Autor Tema: Nove plinske boce  (Posjeta: 33245 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ivana_vg

 • Iskusni član
 • ****
 • Postova: 252
 • Spol: Ženski
Nove plinske boce
« : Siječanj 12, 2010, 10:54:23 prijepodne »
Ovak, zanima  me  jel tko od  Vas nabavio novu plinsku  bocu? 
I dali uopće planirate kupiti?
Zamjena je  200 kn,  i  još   92 kn  za  plin. 
znači sveukupno  292 kn. 
Nije li to pljačka?

Offline Newbie

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 1047
 • Spol: Muški
 • Stručnjak za potpuno nevažne stvari
Odg: Nove plinske boce
« Odgovori #1 : Siječanj 12, 2010, 11:41:15 prijepodne »
Kako mislis zamjena je 200 kn? Ili si mislila da kad kupujes bocu kosta 200 kn?

Bilaj

 • Gost
Odg: Nove plinske boce
« Odgovori #2 : Siječanj 12, 2010, 11:45:38 prijepodne »
A da probaš naći u oglasnicima stare plinske boce od ljudi koji su prešli na gradski plin?

De Loren

 • Gost
Odg: Nove plinske boce
« Odgovori #3 : Siječanj 12, 2010, 11:53:47 prijepodne »
Ivana je dobro postavila pitanje, a vi joj krivo odgovarate ... nekome je palo na pamet da bi se sadašnje plinske boce mogle zamijeniti za nove, lakše, ekonomičnije i izdržljivije, ali da bi je "imali" uz povrat stare, treba doplatiti još 200 kn ...

Bilaj

 • Gost
Odg: Nove plinske boce
« Odgovori #4 : Siječanj 12, 2010, 12:03:26 poslijepodne »
Kaj postoje različite boce?
Ja sam mislio da su sve one iste?

Kaj se onda stare prestaju proizvoditi, odnosno prodavati?

shaka zulu

 • Gost
Odg: Nove plinske boce
« Odgovori #5 : Siječanj 12, 2010, 12:08:44 poslijepodne »
 Proplin uvodi nove kompozitne plinske boce
 
Inina tvrtka PROplin d.o.o., vodeći distributer propan-butan plina u Republici Hrvatskoj (plin u bocama, mali spremnici i autoplin), najavljuje novi proizvod na tržištu – kompozitne propan-butan boce.


 
Za razliku od dosadašnjih čeličnih, kod novih se boca radi o potpuno novom, visokokvalitetnom i tehnički superiornom proizvodu. Boce su teške 5,3 kilograma (čelične su od 10 do 12 kg), što bitno olakšava manipulaciju, transport, ali i održavanje - dakle bitno smanjuje troškove. Prilikom zapaljenja su neeksplozivne, a budući su rađene od nekorodirajućih materijala otporne su na koroziju. Poluprozirne su pa korisnik u svako doba može vidjeti razinu plina u boci. Boce posjeduju sve potrebne certifikate, dozvole i suglasnosti za uporabu u Europskoj uniji. Koriste se gotovo u svim zemljama Europske unije, SAD-u, Australiji, afričkim i azijskim zemljama, praktično na svim kontinentima duže od jednoga desetljeća. Treba reći da je uporaba novih plinskih boca istovjetna kao i kod čeličnih. Svemu ovome treba pridodati moderno oblikovanje, uz spomenutu provjerenu kvalitetu i sigurnu uporabu.
 
U ovoj najavi obavještavamo poštovane korisnike usluga PROplina da će nove kompozitne plinske boce biti u prodaji na određenim Ininim benzinskim postajama, te prodajnim mjestima PROplina u Republici Hrvatskoj već tijekom kolovoza. Omogućit će se zamjena čeličnih boca za kompozitne. Znači, kompozitna boca ponudit će se kupcima kao dodatni asortiman uz postojeće čelične boce.
 
Sa širokom distribucijskom mrežom od 18 vlastitih prodajnih mjesta, te na dijelu Ininih postaja, PROplin može udovoljiti svim zainteresiranim za kupnju plinskih boca kao i najavljenu zamjenu čeličnih boca kompozitnim.
O svim pojedinostima vezanim uz uvođenje kompozitnih plinskih boca na tržište Republike Hrvatske PROplin će pravodobno i iscrpno obavijestiti javnost.

 
Iz INA Glasnika broj 1948 od 28. srpnja 2009.
http://www.ina.hr/default.aspx?id=1929

-

Plin u poluprozirnim laganim bocama
Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Željko Bukša    Inina tvrtka Proplin, vodeći distributer ukapljenog naftnog plina (UNP, poznat i kao propan-butan) u Hrvatskoj, početkom rujna kupcima će ponuditi nove moderne kompozitne plinske boce, doznajemo u toj tvrtki. Za razliku od dosadašnjih čeličnih, kod novih je boca riječ o potpuno novom, visokokvalitetnom i tehnički superiornom proizvodu, provjerene kvalitete i moderno oblikovanom, ističu u Proplinu.

Očekuju prilično veliki interes za nove boce zbog njihovih brojnih prednosti u odnosu na postojeće čelične. Na primjer, prazne kompozitne boce zapremine 10 litara UNP-a bit će teške samo 5,3 kilograma zbog modernih materijala od kojih su izrađene, što je otprilike dvostruko manje od postojećih čeličnih, teških 10 do 12 kilograma. To će bitno olakšati manipulaciju i transport novih plinskih boca, a distributerima olakšati održavanje i smanjiti troškove.

Osim toga, kompozitne boce su poluprozirne, pa će njihovi korisnici uvijek moći vidjeti razinu plina u boci, što su kod čeličnih često bezuspješno i nepraktično pokušavali procijeniti po težini boce ili tresući ju. U Proplinu ističu da kompozitne boce, koje nabavljaju od norveške tvrtke Ragasco, posjeduju sve potrebne certifikate, dozvole i suglasnosti za uporabu u Europskoj uniji. Već se dulje od deset godina koriste gotovo u svim zemljama Europske unije, SAD-u, Australiji, afričkim i azijskim zemljama, praktično na svim kontinentima.

Kupci koji to žele moći će čelične plinske boce zapremine 10 kilograma zamijeniti kompozitnima na svim prodajnim mjestima Proplina i nekim Ininim. Zamjena će se plaćati, ali se očekuje da će Proplin u početku ponuditi popularne, akcijske cijene.

Međutim, svi koji to žele moći će i dalje normalno koristiti postojeće čelične boce za UNP, jer se one neće povlačiti iz uporabe.
 
Inače, u Proplinu navode da su od 2002. do 2008. zbog sigurnosti potrošača i novih propisa u čelične plinske boce uložili više od 430 milijuna kuna te da ih godišnje napune oko četiri milijuna.

Boce neeksplozivne i otporne na koroziju
U Proplinu navode da su u slučaju da dođe do zapaljenja plina (na primjer, zbog neispravnog priključnog crijeva ili pogrešnog spajanja) boce neeksplozivne, a budući da su napravljene od nekorodirajućih materijala, otporne su na koroziju. Prilagodba plinskih priključaka neće biti potrebna, jer je uporaba novih plinskih boca istovjetna kao i kod čeličnih.
http://www.poduzetnistvo.org/news/plin-u-poluprozirnim-laganim-bocama

-

KOMPOZITNE PLINSKE BOCE OD 15. LISTOPADA NA HRVATSKOM TRŽIŠTU

 Od četvrtka 15. listopada 2009. hrvatski potrošači plina diljem Republike Hrvatske će moći kupiti plin u novim 10 kilogramskim kompozitnim bocama na 274 ININE benzinske postaje, 18 maloprodajnih mjesta PROplin-a, člana INA Grupe, vodećeg distributera propan-butan plina u Hrvatskoj i na benzinskim postajama INA Osijek Petrola, Crobenza i Tifona.

Plin u novoj kompozitnoj boci će se moći kupiti u gotovo svim gradovima Hrvatske (Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Zadar, Varaždin, Šibenik, Slavonski Brod, Sisak, Karlovac, Bjelovar, Imotski, Makarska, Metković, Rovinj, Umag, Buje, ...) i otocima (Cres, Rab, Lošinj, Brač, Korčula, Krk...).
po istoj cijeni kao i plin u čeličnoj plinskoj boci, što trenutačno iznosi 84,30 kune. Osim tog, kupci će moći zamijeniti čeličnu plinsku bocu zapremnine 10 kilograma za kompozitnu plinsku bocu uz nadoplatu 200,00 kn. Prilikom svake zamjene kupcu će se ispostavljati račun u iznosu 200,00 kn po komadu.

Kao što smo prethodno najavili, kompozitne plinske boce su tehnički superiorni proizvod u odnosu na čelične plinske boce. Zahvaljujući uporabi suvremenih tehnologija, osnovni polietilenski cilindar plinske boce ojačan je namotajima staklenih vlakana i zaštićen vanjskim politetilenskim omotačem, čime su ostvarene mnoge funkcionalne prednosti. Prazne kompozitne boce zapremnine 10 kilograma UNP-a teže samo 5,3 kg, što je gotovo dvostruko manje od postojećih čeličnih, teških 10 do 12 kg.
 
Težina kompozitnih plinskih boca je standardizirana odnosno sve boce imaju istu težinu, za razliku od čeličnih boca čija težina varira. Cilindar u kom je smješten plin je proziran, pa je vidljiva razina plina. Upravo su lakoća boce i vidljivost razine plina u njoj među najznačajnijim funkcionalnim prednostima kompozitnih plinskih boca za potrošača. Osim tog, drška boce je ergonomski dizajnirana prema ljudskoj ruci i nema oštrih rubova, što je čini prikladnom za rukovanje. Materijali od kojih je boca izrađena otporni su na UV zračenje, nisu podložni koroziji, pa je održavanje lakše i u vanjskim uvjetima skladištenja i uporabe.

Kompozitne plinske boce kao tehnički superiorni proizvod u odnosu na čelične plinske boce koriste već duži niz godina u svim zemljama Europske Unije, kao i u SAD-u, Australiji, afričkim i azijskim zemljama, a zbog višestrukih funkcionalnih prednosti , posebice manje težine, sigurnosti, i prozirnosti, kao i atraktivnog izgleda, INA i PROplin su uvođenjem u svoje prodajne asortimane odlučili ih ponuditi hrvatskim potrošačima.

Maloprodajna mjesta na kojima možete kupiti nove kompozitne boce:

Ina d.d.
Proplin d.o.o.
Crobenz d.d.
Ina osijek Petrol d.d.
http://www.proplin.hr/

-

PROplin d.o.o. uvodi nove kompozitne boce za UNP na tržište Republike Hrvatske02.08.2009
PROplin d.o.o. vodeći distributer propan-butan plina u Republici Hrvatskoj (plin u bocama, mali spremnici i autoplin) najavljuje novi proizvod - poluprozirne kompozitne propan-butan boce. Masa boce iznosi 5,3 kg, što u odnosu na masu čeličnih od 10 do 12 kg bitno olakšava manipulaciju. Prilikom zapaljenja su neeksplozivne, a budući su rađene od nekorodirajućih materijala otporne su na koroziju. Kod poluprozirne boce korisnik u svako doba može vidjeti razinu plina u boci.


Uporaba novih plinskih boca istovjetna kao i kod čeličnih. Nove kompozitne plinske boce biti će na dijelu benzinskih postaja INE, te prodajnim mjestima PROplina u Republici Hrvatskoj u prodaji tijekom kolovoza ove godine. Tom prilikom omogućiti će se zamjena čeličnih boca za kompozitne. Kompozitna boca nuditi će se kupcima kao proizvod uz postojeće čelične boce. Proplin nije objavio detaljnije podatke o ponudi, ali iz priloženih tehničkih karakteristika i uzevši u obzir masu čelične boce vidljivo je da se u kompozitnim bocama iste ukupne mase (boca + plin) može isporučiti oko 40 % više plina, što smanjuje manipulativne i transportne troškove kako Proplinu, tako i potrošačima. Masa čelične boce od 10 kg plina iznosi oko 12 kg, što daje ukupnu masu pune boce od 22 kg. Masa kompozitne boce za 14 kg plina iznosi oko 8 kg što također iznosi ukupno 22 kg.


Priprema: Mario Maričević
Izvor: Proplin & Ragasco
http://www.eihp.hr/hrvatski/detaljnije.php?Tip=vijest&id=2348

-

Ovo je kak i kad pivovare idu malo "pazirit" i mešetarit z novemi flašami i gajbami...
Normalno,ne zabadov...

Offline Newbie

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 1047
 • Spol: Muški
 • Stručnjak za potpuno nevažne stvari
Odg: Nove plinske boce
« Odgovori #6 : Siječanj 12, 2010, 12:28:37 poslijepodne »
Kunta, mi bi bez tebe bilo potpuno izgubljeni... hvala na obavjestima:)

Offline Mlačanin

 • Global Moderator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 3545
 • Spol: Muški
 • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
Odg: Nove plinske boce
« Odgovori #7 : Siječanj 12, 2010, 12:50:40 poslijepodne »
Ovak, zanima  me  jel tko od  Vas nabavio novu plinsku  bocu? 
I dali uopće planirate kupiti?
Zamjena je  200 kn,  i  još   92 kn  za  plin. 
znači sveukupno  292 kn. 
Nije li to pljačka?

Ne treba se to pitati jer je to doista pljačka!!

Legalno pljčkanje ljudi.

Koliko smo svi morali platiti čelične boce??

Sada ih moramo ,ako želimo dati INI i još im platiti istu cijenu po kojoj su nam prodali. Znači cijena novih boca je 200 kuniča.

Ali ne oni nam ne prodaju nego zamjenjuju......

Po meni neka i dalje servisiraju stare čelićne boce .
Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Bilaj

 • Gost
Odg: Nove plinske boce
« Odgovori #8 : Siječanj 12, 2010, 12:56:06 poslijepodne »
Dobro si rekel.
Cijena je 382 kune za bocu. I ne piše dali je to željezna ili plastična boca.

shaka zulu

 • Gost
Odg: Nove plinske boce
« Odgovori #9 : Siječanj 12, 2010, 01:10:22 poslijepodne »
Kaj se mene dotikavle ja sem za;
Međutim, svi koji to žele moći će i dalje normalno koristiti postojeće čelične boce za UNP, jer se one neće povlačiti iz uporabe.
Kaj se dotikavle poluprozirne flaše;jel sveti v mraku?  ;D
Ak ne- ŽMBK ,jel kaj mi znači ak je poluprozirna ak v šporetu nemrem očitati kulko još plina ima nek ju moram /bi trebal/ čariti van.(A i to mi je jako važna stavka pri tem da neznam opče kak sem bez toga živel sa ova leta.) Da potrošim-premenim,ak je i rezervna prazna-pravac benzinska.Il plinska...
Ajn-cvaj-šminkeraj.Do ima penez nek se šminka,ja trenutno drvarim a po letu bum plinaril.
I - ŽMBK.
 O0

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5093
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Nove plinske boce
« Odgovori #10 : Siječanj 12, 2010, 03:33:07 poslijepodne »
Sve te nove flaše su divne i krasne, ne sumnjam da su i odlične, iako sve te prednosti koje oni nabrajaju meni kao malom korisniku ne znače ama baš ništa, ali znače velikim distributerima i prijevoznicima... sada se na onaj kamion ne bu naslagal jedan kat flaša i razvodzil, sad se bu naslagalo najmanje dva kata, što će smanjiti troškove - i opet distributerima i prijevoznicima...

Da li ćemo mi imati kaj od te njihove uštede? Nećemo. I meni ne stoji u kuhinji ta flaša na papcima da mi je važna njezina težina - jednom u dva mjeseca lako prenesem 10 kila deset metara...

Tko bu obeštetil nas kaj smo kupovali čelične plinske flaše? Nitko.

Ima i dobrih stvari - te flaše bi bile problem da su obvezne, i da ima samo jedan monopolistički distributer. No, hvala Bogu, Proplin je samo jedan - iako ogroman, ne isključuje izbor - među puno distributera, tako da kaj se mene tiče - nek se jebeju sa tim novim flašama, ja dve glave za šminku koja mi niš ne znači - nedam!

BTW, nisam skužio - nova flašenka bu 2 glave bez obzira menjam ja nju za čeličanu ili kupujem full novu, npr. da sam kao korisnik virgo intacta? Jer ak bu ista cijena - pitam se tko bu im vrnul čelične flaše? Nitko!! Vidim da je Bilaj napisal da bu i nekakvih 382 kune u igri - jel to cijena nove boce ako nema zamjenske??

Jedinu dobru stvar vidim u toj nekakvoj prozirnosti pa se vidi koliko je plina preostalo, ali i to mi je tak važno - kak veli Kunta - da već danima zbog toga ne spavam!! Možda zato jer dobro spavam noću...

“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

plemenitashica

 • Gost
Odg: Nove plinske boce
« Odgovori #11 : Siječanj 12, 2010, 03:43:04 poslijepodne »
A joj, nikad niste zadovoljni.  ???
Imamo nove dizajnerske boce u boji, prozirne, pregledne, i koštaju stara boca + 200 kn i ako hoćeš da bude puna plati još i plin koji je u njoj.
Dakle, riješiš se onog odvratnog narančastog željeza i imaš novu bocu.

Kunta i Sledge - baterijicom si posvijetlite u ormarić za bocu pak budete vidjeli koliko je preostalo. Ili je podignite, jeer je lagana, i iznesite na tren iz ormarića i očitajte nivo.  ;)

A da li košta 400 kn ako nemaš staru u zamjenu?

shaka zulu

 • Gost
Odg: Nove plinske boce
« Odgovori #12 : Siječanj 12, 2010, 03:49:31 poslijepodne »


Ni prozirna nek poluprozirna.Ko krnič od ulja.Znači treba ti svetla pozadina da bi videl.

Pl.,koji če ti kua flaša ak ju dosad nisi imala?Kaj za ukras?

Nek se oni lepo ***eju žnum lepum-ja ju ionak vidim dvaput v nezinomu životnomu veku;da ju mečem nutre i da ju vadim van.
Kak i još jenu stvar...

plemenitashica

 • Gost
Odg: Nove plinske boce
« Odgovori #13 : Siječanj 12, 2010, 04:07:59 poslijepodne »
...............

Pl.,koji če ti kua flaša ak ju dosad nisi imala?Kaj za ukras?.

Pa skoro, ova najmanja je baš zgodna plavoobojena, najljepša.
Ne, imam ono narančasto ruglo ali malo, ali rijetko koristim tj ja opće ne.

.........;da ju mečem nutre i da ju vadim van.
Kak i još jenu stvar...

Kunta..... do bi se to od vas nadal?  ???

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5093
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Nove plinske boce
« Odgovori #14 : Siječanj 12, 2010, 04:20:15 poslijepodne »
A joj, nikad niste zadovoljni.  ???

Odgovoril bum ti mojim potpisom na ovom forumu:

"Pokažite mi sasvim zadovoljna čovjeka, i pokazat ću vam neuspjeh..."

Imamo nove dizajnerske boce u boji, prozirne, pregledne, i koštaju stara boca + 200 kn i ako hoćeš da bude puna plati još i plin koji je u njoj.

OK, ja dam flašu, Ti 200 kuna (prava sitnica, zar ne?), i JA imam flašu... meni 200 kuna baš i nije niš...
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”