Baština > Tradicija i baština

Udruga građana "Vukomeričke gorice"

(1/1)

Točkica:
Udruga građana „Vukomeričke gorice“ još je vrlo mlada. Osnovani smo u lipnju ove godine s velikom željom i s puno dobre volje da očuvamo zaboravljeno, da obnovimo i zaštitimo već dobrano zapušteno naslijeđe naših predaka koje – na veliku žalost ljubitelja starine – trune i propada po zaraštenim poljima, napuštenim selima i obraslim vinogradima zelenih brežuljaka Vukomeričkih gorica.

Naš je cilj, naša želja, ali i dužnost prema mladim generacijama Turopoljaca, da stari čardaci, drvene klijeti i vinogradi, drvenim kolcima ograđena dvorišta i napušteni kokošinjci u skoroj budućnosti ožive novim životom i prikažu život Vukomeričkih gorica kakav je bio nekada i kakvog ga se još sjećaju najstariji stanovnici ovoga kraja.

A da Udruga ne želi živjeti samo na velikim, praznim planovima i pričama dokaz je i 125 godina star drveni „čardak“, koji se već obnavlja na obroncima Bikovskog vrha u Kravarskom. On će biti temelj budućeg tradicijskog sela sa starinskim okućnicama i dvorištima tipičnima za ove zelene brege.


Pridružite nam se, pomozite nam svojim radom i zalaganjem, svojim iskustvima i sjećanjima vaših predaka što vjernije rekonstruirati život, običaje i kulturnu baštinu Vukomeričkih gorica. A ako uz to negdje na svojim tavanima, u podrumima ili sjenicima, u starim šupama i ostavama još čuvate neki od tradicijskih alata, komada starinskog namještaja, posuđa ili raznih predmeta koje su u svakodnevnom životu, u kući ili pri radu na polju i u vinogradu koristili vaši očevi, bake i djedovi, a voljni ste ga ustupiti ili prodati Udruzi, Vaša će donacija biti uvijek dobrodošla.

Čekamo vas!

članovi Udruge građana „Vukomeričke gorice“

http://vukomericke-gorice.hr

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju