Autor Tema: Bitka za Vukovar  (Posjeta: 22792 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Bilaj

  • Gost
Odg: Bitka za Vukovar
« Odgovori #15 : Rujan 09, 2009, 11:44:02 prijepodne »
Postoji i verzija ovih dogačaja koju je opisao HSP1861 na stranicama http://www.hsp1861.hr/vijesti11/05112006-1.html ali previše je tu politike a malo pravih informacija.
Da onda s moje strane komentiram neke navode koji se tu pojavljuju.

quote:
...Uglavnom, nakon pada Vukovara 18. studenog 1991. je hrvatski državni vrh bio u panici, boječi se osvete oko 750 ogorčenih vukovarskih branitelja koji su 18. studenoga 1991. uspjeli iz opkoljenog Vukovara probiti obruč i prebaciti se na slobodni teritorij Hrvatske

To je istina. Več prije pada Vukovara je bilo očito da nikak se Vukovar ne može obraniti počela su optuživanja i s jedne i s druge strane. No to je dosta teško i treba isto paziti na sve stvari i optužbe koje su mečusobno slane. Krivicu za ovo treba tražiti podjednako i u zapovjedništvu i u Dedakoviču i Borkoviču.
quote:
U vrijeme pada Vukovara je Tučman otputovao u Moskvu na sastanak s Miloševičem i tadašnjim ruskim predsjednikom Borisom Jeljcinom.

Nakon kaj je pao.
quote:
Na dan hapšenja Parage, Tučman 22.11.1991. u Moskvi prima srdačne čestitke od Slobodana Miloševiča

Ovaj dio je čisto politički paragin pamflet kojim se želi uspostaviti povezanost ova dva dogačaja. Inače netko je rekao da se treba boriti protiv ustaštva- a paraga je najviše i promovirao isto.
Inače nakon tog sastanka prvi civili i ranjenici su pušteni iz vukovara na slobodni teritorij hrvatske- to se često prešučuje.
quote:
Na dan pada Vukovara je HDZ donio «Akt o uspostavi Herceg-Bosne».

To je isto veliki pamflet. Naime ova dva dogačaja se ne mogu dovesti u korelaciju. Naime BiH i Hrvatska su dosta različite i dogačaje u BiH se prvenstveno treba gledati u BiH perspektivi a ne vezati uz pad Vukovara. Naime toga dana BiH parlament – ali samo bošnjački dio razne odluke vezane uz odrečivanje o statusu Hrvatske i Slovenije i njihovom mečunarodnom priznanju. Isto tako nešto slično je 13. 11. napravljeno u posavini.
quote:
Dana 13. listopada započela je državna akcija proboja hrvatskih snaga u jačini od 1500 vojnika prema Vukovaru, koju je organizirao glavni zapovjednik Zbora narodne garde general Tus.

Prvo snage nisu bile 1500 nego 800 vojnika- od kojih više od pola bez dana borbenog iskustva, bez dovoljne podrške artiljerije. Vojnički inferiorni. Inače tom akcijom nije zapovijedao tus nego zapovjednici na lokalnoj razini. E sada tko je zapovjedao. Dedakovič - on je trebao zapovjedati ali ovlašten je Ivan Basarac koji je neposredno prije akcije došao iz varaždina. S druge strane spominje se i gorinšek da je njemu zapovječeno da prestane s akcijom.
quote:
Hrvatski bojovnici oslobodili su čak pola Marinaca, dakle, mjesto ispred Vukovara,

70 policajaca ušlo u selo Marince.
To sam več ponavljao ali valjda opet treba ponoviti. Pravac Zidine Henrikovci nije oslobočen. Trebalo je osim toga osloboditi cijelo selo Marince. Probiti se do Bogdanovaca, te od bogdanovaca probiti se do Vukovara (a na tom potezu su bili dijelovi 453 i 1 proleterske gardijske brigade). Nakon što su ušli ostali su bez artiljerijske podrške te je počelo srpsko granatiranje a sami vojnici- pješaci su se našli u unakrsnoj vatri bez podrške tenkova.
quote:
Razlog prekidanju oslobodilačke akcije navodno je pritisak mečunarodne zajednice, da bi se u uvjetima primirja dogovorilo slanje mečunarodnih snaga Ujedinjenih nacija, UNPROFOR, u Hrvatsku, kao preduvjet mečunarodnom priznanju Republike Hrvatske. Navodno su izaslanik britanske vlade lord Carrington i ministar vanjskih poslova Njemačke Hans Dietrich Genscher od Tučmana ultimativno tražili prekid akcije, a Tučman ih je onda poslušao.

Ovi pritisci su bili cijelo vrijeme a ne samo taj dan. Razlog prekida se navodi prolazak konvoja a ne slanje mečunarodnih snaga. S druge strane kaj se i moglo napraviti u trenutku kada je tek pola vojske nije uspjelo ni pomaknuti a izgubilo pola tenkova a druga polovica je doslovno uništavana.
quote:
je svjedočenje Andrije Hebranga, ratnog ministra zdravstva Hrvatske, o Genscherovoj intervenciji, bila paravan kako bi se s te Tučmanove povijesne blamaže skinuo dio odgovornosti.

Ovo je teški politički pamflet. Jer situacija da se malo bolje razjasni.
Srbi 400 vojnika koji su bili u borbama.
Hrvati 800 vojnika od kojih više od pola bez borbenog iskustva.
Srbi 43 tenka i 32 borbena vozila pješaštva
Hrvati 10 tenkova i 2 BVP.

Nakon prekida akcije HV ima 10 poginulih i 44 ranjenih. Srbi 4 poginula i 15 ranjenih.
HV izgubio pola odnosno 5 tenkova Srbi ni jedan.
HV ostala bez streljiva za topove a Srbi tuku topovima po vojsci.
Toliko o blamaži.
quote:
Radilo se o akciji Mečunarodnog crvenog križa koji je organizirao kolonu bolničkih vozila za evakuaciju ranjenika iz vukovarske bolnice; nakon što su po Tučamnovoj zapovjedi vukovarski branitelji morali ukloniti protutenkovske mine s cesta na ulazu u Vukovar,

Da se točno zna Dedakovič je tražio da ta kolona krene za Vukovar. Kolona ne može proč bez da se na jednom njegovom dijelu maknu mine. Ni jedan drugi način ne postoji.
quote:
iza kolone Crvenog križa su u Vukovar ušle tenkovske kolone «JNA», tako da je na taj način pao Vukovar Crveni križ je evakuirao jednu trečinu vukovarskih ranjenika, a ostalih 263 ranjenika je JNA pod zapovjedništvom majora Šljivančanina strijeljala 20. studenoga 1991. na vukovarskom poljopriovrednom dobru Ovčara.

Ovo je totalno krivo da se sve treba brisati. Tu se sve mješa. 13.10 je prva kolona krenula u vukovar. Vukovar je pao 18 i 19.11. Dakle više od mjesec dana kasnije. Nakon ove kolone srbi se nisu ušetali u vukovar- naprotiv linija razgraničenja je ostala ista. Ta kolona nije napravila ništa. Tek druga kolona pomoči je spasila 104 ranjenika.  Stoga ovaj dio je totalno kriv. Tko god da je ovo tipkao očito mu istina nije bila na prvom mjestu.

Zgodan je zaključak u knjizi Bitka za Vukovar. Sada se traže krivci za pad grada koji se nije mogao obraniti.

Bilaj

  • Gost
Odg: Bitka za Vukovar
« Odgovori #16 : Rujan 09, 2009, 11:46:02 prijepodne »
I da odmah napomenem prije nego što me netko prozove za nepismenost. Mogao sam izvući samo tekst bez č, ć i đ pa sam sve te znakove zamijenio sam Č  ;D

To treba popraviti ali budemo s vremenom.

kekec

  • Gost
Odg: Bitka za Vukovar
« Odgovori #17 : Rujan 11, 2009, 10:03:56 poslijepodne »
... lepo si to opisal ... odnosno prenio dijelove knjige ... a gdje je sad mudrijašica, pardon, plemenitašica da te opomene da staviš linkove odakle si to izvadil ?  očito je to smeta samo kod nekih. tek toliko ... Inače, si pročital knjigu Vinkovci-Vukovar ? (ne znam autora, ali knjiga je super ..)

Bilaj

  • Gost
Odg: Bitka za Vukovar
« Odgovori #18 : Rujan 15, 2009, 10:58:13 prijepodne »
Pa stavil sam na početak od kuda je to uzimano.

Ovu knjigu Vinkovci Vukovar nisam čitao. Što kakva je?

BTW u petak sam se primio knjige o Andriji Hebnagu (starijem) koju je napisao Pavle Kalinić. Pa napišem nešto i o tome.

kekec

  • Gost
Odg: Bitka za Vukovar
« Odgovori #19 : Rujan 15, 2009, 10:43:07 poslijepodne »
knjiga je zbirka da tako nazovem, prisječanja vukovaraca, slavonaca i ostalih boraca o ratnom dobu na potezu Vukovar - Vinkovci ... meni se dopala ...