Autor Tema: 42. Voloderske jeseni,19. i 20. rujen  (Posjeta: 1887 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

shaka zulu

  • Gost
42. Voloderske jeseni,19. i 20. rujen
« : Rujan 14, 2009, 10:15:57 poslijepodne »
Na pragu 42. Voloderskih jeseni

(14.09.2009.)
 
Voloderska jesen, tradicionalna i najveća priredba u Sisačko-moslavačkoj županiji, 42. po redu, bogata turističko-gospodarskim, kulturno-zabavnim i sportskim sadržajima, pod pokroviteljstvom sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel i Općine Popovača, bit će održana 19. i 20. rujna.
Kada jesen svoje boje na vinograde spusti, kada sunce zrake skrati, na znanje daje svima, plodove sada treba brati! Tada na voloderskoj pozornici zasviraju tamburice i zaori se vesela pjesma, pozivajući brojne posjetitelje na proslavu početka berbe grožđa kojeg su brižno uzgajale vrijedne ruke moslavačkih vinogradara. Voloder otvara vrata svakom dragom gostu, nudeći mu užitak u prirodi i čašu dobrog vina s moslavačkih padina.
U subotu, 19. rujna bit će veličanstveno! Uz prvu damu Sisačko-moslavačke županije – jedinu hrvatsku županicu Marinu Lovrić Merzel, uz Moslavke i Moslavčane, goste iz susjednih gradova, uz pjesmu i zvuke moslavačke, vesele boje radnih i svečarskih narodnih nošnji, na važnom će zadatku biti i brojni posjetitelji izletnici koji će iz hrvatske metropole doputovati Voloder expressom (polazak s Glavnog kolodovra Zagreb u 12.52 sata, dolazak u Voloder u 14.28 sati), prvi put u pratnji licenciranih turističkih vodiča. Povratak korijenima, u ozračju tradicije, dogodit će se upravo tamo gdje sve počinje i završava - u vinogradu kod Voloderske kleti. Posjetitelji će prvi put aktivno sudjelovati u berbenim običajima, a za ubrani grozd bit će nagrađeni slatkim darom – bocom vina. Nakon dvije tisuće godina, tijek berbe nadgledat će oni koji su među prvima sadili lozu u Moslavini – stari Rimljani.
Kao i lani, i ove će godine u središtu pozornosti biti naši najmlađi. Djevojčice i dječaci osnovne škole iz Popovače sudjelovat će u natjecanjima osmišljenima na tragu tradicije berbenih običaja moslavačkog kraja, na pozornici kod crkve sv. Antuna Padovanskog, u središtu Volodera. Na tome će mjestu brojne znatiželjnike čekati pjesma i ples folklornih skupina, proizvodi tradicijskih zanata, vrhunska moslavačka vina, bogata ugostiteljska ponuda i vol na ražnju.
Vratimo se korjenima, u ozračju tradicije! Dođite i Vi na Volodersku jesen, uživati u iskrenoj dobrodošlici gostoljubivih domaćina. Čeka Vas slatko grožđe i mirisna kapljica sortnih moslavačkih vina.
http://www.rtl-radio.hr/default/news.php?kat_id=33&news_id=4029#4029