Autor Tema: Odra – gdje izvire?  (Posjeta: 12673 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Ivica

 • Gost
Odra – gdje izvire?
« : Svibanj 07, 2010, 09:26:58 poslijepodne »

Može li netko iz Donjeg Podotočja, Jagodnog, Lazine Čičke, Ribnice, nešto pametno reći o tome? Danas sam pokušao iz Čičke Poljane uzvodno i s desne i s lijeve strane rijeke ali nisam mogao s autom doći ni do mjesta gdje se spajaju pritoke. Slikao sam perunike, labude i gnjurce, to je jedino za što mi se isplatila muka, trud i guljenje auta kroz granje. Google maps mi baš ne pomaže, Wikipedija pogotovo. Kako da to istražim?

shaka zulu

 • Gost

Ivica

 • Gost
Odg: Odra – gdje izvire?
« Odgovori #2 : Svibanj 07, 2010, 10:12:42 poslijepodne »

Hvala ti, već i ove karte koje ja nisam znao naći pomoći će mi kad ih proučim makar već vidim da se tamo iznad Lazine Čičke spajaju potoci Kosnica i Bapča kao lijevi krak buduće Odre a ovih dana sam vidio da je Bapča kod Kobilića suha, isto ko i Kosnica kod Črnkovca. A Odra je lijepa i široka! Svejedno će mi ove karte pomoći da se bolje snađem, hvala!

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7398
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Odra – gdje izvire?
« Odgovori #3 : Travanj 27, 2012, 12:15:20 prijepodne »
Za avanturom po Hrvatskoj - 1. epizoda / rijeka Odra
Za avanturom po Hrvatskoj - 1. epizoda / rijeka Odra
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7398
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Odra – gdje izvire?
« Odgovori #4 : Prosinac 19, 2012, 10:19:07 poslijepodne »
Odra (79 km.)

Odra je, osim neznatnoga izvornoga toka, gotovo sasma ravninska rijeka. Ona izvire pod imenom Lomnice na visini od 240 m. pod mjestom Galgovim na istočnom obronku Plešivice. Samo nješto preko 2 km. teče dolinom na I., a onda ulazi u široku močvarnu ravnicu, što se oko Rakovpotoka proteže. Tu prima s lijeve strane jarak Čret. Kad se voda sa obliznjih vrhova na to polje spusti, spaja taj jarak Lomnicu sa nesto sjevernijom Starčom (u gornjem toku Molvica), a to je pritok Savin, pak se to prvi put sastaju Odra i Sava. Lomnica teče sve do mjesta Graničara smjerom JI., rastačući se. Odavle teče najprije na SI, ali se brza opet okreče na ISI. Onaj smjer kao i JI. pridržaje u glavnom cijelom toku. Kod sela Lukavca tiče se jedne od onih mnogih močvara, koje su se na SJ. strani Vukomeričkih gorica uz samo podnožje poredale. Od sela Kurilovca prima ona ime Odrica. Odavle pa do Vukovine (Staro Čiče 104 m.) večim dijelom godine nema vode. Primivši s desne strane nekoliko jačih pritoka t. j. Kosnicu, Ribnicu i Želinski potok, ojača znatno, pa odavle nosi ime Odra. Vijugajući se skreče sada na JI., pa se sve više približaje Savi. Kod Veleševca (97 m.) samo je 3,0 km. udaljena od Save, a niže kod Tišine primiče joj se pače na 1,3 km. Čovjek bi u prvi mah pomislio, da će se Odra u Savu izlijati, ali ona zakreće naglo na J. prema selu Žabnom i Odri (kod Siska), pa na visini od 92 m. od prilike) utječe u Kupu. Na samom usću iznosi širina Odre 29,8 m., prem se na dva rukava rastače, pa za niske vode na dva usća utječe. Kad i kad zna i na samom usću presahnuti, ali za velike vode napuni joj se korito posve vodom pače se na daleko po poljima razlijeva. Veoma se često zgadja da poplavljuje protivnu nisku obalu (desnu) Kupinu. Kod spomenute širine maksi-je dubina 2,94 m. Pad je dosta malen (0.00066 o/oo) pa za to i brzina nije osobita t.j. 1,713 m. u sekundi, a množina vode u isto vrijeme iznosi 116,2927 m3.

Desni pritoci Odrini

Ti se pritoci najprije naglo ruše u SI. razdobljima Vukomeričkih gorica. Izašavši u širu dolinu, natapaju obično polja i ravne šume svojom vodom, tako da usporedo s obroncima te kose ide cijeli vijenac močvarnih polja, sve od Stupnika do Lekenika.

a) Lomnica prima najprije dva kratka pritoka: Bukovac (6 km.), Gustelinu, a onda Kukeljnjak (6,5 km). Ti su potoci posve neznatni. Prvi znatniji pritok je Lipnica (18,5 km.), koja izvire u najsjevernijem prodolju Vukomeričkih gorica. Najprije teče smjerom prodolja (SZ), a onda optače glavnu kosu u pravom
kutu, teče kratkim razdoljem, pa poplavljuje Obreški lug. Iznad mjesta Lomnice utječe u Odru (113 km). S desne strane prima ona Malu Lipnicu i još nekoliko manjih pritoka.
Kod sela Donje Lomnice utječe u Odru Lukavec p. (9,7 km.). Taj potok ima svoj izvor u humlju, što se od glavnoga bila prema Odri (SI.) odvaja. Primaknuvši se Lipnici na 1,5 km., natapa zajedno s njome prostrano polje, a onda okreče na I., još jednom se razlijeva, pa utječe a Lomnicu kod istoimenoga mjesta (110 m). Kao što Lipnica i Lukavec, isto se tako razlijevaju desnom niskom obalom Lomnice (ili Odre) potoci: Sopotnjak (u donjem toku Peščenjak; 20 km), i Ravniščak (u d.t. Vranić; 23 km). Ta razlijevanja čine, da je Lomnica uz desnu obalu na 7 km. gotovo uvijek močvarna.

b) Buna (24 km.) izvire na J. strani vrha Kozjače, na visini od 200 m. Sve do mjesta Male Bune teče vijugajući se smjerom SI, a onda zakreće na I., poplavljujući prvi put široku dolinu kod Velike Bune, a drugi put polje kod sela Buševca (104 m).
Odavle kreće najprije na I., a onda na SI, pak ispod Čičke Poljane (99 m.) utječe a Odru. S desne strane prima ona Bunicu pak kod Buševca Malu Bunicu. Najveći joj je pritok Koravec (13 km.), koji ispod mjesta Kravarskoga izvire, pa teče na SI. sve do Buševca, gdje na dva rukava u Bunu utječe. Taj se potok razlijeva a šumi Crevači. - S lijeve strane prima Buna samo jedan veći pritok, a to je Šiljak (6,5 km.), koji izvire na Z. Strani vrha Kozjače. Tekući najprije smjerom SZ., a onda SI. Protječe nešto širu močvarnu dolinu, a ispod Male Bune utječe.

c) Lekenik (22 km.) izvire ispod Širokog Vrha (230 m). Smjer mu je u glavnom SI. Primaknuvši se ravnini, okreče se najprije na JI. Potisnut kratkom paralelnom kosom. Kod Lekeničke poljane izlazi u ravninu, pa kod Lekenika utječe u Bunu. S lijeve strane prima Veliki Burdelj (16 km.) sa Malim Burdeljem. - Niže utoka Lekenika prima Odra Čikovku (ili Duben p. 5 km.), koja ima svoj izvor u močvarama same ravnine. Daljnji su pritoci Stupna i Pretok. To su jaruge, koje za velikih kisa odvadjaju vodu sa Drenčinskoga huma, a kad Kupa i Sava nabujaju, spaja se preko ovoga potoka kod Dužice Kupa (Obedski rukav) sa Odrom.

Lijevi pritoci Odrini

Lijevi pritoci Odrini većinom su: ili jaki potoci, koji sav susjedni okoliš poplavljuju (za visoke vode) ili su samo suhe ilovaste jaruge bez vode (za niske vode). Izvoritih potoka nalazi se na uskom prostoru izmedu Odre i Save, za to im je i pad veoma slab, a kadšto premalen, a da bi voda mogla teći. Želinski potok (6 km.) nastaje u močvarnom polju kod Novoga Čiča. Vijugajući teče na JI., pa se prije utoka na dva rukava dijeli. Kosnica (16 km.) izvire na ravnini kod mjesta Kosnice, samo 1 km. na J. od savske obale, na visini od 107 m. Kod Lazine prima dva rukava Babču, koja nedaleko u polju izvire. Sve do ušća svoga teče Kosnica smjerom JI., a prije utoka rastače se na dva rukava (101 m.) - Ribnica (11,5 km.) nastaje samo za kišovita vremena, 200 m. na J. od savske obale. U početku svom nosi ime Lekneno. Kod Želina rastače se, a kod Čičke Poljane utječe u Odru (101 m.). Ribnica ima najmanji pad od svih potoka a porječju Kupinom. (I. = 0,00017 o/oo ). - Posljednji pritok Odrin s lijeve strane je Mrtva Odra (17 km.), posve je neznatna za suše, pada veoma slabo. Samo nasip dijeli je od Save, a kad ova nabuja i probije nasip, napuni se Mrtva Odra vodom, pa popljavljuje sav okoliš.

Porječje Odre zaprema 715,0075 km2. Razvođe sa južne strane ide većim dijelom glavnom kosom Vukomeričkih gorica, a jedino Lipnica, koja tvori sjevernu među te glavne kose izvire u dugoljatom prodolju na JZ. od glavnoga bila. Na zapad ide razvođe preko Okića, a blizu Karlovačke ulazi u ravninu. Sa sjeverne i istočne strane dosta je teško odrediti razvođe, jer se izvori lijevih pritoka Odrinih nalaze veoma blizu savskoj obali. Sava ne prima gotovo od Podsuseda pa do Siska ni jednoga pritoka s desne strane, jer sav kraj, uz njezinu desnu obalu spada u porječje Odre. Neznatna uzvisina proteze se izmedu Odre i Save, a tek točnijim izmjerima u novije vrijeme moguće je to razvođe odrediti. Često upada to razvođe u sam savski nasip a to osobito blizu izvora Kosnice, Leknena i Mrtve Odre. Slijedeći profili uzeti okomito na smjer Save i Odre pokazuju samo razvođe. Prvi i drugi profil (I. i II.) idu smjerom S.-J. a ostala (III. do VI.) smjerom SI-JZ.

I. profil: 4 Savska obala (Borovlje) 109 m.; Šanci polje 113 m.; Hrelic 113 m., 116 m., 114 m.; Lomnica 112 m.; Lukavec 111 m. (doling Odre), 112 m.

II. profil: Savska obala (Stara livada) 108 m.; Jakuševec 111 m.; Velika Mlaka 110 m., 109 m.; Lomnica Donja 106 m.; Petrovina 109 m.

III. profil: Sava (površina) 107 m.; Nasip 111 m.; Kosničko šiberje 107 m.; Grdovčak 106 m.; Ilovinjak 105 m.; Rakarje 105 m.; V Gorica 106 m.; Kurilovec 107 m.

IV profil: Drenje (Sava) 105 m.; Šćitarjevo 107 m.; Črnkovec 105 m., Lazina 104 m.; Čiče Novo 104 m., 105 m.

V profil: Sava 104 m.; Strmec 107 m.; Ribnica 103 m.; 102 m., 103 m., Čiče Staro 104 m.

VI. profil: Sava (obala) 100 m.; Bukevje 105 m.; Obed 101 m.; Čret 100 m.; Oranice 99 m.; Čička Poljana 102 m.

To razvođe, koje se nad licem Save ili Odre diže tek do 5 m., ne prijeći, da ne bi Sava sav kraj oko Odre i njezinih pritoka poplavljivala. Time dolazi do 43107 ha. pod vodu. Mnogo se puta događa da Sava svoju vodu zatjera u korito Kupino a ova opet u korito Odrino, pa time nastaju poplave. Odra se razlijeva i zato, što dvanaest mlinova blizu njezina usća sprečava slobodan prolaz vodi. Duljina Odre iznosi 79 km., a ravna daljina od ušća do izvora 54 km., prema tome 1,46 označuje razvitost Odrinu. Pad, ne računajući prva 2 km. gorskoga toka, iznosi 0.00027 o/oo a pad potpunog toka 0.0017 o/oo .

Lijevi pritoci Kupe većim su dijelom ravninske rijeke dosta slaboga pada a male razvitosti. U donjem se toku često osuše sasma, korito im je široko i plitko, a obale sasma položite. Poprečno Odra ne nosi toliko vode Kupi, koliko joj nosi Velika Belica kad nabuja. Ni Odra ni Kupčina na svojim ušćima nijesu toliko široke, koliko Lahina kod Krupe ili Kupa na samom izvoru. Jedan dio lijevih pritoka Kupinih ima svoja izvorišta u Gorjancima, otkle se u Gornje Pokupje ruše. Drugi pritoci dolaze sa Plešivice protječući Gornje Pokupje ili optičući Vukomeričke gorice prolaze kroz Gornju Posavinu (Odra). Kratki ali mnogobrojni pritoci ruše se sa Vukomeričkih gorica u Kupu. Uz glavno bilo spomenutih gorica, koje se u ravnoj crti od (SZ-JI. orografijska os) Okolić brega (212 m.) do Letovanić vrha (205) proteže, uvalilo se među to glavnu i nesto južniju usporednu kosu nekoliko oduljenih prodolja. U tim prodoljima izviru Kupini pritoci pa probijaju najprije južnu paralelnu kosu, a onda teku dugim razdoljima do Kupe.¸

Milan Šenoa (1869.- 1961.)
Rijeka Kupa i njezino porječje (1895.)
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7398
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Projekt revitalizacije rijeke Odre
« Odgovori #5 : Siječanj 23, 2013, 08:05:52 poslijepodne »
11/01 :  Projekt revitalizacije rijeke Odre
    Zašto pogurnuti taj projekt za strukturne fondove EU:
Trajno ćemo zaštititi i oživiti vodotok rijeke Odre čija ekološka ravnoteža je bitno narušena dugogodišnjim ispuštanjem kanalizacije u nju.
Trajno ćemo osigurati kakvoću vode u Velikom jezeru koje je najveći sportsko – rekreativni - turistički potencijal županije i kontinentalne hrvatske. Obogatit ćemo sportsko-rekreativno turističku ponudu Turopolja s obzirom na blizinu Grada Zagreba, zračne luke i povezanosti prometnicama.
Spriječit ćemo mogućnost poplava u širem kraju, a poglavito u Čičkoj Poljani, Jagodnom, Ribnici te Podotočju. Stvaranjem bazena i čišćenjem prirodnih pritoka rijeke Odre. Vratit će se biljni i životinjski svijet u rijeku Odru koja je uništena dugogodišnjim ispuštanjem kanalizacije Grada Velike Gorice.
Omogućit će se kvalitetna turistička ponuda u smislu uvlačenja građana iz Turopolja, Zagreba, zagrebačke Županije te svih ljudi koji prolaze kroz naš kraj, a željni su upoznati biološku raznolikost kraja i mogućnosti koje imaju nadomak zračne luke, milijunskog grada te u srcu Hrvatske.
Velika je mogućnost financiranja iz pristupnih i strukturnih fondova, a političko pitanje je da li objediniti u pristupu fondovima i projekt ŠRC-a Jezero Čiče. Očekuje se ozbiljno pristupanje svih političkih faktora na realizaciji tog projekta od velike važnosti za Turopolje, Zagrebačku županiju, a i Hrvatsku.
Potrebno je financirati da se idejni projekt dovrši, da se napravi izvedbeni projekt te napravi studija utjecaja na širi kraj. Projekt je dobio suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Hrvatskih voda i svih potrebnih subjekata osim šire političke podrške koja bi mogla dovesti projekt do realizacije.

Idejni projekt ŠRC-a Čiče možete vidjeti na službenim stranicama grada i kontaktirati Grad Veliku Goricu. U nadi da ćemo biti dovoljno pametni da povučemo sredstva iz strukturnih fondova i da uložimo napore da na najveće umjetno jezero i potencijal sportsko-rekreativno-turističkog razvoja privedemo svrsi. Molimo vas za povratne informacije i reakcije. Posebno molimo medije da aktualiziraju ovaj potencijal za strukturne fondove za razvoj Zagrebačku županiju, a i kontinentalnog turizma u Hrvatskoj.

Bliže se lokalni izbori i svaki pošteni političar koji se kandidira za funkcije u Gradu Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji morao bi imati ove projekte kao razvojni plan. Turopolje i Velika Gorica su uvijek bili periferija Zagreba, centar malog i srednjeg obrtništva te omiljeno izletište Zagrepčana te ljudi iz šire okolice zbog prirodnih ljepota, potencijala jezera, rijeke Odre i Vukomeričkih gorica. Budućnost kraja vidimo bez teške industrije, a posebno bez suludog projekta termoelektrane u neposrednoj blizini jezera Čiče (termoelektrana je predviđena stotinjak metara od otvorenih bazena i aquaparka predviđenih urbanističkim planom), Velike Gorice Suludo je razmišljanje da se ta dva projekta ne kose. Kako naći ulagače u budući rekreacijski centar Čiče ako stotinjak metara dalje stoji ogroman objekt termoelektrane, koja troši približno 600 tona drvne mase u jednom danu. Zar su nam potrebne sulude investicije koje se kose s prirodnim razvojem Velike Gorice, Turopolja i šire? Zar nam je potrebna takva Vlada, HEP i ministarstvo koja i dalje nameću ovaj projekt, suprotan volji građana Turopolja i suprotan jednoglasnoj odluci vijećnika i Grada Velike Gorice. O Akciji za Turopolje i Mjesnom odboru Novo Čiče saznajte više na službenoj stranici Novog Čiča www.novocice.info. Na stranicama Grada Velike Gorice saznajte i dobijte uvid kakav je to urbanistički plan i plan razvoja jezera donesen.

Više o projektu možete saznati u brošuri na ovom linku. http://www.novocice.info/request.php?42

U ime Akcije za Turopolje i Vijeća mjesnog odbora Novo Čiče - Nikola Šimac.
http://www.novocice.info/news.php

-

PROJEKT REVITALIZACIJE RIJEKE ODRE
...
• trajno zaštititi i oživiti vodotok rijeke čija je ekološka ravnoteža bitno narušena ispuštanjem otpadnih voda (kanalizacije)
• vratiti biljni i životinjski svijet rijeke Odre, koji je uništen dugogodišnjim ispuštanjem otpadnih voda Grada Velike Gorice
...
• produbljivanje i proširivanje, gdje je potrebno, postojećih kanala (pritoka Odre) i Odre, kako bi se omogućilo dvosmjerno prometovanje čamcima bez motornog pogona
http://www.novocice.info/request.php?42

"produbljivanje i proširivanje"- ovo kak da su pisale HV. Videli smo kak oni preširevaju i dubeju...
Kaj veli struka?
wwwg tablice

Offline @Franjo@

 • Iskusni član
 • ****
 • Postova: 394
 • Karma: +0/-0
Odg: Odra – gdje izvire?
« Odgovori #6 : Siječanj 23, 2013, 09:40:38 poslijepodne »
koja jebena struka..


a nebi li prije te revitalizacija ucinili nesto za sto ne treba eu-fondova.

-zabraniti voznju na loz ulje
- poticati edukaciju  , naprije sa tetama i uciteljicama/ma da jedna kap zagadjenog ulja   unistava 1000lit. pitke vode
-napraviti kanalizaciju u cijelom kraju
-izgraditi prociscivac odpadnih voda koji ce vrsiti svoju funkciju pod zabranom petljanja domacih strucnjaka  (njihov prociscivac vec imamo)
- zabraniti i to sa strogim kaznama poljevanja polja  sa loz uljem i spaljivanje kuruzovina, trava , sikara
- zbrinjavanje  komunalnog otpada reciklazom i ostatak spaljivanjem tehnologijama koja je danas su dovedene do savrsenstva..bez mraclinskih dubrava i slicnih stratista hrvatske kulture

a tek onda, polako  mic po mic..

misle li gospoda koje iznose bedastoce da u europi ima takvih bedaka da te njihove bedastoce bez povise navede domace zadace netko da im i plati.. 


Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7398
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Projekt revitalizacije rijeke Odre
« Odgovori #7 : Travanj 07, 2013, 09:06:50 prijepodne »
Tema je aktualizirana nakon poplave 2010. te mjesni odbori intenzivno o tome pričaju već tri godine (posebice AZT zadnjih 5-6 mjeseci u sklopu pokušaja the se zainteresira odgovorne za projekt uređenja I revitalizacije rijeke Odre kao velikog bisera I potencijala za razvoj Turopolja).
http://www.vgdanas.hr/Info/Clanak/6442/voda-prijeti-cickoj-poljani.aspx

Da nam nete dopelali Kupu na Štuke... Odransko pole more popiti 200 mil. m3, kulko more onda Čiče?

Jezero Čiče 104-105m (zemla, vodostaj 3-5 m nižeše)
Ribnica 100-101m
Polana 99-100m
wwwg tablice