Velika Gorica - neovisni forum

Svakidašnje teme => Čušpajz => Autor teme: Sledgehammer - Rujan 09, 2012, 07:37:36 poslijepodne

Naslov: Chip-tuning automobila za povećanje snage i okretnog momenta
Autor: Sledgehammer - Rujan 09, 2012, 07:37:36 poslijepodne
Zanima me koliko je to stvarno efektno, koliko koristi a koliko šteti motoru, koga biste preporučili a koga pokudili u tom poslu ugradnji, koje marke chipova i ugraditelja uzeti, koje su pozitivne a koje negativne nuspojave?

Tu je stranica jedne takve tvrtke, koju mi je izbacio Google, gdje su objašnjene razine tog chip-tuninga i konkretno za moj model Passata:

http://www.chip-tuning.com.hr/ (http://www.chip-tuning.com.hr/)

http://chip-tuning.com.hr/content/view/622/84/ (http://chip-tuning.com.hr/content/view/622/84/)

Ima i drugih cijena i varijacija na temu

http://www.citius.hr/cjenici/Cjenik_TD_NOVI_2011_02.pdf (http://www.citius.hr/cjenici/Cjenik_TD_NOVI_2011_02.pdf)

http://molydon.hr/rubrika/123/Chip-Tuning (http://molydon.hr/rubrika/123/Chip-Tuning)

http://www.smchiptuning.com/katalog (http://www.smchiptuning.com/katalog)

Konkretno, narajcao me frend sa spikom o chipu za moj Passat 1.9 TDi PD 115 konja - da ga se za 150-200 eura digne na 145-150 konja, a moment sa 285 na čak 350+ Nm, i da je to "drugi auto" u vožnji (logično, trebao bi biti...)... naravno, najbolji dio je onaj koji govori o MANJOJ potrošnji (i u tom smislu me najviše zanimaju Vaša iskustva).

Isplati li se to, kakvo je Vaše mišljenje, kakvi su dojmovi?
Naslov: Odg: Chip-tuning automobila za povećanje snage i okretnog momenta
Autor: BobRock - Rujan 09, 2012, 10:06:56 poslijepodne
U biti je to ovak:
Tuningom tog čipa mijenjaju se krivulje u digitalnim sklopovima. Na taj način se paljenje optimira, i time motor dobiva više snage, ali motor na taj način i više troši - znači potrošnja rate, ali ne linearno sa rastom snage motora. Neki potrošnju nit ne osjete, a neki osjete.

Uz to, pošto je veća kompresija unutar cilindra, dijelovi motora se više opterećuju i moguće je da se pojedini dijelovi više troše. To znači da je kroz taj tuning i vjerojatnost nekog kvara u motoru veća. Kolko se dobije snage ovisi o motoru. Za neke modele moguće je puno izvući, za neke manje.

Efeknost u smislu dal se posle tuninga osjeti da je motor jaći, to ti je sigurno, ali to opet jako ovisi o motoru. Za neke je poznato da se može puno izvući, dok za neke se takav tuning možda nit ne isplati.

Prijatelj mi je "pojačal" Alhambru, i ne samo da je on to osjetil, nego mu se čak i žena čudila da poslije zadnjeg servisa auto "bolje ide", pošto ona o tom tuningu niš ne smije znati.

Moral bi još spomenuti da se mijenjanjem snage motora morali promijeniti i papiri od auta, i skladno s time vjerojatno bi se moralo plaćati više osiguranja itd., ali to malo ko dela. No u slučaju neke nezgode na cesti, ako se auto ispita, to može imati loše posljedice za vlasnika auta. Tek da se zna.