Velika Gorica - neovisni forum

Domaće teme => Grad Velika Gorica => Autor teme: kuntakinte - Kolovoz 29, 2011, 10:04:17 poslijepodne

Naslov: Voda
Autor: kuntakinte - Kolovoz 29, 2011, 10:04:17 poslijepodne
Malo sem presmulil okolo i vidim da su drugde nestašice i redukcije vode.Kakvo je vodno stajne prinami?
Naslov: Odg: Voda
Autor: Sledgehammer - Kolovoz 29, 2011, 10:06:53 poslijepodne
Koliko hoćeš! A najviše me veseli kaj je u jezeru Ježevo još uvijek vode debelo prek glave, pa se more lijepo plivati i rashladiti...
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Kolovoz 30, 2011, 10:18:06 poslijepodne
Utorak, Kolovoz 30th, 2011 | Autor Mirjana
Proglašena elementarna nepogoda za Zagrebačku županiju
Župan Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za područje cijele Zagrebačke županije nastalu uslijed nepovoljnih klimatskih prilika, odnosno dugotrajne suše. Prema prvim procjenama štete na poljoprivrednim kulturama i ribnjacima kreću se od 50 do 90 posto, ovisno od područja županije.

Nakon ove odluke, Gradska i Općinska te Županijsko povjerenstvo izvršit će procjenu šteta i u zakonskom roku dostaviti izvještaj Državnom povjerenstvu.
http://www.cityportal.hr/aktualno/proglasena-elementarna-nepogoda-za-zagrebacku-zupaniju/ (http://www.cityportal.hr/aktualno/proglasena-elementarna-nepogoda-za-zagrebacku-zupaniju/)

Pak elementarka tera se prinami skoro nevidi...
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Listopad 03, 2011, 12:02:23 prijepodne
ELEMENTARNA NEPOGODA NA ISTOKU
Slavoniju pogodila najgora suša u posljednjih 20 godina
Datum objave:
29.09.2011 10:29
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/151174/Slavoniju-pogodila-najgora-susa-u-posljednjih-20-godina.html (http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/151174/Slavoniju-pogodila-najgora-susa-u-posljednjih-20-godina.html)

SUŠA I VISOKE TEMPERATURE
Presušili bunari u našičkom kraju
Datum objave:
27.08.2011 19:40
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/145387/Presusili-bunari-u-nasickom-kraju.html (http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/145387/Presusili-bunari-u-nasickom-kraju.html)

-

PORAZNA STATISTIKA
Zagreb baca više od 40 posto pitke vode!

Zagrebački HNS-ovci na današnjoj su konferenciji za novinare iznijeli šokantan podatak da se u glavnom gradu baca više od 40 posto pitke vode. Tu su činjenicu iskoristili kao jedan od argumenata za uvođenje vodomjera u svaki stan u Zagrebu

Naime, zgrade koje su građene nakon 2000. imaju jedan vodomjer, a HNS-ovci su krenuli u kampanju da se u svaki stan ugradi aparat za mjerenje potrošnje vode, što bi zahtijevalo investiciju od oko 600 milijuna kuna.

No uštede bi bile višestruke. Kada je u zgradi jedan vodomjer, građani se razbacuju vodom jer se račun dijeli na jednake dijelove. Nevenka Blažević, vijećnica Mjesnog odbora S.S. Kranjčević, koja je jedna od pokretačica te inicijative, pojasnila je da građani u takvim zgradama ne žele štedjeti vodu jer će se trošak ionako dijeliti.

No da ugradnja vodomjera mijenja situaciju, pokazuje i pilot-projekt ugradnje vodomjera koji je prije nekoliko godina proveden na Jarunu. Pokazalo se da su kućanstva imala 40 posto niži račun za vodu jer su njome ekonomičnije raspolagala svjesna da plaćaju samo ono što su sama potrošila. Jozo Radoš, gradski zastupnik HNS-a, pojasnio je da obitelj koja živi u kući od 120 kvadrata plati za vodu dva do tri puta manje nego ista takva obitelj u stanu od 50 kvadrata.

No financijsko i pravno naličje priče nije nimalo jednostavno. Naime, vodomjer u prosjeku košta oko tisuću kuna, a njegovo postavljanje tri tisuće kuna. Procjenjuje se da je ugradnja potrebna u 160 tisuća stanova u Zagrebu. No HNS-ovci predlažu da se, ako već Vodoopskrba i odvodnja ne preuzme na sebe taj trošak, građanima omogući plaćanje u ratama. Iz Zagrebačkog holdinga dosad su odlagali taj projekt zbog navodne zamršenosti imovinsko-pravnih odnosa.

Iz vodovodnih cijevi iscuri više od 40 posto vode

Iako građani svakim računom za vodu plaćaju i održavanje vodovodne mreže, ta je mreža u katastrofalnom stanju, posebice magistralni vodovi. Radoš je pojasnio da je kapacitet zagrebačke mreže prenizak te da se novi priključci na periferne vodove stalno dodaju, a da se u isto vrijeme ne obnavljaju magistralni vodovi.

Sanacija zagrebačke vodovodne mreže teška je nekoliko stotina milijuna eura. Prije više od tri godine na Londonskoj su burzi prodane obveznice Zagrebačkog holdinga za 300 milijuna eura. Većina tog iznosa trebala je ići za obnovu zagrebačke infrastrukture, no projekt obnove vodoopskrbne mreže nikada nije ušao u fazu realizacije, pojasnio je Radoš.
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/95873/Zagreb-baca-vise-od-40-posto-pitke-vode.html (http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/95873/Zagreb-baca-vise-od-40-posto-pitke-vode.html)

Vezane vijesti
Ilegalnim priključcima vode oštetili Holding za 26 milijuna (05.09.2011)
-Eto porozne cevi i mesta de i kak nestane voda.

vodomjer u prosjeku košta oko tisuću kuna, a njegovo postavljanje tri tisuće kuna
-3000 čune!??
-Ak do ima specifikaciju radova na montaže istoga rado bi ju videl...
Naslov: Odg: Voda
Autor: Bilaj - Listopad 03, 2011, 09:34:25 prijepodne
jabuke su suhe kao barut :-(

fali vode i to fest.
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Listopad 03, 2011, 07:52:25 poslijepodne
Kaj je ima!?
Na meste tera ja obilazim ni je ni za lek;ono,5 rali jabuk a na grana 4-5 jabučic.Il 0.
Znam par divlače napolu tere su na proleče bile pune cveta a od jabuk ni k...
Naslov: Odg: Voda
Autor: Bilaj - Listopad 04, 2011, 10:11:38 prijepodne
jel su pale ili ih nije ni bilo.

Ako ih nije ni bilo onda je to mraz.
ako ih ima dosta ali su popadale onda je to vjerojatno suša jer ako je velika suša jabuka odbacuje plodove.
ali i na plodovima koji ostanu nastanu ožegotine :-(

Suho suho suho kao barut.
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Listopad 08, 2011, 12:27:15 poslijepodne
Ni je bilo ni gore ni dole,posle cvetja se niš ni videlo.
Petrovke su bile dobre,ove kesneše 0 bodova.

vodomjer u prosjeku košta oko tisuću kuna, a njegovo postavljanje tri tisuće kuna
-3000 čune!??
-Ak do ima specifikaciju radova na montaže istoga rado bi ju videl...

Stjepan Lučić: Gospođo predsjednice, gradonačelniče, gospođe i gospodo vijećnici imam dva pitanja za gradonačelnika. Prvo pitanje, lakše se diše, ali ovdje je još vruće, ali kod nas je krenula kanalizacija, sada je u pitanju da li bi mještani donjeg Turopolja možda mogli ići sa ugovorima da napravimo ugovore na 2, 3 godine da ljudi otplaćuju, jer sumnjam da će odjedanput moći platiti i da će to ići glatko.

Gradonačelnik:...
Što se tiče ugovora, razmišljamo o ugovorima i svakako da će to biti idući korak u promišljanju financiranja samog projekta i završetka samoga projekta na gradnji kanalizacijske mreže u donjem Turopolju. Hvala Bogu da smo počeli graditi kanalizaciju, rekli ste da se lakše diše, bez obzira što je vruće, međutim kada će nam biti izvjesno osiguranje sredstava za tzv. drugu fazu ili slijedeću fazu gradnje kanalizacijske mreže, a onda nakon toga i gradnje pročistača, da li jednoga ili više njih po cjelinama, onda ćemo biti, da to tako kažem, pametniji i biti će nam lakše odlučiti što i kako nastupiti prema građanima, a u svakom slučaju ćemo voditi računa o tome momentu da je lakše građanima plaćati priključak na kanalizacijsku mrežu u ratama, nego odjedanput, tako da ćemo to i uvažiti. Vrlo vjerojatno će to onda tako i završiti.

Vladimir Pavišić: Poštovana predsjednice, poštovani kolege vijećnici, javljam se ponovno radi ovih priključaka o kojima sam govorio u Gornjoj Lomnici, ali danas smo otvorili dosta tema općenito o izgradnji infrastrukture i u drugim mjestima i pali su određeni prijedlozi. Slažem se da u onim mjestima gdje se to radi bilo pametno već sada ljudima dati na rate i da to naprosto ulazi već i sada u sredstva s kojima će se lakše završiti projekti. Projekti su stvarno veliki i da nam se ne dogodi na kraju da neće ostati završeni. Što se tiče moje diskusije u Gornjoj Lomnici, donio sam svoje papire i ugovor koji su 15. ožujka 2004. potpisani. Mogu vam reći da sam ja platio priključak na vodu 5.593,52 kune. 2000,00 kuna je bila uplata Gradu, a Vodoopskrba je dala na 6 rata. Prva rata je bila 578,22 kune i ostalih pet rata po 600 kuna. Postavio sam pitanje ovdje da mi se da odgovor što je to Vodoopskrbi nastalo da ona sada traži 9000,00 kuna. To je sramota i to treba ispraviti. Plus toga što je ovdje rečeno i zakonski i što sam pročitao da je opskrbljivač dužan ovome domu predložiti određene stvari što se tiče cijene snabdijevanja potrošača s vodom. To nije napravljeno i niti sam dobio odgovor...

Gradonačelnik: Vratiti ću se u realnost na momenat. Kako se izračunava cijena kućnog priključka, da li vode ili kanalizacije? Kada imate tu potrebu onda pozovete, dođu na izvid, predstavnici VG Vodoopskrbe i na tome izvidu oni moraju napraviti procjenu, izmjeriti dužinu priključka i način priključka. Dakle na cijenu priključka utječe dužina samog priključka, koja može biti ako je kuća uz cestu 3, 5, a može biti i 50 metara. Način izvođenja priključka, kao što znate može se kopati, a može se i bušiti, to su dvije različite stvari. Kopanje je vjerojatno jeftinije, dok je bušenje vjerojatno skuplje. Sanacija samog prijekopa, obzirom kakve smo mi Turopoljci sreće uvijek je vodovod s druge strane ceste pa onda treba sanirati prijekop, da li je to prometnica ili šljunčana površina, zemljana površina ili bilo što drugo. Svi oni drugi ulazni troškovi ili materijal su podložni javnoj nabavi. Dakle, ako se radi o vodovodu onda se radi o vodomjeru koji se ugovara na početku godine i ugovara se na određenu količinu preko javne nabave i tu ne može nitko utjecati koja će biti cijena vodomjera, osim onoga što pokaže javna nabava, a isto tako je i za priključenje na fekalnu kanalizaciju gdje znatnu stavku u cijeni priključka predstavlja izvedba sabirnog kontrolnog okna. Prema svemu navedenog, cijena priključka na vodoopskrbu se kreće između 4 i 8 tisuća kuna. Provjerio sam to deset puta, dok je priključak javne fekalne kanalizacije od 6,5 pa do 14 tisuća kuna, ukoliko objekat nije preudaljen ili udaljen više od samog voda. Sve cijene ugrađenog materijala za kućnog priključka su cijene ostvarene javnom nabavom. Plaćanje, što se tiče plaćanja, istina je da se može platiti na 6 rata, prva rata ne može biti manja od 1500,00 kuna, a preostale rate kada se svi ovi ulazni troškovi uračunaju, onda se može plaćati na preostalih 5 rata s time da za osiguranje plaćanja stranaka dužni su ostaviti bjanko zadužnicu i to ovjerenu kod javnog bilježnika ili neki drugi instrument osiguranja plaćanja. Ono što mi možemo razgovarati i o čemu bi trebalo da se poveća broj, ne znam da li treba konzultirati koji zakon za to, da se poveća broj plaćanja na više rata pa obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo da to ne bude više 5, nego da bude 8 ili 10 ili čak 12 rata, a i za ove druge stvari, odnosno ulazne troškove, pretpostavljam da je odgovoran ili je bitan Zakon o javnoj nabavi i da on diktira cijenu potrošnog materijala koji je potreban za priključenje.

http://www.gorica.hr/2011/10/aktualni-sat-18-sjednice-gradskog-vijeca/ (http://www.gorica.hr/2011/10/aktualni-sat-18-sjednice-gradskog-vijeca/)
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Listopad 10, 2011, 09:59:28 poslijepodne
PARADOKS U VODOOPSKRBI
Broj priključaka raste, a potrošnja vode pada
Osim što pada potrošnja vode, pada i zaliha u vodocrpilištima što ukazuje na pretjeranu eksploataciju postojećih izvora
...
Vodocrpilište u Kosnici želi i Holding i Zagrebačka županija
...
Dio problema mogao bi se riješiti smanjivanjem curenja vode. Naime, razlika između dignute i fakturirane vode, što bi predstavljalo gubitke u mreži, su dosegli alarmantnih 47 posto. Prije 30 godina oni su bili 23 posto. No, i ti gubici su iznad svjetskog standarda koji kaže da je zabrinjavajuća količina gubitaka iznad 16 posto.
...
http://www.zagrebancija.com/hr-aktualnosti/broj-prikljucaka-raste-a-potrosnja-vode-pada_313856 (http://www.zagrebancija.com/hr-aktualnosti/broj-prikljucaka-raste-a-potrosnja-vode-pada_313856)

I Holding i ZGŽ ali ne GVG.
`Bem ti gospodariju.
Naslov: Odg: Voda
Autor: Jaguar - Listopad 11, 2011, 08:38:43 prijepodne
`Bem ti gospodariju.[/color]

Tako se čuvaju lokalni i nacionalni interesi, dok se druge optužuje za tobožnju izdaju tih interesa.
Ista priča i lokalno a i globalno.
Naslov: Odg: Voda
Autor: ivana_vg - Listopad 12, 2011, 08:59:14 prijepodne
Koliko je sada kubik vode?
Negdje 11 kn? 
Naslov: Odg: Voda
Autor: Bilaj - Listopad 12, 2011, 09:02:33 prijepodne
Koliko je sada kubik vode?
Negdje 11 kn?

7,56 kune za m3

Imaš cijenik tu: http://www.vgvodoopskrba.hr/cjenikvo.pdf (http://www.vgvodoopskrba.hr/cjenikvo.pdf)
Naslov: Odg: Voda
Autor: ivana_vg - Listopad 12, 2011, 01:29:53 poslijepodne
I  vjerojatno  +3,96 kn za nekakvu odvodnju i pročišćavanje.       
Zadnjih par mjeseci  je koma jer su dodali to nešto. 
Tak da to skoro ispadne  i preko 11 kn.

Jer meni prema računu ispada oko  11 kn kubik. 
A da ne govorim koliki mi je račun došao.  Neznam jel su kaj smuljali ili da se  žalim na cijenu.
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Listopad 12, 2011, 10:29:08 poslijepodne
Negde sem prečital da je Županija v par let otkupila zemlu v Črnkovcu za vodocrpilište a Picula&Co. i Barišič&Co. su fikuserali.
Naslov: Odg: Voda
Autor: GrayWolf - Listopad 14, 2011, 12:01:04 poslijepodne
Dodali su naknadu od 34,16kn na svaki račun za izdradnju mreže ili tako nekako. To vjerojatno ima veze s programom "vodoskok" s kojim se hvali grad.
Naslov: Odg: Voda
Autor: Jaguar - Listopad 14, 2011, 01:27:28 poslijepodne
To znači na godišnjoj razini oko 400 kuna novog harača, po kućanstvu. A hvalimo se o razvoju i vodoskoku, dok gradske novce trajbaju po Budimpešti i ostalim peštama. Vodoskok bi se mogao pretvoriti u vodopad. ;D
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Listopad 19, 2011, 09:31:43 poslijepodne
Vladimir Pavišić: „Poštovana predsjednice, poštovani kolege vijećnici, dragi gosti. Imam jedno pitanje i jednu konstataciju. Pošto smo usvojili zapisnik sa prošle sjednice, ja sam postavio isto pitanje na tragu priključenja na vodu naših građana. Tu sam donio svoje Ugovore koji su pokazivali da je to bilo oko 5.500 kn. Isto sam postavio pitanje zašto je sada tako velika naknada, a odgovor sam dobio sličan prošlome. I to ovako, vodomjer košta oko 800 kn, montaža vodomjera košta oko 800 kn sa PDV-om, a ja sam u svom vremenu priključenja našao uplatnicu i Ugovor gdje je vodomjer sa priključkom od Vodoopskrbe, odnosno Komunalca tadašnjeg, mene stajao tada 627,34 kn. Sada postavljam pitanje, tko koga tu pravi ludim? Mislim da gradonačelniku netko podvaljuje. Da li svjesno ili nesvjesno, ja to ne znam, ali nije dobro da vijećnici imaju taj tretman i imaju takav status i dobivaju takve odgovore. Danas u Zagrebu košta ovakav isti vodomjer 3/4 cola, košta 382,23 kn. Sada vas ja pitam gdje se nadogradilo tih oko 1.600 kn? I što je onda onih šest rata po 1.500 kn? Ponovo postavljam, na to nisam dobio odgovor. Gdje je tih 9.000 kn? Za koji posao i koji rad naša gradska firma dobiva i zbog čega? To je živa pljačka! Ako smo na tragu da ćemo stvarati nove vrijednosti, onda je nova vrijednost priključak, potrošnja i to stalna potrošnja vode, i to je onda nova vrijednost koja u Proračun donosi nešto. A ne ovdje smo mi blokirali da ljudi moraju davati po 13.000 kn za priključak vode!

Gradonačelnik: „Što se tiče vodomjera i što se tiče montaže i ovih vaših podataka 627 kn kada ste se vi priključivali, a živite u Kurilovcu, razlika je vjerojatno u godinama, obzirom da je Kurilovec davno prije dobio vodu, a da se drugi sada priključuju. Ne branim nikoga, ali pokušavam onako s pozicije gradonačelnika malo analizirati ovu stvar. Ukupno 627 kn onih godina i 800 kn sada, a kažete vodomjer je u Gorici 800, a u Zagrebu je 384 kn, mislim da je to produkt javne nabave u količini vodomjera koja se naručuje u VG Vodoopskrbi ili zagrebačkoj vodoopskrbi. Očito na količinu rabat koji smo mi mogli postići u našem trgovačkom društvu je 800 kn konačna cijena s PDV-om, dok je u Zagrebu na više desetaka tisuća komada rabat vjerojatno puno veći pa je onda 384 kn. Što je u montaži? Kakva je montaža? Ne znam i ne mogu se prisjetiti, jer ste me malo zatekli ovim pitanjem, ali vam garantiram da ćemo vam točnu analitiku i svu prateću dokumentaciju koja je vezana uz nabavu, uz montažu i uz analitiku kompletnih cijena pa ako i trebaju usporedbu za prijašnje godine. Recite mi koje godine ste se vi priključivali, kako je tekao rast cijena i sama struktura cijena bila, možda su neke usluge bile zajedničke, možda su neke sada razdvojene pa ćete dobiti tablicu da jedanput za svagda završimo. Međutim, vi ovo ne govorite iz osobnog iskustva i za osobno dobro, nego govorite za dobro svih nas i zbog toga ćemo vam to pripremiti. Zadužit ću VG Vodoopskrbu, putem Skupštine, da nam naprave projekciju, odnosno da nam naprave nekoliko prijedloga koji bi bili najbolji za građane koji sada nemaju priključak vode i koje to očekuje. “

Vladimir Pavišić: „Kada sam spomenuo ovih 627 kn i kada sam spomenuo da vodomjer u Zagrebu košta 386 kn, to je u dućanu, u maloprodaji i ako u kešu platite dobijete 10%. Znači, nije to nekakav sistem što se mi volimo pozivati ‘javna nabava’! Nemojmo raditi od kupnje nekakvog vodomjera javnu nabavu! Jer mi u Gorici naručujemo 100 vodomjera, a oni tamo 10.000! To je maloprodajna cijena. Znači nema argumenata. Ne slažem se s odgovorom.“
http://www.gorica.hr/2011/10/aktualni-sat-19-sjednice-gradskog-vijeca/ (http://www.gorica.hr/2011/10/aktualni-sat-19-sjednice-gradskog-vijeca/)
Naslov: Odg: Voda
Autor: Jaguar - Listopad 20, 2011, 07:59:05 prijepodne
Moj vijećnik, ponosan sam na nj. ;D
Naslov: Odg: Voda
Autor: Mlačanin - Listopad 20, 2011, 09:45:50 prijepodne
http://www.vodoopskrba-darda.hr/doc/cjenik_popravaka.pdf (http://www.vodoopskrba-darda.hr/doc/cjenik_popravaka.pdf)

Evo za usporedbu , jedan cjenik radova oko priključenja vodovoda, doduše nije u VG, ali može se isčitati barem nekakva informacija.

I cjenik vrijedi od 1.10.2011
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Listopad 20, 2011, 10:12:14 poslijepodne
Za naš 3/4" od 627 kkn tam bi se mogel dobiti cca. 1 1/4",znači 1/2" smo skupleši odnje.  :D
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Siječanj 12, 2012, 12:35:38 prijepodne
PRETJERANA EKSPLOATACIJA
Presušuje osam velikih svjetskih rijeka
Mnogi klimatolozi smatraju da će porast temperatura kao izravna posljedica klimatskih promjena u budućnosti biti manji problem čovječanstva od neizravnih promjena u hidrologiji koje će one uzrokovati – suša i poplava, isušenog tla i ekosustava, presahlih rijeka i što je možda najgore nemogućnosti da se predvidi gdje ćemo i kada imati vode, upozorio je još 2007. Fred Pearce, znanstveni novinar New Scientista, autor knjige 'Kad rijeke presuše'
http://www.tportal.hr/scitech/znanost/169673/Presusuje-osam-velikih-svjetskih-rijeka.html (http://www.tportal.hr/scitech/znanost/169673/Presusuje-osam-velikih-svjetskih-rijeka.html)

Pitanje kaj da dugo rivlem spod stola; jel Gorice dost jeno vodocrpilište?
Ali,pazi lokaciju; par sto metri od erodroma,v te iste par sto metri su se smestile 3 zone zaštite (3!!!), okružena je z radnum (industrijskum) zonum z druge strane,na trejte je štreka i autocesta a četrta je slobodna za modernu poloprivredu.Prek štreke je bivša šudrana,za takove otprte vodene površine veliju da su rak rana za pitku vodu jel mam dolazi do mešajna ...sega. A nepravedno bi bilo zanemariti i novu asfaltnu bazu malo dale od šudrane, tera, istina, nima nikakvoga utecaja na okoliš...Ona dimi v ...
Bil bi red da se vodocrpilište mekne z centra PM nekam drugam.

Osim Male Mlake treba dodati i još jeno novo vodocrpilišče nizvodno od Jakuševca.
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Veljača 13, 2012, 12:07:26 prijepodne
NOVA VIZURA KOSNICE - UREĐUJE SE PLATO POVRŠINE 9900 ČETVORNIH METARA I POSTAVLJA 2000 METARA ZAŠTITNE OGRADE
Vodocrpilište Kosnica, kapaciteta 900 l/s,
okosnica je razvoja vodoopskrbe županije
http://www.zagrebacka-zupanija.hr/static/files/misc/zupanijska_kronika/2012/zupanijska_kronika_br48.pdf (http://www.zagrebacka-zupanija.hr/static/files/misc/zupanijska_kronika/2012/zupanijska_kronika_br48.pdf)

Naša mačeha vredno dela...  :-\
Naslov: Odg: Voda
Autor: Jaguar - Veljača 13, 2012, 09:03:57 prijepodne

Naša mačeha vredno dela...  :-\

Tak je to kad majka napusti dijete, maćeha preuzima.
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Ožujak 28, 2012, 11:13:20 poslijepodne
Tajana Amšel Zelenika: „...Drugo pitanje, gospodinu zamjeniku gradonačelnika, Stjepanu Kosu, naime nastavno na pitanje gospođe Fabijančić-Križanić od prije dvije sjednice, vezano uz vodocrpilište Kosnica, zanima me da li je Grad reagirao i u kojoj proceduri je to.“

Stjepan Kos: „Što se tiče vodocrpilišta Kosnica, uzeo sam si to slučajno sa sobom pa imam, to je problem, koliko ja znam, koji se rješava već oko 5 godina. Rezime bi bio ovakav: 27.6.2007. t.d. VG vodoopskrba d.o.o. podnosila je zahtjev za dodjelu koncesije za zahvaćanje voda sa izvorišta Kosnica I, faza I, neću ja sada čitati kao gospodin Lisac, URBR 1-121/111/07 zagrada zatvorena, uz obrazloženje opravdanog interesa prilažući potrebnu dokumentaciju. To je znači bilo 2007. 2008. išla je požurnica za rješavanje navedenog predmeta, 08.08.2008. Vodoopskrba šalje novo, znači očitovanje na dopis nadležnog Ministarstva od dana 28.7. prilažući potrebnu dokumentaciju, dana 11.5.2010. godine Vodoopskrba šalje dopis, URBR taj i taj, kojim ponovno traži očitovanje nadležnog Ministarstva o statusu zahtjeva za dodjelu predmetne koncesije. Uz dopis dana 19.4.2011. Vodoopskrba šalje kopiju katastarske situacije s ucrtanim lokacijama zdenca na vodocrpilištu, pod b) zahtjev za osnivanje prava građenja na zemljištu radi dodjele koncesije za zahvaćanje voda za potrebe javne vodoopskrbe na vodocrpilištu Kosnica od dana 19.4. i pod c) dopis upućen Hrvatskim vodama za dostavu elaborata o vodoistražnim radovima za zdence na vodocrpilištu Kosnica od 19.4. Dana 16.12.2011. Vodoopskrba je zaprimila Rješenje Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva kojim se odbija zahtjev za dodjelu koncesije za zahvaćanje voda za potrebe javne vodoopskrbe na vodocrpilištu Kosnica I faza i kaže Rješenje je konačno u upravnom postupku. Dana 13.1.2012., nakon sastanka u Vodoopskrbi, izjavili smo upravnu tužbu Upravnom sudu u Zagrebu jer samo da ponovim, zbog onih koji vele da Grad ne štiti područje i svoje rudno blago, odnosno vodu u ovom slučaju, mi to štitimo i štiti ćemo do kraja. Dana 13.1.2012., to smo rekli, Vodoopskrba izjavljuje Upravnu tužbu Upravnom sudu u Zagrebu, dana 19.3., to je prije dva dana, Vodoopskrba zaprima Rješenje kojim se upravna tužba odbacuje kao neosnovana, na koju Vodoopskrba d.o.o. planira ići dalje, a sada ja nisam pravnik, slijedeći je, gospođo Fabijančić, Ustavni sud, po nekom slijedu bi trebao biti. Visoki sud, u redu, to mi je drago čuti, tako da budemo znali, znači Visoki, a slijedom toga, mi smatramo da u prilog Vodoopskrbi kao najizglednijem budućem koncesionaru bi trebale ići u prilog sljedeće činjenice:
da je isto društvo javni isporučitelj javnih usluga na području Grada Velike Gorice, te i na dijelu područja Grada Zagreba, tehnički i kadrovski je opremljeno, te potpuno je spremno preuzeti ulogu koncesionara.
Pod dva, da se izvorište nalazi na području Velike Gorice, katastarska općina Kosnica i katastarska općina Obrezina, što daje Gradu Velikoj Gorici prvenstvo prava korištenja voda iz navedenog izvorišta
i tri, da je izvorište Kosnica vitalan segment razvoja za cijelu regiju, te predstavlja jednu alternativu u slučaju obustave ili ograničenja isporuke vode za piće iz sadašnjeg vodocrpilišta Velika Gorica,
i još je četiri, rezultati dosadašnjih analiza upućuju na nužnost rekonstrukcije vodocrpilišta Velika Gorica, tj. prelazak na dvostupanjsko crpljenjem sa stalnim odlaznim tlakom, te ukinuće vodotornja i uključenje budućeg regionalnog vodocrpilišta Kosnica. To su naša opravdanja koja imamo za to.“
http://www.gorica.hr/2012/03/aktualni-sat-23-sjednice-gradskog-vijeca/ (http://www.gorica.hr/2012/03/aktualni-sat-23-sjednice-gradskog-vijeca/)
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Travanj 27, 2012, 12:19:51 prijepodne
DVA POSEBNA TIMA
Holding i ViO u akciji protiv ilegalnih potrošača
FOTO: Imamo na raspolaganju ogroman broj pravnih mjera da prisilimo sve koji će izbjegavati legalizaciju, istaknuo je Pero Kovačević
...Na popisu onih koji su dosad imali nelegalan priključak na vodoopskrbni sustav nalazila se i Mesnica Fiolić u Velikoj Mlaki, no kako doznajemo, dogovorili su legalizaciju svog priključka.
...Pet zgrada istog investitora s nelegalnim priključcima
http://www.zagrebancija.com/hr-aktualnosti/holding-i-vio-u-akciji-protiv-ilegalnih-potrosaca_317697 (http://www.zagrebancija.com/hr-aktualnosti/holding-i-vio-u-akciji-protiv-ilegalnih-potrosaca_317697)
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Svibanj 02, 2012, 12:39:46 prijepodne
Poziv građanima - s vodom racionalno 
Ponedjeljak, 16 Travanj 2012 
Zbog vrlo nepovoljnog stanja zaliha vode u vodoopskrbnom sustavu Požeštine, Grad Požega traži donošenje odluke o ograničenju korištenja pitke vode za najnužnije potrebe domaćinstava i u gospodarstvu. – obavijestio je javnost danas gradonačelnik Zdravko Ronko na konferenciji za novinare. U posljednjih godinu dana nije bilo obilnije kiše, a nepovoljne hidrološke prilike tijekom cijele protekle godine i u zimskom dijelu ove godine, rezultirale su smanjenjem zaliha vode za polovinu. - Izvorište Veličanke ima trenutačno 37 litara u sekundi, a to znači tri puta manje od normalnog stanja. Stražemanka je na 50 posto, a isto takvo stanje je i s našim bunarima na Zapadnom polju koja su na razini 1,89 m, umjesto prosječno 4 m u ovo doba godine. Stoga smo zaključili da je potrebno zatražiti od Požeško-slavonske županije da donese odluku o privremenom ograničenju korištenja vode za piće iz vodoopskrbnog sustva. A to znači da bi se potpuno zabranilo korištenje vode za zalijevanje vrtova, travnjaka, igrališta i sl., uz poziv građanima i korisnicima da maksimalno racionalno koriste vodu za piće. – Vodoopskrbni sustav „Tekije“ obuhvaća cijelo područje Požeštine, dakle sve gradove i općine požeškog područja. 
 Takvo stanje potrajat će vjerojatno do sredine ljeta, kada će u sustav biti uključen izvor Dubočanke, koji će dati dodatnih oko 60 litara vode u sekundi. - Tri godine je trebalo da se to izvorište u Parku prirode Papuk uspije riješiti. Nekidan smo konačno to uspjeli završiti s Hrvatskim šumama. Vjerujem da ćemo kroz 15 dana uz uplatu vodnog doprinosa imati i građevinsku dozvolu. Time bismo u našim planovima osigurali 5 milijuna kuna od Hrvatskih voda kako bi to izvorište počeli eksploatirati. Tako bi sredinom srpnja mogli dobiti tih 50-60 litara vode u sekundi iz Dubočanke, a to znači da bismo nadomjestili sav ovaj minus koji imamo sada na ostalim izvorištima. – rekao je gradonačelnik Ronko.
...
http://www.pozega.hr/Page-3.html (http://www.pozega.hr/Page-3.html)

Pametni planeraju, il nestašicu il nova crpilišta, a budale čekaju.
Naslov: Odg: Voda
Autor: Jaguar - Svibanj 02, 2012, 11:20:36 prijepodne
Kakva je situacija kod nas, najavljuje se opako ljeto a sve čitamo kako ivo npodzemnih voda pada.
Posudit ćemo od županije? 
Naslov: Odg: Voda
Autor: xyzzyx - Svibanj 02, 2012, 03:20:55 poslijepodne
Nama voda ne "treba", imamo je dosta, treba nam dobra odvodnja u donjem turopolju (kanalizacija koje nema), a ne da septičke cure na sve strane i uništavaju ono što neki samo sanjaju. Eh, da i ovaj kolektor kod jezera je odavno premali, kaj se čeka sa sanacijom toga najobičnijeg sifona?
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Svibanj 02, 2012, 09:49:17 poslijepodne
Ja bi otprl još jeno vodocrpilište, il platil nekoga da najde najbolšu (najbogatešu) lokaciju. Ove tri zone zaštite a se v/na 500 metri od erodroma i piste su falus od ofce.
Do deli koncesije na području Grada? Grad, Županija il Država?
Ak deli Grad, mam sam sebe dati par komadi i zabiti cevi.
Nemaš kaj misliti, * naftovod- napraviti vodovod. Ak je i hrana energija ni voda ni dalko.

Misliš;
Nama voda danas ne "treba", imamo je dosta,...
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Svibanj 03, 2012, 12:19:39 prijepodne
HA_DVA_O FESTIVAL
VODA JE NOVA NAFTA: Jutarnji i EPH dovode najvažnije tvrtke na prvi summit o vodi i turizmu
EPH organizira Ha_dva_O festival vode uoči turističke sezone, koja bi mogla imati odlučujući utjecaj na izlazak Hrvatske iz krize. U Rovinj 19. svibnja dolaze najveće tvrtke iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Mađarske koje proizvode vodu, predstavnici turističkog biznisa i globalnih tvrtki, banke, fondovi, ‘trend hunteri’
 ZAGREB - Postaje li voda nova nafta ili novo vino? Ili oboje? Zašto je prvi zagrebački aqua bar neslavno propao, dok biznisi pariškog, londonskog i njujorškog cvjetaju? Kada je riječ o čistoj vodi, Hrvatska je među rijetkim privilegiranim zemljama koja je ima u izoblju; zašto je voda u hrvatskim gradovima svejedno sve lošija, nezdravija neukusnija? Treba li piti vodu iz slavine, ili kupovati buteljiranu? Zašto jedne slovenske terme imaju više gostiju od svih hrvatskih toplica zajedno?
...Više o Ha_dva_o festivalu saznajte na http://www.h2o.hr/ (http://www.h2o.hr/)
 Radimir Čačić, potpredsjednik Vlade, još je prije izbora gospodarenje vodama svrstao među prioritete nove ekonomske politike. Dijelom je riječ o standardima koje Hrvatska mora zadovoljiti do kraja procesa pristupanja EU (riječ je prije svega o učinkovitom zbrinjavanju otpadnih voda), dijelom o činjenici da ogromne zalihe čiste vode Hrvatskoj otvaraju ogromne mogućnosti za rast ekonomije. Dosad su ostale neiskorištene zbog neznanja ili zbog, u najmanju ruku, prilično nerazumljivog odnosa vodećih struktura prema prirodnom resursu koji im oduvijek stoji na raspolaganju.
...Urbana infrastruktura, od odlučujuće važnosti za kvalitetu vode koja stiže u stanove građana, dosad je u velikoj mjeri išla na ruku proizvođačima buteljirane vode za piće. Što zbog nedostatka novca, što zbog aljkavosti, stari cjevovodi u mnogim urbanim središtima više ne zadovoljavaju standarde. Zagreb se tu pokazao kao europski izuzetak, jedan je od rijetkih europskih gradova u kojem je voda koja stiže “iz zida” i higijenski i okusom u potpunosti zadovoljavajuća na najvećem dijelu urbanog područja. Jadran je odavno okrenut proizvođačima konzumne vode, koji su tamo pronašli pouzdanu i čvrstu bazu za razvoj tržišta.
...
http://www.jutarnji.hr/ha_dva_o-waterfest--jutarnji-i-eph-dovode-najvaznije-tvrtke-na-prvi-summit-o-vodi-i-turizmu/1024684/ (http://www.jutarnji.hr/ha_dva_o-waterfest--jutarnji-i-eph-dovode-najvaznije-tvrtke-na-prvi-summit-o-vodi-i-turizmu/1024684/)
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Svibanj 19, 2012, 10:26:30 poslijepodne
Javni uvid u projekt izgradnje regionalnog vodovoda

17Svi Objavljeno u Novosti
 
U sklopu izrade studije izvodljivosti i aplikacije za prijavu projekta regionalnog vodoopskrbnog sustava istočnog dijela Zagrebačke županije–Zagreb istok za sufinanciranje putem fondova Europske Unije direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije d.o.o., 10. svibnja 2012. godine, objavljuje:
 
JAVNI UVID U PROJEKT IZGRADNJE REGIONALNOG VODOOPSKRBNOG SUSTAVA ISTOČNOG DIJELA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE–ZAGREB ISTOK
 
1. Objavljuje se javni uvid u projekt izgradnje regionalnog vodoopskrbnog sustava istočnog dijela Zagrebačke županije –Zagreb istok u trajanju od 30 (trideset) dana.
 
2. Javni uvid će se održati od 17. svibnja do 16. lipnja 2012. godine na sljedećim lokacijama:
 a) u prostorijama Grada Velika Gorica, Trg kralja Tomislava 34

 b) u prostorijama Grada Sv. Ivan Zelina, Trg Ante Starčevića 12
 c) u prostorijama Grada Dugo Selo , Josipa Zorića 1
 d) u prostorijama Grada Vrbovca, Trg Petra Zrinskog 9
 e) u prostorijama Grada Ivanić-Grada, Park hrvatskih branitelja 1
 
svakim radnim danom od 08.00 do 15.00 sati.
 
Uvid u projekt izgradnje regionalnog vodoopskrbnog sustava istočnog dijela Zagrebačke županije–Zagreb istok moguć je i putem web stranice www.viozz.hr (http://www.viozz.hr)
 
3. Javno izlaganje će se održati 22. svibnja 2012. godine u 17.00 sati u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica, Zagrebačka 37.
 
4. Zainteresirane osobe mogu dati prigovore na projekt izgradnje regionalnog vodoopskrbnog sustava istočnog dijela Zagrebačke županije–Zagreb istok najkasnije u roku od 8 (osam) dana od isteka roka iz točke 2., tj. do 06. srpnja 2012. godine.
 
Pisani prigovori, mišljenja, primjedbe i prijedlozi upisuju se u knjigu primjedbi na lokacijama na kojima se vrši javni uvid ili se dostavljaju poštom na adresu Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije, Prilaz baruna Filipovića 15 a, 10 000 Zagreb.
 
O prigovorima odlučuje Povjerenstvo za praćenja javnog uvida projekta izgradnje vodoopskrbnog sustava istočnog dijela Zagrebačke županije–Zagreb istok u roku od 30 dana.
 
Prigovori koji nisu čitko napisani, potpisani imenom i prezimenom, te s adresom podnositelja neće se razmatrati.
http://www.ivanic-grad.hr/index.php/javni-uvid-u-projekt-izgradnje-regionalnog-vodovoda/ (http://www.ivanic-grad.hr/index.php/javni-uvid-u-projekt-izgradnje-regionalnog-vodovoda/)

Medijska blokada.
Naslov: Odg: Voda
Autor: Jaguar - Svibanj 19, 2012, 11:26:57 poslijepodne
Nije u redu, sam sebi na ranu sol stavljati. ;D
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Svibanj 19, 2012, 11:40:50 poslijepodne
Studija Izvedivosti - Sažetak (pdf - 797 kB)
http://www.viozz.hr/dokumenti/01/Sazetak_studije.pdf (http://www.viozz.hr/dokumenti/01/Sazetak_studije.pdf)

Situacija vodocrpilišta Kosnica (pdf - 3,8 MB)
http://www.viozz.hr/dokumenti/01/Situacija-1_1000.pdf (http://www.viozz.hr/dokumenti/01/Situacija-1_1000.pdf)

Zagreb istok - studija izvodljivosti (pdf - 16,2 MB)
http://www.viozz.hr/dokumenti/01/2636_rvszz_zagreb_istok_studija_izvodljivosti_1_.pdf (http://www.viozz.hr/dokumenti/01/2636_rvszz_zagreb_istok_studija_izvodljivosti_1_.pdf)
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Svibanj 22, 2012, 11:21:10 poslijepodne
Ovo denes ni bilo javno izlaganje nek privatno, tri govoriju - tri glediju. 3:3.  :-\
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Svibanj 27, 2012, 11:10:35 poslijepodne
Naš grad nije dobio koncesiju za vodocrpilište Kosnica već je ona pripala zagrebačkoj županiji. Sada ste, koliko znamo, podigli tužbu, no, zašto niste reagirali ranije?

Barišić: Zanimljivo je kako određeni ljudi vole izokrenuti stvari u trenucima kako im odgovara. Čuo sam za prozivanje, a najglasniji u tome je gospodin Ivan Šuker, koji je bio član Vlade RH onoga trenutka kada je Vlada donijela rješenje da se koncesija za vodocrpilište daje Zagrebačkoj županiji. A mi smo kao Grad, odnosno naše poduzeće VG vodoopskrba poduzeli sve što smo mogli i to ima svoj slijed. Moram reći cijelu kronologiju. 27. lipnja 2007. Vg Vodoopskrba podnijela je zahtjev za dodjelu koncesije za zahvaćanje vode sa izvorišta Kosnica. Godinu dana kasnije poslana je požurnica za rješavanje navedenog predmeta, a 8. kolovoza 2008. poslano je i Očitovanje na dopis nadležnog Ministarstva uz prilaganje potrebne dokumentacije. 11. svibnja 2010., dakle dvije godine kasnije kako se ništa ne događa, Vodoopskrba šalje Dopis kojim ponovno traži očitovanje nadležnog Ministarstva o statusu zahtjeva za dodjelu koncesije. Uz dopis od 19. travnja 2011, šaljemo i kopiju katastarske situacije s ucrtanim lokacijama zdenaca na vodocrpilištu, zahtjev za osnivanje prava građenja na zemljištu radi dodjele koncesije te dopis Hrvatskim vodama za dostavu Elaborata o vodoistražnim radovima za zdence na vodocrpilištu Kosnica. 16. prosinca 2011. dolazi Rješenje Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva kojim se odbija zahtjev Vodoopskrbe za dodjelu koncesije. 13. siječnja 2012. Vodoopskrba podnosi upravnu tužbu Upravnom sudu u Zagrebu koju nam 19. ožujka odbacuju kao neosnovanu, a 23. ožujka poziv da se uredi tužba i tužbeni zahtjev što je i učinjeno 29. ožujka putem odvjetničkog ureda. To je cijela kronologija slučaja iz kojeg se vidi da se godinama pokušavala dobiti koncesija, a da ni sada od toga nismo odustali.

I što sada?

Barišić: Čekamo odluku suda i onda ćemo vidjeti kako ćemo postupati dalje. Postoji jedan kvalitetan prijedlog za sve, ali o njemu – kad bude jasno definiran.
http://www.gorica.hr/2012/05/barisic-gradani-su-mi-vazniji-od-politicara/#more-11837 (http://www.gorica.hr/2012/05/barisic-gradani-su-mi-vazniji-od-politicara/#more-11837)

Fantomska firma je v posedu se zemle i koncesije, projekt je predložen za financeranje z fonda EU... Ja bi predložil zujanje.
Naslov: Odg: Voda
Autor: Jaguar - Svibanj 28, 2012, 11:08:47 prijepodne
Neki su bili stalno na mesu, zato je trebalo cijelo crpilište vode, za žeđ ugasiti. ;D
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Svibanj 28, 2012, 11:50:16 poslijepodne
Mene ti ovo podseča na "po zakonu". On se sudi,tuži, kole, * , ... da bi se završilo kak da se niš ni dogodilo; isti izvođač dela a pocozali smo leto dan časa. VIOZZ ima se, mi nemamo niš a sad uletava jen kvalitetni predlog da se hite mrvice ze stola i masna kost da jem damo mira. Kak se na izlaganju moglo čuti VIOZZ z vodum z Kosnice, z ove strane Save, rešava probleme pitke vode z druge strane Save; Zg, Vrbovec, Dugo selo, Ivanić Grad, Sv. Ivan Zelina. A mi od te vode, naše, nemamo niš a spijemo nanje. Jel to opče naša voda? Il je to voda od Županije? Il Države? Evrope? Sveta? Svemira?
Postoji jedan kvalitetan prijedlog za sve, ali o njemu – kad bude jasno definiran.
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Lipanj 07, 2012, 11:57:34 poslijepodne
Gradski predstavnici s direktorom županijske tvrtke Vodoopskrba i odvodnja – potrebno definirati jedinstvenu ulaznu cijenu vode
http://www.dugoselo.hr/component/content/article/3-novosti/2317-gradski-predstavnici-s-direktorom-upanijske-tvrtke-vodoopskrba-i-odvodnja--potrebno-definirati-jedinstvenu-ulaznu-cijenu-vode.html (http://www.dugoselo.hr/component/content/article/3-novosti/2317-gradski-predstavnici-s-direktorom-upanijske-tvrtke-vodoopskrba-i-odvodnja--potrebno-definirati-jedinstvenu-ulaznu-cijenu-vode.html)
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Srpanj 02, 2012, 05:42:27 poslijepodne
LEGALIZACIJA PRIKLJUČAKA
Na vodovod se priključuje pet puta više korisnika
Prema procjenama ViO-a u Zagrebu ima oko 15.000 ilegalnih priključaka koji godišnje potroše vode u vrijednosti oko 30 milijuna kuna
Unatoč krizi i zastoju u stanogradnji ne pada broj novosklopljenih ugovora za usluge vodovoda i kanalizacije, štoviše brojka raste. Do kraja prošlog tjedan sklopljeno je 1040 ugovora, a do sada je godišnji prosjek bio između 700 i 800 priključaka. Kako su nam rekli u Holdingu, procjenjuju da će se ove godine sklopiti pet puta više ugovora nego prošle godine. Razlog ovom porastu je u legalizaciji bespravnih korisnika.
...Ilegalci troše 15 posto vode u Zagrebu
 - Osim 2880 korisnika koje su plaćali potrošnju, ali nisu platili priključak, naši timovi su do sada otkrili 1460 ilegalnih potrošača. Ono što je važno napomenuti jest da su i sami građani shvatili da se taj problem može i mora riješiti te se sami javljaju u podružnicu Vodoopskrba i odvodnja - rekao je Kovačević i nastavio :
 - Ono što je najvažnije je da je uspostavljen sustav koji onemogućava spajanje novih ilegalnih korisnika.
 Prema procjenama ViO-a, u Zagrebu ima oko 15.000 ilegalnih priključaka koji godišnje potroše vode u vrijednosti oko 30 milijuna kuna. Ovaj trošak se računa pod gubitke u mreži. U ViO-u navode kako predviđaju da će se naplatom te potrošnje gubici automatski smanjiti za 15 posto. ...
http://www.zagrebancija.com/hr-aktualnosti/na-vodovod-se-prikljucuje-pet-puta-vise-korisnika_318774 (http://www.zagrebancija.com/hr-aktualnosti/na-vodovod-se-prikljucuje-pet-puta-vise-korisnika_318774)
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Srpanj 05, 2012, 11:29:05 poslijepodne
UREĐEN PLATO VODOCRPILIŠTA
Kosnica će vodom snabdijevati 33.000 kućanstava
Ispitivanja su pokazala da je kvaliteta vode s vodocrpilišta Kosnica zadovoljavajuća, a projekt je kandididiran za sredstva Europske unije
...Ishođeno je svih pet pravomoćnih građevinskih dozvola za realizaciju vodocrpilišta, a dosad je realizirana jedna u što je županija uložila gotovo 24 milijuna kuna. Predviđa se da bi vodocrpilište trebalo profunkcionirati do 2018. godine.
 - S ovog crpilišta se planira u istočnom dijelu Zagrebačke županije snabdijevati oko devet milijuna prostornih metara vode za 33.000 kućanstava istočnog dijela županije, četiri distributivna područja Dugo Selo, Vrbovec, Ivanić i Zelina, a ostatak se može koristiti i za Grad Zagreb ako bude potreba - rekao je Marijan Marunica, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije
...ovaj projekt znači pitku vodu na području na kojem živi 105 tisuća stanovnika.
 
...Župan je prokomentirao i negodovanje velikogoričke oporbe zbog toga što je vodocrpilište prepušteno na upravljanje županijskoj tvrtki, a ne velikogoričkoj Vodoopskrbi.
 
- Zagrebačka županije je i Velika Gorica, mi kad smo govorili o ovom projektu, govorili smo o projektu županije, a čini mi se onda i projektu koji se odnosi na Veliku Goricu. Od početka smo razgovarali i s Gradom Velikom Goricom i Gradom Zagrebom jer količine vode koje su istražnim radovima dokazane zadovoljavaju ne samo ovaj dio o kojem smo govorili, regionalni vodoopskrbni sustav istočnog dijela županije, nego su to količine i za Veliku goricu i za Grad Zagreb. Razgovori su i dalje u tijeku i ja se nadam da će se postići određeni sporazum - istaknuo je Kožić.
http://www.zagrebancija.com/hr-zupanija/kosnica-ce-vodom-snabdijevati-33000-kucanstava_318813 (http://www.zagrebancija.com/hr-zupanija/kosnica-ce-vodom-snabdijevati-33000-kucanstava_318813)

Velikogoričke oporbe!!? A Vlasti ništa?
Dražene..?
Kaj se kuva?
Naslov: Odg: Voda
Autor: Jaguar - Srpanj 05, 2012, 11:53:02 poslijepodne
A Vlasti ništa?


Vlasta se prepustila! ;D
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Kolovoz 20, 2012, 10:55:38 poslijepodne
Presušila 23 potoka

Suša koja u Hrvatskoj traje već više od sedamnaest mjeseci nije zaobišla ni Zagreb. Koliko je stanje teško, pokazuje podatak da su ovaj mjesec na mjernoj stanici Zagreb-Grič pale samo 0,4 litre kiše po četvornom metru, a kolovoški prosjek padalina na zagrebačkom području iznosi čak 88 litara po četvornome metru. Od 31 sljemenskog potoka sedam je potpuno presušilo, uključujući potoke Kustošak, Črnomerec i Vrapčak. Od 52 zagrebačka potoka presušila su 23, a u preostalih 29 bitno je smanjen dotok vode.
 
Žedna zemlja užegla od sunca "krasi" korita zagrebačkih potoka, a vrućina u kombinaciji s prašinom potjerala je s ulica ionako malobrojno stanovništvo koje je u kolovozu ostalo u praznom gradu.
 
Požutjela stabla

– Oko 25 posto lišća stradalo je prijevremeno zbog posljedica suša. Vatrogasno-interventnim mjerama pokušavamo spasiti što se spasiti da, ali prave posljedice tek će se vidjeti – kaže Ivica Toljan, direktor Zrinjevca. Većina drvoreda po gradu već je poprimilo žutu boju, evocirajući jesen do koje ima još više od mjesec dana, a Zrinjevac kaže kako nisu u mogućnosti zalijevati sve površine jer je to nemoguće.
 
– Osim Lenucijeve potkove i još nekih površina koje su pokrivene optimalnim sustavom navodnjavanja, kako bi se zadržala potrebna količina vlage u tlu, zalijevamo cvjetnjake i mlade nasade koji su najugroženiji. Voda je predragocjena da bismo se razbacivali njome – kaže Toljan. Zrinjevac za zalijevanje koristi tehnološku vodu iz posebno priređenih bunara, koje se u pet cisterni koriste za navodnjavanje zelenih gradskih površina. Suša je utjecala i na te bunare, kojima je također smanjen kapacitet, pa se s vodom barata oprezno kako i oni ne bi presušili.
 
Niski vodostaj
 
Vodostaj Save gotovo je tri metra manji nego obično, a to se odražava i na dubinu Bundeka i Jaruna, no nije ugrožena kvaliteta vode.
 
– Voda jezera za kupanje redovito se kontrolira i do sada su nalazi pokazali da je voda dobra za kupanje – kaže Andrea Šimag iz Upravljanja sportskim objektima. Osim biljnog i vodnog svijeta, ugrožene su i divlje i domaće životinje koje žive po zagrebačkim ulicama i parkovima.
 
– Svake godine apeliramo da se tijekom ljeta ostavi voda za ptice i ostale životinje. No, zbog dugotrajne suše ove godine stanje je još gore. Jedno je priroda, a drugo grad gdje životinje ovise o pomoći ljudi – kaže Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja. [večernji list]
http://novi-zagreb.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=5248&Itemid=1 (http://novi-zagreb.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=5248&Itemid=1)
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Prosinac 30, 2012, 11:15:19 poslijepodne
po meni to nije ekološki raditi u blizini jezera čiče koje je jedan od najvecih rezervara pitke vode u ovom kraju.
Ova ti ne stoji, nekaj si pobrkal. Se ove šudrane su rak rana za zalihe pitke vode jel onečiščejne dolazi direktno v kontakt z vodum, bez filtreranja. Tak da teško tu vodu moreš smatrati pitkum. Na "naše" šudrane su 2-3 plovni bageri čiji se pogon i prenos mora podmazivati, višek maziva- zna se- buč. Nedaj bože da imaju kakve hidraulike jel se onda količina ulja "v opticaju" drastično povečava. Si transporteri se moraju mazati (do maže taj i vozi). Velkom je imal svoju benzinsku, takoreči, na obale šudrane, dve asfaltne baze su tu (jel delaju- neam pojma), održavanje mehanizacije Velkoma solidnoga i Velkoma goričkoga, + Hidrel (neznam kaj oni imaju), prečistač otpadne vode (kaj se pri velikemi oborinami zove prepuščač, jel niš ne čisti, pak da ga "vudri grom" mora s/pustiti "direktno"). Jel znaš kaj se događa z muljem z prečistača?

mislio sam u budučnosti ne trenutno koliko ja znam Beus je na 30  sjednici detaljno govoril o jezeru kod rasprave o planu detaljnom uređenju jezera i naglasil da je to u budučnosti rezevni kapacitet za opskrbu vodom i kao da jezero treba spojit sa odrom da bi voda cirkulirala
"S jedne strane imamo činjenicu da se radi o najvećem, ili barem tako kažu, najvećem rezervoaru pitke vode u kontinentalnoj Hrvatskoj."
Ja sem čul drukčiju teoriju o "rak rane za podzemne vode" pred 10-15 let. Treba bi sejeno pitati struku...
Nis stručnjak ali ja ju (nijenu površinsku) nebi pil.

...Druga komparativna prednost Velike Gorice je pitka voda, odnosno nafta 21. stoljeca. Iz vodocrpilista «Velika Gorica» se opskrbljuje kompletna Velika Gorica i velikim dijelom grad Zagreb. Vodocrpiliste Crnkovec je u fazi projektiranja, a docent Pribicevic posebno ukazuje na podzemnu lokaciju vode u Velikoj Buni. Radi se o velikom prirodnom rezervoaru vode, koje je poznato u znanstvenim krugovima, ali se jos treba izvrsiti ispitivanja zdravstvene ispravnosti. Buduci da je nalaziste na velikoj dubini, ocekuje se da je voda kvalitetna, pa bi Velika Gorica svoje potrebe za vodom rijesila u sljedecih stotinjak godina, a i izvoz bi bio izvjestan.
...clan Gradskog odbora SDP-a, dr. sc. Bosko Pribicevic je govorio o problematici prostornog uredenja, mineralnih sirovina i vode u Velikoj Gorici
GT, br.262 11/2004
Naslov: Odg: Voda
Autor: Jaguar - Prosinac 30, 2012, 11:28:15 poslijepodne
Idealno za golf terene. ;)
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Prosinac 31, 2012, 09:00:24 prijepodne
I mene je to zašlo v oko.
Naslov: Odg: Voda
Autor: Tazika - Siječanj 14, 2013, 05:12:54 poslijepodne
Evo i vodenih vesti sa drugoga kraja Vukomerečkih Gorica, tu pri Pisarovini:

Ovo leto je presušil potok Velika, stariji ljudi vele da toga nigdar ni bilo :(

Ali i kad su jesenas kiše padale, nivo voda u bunarima se smanjivao.

Ponekad svrnem u Zavod za zaštitu zdravlja pa odem na odjel za vode, i tam mi žalosno vele da se sve podzemne vode povlače, svake godine sve jače, kod nas kao i u celoj Evropi.
I da neznaju kaj bu z nami bilo :(

Mnogi se u bregima iznad Velike priključuju na vodovod, jer im bunari presušuju.

U ovih 6-7 let kolko sam ovde presušila su 2 lepa izvora. Jednog sam čistila, sve po uputama kak se to dela, ali ni pomoglo. A to je bil glavni izvor moga zaseoka.

Inače u Vukomerečkim Goricama je posljednja čista voda u Sjevernoj Hrvatskoj :)
Tak mi vele u Zavodu.
U Turopolju da su svi bunari zagađeni (od umetnih gnojiva, od prometa...), Sleme celo zagađeno, drugdje isto.

Odnesla sam im uzorke vode iz svog i susednih bunara: divili su se vodi! Već dugo nisu tak čistu i zdravu vodu videli :)

a za vodu iz potoka Velike su mi rekli: zoološki vrt! - tolko bakterija i svega ima!
Ali ak krave piju, i srne piju i pajceki, oni su se itak već navikli i ne smeta im uopće. Nek se otuširamo kad dojdemo doma, ak smo se kupali u Velikoj, ali da baš i ne smeta.
Naslov: Odg: BiH najbogatija vodom na Balkanu, Srbija najsiromašnija
Autor: kuntakinte - Veljača 17, 2013, 12:18:58 prijepodne
BiH najbogatija vodom na Balkanu, Srbija najsiromašnija
 SARAJEVO - Voda je postala jedan od najznačajnijih strateških resursa u svijetu i “nafta 21. vijeka”. Prema nekim procjenama, u budućnosti bi se mogli voditi i ratovi zbog voda i vodnih resursa. Novinari agencije Anadolija istražili su stanje u vezi sa vodnim bogatstvima ...
...  zemalja u jugoistočnoj Evropi i ostatku svijeta i saznali su da je Bosna i Hercegovina najbogatija vodom u regiji, a da je Srbija najsiromašnija.
 
Prema podacima Svjetske banke (WB) za 2012. godinu, koji tematiziraju obnovljive izvore pitke vode, Bosna i Hercegovina je zemlja sa najvećim količinama pitke vode po glavi stanovnika. BiH je sa 9,461 kubnih metara pitke vode po glavi stanovnika prva u regiiji i sedma u Evropi. BiH je po vodnim resursima bogatija od mnogih zemalja svijeta uključujući Kinu, Francusku, Njemačku, Japan i Sjedinjene Američke Države.
 Usporedbe radi, BiH je sedam puta bogatija od Njemačke prema obnovljivim izvorima pitke vode.
 
U regiji jugoistočne Evrope, odmah poslije BiH je Hrvatska koja ima 8,555 kubnih metara vode po glavi stanovnika. Slijedi Albanija gdje je prema podacima Svjetske banke zabilježeno 8,364 kubnih metara pitke vode po glavi stanovnika. Na samom začelju su Makedonija sa 2,616 kubnih metara i Srbija sa 1,158 kubnih metara pitke vode po glavi stanovnika.
 Prema ovim podacima, BiH je u oblasti obnovljivih izvora pitke vode oko sedam puta bogatija od susjedne Srbije.
...Od zemalja u široj regiji, nakon BiH najbogatija vodama je Slovenija sa 9,098 kubnih metara po glavi stanovnika, a slijede Turska sa 3,083, Bugarska sa 2,809 i Slovačka sa 2,316 kubnih metara pitke vode po glavi stanovnika.
 
Posmatrano prema evropskim zemljama, Island je sa 532,915 kubnih metara pitke vode zemlja najbogatija vodnim resursima, a slijede Norveška sa oko 77,000, Finska 19,500 i Švedska sa oko 18,000 kubnih metara pitke vode po stanovniku.
 S druge strane, evropska zemlja sa najoskudnijim vodnim kapacitetima je Malta gdje se nalazi samo 121 kubnih metara po glavi stanovnika, a slijede Moldavija sa 281, Holandija 659 i Kipar sa 699 kubnih metara pitke vode po glavi stanovnika.
 
Posmatrano na globalnom nivou, poslije Islanda koji je najbogatiji po pitkim vodama, slijedi Gvajana sa 318,766, Surinam sa oko 166,000 i Papua Nova Gvineja sa oko 115,000 kubnih metara pitke vode po glavi stanovnika.
 S druge strane, najsiromašnija zemlja po vodnim resursima u svijetu je Bahrein gdje se nalaze samo 3 kubna metra pitke vode po glavi stanovnika, a slijede Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) sa 19, Egipat 22, Katar 30 i Saudijska Arabija sa 85 kubnih metara pitke vode po glavi stanovnika.
...Rezultati istraživanja Svjetske banke koji tematiziraju obnovljive izvore pitkih voda sakupljeni su na osnovu izmjerenih količina unutrašnjih riječnih tokova i podzemnih voda u određenoj državi.
(Viejsti.ba/Anadolija)
http://haler.blogger.ba (http://haler.blogger.ba)
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Ožujak 15, 2013, 12:12:07 prijepodne
Akcija besplatne analize vode u Zagrebačkoj županiji
 Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije od 18. do 21. ožujka 2013. godine, u svim gradovima na području Županije, vršit će besplatnu analizu vode za piće za građane. Akcija se provodi u povodu obilježavanja Svjetskog dana zaštite voda. ...
http://www.zagrebacka-zupanija.hr/vijesti?year=2013&id=2557 (http://www.zagrebacka-zupanija.hr/vijesti?year=2013&id=2557)
Naslov: Odg: Voda
Autor: Tazika - Ožujak 17, 2013, 09:52:29 prijepodne
Hvala na obavijesti, Kunta!

Onda, nosimo naše vode na analizu?

Samo da vam kažem kako sam lani pitala šeficu odjela za vode Zavoda za javno zdravstvo GRADA Zagreba (ovo nudi Zzjz zagrebačke ŽUPANIJE) da mi kaže upute kako da očistim/steriliziram neku bocu u kojoj ću donijeti uzorak, i rekla mi je da se u kućnoj radinosti nikako nemože dovoljno dobro sterilizirati boca a da to nebi utjecalo na rezultate analize, i da prvo trebam doći na Zavod po steriliziranu bocu i upute kako ću uzeti uzorak a onda to donijeti u Zzjzgz-a.

Upute su otprilike bile ovakve: ako uzimam vodu iz pipe/slavine, prvo trebam s upaljačem preći preko otvora za vodu, zatim pustiti najjači mlaz minutu ili 5 (zaboravih), onda otčepim njihovu bocu, nalijem, začepim. Ako uzimam vodu iz bunara, tada ne umočim bocu unutra nego iz kante izlijem vodu u bocu.

Ako netko želi dati vodu na analizu, savjetujem da prvo nazove odjel za vode na Zzjzzž i pita za upute.

Jučer sam negdje pročitala, a sada ne mogu pronaći gdje, kako je neka od institucija na svjetskom vrhu (ma koja li je nadležna za ljudska prava?) sa popisa ljudskih prava MAKNULA PRAVO ČOVJEKA NA (PITKU) VODU.

Tek toliko da se zna.

I da se zna zašto je EU toliko navalila da nas primi u članstvo. I to po mogućnosti obespravljene, prezadužene i sasvim osiromašene.
Naslov: Odg: Voda
Autor: Zagorec BP - Ožujak 17, 2013, 10:39:24 prijepodne
U njemačkom parlamentu su izglasali da voda više nije ljudsko pravo.

http://www.forumgorica.com/politika/voda-da-li-je-to-ljudsko-pravo-i-u-hrvatskoj/msg50353/#msg50353 (http://www.forumgorica.com/politika/voda-da-li-je-to-ljudsko-pravo-i-u-hrvatskoj/msg50353/#msg50353)

http://www.dnevno.hr/vijesti/novac/80903-kapital-u-ratu-za-vodu-njemacka-vodu-izbacila-s-liste-ljudskih-prava-hrvatsku-pritisce-ek.html (http://www.dnevno.hr/vijesti/novac/80903-kapital-u-ratu-za-vodu-njemacka-vodu-izbacila-s-liste-ljudskih-prava-hrvatsku-pritisce-ek.html)
Naslov: Odg: Voda
Autor: Tazika - Ožujak 17, 2013, 10:44:09 prijepodne
Je :(, sad sam baš vidjela da je netko postavio posebnu temu o tome.
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Ožujak 17, 2013, 03:17:54 poslijepodne
Onda, nosimo naše vode na analizu?
Citat:
Uzorci vode koji se predaju u područnim higijensko-epidemiološkim službama, u Domovima zdravlja, trebaju biti predani u vremenu od 7:30 do 9:30 sati. Nalazi se preuzimaju na istom mjestu gdje su i predani uzorci od 2. do 5. travnja 2013. godine.
Most, ak nem delal... RV jem je malo...
Naslov: Odg: Hoće li nas EU prisiliti na privatizaciju voda?
Autor: kuntakinte - Ožujak 26, 2013, 07:46:10 poslijepodne
Hoće li nas EU prisiliti na privatizaciju voda?
http://www.4dportal.com/hr/politika/3333-hoce-li-nas-eu-prisiliti-na-privatizaciju-voda (http://www.4dportal.com/hr/politika/3333-hoce-li-nas-eu-prisiliti-na-privatizaciju-voda)

19.02.2013
Prinudna privatizacija voda?
 Općine i brojna udruženja građana protestiraju protiv novih propisa Europske unije, kojima se regulira opskrba vodom u Njemačkoj. Nove odredbe će dovesti možda do prinudne privatizacije.
http://www.dw.de/prinudna-privatizacija-voda/a-16607597 (http://www.dw.de/prinudna-privatizacija-voda/a-16607597)

22.03.2013
Borba za vodu - protiv pohlepe i Europske komisije
 22. ožujka se slavi kao Međunarodni dan vode. To nije samo briga mnogih ljudi trećeg svijeta, nego i građani Europe su prisiljeni braniti svoju vodoopskrbu od pohlepe "investitora" i privatizacije kakvu želi EK.
...Čini se zato itekako potrebnim podržati građansku inicijativu Right 2 Water koja do konca roka, ovog rujna, želi sakupiti dva milijuna potpisa. Građani Hrvatske to još ne mogu učiniti - skupljaju se potpisi samo građana Europske unije.
http://www.dw.de/borba-za-vodu-protiv-pohlepe-i-europske-komisije/a-16687765 (http://www.dw.de/borba-za-vodu-protiv-pohlepe-i-europske-komisije/a-16687765)
Naslov: Odg: Voda
Autor: Tazika - Ožujak 30, 2013, 03:02:08 poslijepodne
Mene brine ideja o porezu na bunare, za kojeg sam čula da već postoji u nekim općinama Hrvatske: 1 000 kuna po bunaru godišnje :(

Znači tko ne želi ili ne može plaćati to što ima bunare, pogotovo stare, taj će ih zatrpavati, ili kaj?

Nemrem sad pronać gdje sam to čitala: da smijemo imati bunare do 10 metara duboke, zemlja dublja od 10 metara ispod naših kuća i imanja je opet državna >:D

sjetila sam se gdje, ali sada ne mogu izguglati: obitelj u Istri ima u posjedu duboku pećinu ispod svoga dvorišta, ali za iskorištavanje na bilo koji način trebaju dozvolu od države, zato jer je špilja dublja od tih 10 metara, koliko nam "vrijedi" naše privatno vlasništvo :(

Kako su krenuli sa porezima, plaćat ćemo vlastitu vodu i vlastite kuće i zemlju kao da ih imamo u najmu, i to skupom najmu. Ili kao da smo u otplati. Čim to nebudemo mogli, ode djedovina bankama, da si naplate "dug".
Naslov: Odg: Hoće li nas EU prisiliti na privatizaciju voda?
Autor: Tazika - Ožujak 30, 2013, 03:23:48 poslijepodne
Hoće li nas EU prisiliti na privatizaciju voda?
http://www.4dportal.com/hr/politika/3333-hoce-li-nas-eu-prisiliti-na-privatizaciju-voda (http://www.4dportal.com/hr/politika/3333-hoce-li-nas-eu-prisiliti-na-privatizaciju-voda)

Ima krajeva gdje smo već bili prisiljeni na privatizaciju društvenog vodovoda: otok Krk.
Najednom se "moralo privatizirati" vodovod, odnekud se pojavio "najbolji ponuđač", odjedamput je netko mogao "prodati" društveni vodovod i tako je on dobio "vlasnika".
Na cijevima koje su naši djedovi i bake sami kupili i sami postavili kako bi doveli vodu od izvora iznad mjesta prvo do nekoliko česmi na trgovima, a zatim i u svaku kuću, pojavili su se satovi, a u kastlićima računi. I to veliki!!! Mi "vikendaši", koji dolazimo samo na ljetovanje, moramo plaćati vodovod svaki mjesec bili tamo ne bili, ako ne platimo 3 mjeseca onda sat nestane a voda nam je isključena, pa moramo plaćati ponovno postavljanje sata i ponovno uključenje. Nakon što smo se svi "nataknuli" i došli na more u naše privatne kuće BEZ vode, platili skoro hiljadu kuna i čekali danima da ju uključe, počeli smo redovito plaćati otimačima.

Naime ne postoji više mogućnost da, kao u vrijeme moga djetinjstva, uzmemo kante i odemo na česmu po vodu - česme su isključene i plombirane, "za našu sigurnost".
Ne može se više ni popeti iznad mjesta na izvore - iznad oba izvora sagrađene su betonske kućice sa metalnim vratima dobro zaključanima: isključili su izvor :o

Nigdje ni kapi vode u kraju naseljenom oko izvora slatke vode!!! :o

Pa ti plaćaj lokalnom  8) ako ne želiš krepat kad ideš u svoju kuću na more >:D

Ako su mogli tamo, mogu svugdje - sve po zakonu.

Ljudi su rasprodali svoje ovce, još samo jedan čovjek, valjda iz inata, sa magarcem gore nosi bačve vode (iz svoje skupe slavine sa satom) jer ovce više nemaju gdje piti vodu na onim plombiranim izvorima.
A sa brda silaze zmije, svako malo čuješ vrisak iz nečije kuhinje ili kupaonice, kad otvori vrata i nađe zmiju unutra - a što da rade, traže vodu tamo gdje je još jedino ima...

Malo jesam proširila, zato da se zna što nas očekuje...

Ako se sjećate kako smo u školi učili: jedina otočka rijeka koja nikad ne presušuje je Vela Rika na otoku Krku - prekrižite to znanje, tamo postoji samo presušilo korito.
Ili ga proširite: radnici privatiziranoga vodovoda kažu da rijeka u planini izvire bogato, kako je i uvijek izvirala, ali odmah je preusmjerena u cijevi koje vode u rezervoare, do zadnje kapi.
To su nam isplanirali.
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Ožujak 30, 2013, 04:38:44 poslijepodne
Voda poskupjela - četiri puta!
 Privatizacija vodovoda Londona je završila - potpunim fjaskom
To će rado potvrditi i Humberto Brito iz portugalskoga gradića Pasos de Fereire. I ta komuna je "otvorila tržište" svoje vodoopskrbe i privatizirala svoj vodovod. Rezultat je, svjedoči Brito, prava katastrofa: voda je u kratko vrijeme poskupjela za 400% - i sve veći račun stiže svake godine!
 I Velika Britanija je, u svojedobnoj poplavi privatizacije za vrijeme konzervativnih vlada, privatizirala i vodoopskrbu. Najveći sustav vodovoda, Thames Water koji opskrbljuje i metropolu Londona, dopao je šaka njemačkom energetskom koncernu RWE. To mu baš ne služi na čast, jer je i voda u Londonu poskupjela za gotovo 150% - i čitava priča je završila da je vodovod vraćen u javno vlasništvo. Jer makar je RWE izvlačio milijune dobiti, sustav vodovoda je postao toliko dotrajao da je već bila ugrožena i sama vodoopskrba.
 Zašto onda Bruxelles ustraje na planovima privatizacije? Nema sumnje, pod maskom mjera štednje se tu provode i sasvim jasni interesi međunarodnih koncerna koji tu vide sjajnu priliku za sigurnu zaradu. Tako se i u jednom Nestleu zalažu za privatizaciju vodovoda kako bi "građani uvidjeli vrijednost vode koju piju".
http://www.dw.de/borba-za-vodu-protiv-pohlepe-i-europske-komisije/a-16687765 (http://www.dw.de/borba-za-vodu-protiv-pohlepe-i-europske-komisije/a-16687765)

Argument je jasan. Konkurencija je preduvjet za fer poslovanje i od nje koristi imaju prije svega potrošači - jer usluge postaju bolje i jeftinije. Tako potrebu za novim pravilima obrazlaže Europska komisija. Propisi reguliraju podjelu koncesija. Do sada je opskrba vodom u Njemačkoj bila u nadležnosti općina. One su jamčile opskrbu svim građanima, ali i poduzećima u određenoj regiji. Sada bi se moglo promijeniti. Gospodarenje vodom bi ubuduće moglo završiti rukama privatnika.
 Profit diktira tempo
 Cilj zaokreta u politici dodjele koncesija na razini Europske unije je usklađivanje pravila svih zemalja članica, a vodoopskrba je samo jedan u nizu sektora koje ona pogađa. Naime, Europska komisija je još krajem 2011. definirala propise o kojima će se u ožujku ove godine izjasniti zastupnici Europskog parlamenta. Općine protestiruju, inzistiraju na pravu samoupravljanja, ne žele da im Europska komisija "šefuje" u vlastitom dvorištu. Njihov argument je jednostava: vodoprivreda mora biti prilagođena regionalnim (lokalnim) uvjetima.
 „Sa strujom je lako, vodu ne možete miješati“, kaže Hans-Joachim Reck, izvršni direktor Udruženja komunalnih poduzeća u Njemačkoj. On smatra da će održavanje higijenskih standarda u procesu privatizacije vodovodnog sektora biti narušeno. „Gdje god je vodoopskrba u Europi privatizirana, građani su imali loša iskustva“, kaže Reck i navodi primjer Pariza, u kojem je vodoprivreda ponovo (nakon privatizacije) vraćena u sklop javnog sektora - upravo zbog manjkave kvalitete vode.
 I Mathias Ladstätter, stručnjak za vodoprivredu i suradnik sindikata Ver.di ne vidi logiku u novim pravilima u dodjeli koncesija. Navodi primjer Berlina, gde je jedan dio sektora krajem 90-tih godina privatiziran. Svi su očekivali da će privatizacija dovesti do nižih cijena. Dogodilo se potpuno suprotno, cijene su u glavnom gradu Njemačke konstantno rasle, podseća Ladstätter u razgovoru za DW:
 
Hrvatska cijena prirode
 Ekološka svijest javnosti i naročito državne vlasti presporo se razvija u odnosu na pritisak kapitala koji prirodne resurse doživljava prvenstveno kao još jednu dobru priliku za stjecanje profita. (15.08.2012)

 
„Do današnjeg dana su usluge u tom sektoru poskupjele za više od 30 posto. Od toga najmanje šest do deset posto predstavlja čisti profit od privatizacije, od koje u vodoprivredi Berlina nije ostalo ništa.“ Umesto da vode računa o infrastrukturi vodovoda, poduzeća su brinula o profitu. S druge strane, općine nisu fokusirane na zaradu, one nemaju drugi interes, nego da vode računa o potrebama svojih građana."
 Najekstremniji slučaj neuspjele privatizacije vodovoda je prema mišljenju Evelyn Gebhardt, zastupnice Socijaldemokratske stranke (SPD) u Europskom parlamentu, grad London. Tamo je oko 40 posto raspoložive vode završavalo u zemljištu, jer nadležno poduzeće nije htelo investirati u zamjenu vodovodnih cevi.
...U drugim državama Europske unije nije tako, zbog čega su mnoge općine u Nemačkoj u nezavidnom položaju, smatra Gebhardt. Privatizacija nije sporna, tvrdi političarka SPD-a, ali samo s „jasnim, održivim kriterijima“. „Posao ne bi trebao dobiti onaj tko ima najpovoljniju ponudu, već onaj tko jamči kvalitetu.“
http://www.dw.de/prinudna-privatizacija-voda/a-16607597 (http://www.dw.de/prinudna-privatizacija-voda/a-16607597)

Evo malo reprize, a kaj reči.
Jel ima kakova rupa v zakonu?
Da se samo setim "privatizacije" Velkoma i komunalne infrastrukture...

Nigdje ni kapi vode u kraju naseljenom oko izvora slatke vode!!! :o
...Ljudi su rasprodali svoje ovce, još samo jedan čovjek, valjda iz inata, sa magarcem gore nosi bačve vode (iz svoje skupe slavine sa satom) jer ovce više nemaju gdje piti vodu na onim plombiranim izvorima.
A sa brda silaze zmije, svako malo čuješ vrisak iz nečije kuhinje ili kupaonice, kad otvori vrata i nađe zmiju unutra - a što da rade, traže vodu tamo gdje je još jedino ima...
Ovo je poražavajuče... Bez alternative, moreš krepati.
Po zakonu!
Naslov: Odg: Voda
Autor: kuntakinte - Studeni 04, 2014, 11:59:46 poslijepodne
"Voda nije na prodaju": Deseci tisuća Iraca na ulicama protiv novog poreza na vodu
...Irska je potpisala povećanje cijena vode u sklopu uvođenja mjera štednje na koje su morali pristati kako bi od MMF-a i EU dobili kredit za spašavanje ekonomije. ...
http://www.advance.hr/vijesti/voda-nije-na-prodaju-deseci-tisuca-iraca-na-ulicama-protiv-novog-poreza-na-vodu/ (http://www.advance.hr/vijesti/voda-nije-na-prodaju-deseci-tisuca-iraca-na-ulicama-protiv-novog-poreza-na-vodu/)