Autor Tema: Kaštel Lukavec-grad  (Posjeta: 32675 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

plemenitashica

 • Gost
Kaštel Lukavec-grad
« : Rujan 04, 2009, 11:29:03 prijepodne »
Kaštel Lukavec  i prahrast promovira se u spotu:


"Spot je sniman u povijesnom Kaštelu Lukavec – grada, u srednjovjekovnom ambijentu koji se spojio sa atmosferom pjesme i donio dramatski ugođaj u kojem je Markos u svom glazbenom izričaju iskazao i dugogodišnje kazališno iskustvo.

Da se radi o vrhunskom pjevaču i prelijepim pjesmama potvrdio je i svjetski tenor Andrea Bocelli koji je Markosa i suprugu pozvao na svoj koncert u rodni kraj. Markos je imao veliku čast da od slučajnog susreta i zajedničkog pjevanja u Međugorju održi kontakt s Andreom Bocelliem i posjeti njega i njegovu obitelj tijekom koncerta."


http://www.radiodalmacija.hr/Vijesti/tabid/3497/articleType/ArticleView/articleId/36487/Markos-filmski-spot-za-Note.aspx

Edit: promjena(dodatak) naslova
« Zadnja izmjena: Siječanj 10, 2010, 10:58:09 prijepodne plemenitašica »

plemenitashica

 • Gost
Odg: Kaštel Lukavec
« Odgovori #1 : Rujan 04, 2009, 11:35:37 prijepodne »
Ukoliko niste bili, pogledajte kako izgleda vrhunska kazališna predstava u parku oko
Starog grada Lukavca.

http://www.youtube.com/watch?v=IZdQa5UjHE0


Fala snimatelju.
Tada je u Gradu bila iznimna atmosfera, prekrasna večer, predstava vrhunska.
Gledala sam Šumu Striborovu i u POU, ali ovo u Lukavcu je neusporedivo.

plemenitashica

 • Gost
Odg: Kaštel Lukavec
« Odgovori #2 : Listopad 31, 2009, 01:21:52 poslijepodne »
Stari grad u ranu jesen

   
Lukovica (toranj), rad akademskog kipara gospodina Radivoja Jovičića, ovlaštenog restauratora kulturne baštine sa licencom ministarstva kulture (za neke "hijene" u ovoj vlasti vrlo nepoželjnog građanina Turopolja http://www.forumgorica.com/turopolje/potpuni-stranac/):
JosipJoža

 • Gost
Odg: Kaštel Lukavec
« Odgovori #3 : Listopad 31, 2009, 01:48:01 poslijepodne »
Gledajte Plemenita,

sad imamo cirkus v gradu, morti se cirkus preseli u Lukavec grad, od kojeg i tako prave cirkus, svaka čast gospon Rade Jovičiću, kupola je prekrasna kao i sve drugo što ste učinili za Turopolje i Turopoljce, poglavito kao "nedomaći" dečko za razliku od "domaćih" dečki koji se ne razmeju ili ne žele da razmeju kulturu, umjetnost, tradiciju, povijest Turopolja.

"Hijene" kak velite, su pokazale svoje pravo lice upravo u slučaju gospona Jovičića, bez imalo srama i stida, sreća je u tome što  je gospon Jovičić plemenit gospon, širokog srca se bogu moli da im oprosti grijehe njihove.

Mogu ga plašiti, mogu mu i prijetiti, mogu ga pokušati degradirati ali neće pomoći jer mi Vas gospon Jovičić podržavamo i stojimo iza Vas.
Svi smo mi Rade Jovičić.


Offline Muzh

 • Skoro pa pravi član
 • ***
 • Postova: 152
 • Karma: +0/-0
Odg: Kaštel Lukavec
« Odgovori #4 : Listopad 31, 2009, 06:44:20 poslijepodne »
Ovoga videa kaj sem snimil ovo leto sem vech postal ali mi se vidi da vische pasche na ovu temu:

Lukavec


JosipJoža

 • Gost
Odg: Kaštel Lukavec
« Odgovori #5 : Listopad 31, 2009, 08:36:42 poslijepodne »
Hvala poštovani Muzh, na snimci i predstavljanju Lukavec Grada, bio bih Vam jako zahvalan ako nam povedate malo o obnovi i dinamici obnove Lukavec Grada, u kom vremenskom periodu je sve ovo obnovljeno, kolika je uloga gospon Jovičića u tome ako Vam je sve to poznato, vjerujem da je.

Po Gradu su kružile priče da je jedan od naših novih dogradonačelnika, prvi put posjetio Grad Lukavec,nakon dolaska na dužnost dogradonačelnika i da je prvo što je utvrdio pri prvoj posjeti, da treba maknuti gospona Jovičića i to na vrlo ružan i arogantan način prema gosp.Jovičiću.

Te je došao vrlo brzo na ideju kako bi jedna od poznatih i zvučnih obitelji u hotelijerstvu/kuplerajstvu se uselila u Grad Lukavec.

Vrlo poduzetno razmišljanje, da bi riječi rekao, čovjek je brzo shvatio kako bi takvo ozračje unutar,  sada već uređenih Gradskih zidova vrlo stimulativno djelovalo na njihove goste, pa bi to dobro mogli i naplatiti.

Samo neka se usude oskrnaviti svetinju turopoljske baštine, kulture i tradicije.

Offline Muzh

 • Skoro pa pravi član
 • ***
 • Postova: 152
 • Karma: +0/-0
Odg: Kaštel Lukavec
« Odgovori #6 : Listopad 31, 2009, 09:32:23 poslijepodne »
Nima na chemu gospon Jozha. Tak forum funkcionera. Saki vrgne kaj ima pak se skupi dosti materijala na jenom mestu.

Kaj se pojedinosti o obnove Lukavca grada dotikavle ja nis bil polek pak i nimam prevech informacija.

Ja sem se kak i vekschina gorichanov kak dechec pelal s kotachom na Lukavec grad de smo se po cele dane igrali. Kaj se zdenca dotikavle em je v gradu od navek bil zdenec pak su ga z nekoga razloga zaruschli. Znam da smo morali paziti da v zdenca ne opadnemo.

O gospunu Jovichichu znam samo kaj sem sprechital o negovom delu na obnove starih dervenih turopolskih hizh, etno selu Kravarschica i tak dale.

Totek taki molim da nam forumaschi ki znaju nekaj vische napischeju. Isto tak bi rada da sam gospon Jovichich reche kaj je bilo che je mochi.

plemenitashica

 • Gost
Odg: Kaštel Lukavec
« Odgovori #7 : Studeni 09, 2009, 01:35:44 poslijepodne »
Isto tak bi rada da sam gospon Jovichich reche kaj je bilo che je mochi.

Na ovom videu ga se može čuti:

Restaurator Radivoje Jovičić i Željko Stanilović, kaštelan Lukavec-grada, predstavili su drveni Trešnjov Turopoljski top na Jurjevo 2009 (proslava održana 25. travnja) i na Viteškom turniru u Gornoj Stubici 6. lipnja 2009. godine.

Turopoljski top
« Zadnja izmjena: Studeni 09, 2009, 01:41:03 poslijepodne plemenitašica »

plemenitashica

 • Gost
Odg: Kaštel Lukavec-grad
« Odgovori #8 : Siječanj 09, 2010, 10:50:35 poslijepodne »
U Grbu Plemenite Opčine Turopoljske imamo u naznakama ili sasvim vidljivu veću količinu oružja. Dvojica uniformiranih banderijalaca, naoružani helebardama stražare pred ulazom u utvrdu. Kroz nišanske šliceve vire isturene topovske cijevi. Nad vrhom utvrde (koja očito simbolizira Kaštel Lukavec -grad) je ruka koja drži isukanu sablju koja uvijek kada je van svojih korica naglašava gotovost za junačku borbu „prsa u prsa“ i to van sigurnosti koju nude zidine Kaštela. U gornjem dijelu dekorativnog ovoja nad osnovnim  Grbom je oklopna kaciga koja svojim položajem tumači definiran odnos sa krunom koja joj je vidljiv pokrovitelj. Onaj tko nosi taj oklop (odnosno takav grb na svojemu stijegu) ponosi se ukazanom čašću a dokazuje ju viteškom hrabrošću.http://images.google.hr/imgres?imgurl=http://www.hrvatskipovijesnigrb.com/images/paste61.jpg&imgrefurl=http://www.hrvatskipovijesnigrb.com/18.html&usg=__pMf7g_RLhurxLysb53f3hy9kdNA=&h=272&w=205&sz=32&hl=hr&start=16&um=1&tbnid=aLkFswI42CG2EM:&tbnh=113&tbnw=85&prev=/images%3Fq%3Dgrb%2Bturopolja%26hl%3Dhr%26rlz%3D1R2ADSA_hrHR342%26sa%3DN%26um%3D1


Radi svega gore spomenutog,
današnji Povijesni Banderij POT-a treba biti opskrbljen odgovarajućim brojem vjernih replika povijesnog oružja kojim može u javnim manifestacijama prezentirati svoju povijesnu ulogu. Nije dovoljno imati određeni broj mladića sa banderijskom mandurom iz 19. st., pripasanom lošom kopijom sablje i Turopoljskim stijegom te misliti da se forma zadovoljila smotrom počasne pješadijske formacije.
Zašto „pješadijske formacije“ ? Pješadijske, jer nemaju konje, formacije, jer nemaju oružje da bi bili postrojba !
……….

U postavu  Muzeja Turopolja u Velikoj Gorici, kao muzejski eksponat, je originalna cijev „Turopoljskog topa“  (nišanski falcon). Donesena je iz Kaštela Lukavec -grada (u to vrijeme ne čuvanog i sasvim zapuštenog) poznatog kao „Turopoljski šćuk“.


Turopoljci su odabrali za svoj falcon ime „Turopoljski šćuk“ (pisac A. Šenoa ga zove „Štuk“ zbog svojeg pisanja na štokavštini umjesto na domaćoj kajkavštini ). Turopolje je zavičaj jake ribarske kulture  pa je radi doživljaja štuke kao ribe: tanke, dugačke, brze, dominantne i agresivne, prepoznalo u obliku topa -falcona upravo štuku ali pošto je top doživljen kao simbol muževnosti, onda je šćuk muško od ribe.

Detaljnijim proučavanjem topovske cijevi se može dosta iščitati: o vremenu njegove izvedbe, načinu pripasivanja na lafet, načinu upotrebe, dostignućima ratne tehnologije u to vrijeme, o zanatskoj vještini ljevača, te neke etnološke odlike zavičaja prenesene na oružje.


REKONSTRUKCIJA TUROPOLJSKOG DRVENOG TOPA  2009. GOD.

Nekadašnje pravljenje drvenog topa možemo bar donekle pojmiti samo ako ga pokušamo i sami napraviti. Ja sam se upustio u pravljenje drvenog (trešnjevog) topa radi kreativne znatiželje, kao prilog njegovanju starije turopoljske povijesti te kao maskotu budućoj „Krčmi Turopoljski top" koju ću oformiti unutar Kaštela Lukavec -grad, a pod pokroviteljstvom Plemenite Opčine Turopoljske.


Nakon dugog proučavanja povijesnih podataka i usmene predaje, nabavke originalnih drvenih kotača i debla divlje trešnje, krenuo sam praviti hrastov karusel i trešnjevu bombardu, početkom ožujka ove 2009. godine i bio je gotov za 45 dana uz mnogo peripetija i dogodovština. Mada danas imamo mnogo modernih pomagala ipak sve ovisi o dovitljivosti i kreiranju za koje je nesigurno koliko može biti istovjetno  primijenjeno već pri proizvodnji drugog istog takvog srednjovjekovnog topa.


Odlučio sam se za deblji top, od srca divlje trešnje 48 -50. cm. promjera ( od debla koje je bilo 70 -80. cm. sa korom i bjelikom). Dakle napravio sam verziju od jednog debla, sa nabijanjem nekoliko nužnih sigurnosnih željeznih obruča. Namijenjen je za zastrašivanje konja zvukom te  široko sačmarenje kremenim šljunkom po neprijateljskoj živoj i pomičnoj sili. S toga je moment ispaljivanja morao biti precizno kontroliran pa je pala odluka da primijenim  paljenje usijanom iglom. Top je lako nanijeti na drveni karusel, širokih drvenih kotača za timsko ručno voženje po mekom, blatnom terenu.

Dakle napravio sam repliku srednjevjekovnog topa koji je prvenstveno namijenjen za samoobranu.
http://www.forumgorica.com/turopolje/kastel-lukavec/
« Odgovor #7 na: Studeni 09, 2009, 01:35:44 pm »

Unutar trešnjeve cijevi promjera 140 mm. ugradio sam pomičnu patronu velike izdržljivosti, unutrašnjeg promjera 115. mm. kao zamjena za olovnu oblogu cijevi, a radi visoke sigurnosti po rukovatelje topom pri ispaljivanju, jer nemaju međuvrijeme za pobjeći u zaklon radi paljenja usijanom iglom u vatri i drvenim maljem.


Činjenica jest da je Lukavec -grad bio opsjedan u vrijeme svojega drvenog stanja, ali nemamo podatak da li se branio metalnim „šćukom“ ali svakako znademo da nikada nije osvojen od Turaka.

Radi nekorektnosti Velikogoričke vlasti i slabe podrške mojoj aktivnosti u POT –u prema vlasti, morati ću već započetu rekonstrukciju nišanskog falcona („Turopoljskog šćuka“) odgoditi na kraće vrijeme, dok se ti odnosi (poremećeni nakon Lokalnih izbora 2009.), ne dovedu u realne okvire. Do tada će već učinjena investicija u skupu željeznu cijev i drveno -okovani lafet morati odležati, sa pitanjem hoće li se uopće produžiti, ili će naivno uložena sredstva biti bačena.

U Turopolju treba što prije sazreti svijest o zaostajanju turopoljskog njegovanja svojih povijesno potvrđenih ideala časti i srednjevjekovnog viteštva.
To zaostajanje je vidljivo u usporedbi sa drugim gradovima u Zagrebačkoj županiji i u širem prstenu Središnje Hrvatske, koje ja, Radivoje Jovičić, dobro znadem, mada sam u Turopolju aktivni promicatelj a  tamo jedino aktivni promatrač. Vidljivo je to zaostajanje po aktivitetu i opremljenosti društava koja djeluju u spomenutim oblastima tradicijsko -kulturne aktivnosti.

Ovaj tekst je dio mojega opširnog proučavanja Turopoljske tradicije i povijesne ratne tehnike, sjedeći u Lukavec -gradu od jeseni 2008. do ljeta 2009. te ga selektiram i poklanjam  POT -u u skraćenom obliku (smanjio količinu nezadovoljstva), a institucijama u oblasti tradicijske kulture dajem na uvid.
Lukavec -grad , 2009. god.             
                                                       Radivoje  Jovičić , viši konzervator –restaurator ;

Tur

 • Gost
Odg: Kaštel Lukavec
« Odgovori #9 : Siječanj 10, 2010, 07:57:57 prijepodne »
Oprostite, ali nisam upoznat sa sukobom izeđu dotičnog gospodina Jovičića i gradskih vlasti. Može li mi netko objasniti barem ukratko o čemu je riječ? Hvala unaprijed!

plemenitashica

 • Gost
Odg: Kaštel Lukavec-grad
« Odgovori #10 : Siječanj 10, 2010, 10:54:45 prijepodne »
Oprostite, ali nisam upoznat sa sukobom izeđu dotičnog gospodina Jovičića i gradskih vlasti. Može li mi netko objasniti barem ukratko o čemu je riječ? Hvala unaprijed!

Piše dijelom i u ovom pismu koje je g. Jovičić pisao za POT, a piše i u temi Potpuni stranac.
Ova od naroda izabrana domaća trojka (ZNA SE koja) skupa sa svojim prekrasno pametnim savjetnicima, kao i sa kapitalcem na vrhu piramide smatra da je g. Jovičić vrlo neprikladna (ima i ona riječ nepodobna, a ima sigurno i neka druga koja je upotrijebljena) osoba koja bi uopće bila prisutna na ovim prostorima. 

Tur

 • Gost
Odg: Kaštel Lukavec-grad
« Odgovori #11 : Siječanj 10, 2010, 12:55:16 poslijepodne »
Piše dijelom i u ovom pismu koje je g. Jovičić pisao za POT, a piše i u temi Potpuni stranac.
Ova od naroda izabrana domaća trojka (ZNA SE koja) skupa sa svojim prekrasno pametnim savjetnicima, kao i sa kapitalcem na vrhu piramide smatra da je g. Jovičić vrlo neprikladna (ima i ona riječ nepodobna, a ima sigurno i neka druga koja je upotrijebljena) osoba koja bi uopće bila prisutna na ovim prostorima. 
Dakle trenutna vlast ga želi maknuti jer je "potpuni stranac". To sam znao i prije, mislio sam da ima nešto u pozadini svega toga. Bilo mi je nevjerojatno da im smeta samo zato jer nije domorodac, ali ipak za HDZ impossible is nothing.

plemenitashica

 • Gost
Odg: Kaštel Lukavec-grad
« Odgovori #12 : Siječanj 10, 2010, 02:34:38 poslijepodne »
...........
Dakle trenutna vlast ga želi maknuti jer je "potpuni stranac".
Odgovor je upravo na toj temi:
http://www.forumgorica.com/turopolje/potpuni-stranac/new/#new
Odgovor #12 na: Danas u 02:33:02 pm

plemenitashica

 • Gost
Odg: Kaštel Lukavec-grad
« Odgovori #13 : Siječanj 12, 2010, 09:51:47 poslijepodne »
Zdravko Lučić, vijećnik GV:
 

„…. .....Svi znamo, da u našem Gradu, zapravo u Hrvatskoj, samo je jedna utvrda napravljena koju je jedna zajednica napravila. To je Lukavec grad.
I da dakako, nitko drugi tu nije sudjelovao nego ona i bio je ovakav kakav je sad, u 18. stoljeću.

Dakle, nitko nije ništa ulagao i onda kada je to oduzeto 1947. sve skupa kakvo je onda bilo ružno vrijeme, sada je došlo lijepo kada se vraća, mislim da nema nikakvog razloga, sukladno tome, da se pokaže volja za povratom.

Mislim da bi bilo dobro da se razmisli o tome, kao što je Izvršno vijeće Grada Zagreba odlučilo da daje na upotrebu Lukavec grad Plemenitoj opčini turopoljskoj 1993. da nešto u tom smislu napravi i Grad.
Pa ja pitam gradonačelnika da li mu je takva misao i takvo razmišljanje strano ili blisko?Gradonačelnik Dražen Barišić:


„Ne bih želio prejudicirati neke stvari ali ću reći što je sad trenutno sa Starim gradom Lukavcem...….....

.......... potrebno da svaki građanin Grada Velike Gorice zna što je trenutno sa Starim Gradom Lukavcem.
Zbog toga i zbog onoga što je rekao uvaženi vijećnik Lučić, a i zbog toga što je to na neki način sinonim Grada Velike Gorice i o tom povijesnom objektu itekako se trebamo brinuti.
Pozitivno razmišljam, pitali ste me kako razmišljam, pozitivno razmišljam o Starom Gradu Lukavcu ali mislim da je tome potrebna temeljitija priprema kako bi u budućnosti mogli donijeti i prosuditi kome i pod kojim uvjetima i na koji način ćemo dati na korištenje  Stari Grad Lukavec.
.............
Poznato je tko ga je gradio, međutim danas je društvo puno šire, sastavljeno od puno udruga i svaka od udruga, vjerujem da bi većina udruga aplicirala na Stari Grad Lukavec, i tu treba pomiriti mnoge te udruge. ......“


http://www.gorica.hr/2010/01/aktualni-sat-6-sjednice-gradskog-vijeca/


Što sve gradonačelnik ne zna:

1. Kaštel ima svoje ime, a to je Lukavec grad, a ne Stari grad Lukavec.
2. Lukavec grad nije sinonim grada Velike Gorice, nego je povijesna utvrda cijelog Turopolja poglavito Plemenite Opčine Turopoljske.
 

Pa nije valjda da je i "domaćem" gradonačelniku Turopolje u VG?

Što gradonačelnik zna, ali ne kazuje, o kakvim udrugama razmišlja gradonačelnik?
Na stranicama grada ima popis nekih od udruga.

Ima po Turopolju još puno puno društava i udruga kao mnogi KUD-ovi, pa DVD, pa klubovi za ples, pa borilačke vještine, pa…..

A možda je u planu osnivanje neke nove udruge. Početak citata: "Ne bih želio prejudicirati neke stvari ......."
Zanimljivo, zanimljivo, tajnovito. Neki dogovori postoje.

Nemrem vjerovati, kao da se ne zna da nema dogovora kad je mnogo „gospodara“ ili podstanara.

Nije odgovaralo kad je grad dao koncesiju, ne odgovara ni sad da Lukavec grad vrati na korištenje da ne velim gospodarenje onima koji su bili njegovi vlasnici, tj oni koji su najglasnije tražili obnovu tog Kaštela.


Lukavec grad je simbol i ponos turopoljstva…… davno je to u jednom intervjuu rekao župan pl. Kos:

Lukavec je simbol i ponos turopoljstva i zato je briga o njemu naša najsvetija obaveza. Istina je da je Plemenita opčina inicirala obnovu povijesnoga grada Lukavca. Dovoljno se samo sjetiti kako je taj biser naše spomeničke baštine izgledao početkom 90-ih godina.
Plemenita je opčina u ožujku 1993. godine sklopila ugovor sa tadašnjim Turističkim savezom Grada Zagreba, prema kojem je Plemenita opčina preuzela brigu oko Lukavca.

O svemu tome postoji i video zapis, pa ga oni koji niječu zasluge POT-a za obnovu Lukavca mogu slobodno pogledati…..

Nikad nismo tvrdili da je jedino POT zaslužan, no da nije bilo stalnog poticanja POT-a da se Lukavec obnovi, pitanje je kada bi se išta poduzelo!

- aktualno za sva vremena -
INTERVIEW/FRANJO pl. KOS, ŽUPAN TUROPOLJSKI

shaka zulu

 • Gost
Odg: Kaštel Lukavec-grad
« Odgovori #14 : Ožujak 06, 2010, 09:31:45 poslijepodne »
Na temu: Iz medija
Na Esp-u: Ponedjeljak, 01. veljače 2010.

Nakon 161 godine, Lucijsko spravišče vraćeno u Lukavec a drveni top je opalio
 
Uspjelo je! Gromoglasni topovski pucanj iz drvenog trešnjovog topa odjeknuo je dvorištem kaštela Lukavec -grada i označio početak Lucijskog spravišča Plemenite opčine turopoljske.
Proljetos se top nećkao da opali

Govori se da proljetos top nikako nije htio puknuti, a navodno su prije toga vidjeli “Ciganku” kako se mota oko njega, pa ljudi vjeruju da ga je “zacoprala”. Srećom, ovaj puta je bilo sve u redu, a ovogodišnje je Lucijsko spravišče bilo posebno.
...

Autor: Javorka Lemo/VLM,
14. prosinca 2009
http://www.etnoselo.org/index.php?/esp/Vijesti/Iz-medija/Nakon-161-godine-Lucijsko-spravisce-vraceno-u-Lukavec-a-drveni-top-je-opalio