Svakidašnje teme > Gospodarstvo

Velikoj Gorici visoka četvorka za razvijenost

(1/2) > >>

Stjepan:
http://www.vecernji.hr/zagreb/velikoj-gorici-visoka-cetvorka-razvijenost-clanak-178637

Vrlo dobar s indeksom razvijenosti 110% hrvatskoga prosjeka ocjena je koju je gradu Velikoj Gorici dalo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva razvrstavanjem jedinica lokalne i područne samouprave. Velika Gorica se s tom ocjenom svrstala na 65. mjesto, a od nje su bolji Opatija, Pula, Koprivnica...

Od gradova u regiji najbolje je ocijenjen Zagreb, sa 142% državnoga prosjeka, a u našoj županiji najrazvijeniji su Sveta Nedelja i Zaprešić, koji bilježe rezultat oko 125%.

Polovica Hrvatske, točnije 46 posto, nalazi se ispod državnog prosjeka.

– Zadovoljan sam, ali to je i obveza da idemo dalje. To će se prije svega postići razvojem poduzetničkih zona, na kojima radim cijelu godinu, a koje i jesu jedan od prioriteta moga mandata. Posebno me veseli podatak o 10% više obrazovanog stanovništva od prosjeka Republike Hrvatske, jer to samo dokazuje našu brigu o djeci i njihovu obrazovanju – poručio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Stjepan:
Da li je ova ocjena razlog za zadovoljstvo ili ne?

Sjetimo se da smo nedavno raspravljali o jednoj drugoj listi i da je osnovni zaključak bio...


--- Citat: ---Slaba poduzetnička klima? Gorica je po broju poduzetnika 9. s 1111 poduzetnika. Sjetimo se da je nekada Gorica bila obrtnički grad. Samobor s duplo manje stanovnika ima 890 poduzetnika, a Sveta Nedelja ih ima 470. Velike Gorice nema na listi (među prvih 20) po rastu broja poduzetnika, kao ni listi rasta broja zaposlenih.

Velika Gorica ima 11.279 zaposlenih (9. mjesto), a Varaždin 25.377. Velika Gorica ima 63.517, a Varaždin 49.075 stanovnika (popis iz 2001.). Vidite li razliku? To je problem, dok u Varaždinu 'svi rade' u Gorici imamo premali broj zaposlenih po broju stanovnika. Najvjerojatnije je tu dodatni problem rada 'na crno', ali ipak sumnjam da bi stanje drastično promijenilo.
--- Kraj citata ---

Da li će poduzetničke zone promijeniti stvari? Nije dovoljno napraviti poduzetničke zone, potrebno je napraviti povoljnu klimu za razvoj poduzetništva. Za to nam ne trebaju poticaji koji se daju određenim (a često puta i podobnim) firmama već je potrebno olakšati rad svim poduzetnicima, učiniti da svoje probleme što brže rješavaju i osloboditi ih besmislenih procedura i nameta.

Mile car:
Jedino stvari mogu promjenit HZZ jer ima nerealnu sliku o broju nezaposlenih.

amarkulin:
Ovo je prilično bedasta komparacija - prema državnom prosjeku...


--- Citat: Stjepan - Kolovoz 14, 2010, 12:06:39 prijepodne ---Od gradova u regiji najbolje je ocijenjen Zagreb, sa 142% državnoga prosjeka
--- Kraj citata ---

To je kao da neki grad u Bangladešu (bez uvrede, možda i nije najbolji primjer) proglase super razvijenim, jer je za 100% razvijeniji od ostatka države...

Kaj nisu kao referentnu točku uzeli prosječnu razvijenost u EU, ili u Sloveniji, Austriji i slično? Onda bismo se i mi mogli podičiti razvijenošću našega grada, a ovak je to prilično šuplje: statistika zbog statistike (sezona kiselih krastavaca)...

Ego:
Ako Gorica ima četvorku, kako onda izgleda dvojka? Dvije štale i poljski WC? U jedinici još nisu izmislili kamenu sjekiru?

Prekomično...

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju