Autor Tema: Tituš Kumrovečki – Josip Broz Tito  (Posjeta: 5808 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ljudevit Kaj

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 4057
 • Karma: +0/-0
Tituš Kumrovečki – Josip Broz Tito
« : Lipanj 12, 2010, 11:44:09 poslijepodne »
Tituš Kumrovečki – Josip Broz Tito

Josip Broz – dober skroz
ili
Jozo Mafijozo – Kum(rovečki) I, II, III, ....  ?
Švicarsko-nemački TV i radijski modél za spâs nestandardizéranoga kajkavskoga (čakavskoga)
(kajkavska, čakavska i štokavska inačica članka):
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hrvacki-trojezicni-pluralizem-ili-sto-jenoumle/msg23549/#msg23549

Offline Ljudevit Kaj

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 4057
 • Karma: +0/-0
Odg: Tituš Kumrovečki – Josip Broz Tito
« Odgovori #1 : Lipanj 12, 2010, 11:53:55 poslijepodne »
POIV - Političko obrozovâjně i vaspitajně

Tituš Kumrovečki – Josip Broz Tito


Gor(s)ki vijenac / Gorki(č)-vijenac
(Tituš Kumrovečki jě naslédil Milana Gorkiča na čělu KPJ leta 1937. Gorkiča jě prethodno dâl vubiti NKVD -  (moralno) niskokvlalificérani drug Tito  – da bi z Mil(an)om bez Milana ili z silum postal kom.parti(zan)ski šéf) .

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * *   

VIJENAC
Razgovor
Antun Vrdoljak, filmski redatelj
Komunistima je osveta svetinja


Znalo se da je Tito zločinac, ali nije se smjelo govoriti / U Hudu Jamu žrtve su žive bačene i onda su napravljena četiri zida da se do njih ne može doći / Titoisti ne žele prihvatiti da je Tito mrtav jer s njegovom konačnom smrti umire svijet koji su gradili i izgradili / Još postoji komunistička zavjera šutnje / Mesić u Australiji pjeva s ustašama, a onda ode u Jasenovac i plače s ustaškim žrtvama. Pa to je vampir / Milan Kučan, za kojega se ne može reći da je ustaša, kaže da je Tito zločinac / Fašisti i komunisti su isti / Dokumenti su povijest, a ne interpretacija kako to radi Ivo Goldstein, koji hrvatsku povijest interpretira kako mu odgovara / Nevenu Budaku je normalno da se ne drži ni povijesnih činjenica / Da je Predragu Matvejeviću ćaća rekao kakvo je zlo komunizam, ne bi po svijetu prodavao komunizam kao nešto sveto i veliko / Našim antifašistima-komunistima svi koji ne misle kao oni ustaše su i fašisti

Razgovarao Andrija Tunjić


Antun Vrdoljak, autor mnogobrojnih iznimnih filmova i televizijskih serija autor je i serije Tito koja se tjednima prikazuje na Hrvatskoj televiziji. Serija koja je svojevrsna lustracija Tita i komunizma izazvala je mnoge kontroverzne reakcije, među ostalima traži se zabrana emitiranja ili barem njezino kraćenje. Sve to bio je povod ovom razgovoru.

U prvoj epizodi serije obradovali ste čuvare lika i djela J. B. Tita, a onda su se nakon treće epizode svi pobunili. Zašto ste to učinili?
Kad kažete svi, valjda ne mislite na sve.

Mislim na sve koji ga i mrtva oživljavaju.
Nisam ja njima podilazio. Ja sam pedeset godina živio pod Titom, moji roditelji živjeli su pod Titom kao i moja djeca, pa me zanimalo, htio sam vidjeti tko je taj čovjek, ta osoba kojoj se na sprovodu skupilo više od 120 poglavara država svijeta. Zato sam krenuo od početka, kada su svi dobri, svi djeca. I Tito je bio dijete, imao je roditelje o kojima sam ga čuo dvaput govoriti. Za razliku od oca o majci je govorio da je bila marljiva, poštena i veoma pobožna. Kao najveću vrijednost isticao je njezinu pobožnost. Zato vjerojatno na grobu, odakle smo počeli seriju, nema srpa i čekića, nego samo velikim zlatnim slovima iz Trepče napisano ime JOSIP BROZ TITO.

Zašto danas mnogi ne znaju i ne priznaju da je Tito zločinac?
Zato što se nije smjelo znati. Evo vam presuda Vojnog suda u Celju iz 1947. po kojoj je osuđena žena koja je čula od dvojice vozača kamiona da su vozili zarobljenike u Hudu Jamu, koji su tamo nestajali i nikada se nisu vratili. Ta je žena osuđena na smrt strijeljanjem i strijeljana je, a ostali su osuđeni na višegodišnje kazne. Prema tome, znalo se da je zločinac, ali nije se smjelo govoriti.

I sada bi mnogi da se o tome ne govori. Zašto?
Jer imaju putra na glavi. Znate, čovjek je samo zbroj navika, robuje svojim navikama, on je navika.

Negdje nauči te navike.
Nauči ih kod kuće. U Imotskom kažu, što mačka koti, miše lovi. Sve počinje od kuće. Imam prijatelja koji je bio najveći titoist do 1970. godine, a onda se kao student u Zagrebu počeo družiti sa studentima i otrijeznio se. Postao je što je bio Dražen Budiša, Ivan Zvonimir Čičak, Ante Paradžik, pretvorio se u nacionalista, zbog čega je imao neprilika. Jedan dan pitao sam ga, kako to da si bio titoist? Šutio je. Neki dan njegov sin, odrastao čovjek, ima dva fakulteta, kaže mi: Tata i ja gledamo seriju i tata je vrlo sretan da se prikazuje, on je bio veliki titoist. Tko je od njega napravio titoista, pitam. Moja baka, njegova mama. Zašto? Zato što je djed ubijen na Bleiburgu i baka se bojala da će joj ubiti sina, pa ga je odgajala kao najvećeg titoista. Da ide u školu i viče: Živio drug Tito, da nosi crvenu maramu oko vrata i kapu sa zvijezdom petokrakom. Htjela ga je zaštititi. Baka je bila živa kad je stvorena Hrvatska i ja je pitam: Bako, kako si mogla od tate napraviti titoista? Jadna sam što i tebe ne mogu, ja se još bojim.

Ipak, niste odgovorili zašto i unatoč podastrtim činjenicama mnogi ustrajavaju na bezgrješnosti Tita.
Činjenice ruše njihove karijere. Ruše sve na čemu počivaju.

Dakle život?
Da. Ako jedan Ivo Goldstein, koji je doktorirao bizantsku povijest, sada predaje suvremenu hrvatsku povijest, onda je to itekakvo objašnjenje. Goldstein govori da istine u seriji nisu istine, ali priznaje da može biti istina samo da je u krivom svjetlu. Kojem krivom svjetlu? Svjetlo je isto, ja sam samo otvorio škure. Zatvorite škure pa će biti mrak, neće se vidjeti ništa. On bi da se ne otvaraju škure. [/b]

Zašto eminentni naši povjesničari ne žele da istina iziđe na vidjelo?
Zato što postoje pisani dokazi koji govore da oni to ne znaju, ili da nisu htjeli znati, ili da su učili krivo. Još postoji komunistička zavjera šutnje. Evo sada su u Sloveniji prokomunisti, odnosno ekskomunisti na vlasti, donijeli odluku da se zatvori Huda Jama, koja je bila zatvorena sve do prije dvije godine.

Lani je otvorena.
Znanstvenici su ušli u nju preklani i užasnuli se! Čak je i predsjednik partizanskih boraca Slovenije bio užasnut pa je rekao kako nema druge nego vjerovati da je to naredio vrhovni komandant Tito. Mnogi su se uplašili kada se vidjelo da je gotovo četiri tisuće kostura u prvom šahtu, u prvoj rupi, koja je duboka više od sto metara i šest metara široka, jer postoji još jedan takav šaht i cijeli put od petsto metara dužine na kojem također leže ili sjede mumificirani leševi. Žrtve su žive bačene u taj rudnik i onda su napravljena četiri zida da se do njih ne može doći.

Četiri zida?
Da. Jedan je od cigle, dva su betonska, a jedan je od gline. To su zastrašujući prizori iz kojih se vidi da su se ti jadnici kretali, čupali itd., pa se vidi jedna mumija koja drži za nogu mumiju ispred sebe. No ne drži je za nogu nego za štaku, što znači da je taj bio invalid bez noge. I invalid bez noge bačen je unutra i ubijen. Kako nije bilo vlage ni zraka, tijela su se mumificirala. To je jedinstven slučaj u povijesti svijeta. Teško je naći mumiju, kada je nađu, to je senzacija u cijelom svijetu, a u Hudoj Jami imate na tisuće mumija.

Zašto slovenski ekskomunisti žele zatvoriti Hudu Jamu?
Zbog straha, a htjeli bi da se to i ne zna dok su živi ili na vlasti. Neka nas u miru, zločine su radili drugi, a ne mi, misle oni. Ne žele prihvatiti da je Tito mrtav jer s njegovom konačnom smrti umire njegov svijet koji je gradio i izgradio. A taj svijet su oni. Ne žele znati da su umrli. Ne prihvaćaju da je mrtav komunizam i svi njegovi atributi.

Ne može se zaboraviti da je Tito je triput bio narodni heroj.
Čega narodni heroj? Bježanja po šumama i gorama. U sedam tzv. ofenziva on je sedam puta trebao biti ubijen, a spasio se. To je sreća. Ali to je jedan mrtav svijet. Međutim, ja se stalno bojim toga.

Čega se bojite?
Bojim se da postoje vampiri. Da se negdje iza ponoći pojavljuju pa hodaju do prvih pijetlova, sišu krv, pa se deru i lupaju po tavanima, ne daju spavati. Jednom mi je Krleža zaprijetio, ako mu budem dirao u djela poslije njegove smrti, da će mi hodati po tavanu i lupati štapom. Vi vjerujete u zagrobni život, pitao sam ga. Ne, ali vjerujem u vampire. Sada shvaćam tu Krležinu prijetnju. Ne postoji više taj mrtvi svijet, nego postoje vampiri. Ti povampireni sada hodaju, urlaju, stvaraju nered.

Titoisti se boje vampira?
Oni su vampiri. Stipe Mesić je vampir. Kakav je to autoritet, bilo politički, bilo povijesni, bilo kulturni. Ja sam bio uz Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga jezika. U početku osuda nije izgledala strašno sve dok nisu počeli zahtjevi među kojima se isticao zahtjev Stjepana Mesića, narodnog poslanika u Saboru SRH, koji je pitao što rade organi gonjenja, zašto ne hapse? Čovjek koji u Australiji pjeva s ustašama, a onda ode u Jasenovac i plače s ustaškim žrtvama. Pa to je vampir.

Sad je održao neko predavanje u jednoj školi u Zagorju...
Da, maloj djeci. To je proizvođenje mladih antifašističkih boraca, obnavljanje kadrova, kako je izjavio Ivan Fumić.

Kako objašnjvate Mesićev govor toj djeci o nužnosti ubijanja žrtava Bleiburga?
To je posljedica Mesićeva odgoja i naobrazbe. Zna biti duhovit, zna nasmijati i zato je amnestiran za sve što izgovori. Unaprijed je amnestiran. On se krevelji i svi mu plješću. Plješću mu ustaše u Australiji, a poslije jadnici u Jasenovcu. I zločinci i žrtve su na njegovoj strani. Teško je protumačiti kako to uspijeva, ali uspijeva.

I Tito je bio jedan od takvih?
Ne može se to uspoređivati. Tito je govorio četiri jezika. Doduše nije znao hrvatski kao ni Mesić, ali Mesić nije naučio ona četiri koje je Tito govorio. Tito je vrlo dobro govorio njemački, ruski odlično, govorio je esperanto kao jezik Kominterne, onda je naučio kirgijski. U dnevniku, koji piše 1945/46, navodi da uči engleski. Ja sam ga slušao na premijeri svojega filma U gori raste zelen bor u Puli, gdje su Titu bili gosti Richard Burton i Elizabeth Taylor. Poslije projekcije u Areni dok sam mu predstavljao glumce ugledao je pokojnog Krunu Valentića, koji je igrao Zagorca domobrana što stalno bježi iz partizana, i rekao Burtonu: Ovaj čovjek u filmu govori jezikom moga djetinjstva. Vrlo sam ganut. To je rekao na vrlo dobrom engleskom. Rekao je još: Mom gostu i dvojniku, poslije je Burton glumio Tita, film se sviđa kao i meni. Koji će od gostiju koji mi dođu na večeri reći da moja djeca nisu pametna, rekao sam u šali. Naljutio se rekavši: Ja razlikujem kurtoaziju. Nije trpio da mu se suprotstavite ni takvom šalom. Tada sam vidio da govori engleski, a sada dok sam radio seriju vidio sam jedan film u kojem razgovara s MacLeanom vrlo tečno engleski. Sve dok ne dođe radnički savjet i samoupravljanje.

Dobro, je li Tito zločinac ili nije?
Ja sam to prepustio povjesničarima i političarima da kažu. Milan Kučan, za kojega se ne može reći da je ustaša, kaže da je zločin to na Bleiburgu i u Sloveniji. Tih 585 grobišta u jednoj maloj Sloveniji, a kažu da ih ima više od 600, ne mogu ne biti zločin. U Sloveniji kako zakoračite naiđete na grobište. Eto, Kučan kaže da je to bio zločin. To kaže bivši predsjednik SK Slovenije, član CK SKJ i predsjednik samostalne Slovenije u nekoliko mandata.

Jeste li uvjereni da je Tito sve to znao?
Odreda, Duško Bilandžić koji je titulu akademika stekao na povijesti NOB-a, Zdravko Tomac, koji je bio visoko rangiran komunistički kadar, član CK, poslije i član i osnivač SDP-a, i mnogi drugi kažu, a govore to i mnogi povjesničari, da je državna vlast bila strukturirana tako da je bilo nemoguće napraviti nešto, a da Tito to nije znao. Mlada povjesničarka Martina Grahek Ravančić kaže, ako nije znao, zašto, kada je saznao, nije kaznio. No bez obzira na to postoje dokumenti koji nepobitno potvrđuju zločin. Kardelj piše 1945. predsjedniku slovenske vlade Kidriču: Požuri s likvidacijama, moramo donijeti zakon o amnestijama. Zatim je tu pismo Aleksandra Rankovića koji piše zagrebačkoj partijskoj organizaciji, zapravo hrvatskoj Udbi: Drugovi, vi ste deset dana na vlasti u Zagrebu, a ubili ste samo dvjesto bandita. Samo dvjesto u deset dana, dakle dvadeset dnevno.

Ante Jurjević-Baja kaže da je to morao raditi jer bi u suprotnom bio proglašen izdajicom.
Da. Radi se o fundamentalistima i to nikako neće da se shvati. Oni su to radili iz najdubljeg uvjerenja. Sve su to učenici Kominterne i NKVD-a. U interesu ideje, u interesu partije i novoga svijeta koji će stvoriti komunizam ubijali su sve redom. Zato se došlo u sukob s religijama, s katoličanstvom koje ne dopušta ubojstva. Nema ubojstva iz osvete, kako to opravdava Stipe Mesić. Nema nijednoga suda na svijetu koji će osloboditi nekoga tko je ubijao iz osvete. Nema osvete. A komunistima je osveta svetinja, to je sveti ideal komunizma. Eto to je cijela priča.

Zašto ste se oslonili na izvore srpskog povjesničara Pere Simića koji nije povjesničar od formata, kako govore neki hrvatski povjesničari?
Simić ne piše ni o čemu što nije dokumentirao. On je otišao u Moskvu, ušao u arhive NKVD-a i Kominterne i kada je pročitao sve te dokumente objavio ih je s njihovim registarskim brojem, u kojem se muzeju nalaze, u kojem pretincu, na kojoj stranici itd. Preslikao ih, donio i objavio. To je povijest, a ne interpretacija kako to radi Ivo Goldstein, koji hrvatsku povijest interpretira kako mu odgovara.

Sve se čini nevjerojatnim. I mene je šokiralo kada sam vidio da je Tito ubijao svakoga tko mu se našao na putu, a još me više šokira da se ne vjeruje tim dokazima. Eto, i dalje se hodočasti u Kumrovec i Kuću cvijeća u Beogradu.
To djedovi dovode svoje unuke i tako od njih stvaraju jadnike. Znate, kada imate samo jedan život koji je omeđen ideologijom od koje niste vidjeli dalje od tog života, onda nemate nikakve potrebe rušiti svijet u kojem vam je bilo dobro. Meni je tu u kuću došao neki novinar, sav zmazan, i kaže: Ali, gospodine Vrdoljak, za vrijeme Tita bolje se živjelo nego danas. Ima dvadesetak godina i tvrdi da se bolje živjelo za Tita od čije smrti je prošlo trideset godina. Kažem mu: Iz vaše točke gledišta sigurno. Nije bilo deterdženta, nije bilo sapuna pa se čovjek nije mogao prati kao vi. I to je za vas krasno vrijeme. On nema pojma kakav je to život bio. Ne zna da smo aute vozili par-nepar, da smo po kilu kave išli u Austriju. Eto danas se napada predsjednicu Vlade zbog nezaposlenosti, a malotko zna da je Broz 1962. nakon govora u Splitu, kada se prvi put suočio sa žagorom u publici, donio odluku o otvaranju granice kako bi u inozemstvo mogli otići svi nezaposleni. Tada iz Hrvatske odlazi samo na njemačko govorno područje više od petsto tisuća mladih ljudi i još dvjesto tisuća odlazi na druga govorna područja. Otišli su nezadovoljni, a ostali su oni koji sada veličaju Tita jer im je bilo dobro.

Kojima ništa nije nedostajalo?
Da. Ali kada jedna zemlja izgubi nezadovoljne, onda je ozbiljno ugrožena. Samo nezadovoljni ljudi unapređuju svijet. Da smo bili zadovoljni sa špiljom, to stalno ponavljam, tko bi gradio katedrale? Ali čovjek je imao potrebu dokazati Bogu da može svojim rukama njemu u čast podići nešto veličanstvenije od špilje, koju mu je on dao. Tako nastaje napredak. Za te otišle u svijet Tito je dobio veliki aplauz na Zapadu jer im je trebalo jeftine radne snage. To je Titu itekako odgovaralo jer su od njih stizale devize, a opet su bili pod nadzorom.


Nâstavek vu sledečomu listu.
« Zadnja izmjena: Lipanj 12, 2010, 11:55:26 poslijepodne Ljudevit Kaj »
Švicarsko-nemački TV i radijski modél za spâs nestandardizéranoga kajkavskoga (čakavskoga)
(kajkavska, čakavska i štokavska inačica članka):
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hrvacki-trojezicni-pluralizem-ili-sto-jenoumle/msg23549/#msg23549

Offline Ljudevit Kaj

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 4057
 • Karma: +0/-0
Odg: Tituš Kumrovečki – Josip Broz Tito
« Odgovori #2 : Lipanj 12, 2010, 11:57:10 poslijepodne »


Nâstavek prethodnoga lista:

Kako pod nadzorom?
S radnicima šalje udbaše i doušnike. I vani ubija one koji mu smetaju. Kada je došao H. D. Genscher u posjet Hrvatskoj 1992. ili 1993, organizirana je njemu u čast večera kod Tuđmana na Pantovčaku, gdje je na ulazu bio niz bista hrvatskih velikana; Zrinski, Frankopan, Stjepan Radić, Stepinac. Sve su bile od terakote ili bronce, a samo je blistala u mramoru Augustinčićeva bista Tita. Kaže on Tuđmanu: I Tito je tamo. Da, Tito je hrvatski velikan, kaže Tuđman. Ja sam ga dobro upoznao za vrijeme Olimpijskih igara 1972. u Münchenu, bio sam mu domaćin, veli Genscher. Kada sam ga pitao je li zadovoljan protokolom, odgovorio je da jest i dodao bih li mu mogao reći kolika je štednja jugoslavenskih radnika u njemačkim bankama? Odgovorio sam mu da to ne znam jer su banke privatne. Biste li mogli aproksimativno? Opet ujutro na doručku pita isto. Taj dan imala je sastanak Vlada pa sam kancelaru Schmidtu rekao što gost traži. Kako to može tražiti, to je privatno vlasništvo, jedan od cvjetova demokracije. Objasnite mu to, neka komunist shvati, rekao je Schmidt. No Tito je i dalje nastavio inzistirati pa smo od financijskih stručnjaka saznali da se to može približno saznati preko uložena novca za promidžbu na hrvatskom jeziku. I tako smo došli do aproksimativne svote od 32,5 milijarde njemačkih maraka. To je bilo 1972. Prema tome Tito je investirao u rušenje Jugoslavije.

I Bilandžić tvrdi da je Tito radio na raspadu Jugoslavije.
Kardelj je prije Titove smrti bio gost u Washingtonu i rekao Amerikancima: Mi znamo da ćemo trajati dok nas vi držite. Kada izvučete ruku ispod nas, mi smo potonuli. No toj istini nitko ne želi pogledati u oči. Za posljednjeg posjeta Americi 1979. kod predsjednika Cartera Tito je zagovarao ideju detanta. Carter ga gleda pronicavo, to je snimano dvjema kamerama, i kaže: Gospodine predsjedniče, to je dobra ideja. Vi ste bili kod Brežnjeva, pa recite kako on gleda na to? Dakle, oni preko Tita šalju poruke i ispituju ozbiljnost poruka.

Bio je kurir?
A što bi drugo bio?!

Bio je vođa nesvrstanih.
Pokret nesvrstanih stvorio je Winston Churchill, to je činjenica. Churchill je shvatio da je Engleska, a ne Velika Britanija, izgubila Drugi svjetski rat, izgubio je kolonije u Africi, a dao kolonije Rusima u istočnoj Europi, dao je razvijene zemlje. Bio je nesretan zbog pomisli da Engleska neće više odlučivati o sudbini svijeta i tako smislio nesvrstane preko kojih bi Engleska utjecala na svjetske odnose. Otkuda dolaze Nehru i Naser? Pa iz najengleskijih kolonija Indije i Egipta. Dodaje im Tita jer je privlačan i primjer drugima, malim državama.

Vi to mislite ozbiljno?
Govorim na temelju razgovora s ljudima iz Churchillova kabineta. Dokumente Englezi još čuvaju. Kada je Tito 1962. došao u Englesku, predstavljen je taj plan o nesvrstanima u Churchillovu kabinetu, a kreirali su ga engleske obavještajne službe i najbliži suradnici. Teško se bilo odreći utjecaja koji su Englezi imali. Teško je prihvatiti da više nikoga ne zanimate. Vidite što se događa Veljku Bulajiću kada ga više nema u novinama, on dođe sam.

Tvrdi da ste ga pokrali i plagirali.
Evo ugovora Jadran filma u kojem piše da je on „režiser-realizator koji će raditi na pripremama, sakupljanju i obradi građe za TV-seriju s predsjednikom Republike drugom Josipom Brozom Titom, koji je glavni autor TV-serije Titovi memoari “, a da su Jadran film i Televizija Zagreb neograničeni vlasnici serije i sveg materijala. Meni je HRT stavila na raspolaganje svoj dokumentarni arhiv, svoje vlasništvo. A da ne bih došao u neprilike s Bulajićem, ja sam tražio izvorni, sirovi materijal, samo ono kako Tito sjedi u fotelji i priča sve dok nisu došle moskovske godine, kada je rekao da više nema vremena i nije htio dalje govoriti. Nama je televizija stavila na raspolaganje materijal od kojega je Bulajić radio Titov film. Tu nema nikakve krađe, Bulajić je svoja prava prodao.

Ostavljate gledateljima da sami zaključe je li Tito zločinac, odnosno povjesničarima da dokažu ili opovrgnu. Ali naši se povjesničari nećkaju. Što je razlog nećkanju?
Riječ je o jednoj vrsti, kasti, falsifikatora povijesti koji su skočili na prve istinite argumente. Pojavila se serija i odmah oni znaju da su originalni dokumenti falsifikati, da povjesničari koji dokazuju zločine nisu povjesničari nego navijači itd. Nisu se strpili da prođu barem tri nastavka od dvanaest pa da napadaju, nego su odmah počeli. Doduše, Ivo Goldstein je nakon prve epizode preporučio gledanje jer je mislio da će serija biti apologija Titu.

Kada ste 2007. dogovarali seriju, Titova unuka Saša Broz izjavila je da nećete biti objektivni.
Neka mi unuka Saša kaže koliko je puta bila kod svog dede Tita. Jovanka je ni blizu nije puštala. Titu je bilo do unučadi ko do lanjskog snijega. Dokumenti pokazuju da je Tito sebi uzimao dječji doplatak od Žarkove djece. Miku Tripala, koji je bio zaljubljen u Tita, jednom sam pitao: Reci mi, što kod njega ne valja? Kaže Mika: Ti koji imaš petero djece i puno unučadi ne znam hoćeš li moći razumjeti da on do djece nije držao ništa, da mu nikada nisu značila ništa, da nikada nije pitao gdje su i što rade.

Prigovaraju vam i da napadajući Tita branite Pavelića.
To mogu govoriti samo ljudi oboljeli od ideologija. Pavelić i Tito su jednaki. Radeći seriju otkrio sam da su fašisti i komunisti isti, jedni i drugi totalitaristi i protiv demokracije. Oni u demokraciji ne mogu doći na vlast. Njima je trebao rat da bi se dočepali vlasti. Vlado Velebit piše kako su on i Koča Popović dolazili u Zagreb pregovarati s Nijemcima da se stvori pakt kako bi se onemogućio dolazak Engleza na Jadransku obalu.

Da?
Tito se bojao, ako dođu Englezi, uspostavit će četničku vlast. Opet se vraćam tom Goldsteinu, koji piše da sam neznalica jer sam napisao da su Stjepan i Pavle Radić bili braća. Nisu bili braća! U mom skriptu za spikere piše braća Radići, Stjepan i Antun, ali moja korektorica koja čita rukopise prije spikera našla je u knjizi Ive Goldsteina da su Stjepan i Pavle braća. To je prepisana pogreška iz njegove knjige i on je meni lijepi. Goldstein također piše da u Bleiburgu Englezi nisu razgovarali s predstavnicima hrvatske vojske, da to nije bila hrvatska vojska. To je bila hrvatska vojska. Nije bila turska nego hrvatska. A kakva je bila, to je druga stvar. Bilo ih je oko dvjesto tisuća i dok nisu Englezi rekli partizanskom generalu Milanu Basti: Gospodine generale, ako trebate našu pomoć, tenkovi su tu, nisu se predavali. Čuvši to predali su se. Domobrani su se predali, a Boban, Luburić i ustaše probili su se i otišli. Predanu vojsku Tito masakrira, a istovremeno iz Jugoslavije izgoni dvjesto tisuća Nijemaca, kojih je prije toga otišlo više od 150.000.

Prigovara vam se i da ste se trebali baviti ne samo Titom nego i cjelokupnom Komunističkom partijom, da su neodvojivi partija i Tito.
I ja mislim da je to neodvojivo. Komunistička partija bila je njegov servis, a to se vidi po tome kako je iz tog servisa eliminirao i sam vrh; Hebranga, Đilasa, Rankovića... U Đilasovoj knjizi Pobuna i vlast na jednom mjestu Đilas piše da je „Jugoslavijom upravljao Izvršni biro CK, koji se uopće nije sastajao“, a činili su ga: Tito, Ranković, Kardelj i Đilas. Piše da je ta četvorka donosila sve krucijalne odluke, pa i presude, koga na robiju, a koga likvidirati. Nikada se nitko nije suprotstavljao prijedlozima. Đilas dalje piše da je taj princip linearno prenošen na republike i srezove. Presuđivali su svemu što je ugrožavalo njihovu vlast. Bez ikakvih dokaza osudili su na višegodišnju robiju Dragoslava Jovanovića, koji je bio predsjednik Srpske seljačke stranke, nekog pandana Radićevoj HSS-i, jer je Tito proglasio da nema političkih stranaka, nego samo jedinstvena narodna fronta.

Zašto jedinstvena narodna fronta?
Jer je KPJ u ilegali. Staljin će 1949. komuniste istjerati iz ilegale. Dotad su se partijski sastanci držali na tajnim mjestima u deset sati uvečer, konspirativno. Dakle Tito je Jovanovića osudio na temelju nepostojećih dokaza. Na večeri kod Tita, na kojoj su Ranković, Đilas i Kardelj, Tito kaže: Jovanovića treba hapsiti, a dokaze treba fabrikovati. To piše Đilas u spomenutoj knjizi. I osude Jovanovića na devet godina robije, robija sve do 1953, kada se opet sastaju i kada Ranković kaže da Zapad prigovara zbog osude Stepinca i traži da se oslobodi Jovanovića. I, piše Đilas, kako je Ranković rekao da ga treba pustiti, da te njegove stranke više nema, da je star, „što nam treba da umre u zatvoru, pa on je tamo već sedam godina“. Kad je rekao sedam godina, Tito kaže: Bogati, bogati, kako vreme brzo prolazi. Ništa ne ilustrira Titovu okrutnost kao ta rečenica. To je strašno.

Kakav je bio Titov odnos prema ljevičarima: Cesarcu, Adžiji, Keršovaniju, pa i Krleži, kojega je Tito dosta štitio?
Kada se 1937. Cesarec vratio iz Moskve sa Sedmog kongresa Kominterne, pričao mi je Krleža da mu je pričao Cesarec, poslije završetka kongresa sudionici su se razišli po SSSR-u, vidjeti kako raste SSSR i komunizam. Išli su vidjeti sovhoze i kolhoze. Ali umjesto napretka vidjeli su užas, glad, nerad, zapuštenost imanja itd. Kada su se vratili u Moskvu, njima Tito, koji je tada bio u Kominterni i NKVD-u, kaže: Znam da je to gore nego što žive naši seljaci, ali o tome nikomu da niste govorili kada se vratite u Jugoslaviju. U cara Trojana kozje uši, vraga će se šutjeti. Cesarec je ispričao Krleži što je vidio.

Je li to Krleža gdje zapisao?
Da ne bi.

Ali je pisao André Gide.
Da, Gide je napisao veliku kritičku knjigu o tome, iako je bio žestoki komunist. Do tada.

Zato je Cesarec platio glavom?
Kerestinec je posebna priča, može se napraviti cijeli film kako su pobijeni, čijom voljom, tko ih je izvukao i tko nije zaštitio, tko ih je ostavio ustaškoj policiji.

Možda je dogovoreno da ih se pobije?
Tko to zna. S njima bi Partija imala samo probleme. To su sve bili frakcionaši. Nisu se oni mogli slagati s diktatom iz Moskve. Morali su misliti svojom glavom, a čim su počeli misliti, proglašeni su frakcionašima, neprijateljima ideologije i gubili glave.

Kako nije stradao Krleža?
Nije jer im je trebao. Tito razgovara s Georgijem Dimitrovom 1938. u kojem traži podršku da postane šef Partije, a Dimitrov ga između ostaloga pita što je s Krležom. Tito odgovara da se nije oglasio o Španjolskom ratu cijelo vrijeme rata i da je umišljen. Na to Dimitrov kaže: Krleža je veliki pisac. Tito kaže: Teško je i pretpostaviti kako će reagirati kada čuje za sva hapšenja svojih drugova u Moskvi. Može se čak dogoditi da se okrene protiv SSSR-a. Dimitrov kaže: Neka mu radnici, studenti, seljaci pišu pisma. Pritišćite ga. Naravno, ako se okrene protiv SSSR-a, obračunat ćemo se s njim.

A Irina Aleksander, agentica NKVD-a u Zagrebu, piše da je Krleža dobivao novac od Kominterne.
Svi su dobivali. Meni jednog dana popodne 1939, kaže Krleža, zvoni netko na vratima. Otvori Bela i veli tu je neki inženjer Novak. Neka uđe. Ulazi Tito i s vrata kaže: Nećemo tu razgovarati, idemo van. Otišli su na Cmrok. To je onaj razgovor kada je nakon tri dana razgovaranja Tito rekao: Krleža, Partija bez tebe može, a ti bez Partije nećeš moći. Ja ću te napasti u Proleteru. Tada je izišao veliki napad na Krležu koji je potpisao Josip Kraš. I tada Krležu uzimaju u žrvanj tri ovna, kako ih je nazvao Krleža; J(ovan) Popović, Rad(ovan) Zogović i Mil(ovan) Đilas. Ruga im se, ne misleći da će osvojiti vlast.

Bojao se da će ga 1945. strijeljati.
Na Kongresu kulture u Topuskom Moša Pijade s govornice kaže: Krleža je pas na fašističkom lancu u Zagrebu. Kud ćete veću osudu! Ali 1945. još postoji Dimitrovljeva odluka da se razgovara s Krležom i Tito to prihvaća. Krleža je dobio Titov poziv da dođe u Beograd, gdje ga je dočekao Đilas.


Nâstavek vu sledečomu listu.
Švicarsko-nemački TV i radijski modél za spâs nestandardizéranoga kajkavskoga (čakavskoga)
(kajkavska, čakavska i štokavska inačica članka):
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hrvacki-trojezicni-pluralizem-ili-sto-jenoumle/msg23549/#msg23549

Offline Ljudevit Kaj

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 4057
 • Karma: +0/-0
Odg: Tituš Kumrovečki – Josip Broz Tito
« Odgovori #3 : Lipanj 12, 2010, 11:58:04 poslijepodne »


Nâstavek prethodnoga lista:

Zašto je Tito poslao Đilasa?
Da ga ponizi. Da ga upozori da bude pristojan s Krležom jer ga trebaju. Od tada počinje Đilasovo dodvoravanje Krleži. Đilas se pred Krležom valjao od oduševljenja, a mrzio ga je iz dna duše.

Imate li što od toga u seriji?
Ne može se u dvanaest nastavaka napraviti sve o Titu. Svaka bi tema koju sam otvorio trebala trajati pitaj Boga koliko. Prigovara mi se što sam u dva nastavka sabio NOB. Uzeo sam četvrtu i petu ofenzivu, krucijalne ofenzive, koje i nisu bile ofenzive.

Kako nisu?
Njemačka vojska koja je ratovala na Istočnoj fronti i Africi dolazila je u Jugoslaviju na šest tjedana odmora i da se ne bi udebljali i otromili provodili su akcije čišćenja. To su bile Weis 1, Weis 2, kako su se već zvale te akcije koje su proglašene ofenzivama.To je bila vježba njemačke vojske, aktivni trening. Ivan Šibl, partizanski general, pripovijedao mi je kako se nikada nije dogodilo da su obranili područje koje su napali Nijemci i da nikada nisu zauzeli prostor koji su branili Nijemci. Mogli su ih iznenaditi, dočekati i zapucati na njih, mogli su ih imati u šahu dok nisu uspostavili vatrenu liniju, a onoga časa kad su uspostavili – bježi. Ima toga u mojem filmu Kad čuješ zvona. Viče se: Nijemci bježe! Ma ne bježe, nego se povlače na drugu stranu, idu kamo su krenuli. Sve su to mistifikacije. Ali uspješne. U tu mitologiju vjerovao je velik broj ljudi.

Zašto ste Vrhovni štab prekrstili u Generalštab?
Razlika je samo u jeziku, a ne i značenju.

Povjesničar Neven Budak zamjera što Tito u Moskvi s Dimitrovom govori kajkavsko-ekavski, a ne ruski, misli da su obojica trebali govoriti ruski.
Zašto ne traži da se u HNK Romea i Juliju igra na engleskom? Naravno da su Tito i Dimitrov znali ruski i da su razgovarali ruski, to je normalno, ali mi to prikazujemo našim gledateljima. U svim američkim filmovima Nijemci govore engleski jer su ljudi osjetljivi na izgovor. Ne može se kako povjesničar zamišlja. Ali Budaku je to normalno jer mu je normalno da se ne drži ni povijesnih činjenica nego ih intrepretira kako mu se svidi.

Premda su partizani odgovorni za Bleiburg i Križni put, naši predsjednici, bivši Mesić i sadašnji Josipović, ne žele se pokloniti žrtvama Bleiburga.
To je njihov problem koji sami sa sobom moraju riješiti. Moraju preispitati dolazi li to iz načela pravde i pravednosti, iz načela demokracije, ili je to pitanje isključivosti i kućnog nasljeđa. Znate, oca Stjepana Mesića narod je zvao Tovariš. Bio je pojam, neću govoriti čega, ali zvali su ga Tovariš. Stjepan je sin Tovariša.

A Josipović?
Otac mu je bio član CK Hrvatske.

Zašto je Krleža imao jedan odnos prema Titu, poslušnički, a drugi recimo prema Milanu Begoviću, kojega je nazvao fašistom, ili prema Slavku Kolaru?
Nije to bio odnos prema Kolaru, nego zahvala Ervinu Šinku. Slavko Kolar bio je jedan od vodećih ljudi HSS-a i u Banovini Hrvatskoj ministar poljoprivrede, jedan od bliskih suradnika Vladka Mačeka. Kolar je postao predsjednik Društva hrvatskih književnika u vrijeme Banovine i to ostao kada na vlast dolazi Ante Pavelić. Prihvatio je hrvatsku državu kao što ju je prihvatio Stepinac, kao i moj ćaća, sve do 18. svibnja 1941, kada je Pavelić potpisao Rimske ugovore. I kao što je moj ćaća poludio zbog toga, poludio je i Kolar, koji je nakon toga, kao predsjednik književnika, zatražio je audijenciju kod Pavelića. Došao je u Banske dvore, gdje je bio Mile Budak i svita, čekali su Poglavnika. Pojavi se Pavelić, veli da je sretan što vidi Kolara itd., a tada mu Kolar kaže: Došao sam vidjeti izdajicu. Komu ti daješ Dalmaciju, komu ti kraljevstvo poklanjaš? Sram te bilo. Paveliću je ispala čaša iz ruke, stao je vikati: Ovaj je lud i pobjegao je.
Nakon toga Kolar se sjeća da je došao do Šloserovih stuba, a onda se ne sjeća ničega. Kako nije došao kući na ručak, supruga zove Društvo hrvatskih književnika i pita tajnika, koji kaže da ga je valjda Poglavnik zadržao na ručku. Pitajte! Javio bi mi. Tajnik nazove, nitko ne zna ništa dok glas nije stigao do Budaka, koji viče: Ne spominjite mi tog idiota. Je li uhapšen, pita tajnik. Nije i neće biti, ali ga gonite s mojih očiju, veli Budak. Tada ga traže i nalaze u dva i pol popodne u komi, sav u znoju, ležao je na klupi na Zrinjevcu. Tako komatoznoga nose ga kući, dolaze liječnici i oporavljaju ga. Podnosi ostavku i seli u Božjakovinu, na imanje koje je kao ministar osnovao. Tamo je proveo rat i opet ga 1945. biraju za predsjednika Društva književnika Hrvatske. No jedan dan dolazi Ervin Šinko, koji se uselio u stan Vladka Mačeka, iznad kojega je stanovao pijanist Maček, nećak Vladka Mačeka, i traži nećakov stan jer mu idu na živce „te idiotske, besmislene Chopinove etide, dok on marksistički osmišljava hrvatsku kulturu“. Traži da se iseli pijanist Maček.

Je li iseljen?
Kolar poludi i Šinka izbaci iz kancelarije društva književnika. Još mu kaže da nije hrvatski književnik jer ne zna hrvatski i da to što piše ništa ne vrijedi. Tada Krleža objavljuje svoj tekst Kolar tjera Šinka u Sentu te mu onemogućava ulazak u Akademiju, gdje je bio nominiran zajedno s Petrom Šegedinom, i na njegovo mjesto postavi Šinka. Petar Šegedin ni mrtav nije miran jer je bio na Krležinoj strani, a protiv Kolara. Cijeli se život grizao zbog toga.

To vam je govorio Šegedin?
Da. Petar je bio moralan čovjek i užasno ga je peklo da je učinio tu nepravdu Kolaru.

Što je o Titu mislio Ranko Marinković?
Ranko mi jedan dan kaže: „Jutros radio svira, dere se pjesma: Druže Tito, naše najmilije. Pa kako on može dopustiti da se to pjeva? Znači li to da je on meni miliji od moje djece? On je onda lud“. Znate, svaki čovjek koji nema iskustva izložen je svim upitima, svim kušnjama, svim rizicima. Ono što je nama nedostajalo u vrijeme Tita bilo je iskustvo slobode. Zato je emigracija dala silan novac da se ovdje sruši komunizam. Sloboda je najvažnija za čovjeka.

Mnogi komunisti i današnji liberali govore da je sloboda domovina.
Zašto onda ne prihvate Hrvatsku sa svim njezinim iskustvima? Oni bi samo ono što im se sviđa, što je isto što i oni. Sve što ne misli kao oni njima je ustaško.

Prije početka emitiranja serije pisalo je u novinama da ste domoljub, u smislu da je domoljublje nešto loše.
Da, to je manje vrijedan osjećaj. Recimo srebroljublje je mnogo čovječniji osjećaj. Mislim da je Sofoklo ili jedan od grčkih filozofa rekao: Nikada se nemoj umoriti ljubiti domovinu i žrtvovati se za nju. Ti koji mi prigovaraju domoljublje ne bi žrtvovali nokat za domovinu. Što će im domovina. Njima je svaka zemlja dobra. Vidite da Predrag Matvejević luta po svijetu i kamo god dođe, njemu je to domovina. Zato što nema domovine, jer je sin ruskog emigranta koji je 1917. pobjegao iz SSSR-a, sada prodaje komunistički internacionalizam. Da mu je ćaća rekao što je komunizam, da ga je naučio kakvo je to zlo, ne bi prodavao komunizam kao nešto sveto i veliko. Možda robujemo svojim iskustvima, ali iskustvo je jedino znanje koje imamo, a sve drugo je knjiga.

Je li iskustvo dovelo do stvaranja hrvatske države ili je to zanos?
Nije bio zanos, pao je Berlinski zid. Reći ću vam iskreno, ja sam tada bio u vrhu države, ako tako prepotentno smijem reći, 1991. i dobar dio 1992. osim Tuđmana malo je tko vjerovao da se može stvoriti samostalna država. Ni on to nije govorio naglas, nego samo najbližem krugu u koji je imao povjerenje. Europa sada pokazuje u kako smo lošoj državi živjeli, to pokazuje slučaj Grčke. Kako Grčka i Njemačka mogu imati istu banku i istu valutu? Pa to nisu iste odgovornosti, nije isti mentalitet, isti odnos prema novcu. Grci ne troše novac koji su sami zaradili. Nitko neće ispustiti stečene privilegije. Sad se diže galama na tobožnje povlastice boraca Domovinskoga rata, pita se je li ih bilo toliko? Poginula je petina, pa neka broje prema mrtvima i doći će do broja živih. JNA nikako nije mogao pobijediti broj koji se umanjuje.

Jesu li branitelji i svi koji nisu pucali?
Naravno. Zar to nije pobijeno bolničko osoblje vukovarske bolnice? Nisu pucali, a pobijeni su. Glavašević nije pucao, a ubijen je. Svi bismo bili pobijeni da su oni pobijedili. Bilo bi puno žrtava, ali se o tome ne bi pisalo ni govorilo.

Vratili bismo se opet u 1945?
Da.

Imate li informacije kako seriju primaju ostale republike bivše Jugoslavije?
Sve su tražile otkup serije, sve do jedne. Slovenci traže odmah, ne zanima ih kako će završiti. Htjeli bi je prikazati u srpnju i kolovozu, protiv čega sam, ali oni kažu da imaju svoje razloge. Koji su, ne znam. Serija se jako gleda. I Beograd je gleda.

Kako znate?
Javljaju mi prijatelji, ali i neprijatelji. Nakon prvoga nastavka otišao sam do kafića, uzmem novine i čitam, kad evo ti glumca Miljenka Brlečića. Kaže da je gledao prvi nastavak i pita može li komentirati. Možeš, kritiziraj. Nije stvar u tome, nego gledam kako si podigao loptu na volej. Tada dolazi neka gospođa od šezdeset i nešto godina i veli: Dobar dan, oprostite, htela bi vam čestitati, serija je sjajna. To nije samo moje mišljenje. Mene su sinoć zvali prijatelji iz Beograda, svi su gledali, svi su oduševljeni. A to su sve ljudi iz SIP-a. Mislim si ja, opa, iz SIP-a. I sjedne za stol do nas. Miljenko i ja nastavimo razgovor o seriji, o tome kamo vodi ovo, kamo ono itd. Kad je to čula, naglo se diže i kaže: E, pa još jednom čestitam i nadam se da ćete kao o Titu govoriti i o onom kriminalcu i razbojniku Stepincu. Gospođo, to su teške riječi, ja nigdje nisam rekao za Tita da je kriminalac i razbojnik pa nemojte ni vi o Stepincu. Ja imam dokaze gdje je zakopao zlato, gdje su ubijana srpska djeca. I ode bijesna. Čula je da to neće ići kako bi htjela.

To je slika naših ljudi raspolućenih ideologijama.
To je slika stanja našega društva. Nitko se ni u snu nije nadao da bi se netko usudio reći istinu o Titu. Mene je pitao jedan i sada visoko pozicionirani stari jugoslavenski političar, kako ti kaniš to napraviti? Objektivno. Hoćeš biti objektivan? Hoću, a to tebi neće odgovarati. Ni tebi ni Titu. I to se dogodilo. Goldsteina i danas brine što bi bilo da se nije dogodio Bleiburg i Križni put, a ne brinu ga počinjeni zločini jer mu je normalno da su ubijeni i nevini. Da su se međusobno špijunirali i ubijali u Moskvi, to je za Tvrtka Jakovinu normalno jer su tada, kaže, svi jedni druge špijunirali. Ma koji svi? Nisu svi, nego njih trideset međusobno, a glavom je platilo ostalih 770. U SSSR-u je ubijeno 800 komunista emigranata s prostora Jugoslavije.

A glavnu ulogu imao je Josip Broz?
On je to podupirao i potpomagao.

Zašto Tuđman nije dao na Tita?
Vidjet će se kada na red dođe Hrvatsko proljeće. S Tuđmanom sam imao tri teme o kojima nismo mogli razgovarati. Jedna je bila Dinamo, druga dvjesto bogatih obitelji i treća Tito. Tamo gdje smo održavali sjednice Predsjedništva na polici je stajala bista Josipa Broza pa sam mu jedan dan rekao: Daj makni tog Tita, ne mogu te gledati s njim iznad glave. Ne, nemoj se u to miješati, rekao je. Naime, Krleža je kod Tita intervenirao za njega kada je bio u zatvoru. Mišković će u seriji ispričati kako je bilo. Mišković kaže da je rekao: Onda javite Jovi Ugrčiću da se Tuđmanu ne pakuje.

Ali ipak mu je napakirao?
Da, dobio je dvije, tri godine. Koliko bi dobio da su mu pakirali, deset? Pa što je to, vrijeme ionako brzo prolazi.

Putin i Medvjedev sada su protiv Staljina iako je bio najveći antifašist. Kada će naši komunisti biti protiv antifašiste Tita?
Nikada. Oni su podijelili cijeli svijet na njih i na ustaše. Svi koji ne misle kao oni ustaše su i fašisti.

Napala vas je i Jelena Lovrić. Hoćete joj odgovoriti?
Neću. Slab sam na lijepe žene.


Zvir :
http://www.matica.hr/Vijenac/vijenac423.nsf/AllWebDocs/Komunistima_je_osveta_svetinja_

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * *   

Francek Vel'kotrgoviščânski o Titušu Kumrovečkomu
Franjo Tuđman o Josipu Brozu Titu
, 03:33

Franjo Tuđman o Josipu Brozu Titu
Švicarsko-nemački TV i radijski modél za spâs nestandardizéranoga kajkavskoga (čakavskoga)
(kajkavska, čakavska i štokavska inačica članka):
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hrvacki-trojezicni-pluralizem-ili-sto-jenoumle/msg23549/#msg23549

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7353
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Tituš Kumrovečki – Josip Broz Tito
« Odgovori #4 : Veljača 14, 2013, 11:24:29 poslijepodne »
Srbija tvrdi da je pravni sljedbenik imovine bivšeg predsjednika
BiH traži dio blaga iz Titovog trezora
Tito je od Staljina dobio kozačku sablju sa zlatnim koricama optočenim dijamantima
 Ako se Srbija, kao država, umiješa u raspodjelu privatne imovine Josipa Broza Tita, onda će to učiniti i ostale zemlje bivše Jugoslavije, potvrdio je za "Avaz" Zenit Kelić, pomoćnik ministra finansija BiH u Sektoru za sukcesiju imovine bivše SFRJ.
...Inače, Titova imovina predmet je sudskog spora koji su pokrenuli Titovi nasljednici, a čiji dio, očigledno, hoće i država Srbija. No, Kelić kaže da pravo na to onda imaju i ostale države bivše SFRJ.
 - Ne može samo Srbija imati to pravo. Ako postoji, recimo, zlato, novac ili neke vrijednosnice, onda je to, znači, imovina svih država nasljednica, tako da ćemo u ovom momentu svi morati da se uključimo u taj proces - smatra Kelić.
 Još se ne zna hoće li Srbija, dajući sebi ekskluzivno pravo na otvaranje Titovog trezora, tražiti još nešto od njegove impresivne imovine pobrojane na 379 gusto otipkanih stranica pohranjenih u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.
 Popis sadrži na hiljade predmeta različite vrijednosti, od neprocjenjive, poput kozačke sablje sa zlatnim koricama optočenim dijamantima, koju mu je poklonio Josif Visarionovič Staljin, do egzotične, kakav je kamen s Mjesečeve površine koji su donijeli astronauti "Apolla"!
 Inače, trezori u NBS već 33. godinu od Titove smrti čuvaju tajnu sadržaja 11 vreća za koje se pretpostavlja da se u njima nalaze šest posljednjih Titovih predsjedničkih plaća, autorski honorari za knjige i nešto zlata i nakita. Predviđeno je da, uz Antića, otvaranju depoa prisustvuju i advokati Titovih nasljednika.
...Bivše jugoslavenske republike u Beču potpisale su 29. juna 2001. godine Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ. Nakon toga je osnovan i mješoviti komitet za sukcesiju imovine bivše države, koji čine predstavnici nekadašnjih republika.
Iako je otad prošlo 12 godina, "ostavinska rasprava" o diobi imovine "preminule" Jugoslavije još nije dovedena do kraja. Naprotiv, dodatno je zakomplicirana, što pokazuje i posljednji jednostrani potez Srbije u slučaju Titovog trezora.
http://haler.blogger.ba

"Dan kada je umrla Jugoslavija"
 Partijski vrh otpisao Tita čak četiri godine prije smrti
 Darko Hudelist, Globusov novinar i ugledni publicist, koji priprema veliku višesveščanu knjigu o raspadu bivše države, našao je u Arhivu Jugoslavije povjerljive dokumente krucijalne važnosti za razumijevanje posljednjega, kritičnog razdoblja Titove vladavine , od 1975. do smrti 1980, piše "Globus".
 Iz zapisnika s nekoliko dramatičnih sjednica Predsjedništva SFRJ, napose s izvanrednog sastanka 10. septembra 1976., označenih pečatom “strogo povjerljivo” i “državna tajna”, jasno se vidi kako je federalni i partijski vrh konačno odlučio “maknuti” iz operativne vlasti Tita tako što će ga poslati na dugo, doživotno liječenje.
 Bio je to početak kraja Jugoslavije, koja, već ozbiljno načeta teškom ekonomskom krizom, nije imala snage ni za politički ni za ekonomski oporavak, te je idućih petnaest godina, do raspada 1991., provela, zapravo, u stanju kliničke smrti.
 Jugoslavija je neslavno pukla 10. septembra 1976. - puno desetljeće i po prije svoje formalne ili konačne propasti. Tog je dana potpredsjednik Predsjedništva SFRJ Vidoje Žarković (Crnogorac po nacionalnosti; strahovito ambiciozan, ali po realnim sposobnostima krajnje limitiran političar) sazvao, telefonskim putem, izvanrednu, 57. sjednicu tog najvišeg političkog tijela u zemlji i priopćio ostalim članovima Predsjedništva da je predsjednik Republike i SKJ Josip Broz Tito teško bolestan te da više, barem do daljnjega, neće biti u stanju voditi državu.
 Žarković je svojim kolegama iz Predsjedništva prenio, zapravo, izvještaj što ga je dva dana ranije, 8. septembra 1976., njemu i još trojici funkcionara na najistaknutijim dužnostima u tom trenutku (sekretaru Izvršnog komiteta Predsjedništva CK SKJ Stanetu Dolancu, predsjedniku Saveznog izvršnog vijeća Džemalu Bijediću i predsjedniku Skupštine SFRJ Kiri Gligorovu) prenio, na Brdu kod Kranja, liječnički konzilij u kojemu su, među ostalima, bili i profesori Brecelj i Makota iz Ljubljane te Kičić s beogradske VMA.
 Liječnici su, naime, ustvrdili da Tito boluje od tri vrlo ozbiljne bolesti (akutno oboljenje jetre, problemi sa srcem i povišen šećer).
 Najnovija, odnosno najkasnije otkrivena bolest kod Tita bila je jetra; nju su Titovi liječnici detektirali upravo 8. septembra 1976., kad je i podignuta panika u vrhu države. Sa šećerom je on imao problema i prije, a stenokardiju iliti anginu pectoris zaradio je na 5. konferenciji šefova država ili vlada nesvrstanih zemalja, održanoj u Colombu, glavnom gradu Šri Lanke, od 16. do 19. avgusta 1976.
 Vruć šamar Kako sam pročitao u Bilješkama što ih je na sjednici od 10. septembra 1976. svojeručno vodio generalni tajnik Predsjedništva SFRJ Slavko Kuhar (sjednica se nije magnetofonski snimala), za Titovu je anginu pectoris ustanovljeno da “može da bude smrtonosna”.
http://haler.blogger.ba
« Zadnja izmjena: Veljača 14, 2013, 11:27:03 poslijepodne kuntakinte »
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7353
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Tituš Kumrovečki – Josip Broz Tito
« Odgovori #5 : Veljača 17, 2013, 12:17:22 prijepodne »
Bura uoči otvaranja 33 godine zatvorenog trezora u Beogradu
Trezor krije šifre tajnih Titovih računa?
Josip Broz: Je li imao račune u stranim bankama
 Najava Srbije da će se otvaranjem trezora u Narodnoj banci umiješati u raspodjelu privatne imovine Josipa Broza Tita pokrenut će pravu lavinu diplomatskih intervencija iz ostalih zemalja sukcesora, s namjerom da se u proces uključi i međunarodna zajednica, saznaje "Dnevni avaz".
 Nepoznat iznos
 Naime, kako tvrdi naš izvor koji je želio ostati anoniman, najnovija dešavanja u vezi s Titovom imovinom aktueliziraju priču na kojoj godinama insistiraju slovenski predstavnici u zajedničkom Visokom komitetu za sukcesiju imovine bivše SFRJ da je Josip Broz imao otvorene tajne račune u inozemnim bankama na kojima se nalaze nepoznate sume novca.
 - Priča o otvaranju trezora probudila je sumnje da bi se u 33 godine zapečaćenim vrećama mogle naći liste i šifre tajnih Titovih računa. Stoga će Slovenija zasigurno iskoristiti sve mehanizme da putem međunarodne zajednice koju je ranije već obavještavala o svojim sumnjama uđe u trag tim računima - tvrdi naš sagovornik.
 S druge strane, prema dosadašnjim nalazima Visokog komiteta za sukcesiju, čiji je član i BiH, nema nikakve potvrde da je Tito imao tajne račune u inozemstvu.
 Martovski sastanak
 - No, ukoliko bi se takvo što ispostavilo tačnim, BiH bi tražila svoj dio - kazao je za "Avaz" Zenit Kelić, pomoćnik ministra finansija BiH u Sektoru za sukcesiju imovine bivše SFRJ.
 - U skladu s aneksom C Sporazuma o sukcesiji, BiH bi pripalo 15,5 procenata imovine koja bi naknadno bila pronađena i za koju bi prethodno bilo utvrđeno da nije Titova privatna. Taj dokument je ostavio otvorenu mogućnost da se uvijek može doći do nekih novih saznanja koja već nisu predmet sporazuma koji se provodi - kaže Kelić.
http://haler.blogger.ba
wwwg tablice

Offline Ljudevit Kaj

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 4057
 • Karma: +0/-0
Odg: Tituš Kumrovečki – Josip Broz Tito
« Odgovori #6 : Svibanj 24, 2013, 10:39:09 poslijepodne »
Jozo Mafiozo iliti Kum(rovec) I, II, III

Pre bu Sava uzvodno potekla neg bu Hrvatska neovisnaJugokomunisti su osporavali hrvatsko pravo na državotvornost se dok ne opal Berlinski zid teromu su prethodili glasnost i perestrojka v Sovetskomu Savezu. Priznavali su jedino jugounitaristički pristup. Određivajne medrepubličke mej bilo je i protiv teritorijalnoga vustroja Banovine Hrvatske. Josip Broz je v doba Hrvatskoga proleča izjavil: "Pre bu Sava uzvodno potekla neg bu Hrvatska neovisna".


Zvir:
Protuhrvatstvo
http://hr.wikipedia.org/wiki/Protuhrvatstvo

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Lepa naša Savica, Savica,
po-jne plovi lađica, lađica,
a vu lađe dečko mlad, dečko mlad
teri bi se ženil rad.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Grupa Titoist Twist

GRUPA TWIST-lepi_ti_je_Zagreb_grad.MP4, 01:30

GRUPA TWIST-lepi_ti_je_Zagreb_grad.MP4
Švicarsko-nemački TV i radijski modél za spâs nestandardizéranoga kajkavskoga (čakavskoga)
(kajkavska, čakavska i štokavska inačica članka):
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hrvacki-trojezicni-pluralizem-ili-sto-jenoumle/msg23549/#msg23549

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5157
 • Karma: +4/-3
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Tituš Kumrovečki – Josip Broz Tito
« Odgovori #7 : Svibanj 25, 2013, 06:27:36 poslijepodne »
Danas aktualna parafraza: "Kreteni svih zemalja, ujedinite se! Dragi veliki vođa čeka!"
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Master

 • Gost
Odg: Tituš Kumrovečki – Josip Broz Tito
« Odgovori #8 : Svibanj 27, 2013, 12:11:29 poslijepodne »

Offline koko-vg

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 2881
 • Karma: +0/-0
 • Mr - Lu= 15 ? HA HA HA !
Odg: Tituš Kumrovečki – Josip Broz Tito
« Odgovori #9 : Svibanj 27, 2013, 07:54:18 poslijepodne »
... Taman kad sam pomislio da neće spomenuti, eto ti ga na ... MASONSKA LOŽA ... čudi me da se ne pominju amebe, svemirci, kristalne lubanje, piramide i leteći tanjuri, onda bi možda ovaj film bio kompletan. Sve vrvi "točnim i provjerenim" podacima poput onog da se Hitler ubio, očajan jer nije mogao uhvatiti Tita ... pa tu priču ne puše više ni pučkoškolci (ali zato posaugaju neki malo stariji :-)    )
... Nagađali su, sudili, prezirali, a ne poznaju me !!! lagali, izmišljali, neka su ... bili su, jesu i ostat će nebitni.

Master

 • Gost
Odg: Tituš Kumrovečki – Josip Broz Tito
« Odgovori #10 : Svibanj 28, 2013, 08:17:25 prijepodne »
... Taman kad sam pomislio da neće spomenuti, eto ti ga na ... MASONSKA LOŽA ... čudi me da se ne pominju amebe, svemirci, kristalne lubanje, piramide i leteći tanjuri, onda bi možda ovaj film bio kompletan. Sve vrvi "točnim i provjerenim" podacima poput onog da se Hitler ubio, očajan jer nije mogao uhvatiti Tita ... pa tu priču ne puše više ni pučkoškolci (ali zato posaugaju neki malo stariji :-)    )
Ima još verzija,možda jedna i tebe zadovolji...strpi se :)
« Zadnja izmjena: Svibanj 28, 2013, 08:20:03 prijepodne Master »

Offline Ljudevit Kaj

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 4057
 • Karma: +0/-0
Odg: Tituš Kumrovečki – Josip Broz Tito
« Odgovori #11 : Lipanj 03, 2013, 09:14:39 poslijepodne »
Tito je krao, al je i drug(ov)ima dao
 
Citat:
Karlo Štajner: 7000 dana u Sibiru

* * * * * * * * *

25.05.2013

Na obilježavanju Dana mladosti Kumrovec okupirale titove pristaše

'Tito je krao, ali je i ljudima dao!' – U Kumrovcu se okupilo 7000 ljudi.

http://www.vecernji.hr/vijesti/tito-je-krao-ali-je-ljudima-dao-u-kumrovcu-se-okupilo-7000-ljudi-clanak-559354

Neki komentari dogotka gor(j)e

pravda_za_sve   Objavljeno: 25. svibnja 2013. u 18:08
Ne zamjerimo ovim ljudima na slici ... Malko su senilni ali su dobri vjernici a vjerama ustav garantira slobodu..

Njihova religija zove se TITOIZAM a božanstvo koje štuju nedovšeni bravar s vrlo malo škole i još manje radnog staža. Sebi je prigrabio kraljevske ovlasti i adekvatne doživotne rente. Nije previše brigao ni za što (čak ni vlastito potomstvo) osim, naravno, za vlastitu rit. Prema poznatoj ''kraljevskoj'' logici ''poslije mene može i potop'' i njegovo ''kraljevstvo'' zadesila je takva sudbina. I red je da ga ovi ishlapjeli sada starci štuju kao Boga.


Naj Potez   Objavljeno: 26. svibnja 2013. u 3:59
Svim manjinama jugoateističke vjeroispovijesti sretan Božić. Tito(s) se rodi!!!


http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Tisuce-stovatelja-Josipa-Broza-pohodile-Kumrovec-Tito-osigurao-ravnopravnost-prosperitet-i-punu-zaposlenost

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Jozo Mafiozo, Kum(rovec) I, II, III

Cinkusi - Pet je kumi (1998), 02:36

Cinkusi - Pet je kumi (1998)
« Zadnja izmjena: Lipanj 03, 2013, 09:31:26 poslijepodne Ljudevit Kaj »
Švicarsko-nemački TV i radijski modél za spâs nestandardizéranoga kajkavskoga (čakavskoga)
(kajkavska, čakavska i štokavska inačica članka):
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hrvacki-trojezicni-pluralizem-ili-sto-jenoumle/msg23549/#msg23549

Offline Ljudevit Kaj

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 4057
 • Karma: +0/-0
Odg: Tituš Kumrovečki – Josip Broz Tito
« Odgovori #12 : Lipanj 03, 2013, 09:23:15 poslijepodne »
Titoizam u Hrvatskoj, tribina Matice hrvatske i Udruge građana Istina, 27. svibnja

Suočavanje s titoističkom prošlošću


Piše: Karlo Paljug

Ne treba zatvarati oči pred takvim činjenicama ili uvijeno govoriti kako je Tito imao loše, ali i dobre strane. Hrvatska i dalje nosi velik dio naslijeđa iz bivše države. Demokracija je i dalje defektivna, a i vlastodršci nerijetko zaboravljaju da je Jugoslavija propala davno i da je Josip Broz Tito mrtav te da cijeli današnji sustav ne samo da nije bio moguć u njegovo vrijeme nego da je bio sustavno zatiran.

Ponašanje pojedinih političkih aktera pokazuje kako Hrvatska nije još u potpunosti raskinula sve „državnopravne“ veze s bivšom državom. Režim bivše vlasti istrgnuo je Hrvatsku iz kulturnog kruga Srednje i Zapadne Europe, a sada Republika Hrvatska postaje 28. članicom Europske Unije, čime simbolički ponosno možemo reći da se vraćamo tamo gdje nam je i mjesto. Nadam se da će u procesu europeizacije Hrvatska i hrvatski narod uvidjeti sve negativne učinke koje je ostavila Titova diktatura. I to bi trebala biti glavna poruka tribine održane u Matici hrvatskoj.

 

Svake godine u svibnju, oko rođendana Josipa Broza Tita, u javnosti se počinje otvarati tema jugoslavenskoga diktatora i njegova utjecaja na Hrvatsku. Nekako se baš u to doba na jednom kraju pronalaze brojne masovne grobnice, dok se na drugom kraju slavi rođendan tog „velikana“.

U našoj domovini i dvadeset godina nakon osamostaljenja i raspada Jugoslavije, u kojoj je hrvatski narod prošao svoju golgotu, postoje skupine koje ne samo da ne osuđuju Titov totalitarizam nego ga uzvisuju i pretvaraju u mit o „dobrom vođi“. Titoisti se tako okupljaju u Kumrovcu, šaljući poruke Hrvatima kako su u zabludi oko ostavštine zagorskoga maršala. Već klasično, Ivan Fumić u ime Saveza antifašističkih boraca naglašava da je Tito imao svoje crne strane, ali da one svijetle daleko nadjačavaju negativnosti. Ima li se išta reći na takvu obranu hrvatskog diktatora?

O toj važnoj temi progovorilo se i na tribini Naslijeđe titoizma u Hrvatskoj u organizaciji Odjela za politologiju Matice hrvatske i Udruge građana Istina. Tribina je okupila predstavnike različitih mišljenja o Titu i titoizmu, pa su tako svoje ideje predstavili Goran Hutinec, povjesničar s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, odvjetnik Tomislav Jonjić, predsjednik SABNOR-a Ratko Maričić te geopolitičar i diplomat Jure Vujić. Kao što je uobičajeno u modernim uvjetima, tribina je ostala obavijena medijskim mrakom. Možda to i nije čudno, naime, mnogi se sudionici slažu da su i mediji pod snažnim pečatom titoizma.

Titoizam je danas u svim sferama društva, od politike preko gospodarstva pa sve do odgoja. Naslijeđe koje je ostavio i ožiljke u ovoj naciji teško će sanirati i cijeli proces stvaranja jedne zdrave demokracije. A to će potrajati, jer nije zalud govorio Ralf Dahrendorf da je potrebna cijela generacija (odnosno 60 godina) da bi se ostvarila društvena tranzicija. Takva tranzicija ostavlja posljedice na cijeli narod, a u konkretnom slučaju glavni je razlog taj što se politička elita još nije suočila sa samom Titovom ostavštinom. Ne smijemo zaboraviti da je u vrijeme osnivanja neovisne Republike Hrvatske velika većina političkog kadra samo promijenila ploču te ostala i dalje u političkom životu. Kako su ljudi koji su bili odgojeni i indoktrinirani u totalitarnom režimu te koji su gledali interese Partije odjednom početi zastupati interese naroda i demokracije? Odgovor na to pitanje je – nikako.

No nije tu samo problem političke sfere društva, i sam narod i dalje je pod Titovim velom. Ljudi pritisnuti globalnom ekonomskom krizom nerijetko se s osmijehom prisjećaju staroga režima. Ljudsko je pamćenje slabo i teži otimanju od zaborava ljepših stvari iz prošlosti. Starije generacije zaboravljaju da se Tito koristio nasiljem kao metodom vladanja, da je agresivno zatirao svaku političku opciju oprečnu njegovu režimu, da je sintagma „sloboda govora“ bila zabranjena, da je hrvatska inteligencija prognana, da je Katolička crkva bila sustavno uništavana, da je trodioba vlasti bila samo bajka za malu djecu, a da su zatvaranja u logorima i likvidacije bili najuobičajeni načini rješavana problema opozicije. Kad se zna sve to, kako onda mogu i dalje postojati osobe koje brane i veličaju takav režim? Osoba koja na osobu Josipa Broza Tita gleda pozitivno i na neki ga način uzdiže do mitoloških granica brani i sam komunizam i strahote koje je on proizveo.

Ne treba zatvarati oči pred takvim činjenicama ili uvijeno govoriti kako je Tito imao loše, ali i dobre strane. Hrvatska i dalje nosi velik dio naslijeđa iz bivše države. Demokracija je i dalje defektivna, a i vlastodršci nerijetko zaboravljaju da je Jugoslavija propala davno i da je Josip Broz Tito mrtav te da cijeli današnji sustav ne samo da nije bio moguć u njegovo vrijeme nego da je bio sustavno zatiran. Ponašanje pojedinih političkih aktera pokazuje kako Hrvatska nije još u potpunosti raskinula sve „državnopravne“ veze s bivšom državom. Režim bivše vlasti istrgnuo je Hrvatsku iz kulturnog kruga Srednje i Zapadne Europe, a sada Republika Hrvatska postaje 28. članicom Europske Unije, čime simbolički ponosno možemo reći da se vraćamo tamo gdje nam je i mjesto. Nadam se da će u procesu europeizacije Hrvatska i hrvatski narod uvidjeti sve negativne učinke koje je ostavila Titova diktatura. I to bi trebala biti glavna poruka tribine održane u Matici hrvatskoj.

Ne treba zaboraviti da biološki sat otkucava i da će se s vremenom „krvna slika“ promijeniti. Vjerojatno hrvatskoj naciji treba četrdeset godina lutanja pustinjom kako bi doživjela katarzu i nakon toga istinski zakoračila u obećani demokratski svijet.


http://www.matica.hr/Vijenac/vijenac502.nsf/AllWebDocs/Suocavanje_s_titoistickom_prosloscu

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Za jene: v JUropsku uniju "nazaj",
za druge: v EUropu "napravo"


Prigorski foringaši spod Ivajnščice
(štrukli se v Europe (na)buju prigoreli...)

FARINGAŠI - VERNI SE NAZAJ.mp4, 02:57

FARINGAŠI - VERNI SE NAZAJ.mp4
« Zadnja izmjena: Lipanj 03, 2013, 09:25:32 poslijepodne Ljudevit Kaj »
Švicarsko-nemački TV i radijski modél za spâs nestandardizéranoga kajkavskoga (čakavskoga)
(kajkavska, čakavska i štokavska inačica članka):
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hrvacki-trojezicni-pluralizem-ili-sto-jenoumle/msg23549/#msg23549

Offline Ljudevit Kaj

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 4057
 • Karma: +0/-0
Odg: Tituš Kumrovečki – Josip Broz Tito
« Odgovori #13 : Kolovoz 21, 2013, 09:08:20 poslijepodne »
Tak je govoril Zaratustra Tito
Citat:
AMERIČKI DOKUMENTI
FONETSKA ANALIZA CIA-e POKAZALA
'Tito čudno govori. On nije Jugoslaven, već Poljak ili Rus'

http://www.jutarnji.hr/politika--cia-je-sumnjala-da-je-tito-bio-hrvatskog-porijekla/1120923/

Ak Tituš ne KUMrovski (KUMrovečki) sin (engl.: grej) i ak ne "Srbin z sela Kuč"*, morti je, kak ci(nk)a CIA, zaizres (turo)polski građan il selak, Rus z Rushevca (Русхевец Нижний и Верхний) il pak (turo)polski Rus z Mark(s-r)ushevca (Turo)polskoga.

Simptomati(t)čno je da po popisu stanovnikov z leta 2001. v Mark(s-r)ushevcu (Turo)polskomu ima 88 "kuč"anstvi (88 stabala "kuč"anstvi za druga Tita).

http://hr.wikipedia.org/wiki/Marku%C5%A1evec_Turopoljski

Citat:
* "Mi Srbi sela Kûča"
Zmed dvemi svetski vojnami Kučani su se "pragmatično" deklarerali kak Srbi, kak bi od krala dobili peneznu pripomoč za ognogasnu špricu i špricere.

Citat:
Rushevec ober sega - Русхевец превыше всего
Fantje z vseh vetrov-Ruševec
, 03:43
http://www.youtube.com/watch?v=_LkikdQ6qek

Citat:
(Ma)rushevec
Maruševački sastav - Tko sam ja – Maruševec, 05:40
http://www.youtube.com/watch?v=7zwE8DUKRQc

(Ma)r(k)ushevec
HKUD "Prigorec", Markuševec - Cvetje moje - Z1 televizija, 01:38
Nastup v emisije Kudovizija na Z1 televizije 19.05.2013.

HKUD "Prigorec", Markuševec - Cvetje moje - Z1 televizija
« Zadnja izmjena: Kolovoz 21, 2013, 09:23:02 poslijepodne Ljudevit Kaj »
Švicarsko-nemački TV i radijski modél za spâs nestandardizéranoga kajkavskoga (čakavskoga)
(kajkavska, čakavska i štokavska inačica članka):
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hrvacki-trojezicni-pluralizem-ili-sto-jenoumle/msg23549/#msg23549

Offline Ljudevit Kaj

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 4057
 • Karma: +0/-0
Odg: Bal vampira u zemlji blagostanja i demo(n)kracije_Tituš Kumrovečki-J.B.Tito
« Odgovori #14 : Svibanj 26, 2014, 10:37:28 poslijepodne »
Titlerjugend
T(r )ag der Jugend

* * * * * * * * * *

Bal vampira u zemlji blagostanja i demo(n)kracije

Autor: Ivan Remeta Johnny, 27.05.2013

Kumrovec 25. svibnja uvijek iznova doživi svoje obredno uskrsnuće, ritual koji jezivo i neodoljivo podsjeća na mračna vremena srednjeg vijeka kada su ‘civilizacije’ na umoru, odlasku, žrtvovale imaginarnom bogu ljudske glave. Naravno da u Kumrovcu 25. svibnja nekoliko tisuća komunista, većinom iz zemalja bivše Jugoslavije, slavi datum koji u svjetskoj, pa ni jugoslavenskoj, povijesti nema nikakav značaj, naime, Josip Broz Tito nije se rodio na takozvani Dan mladosti. Broz iz Kumrovca rođen je 18 dana ranije. Međutim, što je nekoliko dana više ili manje u sotonističkoj religiji.

Sposobnost manipulacije koje je imao Tito vjerojatno nitko nikada od političara na ovim prostorima nije imao, no, okolnosti su mu uvijek u burnom dvadesetom stoljeću išle na ruku, prije svega hladni rat. Tito u današnje vrijeme ne bi mogao funkcionirati i bio bi osoba toliko slična svojim velikim frendovima Saddamu Huseinu, Fidelu Castru, Gadafiju ili rumunjskom diktatoru Ceauşescuu, trojica od spomenute četvorice likvidirana su bez prevelike pompe, libijski satrap i rumunjski diktator bez previše milosti. Na kraju dvadesetog i početkom 21. stoljeća nekoć svemoćni diktatori padali su poput snoplja, vrijeme ih je pregazilo, a narod prozreo.
Slika 1:
Sodoma i Gomora
Saddam i Tito („”po šumama i gorama”)

* * * * * * * * * *

Slika 2:
http://croative.net/media/k2/items/cache/b5ccc39ec5ae6f9605f45f1946821ab4_XL.jpg
(Am)Broz - Šapajev - miču ga i 'antifašisti'

* * * * * * * * * *

Jugoslavija je u njegovo vrijeme bila oaza mira, država blagostanja i demokratske tolerancije, o čemu svjedoče brojna demokratska veleučilišta od Golog otoka do Lepoglave i na samom početku postojanja druge Jugoslavije Jasenovca.

Narod je s pravom i nesumnjivo spontano, što iz oduševljenja, više od očaja, pjevao: ‘zemljo mira, zemljo Tita…’ Što je Jugoslavija uostalom i bila – zemlja Tita, partija je bila korumpirana, leglo ubojica, komunistička Sodoma i Gomora, no, Tito nije mogao pogriješiti, u takvu dogmu vjerovali su svi glavni akteri komunističkog režima budući da su znali koliko ih je zapravo Tito drži iznad vode, a s njima i njihovo malo zločinačko carstvo, paukovu mrežu u kojoj je Broz uvijek bio crna udovica.

Glavom su platili mnogi koji su mu na samom početku bili zakleti na vječnu ljubav, poput najvjernijeg mu suradnika Andrije Hebranga. Bilo je smrtonosno voljeti Tita. Lešina je nestala, no, vampiri koje je komunistički grof Dracula proizveo tijekom svojih spiritističkih seansi nisu. Nažalost, život nije klasična bajka, dok u bajkama, koliko god bile strašne, nakon odlaska glavnog negativca s njim odlaze i njegove sluge, vjerni čuvari mraka u životu se takvi čuvari hrane crnom ideologijom, ideologijom zla koja živi i nakon što kreator te ideologije odavno nije prisutan na ovom svijetu.

Kumrovec 25. svibnja uvijek iznova doživi svoje obredno uskrsnuće, ritual koji jezivo i neodoljivo podsjeća na mračna vremena srednjeg vijeka kada su ‘civilizacije’ na umoru, odlasku, žrtvovale imaginarnom bogu ljudske glave. Naravno da u Kumrovcu 25. svibnja nekoliko tisuća komunista, većinom iz zemalja bivše Jugoslavije, slavi datum koji u svjetskoj, pa ni jugoslavenskoj, povijesti nema nikakav značaj, naime, Josip Broz Tito nije se rodio na takozvani Dan mladosti. Broz iz Kumrovca rođen je 18 dana ranije. Međutim, što je nekoliko dana više ili manje u sotonističkoj religiji.

Tito, kao svemoćni vladar druge Jugoslavije, uglavnom je govorio što je narod želio čuti, a njegove želje, koje se nikada nisu podudarale sa željama naroda, zbog kojih se narod i bunio, u (ne)djelo su provodili njegovi poslušnici, da bi on bio popularan, a oni ono što su uglavnom i bili – potrošna roba, od Milovana Đilasa do Leke Rankovića. Sposobnost manipulacije koje je imao Tito vjerojatno nitko nikada od političara na ovim prostorima nije imao, no, okolnosti su mu uvijek u burnom dvadesetom stoljeću išle na ruku, prije svega hladni rat. Tito u današnje vrijeme ne bi mogao funkcionirati i bio bi osoba toliko slična svojim velikim frendovima Saddamu Huseinu, Fidelu Castru, Gadafiju ili rumunjskom diktatoru Ceauşescuu, trojica od spomenute četvorice likvidirana su bez prevelike pompe, libijski satrap i rumunjski diktator bez previše milosti. Na kraju dvadesetog i početkom 21. stoljeća nekoć svemoćni diktatori padali su poput snoplja, vrijeme ih je pregazilo, a narod prozreo.

Država koju je Tito stvarao raspala se u krvi samo deset godina nakon njegove smrti, razorila ju je armija koja mu je za života bila produžena ruka, štit od naroda i njegove vlastite partije.’ Zemlja mira’ raspala se u najkrvavijem ratu u Europi još od vremena borbe protiv nacizma. Drugim riječima, zloglasni maršal stvorio je državo po vlastitoj mjeri, kako bi mu bila igračka u rukama za života i poligon za ostvarivanje vlastitih ambicija …Tek kad zločinci odu vidimo posljedice njihovih nedjela…


http://croative.net/index.php/drustvo/item/1577-bal-vampira-u-zemlji-blagostanja-i-demonkracije

Citat:
Apokrifi o Titu

.........................
Tito maše okupljenoj djeci iz Mercedesa
crvene marame im vezane kao omčice oko vrata / i sunce
će se jednom ugasiti / misli Tito filozofski
.........................

Početek/nastavek:
http://www.forumgorica.com/politika/sdp-i-hns-pr(e)dmet-sprdne-(hrvatski-bog-marx)/msg48389/#msg48389

LiDraNo 2012 - Apokrifi o Titu, 03:42

LiDraNo 2012 - Apokrifi o Titu

Švicarsko-nemački TV i radijski modél za spâs nestandardizéranoga kajkavskoga (čakavskoga)
(kajkavska, čakavska i štokavska inačica članka):
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hrvacki-trojezicni-pluralizem-ili-sto-jenoumle/msg23549/#msg23549