Autor Tema: Vodovodni sustavi  (Posjeta: 17582 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mlačanin

  • Global Moderator
  • Jezerača
  • *****
  • Postova: 3550
  • Karma: +3/-1
  • Spol: Muški
  • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
Vodovodni sustavi
« : Svibanj 18, 2010, 09:40:44 poslijepodne »
                                         Fuziona tehnika

Za spajanje PPR cijevi koristi se polifuzijski aparat za zavarivanje – spajanje cijevi.
Svaki proizvođač PPR cijevi preporuča baš svoj aparat za fuziju. Kako se tu radi o istom principu i kako oni svi rade istu stvar ,za sve aparate vrijedni jedno te isto pravili.

Među majstorima,odnosno korisnicima taj alat se popularno još zove i Pegla.
Zbog izgleda svoje ploče za zagrijavanje, je dobio takovo ime.Na tu aluminijsku ploču ,na točno određena mjesta prema profilima,montiraju se teflonski alat ili trn.
Evo kako to izgleda:

Alat odnosno „trn“ se montira tako da površina alata ne strši preko ruba grijače ploče.
Za montažu alata ( trn – tuljak) postoji potreban alat u svakom kompletu.Pegla se mora prije rada zagrijati na radnu temperaturu od 250 stupnjeva,a vrijeme zagrijavanja traje ,zavisno od okoline od 10 do 30 minuta. Na samoj ručici pegle smješten je termostat koji je tvornički namješten na radnu temp i taj se dio može kontrolirati sa posebnim digitalnim kontaktnim termometrom ili u servisnoj radioni.(preporuke proizvođača)
Neki od proizvođača imaju posebne krede za ispitivanje temp zagrijavanja,koje promijene bojuUz peglu u kompletu se nalaze i specijalne škare kojima se režu cijevi i po potrebi spojevi. Osima sa ovim alatom nije uputno koristiti neke druge alate (pila) za odrezivanje cijevi.
Na tržištu ima raznih ponuda,što ujedno i nije garancija ispravnog alata.
I na kraju da nešto kažem i o samom šiljilu. Šiljilo je alat za skidanje aluminijskog sloja koji se nalazi na  stabi-kompozitnim cijevima.
Te se cijevi koriste za centralno grijanje,a taj se sloj mora skinuti prije samog spajanja cijevi.

Sada je sve spremno za spajanje.


Cijev se odreže na željenu duljinu, sa šablonom za pojedine profile,olovkom označimo dubinu zagrijavanja na samoj cijevi. Na samoj cijevi i na spojnom komadu možemo si označiti potrebnu poziciju samog spoja.


 Ovo nam može dosta dobro doći radi pravilnog spajanja fazonskih komada ,jer se spojeni elementi ne smiju naknado okretati.
To znači da moramo unaprijed znati kako i kamo okrenuti svaki pojedini spoj koji radimo.
 
Ako ovo nije sada jasno,postaje jasno već nakon prvih pogrešaka u spajanju.

Odrezanu cijev i spojni komad ( koljeno,t-komad ili nešto drugo) postavimo svako sa svoje strane. Cijev se postavlja na onaj dio alata koji ima na sebi rupu, a to zovemo Tuljak ,a onaj drugi dio alata zovemo Trn.


Dakle spojni komad i cijev ravnomjerno guramo na ili u alat. Spojni komad do kraja na sami trn, a cijev samo do oznake koju smo napravili olovkom ili flomasterom.
Kada smo sve bez okretanja ravnomjerno navukli na alat,počinjemo sa brojenjem vremena, za zagrijavanje.
Nakon potrebnog odbrojavanja , ravnomjerno bez okretanja izvlačimo zagrijane dijelove van iz alat i spajamo cijev sa spojnim komadom. Spajamo tako da gurnemo jedno u drugo bez okretanja do kraja,odnosno do oznake na cijevi.


Pri tom vodimo računa da spojni komad okrenemo u pravom smjeru,kako nam treba,poravnamo na oko i odložimo sa strane da se spojevi ohlade.

 Važno!! Vrijeme zagrijavanje započinje kada je postignuta dubina zavarivanja u teflonskoj glavi,odnosno dosegnut graničnik na grijačem trnu.

Tablica sa vremenima zagrijavanja za fuziju:

Ako je temperatura ispod +5 stupnjeva,vrijeme zagrijavanja povećava se za 50%.


Zašto je važno držati se vremena zagrijavanja?
Vrijeme za zagrijavanje cijevi fi 20 (1/2“) iznosi u normalnim uvjetima (bez vjetra i niskih temperatura) od 5-8 sekundi.
Dubina zavarivanja iznosi 14 mm.
Vrijeme obrade iznosi 4 sekunde.
Vrijeme hlađenja 2 minute.

Znači da za spajanje cijevi i spojnog komada imamo cca 4 sekunde. U tom vremenu moramo spoj pravilno okrenut stisnuti do samog kraj,poravnati ga ( za to se koristi ravna podloga,neka daska na noga rima ili radni stol) i nakon tga sve ostaviti da se hladi 2 minute.

Nepridržavanje ovih uputa od proizvođača povlači za sobom nekvalitetno spajanje samih spojeva,koje na kraju rezultira curenjem same instalacije. Ali na žalost ne odmah,nego tek nakon nekog vremena korištenja iste. To se može dogoditi bilo kada,nema nekog vremenskog roka.
Druga važna stvar kod zagrijavanja ,odnosi se na samu dubinu zavarivanja za cijevi.
Ako cijev nekontrolirano guramo u teflonsku glavu ,dolazi do zagrijavanja krajeva cijevi koji se uslijed toga previše zagriju i rezultat je smanjivanje samog profila cijevi.
Da vam ovo bude jasnije pokušajte zagrijati jednu cijev samo do oznake ,a zatim drugu gurnite u alat bez kontrole,odnosno koliko ide unutra.
Rezultat će vam biti odmah vidljiv i sve jasno.

Lako se dogodi da smo neke dijelove krivo spojili,ili krenuli na krivu stranu. U takovim slučajevima pomažemo si na način da odrežemo cijev i sa spojnicom je opet spojimo kako nam odgovara.
Za ovaj dio ipak treba malo prakse i nakon nekoliko krivih spojeva,naučimo o čemu treba voditi računa.

Nakon hlađenja i dovršenja instalacije,ista se može odmah pustiti u normalan rad ili izvesti probno ispitivanje.

Same cijevi se mogu obložiti sa izolacionim trakama,koje se navlače na same cijevi prije spajanja. One dijelove koji su nam radi samog spajanja ostali goli,naknado omotamo sa izolacijom,naravno kad ustanovimo da nam je instalacije nepropusna

Svaki od ovakvih sustava dobro je popraćen sa spojnim komadima i mogućnost kombinatorike je vrlo velika. Prema izjavi proizvođača,trajnost instalacije je 50 godina.
Da bi znali kako smo slagali i vodili cijevi,instalacija se slika sa digitalnim fotoaparatom,
Ako dođe slučajno do probijanja cijevi sa jedne strane uslijed bušenja,postoji mogućnost zavarivanja cijevi,ali samo sa vanjske strane.

Ako je probušena cijev skroz,onu stranu okrenutu prema zidu ne možemo zakrpati ,već moramo mijenjati dio cijevi.
Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....