Autor Tema: Gradnja obiteljske kuće  (Posjeta: 56243 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5151
 • Karma: +4/-3
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Gradnja obiteljske kuće
« Odgovori #15 : Svibanj 18, 2010, 03:58:19 poslijepodne »
Hvala, zapamtit ću ime... valjda bude gotovo prije VAŠE penzije, jer meni jošp nisu gotovi svi papiri, pa tako nisam još ni počeo sa gradnjom...

BTW, evo još jednog obeshrabrujućeg članka sa Nekretnina:

===========================================

14.05.2010.

Povoljniji stambeni krediti tek za dvije godine

U blagotvornu učinku pada cijena nekretnina građani nisu stigli uživati, jer su krediti istodobno došli do najnepovoljnije faze u posljednjih nekoliko godina. Kamate stambenih kredita u eurima u posljednje su tri godine porasle između jedan i 1,5 postotnih poena, što u praksi znači da klijent koji se zadužio prije rasta kamata plaća ratu kredita od 50.000 eura na 20 godina između 30 do 500 kuna manje nego da kredit podiže danas, ovisno o banci u kojoj se zadužio. Kod kredita valutno vezanih uz švicarski franak, razlike su mnogo veće. Banke su redom ukinule kredite valutno vezane uz švicarske franke, koji nose veći tečajni rizik i nove kredite vežu uz euro.
No, bez obzira na povećanje kamata, oni koji su kredit uzeli ranije pravi su sretnici u odnosu na sve koji ga pokušavaju realizirati danas, kad su uvjeti odobravanja daleko teži. Porasle su naknade, nepovoljniji je odnos hipoteke i kredita, traže se veća primanja, a sklapanje police životnog osiguranja uz kredit češće je pravilo, nego iznimka.

Stanovi na akciji

U Zagrebačkoj su banci do kraja listopada isplatili više od 1,1 milijardu kuna stambenih kredita, no priznaju kako je to očekivano manje u odnosu na prethodne godine. Situacija se ponešto popravila nakon što su u lipnju počeli suradnju s investitorima. Trenutačno u ponudi imaju gotovo 2.000 nekretnina koje nude po povoljnijim uvjetima kreditiranja. U prve dvije godine otplate kamata je fiksna i kreće se od pet posto, ovisno o projektu i subvenciji investitora. Status klijenta nije nužan, kao ni procjena stana. Klijenti koji ugovore policu osiguranja života u Allianzu, na dar dobivaju osiguranje stvari kućanstva ili 20 posto popusta na policu osiguranja od požara, odnosno nezgode, kroz cijelo vrijeme trajanja kredita. Poručuju da nemaju u vidu novu korekciju kamatna, niti će dodatno pooštravati uvjete.

I Privredna je banka odobrila manje stambenih kredita nego lani, premda su pribjegli modelu partnerstva s građevinskim tvrtkama.

U RBA napominju da je pala potražnja za kreditima, no ukupan su iznos odobrenih kredita povećali. Kredite odobravaju uz promjenjivu kamatu od 7,50 posto godišnje. Kamate će, kažu, prilagođavati kretanju hrvatskog rizika u budućnosti, s tim da će rasti diferencijacija stopa prema rizičnosti zajmoprimca. Još u ožujku uključili su se u suradnju s investitorima te su ponudili 672 stana uz kredite s 25 posto nižim kamatama, bez troškova procjene. Korisnicima je ponuđeno i da sami reguliraju visinu mjesečne rate u skladu s mogućnostima. Kamatne stope kreću se u rasponu od 5,50 do 6,25 posto i fiksne su u razdoblju do dvije godine, nakon čega očekuju poboljšanje uvjeta u okruženju i tendenciju sniženja kamata.

- Kroz ovaj projekt klijenti kredite otplaćuju osam do deset godina kraće, odnosno uz 27 do 35 posto kraću otplatu. Za istu vrijednost kredita ostvaruju kupnju šest do 11 četvornih metara više u stanu prosječne veličine. Pridoda li se popust na cijenu stana koju odobravaju graditelji, sinergijski učinak još je veći; dobiva se 12 do 24 četvorna metra više ili 25 do 48 posto veći prostor - izračunali su u RBA.

Blatna vremena

Do 11. studenoga, za 168 radnih dana trajanja akcije RBA prodan je 191 stan, što je više od jednog stana po danu. Ukupna vrijednost prodanih stanova je oko 18,5 milijuna eura, dok prosječna vrijednost stana iznosi gotovo 97 tisuća eura. U ponudi je ostao još 481 stan.

-   Taj rezultat nije usporediv s onim iz ‚zlatnih vremena‘ stanogradnje, ali je više nego odličan za ova ‚blatna vremena‘ recesije kada je u jednom trenutku tržište bilo gotovo posve stalo - priznaju u RBA.
-   Erste banka u ovom trenutku ne planira povećavati kamate, a u devet mjeseci ove godine odobrili su oko 1.350 stambenih kredita, u odnosu na 1.700 kredita u istom razdoblju lani. Od 700 stanova koje su ponudili u suradnji s partnerskim građevinskim tvrtkama, zasad su prodali tek 84, premda su ukinuli troškove obrade kredita, kamatu snizili na četiri do 5,85 posto i fiksna je za razdoblje od 24 do 30 mjeseci.
Plasmani Splitske banke pali su tek osam posto, a vjeruju da bi do kraja godine mogli dostići i čak premašiti lanjski rezultat. Ni OTP banka ne kani povećavati kamate, a kreditiranje im je drastično palo. Dok su lani plasirali 91 milijun eura, a u prvih deset mjeseci ove godine odobrili su tek 18 milijuna eura kredita.

Poteškoće u otplati

-   Klijentima koji imaju poteškoća u otplati zbog gubitka posla ili smanjenja plaće, banke nude počeke ili produženje rokova otplate. U PBZ-u kažu da je segment stambenih kredita jedan od najurednijih, no događaju se i drukčiji ishodi.
-   - Ako se iscrpe sve mogućnosti dogovora, pokreće se postupak prisilne naplate, tijekom kojeg također postoji mogućnost odgode ovrhe i dogovora oko plaćanja - kažu u PBZ-u.
-   Udio nenaplaćenih potraživanja kod stambenih kredita u RBA kreće se oko dva posto ukupnog portfelja, a naplata im je lošija 9 posto. U Erste banci tvrde da je udio nenaplećenih potraživanja kod njih tek jedan posto.


===========================================
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline BobRock

 • Administrator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 1748
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
Odg: Gradnja obiteljske kuće
« Odgovori #16 : Svibanj 18, 2010, 05:45:27 poslijepodne »
Uf, vidim Sleđ je već puno dalje, a i Alen je dalje nego ja.

No, u svakom slučaju se zahvaljujem svim dosadašnjim, ali i budučim komentarima, jer kad se podijeli muka - nekak bude sve malo lakše. Znači nisam sam protiv vjetrenjača, to je dobro znati. Na početku sam imal dojam da baš, i to samo mene zajebaju na svakom koraku, ali to je očito dobro smišljena taktika naše države kako da se običnim ljudima onemogući graditi vlastitu kuću. Uglavnom, imam dojam da onaj koji je gradio prije... recimo... 8 - 10 godina, on mora da je puno bolje prošao. Kao da je prije sve bilo lakše i manje skupo.

Nego, imao bih još jedno pitanje: Alen piše da bi za neki "poluvisoki roh-bau ... trebalo oko 30 000 eur". Nisam još zbrajao troškove materijala i ruka, zasad sam još dost daleko od te faze, ali bih htio znati onak odokativno - jel to iznos s kojim moram računati za roh-bau? To bi bilo, po mojem shvaćanju oko 10000 Eura po etaži roh-bau, ili? Jel bi mi tu grubu računicu mogli potvrditi? Znači ruke + materijal, ili samo materijal? Onak - klasična gradnja. Ili tu ima isuviše nekih: "to ti ovisi"?

A i drago mi je da ima forumaš(ica) koji može pomoći pri upisu u katastar i gruntovnu. Vjerujem da će i tu biti nekih pitanja. I evo, samo kaj sam napisao zadnju rečenicu već mi je palo prvo: na katastru dela jedan mladi dečko i načuo sam da dela (ima svoju firmu?) ko geodeta. Kak on izgleda, jel njega za preporučiti za geodetske radove?
« Zadnja izmjena: Svibanj 18, 2010, 06:08:28 poslijepodne BobRock »

Offline mali medo

 • Učim se pisati
 • **
 • Postova: 36
 • Karma: +0/-1
Odg: Gradnja obiteljske kuće
« Odgovori #17 : Svibanj 18, 2010, 07:19:25 poslijepodne »
BobRock i ja ti imam jako ružno iskustvo sa Kotom, a pouzdano znam da netko tko radi u državnoj firmi (Katastru) ne može imati i privatnu geodetsku firmu . Radi se o muljaži. Svi geometri moraju imati iste cijene. Ja ih znam gotovo sve i ako hoćeš pošalji mi pp pa ću ti dati par imena. Za upis kuće u katastar ćeš još pričekati a trebaš geometra koji će na licu mjesta na gradilištu izmjeriti veličinu kuće napraviti prijavni list za katastar ( to je ucrtavanje kuće u katastarske mape) a nakon toga katastar po službenoj dužnosti obavještava gruntovnicu koja upisuje kuću u gruntovne knjige. Ti ništa sam ne radiš sve odradi geometar i ne treba ti nikakva pomoć pri upisu.
 Ja imam kuću u Velikoj Gorici. Već smo se uselili u prvu etažu. Kuća je 13 X 12 m, ima podrum, prizemlje, kat i potkrovlje. Za gradnju od početka do pod krov prije dvije godine  trebalo nam je 50.000 Eura (materijal i ruke) + troškovi građevinske dozvole ( koju smo imali od ranije). Kada pogađaš majstore traži troškovnike od više njih pa ćeš vidjeti kako će spuštati cijenu kad veliš da imaš nekog jeftinijeg jer nemaju baš previše posla.

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5151
 • Karma: +4/-3
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Gradnja obiteljske kuće
« Odgovori #18 : Svibanj 18, 2010, 08:04:28 poslijepodne »
Na početku sam imal dojam da baš, i to samo mene zajebaju na svakom koraku, ali to je očito dobro smišljena taktika naše države kako da se običnim ljudima onemogući graditi vlastitu kuću.

Mislim da i nije toliko riječ o taktici, koliko o samom loše ustrojenom sustavu, njegovoj neopremljenosti, neulaganju u napredak, neobrazovanost, propisanost mnoštva nepotrebnih i jalovih koraka sa ciljem da se zaradi na glupostima, zastarjelost i nedigitaliziranost evidencija i karata, neažurnost u evidencijama, te prevelikoj liberalnoj i zakonodavnoj mogućnosti da se previše tjeraju prava i da se to ostvarivanje prava previše odugovlači... naravno da je u cijeloj priči posebno otegotna situacija nepostojanje ikakve odgovornosti službenika za nerad, nepoštovanje zakonskih normi i rokova, što ga u kombinaciji sa ostalim osobnim frustracijama pretvara u jednu vrlo otrovnu i zajebanu biljku...

Nego, imao bih još jedno pitanje: Alen piše da bi za neki "poluvisoki roh-bau ... trebalo oko 30 000 eur".

Ne znam što bi to bio "poluvisoki roh-bau", što bi on podrazumijevao, obuhavaćao, te kako to da je isti tako jeftin...
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline BobRock

 • Administrator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 1748
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
Odg: Gradnja obiteljske kuće
« Odgovori #19 : Svibanj 18, 2010, 10:03:26 poslijepodne »
Mislim da i nije toliko riječ o taktici, koliko o samom loše ustrojenom sustavu, njegovoj neopremljenosti, neulaganju u napredak, neobrazovanost, propisanost mnoštva nepotrebnih i jalovih koraka sa ciljem da se zaradi na glupostima, zastarjelost i nedigitaliziranost evidencija i karata, neažurnost u evidencijama, te prevelikoj liberalnoj i zakonodavnoj mogućnosti da se previše tjeraju prava i da se to ostvarivanje prava previše odugovlači... naravno da je u cijeloj priči posebno otegotna situacija nepostojanje ikakve odgovornosti službenika za nerad, nepoštovanje zakonskih normi i rokova, što ga u kombinaciji sa ostalim osobnim frustracijama pretvara u jednu vrlo otrovnu i zajebanu biljku...

Ovo si lijepo analizirao i opisao. A imaš i dobro pamćenje kad se možeš sjetiti svih tih prepreka i problema, jer zvuči da to sve govoriš iz iskustva. Ma u tebi je izgubljen pisac.  ;)
No evidentno je da su sva ta pravila nekak napravljena navrat nanos, da li zbog EU ili čega got. Kao da se zbog svih tih brda zakona i odredbi izgubio iz vida interes nas građana. Kao da su to delali različiti ljudi, dijelom nekvalificirani za taj posao, tak da je svaka jedna odredba za sebe možda i u redu, ali sada skup svih tih zakona i odredbi ispada ko neki neukusni i k tome neprobavljivi čušpajz. A ti sad žderi ili umri. Izbor imaš. Samo kakav...
Citat:
Ne znam što bi to bio "poluvisoki roh-bau", što bi on podrazumijevao, obuhavaćao, te kako to da je isti tako jeftin...

Ja sam to razumio kao i ono o čemu mali medo priča: kuća katnica (Po, Pr, Kat, Pk), deke, zidovi, krov i prozori. Ali 30000 mi se isto ne čini puno. Jedino ak je sve sam delal, pa računa samo materijal. Ili?
Mali medo piše o 50000 sa svime, znači i građevinska i arhitekt. Kod 13 m x 12 m. Izlazi na slično.
A kak ti to vidiš, Sleđ? Kaj bi to moglo koštati po tvojem? Si ti kaj kalkuliral?

Bilaj

 • Gost
Odg: Gradnja obiteljske kuće
« Odgovori #20 : Svibanj 18, 2010, 10:56:30 poslijepodne »
Na početku sam imal dojam da baš, i to samo mene zajebaju na svakom koraku, ali to je očito dobro smišljena taktika naše države kako da se običnim ljudima onemogući graditi vlastitu kuću.

Zakoni i procedure su jednaki za cijeli državu ali provođenje tih istih zakona je drugačije od grada do grada.
Samobor npr ima puno brže izdavanje papira nego Gorica a rade po istim zakonima. Izdavanje građevinskih je u djelokrugu Grada Gorice a ne države.
Nisu to državni službenici nego gradski pa ak se treba ljutiti treba se ljutit na gradonačelnika koji upravlja njima.   :-\

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5151
 • Karma: +4/-3
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Gradnja obiteljske kuće
« Odgovori #21 : Svibanj 18, 2010, 11:20:58 poslijepodne »
Ja sam to razumio kao i ono o čemu mali medo priča: kuća katnica (Po, Pr, Kat, Pk), deke, zidovi, krov i prozori.

Podrum-prizemlje-kat-tavan su 4 etaže sa temeljima, dve deke i krovištem.

Temelji su cenera ojra, krovište isto, a i stolarija (vrata i prozori) su isto - za toliku kuću - isto tu negdje (ako iole nečemu sliče i vrijede), pa bi štel videti sa kojom razlikom bi digel i uredil ono između temelja i krovišta, tj. popunil prostor između prozora, kao i unutarnje zidove...  ;)
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline Alen

 • Iskusni član
 • ****
 • Postova: 344
 • Karma: +3/-0
 • Spol: Muški
  • VG Dnevnik
Odg: Gradnja obiteljske kuće
« Odgovori #22 : Svibanj 19, 2010, 07:09:35 prijepodne »
Moje su brojke jako odokativne, jer još nemam niti gotov projekt, a troškovnik je još dalje, no ravnam se po savjetima čovjeka koji godinama gradi kuće i bori se neshvaćenim umjetničkim dušama arhitekata. Uglavnom, na kući izbjegavamo sve nepotrebne modne dodatke kao što su kule, erkeri i krovne kućice, nećemo raditi podrum, sve instalacije vode i kanalizacije smjestili smo u jedan kut kuće. Kuća će biti kockasta, a krov jednostavan na dvije vode pod 45 stupnjeva. Imati ćemo samo prizemlje i potkrovlje, oboje samo na jednoj razini. S obzirom na to da želimo useliti prije nego što mi kćer krene u školu za dvije godine, radili smo raspored tako da možemo osposobiti prizemlje za stanovanje, a uređenje potkrovlja (osim žbukanja kojeg gore i nema puno) ću raditi sam. Značajniju stavku će mi čini roštiljanje, jer će velik dio radne snage činiti prijatelji i ponešto familije.
The will to greatness clouds the mind
Consumes the senses, veils the signs
We each are meant to recognize.
(VNV Nation)

http://twitter.com/alenf
http://twitter.com/vgdnevnik

Offline Mlačanin

 • Global Moderator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 3550
 • Karma: +3/-1
 • Spol: Muški
 • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
Odg: Gradnja obiteljske kuće
« Odgovori #23 : Svibanj 19, 2010, 07:52:22 prijepodne »

Nego, imao bih još jedno pitanje: Alen piše da bi za neki "poluvisoki roh-bau ... trebalo oko 30 000 eur". Nisam još zbrajao troškove materijala i ruka, zasad sam još dost daleko od te faze, ali bih htio znati onak odokativno - jel to iznos s kojim moram računati za roh-bau? To bi bilo, po mojem shvaćanju oko 10000 Eura po etaži roh-bau, ili? Jel bi mi tu grubu računicu mogli potvrditi? Znači ruke + materijal, ili samo materijal? Onak - klasična gradnja. Ili tu ima isuviše nekih: "to ti ovisi"?


Evo da se pridružim gradnji sa nekim svojim kalkulacijama
.Mislim da se za poluvisoku roh -bau  treba kalkulirati od 160 – 200 eura po m2 stambene površine.To znači zidovi deke i otvori za vrata i prozore. Temelji su polovica od toga ,znači 100 eura.
Ako se govori o PVC prozorima mislim da nisu ispod 2 000,00kn u nekom nategnutom prosjeku. Vjerujem da su možda i skuplji.
Hoću reći da sam siguran da se sa 30 000,00 Eura ne može računati kao dovoljna svota.
No dobro u tom roh-bau su uračunate ruke i materijal,sve goli zidovi i bez stolarije naravno.
Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Bilaj

 • Gost
Odg: Gradnja obiteljske kuće
« Odgovori #24 : Svibanj 19, 2010, 08:44:02 prijepodne »
a krov jednostavan na dvije vode pod 45 stupnjeva. Imati ćemo samo prizemlje i potkrovlje, oboje samo na jednoj razini.

S opisom kučice mi se sviđa. jednostavno i učinkovito.
Ali mi nije jasno zašto krov pod 45 stupnjeva. Kaj nije to malo koso. Malo fest koso.

Mislim kučica od 7 metara ti ima 3,5 metra razlike od najnižeg do najvišeg dijela krova. Kaj ne bi stavio malo manji nagib. tipa 30 gdje je na 7 metara širine kučice razlika u visinama krova 2 metra.

Offline Alen

 • Iskusni član
 • ****
 • Postova: 344
 • Karma: +3/-0
 • Spol: Muški
  • VG Dnevnik
Odg: Gradnja obiteljske kuće
« Odgovori #25 : Svibanj 19, 2010, 08:49:47 prijepodne »
Sa 45 stupnjeva taman možemo iskoristiti prostor ispod sljemena za malu platformu za igranje, čitanje u miru i slično. Djeci (i ne samo djeci) će to biti veselje.
The will to greatness clouds the mind
Consumes the senses, veils the signs
We each are meant to recognize.
(VNV Nation)

http://twitter.com/alenf
http://twitter.com/vgdnevnik

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5151
 • Karma: +4/-3
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Gradnja obiteljske kuće
« Odgovori #26 : Svibanj 19, 2010, 12:06:58 poslijepodne »
ravnam se po savjetima čovjeka koji godinama gradi kuće i bori se neshvaćenim umjetničkim dušama arhitekata.

Najviše ćeš uštedjeti ukoliko imaš bilo kakav cash, i ne ovisiš o doziranjima i prijevarnim kombinacijama banaka. Ako imaš cash, a ne zamaraš se sa imanjem računa, u startu štediš PDV, a ako gladuškim pohlepnim okicama majstora pokažeš snop kešovine, odmah i cijena ruku pada barem za 20-25%. Sve to zajedno je već prepolovilo troškove gradnje, tako da se to kaj si opisal može - ako je samo praktički prizemnica sa (nestambenim) tavanom - može lijepo složiti za relativno vrlo povoljnu svoticu novaca.

Najvažnije ti je da možeš i znaš gledati dobro i dovoljno unaprijed, te predvidjeti sve potrebe obitelji za slijedećih 10-15 godina, i na toj osnovi koncipiran objekt je uvijek isplativ.

Značajniju stavku će mi čini roštiljanje, jer će velik dio radne snage činiti prijatelji i ponešto familije.

Pazi da ti to nebu - najznačajnija stavka, po onoj da je "ići poprijeko najčešće najduži put", kao i da "besplatne stvari prečesto ispadnu - najskuplje!"
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5151
 • Karma: +4/-3
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Gradnja obiteljske kuće
« Odgovori #27 : Svibanj 19, 2010, 12:09:01 poslijepodne »
S opisom kučice mi se sviđa. jednostavno i učinkovito. Ali mi nije jasno zašto krov pod 45 stupnjeva. Kaj nije to malo koso. Malo fest koso.

Mislim kučica od 7 metara ti ima 3,5 metra razlike od najnižeg do najvišeg dijela krova. Kaj ne bi stavio malo manji nagib. tipa 30 gdje je na 7 metara širine kučice razlika u visinama krova 2 metra.

Pa postoje stvari koje se zovu "uvjeti gradnje", i koji propisuju koliki nagib krova mora biti na kontinentalnom dijelu Hrvatske, konkretno za Veliku Goricu ili maltene i svako selo zasebno. Nagib od 30 stupnjeva nije dozvoljen, jer je za kontinentalno planiranje minimum 35 stupnjeva.
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Bilaj

 • Gost
Odg: Gradnja obiteljske kuće
« Odgovori #28 : Svibanj 19, 2010, 12:28:44 poslijepodne »
Pa postoje stvari koje se zovu "uvjeti gradnje", i koji propisuju koliki nagib krova mora biti na kontinentalnom dijelu Hrvatske, konkretno za Veliku Goricu ili maltene i svako selo zasebno. Nagib od 30 stupnjeva nije dozvoljen, jer je za kontinentalno planiranje minimum 35 stupnjeva.

Ok, ali i 35 skupnjeva je čak metar niži krov (2,45) od krova koji je 45 stupnjeva (3,5m) na širinu kuče od 7 metara.

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5151
 • Karma: +4/-3
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Gradnja obiteljske kuće
« Odgovori #29 : Svibanj 19, 2010, 01:23:05 poslijepodne »
Ok, ali i 35 skupnjeva je čak metar niži krov (2,45) od krova koji je 45 stupnjeva (3,5m) na širinu kuče od 7 metara.

Pa je, no - ja nisam rekao koja je GORNJA granica kosine krovišta...  ;)

35 stupnjeva je donja granica, a gornja je...  ;D ;D ;D

Dobro, ajde, da ne gubimo vrijeme - 45 stupnjeva je gornja granica. Ako ideš graditi u Dalmaciji, onda će ti 30 stupnjeva biti - GORNJA granica...

Zato postoje stvari koje se zovu "Uvjeti gradnje", i jedna su od odličnih stvari zato jer koštaju daleko najmanje u cijelom sranju zvanom gradnja (20 kuna biljega), a mogu ti uštedjeti desetine tisuća kuna... odeš sa svojim katastarskim izvatkom i zatražiš uvjete gradnje, za dva-tri tjedna dobiješ doba veeeeliku kovertu sa svim odrednicama i gabaritima u kojima ti se kuća može graditi na tvojoj zemlji - od oblika, strešnosti, postotku veličine u odnosu na parcelu, visine, nagiba krova, stila... vidiš gdje su instalacije u tvojoj ulici, gdje idu vodovi struje, telefona, gdje su cijevi vode, kanalizacije, na kojem dijelu se isti mogu spojiti, kakvu struju možeš zatražiti na tom mjestu, koliki ti je tlak vode u vodovodu, u kakvoj si zoni.... sve, ma milina!!
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”