Svakidašnje teme > Politika

Klerofobija (i) v Hrvatske

(1/3) > >>

Ljudevit Kaj:
Sim.pa(r )tizant (kokod)aktualne vlasti:

--- Citat: ---A one koji se druže s popovima, kako da njih nazovemo ? 
--- Kraj citata ---

Popi ili Bobi?

Veli se: „Popu pop, bobu bob“. Različita gramatička pravila (ŠTAkavski: srpski, kajkavski (slovenski i hrvatski): srbski) (ne)dozvolavaju gornu naslovnu dilemu.


Popovača

Izraz pop je (mejne-više)  naziv na pravoslavnoga svečenika.
V Hrvatske se (kak takev, standardni vlaški,) izraz pop rabi gustokrat  v pogrdnomu značejnu, garneran neretko z dodatnemi atributi (na priliku: „Besposlen pop i jariče krsti“).


--- Citat: --- Pop je naziv za svećenika u određenim kršćanskim denominacijama. U nekim područjima označava isključivo pravoslavnog svećenika dok negdje se koristi i za katoličke, nerijetko i u pogrdnom značenju
Zvir: (k)wikipedija
--- Kraj citata ---

Iskustvo z (koko)dačičove domaje Brepublike Srbije
(Ivica Dačić predsednik je Socijalističke partije Srbije i, ne samo nominalno, ide-ološki blizek kokodačičem v Hrvatske (Brepublike Srbatske))


Klerofobija zasjenjuje homofobiju

Dragomir Anđelković
08. 03 2009.

Problem je i neskriveno izražavanje klerofobije - odbojnosti prema svećenstvu i crkvi . Oni koji pričaju o pravima seksualnih i drugih manjina , dopuštaju sebi da o crkvi , svećenstvu , vjernicima , kažu bilo što . Kao i to što dok opravdano smatraju da imaju pravo izraziti svoj stav i lobiraju da on bude uslišen , s druge strane , gotovo da reže kada crkve i zastupnici drugačijih opredjeljenja , u skladu sa svojim pravom , pokušaju utjecati na djelovanje državnih institucija

Stječe se dojam da bi , samo kada bi imali i mogućnost , jurišnici partijskih , nevladinih i medijskih ešalona (eSKalona) tzv . Druge Srbije , i na mnogo opipljiviji način nasrnuli na prava SPC , pa i drugih crkava . Uostalom , to je i razumljivo . Nerijetko se radi o , u demokratsko ruho tek nevješto preobučenoj , duhovnoj djeci totalitarnog sustava , u kome su vjerske zajednice i vjernici bili brutalno diskriminirani . Zato , kada opravdano govorimo o suzbijanju diskriminacije i homofobije - koja nije poželjna , ali u Srbiji nije ništa prisutnija nego u većini europskih zemalja – trebali bismo se pozabaviti i klerofobijom ! Ona je kod nas , unatoč tome što se ogromna većina građana izjašnjava kao vjernici , sigurno mnogo prisutnija nego u bilo kojoj zemlji članici EU . Možda baš to bude prepreka našim eurointegracijama ? ! A , nesumnjivo , već sada nanosi veliki duševni bol mnogim građanima Srbije !


SPC , i druge tradicionalne vjerske zajednice , ovih dana su intenzivno zasipani " drvljem i kamenjem " od strane zastupnika i funkcionera LDP - a , kao i predstavnika nekih nevladinih organizacija . Zbog ponašanja vjerskih zajednica , navodno , Srbija neće moći stupiti u EU , naši građani će još dugo stajati u redovima za vize , a napaćene manjine svih vrsta , gotovo da treba očekivati pogrome .

Izljev bijesa Gej - strejt alijanse , SDU ( stranke Žarka Koraća ) , Inicijative mladih za ljudska prava , LDP , i još nekih drugih organizacija , izazvalo je , uslišeno od strane vlasti , protivljenje SPC , i ostalih relevantnih vjerskih zajednica , nekim odredbama predloženog zakona protiv diskriminacije . I to , prije svega , neslaganje s onim dijelom članka 21 , koji u punoj mjeri izjednačava homoseksualce s heteroseksualcima .

Njegov prvi dio , prema kome su rodni identitet i seksualna orijentacija privatna stvar i " nitko ne može biti pozvan da se javno izjasni o svom rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji " - nitko ne osporava . Homoseksualci imaju pravo da budu to što jesu , i da ih nitko ne proziva zbog seksualnih opredjeljenja . Međutim , sporan je ostatak spomenutog članka , koji glasi : " Svatko ima pravo izraziti svoj identitet i seksualnu orijentaciju , a diskriminatorsko postupanje zbog izražavanja rodnog identiteta i seksualne orijentacije je zabranjeno . "

Prvo , formulacija je nedovoljno precizna , pa bi mogla tumačiti tako da je i neregistriranje homoseksualnog braka vid diskriminacije . Hipotetički , ljudi slobodno izraze svoj rodni identitet , što je načelno uredu , i u skladu sa svojom orijentacijom odu kod matičara , a ako on odbije vjenčati ih , na temelju članka 21 , mogu ustvrde da su povrijeđena njihova prava . Ukratko , izgleda da se radi , makar na mala vrata , o pokušaju legalizacije homoseksualnog braka .

Drugo , jedna stvar je slobodno izražavanje rodnog identiteta na način koji ne ugrožava druge , a druga je puno , nekritičko izjednačavanje homoseksualaca s heteroseksualcima , što proizlazi iz spomenute formulacije ! Zamislite da transvestit , koji je po zanimanju učitelj ili liječnik u hitnoj pomoći , zaključi da je sasvim uredu da , kada je za to raspoložen , na posao dolazi obučen kao žena . Ili da se profesor - homoseksualac , u skladu sa svojim sklonostima , slobodno ponaša na satu . Mislim da bi sve to izazvalo osjećanje duševnog bola onih koji imaju drugačija , nešto tradicionalnija , seksualna opredjeljenja . Pa , i da bi ih omelo u realizaciji nekih , u naše vrijeme , osnovnih ljudskih prava . Kako li bi se osjećali mnogi roditelji , dok prate djecu u škole , i koliko bi ih se odlučilo , čak , i da ih ispiše iz njih .

SPC i druge tradicionalne vjerske zajednice nemaju ništa protiv zakona o zabrani diskriminacije , " samo nisu " - kako je to rekao episkop Irinej - " za to da jedna vrsta diskriminacije , bilo čijom nepažnjom i propustom , bude zamijenjena drugom vrstom diskriminacije , vjerojatno gorom i težom " . No , manipulativnim tehnikama , ekstremisti iz redova Druge Srbije , i njihovi mediji , pokušali su da sve prikažu iskrivljeno - kao zalaganje , prije svega , Srpske pravoslavne crkve , za diskriminaciju i sprječavanje europskih integracija . Tek primjera radi , tekst koji se bavi povlačenjem prijedloga zakona s dnevnog reda Skupštine , Blic je objavio pod naslovom : " Crkva protiv zakona o diskriminaciji " . Vjerojatno ne treba ni reći , u njemu je " propušteno " da precizno bude objašnjeno protiv čega su glavne vjerske zajednice Srbije .

Manipulacija je jedno , a drugo je pravo da se zastupa neki stav . Nije u redu kako postupaju zagovornici prava na neograničeno izražavanje homoseksualnih opredjeljenja , ali njihov stav je , sam po sebi , legitiman . Doduše , koliko znam , učitelji nigdje u svijetu ne mogu biti transvestiti dok su na poslu , ali u Nizozemskoj ili Danskoj , legalizirani su homoseksualni brakovi . No , nisu u velikoj većini europskih zemalja ! A nama se lažno predstavlja da bez predloženog , do krajnosti liberalnog zakona ( bar kada se radi o seksualnim manjinama ) , nema mogućnosti da prođemo kroz kapiju EU . To je problem !

Problem je i neskriveno izražavanje klerofobije - odbojnosti prema svećenstvu i crkvi . Oni koji pričaju o pravima seksualnih i drugih manjina , dopuštaju sebi da o crkvi , svećenstvu , vjernicima , kažu bilo šta . Kao i to što dok opravdano smatraju da imaju pravo izraziti svoj stav i lobiraju da on bude uslišen , s druge strane , gotovo da reže kada crkve i zastupnici drugačijih opredjeljenja , u skladu sa svojim pravom , pokušaju utjecati na djelovanje državnih institucija

Stječe se dojam da bi , samo kada bi imali i mogućnost , jurišnici partijskih , nevladinih i medijskih Ešelon tzv . Druge Srbije , i na mnogo opipljiviji način nasrnuli na prava SPC , pa i drugih crkava . Uostalom , to je i razumljivo . Nerijetko se radi o , u demokratsko ruho tek nevješto preobučenoj , duhovnoj djeci totalitarnog sustava , u kome su vjerske zajednice i vjernici bili brutalno diskriminirani . Zato , kada opravdano govorimo o suzbijanju diskriminacije i homofobije - koja nije poželjna , ali u Srbiji nije ništa prisutnija nego u većini europskih zemalja – trebali bismo se pozabaviti i klerofobijom ! Ona je kod nas , unatoč tome što se ogromna većina građana izjašnjava kao vjernici , sigurno mnogo prisutnija nego u bilo kojoj zemlji članici EU . Možda baš to bude prepreka našim eurointegracijama ? ! A , nesumnjivo , već sada nanosi veliki duševni bol mnogim građanima Srbije !

http://www.nspm.rs/komentar-dana/klerofobija-zasenjuje-homofobiju.html

koko-vg:
... negdo kukuriče  na prazno ... ako ti vučeš srbske ili srpske (ispravljaj koliko hoćeš) korjene, zaboli me, a zašto onda smatraš da i drugi moraju imati "zavičajno porijeklo" ?   Preseravaš se znanjem kajkavskog, njemačkog, mađarskog ... još samo fali da počneš pisati na esperantu da bude svma razumljivije za čitati.

Ljudevit Kaj:
PreSeravajne i kokoDačičko breSerbavajne

eS(De)Perantski sim.pa(r )tizant (kokod)aktuelne, kokodačičke vlasti:


--- Citat: ---Srbski ili srpski ko-koreni?
Preseravaš se znanjem kajkavskog, njemačkog, mađarskog ... još samo fali da počneš pisati na esperantu da bude svma razumljivije za čitati.
--- Kraj citata ---

VUGROB-FINSKI BUK(O)VAR

(esDe)Petelin je kajkavski naziv za kokota.
Na esperantu se kokot, *urac veli koko.
Na vugerskomu se kokot veli kakaš (pisano: kakas).
Na „hrvatsko”- nemačkomu ko-kot („ko” Kot) znači kak drek (izmet). 

Obširneše:
http://www.forumgorica.com/kultura-i-umjetnost/du-ju-spik-kroejschen/msg52935/#msg52935

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

ES(DE)PERANTSKI, VUGROB-FINSKI ”RAZUMLIVA”, KUGARSKA POLITIKA (KOKOD)AKTUALNE VLASTI (1)

”Vugerski” (nisko-)građe(vi)nski Ratko (Čačič) i finski građanski “Ratko” (Zoki) sevrsna su pogubno-kugarska, vugrob-finska alijansa.

Nastavek:
http://www.forumgorica.com/politika/sdp-i-hns-pr(e)dmet-sprdne-(hrvatski-bog-marx)/msg52955/#msg52955

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

ES(DE)PERANTSKI, VUGROB-FINSKI ”RAZUMLIVA”, KUGARSKA POLITIKA (KOKOD)AKTUALNE VLASTI (2)

Najnoveši „mali” iliti sMOL ne-spor-razum z Vugri glede INE, ter Mesičova patriotska fin(ancij)ska ka(j)mionska provizija

Nastavek:
http://www.forumgorica.com/politika/sdp-i-hns-pr(e)dmet-sprdne-(hrvatski-bog-marx)/msg52956/#msg52956

Ljudevit Kaj:
Vugerski kardinal József Mindszenty -
žrtva i pronacističke i komunističke klerofobije

Sukobljavao se sa mađarskim kolaboracionističkim režimom koji je surađivao s nacistima. Oni su mu sudili, te je dobio doživotnu robiju. Oslobođen u travnju 1945. kada je u Mađarsku ušla Crvena armija.
Dolaskom komunista na vlast stvari se za kardinala nisu poboljšale. Kad je 1956. izbila revolucija, on je hvalio ustanike, iako je bio pod pritiskom. Kad su sovjetski tenkovi izveli invaziju na Mađarsku 4. studenog 1956. potražio je savjet od Imre Nagya. On mu je rekao da se skloni u Veleposlanstvo SAD-a, što je on i učinio, provevši mnogo godina u takvom zatočeništvu.

Slika: Posmrtna maska Józsefa Mindszentyog


Njegova eminencija József kardinal Mindszenty ("Jožef Mindsenti", Csehimindszent, 29. ožujka 1892. - Beč, 6. svibnja 1975.), mađarski crkveni vođa i protivnik komunizma općenito, a posebice mađarskog komunističkog režima.

Rodio se kao Jozsef Pehm u mjestu Csehimindszent, Austro-Ugarska. Godine 1915. postao je svećenik, te se kasnije uspinjao u crkvenoj hijerarhiji.

Zatočila ga je komunistička vlada na čelu koje je bio Bela Kun. To je bilo kratko zatočeništvo. Sukobljavao se sa mađarskim kolaboracionističkim režimom koji je surađivao s nacistima. Oni su mu sudili, te je dobio doživotnu robiju, a njegovu izjavu da nije sudjelovao u izdaji, uroti, niti da je prekršio tadašnje zakone, proglasili su ništavnom.

Četiri dana prije 52. rođendana, postao je primas Mađarske i nadbiskup te tako de facto glavni poglavar Rimokatoličke Crkve u Mađarskoj. Pronacistički režim ga je osudio, ali je oslobođen u travnju 1945. kada je u Mađarsku ušla Crvena armija.

Dolaskom komunista na vlast stvari se za kardinala nisu poboljšale. Kad je 1956. izbila revolucija, on je hvalio ustanike, iako je bio pod pritiskom. Kad su sovjetski tenkovi izveli invaziju na Mađarsku 4. studenog 1956. potražio je savjet od Imre Nagya. On mu je rekao da se skloni u Veleposlanstvo SAD-a, što je on i učinio, provevši mnogo godina u takvom zatočeništvu. Imao je ultrakonzervativna stajališta, pa nije imao puno simpatizera. Papa Pavao VI. tek je poslije njegove smrti ustoličio novoga mađarskog nadbiskupa.

Iako većina biskupa ode u mirovinu sa ili oko 75 godina starosti, on je uporno odbijao glasine o ostavci, rekavši da ga niti jedan kanon ne obvezuje da odstupi u tom periodu. Tek 1971. ide van iz Mađarske, umrijevši u Beču s 83 godine. Dolaskom 1990-ih godina, njegovi ostaci su vraćeni kući.


Hrv. kvikipedija
http://hr.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zsef_Mindszenty
 »Német Wikipedia»
http://de.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zsef_Mindszenty

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Za vreme Hitlera v Nemačke je verunavuk bil hičen vun ze škol.
Hitler(ček)i z našoga SoKaka (s)probavaju nastavit negvu politiku (i) prinami.


--- Citat: ---Verunavuk v Evrope
NJEMAČKA

U nacističkoj Njemačkoj (1939.-1945. god.) vjeronauk je odstranjen iz svih škola.
Nakon 1945. god. vjeronauk je vraćen u sve škole. Redovit je (obvezan) predmet uz mogućnost izuzeća.
Učenici u Njemačkoj vjeronauk mogu birati za završni maturalni rad.
Vjeroučitelj može predavati tek onda kada dobije mandat (ovlaštenje) u ime Crkve od mjesnog biskupa (kao i u Hrvatskoj).

http://www.forumgorica.com/odgoj-i-obrazovanje/skolski-verunavuk-v-evropske-zemla-i-nebesa/msg47808/#msg47808
--- Kraj citata ---

Ljudevit Kaj:
Homofojbija v Hrvatske

(i) vuz sesvete, dan mrtve i dušni dan...

O homofobije v Hrvatske gustokrat najglasneše kokodakaju fizički i duhovni sledbeniki one terem je teo-rija i praksa bila homofjobija.
Fojbe su sinonim za mnoge hude jame tere su kom.uništi posle druge svetske vojne nafilali z pripadniki protivničke strane i potencijalnem političkem protivnikem.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Se(o)svete


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Venec (Vijenac) Matice hrvatske, br. 393, 26. ožujka 2009.

Josip Bratulić


Ne(i)ma dvojbe da ima fojbe.

Koja je prava istina o fojbama? Tko je sve u njima skončao?

U mome djetinjstvu najveći su strah bile te jame. Preko dana skupljali su ljude, a navečer su ih odvodili. I moga su oca zatvorili 1945. i dugo vremena nismo znali gdje je. Bio je u Labinu u prolaznoj sobi. Otac je bio invalid i vjerojatno mu je to spasilo život. U fojbama su jednako stradali i Hrvati i Talijani, ali stradali su zato što je komunizam želio stvoriti novo društvo. Stare ljude, ljude s drukčijim pogledima, nije trebao. Lako ih je likvidirao, ne pitajući za pravo i pravdu. U fojbe su odvođeni oni koje su komunisti smatrali opasnima za budući sustav.

Reći ću što mi je pričao svećenik Zvonimir Brumnić. Bio je u Tinjanu kad su 1943. došli skojevci održati sastanak s omladinom, u okolici Pule, da bi uključili u partizane mlade. Na tom sastanku u Puli rečeno im je neka budu dobri sa svećenicima, i neka s njima surađuju, jer im trebaju dok ne pobijede neprijatelja, a kad ga pobijede, likvidirat će ih sve kao što su to učinili u Sovjetskom Savezu. Mladić koji je to čuo bio je preneražen pa je Brumniću rekao: »Kud ste me to poslali?« Brumnić je nakon toga jednoga partijca, koji ga je u ratu posjećivao, pitao: »Kako to mislite ostvariti i kako to zavodite mlade ljude?« Zbog toga što je to znao postao je persona non grata. Njegovu su smrt zahtijevali i fašisti, i Nijemci, i partizani. Nakon mnogo godina od jugoslavenske je države dobio najveća odličja.

Vidite, povijesni proces je povijesni proces. Onaj kojega su htjeli ubiti i fašisti, i Nijemci, i partizani, postaje poslije nosilac ideje o pomirbi. Katolička crkva ima golemo iskustvo, dugu, dugu povijest, i zaboravlja zlodjela koja su neki napravili da bi se moglo živjeti. Drugi nemaju tu ideju.

Što vama znači vjera?

Kad se kaže vjernik ili nevjernik – i jedno i drugo je vjera. Dakle, nevjernik, ateist, ne vjeruje u Boga, ali također vjeruje. Prema tome nevjernik je također vjernik, samo negativni. Za mene je vjera način života koji stalno provodim.

http://www.matica.hr/vijenac/393/Kultura%20je%20dio%20politike/


--- Citat: ---Đuro Bel: «Ateisti su verniki, teri veruja da Boga né»
--- Kraj citata ---


--- Citat: ---SVEĆENICI - ŽRTVE DRUGOGA SVJETSKOG RATA I PORAĆA IZ VARAŽDINSKE BISKUPIJE

Prema izvješću Komisije - središnjica u Zagrebu, iz rujna 1999., na području Varaždinske županije evidentirano je 5348 žrtava, a na području Međimurske županije 922 žrtve (Izvješće Komisije od osnutka 1992. do rujna 1999. - 14. str.). Prema istom izvoru na područjima današnjih županija koje pripadaju Zagrebačkoj nadbiskupiji, evidentirano je 16 059 žrtava: u Koprivničko-križevačkoj 6397, u Krapinsko-zagorskoj 6 757 (od toga u općini Cestica 184 žrtve!), u Bjelovarsko- bilogorskoj 2 905, no zahvaljujući desetogodišnjem istraživanju Matice Hrvatske i Povjerenstva za istraživanje žrtava Bjelovarsko-bilogorske županije, u toj su županiji evidentirane 6 323 žrtve, dakle 3 418 žrtava više.

Obširneše:
http://www.forumgorica.com/povijest/do-je-veksi-blazenik-broz-ili-pavelic/msg49848/#msg49848
--- Kraj citata ---

D. Domjanič -  R. Matz
Marija Bistrica - K Suncu Prosi, 03:26

Marija Bistrica - K Suncu Prosi

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju