Velika Gorica - neovisni forum

Tehnika narodu => Internet i računala => Autor teme: kuntakinte - Studeni 11, 2014, 12:38:57 prijepodne

Naslov: Messenger FireChat
Autor: kuntakinte - Studeni 11, 2014, 12:38:57 prijepodne
Revolucionarni messenger: 'Sve se događa u aplikaciji'
 Messenger FireChat , koji je osmislio i razvio ruski matematičar Stanislav Šalunov, koristio se u uličnim protestima na Tajvanu, u Iraku i sada u Hong Kongu. No, aplikacija je namijenjena unapređenju komunikacije među ljudima, a ne organizaciji revolucija, izjavljuje Šalunov za Ruski vjesnik.
 Na masovnim protestima u Hong Kongu koji upravo traju studenti koriste messenger FireChat, aplikaciju koja radi bez potrebe za vezom na javni internet. Razvio ga je diplomant Moskovskog državnog sveučilišta Stanislav Šalunov i start-up baziran u San Franciscu Open Garden. Umjesto da se oslanja na centralni server, aplikacija radi na temelju peer-to-peer "mesh networkinga" koji se spaja s mobitelima u svojoj blizini koristeći Bluetooth i Wi-Fi. Jačina mreže raste što je više ljudi koristi u neposrednoj blizini, što je čini idealnom za korištenje u grupama prosvjednika.
...
http://hr.rbth.com/science/2014/11/08/revolucionarni_messenger_sve_se_dogada_u_aplikaciji_31089.html (http://hr.rbth.com/science/2014/11/08/revolucionarni_messenger_sve_se_dogada_u_aplikaciji_31089.html)