Autor Tema: (A)Erodrom Kurilovec  (Posjeta: 17429 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Stjepan

 • Administrator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 1908
 • Karma: +8/-2
 • Spol: Muški
Odg: (A)Erodrom Kurilovec
« Odgovori #15 : Siječanj 29, 2011, 04:15:55 poslijepodne »
Na traženje kuntakinte tema je preimenovana.

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7353
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: (A)Erodrom Kurilovec
« Odgovori #16 : Veljača 01, 2011, 10:35:27 poslijepodne »
Stari hangar za avione jos od bivse drzave,bilo je MIG-ova unutra za vrijeme rata,bil sam mali al mislim da je

Vojna baza "kod radara" premjestena prije 2-3 godine

Uzrocnik karcinoma u mojoj okolini radar hrvatske kontrole zracne plovidbe -navodno ce bit premjesten negdje u okolicu varazdina

http://www.tomos-riders.com/index.php?PHPSESSID=831c925097013b3f3b36e8c7b696f537&topic=11646.msg112841#msg112841

Pogled iz kurje na stari aerodrom kurilovec vise slika u temi...

http://tomos.11.forumer.com/viewtopic.php?t=19058

Susedi su to malo i poslikali.
A kak mi se čini dok sem se vozil po obilaznice prvi hangar,iza građevinskoga materijala je nestal.
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7353
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: (A)Erodrom Kurilovec
« Odgovori #17 : Siječanj 11, 2012, 12:16:29 prijepodne »
Malo z prijespomenute "Gorice v NOB-e":

-Član MK KPH Zagreb, Marko Belinić, na tom je sastanku govorio prisutnima o nužnosti i hitnosti naoružavanja i udaranja po neprijateljima i Nijemcima u Kurilovcu, na pomoćnom aerodromu i na objekte koji služe neprijatelju u ratne svrhe kao: ... [23.06.1941.]

-Grupa je s uspjehom izvršavala zadatke na skupljanju oružja, lijekova, odjeće, novca za nabavu toplih odjevnih predmeta i kupovinu oružja, ali kad se postavilopitanje diverzije na Radio-stanicu Velika Gorica, ili pak napada na manje patrole neprijateljskih vojnika i žandara, te straža na kurilovečkom aerodromu, grupa se, na dokraja nerazjašnjen način raspala, jer vjerojatno nije bila još spremna za izvršenje takvih zadataka. [jesen 1941.]

-SKOJ-evska grupa u Velikoj Gorici sastavljena od šegrta završnih godin učenja ili mladih radnika, na čelu sa Stjepanom Katulićem-Malim, stolarskim učenikom pri završetku, izvela je diverzantsku akciju,ali joj nije uspjelo paljenje skladišta benzina i avionskih bombi...[17.09.1942.,Ples]

-Grupa SKOJ-evaca i mladih članova Partije, pod rukovodstvom Štefa Šimca skupila je dosta oružja i municije od neprijateljskih vojnika. Štef je posebno donio puno oružja iz domobranske jedinice u Črnomercu-Zagreb i iz domobranske jedinice na Radio-stanici Velika Gorica, gdje je dosluživao kadrovski rok.[1942.]

-Ova druga je osnovana i radila je u Velikoj Gorici nezavisno od prve.Imala je specijalne zadatke, a činili su je pretežno učenici podoficiri i oficiri okupatorske i kvislinške avijacije s aerodroma Pleso i pomoćnog aerodroma Kurilovec.
...Prikupljala je podatke o okupatorskoj vojsci, koja je u to vrijeme, dosta velika i brojna, bila na aerodromima Pleso i Kurilovec i u samu mjestu Velika Gorica.
...Cijela je grupa radila na sakupljanju podataka o broju i naoružanju neprijateljskih posada i pravila planove o rasporedu straža oko aerodroma i mjesta. Dakakao, zanimljivi su su bili i podaci o naoružanju u pojedinim bunkerima, o broju i borbenom raspoloženju posada u njima. Broj aviona, njihov smještaj i osiguranje, također.
...Davali su podatke o smještaju i količinama rezervi goriva za avione s osiguranjem, o smještaju i osiguranju avionskih bombi i drugo.[07./08.1943.]

-Razoružanje domobrana u Velikoj Gorici
U ljeto 1943. godine u Velikoj Gorici i okolici, koju tada čine aerodrom Pleso i selo Kurilovec, bilo je više tisuća neprijateljskih vojnika. Gestapo je također imao svoju jedinicu u mjestu Velika Gorica. Svi su oni osigravali svoju najbližu okolinu i položaje, a za čuvanje mjesta, u Goricu je dovedena 8. satnija 2. pješačke domobranske pukovnije.Štab satnije smjestio se na "Firstovo" kraj sajmišta, a dio vojnika je dao na farof (20 domobrana), te na kraj jugoistočne strane Gorice (sada Cvetkovićeva ul. [vreme pisajna knige]) kod Šipušića (12 domobrana).

-Našli su vojničku pušku punu naboja, kraj samog mjesta Velika Gorica. Pušku je netko od zarobljenih domobrana ili odbacio ili izgubio na putu prema Bapču. Djeca su pušku uzela, ali je nastao problem kad su je trebali prenijeti do šumice Čički Gaj, i to po čistini i bijelu danu, pored njemačkih stražara koji su čuvali avionske bombe i benzin kraj Kanala.[01.08.1943.]

-Sudjelovali su i u zarobljavanju i razoružavanju domobranske stražeu mjestu Velika Gorica. Pucali su na neprijateljske vojnike u radio-stanici Zagreb na Bundeku, u Velikoj Gorici i željezničkoj stanici Velika Gorica, koju su u klovozu 1943. godine, s ostalim udarnicima našeg kotara, zapalili, potom domobrane razoružali i zaplijenili dosta municije i oružja.
Pribavili su također veće količine kože za cipele, najviše iz kožare Reiger u Velikoj Gorici i iz manje radionice kožara Markovića u Velikoj Mlaki, te sve otpremili partizanima.

-Dnevni izvještaj br.226, od 14. kolovoza 1943. veli: "Područje Velika Gorica, noću 13./14.08. partizani su zapalili postaju Velika Gorica (na pruzi Zagreb-Sisak).Bližih podataka još nema."
"Područje Velike župe Prigorje, dn.izjv. br. 227;Noću 13/14. odbijen napad na krugovalnu postaju Velika Gorica."

-"Dnevni izvještaj br. 9., od 9.1.1944.,osobitosti; 7.1. neopreznošću 1 domoradnika zapaljeno je 30 buradi benzina - 300 metara jugoistočno od Velike Gorice."

-Lijekove su sabirali od brojnih simpatizera.Napose je to činila drugarica Dorica Fiolić preko Stanke Švob, bolničarke u Dragonošcu i kasnije u Kurilovcu, zatim preko prof. dra Stjepana Rapića i njegovih kolega s Veterinarskog fakulteta.

-O razmjerima te narodne borbe dosta vjerno svjedoči kotarski predstojnik Dević u svom izvještaju od 25. listopada 1943. godine, upućenom višim vlastima. Među ostalim, Dević piše:
...Kotarska oblast ne može da vrši svoju djelatnost jer na čitavom području kotara ima samo jedna oružnička postaja i to u Velikoj Gorici, dok ih je prije osnivanja NDH bilo tri, a od sedam upravnih općina radi jedino veliokogorička i to djelomično. Sve ostale općine uništili su partizani. Oružnička postaja u Velikoj Gorici uslijed slabog brojnog stanja ljudstva (10-14 oružnika), ne može osim u Vel. Gorici i najbližoj okolini, da vrši svoj zadatak. Od oružanih snaga Hrvatskog domobranstva postoji slabija posad za čuvanje krugovalne postaje u Vel. Gorici, te posada državne pilane u Turopolju, kojih se aktivnost ograničava isključivo na čuvanje povjerenih im objekata.

-U nizu manjih akcija , rekviriranja automobila kojki su prevozili žito, svlačenja domobrana, hvatanje nekih pljačkaša, jedan dio udarnika je svrstan u jedan bataljon izveo i akciju na stanicu Velika Gorica.
...Neki Bosanci su ipak pružali otpor, a Švabe su tukli nekoliko puta sa bacačem iz radio stanice. Zapalili su stanicu,magacin i dva vagona (...)

-Sisački bataljon
...Jedna od takvih akcija je bio napad na vojni aerodrom u Vel. Gorici kad je poginuo prvi komadant bataljona Starčević.Njega je zamjenio Čedo Bučan (vjerojatno, onaj drug na konju s objavljene slike).
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7353
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: (A)Erodrom Kurilovec
« Odgovori #18 : Siječanj 11, 2012, 12:19:39 prijepodne »
-Kontraudar na aerodrom Pleso i Kurilovec
Smjele i višekratne akcije Turopoljsko-posavskog odreda na fašistički aerodrom Pleso i na pomoćnu zračnu luku u Kurilovcu imale su izniman politički utjecaj na narod našeg kraja.
...Opći napad na uzletište i ostale objekte počeo je u 21.30 sati, a završen je oko 2 sata u noći,tj. 20.prosinca 1943. godine. Zarobljeno je dosta neproijateljskih vojnika, oružja i municije te druge ratne opreme, zapaljen hangar s jednim tromotornim avionom, te sve barake koje su služile kao nastambe fašistima.

-U drugom članku tog istog lista drugarica Dragica Sinković iz II. čete III. bataljona piše o istoj akciji:
Sječanje na Kurilovec
U koloni po jedan približavali smo se sve više i više banditskom uporištu Kurilovec kod Velike Gorice.
...Vladala je najveća tišina. Razvili smo se u strelce i polako se približavali uporištu. Kad smo došli bliže čuli smo kako banda pjeva:"O daj zaboravi!(...)" Zaboravit češ ti večeras, pomislim u sebi. Odjednom bude ispaljena raketa i zatim zrakom o0djekne žestoka pucnjava, banda nas je primjetila. Odpočela je borba i pade komanda: "Juriš!" Naši drugovi potrče i za tren oka uporište je bilo u plamenu.
...Barake, hangari, pogonski materijal - sve je to gorjelo kao da je od papira.
...malo zatim primjetim neku gomilu koja se približava k nama. Odmah pomislim: Banda bježi. Kad su stigli bliže zapitam:"Ko je tamo?" Čuje se sa svih strana: talijani,Talijani! Stizale su sve veće kolone i domobrana. Bilo je 460 Talijana i oko 200 domobrana i Nijemaca.

-Detaljni opis akcije na aerodrom Kurilovec dao je i neprijatelj u izvještajima svojim nadređenima. Tako Kotarska oblast Velike Gorice u dokumentu br. 1171, od 23. prosinca 1943. među ostalim javlja:
...19. ov. mj. partizani su izvršili drugi napadaj u posljednje vrijeme na uzletište Kurilovec,2 km. od Velike Gorice. (TPO je naime, u noći 1./2. prosinca 1943. zauzimao Kurilovec -o.a.)
...Prethodno su minirali željezničku prugu između Odre i Turopolja i to na 5 mjesta, da bi spriječili dolazak oklopnog vlaka u područje borbe i tako sebi osigurali zaleđe i odstupnicu. Ujedno su kod Odre prokopali cestu, da bi spriječili dolazak oružanih snaga iz Zagreba.
...Eksplozije na pruzi dogodile su se između 20.10 i 20.20 sati. Na jednu minu naišao je teretni vlak V738 koji je putovao iz agreba. Izbačeno je 9 vagona sa tračnica,jedan njemački vojnik poginuo (...)
...Desetak minuta iza posljednje eksplozije na tračnicama počeo je jak napadaj na uzletište Kurilovec i Josipovića dvor udaljen oko 500 m od uzletišta, gdje je bila smještena 1. satnija domobrana zrakoplovaca. Manje snage partizana pucale su iz strojnica i bacača mina na nastambe feldgendermerie i ustaških prometnih zdrugova u Vel. Gorici.
Partizani su izvršili ovaj napad u jačini od 2000 ljudi i po naknadnim obavjestima učestvovale su 17. i 21. moslavačka brigada. Raspiolagale su dobrim naoružanjem, većim brojem lakih i teških strojnica i bacača mina, a na Josipovićev dvor pucali su iz jednog protuoklopnog topa tipa Pah (...)
...Nakon žestoke borbe, u kojoj je poginulo na uzletištu 5 Njemaca, među njima zapovjednik uzletišta Hauptman Weber, 18 hrvatskih legionara, među njima jedan zastavnik, oko 20 domobrana, 3 ustaša prometnih zdrugova i 7 talijanskih zarobljenika, partizani su zauzeli uzletište. Zapalili su 4 velike barake za nastambu (2 su ostale), Hangar, jedan tromotorni avion, (jedini,koji je bio na uzletištu), 1 osobni samovoz, a odnijeli su mnogo oružja i streljiva. Par stotina bačava punih benzina i avionske bombe ostavili su neoštećene (...)
...Zarobili su i sa sobom odveli 17 nemačkih vojnika, više naših 8oko 200 domobrana-o.a.) i oko 300 talijanskih zarobljenika (oko 450-500-o.a.). Trojica zarobljenih ustaša uspjeli su iste noći od njih pobjeći. Zapovjednik hrvatskih snaga na uzletištu nadporučnik Mišulin nađen je u jutro teško ranjen, dok su ostale ranjenike partizani sa sobom odveli!
...Posada u Josipovićevom dvoru nalazila se u velikoj i jakoj građevini, uspjela je bez ikakovih gubitaka boriti se do oko 1 sat noću, kad su se partizani povukli, jer su u to vrijeme nadolazili njemački tenkovi iz Zagreba.
...Uspjeh branitelja osipovićevog dvora, koji su partizane zadržali dugo u borbi i dolazak tenkova osujetili su planove partizana, da nakon Kurilovca izvrše napadaj na Veliku Goricu i gradnju uzletišta Pleso, u koju svrhu su koncentrirali jake snage u selima Lomnica i Odra, a koje uopće nisu stupile u borbu (...)
...Gubici partizana nisu poznati, jer na mjestu borbe nije nađen ni jedan mrtav ili ranjeni partizan. Povukli su se u pravcu brda od kuda su i došli. Od posljedica borbe na više kuća u Velikoj i Maloj Gorici i Kurilovcu oštečeni su krovovi i prozorska stakla. Od građanskog pučanstva nitko nije stradao.
(AIHRPH; NG, kut.247, KO Vel.Gorica)
 Sebi za utjehu neprijatelj je izmislio "kako je osujetio partizanski plan napada" na mjesto Veliku Goricu, iako takav nije postojao. Sve što je planirano u cijelosti je izvršila 21. i 17. brigada 28. slavonske divizije. Moralno-politički odjek u narodu je bio velik, a partizani su se uz to domogli i veće količine oružja.
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7353
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: (A)Erodrom Kurilovec
« Odgovori #19 : Siječanj 11, 2012, 12:20:50 prijepodne »
-Velika Gorica i okolica u njemačkim planovima
Napadi uropoljsko-posavskog odreda i dviju brigada 28. slavonske divizije, iako nisu bili uništavajući i smrtonosni, unijeli su veliku pomutnju među neprijateljem. Nijemci su, naime, još u jesen 1943. zasnovali plan prema kojem su namjeravali raseliti u druge krajeve svo stanovništvo mjesta Velika Gorica, Kurilovec, Pleso, Rakarje, Kobilić i Mičevec, da bi na tim lokacijama podigli veliki aerodrom. Već u toku rata u tom su cilju poduzimali stanovite mjere. Tako je Velika župa Prigorje donijela 15. studenoga 1943. godine ovu odluku:

Nezavisna Država Hrvatska-Velika župa Prigorje
-T-Broj:2553/1943.-
Zagreb, 15. studenoga 1943.-

Predmet: Pleso, izgradnja aerodroma.-

Odluka

U riešenju predmeta izgradnje aerodroma u Plesu,obnalazi ova Velika župa na temelju naloga i ovlasti Ministarstva unutarnjih poslova od 10. studenoga 1943.-R-U Broj:12091/1943. odrediti prethodno povjerenstvenu raspravu, koja će se održati dana 19. studenoga 1943. u 9 sati prije podne u Velikoj Gorici, a kod općinskog poglavarstva.
Provedba ove povjerenstvene rasprave povjerava se g. Petru Žderiću, odjelnom savjetniku ove Velike župe koji će raspravom rukovoditi, o istoj zapisnik sastaviti, te dalje prema uputi postupiti.-
Raspravi će prisustvovati niže u obaviesti navedeni uredi, koji će na istu izaslati svojega izaslanika sa uputom, da u određeni dan, sat i mjesto pođe i raspravi prisustvuje.
Putne i ine eventualne troškove snosi svaki ured za svojeg izaslanika.
O čemu se obavješćuju:
1/ Častnik za vezu kod njemačkog zapovjedništva zračnih luka u Zagrebu, Kušlanova ulica (zgrada gimnazije).
2/ Vojno zrakoplovstvo, Zagreb, Maksimirska cesta br. 63. (g. satnik Đurić).
3/ Zavod za kolonizaciju u Zagrebu, Bauerova ulica 15. s molbom da izaslanik ponese potrebne elaborate. (Kamo će raseljavati ovdašnje stanovnike-o.a.)
4/ Kotarska oblast u Velikoj Gorici pozivom, da kotarski predstojnik raspravi prisustvuje.
5/ Obćinsko poglavarstvo u Velikoj Gorici pozivom, da obćinski predstojnik raspravi prisustvuje.
6/ Petar Žderić, odjelni savjetnik Velike župe Prigorje, da postupi prema gore navedenoj uputi.-

Za dom spremni!
Po nalogu velikog župana
podžupan:
(Bošnjak) Bošnjak v.r.
(AIHRPH, NG-kut 249. K. O. V. Gorica, Pr.1038)

-Konferencija za raseljavanje održana je 19. studenog 1943. godine, a plan raseljavanja unijet je u zapisnik koji nije sačuvan. Međutim, naš narodnooslobodilački pokret bio je obaviješten znatno ranije o cijelom planu, pa otud i akcije udarnika i prethodno opisani napadi TPO, "Seljine brigade" i slavonskih partizana. te su akcije, kao što smo rekli, omele neprijateljske planove o čemu svjedoći i izvještaj kotarskog predstojnika od 17. svibnja 1944. godine upućen velikoj župi Prigorje:
...Uzevši u obzir, da je kotarski predstojnik zaposlen poslovima sasvim političke prirode, te poslovima koji se tiču prehrane pučanstva, poslovima narodnog gospodarstva, te ostalim mnogobrojnim poslovima, koji su dani u rad kotarskim oblastima uopće,a ovoj kotarskoj oblasti napose (evakuacija stanovništva sela Pleso, Kobilić, Rakarje i Mičevac) opaža se preopterečenost (...)
...Ova potreba naročito dolazi do izražaja sada, kada je potrebno da gospodarski izviestitelj bude stalno na licu mjesta prilikom evakuacije stanovništva sela, Pleso, Rakarje, Kobilić i Mičevac. (...)

-U izvještaju pod:"Važniji događaji" kotarski predstojnik još piše:
a) Odlukom Zapovjedništva Njemačkih oružanih snaga određena je evakuacija nekih sela na području ovoga kotara u svrhu gradnje vojnog uzletišta. Što se tiče sela Pleso, Kobilić, Rakarje i Mičevac i još nekih do daljne odredbe. (Među one "još neke" spadala su mjesta Velika Gorica i Velika Mlaka-o.a.) Sela se nalaze na području općine Velika Gorica. - U svrhu evakuacije ustanovljeno je povjerenstvo sa strane Hrvatskih vlasti, koje će provesti taj postupak.-

-...Plan stvaranja aerodroma Velika Gorica i raseljavanje ovdašnjeg stanovništva o tome nedvosmisleno i najočitije govori.
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7353
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: (A)Erodrom Kurilovec
« Odgovori #20 : Listopad 06, 2014, 10:23:46 poslijepodne »
...Zračna luka na Plesu bila je rulnim stazama povezana s uzletištem u Kurilovcu,
čijom se travnatom uzletno-sletnom stazom, dugačkom tisuću sto metara, koristilo
još zrakoplovstvo Kraljevine Jugoslavije. Njemačko ratno zrakoplovstvo
ljeti 1944. godine obnovilo je i dogradilo hangar i radionice te skladišta.
...str. 121
Južni dio aerodroma Pleso, snimljen
12. travnja 1944. Na betonskoj
uzletno-sletnoj stazi vide se strojevi te
nedovršeni sjeverni kraj staze.
...str. 122
Aerodrom Pleso snimljen 28.
svibnja 1944. Betonska uzletnosletna
staza je dovršena, kao i
rulne staze na sjever, prema rijeci
Savi, te na jug, prema uzletištu
Kurilovec.
http://zlz-zagreb-airport.isite-dev.com/monografija_zracne_luke.pdf
wwwg tablice