemu su dali prijelazno ime Bosavi vuneni štakor, pokazuju da bi mogao pripadati razredu Mallomys, iz porodice rodu u porodici Muridae, najbrojnije porodice glodavaca.

Među znanstvenicima koji su pronašli novog divovskog štakora bili su stručnjaci za šišmiše, ptice, sisavce i gmazove, a pronašli su nekoliko novih vrsta. George McGavin sa Sveučilišta Oxford rekao je CNN-u kako još ne mogu biti sigurni u točan broj, ali kako vjeruju da su otkrili oko 30 novih vrsta.

"Nije neobično pronaći nove vrste kukaca u ovoj regiji, ali mi smo pronašli šesnaest novih vrsta žaba, jednu novu vrstu šišmiša, najmanje tri nove vrste riba i ovog prokleto velikog štakora, koji je velik kao mačka. Nevjerojatno!", rekao je McGavin.

Bez kontakta s ljudima

Unutrašnjost kratera, promjera oko tri kilometra, bila je spektakularna, rekao je McGavin. Životinje u krateru nisu uopće pokazivale strah od ljudi, vjerojatno zato što s njima uopće nisu stupale u kontakt. Većini lokalnog stanovništva je put u krater pretežak da bi se isplatilo tamo loviti, pa su životinje pošteđene izlova.

Najveći glodavac na svijetu je južnoamerička kapibara, poznata i pod imenom vodenprase, budući da zaista i izgleda kao veliko dlakavo prase. Kapibare mogu narasti i do 1,5 metara dužine, a teške su oko 55 kilograma.

Svi Mallomys štakori, osim jednog, pronađeni su i žive na Papui Novoj Gvineji.

Izvor:http://www.index.hr/

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju